Plin?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
daxon

#176 Re: Plin?

Post by daxon »

preludezalude wrote:JA: Da li mi garantujete da mi se nece paliti lampica od motorne elektronike i da mi se nece javljati greske?
RADIC: Eeee, to ti je normalno da se pali lampica motorne elektronike i da se javljaju greske.

Sa ovim smo zavrsili razgovor. Odem kod drugog koji mi je odmah u startu rekao da lampica motorne elektronike se ne smije paliti niti se smiju javljati ikakve greske ako je plin ugradjen i ustiman kako treba.
Iako ne vozim na plin, niti mi je ovo o čemu se ovdje priča struka, no kao laik, poznavajući automobile i princip rada određenih sustava motora, ovaj drugi odgovor bi me više zabrinuo i nametnuo više pitanja od prvog.

Naime, lampica tzv. "samodijagnostika motora", između ostalog, pali se uvijek kada "ECU" prepozna u motoru smjesu goriva drugačiju od one za koju je programiran, tako se lampica samodijagnostike motora pali ako ima viška sumpora ili vode u gorivu, premalo ili previše oktana itd...
Dakle, logično je da se ta lampica upali ukoliko je pogonsko gorivo "LPG", a ECU programiran parametrima za benzin.
Pitanje koje se ovdje samo od sebe nameće jeste: Na koji je način serviser postigao da "ECU" takvu drastičnu promjenu ne registruje kao grešku? Po onome što ja znam, to je moguće samo reprogramiranjem "ECU-a", međutim, to je puno složenij zahvat od restartovanja ili brisanja pogreške, stoga je i malo onih koji su u stanju to da urade.
Ne tvrdim, no bojim se da ima servisera koji prilikom ugradnje plina, paljenje lampice riješe na taj način što lampicu fizički premoste na neki drugi sustav, tako da se ta lampica pojavljuje prilikom davanja kontakta, a kasnije kad se motor upali, lampica se gasi skupa sa lampicom sustava na koji je spojena.
IlijaLadin

#177 Re: Plin?

Post by IlijaLadin »

Prilicno logicno
drndalo

#178 Re: Plin?

Post by drndalo »

daxone logicno razmisljas, ali otisao si predaleko u zamjeni ECU-a... Sustina dobre plinske instalacije je da auto ne zna da ne vozi na benzin... Ima za svaku konstrukciju propisano kako se to radi, a da motor ne strada "na lutriji", inzenjeri izmislili, u praksi dokazali... Kod nas je problem sto se svako zove majstorom, i sto smo svi "gladni" manje cijene ugradnje, pa smo za 100 KM razlike voljni otici kod "majstora", a "majstor" ima nizu cijenu od majstora na konto 1-2 dijela koja ne ugradi, i na konto manje ulozenog rada...
preludezalude

#179 Re: Plin?

Post by preludezalude »

daxon wrote:
preludezalude wrote:JA: Da li mi garantujete da mi se nece paliti lampica od motorne elektronike i da mi se nece javljati greske?
RADIC: Eeee, to ti je normalno da se pali lampica motorne elektronike i da se javljaju greske.

Sa ovim smo zavrsili razgovor. Odem kod drugog koji mi je odmah u startu rekao da lampica motorne elektronike se ne smije paliti niti se smiju javljati ikakve greske ako je plin ugradjen i ustiman kako treba.
Iako ne vozim na plin, niti mi je ovo o čemu se ovdje priča struka, no kao laik, poznavajući automobile i princip rada određenih sustava motora, ovaj drugi odgovor bi me više zabrinuo i nametnuo više pitanja od prvog.

Naime, lampica tzv. "samodijagnostika motora", između ostalog, pali se uvijek kada "ECU" prepozna u motoru smjesu goriva drugačiju od one za koju je programiran, tako se lampica samodijagnostike motora pali ako ima viška sumpora ili vode u gorivu, premalo ili previše oktana itd...
Dakle, logično je da se ta lampica upali ukoliko je pogonsko gorivo "LPG", a ECU programiran parametrima za benzin.
Pitanje koje se ovdje samo od sebe nameće jeste: Na koji je način serviser postigao da "ECU" takvu drastičnu promjenu ne registruje kao grešku? Po onome što ja znam, to je moguće samo reprogramiranjem "ECU-a", međutim, to je puno složenij zahvat od restartovanja ili brisanja pogreške, stoga je i malo onih koji su u stanju to da urade.
Ne tvrdim, no bojim se da ima servisera koji prilikom ugradnje plina, paljenje lampice riješe na taj način što lampicu fizički premoste na neki drugi sustav, tako da se ta lampica pojavljuje prilikom davanja kontakta, a kasnije kad se motor upali, lampica se gasi skupa sa lampicom sustava na koji je spojena.
Moze serviser da prespoji lampicu, ali kako ce da ucini da mi se greske ne ispisuju na displeju board kompa. Plinska instalacija koristi svoj ECU koji se programira za pravilno doziranje lpg-a ili sto bi neko rekao ima svoj kompjuter. Lampica motorne elekronike (check engine) se ne smije paliti ako je sve ustimano kako treba. Onaj ko kaze da je to normalno iz ovog ili onog razloga, taj ne zna svoj posao. Najcesce se pali zbog siromasne smjesesto opet znaci da nije dobro ustimano.
lavic

#180 Re: Plin?

Post by lavic »

Ja ne bih mogao kupiti nekog dobrog benzinca i onda dati ga nekom " dundjeru" da ugradjuije u njega neki krs, prije ga ne bih vozio, ne kontam taj nacin razmisljanja, kupis jakog benzinca a onda bih stedio. Hvala to nije za mene, ako je jak benzinac onda " cejfi" ako ti ne moze bit onda jeftina naftarica i gledaj svaku marku, a ne 'ebo bi se a da ne dzeu.
drndalo

#181 Re: Plin?

Post by drndalo »

Sad i ti pretjerujes... Evo da ti ja pokusam malo pribliziti svoje razmisljanje, nije visokolitrazni benzinac u pitanju, Felicia 1.3... Nasa od pocetka, znamo istoriju, servise, slusa nas, zena ni ne pomislja da je da dalje, sentimentalno vezana... Opet, presli smo s njom do tog momenta 60kkm, i preci cemo barem jos toliko... Dosta je vozimo, a voljeli bi da manje para potrosimo na gorivo, kao i ovi sto voze dizele... Raspitujem se punih 6 mjeseci, nadjem jednog nedundjera, ugradim najskuplji plin koji je mogao u nju (mada to samo po sebi nije garancija, majstor koji to uradi kako treba je vazniji), i evo vec >80kkm tjeramo na LPG... Razlika ? U konjima i brzini skoro nikakva (ko zna Feliciu 1.3 zna o cemu pricam), a cjenovno je oko 100 KM mjesecno manje potroseno iz dzepa na gorivo... Malo li je 1200 KM godisnje manje za istu kilometrazu ? Pa x 6 godina...

Sto ne pitas zasto kupuju jakog i skupog dizela da bi stedjeli ?
Bakir1

#182 Re: Plin?

Post by Bakir1 »

ja nisam bas neki ljubitelj benzinaca a samim time ni plina, ali kako su se neke okolnosti zivotne izmjenjale, trebao sam auto za grada, kupio to i takvo auto, odlicno ocuvano, od prvog vlasnika, za mizernu sumu novca.
potrosnja u jutrima kakva su ovosezonska i na relacijama kojima se auto vozi, preko 10 litara na 100 km, motor 1,4, 44 KW, ustiman, nema efekata koji rasipaju gorivo bezveze.
instalaciju, polovnu, od prijatelja kupio za stotinjak KM, toliko platio i ugradnju, moram uraditi i certifikaciju i to je ukupan trosak od 400 KM.
po aktuelnim razlikama u cijenama, i kilometrazi koju prelazim sa tim autom, cca 700 km mjesecno, opravdanost investicije nije upitna, motor je izgubio malo snage ali za voznju po gradu neprimjetno.
ja doduse sam presao nekih stotinjak km sa ovom kombinacijom, pa nisam relevantan da pricam koliko ce to trajati bez problema, ali vidjeti cemo sta ce se desavati pa prema tome misljenje formirati.
osnovni motiv mi je usteda, prilikom prvog punjenja sam je osjetio.
sve ostale varijante koje bi podrazumjevale dizel vozilo, znacile bi dodatni izdatak za losiji auto, a matematika uporedna sa fiestom dizel koja trosi smijesno malo, govori opet u korist benzinca sa plinom
lavic

#183 Re: Plin?

Post by lavic »

drndalo wrote:Sad i ti pretjerujes... Evo da ti ja pokusam malo pribliziti svoje razmisljanje, nije visokolitrazni benzinac u pitanju, Felicia 1.3... Nasa od pocetka, znamo istoriju, servise, slusa nas, zena ni ne pomislja da je da dalje, sentimentalno vezana... Opet, presli smo s njom do tog momenta 60kkm, i preci cemo barem jos toliko... Dosta je vozimo, a voljeli bi da manje para potrosimo na gorivo, kao i ovi sto voze dizele... Raspitujem se punih 6 mjeseci, nadjem jednog nedundjera, ugradim najskuplji plin koji je mogao u nju (mada to samo po sebi nije garancija, majstor koji to uradi kako treba je vazniji), i evo vec >80kkm tjeramo na LPG... Razlika ? U konjima i brzini skoro nikakva (ko zna Feliciu 1.3 zna o cemu pricam), a cjenovno je oko 100 KM mjesecno manje potroseno iz dzepa na gorivo... Malo li je 1200 KM godisnje manje za istu kilometrazu ? Pa x 6 godina...

Sigurno se nismo razumjeli, u tvom slucaju i kad su takva auta u pitanju ima rezona.
Jasam vise mislio na premium segment sa jakim benzincima, sjeti se prije nekog vremena kad se zapalila S klasa sa plinom na A. polju, ja sam o tome govorio.
Iskren da budem kad vozis staro, losije i slicno auto logicno je da razmisljas kao da ustedis na njemu.
drndalo

#184 Re: Plin?

Post by drndalo »

S-klasa na AP je kao i kod vecine drugih "plinasa" nastala kao problem zbog dundjeraja koji je radjen da bi instalacija kostala 850 KM umjesto 1200 KM kod postena majstora... Posljedica ugradnje plina jeste, ali obicno negdje crijevo benzina ostane nezategnuto kako treba...

Ali znamo o cemu pricamo, kupis auto koji je nov kostao > 120.000 KM, i onda ti puno platiti 1 gumu 400 KM, pa x4... Premium auto, premium dijelovi, a Balkan za volanom...
drug_profi

#185 Re: Plin?

Post by drug_profi »

Neki izgleda kontaju da je auto simbol statusa, a ne prevozno sredstvo. Normalan covjek ce gledati da su mu troskovi goriva sto manji. Onaj kome je bitno da pokaze da ima uopste nije u ovoj prici i on nece uzeti ni stedljiviji dizel, nego neki iz vrha ponude skupljeg brenda.

Na plin vozim evo sad u martu ce godina. Motor 1,6 16V, 74kw. Presao 10.000 km. Isplatila se instalacija (1050 KM sa atestom). Garancija 30.000 km ili 2 godine. Potrosnja nije bitno veca nego na benzin. Sipam redovno 40l plina i oko 6 l bezina i sa tim predjem cca.450 km po gradu, ljeti i 500. Cijena te voznje je po sadasnjim cijenama 65 maraka, ljetos je bilo jos jeftinije jer je plin bio 1,15 dok je benzin bio 2,50. Rezervoar je torodini, rezervna guma je na balkonu, a u gepeku je set za opravku. Vozim 22 godine efektivno, a vozacku imam mnogo duze i samo 2-3 puta sam morao mjenjati gumu zbog rupe u gaznom sloju, tako da smatram da je mala sansa da mi ikad opet zatreba. Za sve eksere, sarafe tu je kompresor iz seta da te odvede do vulkanizera.
Ulje nisam primjetio da trosi vise nego prije. Oko jedan litar dodam na cca. 10.000 kilometara. Moj savjet svakome ko ima benzinca je da se presalta na bi-fuel, ali kod provjerenog majstora.
preludezalude

#186 Re: Plin?

Post by preludezalude »

lavic wrote:Ja ne bih mogao kupiti nekog dobrog benzinca i onda dati ga nekom " dundjeru" da ugradjuije u njega neki krs, prije ga ne bih vozio, ne kontam taj nacin razmisljanja, kupis jakog benzinca a onda bih stedio. Hvala to nije za mene, ako je jak benzinac onda " cejfi" ako ti ne moze bit onda jeftina naftarica i gledaj svaku marku, a ne 'ebo bi se a da ne dzeu.
Nekako nema logike to tvoje razmisljanje. Hoces reci da je logicno kupiti 1.3 benzinca koji ne trosi puno pa onda u njega ugraditi plin da bi stedio. A nije logicno kupiti neku veliku masinu pa u nju ugraditi plin da bi stedio??? Pa ako cemo po tvojoj logici, vece benzinjare sa plinom i vise stede.
Kao prvo, nista ti tu ne stedis, vec samo manje dajes para na gorivo. Da moram davati vise para onda nebi vozio to auto. U tom slucaju bi jos vise "stedio". Ne vidim sta je tu lose, recimo kod mene. Imam benzinjaru tesku 2. tone, pogon 4x4, od 4700 kubika sa plinom. Prosjecna potrosnja po gradu je 22 litra plina sto bi bio ekvivalent 11 litara benzina. Mozes misliti kako ja cejfim. To je cejf. Po meni je sasvim logicno ugradjivati plin u jake benzinjare jer je ogromna usteda, kako ti kazes. Opet kazem, nema tu nikakve ustede, samo gorivo placas upola jeftinije.
alidedo

#187 Re: Plin?

Post by alidedo »

drndalo wrote:Sad i ti pretjerujes... Evo da ti ja pokusam malo pribliziti svoje razmisljanje, nije visokolitrazni benzinac u pitanju, Felicia 1.3... Nasa od pocetka, znamo istoriju, servise, slusa nas, zena ni ne pomislja da je da dalje, sentimentalno vezana... Opet, presli smo s njom do tog momenta 60kkm, i preci cemo barem jos toliko... Dosta je vozimo, a voljeli bi da manje para potrosimo na gorivo, kao i ovi sto voze dizele... Raspitujem se punih 6 mjeseci, nadjem jednog nedundjera, ugradim najskuplji plin koji je mogao u nju (mada to samo po sebi nije garancija, majstor koji to uradi kako treba je vazniji), i evo vec >80kkm tjeramo na LPG... Razlika ? U konjima i brzini skoro nikakva (ko zna Feliciu 1.3 zna o cemu pricam), a cjenovno je oko 100 KM mjesecno manje potroseno iz dzepa na gorivo... Malo li je 1200 KM godisnje manje za istu kilometrazu ? Pa x 6 godina...

meni taj tvoj rezon nema logike,po mom auta 1.1,1.2.1.3 uopste nisu i nema logike u njih ugradjivati plin,koja je tu usteda?? nekako je priznaces logicnije ugradjivati plin u 2.8,3.0,4.0 to su gutaci benzina,
drndalo

#188 Re: Plin?

Post by drndalo »

Da, zaista nema logike, trosim prosjecno 100 KM manje mjesecno na gorivo... Vec 6-7 godina tako, ugradnju platio 850 KM, 200 KM papirologiju za plin, i jos oko 200 KM servisa koji bez plina mozda ne bi morali biti radjeni...

Dakle, za oko 1200 KM troska, zadnjih 76 mjeseci trosim po 100 KM manje na gorivo, i jos ce par godina gurati...

Ako ti tu ne vidis logiku, mozda sam ja lud...?
alidedo

#189 Re: Plin?

Post by alidedo »

drndalo wrote:Da, zaista nema logike, trosim prosjecno 100 KM manje mjesecno na gorivo... Vec 6-7 godina tako, ugradnju platio 850 KM, 200 KM papirologiju za plin, i jos oko 200 KM servisa koji bez plina mozda ne bi morali biti radjeni...

Dakle, za oko 1200 KM troska, zadnjih 76 mjeseci trosim po 100 KM manje na gorivo, i jos ce par godina gurati...

koliko ti trosi auto,uzmi u obzir da povremeno vozis na benzin zbog motora,i izracunaj sam,u sustini tvoja stvar al nema logike
Last edited by alidedo on 13/02/2013 00:15, edited 1 time in total.
preludezalude

#190 Re: Plin?

Post by preludezalude »

drndalo wrote:Da, zaista nema logike, trosim prosjecno 100 KM manje mjesecno na gorivo... Vec 6-7 godina tako, ugradnju platio 850 KM, 200 KM papirologiju za plin, i jos oko 200 KM servisa koji bez plina mozda ne bi morali biti radjeni...

Ova tvoja prica apsolutno stoji. Ne prelazis ti uopse puno kilometara mjesecno, a opet imas racunicu. Ti prelazis mozda oko 1000km mjesecno. Treba sve odvagati, za sta se auto koristi, koji su cejfovi i kolika je isplativost. U svakom slucaju isplativost postoji. Ja recimo, mjesecno prelazim isto oko 1000km i dajem otprilike oko 200KM manje na gorivo nego da vozim isto auto na benzin. Neko ce reci da je to usteda. Ma kakva usteda, nema veze sa ustedom. Samo placam jeftinije gorivo. Da moram dati i tih 200 KM na gorivo, najvjerovatnije nebi ni vozio ovo auto. Neko ce sad reci ako hoces stediti kupi dizela. E pa, sa plinom je stednja jos veca. Sa plinom je potrosnja i velikih benzinaca prihvatljiva za nas standard pa se neke stvari i mogu odcejfiti. Ja sa svojim vozilom koji je prilicno velik potrosac za nase pojmove, sa ugradjenim plinom mogu koristiti za svakodnevne voznje na posao, s posla i zajebancije po gradu i jos vozim ono sta mi odgovara i sta mi se svidja.
alidedo

#191 Re: Plin?

Post by alidedo »

preludezalude wrote:

Ova tvoja prica apsolutno stoji. Ne prelazis ti uopse puno kilometara mjesecno, a opet imas racunicu. Ti prelazis mozda oko 1000km mjesecno. Treba sve odvagati, za sta se auto koristi, koji su cejfovi i kolika je isplativost. U svakom slucaju isplativost postoji. Ja recimo, mjesecno prelazim isto oko 1000km i dajem otprilike oko 200KM manje na gorivo nego da vozim isto auto na benzin. Neko ce reci da je to usteda. Ma kakva usteda, nema veze sa ustedom. Samo placam jeftinije gorivo. Da moram dati i tih 200 KM na gorivo, najvjerovatnije nebi ni vozio ovo auto. Neko ce sad reci ako hoces stediti kupi dizela. E pa, sa plinom je stednja jos veca. Sa plinom je potrosnja i velikih benzinaca prihvatljiva za nas standard pa se neke stvari i mogu odcejfiti. Ja sa svojim vozilom koji je prilicno velik potrosac za nase pojmove, sa ugradjenim plinom mogu koristiti za svakodnevne voznje na posao, s posla i zajebancije po gradu i jos vozim ono sta mi odgovara i sta mi se svidja.
po njegovoj prici prelazi 1500-1700km
alidedo

#192 Re: Plin?

Post by alidedo »

80000km za sedam godina,prosjecna potrosnja 6-7litara(plin litar vise),
Last edited by alidedo on 13/02/2013 00:21, edited 1 time in total.
preludezalude

#193 Re: Plin?

Post by preludezalude »

Mozda i prelazi ako vozi na otvorenoj cesti. To nije uopste velika mjesecna kilometraza. Ja prelazim mjesecno samo po gradu Tuzli oko 800km.
preludezalude

#194 Re: Plin?

Post by preludezalude »

alidedo wrote:80000km za sedam godina,prosjecna potrosnja 6-7litara(plin litar vise),
Ako je 80 000 kilometara za sedam godina, onda je to bas oko 1000km mjesecno, kako sam i rekao.
alidedo

#195 Re: Plin?

Post by alidedo »

preludezalude wrote:Mozda i prelazi ako vozi na otvorenoj cesti. To nije uopste velika mjesecna kilometraza. Ja prelazim mjesecno samo po gradu Tuzli oko 800km.
a mozda i ne,u sustini nije ni bitno,
alidedo

#196 Re: Plin?

Post by alidedo »

preludezalude wrote:
alidedo wrote:80000km za sedam godina,prosjecna potrosnja 6-7litara(plin litar vise),
Ako je 80 000 kilometara za sedam godina, onda je to bas oko 1000km mjesecno, kako sam i rekao.
uzmi ustedu na gorivu od 100km mjesecno i to je onda 145000km za sedam godina,ma nebitno ba
preludezalude

#197 Re: Plin?

Post by preludezalude »

Sve je stvar racunice i isplativosti. Zamisli sad da npr moj stari hoce da ugradi plin u 1.2 motor a prelazi godisnje samo 5 000km. To bi ispalo da bi mjesecno na gorivo davao oko 30-ak maraka manje. Stvarno nema smisla tu ubacivati plin iako opet postoji neka racunica jer se plinska instalacija opet isplati nakon 2 godine. Ali 30-ak maraka mjesecno nije nista.
alidedo

#198 Re: Plin?

Post by alidedo »

Tacno tako
drndalo

#199 Re: Plin?

Post by drndalo »

alidedo wrote:80000km za sedam godina,prosjecna potrosnja 6-7 litara(plin litar vise),
Otvoreno/grad felicia trosi 7-10 litara, nije to velika potrosnja, ali je upola manja (u parama) kad sam na plinu... Elem, cijenu ugradnje sam isplatio nakon 7 mjeseci, jer tad nismo imali 2 auta u kuci, svih ovih mjeseci poslije = 100 KM mi vise ostane svakog mjeseca u dzepu... Ako ti ne vidis logiku u tome da sam potrosio primjetno manje para za istu kilometrazu, ja tu ne mogu pomoci...

Naravno da sve zavisi od potreba, i da moj drug koji ima novog Clia, a prelazi godisnje 3000km, uopste ne treba auto, taxi mu je jeftinija varijanta, i to da ga Taxo sa E-klasom vozi na more... Tako i ja BMW 525i nisam nagradio plinom, a puno bih stedio u litrima, jer mi je tadasnja cijena ugradnje trazila cca. 20 mjeseci vozanja da isplatim instalaciju, a znao sam da auto kod mene nece biti > godinu dana...
preludezalude

#200 Re: Plin?

Post by preludezalude »

100KM mjesecno nije uopste malo. Tako da na ove cijene benzina je isplativa ugradnja plina u bilo koje auto.
Ja sam svoju instalaciju platio 1800KM. Mjesecno dajem manje 200KM na gorivo. Znaci da ce mi se instalacija isplatiti za 9 mjeseci. Tek tada cu da pocnem davati 200KM manje iz djepa jer sam dao 1800KM unaprijed za samu instalaciju. U svu tu racunicu treba uvrstiti koliko se misli auto drzati u vlasnistvu i u mom slucaju jedna vazna stavka - cejf. Ako cu ja auto prodati za godinu dana a sluzi mi samo kao prevozno sredstvo sa tacke a do tacke b, onda ugradnja plina nema smisla. Ali ako sam u planu zadrzati auto duzi period, a uz to je bas to auto po mom cejfu i uzivam u svakom predjenom kilometru onda ugradnja plina je pun pogodak.
Post Reply