plin-help

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

prsan

#51 Re: plin-help

Post by prsan »

jeste moze se smanjiti potrosnja ali onda steti motoru.mapa se stima da bude smjesa kao i na benzin da nebi bilo stetnih posljedica.pravi majstor zna sta treba autu i tako bi trebo uradit kalibraciju,nema sta pitat vlasnika auta.
sa kvalitetnim sistemima kada se ustima kako treba gubitak snage je zanemariv tj. vozac nemoze da primjeti razliku.a potrosnja moze bit veca oko 5 % nego benzina.
preludezalude

#52 Re: plin-help

Post by preludezalude »

Smjesa se moze stimati do neke granice da nema stetnih posljedica. Sva relativno novija auta imaju motornu elektroniku koja prati te parametre i prijavit ce gresku ako je smjesa izisla iz okvira "normalnog", a neka vozila ce cak da prebace rad motora u safe mode. Tako da se nastetiti motoru moze a nije obavezno ako se smjesa koriguje. Opet ovisi od majstora da li ce uraditi posao kako treba. Ja znam za dosta slucajeva gdje majstor kao ustima sve na normalu, a motorna elektronika stalno izbacuje gresku. I onda se majstori pravdaju da je to do loseg plina i da je ta upaljena lampica motorne elektronike sasvim normalna stvar. A u stvari istina je da je majstor za qrac.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#53 Re: plin-help

Post by bitanga_sa_otesa »

majstor je uvijek za sve kriv :lol: :lol:
prsan

#54 Re: plin-help

Post by prsan »

Ko god kaze da je normalno da se upali check engin lampa ili nema pojma o plinu ili nezna napraviti pa laze.
Nije u svakog auta slucaj da se lampa upali na radu sa losom smjesom,sto je norma ispusnih plinova motora visocija primjer euro 5 manja je tolerancija na odstupanje smjese s tim ce lampica da se upali laksee ako nije ustiman plin uredno.normalno nece ni stradat motor ako neko vrijeme radi na siromasnoj smjesi.ali problemi ce se javit na duzi period.na nekim motorima cak i na 20000 km.
WaaD

#55 Re: plin-help

Post by WaaD »

Ugradio kod Darkoma plin prije 3 godine na bmw 750i V12. U par navrata morao cistiti isparivac i mjenjati filtere zbog prljavog plina, osim toga sam prezadovoljan.
Tkanton

#56 Re: plin-help

Post by Tkanton »

danas oko 17:50 sati došlo je do samozapaljenja automobila Renault 5 na semaforima u naselju Slavinovici. - Vozač koji se kretao iz pravca Simin hana uspio je na vrijeme izaći i odmah obavijestiti vatrogasce koji su došli za svega pet minuta. Vatrogasci su na vrijeme uspjeli spriječiti veću katastrofu jer je automobil bio na plin, za Tuzlanski.ba rekli su očevidci na licu mjesta Pored toga što su pripadnici profesionalne vatrogasne brigade Tuzla stigli na lice nesreće u izuzetno kratkom vremenu, prema riječima očevidaca, pokazali su i izuzetnu hrabrost obzirom da je automobil koji je bio na plin, u svakom momentu predstavljao veliku opasnost za sve one koji su se nalazili u njegovoj neposrednoj blizini. Na sreću, zapaljeni automobil je uspješno ugašen, povrijeđenih nije bil, uzrok samozapaljena automobila za sada nije pozat

| Preuzeto sa: http://tuzlanski.ba/tuzla-zapalio-se-au ... rofa-foto/
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#57 Re: plin-help

Post by Romeo 80 »

Šta očekivati od novinara debila koji se ne potrude barem malo informisati o materiji o kojoj pišu. Svi pametuju da je spriječena veća katastrofa zbog ugrađenog plina, a veća je opasnost poluprazan benzinski rezervoar nego ijedna plinska boca.

Glup narod. Ovako se ponaša pravilno instalirana plinska instalacija u autu prilikom požara.

axe22

#58 Re: plin-help

Post by axe22 »

Romeo 80 wrote:Šta očekivati od novinara debila koji se ne potrude barem malo informisati o materiji o kojoj pišu. Svi pametuju da je spriječena veća katastrofa zbog ugrađenog plina, a veća je opasnost poluprazan benzinski rezervoar nego ijedna plinska boca.

Glup narod. Ovako se ponaša pravilno instalirana plinska instalacija u autu prilikom požara.

Ko da je vazno.
Da je bilo hibridno auto, prvo sto bi naveli u naslovu bilo bi "zapalilo se vozilo na hibridni pogon"
Tkanton

#59 Re: plin-help

Post by Tkanton »

Romeo 80 wrote:Šta očekivati od novinara debila koji se ne potrude barem malo informisati o materiji o kojoj pišu. Svi pametuju da je spriječena veća katastrofa zbog ugrađenog plina, a veća je opasnost poluprazan benzinski rezervoar nego ijedna plinska boca.

Ako je pravilno neznaci da nemoze postat i nepravilno, neces ti svaki dan provjeravat jel sve radi kako treba..... uz potencijalno opasan rezervar benzina dodajes jos jednu opasnost to jest rezervar sa plinom, statisticki sam sebi povecavas opasnost, sto neznaci da ce ti se nesto desit prije nekome ko nema plin ali je cinjenica da je on tu pa ko voli nek izvoli....
shandrprcSA

#60 Re: plin-help

Post by shandrprcSA »

inace boce pucaju ko kokice...
Tkanton

#61 Re: plin-help

Post by Tkanton »

shandrprcSA wrote:inace boce pucaju ko kokice...
Nisam rekao da pucaju, kazem pored benzina ubacit jos i to, ukupno dvije opasnosti ali to je opet na fazon neko upadne sa bicikla i pogine a neko sa motora i nista mu nebude
AdnanSA

#62 Re: plin-help

Post by AdnanSA »

Tkanton wrote:
Nisam rekao da pucaju, kazem pored benzina ubacit jos i to, ukupno dvije opasnosti ali to je opet na fazon neko upadne sa bicikla i pogine a neko sa motora i nista mu nebude
Neka on "upadne" sa bicikla pa makar. Izvinjavam se nisam mogao da ne komentarišem. Jednostavno bode me u oko.
drndalo

#63 Re: plin-help

Post by drndalo »

Pa "upadne" sa bicikla pravo u otvoren saht...
bitanga_sa_otesa

#64 Re: plin-help

moze upast i u miljacku :lol: :lol:
Tkanton

#65 Re: plin-help

Post by Tkanton »

AdnanSA wrote:
Tkanton wrote:
Neka on "upadne" sa bicikla pa makar. Izvinjavam se nisam mogao da ne komentarišem. Jednostavno bode me u oko.
Kad tebe moze bost samo u jedno oko moze i kod mene upast sa bicikla
preludezalude

#66 Re: plin-help

Post by preludezalude »

Apsolutno tacno. Novinar je potpuni debil koji nema pojma o onome o cemu pise.
preludezalude

#67 Re: plin-help

Post by preludezalude »

Tkanton wrote:
Ako ce doci do eksplozije od pozara na autu, prije ce doci do eksplozije od benzinskog rezervoara, a kad se to desi onda nije vise vazno sta jos imas u autu, da li je to plinski ili kerozinski ili avio gorivo rezervoar. Plinski rezervoar ne moze eksplodirati, moze samo od povecanog pritiska ispustiti plin kroz ventil predvidjen za to.
preludezalude

#68 Re: plin-help

Post by preludezalude »

Tkanton wrote:

Ako je pravilno neznaci da nemoze postat i nepravilno, neces ti svaki dan provjeravat jel sve radi kako treba..... uz potencijalno opasan rezervar benzina dodajes jos jednu opasnost to jest rezervar sa plinom, statisticki sam sebi povecavas opasnost, sto neznaci da ce ti se nesto desit prije nekome ko nema plin ali je cinjenica da je on tu pa ko voli nek izvoli....
Polazi se od predpostavke da je sve u redu. Tehnicki pregled da radi svoj posao kako treba onda bi svi imali ispravna auta. A posto ne rade svoj posao kako treba, zato se na cestama i voza veliki broj krseva.
Isto tako, neces ti svaki dan provjeravati da li ti je puklo neko crijevo od benzina... Sve se moze pokvariti, ali kod plinskih instalacija je posebna paznja obracena na sigurnost.
Tkanton

#69 Re: plin-help

Post by Tkanton »

Ti ocigledno nisi procito sta sam do kraja napiso, kazem sve probleme koje mozes imat sa benzinom mozes i sa plinom i obrnuto, samo sam navo dodavanjem plina povecavas sansu za nesrecom jer u vozilu imas dvije potencijalne bombe, sto neznaci da ce se ikad jedna od njih aktivirat
O'zone
Globalni moderator

#70 Re: plin-help

Post by O'zone »

Jel iko do sada radio servis plinskog rasplinjača (izmjena membrana etc)?

Pošto je moj lovato iz 2007 godine pregazio već 50 000 km kontam da mu je vrijeme za servis.

Zna li neko cijenu servisa da se mogu kalkulistati :mrgreen:
Last edited by O'zone on 24/07/2014 23:12, edited 1 time in total.
Romeo 80

#71 Re: plin-help

Post by Romeo 80 »

Ja sam svojevremeno radio servis karburatora kod Slavke u Miljevićima (Lukavica). Promijenio membrane i očistio karburator. Naplatio mi 50 KM i ja bio prezadovoljan. Ne znam budući da voziš na plin da li si baš mislio na karburator ili na plinski rasplinjač?
O'zone
Globalni moderator

#72 Re: plin-help

Post by O'zone »

Romeo 80 wrote:Ja sam svojevremeno radio servis karburatora kod Slavke u Miljevićima (Lukavica). Promijenio membrane i očistio karburator. Naplatio mi 50 KM i ja bio prezadovoljan. Ne znam budući da voziš na plin da li si baš mislio na karburator ili na plinski rasplinjač?
Ah da nisam naglasio da se radi o plinskom rasplinjaču do mene. Ispravljeno
Romeo 80

#73 Re: plin-help

Post by Romeo 80 »

Ne bih da pametujem, ali mislim da ne moraš ići dalje od Darkoma za to. :)
O'zone
Globalni moderator

#74 Re: plin-help

Post by O'zone »

Romeo 80 wrote:Ne bih da pametujem, ali mislim da ne moraš ići dalje od Darkoma za to. :)
Ma nije to neko sveto slovo po forumima u Hrvatskoj to ljudi sami rade samo je fazon nabaviti set membrana koje se mjenjaju a ostalo je na odvrni zavrni.

To je rasplinjač

Image

A ovo set membrana uz koje dobiješ i upustvo o izmjeni

Image
bitanga_sa_otesa

#75 Re: plin-help

pitaj drndala ,mislim da je on radio nedavno osvjezenje svog rasplinjaca ...
Post Reply