Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Senci1
Posts: 103
Joined: 19/02/2021 11:54

#1 Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by Senci1 »

Kolike su zaista plate u Njemačkoj?

Uvriježeno je mišljenje da su u Njemačkoj plate visoke, piše Dojče vele, koji se u današnjem prilogu pozabavio računicom koliko su te plate zaista visoke kada se odbiju svi porezi.

"Statistike pokazuju da je prosječna mjesečna bruto plata u Njemačkoj 2018. iznosila oko 2.950 eura.

Prosječna neto plata, dakle ono što je isplaćeno zaposlenima, bila je, međutim, znatno niža. Tačnije, 33 odsto niža - i iznosila je 1.945 eura", navodi DW.

Iza tih gotovo hiljadu eura razlike između bruto i neto iznosa, kako se dodaje, stoje davanja državi u vidu poreza i doprinosa za razna osiguranja.

Visina poreza koji se mjesečno odbija od plate, pritom, zavisi od poreske klase zaposlenog (ima ih šest), odnosno od toga da li on živi u bračnoj zajednici, da li je samohrani roditelj, da li njegov/njen bračni partner radi, da li jedan bračni partner zarađuje znatno više, da li radi više poslova itd.

DW je ilustrovao razliku između bruto i neto plate na primjerima dva slučaja: za bračni par sa dvoje djece gdje jedan bračni partner zarađuje više od drugog i ima prosječnu njemačku platu od 2.948 eura mjesečno i za samca bez djece koji ima istu toliku platu.

Ocu ili majci dvoje djece će, nakon što mu se odbije 167 eura poreza, 215 eura (7,65 odsto) doprinosa za zdravstveno osiguranje, 274 eura (9,2 odsto) za penziono osiguranje, 36 eura (1,25%) za osiguranje u slučaju nezaposlenosti i 45 eura (1,525%) za osiguranje za njegu u starosti - na račun leći 2.209 eura.

Osobi koja živi bez bračnog partnera i nema djece, na računu na koji joj se uplaćuje mjesečna plata u bruto iznosu od 2.948 eura naći će se samo 1.944 eura, jer je porez koji mora da plati mnogo veći, navodi se u tekstu.

Osim toga, ona mora da plati i 22 eura poreza solidarnosti od kojeg su otac ili majka dvoje djece iz prethodnog primjera oslobođeni. Ako je pritom i član/ica katoličke ili protestantske zajednice, onda će joj na račun biti uplaćeno još četrdesetak eura manje (crkveni porez).

Prosječna plata je, međutim, apstraktan statistički podatak koji ne govori mnogo o tome koliko su dobro ili loše plaćeni zaposleni na određenim zanimanjima. Razlika između onih koji su na vrhu liste primanja i onih koji su na njenom dnu je ogromna. Doktori koji imaju titulu primarijusa zarađuju tako u prosjeku više od 120.000 eura godišnje, dakle, više od 10.000 eura bruto mjesečno, nešto manje menadžeri u trgovačkom i finansijskom sektoru, a tridesetak hiljada eura godišnje manje ljekari specijalisti.

Oni na začelju liste žale se da jedva spajaju kraj s krajem. Na neslavnom posljednjem mjestu je pomoćno osoblje u kuhinjama koje zarađuje u prosjeku manje od 2.000 eura bruto mjesečno, dok konobari i frizeri/frizerke zarađuju samo nekoliko desetina eura više.

Među najlošije plaćenim zanimanjima su i agenti u kol-centrima, kuvari, pomoćno osoblje u stomatološkim ordinacijama, njegovatelji i vozači kamiona. Znatno nižu od prosječne njemačke plate imaju i medicinske sestre s malo radnog iskustva (u javnim zdravstvenim ustanovama), kao i vaspitači/ce u vrtićima.

Njemačka je jedna od zemalja Evropske unije sa zakonski propisanom minimalnom platom po satu.
Ona trenutno iznosi 9,19 eura.
Najvišu zakonski propisanu minimalnu satnicu ima Luksemburg (11,97 eura), a višu od Njemačke još četiri članice EU: Belgija, Irska, Holandija i Francuska. Najnižu minimalnu platu po satu imaju Bugarska (1,72 evra), Letonija (2,54 evra), Rumunija (2,68 evra), Mađarska (2,69 evra) i Hrvatska (2,92 evra). I tu se, naravno, radi o bruto iznosima.

Dakle, da li su plate u Njemačkoj visoke? Znatno su više i od evropskog prosjeka, ali niže nego u Švajcarskoj, Luksemburgu i Danskoj. To pokazuju statistike i brojke, navodi se u tekstu.

DW konstatuje na kraju da kada se govori o visini plate, uvijek treba sagledati i širi kontekst: koliki su troškovi života, prije svega hrane i stanovanja, napominjući u tom kontekstu da je 2017. jedno njemačko domaćinstvo u prosjeku trošilo 2.517 eura, od čega 897 eura samo na stan i režije.
https://m.dw.com/hr/koliko-novca-%C4%87 ... a-51118793
Senci1
Posts: 103
Joined: 19/02/2021 11:54

#2 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by Senci1 »

Kolike su zapravo plaće u Njemačkoj: Pekar u Hamburgu zarađuje 26.000 kn? Ne baš...

8.10.2020.

Njemačka ima određenu minimalnu satnicu. Početkom ove godine došlo je do povećanja minimalne plaće po satu rada s 9,19 na 9,35 eura po satu rada.
Pekar u Hamburgu radi za 3500 eura mjesečno, konobar u Frankfurtu za 1900, keramičar u Münchenu za 3000, tesar u Hannoveru za 3100, blagajnik u trgovini u Stuttgartu za 2200... Iz perspektive hrvatskih radnika, ovo zvuči kao plaće iz snova – vratili bi se krediti, počela nadograđivati kuća, kupio bi se bolji automobil, na moru bi se ljeti ostajalo dva tjedna, a ne pet dana, a prolistali bi se i prospekti poznatih skijališta. Njemački su mediji ovih dana objavili popis prosječnih plaća po zanimanjima za 2019. godinu.

Za nekoliko desetaka zanimanja Savezni zavod za zapošljavanje iznio je srednje bruto plaće koje, treba to odmah razjasniti, a onda dijelom i raspršiti snove, radnik ne dobije “na ruke” u tom iznosu jer se prvo mora namiriti država preko poreza i doprinosa. Plaća se i porez Crkvi.
Visina poreza koji se odbija od plaće ovisi pak o poreznoj klasi zaposlenika, a u računici ulogu igra i to je li radnik u braku ili je samac, je li samohrani roditelj, koliko ima djece i drugi podaci.
Nijemci imaju šest poreznih klasa. Treća se, na primjer, preporučuje supružnicima čiji partner nema primanja ili su njegova mnogo manja, dok se četvrta preporučuje bračnim parovima koji zarađuju otprilike jednaku plaću. Što je veća plaća, veća je i razlika kod promjene poreznih klasa.

Kolektivni ugovori

Na primjer, ako Josef i Maria, koji nisu u braku, rade, i njezina je bruto plaća 1600 eura, dobit će neto 1150 eura mjesečno, dok će on, ako ima ugovorenu bruto plaću od 3200 eura, dobiti nešto više od 2000 eura neto. Za djecu se dobivaju dodatni iznosi.
Deutsche Welle je svojedobno izračunao da će radniku koji je u braku i ima dvoje djece i prosječnu njemačku bruto plaću od 2948 eura mjesečno, na kraju na račun sjesti 2209 eura, a samcu 1944 eura. Na neto plaću u Njemačkoj utječe više faktora, od porezne klase do broja djece, crkvenog poreza i osiguranja.
Ako netko ima bruto plaću od 3000 eura, neto plaća u
prvoj poreznoj klasi bit će mu 1938 eura, drugoj 1991,
trećoj 2226,
četvrtoj 1938,
petoj 1575, a
šestoj 1533 eura.

Usporediti prosječne plaće koje radnik za isti posao dobije u Njemačkoj i Hrvatskoj gotovo je nemoguća misija jer u Hrvatskoj takvih izračuna nema. U Njemačkoj su plaće određene kolektivnim ugovorima, no i tamo ima razlika, pa je tako izračunato da su plaće u istočnoj Njemačkoj često znatno niže nego u zapadnom dijelu zemlje. Osim o djelatnosti, plaće ovise i o veličini tvrtke za koju se radi, stupnju obrazovanja i odgovornosti samog posla.

Rastezljiv privatni sektor Njemačka ima određenu minimalnu satnicu. Početkom ove godine došlo je do povećanja minimalne plaće po satu rada s 9,19 na 9,35 eura po satu rada. Minimalna stanica uvedena je 2015. godine i startala je s 8,50 eura. Od tada stalno raste, a do sredine 2022. godine trebala bi, prema procjenama, iznositi 10,45 eura.

U Hrvatskoj je minimalna plaća trenutno 3250 kuna (4062 kune bruto). I dok se u javnom sektoru plaće određuju prema nekim pravilima, pa se zna koliko zarađuju poreznici, policajci, referenti ili medicinske sestre, u privatnom sektoru puno toga ovisi o dogovoru između poslodavca i radnika. Zidar u jednoj tvrtki može zarađivati 4000 kuna, a u drugoj 8000 neto. Zavarivač kod jednog gazde može raditi za 5000 kuna, a kod drugog za 10.000. Visina plaće u Hrvatskoj u privatnom sektoru rastezljiv je pojam. U Njemačkoj je, u usporedbi s Hrvatskom, prosječna bruto plaća dva i pol puta veća. Prosječna mjesečna bruto plaća u Njemačkoj je 2018. godine, naime, iznosila oko 2950 eura, a prosječna neto plaća nakon oporezivanja 1945 eura, dakle 33 posto manje.
Iste te godine, prosječna neto plaća u Hrvatskoj je bila 6242 kune, a u bruto iznosu 8448 kuna. Državni zavod za statistiku objavio je sredinom ove godine podatke o plaćama prema stručnoj spremi. Zaposleni s visokom stručnom spremom, prema podacima za 2018., zarađuju 43 posto više od državnog prosjeka, oni s višom 12 posto, a visokokvalificirani radnici 4,7 posto više od prosječne plaće. S fakultetskom diplomom, pokazalo se, može se zaraditi 60 posto više nego sa srednjoškolskom svjedodžbom

Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/vijesti/kolike-su ... vi-1436768 - m.vecernji.hr

Image
Senci1
Posts: 103
Joined: 19/02/2021 11:54

#4 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by Senci1 »

Kolike su prosječne plate Bosanaca i Hercegovaca u Njemačkoj

21.9.2020. u 17:27

Stranci u Njemačkoj u prosijeku zarađuju 900 eura manje mjesečno od domaćih građana. Došljaci iz Bosne i Hercegovine i regiona tu ipak bolje stoje od ljudi iz Sirije ili Afganistana. Stručnjaci imaju objašnjenje za velike razlike.

Zaposleni stranci u Njemačkoj zarađuju mnogo manje od domaćih državljana, pokazuje statistika Savezne agencije za rad. Dok su njemački državljani u prošloj godini imali mjesečni srednji prihod od 3.509 eura bruto – dakle prije plaćanja poreza i doprinosa – kod stranaca je ta vrijednost bila 2.614 eura. To je čak za 895 eura ili za četvrtinu manje.

U pitanju nije prosijek već takozvana medijana, vrijednost ispod i iznad koje se nalazi po tačno polovina svih prihoda. Za razliku od prosijeka, ta vrijednost ublažava uticaj veoma niskih i pogotovo veoma visokih plata i računa se da bolje govori o standardu „običnog” čovjeka.

Stranci rade slabije plaćene poslove

Razlika između Nijemaca i stranaca je posebno drastična kada su u pitanju došljaci iz Sirije, Afganistana ili Eritreje koji zarađuju 1.475 eura manje od domaćih.
Statistiku je saopštila Savezna Vlada u odgovoru na poslanički upit iz redova Alternative za Njemačku. Posebno upada u oči koliko su se razlike povećale prethodnih godina – tako je 2010. godine razlika bila 11,6 posto (317 eura).
Razlika se ne može pripisati samo obrazovanju jer postoji čak i kod nekvalifikovanih radnika – stranci tu dobijaju 415 eura manje od Nijemaca. Nekvalifikovani radnici iz Bosne i Hercegovine i regiona zarađuju pri tome 208 eura manje mjesečno, dok ljudi iz izbjegličkih zemalja imaju 657 eura manje mjesečno.
U takozvanom „sektoru niskih plata” radi tek 16 posto od svih njemačkih zaposlenih, dok je kod stranaca taj udio 37 posto.

Da li migracija obara zarade?

Njemačka vlada tumači razliku u platama time što radnici iz inostranstva često imaju manje iskustva i stručnosti. Prema odgovoru vlade, zapošljavanje više stranaca može da ima „efekat pritiska na srednju zaradu”.
„Ljudi koji su se tek doselili, u Njemačkoj su na početku karijere”, kaže Herbert Briker iz Instituta za istraživanje tržišta rada pri Agenciji za rad. „Njihove plate će tokom karijere znatno rasti”, rekao je on za agenciju dpa.
Rene Špringer, poslanik Alternative za Njemačku koji je postavio ovaj upit Vladi, kaže da „doseljavanje ne smije voditi dampingu zarada”. Njegova stranka se oštro protiv masovnom doseljavanju, prevashodno prijemu potražilaca azila.

Briker pak kaže da „dolazak migranata ima tek marginalni uticaj na plate”.

Razlike se, smatraju u Vladi u Berlinu, mogu smanjiti zakonski propisanom minimalnom platom koja postoji nekoliko godina, te podsticanjem da se stranci usavršavaju u Njemačkoj.
Prema Saveznoj agenciji za rad, u posljednjem mjesecu prošle godine je puno radno vrijeme u Njemačkoj imao 21 milion domaćih državljana i tri miliona stranaca. (Deutsche Welle)

https://m.dw.com/bs/plate-u-njema%C4%8D ... ource=Klix
Senci1
Posts: 103
Joined: 19/02/2021 11:54

#5 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by Senci1 »

Portal Telka.hr istražio je koje su države s najvišim prosječnim neto platama u svijetu.

10. Francuska – 26.036 eura godišnje

9. Švedska – 26.435 eura godišnje

7. Austrija – 28.161 eura godišnje

6. Njemačka – 28.294 eura godišnje

5. Australija – 28.560 eura godišnje

4. Švicarska – 30.154 eura godišnje

3. Norveška – 30.287 eura godišnje

2. Luksemburg – 35.202 eura godišnje

1. Irska – 37.195 eura godišnje

Izvor: Poslovni.hr
Senci1
Posts: 103
Joined: 19/02/2021 11:54

#6 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by Senci1 »

Za pun rezervoar goriva građani BiH moraju da rade dva dana, u Njemačkoj šest sati

Za 50 litara goriva grašani BiH rade nešto više od 16 sati

Za pun rezervoar goriva u BiH mora da se radi oko 16 sati ili dva radna dana, u Sloveniji vozači mogu da napune svoje automobile poslije samo jednog dana rada ili nešto manje od osam sati, dok je Nijemcima potrebno još manje, odnosno oko šest sati rada.

Uprkos značajnim varijacijama na tržištu nafte, ali i obrtima koje je na tržište rada donijela pandemija korona virusa, brojke pokazuju da nije bilo značajnih promjena kada je riječ o količini uloženog rada potrebnog za tankovanje “do vrha”, bar kada je riječ o zemljama regiona.

Blic Biznis je do ove računice došao uzimajući u obzir aktuelne prosječne plate i cijene goriva u regionu i Evropi.

Naime, za 50 litara benzina, koliki je prosječan kapacitet rezervoara u automobilima, građani Srbije moraju da plate 57,8 eura, a oni koji voze “dizelaše” nešto više od 61 eura. Sa prosječnom platom od 512 eura i podrazumijevanim osmosatnim radnim vremenom, oni zarađuju 2,9 eura na sat, a to znači da im je za pun rezervoar potrebno skoro 20 sati rada, odnosno dva i po radna dana. Ako troše dizel, trebaće im i sat vremena više.

Slično vrijeme na poslu moraju da provedu i građani Crne Gore i Sjeverne Makedonije, ako žele da napune svoje rezervoare. Pošto je prosječna plata u Crnoj Gori 525 eura, a za 50 litara benzina potrebno je 57 eura, to znači da Crnogorci treba da rade 19 sati. Makedonci imaju platu od 454 eura, pa za pun rezervoar koji ih košta 51 euro na poslu provode oko sat vremena više.

Nešto kraće moraju da rade vozači u Bosni i Hercegovini pošto je prosječna plata nešto niža nego u Srbiji – 491 euro, ali je i benzin jeftiniji, pa je za pun rezervoar potrebno oko 45 eura. To znači da za 50 litara goriva grašani BiH rade nešto više od 16 sati.

Gorivo u Hrvatskoj je najskuplje među zemljama bivše Jugoslavije, pa je za tankovanje “do vrha” u ovoj zemlji potrebno 62 eura. Ipak, sa prosječnom platom od oko 890 eura, odnosno satnicom od pet eura, hrvatski vozači mogu da napune svoje automobile za 12 sati rada, odnosno jedan i po radni dan.

U ovoj računici najbolje su prošli građani Slovenije koji imaju najveće prosječne plate – oko 1.200 eura, pa za pun rezervoar koji ih košta 51,6 eura moraju na poslu da provedu oko 7,7 sati, dakle manje od jednog radnog dana.

U znatno boljoj poziciji su vozači u Njemačkoj u kojoj je prosječna cijena goriva 1,37 eura, a prosječna plata oko 2.000 eura. Matematika je jasna – za pun rezervoar moraju da izdvoje 69 euro, a to znači da bi trebalo da rade samo oko šest sati.

Gorivo u Srbiji poskupjelo je u posljednjih mjesec dana oko šest dinara po litru, pa se tako na srpskim pumpama ovih dana benzin može kupiti za 140 do 142 dinara, a dizel za 148 do 150 dinara. Poslije novogodišnjih i božićnih praznika, sredinom januara, benzin je koštao oko 135 dinara, a litar dizela oko 141 dinara.

Najjeftinije gorivo toče vozači u Bosni i Hercegovini, gdje litar benzina košta 0,89 eura, a dizela 0,88 eura, koliko košta i dizel u Sjevernoj Makedoniji. Bezolovni benzin je nešto skuplji i košta 1,02 eura.

U Hrvatskoj je gorivo u blagom rastu, pa se litar benzina popeo na 1,24 eura, a dizela na 1,20 eura, dok u Sloveniji benzin košta 1,03 eura, a dizel 1,09.

Benzin u Crnoj Gori košta 1,13 eura po litru, dok je dizel oko jednog eura (1,020).

https://www.fokus.ba/biznis/za-pun-reze ... i/1996663/
McGradySA
Posts: 785
Joined: 24/02/2021 11:25

#7 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by McGradySA »

Kolika je plata za medicinskog tehničara u klinikama koje drže naši ljudi,i ulazi li u to i smještaj?
User avatar
Sanjarko
Posts: 23012
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#8 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by Sanjarko »

McGradySA wrote: 21/03/2021 10:21 Kolika je plata za medicinskog tehničara u klinikama koje drže naši ljudi,i ulazi li u to i smještaj?
Mom rodzi kao medicinaru dobro kako sam ga razumio. 12/2 radno vrijeme, smjene 4 i 12 sati. Valjda vecinom obilazi starije. Mozda sam pogresno razumio ga kad je pricao a nismo ga detaljno ni ispitivali. Nije se zalio, i ne zali se.

Ovdje nije mogo fakultet da zavrsi jer nisu imali para za isti. Ne znam gdje tacno radi.
McGradySA
Posts: 785
Joined: 24/02/2021 11:25

#9 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by McGradySA »

Sanjarko wrote: 21/03/2021 13:39

Mom rodzi kao medicinaru dobro kako sam ga razumio. 12/2 radno vrijeme, smjene 4 i 12 sati. Valjda vecinom obilazi starije. Mozda sam pogresno razumio ga kad je pricao a nismo ga detaljno ni ispitivali. Nije se zalio, i ne zali se.

Ovdje nije mogo fakultet da zavrsi jer nisu imali para za isti. Ne znam gdje tacno radi.
Ja sam vanredno završio pa rekoh da se možda i ja otisnem u nepoznato.Vidim dosta naših imaju tamo klinike,negdje nude i smještaj ali mi je skupo da plaćam smještaj 700-800 eura.
User avatar
Sanjarko
Posts: 23012
Joined: 17/02/2015 19:32
Location: U snu

#10 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by Sanjarko »

McGradySA wrote: 21/03/2021 17:07
Sanjarko wrote: 21/03/2021 13:39

Mom rodzi kao medicinaru dobro kako sam ga razumio. 12/2 radno vrijeme, smjene 4 i 12 sati. Valjda vecinom obilazi starije. Mozda sam pogresno razumio ga kad je pricao a nismo ga detaljno ni ispitivali. Nije se zalio, i ne zali se.

Ovdje nije mogo fakultet da zavrsi jer nisu imali para za isti. Ne znam gdje tacno radi.
Ja sam vanredno završio pa rekoh da se možda i ja otisnem u nepoznato.Vidim dosta naših imaju tamo klinike,negdje nude i smještaj ali mi je skupo da plaćam smještaj 700-800 eura.
Ma on ima tamo sve kako sam skonto. Smjestaj i to poveci stan, platu ne znam koliku, auto, kazem ne zali se. Ovdje fakultet nije mogo zavrsit jer nisu imali para da plate isti. Siromasni i oni tad bili, samo od penzije i male plate zivjeli.

Kasnije kad je dobio poso u DE, zavrsio i fakultet. Pomaze svojima pravo jer su slabijeg imovnog stanja. Cak njegovi nama ulete nekad, a mi kontamo poslo on preko njih, nama, samo ne kazu.

Ja mu reko da ide. Poodavno je to bilo. Reko mu idi, traze medicinare, placaju dobro. Da je osto tesko bi se ovdje zaposlio, a fakultet ne bi mozda zavrsio.
User avatar
Daryl Dixon
Posts: 6466
Joined: 18/06/2014 01:09
Location: Šeher Sarajevo

#11 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by Daryl Dixon »

. :bih:
Last edited by Daryl Dixon on 24/04/2022 21:39, edited 1 time in total.
TRANCE
Posts: 1360
Joined: 09/05/2011 20:40

#12 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by TRANCE »

Ovo su prosječne godišnje neto plate u eurima prema podacima Eurostata. Dodao sam i BiH na osnovu podataka o platama našeg zavoda za statistiku.

Switzerland 67.658
Iceland 43.067
Norway 42.443
Luxembourg 41.238
United States 40.898
Netherlands 39.088
Denmark 37.979
United Kingdom 36.044
Ireland 35.095
Sweden 33.468
Japan 33.048
Austria 32.810
Finland 31.929
Germany 31.830
Belgium 29.389
France 27.767
Italy 21.462
Spain 21.241
Cyprus 20.892
Malta 19.652
Greece 15.762
Portugal 14.148
Estonia 14.047
Slovenia 13.533
Czechia 11.420
Lithuania 10.550
Poland 10.404
Slovakia 10.098
Croatia 9.677
Hungary 9.488
Latvia 9.321
Romania 8.495
Turkey 6.579
Bulgaria 6.385
BiH 5.869


A ovo su isti podaci prilagođeni paritetu kupovne moći prosjeka EU, odnosno cijenama proizvoda i usluga iz kojih se vidi kupovna moć plata:

Switzerland 39.567
United States 34.219
Netherlands 33.508
Norway 32.022
Luxembourg 31.247
Iceland 30.562
United Kingdom 30.287
Germany 29.653
Austria 28.830
Sweden 26.944
Denmark 26.937
Japan 25.985
Ireland 25.913
Belgium 25.522
Finland 25.415
France 24.476
Cyprus 22.895
Malta 22.697
Spain 22.059
Italy 21.103
Greece 18.264
Poland 17.901
Turkey 17.643
Estonia 16.464
Portugal 16.156
Romania 15.677
Czechia 15.671
Slovenia 15.561
Lithuania 15.379
Hungary 15.337
Croatia 13.819
Latvia 11.974
Bulgaria 11.972
Slovakia 11.691
BiH 10.671
User avatar
Ozimician
Posts: 5536
Joined: 05/09/2012 23:21

#13 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by Ozimician »

za odlazak u Njemačku glavno je da sebe pitate:

Koji je razlog za moj odlazak? Da li u BiH imam posao? Da li imam nekretninu u BiH? Koje su moje vještine?
Ako nemate posao u BiH svakako vam je bolje da idete bilo gdje, gdje ćete imati posao.
Mislim da u Njemačkoj više ne priznaju vanredno završene medicinske škole iz BiH, ali vrijedi provjeriti.

U Njemačkoj je manjak niskokvalifikovane radne snage, jer objektivno su plate za to male (ako jedno radi, ne može se tu ništa uštedjeti). Dakle, može se živjeti ''taman'', ali za neki luksuz nema baš mnogo prostora. Po meni trenutno najbolje mogu proći majstori na građevini, jer se tu obično plate pogađaju po ''satnici'' i onda to može izaći baš na veliko.

Za visokobrazovane struke, jezik je najveća barijera, jer se tu očekuje odlično znanje njemačkog (u smislu da ćete pisati e-mailove, poslovna komunikacija, telefonski razgovori s klijentima, itd.) - to se u nekim inžinjerskim strukama može tolerisati do neke mjere, u ostalim bez jezika - mrka kapa.
jasko__10
Posts: 340
Joined: 19/09/2013 22:51

#14 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by jasko__10 »

Da li neko slucajno zna kolike su plate u telekomunikaciji tacnije poslova koji se ticu optike?
User avatar
Truba
Posts: 81194
Joined: 17/03/2004 09:36
Location: Vizantija

#15 Re: Plate u Njemačkoj i EU - istine i zablude

Post by Truba »

Meni nude da cistim vlakove u frajlasingu
Za pocetak :izet:
Post Reply