Plinaši, gdje ste sada...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- iceman ze
#251 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Imas u Metkovicima servis "BRC", koji vrsi ugradnju istoimenih plinskih instalacija, zao mi je sto nisam kod njih svoju ugradio, nego kod Radica kojeg vise nema, pa sad kontam kako da atestiram legalno, bez fora i fazona.
- ElRe
#252 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Ja ne znam da li kod nas i jedan proizvodjac plinskih instalacija ima svog predstavnika. Inace, BRC je uz Landirenzo najbolji proizvodjac.
-
Adi183
#253 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Pozdrav! Za sve koje hoce da atestiraju plin,a nemaju dokumentaciju da ima nade ali i da kosta.Kompletni pregled vec postojece instalacije,zamjene kao i dogradnje odredjenih djelova kojih ima bruka,te izdavanje novih papira,sa kompletnim certifikatima istih +atest me kostalo 500 km! Stoga bez te love nemojte nista da pocinjete.Pozdrav!
-
bordo_boy
#254 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Kratko pitanje. Da li nakon ugradnje plina mogu bez brige da prelazim granice, i da idem u EU automobilom? Da li trebam prevoditi dokumentaciju i atest za te stvari, i da li uopšte puštaju takve?
-
leo_
#255 Re: Plinaši, gdje ste sada...
znas u cemu je fazon. Na zapadu covjek kupi audija od 100.000 i putuje na posao 150 km svaki dan i s posla isto toliko, a ovdje vecinom kupuje Audija od 40-50.000 i predje 14 km dnevno, a jos mu treba ugradnja plina. Ono sto se raja onda pitaju, sto nisi kupio Golfa dvicu i sipo za 47.000KM do kraja zivota. E sad, druga je stvar ako ti trosis goriva 400-500KM mjesecno, pa ti normalno treba plin, ali ako trosis max 100KM, kao npr. ja, onda ti treba diesel ili benzin 1.6 i zdravo. Moras da shvatis da ovdje ljudi nisu hladni kao na zapadu, ovdje svi brinu o tudjim problemima i glavni lijek za tu brigu je ismijavanje "joj ocam' najaci su mi...", a to sto ti najbolje znas sta tebi treba u zivotu, to nije relevantno.kreso_atac wrote:samo malo ba ljudi, u cemu je fazon? ja uzimam jeepa od 4 litre jer mi treba snaga i moc koju taj motor moze dati onako kako meni treba. u tim okolnostima i stvarima koje radim iz hobija, zna trositi i 30ak litara ponekad, a normalno svako voli da sto manje trosi. idealno bi bilo da ima benzinac od 5000 kubika a da trosi 8 litara. takvog nazalost nema, a posto mi i dalje treba velik motor uzet cu ga i staviti mu plin, i to necu mu redukovati ubrizgavanje jer mi je sasvim prihvatljivo da trosi 20 i 30 litara ali plina. gdje je problem tu? ne razumijem svrhu plina u autima 1.4 koji i onak otroše 6-7-8 litara.
- zahvalan
#256 Re: Plinaši, gdje ste sada...
leo_ wrote:znas u cemu je fazon. Na zapadu covjek kupi audija od 100.000 i putuje na posao 150 km svaki dan i s posla isto toliko, a ovdje vecinom kupuje Audija od 40-50.000 i predje 14 km dnevno, a jos mu treba ugradnja plina. Ono sto se raja onda pitaju, sto nisi kupio Golfa dvicu i sipo za 47.000KM do kraja zivota. E sad, druga je stvar ako ti trosis goriva 400-500KM mjesecno, pa ti normalno treba plin, ali ako trosis max 100KM, kao npr. ja, onda ti treba diesel ili benzin 1.6 i zdravo. Moras da shvatis da ovdje ljudi nisu hladni kao na zapadu, ovdje svi brinu o tudjim problemima i glavni lijek za tu brigu je ismijavanje "joj ocam' najaci su mi...", a to sto ti najbolje znas sta tebi treba u zivotu, to nije relevantno.kreso_atac wrote:samo malo ba ljudi, u cemu je fazon? ja uzimam jeepa od 4 litre jer mi treba snaga i moc koju taj motor moze dati onako kako meni treba. u tim okolnostima i stvarima koje radim iz hobija, zna trositi i 30ak litara ponekad, a normalno svako voli da sto manje trosi. idealno bi bilo da ima benzinac od 5000 kubika a da trosi 8 litara. takvog nazalost nema, a posto mi i dalje treba velik motor uzet cu ga i staviti mu plin, i to necu mu redukovati ubrizgavanje jer mi je sasvim prihvatljivo da trosi 20 i 30 litara ali plina. gdje je problem tu? ne razumijem svrhu plina u autima 1.4 koji i onak otroše 6-7-8 litara.
izvini braco al kako ti potrosis 100 KM mjesecno na gorivo ? vozas li se ikako ?
- iceman ze
#257 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Slazem se sa situacijom kod nas, kao i kreso imam benzinca od 4000 cm3, i trosi mi 20 lit. neki dan otisao tramvajem na posao, prvo sto je jedan kolega primjetio, "jel se to nema za goriva".....leo_ wrote:znas u cemu je fazon. Na zapadu covjek kupi audija od 100.000 i putuje na posao 150 km svaki dan i s posla isto toliko, a ovdje vecinom kupuje Audija od 40-50.000 i predje 14 km dnevno, a jos mu treba ugradnja plina. Ono sto se raja onda pitaju, sto nisi kupio Golfa dvicu i sipo za 47.000KM do kraja zivota. E sad, druga je stvar ako ti trosis goriva 400-500KM mjesecno, pa ti normalno treba plin, ali ako trosis max 100KM, kao npr. ja, onda ti treba diesel ili benzin 1.6 i zdravo. Moras da shvatis da ovdje ljudi nisu hladni kao na zapadu, ovdje svi brinu o tudjim problemima i glavni lijek za tu brigu je ismijavanje "joj ocam' najaci su mi...", a to sto ti najbolje znas sta tebi treba u zivotu, to nije relevantno.kreso_atac wrote:samo malo ba ljudi, u cemu je fazon? ja uzimam jeepa od 4 litre jer mi treba snaga i moc koju taj motor moze dati onako kako meni treba. u tim okolnostima i stvarima koje radim iz hobija, zna trositi i 30ak litara ponekad, a normalno svako voli da sto manje trosi. idealno bi bilo da ima benzinac od 5000 kubika a da trosi 8 litara. takvog nazalost nema, a posto mi i dalje treba velik motor uzet cu ga i staviti mu plin, i to necu mu redukovati ubrizgavanje jer mi je sasvim prihvatljivo da trosi 20 i 30 litara ali plina. gdje je problem tu? ne razumijem svrhu plina u autima 1.4 koji i onak otroše 6-7-8 litara.
-
leo_
#258 Re: Plinaši, gdje ste sada...
pa mislim da to sad nije vishe vazno za temu, ali ne, ne vozam se previshe. Prvo sto nema potrebe da se vozam okolo ako nemam konkretno potrebe. Druga stvar, muka mi je od raznoraznih idiota u saobracaju. razmisljao sam malo i shvatio da sam za jedno 4-5 godina izgubio bruku zivaca radi saobracaja. Uglavnom, trenutno pokazuje Fiat 17.4 km po litru da prelazim, sto je otprilike 100km sa 5.5-6 litara, a svakako nije 100 KM doslovno uvijek, nekad se mora i vishe potrositi, ali u prosjeku je to oko 100KM.zahvalan wrote:leo_ wrote:znas u cemu je fazon. Na zapadu covjek kupi audija od 100.000 i putuje na posao 150 km svaki dan i s posla isto toliko, a ovdje vecinom kupuje Audija od 40-50.000 i predje 14 km dnevno, a jos mu treba ugradnja plina. Ono sto se raja onda pitaju, sto nisi kupio Golfa dvicu i sipo za 47.000KM do kraja zivota. E sad, druga je stvar ako ti trosis goriva 400-500KM mjesecno, pa ti normalno treba plin, ali ako trosis max 100KM, kao npr. ja, onda ti treba diesel ili benzin 1.6 i zdravo. Moras da shvatis da ovdje ljudi nisu hladni kao na zapadu, ovdje svi brinu o tudjim problemima i glavni lijek za tu brigu je ismijavanje "joj ocam' najaci su mi...", a to sto ti najbolje znas sta tebi treba u zivotu, to nije relevantno.kreso_atac wrote:samo malo ba ljudi, u cemu je fazon? ja uzimam jeepa od 4 litre jer mi treba snaga i moc koju taj motor moze dati onako kako meni treba. u tim okolnostima i stvarima koje radim iz hobija, zna trositi i 30ak litara ponekad, a normalno svako voli da sto manje trosi. idealno bi bilo da ima benzinac od 5000 kubika a da trosi 8 litara. takvog nazalost nema, a posto mi i dalje treba velik motor uzet cu ga i staviti mu plin, i to necu mu redukovati ubrizgavanje jer mi je sasvim prihvatljivo da trosi 20 i 30 litara ali plina. gdje je problem tu? ne razumijem svrhu plina u autima 1.4 koji i onak otroše 6-7-8 litara.
izvini braco al kako ti potrosis 100 KM mjesecno na gorivo ? vozas li se ikako ?
-
Adi183
#259 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Kod mene je u autu BRC instalacija,nemas servisa kod nas,ali sam se raspitao i to uspjesno rijesio,na servisu su rekli da zamjenim bocu i ugradim novi multiventil sto sam i ucinio.Nakon provjere kompletne instalacije ugradili su mi multiventil tomaseto,tako da nije bilo prolema.BRC je najkvalitetnija instalacija sto su mi potvrdili i u Darkomu gdje sam radio servis,ali sad je tako kako je.Na BRC multiventilu nemam pokazivaca razine plina u boci,sto traze prilikom certifikacije kao i certifikat za isti koji nisam imao! Nakon certifikacije,mozes opet skinuti novi i vratiti svoj stari multiventil,naravno da ti u servisu vrate pare za novi,sto ja nisam uradio jer ipak na ovom ima pokazivac napunjenosti boce.Ovaj sam ostavio nek stoji za svaki slucaj.Novi Multiventil je 70 km u Darkomu.iceman ze wrote:Imas u Metkovicima servis "BRC", koji vrsi ugradnju istoimenih plinskih instalacija, zao mi je sto nisam kod njih svoju ugradio, nego kod Radica kojeg vise nema, pa sad kontam kako da atestiram legalno, bez fora i fazona.
- Tahta
#260 Re: Plinaši, gdje ste sada...
može li se ugraditi plin a da je skriven da niko ne zna za njega osim mene ?
iskreno neću da plaćam porez i atest i ostalo
iskreno neću da plaćam porez i atest i ostalo
-
Adi183
#261 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Hehehe pa svi bi mi tako prijatelju,ali nemoze 
- plucna mahramica
#262 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Pa realno, jedina prepreka je tehnicki, a to se moze srediti za 20-30KM. Ovako uz minimalno maskiranje, nema sanse da neki drot ili carinik skonta. I do sada je raja isla van granica sa plinom bez problema, kada vas je neko zaustavio i gledao na sta vozite?
-
Adi183
#263 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Moglo je do sada slazem se,a mozda ces i na tehnickom proci uz podmicivanje i to se slazem, MENE SU VRATILI,nije pomoglo ni podmicivanje,sve zavisi na kakav tvrd orah naletis.Na kraju sam odlucio da ipak uradim atest, necu da me glava boli bez strahovanja idi gdje ti volja....jer vidis danas ionako maltretiraju raju kako god stignu.
- Tahta
#264 Re: Plinaši, gdje ste sada...
objektivno šta ima da izgubi onaj na tehničkom pregledu, gdje će njega za nešto pozvati na odgovornost ? od kuda zna drot ili bilo ko drugi kad sam ja ugradio plin prije ili poslije registracije ?
Znači ugradim plin i vozim kad dođe registracija nađem čiku koji za koju kintu ne gleda instalacije.
Ili mogu li se ti prekidaći kontrole plina ugraditi u pretinac da se ne vide pa neće valjda na tehničom gepek otvarti da vidi ima li boce mjesto rezervne gume.Ili se plinske instalacije vide i kad se podvuku pod auto ako to uopšte rade?
Znači ugradim plin i vozim kad dođe registracija nađem čiku koji za koju kintu ne gleda instalacije.
Ili mogu li se ti prekidaći kontrole plina ugraditi u pretinac da se ne vide pa neće valjda na tehničom gepek otvarti da vidi ima li boce mjesto rezervne gume.Ili se plinske instalacije vide i kad se podvuku pod auto ako to uopšte rade?
- Qler
#265 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Zaustavi te kolega, nesto nervozan, kaze da vidim obaveznu opremu, daj rezervnu gumu, ti podignes kad dole boca... e sad gdje ti je u saobracajnoj plin... pa kazna 
- Tahta
#266 Re: Plinaši, gdje ste sada...
ODGOVOR : u ovom autu ne dođe rezervna guma kao oprema ? nego nekakav spey kojeg pokažem.A ovi sa većim gepecima mogu napraviti pregradu bez problema.
- iceman ze
#267 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Uvijek postoji vanredni tehnicki pregled, mogu ga izreci kad god zazele. U SLO su recimo bili nagovjestaji oko oduzimanja vozila poput Italijana, koji su frizirali i radili preinake motora i vozila u nedogled, zakidajuci na osiguranjima i sl. Drzava uvijek ima metod, zakon i aparat da to sprovede. Tako, kao sto rade povremene akcije , kad su u pitanju zatamnjenja stakala folijama i dr., sigurno ce se neko sjetiti, da vrse pojacanu kontrolu saobracaja i kad su u pitanju vozila sa plinskom instalacijom. Dakle, gdje god mogu da nam izbiju koju marku iz dzepa, budite sigurni da ce oni to i uraditi....do tada, uzivajte.... 
-
Adi183
#268 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Tako je drug,raditi kojekakve stvari na autu,pravit nekakve kamuflaze,i opet na kraju rizikovat ne isplati se,a ko voli nek izvoli!
- Optimist
#269 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Tahta wrote:ODGOVOR : u ovom autu ne dođe rezervna guma kao oprema ? nego nekakav spey kojeg pokažem.A ovi sa većim gepecima mogu napraviti pregradu bez problema.
Ili da mu kazes: Upravo sam izvrsio ugradnju, nisam jos stigao da uradim atest. Njega planiram raditi (lupam) sljedece sedmice. Bil ovo mozda prije upalilo?
- Better Man
#270 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Ako će vršiti tehnički po propisu onda će otvoriti i gepek, pa i sve drugo provjeriti prije nego dadnu zeleno svjetlo da možeš u saobraćaj.Tahta wrote:objektivno šta ima da izgubi onaj na tehničkom pregledu, gdje će njega za nešto pozvati na odgovornost ? od kuda zna drot ili bilo ko drugi kad sam ja ugradio plin prije ili poslije registracije ?
- Tahta
#271 Re: Plinaši, gdje ste sada...
bio sam na tehničkom više putaBetter Man wrote:Ako će vršiti tehnički po propisu onda će otvoriti i gepek, pa i sve drugo provjeriti prije nego dadnu zeleno svjetlo da možeš u saobraćaj.Tahta wrote:objektivno šta ima da izgubi onaj na tehničkom pregledu, gdje će njega za nešto pozvati na odgovornost ? od kuda zna drot ili bilo ko drugi kad sam ja ugradio plin prije ili poslije registracije ?
-
fapmasina
#272 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Ne mora se otvarati gepek da bi se shvatilo da auto ima plinsku instalaciju. Kod obavljanja svakog tehničkog pregleda mora se barem hauba dić i kad je podigneš vidiš isparivač, ventil gasa, filter....znači sve ono što NE TREBA biti tu kod auta koja NEMAJU plin. A čak nimalo istrenirano oko će odmah primijetiti priključak za punjenje!!! Tako da je suvišno o tome diskutovati. Ko hoće da krši i zaobilazi zakon neka to i radi, ali imajte u vidu da ćete možda nekada u životu naić na nekoga ko stvarno radi svoj posao i vratiće vas sa tehničkog.
-
frngla
#273 Re: Plinaši, gdje ste sada...
pa nije flaša od kiseljaka, već boca za plinTahta wrote:ODGOVOR : u ovom autu ne dođe rezervna guma kao oprema ? nego nekakav spey kojeg pokažem.A ovi sa većim gepecima mogu napraviti pregradu bez problema.
-
leo_
#274 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Opet Bosanci pokusavaju oboriti sistem.

- johntra
#275 Re: Plinaši, gdje ste sada...
Ja ne pamtim kad su mi zadnji put otvorili haubu na tehničkom, a kamoli gepek..