Iako ne vozim na plin, niti mi je ovo o čemu se ovdje priča struka, no kao laik, poznavajući automobile i princip rada određenih sustava motora, ovaj drugi odgovor bi me više zabrinuo i nametnuo više pitanja od prvog.preludezalude wrote:JA: Da li mi garantujete da mi se nece paliti lampica od motorne elektronike i da mi se nece javljati greske?
RADIC: Eeee, to ti je normalno da se pali lampica motorne elektronike i da se javljaju greske.
Sa ovim smo zavrsili razgovor. Odem kod drugog koji mi je odmah u startu rekao da lampica motorne elektronike se ne smije paliti niti se smiju javljati ikakve greske ako je plin ugradjen i ustiman kako treba.
Naime, lampica tzv. "samodijagnostika motora", između ostalog, pali se uvijek kada "ECU" prepozna u motoru smjesu goriva drugačiju od one za koju je programiran, tako se lampica samodijagnostike motora pali ako ima viška sumpora ili vode u gorivu, premalo ili previše oktana itd...
Dakle, logično je da se ta lampica upali ukoliko je pogonsko gorivo "LPG", a ECU programiran parametrima za benzin.
Pitanje koje se ovdje samo od sebe nameće jeste: Na koji je način serviser postigao da "ECU" takvu drastičnu promjenu ne registruje kao grešku? Po onome što ja znam, to je moguće samo reprogramiranjem "ECU-a", međutim, to je puno složenij zahvat od restartovanja ili brisanja pogreške, stoga je i malo onih koji su u stanju to da urade.
Ne tvrdim, no bojim se da ima servisera koji prilikom ugradnje plina, paljenje lampice riješe na taj način što lampicu fizički premoste na neki drugi sustav, tako da se ta lampica pojavljuje prilikom davanja kontakta, a kasnije kad se motor upali, lampica se gasi skupa sa lampicom sustava na koji je spojena.