Plesač iz Ferhadije

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

PapakizSarajeva

#51 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by PapakizSarajeva »

zonbirile wrote:ode čovjeku rame od tapšanja.Ima li ko ideju kako mu pomoći.
Posto nemam dovoljno veza i vezica da pomognem ni svojim najblizim ( citaj, ne mogu ni suprugu zaposliti kako treba ), a materijalno nisam u losem stanju, predlazem da evo svi mi koji smo aktivni na ovoj temi skupimo po 50 - 100 KM i urucimo Suvadu. I to je nekakva pomoc ...

Ili imas bolju ideju ??? Haj' da cujemo i tvoj prijedlog ....
Ateista

#52 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Ateista »

PapakizSarajeva wrote:
Posto nemam dovoljno veza i vezica da pomognem ni svojim najblizim ( citaj, ne mogu ni suprugu zaposliti kako treba ), a materijalno nisam u losem stanju, predlazem da evo svi mi koji smo aktivni na ovoj temi skupimo po 50 - 100 KM i urucimo Suvadu. I to je nekakva pomoc ...

Mislim da nije mislio na finansijsku pomoc, nego na psihologa. :-)
PapakizSarajeva

#53 Re: Plesač iz Ferhadije

Ateista wrote:
PapakizSarajeva wrote:

Gledajuci i slusajuci video zapis ne bih bas rekao da mu treba psiholog ... Covjek je 100 % normalan, samo trazi nacin da ga drustvo prihvati. Radi ( kad ima gdje i kad moze ), ne pravi nikakve probleme prolaznicima ... Zbog cega mislis da mu treba psiholog ??? Jer ima petlje da javno izrazi svoj pogled na zivot ... Treba li psiholog onda i onom "flautasu" (http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/110916112) jer svoj protest iskazuje svirajuci na javnim mjestima ??? Koja je razlika izmedju Suvada i njega ???
Ateista

#54 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Ateista »

PapakizSarajeva wrote:
Ateista wrote:
PapakizSarajeva wrote:

Gledajuci i slusajuci video zapis ne bih bas rekao da mu treba psiholog ... Covjek je 100 % normalan, samo trazi nacin da ga drustvo prihvati. Radi ( kad ima gdje i kad moze ), ne pravi nikakve probleme prolaznicima ... Zbog cega mislis da mu treba psiholog ??? Jer ima petlje da javno izrazi svoj pogled na zivot ... Treba li psiholog onda i onom "flautasu" (http://www.sarajevo-x.com/kultura/clanak/110916112) jer svoj protest iskazuje svirajuci na javnim mjestima ??? Koja je razlika izmedju Suvada i njega ???
Ne razumijem se u ples, ali ono sto on radi defintivno nije ples, ima veoma talentovanih ljudi koji "rade" na ulici, on definitivno nije jedan od njih. To da mu treba psiholog nije moje misljenje, vec misljenje upravo psihologa.

Nemam nista protiv covjeka, on niti zna niti moze bolje, ali ne shvatam kako neko od njega moze praviti neku legendu, plesaca, nekog ko "irazava svoj pogled na zivot" i slicno, kad se pravi umjetnost od necega sto nije umjetnost.
PapakizSarajeva

#55 Re: Plesač iz Ferhadije

Ateista wrote: .
.
.
To da mu treba psiholog nije moje misljenje, vec misljenje upravo psihologa.
.
.
Nemam nista protiv covjeka, on niti zna niti moze bolje, ali ne shvatam kako neko od njega moze praviti neku legendu, plesaca, nekog ko "irazava svoj pogled na zivot" i slicno, kad se pravi umjetnost od necega sto nije umjetnost.
Da se samo psiholozi pitaju, trebali bi svima nama ... Pitaj bilo koga iz bilo koje struke kome treba, odgovor je : "pa ne znam kako ovaj svijet zivi bez mene, ikako ..."

Ni meni RAP nije muzika, DJ-evi nisu muzicari, turbofolkasi nisu pjevaci, pa im ne osporavam pravo da sami sebe nazivaju umjetnicima ...

Legende su pokojnik Slobo (Bobo), cika Miso, ... I jos masa drugih, koji bas i nisu nesto posebno "umjetnicki" nastrojeni ... Sto ne bi bio i Suvad ???
Ateista

#56 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Ateista »

PapakizSarajeva wrote:
Ateista wrote: .
.
.
To da mu treba psiholog nije moje misljenje, vec misljenje upravo psihologa.
.
.
Da se samo psiholozi pitaju, trebali bi svima nama ... Pitaj bilo koga iz bilo koje struke kome treba, odgovor je : "pa ne znam kako ovaj svijet zivi bez mene, ikako ..."

Ni meni RAP nije muzika, DJ-evi nisu muzicari, turbofolkasi nisu pjevaci, pa im ne osporavam pravo da sami sebe nazivaju umjetnicima ...

Legende su pokojnik Slobo (Bobo), cika Miso, ... I jos masa drugih, koji bas i nisu nesto posebno "umjetnicki" nastrojeni ... Sto ne bi bio i Suvad ???
Pa i trebaju skoro svima, realno govoreci, bez iceg loseg u tome, ali on je malo gori slucaj, to se vidi na prvi pogled.

Ni ja iste ne smatram muzicarima, pjevacima, ali tuima bar nekog truda ulozenog, nesto su napravili, koliko god se to meni ne svidja, Suvad samo mase rukama bezveze. :-)

I cika Miso bar nesto konkretno radi, ne mozes njih dvojicu nikako porediti.
karanana

#57 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by karanana »

pa buraz obicno umjetnost i pocinje od necega na sta se ljudi zgrazavaju i kazu da to nije umjetnost.
da li je umjetnost izlozena hrpa starih cipela? da li su umjetnost one ruzne picassove slike? da li je umjetnost nekakva druga vrsta plesa? ko definise sta je umjetnost a sta nije? sigurno se neki slucaj za psihologa morao pojaviti da zapocne neku umjetnost.
zonbirile

#58 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by zonbirile »

PapakizSarajeva wrote:

---------------------------
može i prilog,ali to je jednokratno,kontao sam zaposlenje.
Ateista

#59 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Ateista »

karanana wrote:pa buraz obicno umjetnost i pocinje od necega na sta se ljudi zgrazavaju i kazu da to nije umjetnost.
da li je umjetnost izlozena hrpa starih cipela? da li su umjetnost one ruzne picassove slike? da li je umjetnost nekakva druga vrsta plesa? ko definise sta je umjetnost a sta nije? sigurno se neki slucaj za psihologa morao pojaviti da zapocne neku umjetnost.
Tesko je definisati sta je stvarno umjetnost a sta nije, ali ja stvarno ne razumijem sta bilo ko moze da vidi u onome sto on radi. Ako nista, za pravu umjetnost je potreban trud i ulozeno vrijeme, neka sposobnost ili vjestina, ja kod njega ne vidim nista od avedenog, obicno mahanje rukama koje moze svako uraditi. Da bi neko recimo svirao flautu kao onaj sa klipa, mora prvo godinama vjezbati i imati talenat za to, za Suvadom "ples" ne treba ni jedno ni drugo.

Tacno je da cesto psihicki bolesnici zapocnu neku vrstu umjetnosti, nekom ta bolest cak i pomogne da ispolji tu svoju umjetnost, ali nekima to samo poremeti osjecaj za stvarnost i prave budalu od sebe.
zonbirile

#60 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by zonbirile »

Ateista wrote:
karanana wrote:pa buraz obicno umjetnost i pocinje od necega na sta se ljudi zgrazavaju i kazu da to nije umjetnost.
Tesko je definisati sta je stvarno umjetnost a sta nije, ali ja stvarno ne razumijem sta bilo ko moze da vidi u onome sto on radi. Ako nista, za pravu umjetnost je potreban trud i ulozeno vrijeme, neka sposobnost ili vjestina, ja kod njega ne vidim nista od avedenog, obicno mahanje rukama koje moze svako uraditi. Da bi neko recimo svirao flautu kao onaj sa klipa, mora prvo godinama vjezbati i imati talenat za to, za Suvadom "ples" ne treba ni jedno ni drugo.

Tacno je da cesto psihicki bolesnici zapocnu neku vrstu umjetnosti, nekom ta bolest cak i pomogne da ispolji tu svoju umjetnost, ali nekima to samo poremeti osjecaj za stvarnost i prave budalu od sebe.
-------------------------
očito nisi gledao link sa str.2
PapakizSarajeva

#61 Re: Plesač iz Ferhadije

Ja cu samo reci, kad je vec prica o legendama, nikada neki savremeni Baseskija u novim Ljetopisima nece napisati :

"... I bijase jedan PapakizSarajeva, prosjecni projektantic, koji uradi ovo - ono, nista znacajno. Trunio po forumima u radno vrijeme ..."

dok bi vrlo lako u tim istim Ljetopisima moglo pisati :

" ... Pocetkom 21. vijeka, u Ferhadiji ulici, pojavi se jedan cudan covjek, sa jos cudnijim plesom. Zvao se Suvad Veletanlic. Skretao je paznju na sebe i po tome ostao upamcen medju onim koje sebe ne smatrase cudnim (siva masa - u prevodu) ... "

Zao mi je sto Suvadu mogu pomoci samo ovako verbalno i mozda kojom kintom, ali ako i to pomaze drago mi je ...
Ateista

#62 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Ateista »

zonbirile wrote:
Ateista wrote:

-------------------------
očito nisi gledao link sa str.2
Koji link, ne znam na sta mislis?
Ateista

#63 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Ateista »

PapakizSarajeva wrote:Ja cu samo reci, kad je vec prica o legendama, nikada neki savremeni Baseskija u novim Ljetopisima nece napisati :

"... I bijase jedan PapakizSarajeva, prosjecni projektantic, koji uradi ovo - ono, nista znacajno. Trunio po forumima u radno vrijeme ..."

" ... Pocetkom 21. vijeka, u Ferhadiji ulici, pojavi se jedan cudan covjek, sa jos cudnijim plesom. Zvao se Suvad Veletanlic. Skretao je paznju na sebe i po tome ostao upamcen medju onim koje sebe ne smatrase cudnim (siva masa - u prevodu) ... "

Zao mi je sto Suvadu mogu pomoci samo ovako verbalno i mozda kojom kintom, ali ako i to pomaze drago mi je ...
Sa gluposcu je lako privuci paznju na sebe, to ne znaci da si umjetnik niti bilo sta posebno ako si privukao paznju.

Mogu i ja sad da se skinem go na sred ulice, i definitivno bih privukao paznju, ali to ne znaci da je to bilo sta posebno.

Ja nemam nista protiv ljudi koji se isticu, nemam nista ni protiv njega, i ja sam za to da mu se pomogne na razne nacine (psiholog - bez bilo kakve provokacije, finansijska pomoc), ali ne mogu da vjerujem da su ljudima kriteriji toliko spali da se to smatram umjetnoscu samo zato sto je drugacije i sto privlaci paznju.
PapakizSarajeva

#64 Re: Plesač iz Ferhadije

Ateista wrote:
PapakizSarajeva wrote:Ja cu samo reci, kad je vec prica o legendama, nikada neki savremeni Baseskija u novim Ljetopisima nece napisati :

Sa gluposcu je lako privuci paznju na sebe, to ne znaci da si umjetnik niti bilo sta posebno ako si privukao paznju.

Mogu i ja sad da se skinem go na sred ulice, i definitivno bih privukao paznju, ali to ne znaci da je to bilo sta posebno.

Ja nemam nista protiv ljudi koji se isticu, nemam nista ni protiv njega, i ja sam za to da mu se pomogne na razne nacine (psiholog - bez bilo kakve provokacije, finansijska pomoc), ali ne mogu da vjerujem da su ljudima kriteriji toliko spali da se to smatram umjetnoscu samo zato sto je drugacije i sto privlaci paznju.
Mislim da je mislio na ovaj link :

http://indiespot.tv/this-is-my-story/suvad-veletanlic/ ...

Pa niko njegov ples i nije proglasio umjetnoscu ... Samo ga smatramo jednom od novijih legendi sarajevskih ulica, sto se definitivno ne moze poreci ...

Ni ti, a ni ja nemamo hrabrosti uciniti ista javno, cime bi skrenuli nekakvu paznju na sebe ili neki problem koji nas se dotice. E u tome je razlika izmedju Suvada i nas, obicnih smrtnika. Mi nemamo, a Suvad ima MUDA da radi sta hoce, voli, ili sta smatra da treba raditi. Lakse nam je pognuti glavu, saviti kicmu i pljuvati po "drugacijim" ljudima pod kojekakvim nick-ovima po forumima, jer nas niko nece prepoznati i zalijepiti nam etiketu cudaka, ludaka, psihopate ...

Zbog ovih nazovimo ih "normalnih" forumasa cu mahsuz otici u Ferhadiju i pozvati Suvada da sjednemo negdje u bastu gdje ce nas svi vidjeti i popiti sa njim kafu. Ako se ne nadje uvrijedjen, diskretno cu mu ponuditi onih 50 KM koje sam spominjao.

Nije me stid da me svo Saraj'vo sa njim vidi ...
Tensai

#65 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Tensai »

maybelline wrote:Boze me oprosti, ja sam uvijek mislila da taj lik nije nesto dobro... Ali mi i dalje nije jasno - jel on ima neki posao ili zivi od novca koji mu prolaznici stave u onu kutiju?
Ma da cim je neko drukčiji od ostalih,čim se ne ponaša ko svaki retard u gradu mora biti lud jel?Nek si ti pametna sa takvim mozgom,i takvi slični tebi.
madnessa

#66 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by madnessa »

Ateista wrote: Tesko je definisati sta je stvarno umjetnost a sta nije, ali ja stvarno ne razumijem sta bilo ko moze da vidi u onome sto on radi. Ako nista, za pravu umjetnost je potreban trud i ulozeno vrijeme, neka sposobnost ili vjestina, ja kod njega ne vidim nista od avedenog, obicno mahanje rukama koje moze svako uraditi. Da bi neko recimo svirao flautu kao onaj sa klipa, mora prvo godinama vjezbati i imati talenat za to, za Suvadom "ples" ne treba ni jedno ni drugo.

Drug, ti imaš problem sam sa sobom. Tebi je ofirno izaći na ulicu i istaknuti se iz mase, dok ovaj čovjek nema. Najgore u svemu je što tebi čak i smetaju takvi ljudi i još ih odmah šalješ psihologu. Očito nisi gledao kratki film o ovom čovjeku. Život kakav je on imao ne želim nikome, a jasno je da je sve kroz šta je prošao ostavilo traga na njemu. Ples je jedino što ga čini sretnim i stvarno moraš biti uskih svjetonazora pa gaziti po jedinoj svijetloj tačci čovjeka s kojim nisi imao petlje stati i porazgovarati. Čovjek ne grize. Slobodno mu priđi i onda lijepi etikete.
Ateista

#67 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Ateista »

Video nisam pogledao, sad ne mogu jer sam na poslu, ali cu pogledati pa cu prokomentarisati.

To sto nekog saljem psihologu ne znaci nista lose, ne znaci da samo ludi ljudi idu psihologu, ali na njemu se vidi da mu treba pomoc, i to sto mu zelim takvu pomoc ne znaci da imam nesto protiv njega nego da smatram da mu je ta pomoc stvarno potrbna. Druga je stvar sto je nas narod primitivan pa cim nekogposaljes psihologu on se uvrijedi. :-)

Sto se tice javnog zivota, ja jesam izlozen i IMAM MUDA da stanem pred publiku, sa svojim talentom i znanjem.
I da ne bude zabune, ja sam po mnogo cemu drugaciji od drugih i odskacem od sredine, tako da ta prica ne pije vode kad sam ja u pitanju, nemam nista protiv ljudi koji su drugaciji, cak to i podrzavam.

Ja ne gazim po tome sto on radi, niti mu branim, ali me nervira to sto mu se mnogi dive zbog gluposti.
Kao sto sam rekao, nije on kriv sto ne zna nista bolje, vjerujem da je svasta prosao, i neka ga, treba mu i pomoci, ali ne vidim po cemu mu se treba diviti ni smatrati ga legendom, umjetnikom i slicno, to je ono sto mi smeta.
zonbirile

#68 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by zonbirile »

[quote="Ateista"][quote="zonbirile"][quote="Ateista"][quote="karanana"]pa buraz obicno umjetnost i pocinje od ]

ima vas s neba pa u rebra,pa za vratove,a ne znate o čemu se radi.Čova odrastao bez roditelja,sam,spava na podu u klubu,cca30g.drugi put priđi i baci KM u kutiju.
PapakizSarajeva

#69 Re: Plesač iz Ferhadije

Ateista wrote:Video nisam pogledao, sad ne mogu jer sam na poslu, ali cu pogledati pa cu prokomentarisati.
.
.
.
Sto se tice javnog zivota, ja jesam izlozen i IMAM MUDA da stanem pred publiku, sa svojim talentom i znanjem.
I da ne bude zabune, ja sam po mnogo cemu drugaciji od drugih i odskacem od sredine, tako da ta prica ne pije vode kad sam ja u pitanju, nemam nista protiv ljudi koji su drugaciji, cak to i podrzavam.
....
Nije problem stati pred publiku, ona je kurtoazna i nece ti nikada ( ili rijetko kada ) obezvrijediti tvoj trud i rad ... Stani na ulicu pred obicni neprosvijeceni i "nekulturni" narod i promasi im svojim MUDIMA ...
Ateista

#70 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Ateista »

zonbirile wrote:
ima vas s neba pa u rebra,pa za vratove,a ne znate o čemu se radi.Čova odrastao bez roditelja,sam,spava na podu u klubu,cca30g.drugi put priđi i baci KM u kutiju.
Nema to veze, niko ne osporava da je imao tezak zivot i da mu treba pomoci, ali to ne znaci da se treba diviti njegovom "radu" i prozivati ga legendom.
zonbirile

#71 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by zonbirile »

Ateista wrote:
zonbirile wrote:
Nema to veze, niko ne osporava da je imao tezak zivot i da mu treba pomoci, ali to ne znaci da se treba diviti njegovom "radu" i prozivati ga legendom.
--------------------
daj ne vadi se,pogledaj link
Ateista

#72 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Ateista »

PapakizSarajeva wrote:
Ateista wrote:Video nisam pogledao, sad ne mogu jer sam na poslu, ali cu pogledati pa cu prokomentarisati.
.
.
.
....
Nije problem stati pred publiku, ona je kurtoazna i nece ti nikada ( ili rijetko kada ) obezvrijediti tvoj trud i rad ... Stani na ulicu pred obicni neprosvijeceni i "nekulturni" narod i promasi im svojim MUDIMA ...
Ulica nije ni vrijeme ni mjesto za mahanje mudima, ali to je druga prica.
Na ulicu upravo moze izaci svako i traziti svojih 5 minuta slave, svako moze izvoditi gluposti i time doci na naslovnice, postati poznat.

Kad stanes pred publiku koja uz to i plati da nesto cuje, za to se itekako treba potruditi.
Ateista

#73 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by Ateista »

zonbirile wrote:
Ateista wrote:
zonbirile wrote:
--------------------
daj ne vadi se,pogledaj link
Ma pogledacu ja link, ali to ne moze promijeniti moje misljenje o njegovom "radu", to je poenta.
zonbirile

#74 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by zonbirile »

Ateista wrote:
PapakizSarajeva wrote:
.
.
.
....
Ulica nije ni vrijeme ni mjesto za mahanje mudima, ali to je druga prica.
Na ulicu upravo moze izaci svako i traziti svojih 5 minuta slave, svako moze izvoditi gluposti i time doci na naslovnice, postati poznat.

Kad stanes pred publiku koja uz to i plati da nesto cuje, za to se itekako treba potruditi.
----------------------
uporan si, a ....Frajer drži kutiju za novac,ne prosi,čini bilo što za koju kovanicu i ne kakaj više.
drag_gost

#75 Re: Plesač iz Ferhadije

Post by drag_gost »

Ljudi covjek je napisao da mu treba psiholog, nije rekao "psihijatar".
Ako cemo realno, psiholog treba svima nama koji smo rat prezivili.

Sto se tice Suvada, drago mi je da se napokon pokrenula pozitivna prica i za nadati se da ce mu se pomoci iz svega toga. Ovdje se radi o jednom covjeku, koji se ipak bori kako zna i umije, a za to mu treba skinuti kapu.
Tek kada se pojavio, vecina je mislila da je ludak, ali je vremenom postao neko osvjezenje za Sarajevo. Sretno Suvade i da nadjes to sto trazis! :)
Post Reply