Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
-
Naslovnica
#801 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
"A šta ćemo s mogućim prijedlogom da na spomen-ploči koja će obilježiti ubistva na Kazanima piše kako su ih načinili “bošnjački zločinci”?
Ne samo da je to teško svariti Bošnjacima već je to i svojevrsno izjednačavanje krivnji: zločinci su i jedni i drugi, samo je neko veći – mada to nigdje neće pisati – ali to ne mijenja na suštini da proizlazi kako su kolektiviteti činili zločine. Jer, ma koliko se mi iz petnih žila trudili objasniti da se pod “srpski zločinci” ne misli na sve Srbe, a niko normalan to ne bi trebao ni pomisliti, već samo na one koji su činili zlo, u zraku ostaje i drugo razumijevanje, ono da se između redova natpisom na Vijećnici poručuje da su svi Srbi zločinci.
Zato je nužno, i zbog Srba, i zbog Bošnjaka, i svih drugih žrtava Opsade Sarajeva i Agresije na Bosnu i Hercegovinu, precizno kazati ko je počinio konkretan zločin. Jasno i nedvosmisleno napisati da su to učinili pripadnici Vojske Republike Srpske, Jugoslavenske narodne armije i paravojnih srpskih dobrovoljačkih formacija regrutiranih, obučenih i naoružanih u Srbiji. Ako predlagači promjene teksta to nisu spremni prihvatiti, postojeći natpis mogao bi do Sudnjeg dana ostati na ulazu u Vijećnicu, da “pamtimo i opominjemo”."
p.s. samo da dodam da je ovo iz Stava.
Što se mene lično tiče, trenutni naziv mi ne smeta ni najmanje.
Ne samo da je to teško svariti Bošnjacima već je to i svojevrsno izjednačavanje krivnji: zločinci su i jedni i drugi, samo je neko veći – mada to nigdje neće pisati – ali to ne mijenja na suštini da proizlazi kako su kolektiviteti činili zločine. Jer, ma koliko se mi iz petnih žila trudili objasniti da se pod “srpski zločinci” ne misli na sve Srbe, a niko normalan to ne bi trebao ni pomisliti, već samo na one koji su činili zlo, u zraku ostaje i drugo razumijevanje, ono da se između redova natpisom na Vijećnici poručuje da su svi Srbi zločinci.
Zato je nužno, i zbog Srba, i zbog Bošnjaka, i svih drugih žrtava Opsade Sarajeva i Agresije na Bosnu i Hercegovinu, precizno kazati ko je počinio konkretan zločin. Jasno i nedvosmisleno napisati da su to učinili pripadnici Vojske Republike Srpske, Jugoslavenske narodne armije i paravojnih srpskih dobrovoljačkih formacija regrutiranih, obučenih i naoružanih u Srbiji. Ako predlagači promjene teksta to nisu spremni prihvatiti, postojeći natpis mogao bi do Sudnjeg dana ostati na ulazu u Vijećnicu, da “pamtimo i opominjemo”."
Last edited by Naslovnica on 01/11/2017 11:18, edited 1 time in total.
- Kejn
#802 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Nek i na Kazanima piše zločin su počinili Bošnjački zločinci i kriminalci. Ja nemam ništa protiv toga....
- pirpa
#803 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Pojedini kontaju ako spomenu Cacu da im je to neki kontra argument... A zaboravljaju kako je taj isti Caco završio.. Dok mi pojedini dobro znamo kako su završili Batko, Tintor i ostali realizatori tajne Miloševićeve I zvanične Karadžićeve politike o etničkom čišćenju i terora po Bosni i Hercegovini...
Vole ove moje balijice da leđa povijaju pred svakim...
- nadInsan
#804 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Samo krajnje maliciozna osoba može staviti znak jednakosti između samovolje ratnih kriminalaca sa jednom zločinačkom ideologijom koja je rezultirala genocidom nad jednim narodom. Takva osoba koja to radi je ništa drugo do agent takve ideologije.
-
Naslovnica
#805 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Samo da jope ponovim...
Ono iznad je tekst iz magazina STAV.
Svoje mišljenje sam izrazio pod 'p.s.'

Ono iznad je tekst iz magazina STAV.
Svoje mišljenje sam izrazio pod 'p.s.'
- mO k3
#806 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Promjenuti plocu i staviti tvoj text ...arzuhal wrote:I, naravno, kada se promijeni tekst na pločama, treba na tom nekom zvaničnom okupljanju reći da BiH voli Vojvodinu, Sandžak i Preševsku dolinu, ali da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, te kako se nadamo da će naše pružene ruke prijateljstva Beogradu dovesti i do suočavanja i prihvatanja zločina genocida u Srebrenici kojeg su počinili vojska i policija RS-a a kojeg Srbija nije htela da spreči...Barem kao prve korake u jačanju odnosacyprus wrote:Ko nas bre zavadi, arzoarzuhal wrote:Treba imenovati konkretne države, paradržave, institucije, parainstitucije, parainstitucije koje su prerasle u zvanične institucije (recimo DMS-om), itd.
Razumijem ja (i sve je to tačno, na svoj način) i "srpski agresor", i "četnički", i "srbo-četnički", i "velikosrpski", i...Međutim, to nije to, za svaki od tih epiteta, pridjeva i sličnog se mogu naći neki protivargumenti:"Ne može i ne smije se srpski narod kao takav nazvati zločinačkim, zločinci imaju ime i prezime", "Nigdje ne postoje dokumenti o postojanju i provedbi nekakvog projekta Velike Srbije", "Kakvi četnici, četnici su bili Kraljevska vojska", itd. Ne treba imenovati po nečemu što je fluidno, čega nema ili o čemu treba diskutovati ovako ili onako.
Nego lijepo imenovati da su zločine (pa i paljenje i uništavanje Vijećnice) činili i da su za zločine krivi i odgovorni vojska i policija samoproglašene Republike Srpske uz podršku državnih, vojnih i policijskih, kao i paravojnih formacija Republike Srbije.
Jer tu na okupu imamo i idejne tvorce, i naredbodavce, i izvršitelje, i razloge, i plodove tih zločina.
- spreca
#807 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
pirpa wrote:Pojedini kontaju ako spomenu Cacu da im je to neki kontra argument... A zaboravljaju kako je taj isti Caco završio.. Dok mi pojedini dobro znamo kako su završili Batko, Tintor i ostali realizatori tajne Miloševićeve I zvanične Karadžićeve politike o etničkom čišćenju i terora po Bosni i Hercegovini...
nadInsan wrote:Samo krajnje maliciozna osoba može staviti znak jednakosti između samovolje ratnih kriminalaca sa jednom zločinačkom ideologijom koja je rezultirala genocidom nad jednim narodom. Takva osoba koja to radi je ništa drugo do agent takve ideologije.
- pirpa
#808 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
za sve one "moje" plitkoumne "bosnje" koji brzo zaboravljaju historiju svog naroda ...

P.S..ne bi zelio da me ovde neko okarekterise kao nekog ko raspiruje mrznju i prica protiv posteni srba koji ispastaju zbog politike Srbije i RS.a, a koja se najbolje oslikava u ovom njihovom videu..

P.S..ne bi zelio da me ovde neko okarekterise kao nekog ko raspiruje mrznju i prica protiv posteni srba koji ispastaju zbog politike Srbije i RS.a, a koja se najbolje oslikava u ovom njihovom videu..
-
maher
#809 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
vijećnica jeste simbol sarajeva i predratnih generacija, ali ako ce tekst na ploci izazivati beskorisne rasprave onda neka skinu tablu skroz ... u gradu u kojem je ubijeno 10000 ljudi jedna tabla manje, vise nista ne znaci ... ako ne pise ko je ubio 1100 djece na spomeniku ubijenoj djeci sarajeva, onda ne mora pisati nigdje nista ... ako na stotinama drugih zgrada ne pise ko ih je zapalio (hotel evropa, energoinvest, unis, skupstina, pošta, ...) onda ne mora ni na vijecnici ma koliko bila vazna i ma kolika bila steta ... ali zato sadrzaji u vijecnici moraju ponuditi dostupne dokumente u izlozbenim prostorima da to svakom posjetiocu bude koliko toliko jasno ...
u gradu gdje je na svakom cosku neko poginuo, gdje je svaka zgrada na neki način stradala nema smisla svesti raspravu na tablu na vijecnici i tablu na kazanima ... ako ovako nastavimo kada za 200 godina neko bude istraživao šta se dešavalo u sarajevu od 92 do 95 bojim se da ce jedine dvije cinjenice biti tabla na vijecnici ako ostane i tabla na kazanima ako se postavi ... ako ne mozemo da se dogovorimo oko tabli, onda dajmo sto vise izlozbi, dokumenata, cinenjica, video zapisa, dokumentaraca koji ce biti dostupni onima koje to zanima, ali i skolama, fakultetima, nevladinim organizacijama i ostalim za različita istraživanja ili posjete ...
u gradu gdje je na svakom cosku neko poginuo, gdje je svaka zgrada na neki način stradala nema smisla svesti raspravu na tablu na vijecnici i tablu na kazanima ... ako ovako nastavimo kada za 200 godina neko bude istraživao šta se dešavalo u sarajevu od 92 do 95 bojim se da ce jedine dvije cinjenice biti tabla na vijecnici ako ostane i tabla na kazanima ako se postavi ... ako ne mozemo da se dogovorimo oko tabli, onda dajmo sto vise izlozbi, dokumenata, cinenjica, video zapisa, dokumentaraca koji ce biti dostupni onima koje to zanima, ali i skolama, fakultetima, nevladinim organizacijama i ostalim za različita istraživanja ili posjete ...
-
Dino79
#810 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
pirpa wrote:cyprus wrote:
Vrlo jasno... Ako stoji VRS, onda su prozvani Mitri koji imaju veze s tim... Ovako su prozvani svi Mitri, bez obzira da li su potezali haubicu na Trebeviću, mrznuli se u rovu u uniformi ARBiH, čuvali ovce na Kopaoniku, ili izležavali se na plaži u Sydneyu...
Da, naravno, smeta mi "srpski''... To govorim od početka... Mogu ti reći da brzo pališ, ali si tek sad razumio
Gigo Bosnić će tužiti zabranjeno pušenje.
-
Lug
#811 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Bodkin wrote:Zna se ko je zapalio
ko?
- exliberal-ex
#812 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
pirpa wrote:Pojedini kontaju ako spomenu Cacu da im je to neki kontra argument... A zaboravljaju kako je taj isti Caco završio.. Dok mi pojedini dobro znamo kako su završili Batko, Tintor i ostali realizatori tajne Miloševićeve I zvanične Karadžićeve politike o etničkom čišćenju i terora po Bosni i Hercegovini...
samo da te podsjetim ....jedino je alija imao vecu djenazu....
- cyprus
#813 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Zanima me kada je ovo postao OK izraz za koristitpirpa wrote:Pojedini kontaju ako spomenu Cacu da im je to neki kontra argument... A zaboravljaju kako je taj isti Caco završio.. Dok mi pojedini dobro znamo kako su završili Batko, Tintor i ostali realizatori tajne Miloševićeve I zvanične Karadžićeve politike o etničkom čišćenju i terora po Bosni i Hercegovini...
-
BAK-eV
#814 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Kad u RS bude pisalo genocid onda ćemo dati to na Kazanima.Naslovnica wrote:"A šta ćemo s mogućim prijedlogom da na spomen-ploči koja će obilježiti ubistva na Kazanima piše kako su ih načinili “bošnjački zločinci”?
- pirpa
#815 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
nema potrebe drug...exliberal-ex wrote:
stari-grad-u-periodu-1992-1995-t135328s450.html
feedback-t141481s1100.html
znaju ljudi(Bosnjaci) u kojem kontekstu mislim kad kazem "balijica" i na koje ljude mislim... pa zbog toga im (pretpostavljam) ne smeta i ne identifikuju se sa tim nazivom...cyprus wrote:
Zanima me kada je ovo postao OK izraz za koristit
- GeeTnT
#816 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Ko je bio u "rovu" zna da su se Bosnjaci medjusobno u šali znali nazvati balijama i to samo potvrdjuje cinjenicu da se ne radi o pogrdnom nazivu.....medjutim, kada to dodje od nekoga ko na taj nacin pokusava da ponizi ili stavi u istu ravan sa četnicima/ustašama, onda se to sa pravom moze nazvati uvredom...cyprus wrote:Zanima me kada je ovo postao OK izraz za koristitpirpa wrote:Pojedini kontaju ako spomenu Cacu da im je to neki kontra argument... A zaboravljaju kako je taj isti Caco završio.. Dok mi pojedini dobro znamo kako su završili Batko, Tintor i ostali realizatori tajne MilošeChangingvićeve I zvanične Karadžićeve politike o etničkom čišćenju i terora po Bosni i Hercegovini...
-
BAK-eV
#817 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Po ovome niko više ne smije reći, da su Beogradjanke lijepe žene.Dino79 wrote:pirpa wrote:cyprus wrote:
Vrlo jasno... Ako stoji VRS, onda su prozvani Mitri koji imaju veze s tim... Ovako su prozvani svi Mitri, bez obzira da li su potezali haubicu na Trebeviću, mrznuli se u rovu u uniformi ARBiH, čuvali ovce na Kopaoniku, ili izležavali se na plaži u Sydneyu...
Da, naravno, smeta mi "srpski''... To govorim od početka... Mogu ti reći da brzo pališ, ali si tek sad razumio
Gigo Bosnić će tužiti zabranjeno pušenje.
Jer neke su ružne.
- Mx
#818 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Znate li vi prije svega ko su balije i sta to znaci?pirpa wrote:nema potrebe drug...exliberal-ex wrote:
stari-grad-u-periodu-1992-1995-t135328s450.html
feedback-t141481s1100.html
znaju ljudi(Bosnjaci) u kojem kontekstu mislim kad kazem "balijica" i na koje ljude mislim... pa zbog toga im (pretpostavljam) ne smeta i ne identifikuju se sa tim nazivom...cyprus wrote:
Zanima me kada je ovo postao OK izraz za koristit
Balije su porijeklom Srbi a i danas su Srbi koji su presli na Islam za vrijeme otomanske okupacije vecine balkanskih drzava. Oni ne pripadaju narodu Bosnjacibosanci nego narodu i naciji Srbi islamske vjeroispovjesti. Kao jedan od njih se predstavio i Alija Izetbegovic, njegov sin Bakir, Emir Kusturica i brojni drugi. Iz tih razloga mnoge Balije su prije rata u toku rata a i danas radile i rade za interese Srbije i njihovog naroda i nacije Srbi. Zato i nije cudo da se ovakve stvari desavaju Bosnjacimabosancima i danas u BiH. Oni se lazno predstavljaju kao Bosnjacibosanci i krajnji cilj im je predavanje teritorije i vlasti u BiH Srbiji i obezglavljivanje Bosnjackobosanskog naroda i nacije.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- muha_sa
#820 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
opet fulihChmoljo wrote:
-
hizo ramidovic
#821 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Niko nije jos dokazao da su Vijecnicu zapalile granate koje su je pogodile...cak se pouzdano ne zna ni odakle su granate dosle. Jedino je jedna nezavisna ekspertna grupa iz beograda dokazala kako su granate najvjerovatnije dosle iz pravca pod kontrolom muslimana a pozar u Vijecnici izazvao je kvar na elektricnim instalacijama...
- Maraschino
#822 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Rekao tornjak Scepan a prenio tariguz hAvaz.Mx wrote: Znate li vi prije svega ko su balije i sta to znaci?
Balije su porijeklom Srbi a i danas su Srbi koji su presli na Islam za vrijeme otomanske okupacije vecine balkanskih drzava. Oni ne pripadaju narodu Bosnjacibosanci nego narodu i naciji Srbi islamske vjeroispovjesti. Kao jedan od njih se predstavio i Alija Izetbegovic, njegov sin Bakir, Emir Kusturica i brojni drugi. Iz tih razloga mnoge Balije su prije rata u toku rata a i danas radile i rade za interese Srbije i njihovog naroda i nacije Srbi. Zato i nije cudo da se ovakve stvari desavaju Bosnjacimabosancima i danas u BiH. Oni se lazno predstavljaju kao Bosnjacibosanci i krajnji cilj im je predavanje teritorije i vlasti u BiH Srbiji i obezglavljivanje Bosnjackobosanskog naroda i nacije.
- manijak1
#823 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
odlični ekspertiedino je jedna nezavisna ekspertna grupa iz beograda dokazala kako su granate najvjerovatnije dosle iz pravca pod kontrolom balija Bošnjaka - slobodno opletišta se ustručavaš pozar u Vijecnici izazvao je kvar na elektricnim instalacijama.
Zamalo mi promače
Code: Select all
Niko nije jos dokazao da su Vijecnicu zapalile granate koje su je pogodile.Radi ovakvih i sličnih i bivših i sadašnjih i budućih pod hitno je treba otkriti .
- exliberal-ex
#824 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
Ma dajte mi te price niko nezna...90% je da je zapaljena usljed srpskog bombardovanja, ovo 10 % ostavljam da je neko nesto muhnuo pa ko slucajno ispustio cibuk....ali I to je prevelik procenat
sad dali su srbi namjerno gadjali vjecnicu da je zapale ( realno niti je bila vojni objekat niti je predstavljlala neku istorijsku bolnu tacku pa zbog toga da je zapale...) vise cu reci da je stradala usljed neselktivnog granatiranja sto neskida odgovornost
sad dali su srbi namjerno gadjali vjecnicu da je zapale ( realno niti je bila vojni objekat niti je predstavljlala neku istorijsku bolnu tacku pa zbog toga da je zapale...) vise cu reci da je stradala usljed neselktivnog granatiranja sto neskida odgovornost
- Maraschino
#825 Re: Ploče na kojima piše srpski zločinci na Vijećnici prekrivene!
manijak1 wrote:odlični ekspertiedino je jedna nezavisna ekspertna grupa iz beograda dokazala kako su granate najvjerovatnije dosle iz pravca pod kontrolom balija Bošnjaka - slobodno opletišta se ustručavaš pozar u Vijecnici izazvao je kvar na elektricnim instalacijama.
samo su se zajebali u informaciji o isporuci el. energije tada , struje bilo ko i vode , dakle tebe je garant neđe instruirao onaj Dževdo Galijašević
Zamalo mi promače
ja čuo da je portir bacio čik dok je rokalo pa se zapalila vascijela.Code: Select all
Niko nije jos dokazao da su Vijecnicu zapalile granate koje su je pogodile.
Radi ovakvih i sličnih i bivših i sadašnjih i budućih pod hitno je treba otkriti .
i ti se okliznuo na hizine bisere.
nek si mu se nagovorio.
@hizo je najgori od djece