Plitvice, Pakrac, Vukovar .....

visby

Post by visby »

Pa gdje sam ja to napisao da je trebalo koalirati sa Srbima, gdje?
visby

Post by visby »

A na Plitvicama, Pakracu, Vukovaru se nista strasno nije ni desilo dok su zajedno prodavali tenkove.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

visby wrote:Pa gdje sam ja to napisao da je trebalo koalirati sa Srbima, gdje?
Na moje pitanje kolegi sta bi bila reakcija Hrvata na koaliranje Bosnjaka sa Srbima, ti se uz smijeh ubacujes komentarom ;

"Bili bi duboko povrijedjeni"

.... sto sam ja protumacio tvojim pokusajem devalviranja znacaja hrvatskog naroda u BiH. Ako sam pogresno zakljucio, pojasni sta znace komentar i smijeh.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

visby wrote:A na Plitvicama, Pakracu, Vukovaru se nista strasno nije ni desilo dok su zajedno prodavali tenkove.
Spomenuta mjesta sluze kao argument protiv infantilne teze da su Beogradu AVNOJ-ske granice znacile nesto, odnosno da bi Beograd pomogao ocuvanje granice kod Metkovica, da se podrzalo ostanak BiH u srpskoj verziji Jugoslavije.
visby

Post by visby »

Jastreb35 wrote:
visby wrote:Pa gdje sam ja to napisao da je trebalo koalirati sa Srbima, gdje?
Na moje pitanje kolegi sta bi bila reakcija Hrvata na koaliranje Bosnjaka sa Srbima, ti se uz smijeh ubacujes komentarom ;

"Bili bi duboko povrijedjeni"

.... sto sam ja protumacio tvojim pokusajem devalviranja znacaja hrvatskog naroda u BiH. Ako sam pogresno zakljucio, pojasni sta znace komentar i smijeh.
To je samo sarkazam. Trebali smo onda i Srbima udovoljiti da se ne osjete uvrijedjenim.
Hrvatima je udovoljeno i znamo kako je sve ispalo.
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Srbima jeste udovoljeno tako sto se trazilo nezavisnu BiH. Velikosrbima to nije odgovaralo i protiv velikosrba se ratovalo.

Drugi put kada napises poruku koju smatras komentarom bez veze i smisla, stavi X na pocetku ili kraju, da ju i mi tako shvatimo.
visby

Post by visby »

Da sve bude po tvome, imacu na umu :D
kicky

#33 Re: Plitvice, Pakrac, Vukovar .....

Post by kicky »

mostarac wrote:pa dobro sta smo mi duzni hrvatima? Ne kontam tu logiku. Mi smo morali tu gledati sebe, a ne Hrvatsku. Sta mene to briga sto bi Milosevic polomio Hrvatsku ako bi se Bosna uspjela izvuci cijela. To je logika kojom se trebao voditi AI, a ne logika prenosenja rata u Bosnu, da bi nam ta ista hrvatska zabila noz u ledja. Mi smo trebali voditi bosanskohercegovacku, a ne hrvatsku politiku.
Kolko god uvažavao tvoje mišljenje i većim djelom se slagao sa tvojim komentarima, ovdje si ipak pokazao određenu razinu političke malodušnosti. Hrvatska politika i ono što se dešavalo u Hrvatskoj tijekom '90., '91., '92. treba staviti u potpuno drugi politički kontekst od onoga što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, tj. u kontekst imperijalističke politike Tuđman i Co. 91. uopće nije bilo važno TKO, nego ZAŠTO. Zašto ostajati u zajedničkoj državi koja se raspada, zašto ostati dio obrambenog sustava koji bije svoj vlastiti narod, zašto biti marioneta u rukama Milošević & SANU kompanije. U tom trenutku je bilo više nego jasno što se dešava, gdje će nas Miloševićeva politika odvesti, bratsvo i jedinstvo je postao idealizam ili već preživljeni, ali mrtvi romantizam, i ako je Alija Izetbegović imao i jednu pozitivnu političku odluku onda je to ta o raspisivanju referenduma!
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Prelazak bosnjaka na stranu Milosevica i njegove politike je bio povoljan za Milosevica(citaj velikosrpski projekat) iz sledecih razloga...izdvojit cu po ,meni dva najvaznija...

- Izazivanje sukoba izmedju hrvata i bosnjaka u BIH i trajno udaljavanje BIH hrvata od BIH..

- opravdanje pred medjunarodnom zajednicom da jos neko osim srba zeli opstanak SFRJ,a ujedno i moralna injekcija srpskom narodu da izdrze u cilju ostvarenja projekta kojeg su zamislili...postojala je mogucnost da se takav scenario i ostvari ali posle Vukovara,osnivanja SAO,povlacenja oruzja iz TO,rasporedjivanja vec od 91-e naoruzanja oko BIH gradova i sela i podjele naoruzanja samo srbima u BIH ,ta opcija je otpala..velikosrbi su htjeli i jare i pare..na kraju su izgubili sve....
Šandor

Post by Šandor »

Moje mišljenje je da bi nas Srbi istrijebili da smo stali na njihovu stranu. Referendum je samo povod za genocid a ne uzrok. Srbi su tražili povod a ne uzrok. Našli bi ga i bez referenduma.

Rat u BiH je bilo nemoguće izbjeći. Bez referenduma izbio bi rat između Srba i Hrvata u BiH. Bošnjaci iz Prozora, Mostara, Stoca, Čapljine, Ljubuškog, Gornjeg Vakufa.....klali bi Srbe zajedno sa Hrvatima. A Bošnjaci iz Bosanskog Novog, Prijedora, Sarajeva, Tuzle, Doboja, Trebinja, Foče, Zvornika....klali bi Hrvate zajedno sa Srbima.

Obzirom da su Srbi isplanirali naše istrijebljenje gore opisane događaje iskoristili bi kao argument za uništenje Bošnjaka i ostalih koji su za BiH. Pridružili bi im se Hrvati. Na kraju bi se lakše dogovorili oko konačnog razgraničenja.

Neki ljudi jednostavno ne žele da prihvate činjenice. Sve ukazuje na to da su se Srbi borili za uništenje svih naroda koji su im se našli na putu a ne protiv nezavisnosti pojedinih država.

Proces otcjepljenja bilo je relativno lako zaustaviti. Da su poslali glavninu snaga na Sarajevo i pobili par stotina bitnih ljudi to bi značilo kraj nezavisnosti. To se moglo obaviti bez istrijebljenja.

Podsjećam, Srbi su krenuli od ušća Drine u Savu u martu 1992. godine.. Čistili su grad za gradom od nekrsti. Temeljito. Ne ostavljajući ništa za sobom.

Čak su i snimali junačke poduhvate. 8)

Mada ni to nije pomoglo da ih osude u Hagu.

Srbi su narod koji zna šta želi. Uvijek su bili na zemlji s obje noge. I uvijek su činili ono što su željeli. Nema tu greške. Samo izuzeci.
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Dobro mogu li ja postaviti jedno pitanje vama, mimo Sokola, koji je otvorio temu da dokaze kako nije moglo nikako vec onako kako je bilo a i ovo sto je danas je puna saka brade.

1. 1992, s pocetka, BiH je imala najvecu koncentraciju oruzija na svijetu po KM KVADRATNOM. 95% tog oruzija je bio u rukama 31% ljudi tj. Srba. Ne samo JNA vec i TO koji je prebacen iz nesrpskih u srpske opstine u BiH. Odatle podjeljenj SDS-ovim clanovima koji su kasnije dijelili svojim familijama pa do ljudi koji nisu uopste htjeli oruzije ali su im ga uvalili da se "nadje" ako "navale". Ovo je cinjenica - koja je vrlo bitna po donosenju odluka od strane druga 2 naroda, a mnogi je relativiziraju, dok su nas nasi lideri testirali tako sto su uprkos ovim cinjenicama lagali nas - da vide samo dokle seze njihova moc, 1991 i 1992 jednom Bosnjaku je bilo mnogo pametnije slusati sta mu Karadzci Radovan ima reci, nego Alija Izetbegovic jer 1) Alije je lagao i 2) Alija nije imao nikakve moci. i u tome je zalost - sto je jedan ratni zlocinac govorio istinu na svoj megalomansko-pompezni nacin i imao svu moc koju je istresao na nas u svojoj domeni - a mnogi su se sprdali i ismijavali ga neposredno prije samog rata u BiH. Koliko je ljudi glavom platilo ovakvu gresku? Reci cu vam. U prva 3 mjeseca rata u BiH je poginulo 30.000 neSrba, ovo su 99% bili goli civili bez obzira na spol i dob. 90% zlocina su se desili upravo u tom periodu.

2. Srbima je garantovano od strane predsjednistva da nemaju razlog zasto da se osjecaju ugrozenim u BiH u kojom se garantira ravnorpavnost etc. 98% tih Srba - nije izaslo na referendum. Cijeli jedan narod koji cini trecinu Bosne i koji ima 4 armadu Europe u svojim rukama, plus pomoc Srbije koja je republika 2 i pol puta mnogoljudnija od BiH. Sta je uradilo predsjednistvo? IGNORISALO OVU FUNDMENTALNU CINJENICU. Islo se je demokratskim sistemom - ako je 50% za nesto - onda to takvim mora biti. Na taj nacin - dokazali su Srbima da oni imaju razlog zasto da se osjecaju UGROZENIM jer je volja njihova ignorisana a oni su preglasani i cak proglaseni rusiteljima establishmenta. Cak iako su mediji kao lesinari raskasapili dusu a SDS tijelo, dok su JNA i dobrovoljci okrvavila ruke vec "tamo daleko" gdje je Hrvatska - uprkos svega toga - referendum jeste gurnuo BiH u rat. Rat je moguce je bio neminovnost, ali s tim referendumom su Srbi dobili jasnu naznaku da se je uslo u zonu beskompromisnog djelovanja, ne samo s njihove vec i s druge strane. Cekala se je samo - odluka u svijetu o tome da li ce ovaj referendum pasti na gluhe usi ili ce od BiH napraviti suverenu drzavu - tako smo imali balvan revoluciju nakon 1 marta, i onda nakon 6 aprila - i poslje toga je bilo gotovo. Sudbina zapecacena.

Dakle moje pitanje je - uzimajuci ove dvije cinjenice u obzir - da li bi gradjani 1 marta izglasali iole drukciju odluku? A ne onu haman 99%-tnu ZA odcjepljenje i nezavisnost?
Last edited by Nosferatu on 11/03/2007 04:03, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

Nesferatu, šta je pitanje? Ja pročito....ništa ne pitaš....samo konstatuješ. :D
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

Post by Nosferatu »

Izvini Sandore, malo se zanesoh. Popravio sam post gore.
Šandor

Post by Šandor »

Nosferatu wrote:Dakle moje pitanje je - uzimajuci ove dvije cinjenice u obzir - da li bi gradjani 1 marta izglasali iole drukciju odluku? A ne onu haman 99%-tnu ZA odcjepljenje i nezavisnost?
Ne bi nas ni vodili takvi ljudi u tom slučaju. Vodili bi nas sposobni, odlučni, energični, samouvjereni, historijskog značaja trenutka svijesni.... :D

Alija Delimustafić, Fikret Abdić i mnogi drugi (duga je lista) letjeli bi s Mome i Uzeira na početku rata. Naoružali bi se na vrijeme i napali bi sve JNA kasarne 1. marta 1992. godine (udarili bi prvi, ne bi ništa čekali).

Normalno da bi i tada izglasali nezavisnost. Samo ne znam da li bi Hrvati podržali otcijepljenje u tom slučaju. Možda bi i bez njih uspjeli nagurat 51% državi lojalnih. :D
horiznot

Post by horiznot »

forUMASH wrote:
in33sa wrote: Srbi su u Hrvatskoj uzeli samo prostore na kojima su bili vecina, sve ostalo im je bilo nedostizan cilj.
...a jesil' se ikad pitao jel' to uopste bio cilje...
On je ona ! Nju je licno zvao Atif Dudakovic da joj proda svoju knjigu . :-)
Zrinjski joj je amidza a ban Jelacic stric . :lol: :lol: Voli vise slagati nego hljeba jesti......
GandalfSivi

Post by GandalfSivi »

Nebih ja to nazvao koalicijom protiv Hrvata, ja bih to nazvao koalicijom protiv zdrave pameti...
Jastreb35

Post by Jastreb35 »

Nosferatu wrote:....... 98% tih Srba - nije izaslo na referendum. Cijeli jedan narod koji cini trecinu Bosne i koji ima 4 armadu Europe u svojim rukama, plus pomoc Srbije koja je republika 2 i pol puta mnogoljudnija od BiH. Sta je uradilo predsjednistvo? IGNORISALO OVU FUNDMENTALNU CINJENICU. Islo se je demokratskim sistemom - ako je 50% za nesto - onda to takvim mora biti. Na taj nacin - dokazali su Srbima da oni imaju razlog zasto da se osjecaju UGROZENIM jer je volja njihova ignorisana ......
1. U vodjstvo Srba su se profilirali velikosrbi, a takve ne mozes uvjeravati u svoje dobre namjere.

2. Rat u BiH je poceo sirenjem srpsko-hrvatskog sukoba iz Hrvatske.

3. Tvoj princip ignorise Hrvate, odnosno njihov osjecaj "ugrozenosti". Ako je arsenal naoruzanja mjerilo ispravnosti, nema potrebe brljati s "osjecajem ugrozenosti".

itd itd...
Post Reply