Evo pokušala sam tu u 4 slike objasniti kako da počneš novi red...sandra01 wrote:Zene,obavezno organizovati jedan sastanak za nas!!!
Ja sam u ratu naucila samo pravo -krivo plesti,ali moj je problem sto ne znam zapoceti prvi red,uvijek sam molila nekoga da mi otpocne pa ja onda nastavim.A mene je to smirivalo pravo i voljela bih da se vratim tom hobiju.
Dakle kad se sastajemo ?
Prvo presavij kraj vune,približno ti treba dupla dužina od one koju želiš za dužinu početnog reda.

Postavi obje igle zajedno kao na slici.

Eh na sad kada si postavla pletivo kao na prošloj slici samo krajeve blago uhvatiš i zategneš oko dva prsta (pogledaj raniju sliku).Iglu prvo provučeš kroz kraj sa jednom niti i ispod nje uhvatiš onaj kraj sa dvije niti.

Kada si ovako uhvatila kraj sa dvije niti samo pustiš da ti spadne s prsta onaj kraj sa jednom niti i blago zategneš nit.... i ideš sve ispočetka....eto jedna kukica je gotova.

ps.Uspjela sam napraviti i mali video klip samog postupka početka pletiva ali haman pa sam zaboravila kako se postavlja na youtube...ako skontam stavim naknadno.