Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
SkyLimit

#126 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by SkyLimit »

Fact wrote: Istina.Za same Srbe manje-više.
Te potpuno nerelevantno.Hrvati i Srbi osmanlije smatraju okupatorima.Bošnjaci su ratovali na strani osmanlija protiv tih hrvata i srba.Hrvati i Srbi ih smatraju izdajicama jer su bili dio istog kršćanskog svijeta i između ostaloga im je bilo i srodno plemstvo.Za Hrvate i Srbe su Bošnjaci u ovoj priči loši likovi,kako god da okreneš.Sa njihovog stajališta, oni su izdali vlastiti nacionalni indentitet i pridružili se okupatoru umijesto da brane svoju zemlju i domove.Dok su Bošnjaci preuzeli islam i živjeli slobodno u osmaskom carstvu,ovi su ginuli konstantno u borbi da ostanu nepokoreni ili da vrate uzetu zemlju.U svemu tome nisu ratovali protiv osmanlija nego protiv Bošnjaka.Ubijanja,pljačke,paljenje sela...nakupilo se valjda svega toga.Danas nije ni važno,ali brate,ako su Bošnjacima valjali,pokušajte da shvatite zašto srbi i hrvati osjećaju animozitet prema osmanlijama.Između ostaloga i prema tim generacijama Bošnjaka.
S obzirom da su srednjovjekovni Hrvati i Srbi "heretici" bivali spaljivani na lomači,ne čini li to Hrvate i Srbe katolice i pravoslavce izdajnicima?
I prije Osmanlija su ovdje postojale i Srbija i Hrvatska i Bosna,istina za volju Bosna duže od Srbije a znatno duže od Hrvatske.I prije su postojale različite vojske koje su međusobno ratovale,pa bosanska Tvrtkova vojska je harala po Dalmaciji,opustošila zadarsko područje,nisu dobri Bošnjani upali prvi put u Ugarsku(ups Hrvatsku) tek kad su primili Islam.Čak se spominje da se dalmatinski gradovi nisu htjeli predati Tvrtku jer su se osjećali bliže Ugarima,Bošnjani su za njih bili stranci :-?
A što se tiče Islama,Bošnjaci su barem imali mogućnost izbora,eto neka su najcrnje priče o tlačenju krščana od strane Osmanlija istinite,opet su mogli ostati živi u osmanlijskom carstvu.Hrvati su postali krščani jer bi u suprotnom osjetili vatricu pod tabanima već na ovom svijetu,a Srbi su postali krščani jer ih je Bizant natjerao.
Last edited by SkyLimit on 14/05/2014 23:21, edited 1 time in total.
Fact

#127 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Fact »

Havatar wrote: Prvi bold nije tacan posto su se vise bunili muslimanski narodi od Srba i Hrvata tako da to pada u vodu. Drugi bold je laz posto toga nije bilo u osmal\nlijskom carstvu u velikoj mjeri i u vecini slucajeva se radilo o ljudima nad kojima je izgubljena kontrola i nije uopste to bilo plansko djelovanje niti nacin vladanja koji je praktikovan u vrijeme Osmanlija. Osim toga tu ima i preuvelicavanja uloge Bosnjaka na nivo da se ti pojedinacni incidenti pokusavaju izjednaciti sa planskim protjerivanjem i ubijanjem i Bosnjaka i ostalih muslimansih naroda i da se tako opravda nesto sto ni u jednom periodu u historiji nije smatrano normalnim .
Ne govorim o pokorenim hrvatim i srbima,nego o onima što nisu bili.Dobro,više oni dijelovi hrvatske koji su bili slobodni.Tako da ne pada u vodu.Velike su se bitke vodile.Neke su navedene u ranijim postovima.Ne sjećam se kad su se to Bošnjaci digli protiv okupatora,pa imali bitku tipa hrvata u kojoj im je pobijeno gotovo svo plemstvo ili onu poput srba u kojoj je masakrirana čitava vojska,ali i pokazano da se sa osmanlijama može ratovati.Tako da,smiješno je stavljati to u isti koš.
Ako svarno misliš da nije bilo,tada u tome vremenu,kada su takve stvari bile aspolutno normalne i još kod jedne tako agresivno nastrojene osvajačke nacije,onda naivan ispadaš.Ovu zadnju rečenicu ne shvaćam,niti sam se ja pozvao na takvo ramišljanje,niti ga podržavam.Samo govorim zašto je se tada osjećala odbojnost,a zašto je donekle ima i sada.Ono što ja ne razumijem zašto Bošnjaci imaju pozitivan stav o okupatorima.
Fact

#128 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Fact »

SkyLimit wrote:
A što se tiče Islama,Bošnjaci su barem imali mogućnost izbora,eto neka su najcrnje priče o tlačenju krščana od strane Osmanlija istinite,opet su mogli ostati živi u osmanlijskom carstvu.Hrvati s druge strane su postali katolici jer bi s druge strane osjetili vatricu pod tabanima već na ovom svijetu,a Srbi su postali krščani jer ih je Bizant natjerao.
Prvi dio posta. :( :)
Pa ista politika druge metode.Nabij harač i stavi kao građane drugoga reda,ali daj opciju da ako prime islam da će postati slobodni i ravnopravni.Samo sofisticiranija verzija stavljanja mača pod vrat.Nigdje nije rečeno da kršćanstvo nije silom šireno.To su činjenice naravno,ali isto tako nešto što ne pridonosi rasprvi ni sekunde,jer nije tema.
zlokruhovic

#129 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

Fact wrote: Ne govorim o pokorenim hrvatim i srbima,nego o onima što nisu bili.Dobro,više oni dijelovi hrvatske koji su bili slobodni.Tako da ne pada u vodu.Velike su se bitke vodile.Neke su navedene u ranijim postovima.Ne sjećam se kad su se to Bošnjaci digli protiv okupatora,pa imali bitku tipa hrvata u kojoj im je pobijeno gotovo svo plemstvo ili onu poput srba u kojoj je masakrirana čitava vojska,ali i pokazano da se sa osmanlijama može ratovati.Tako da,smiješno je stavljati to u isti koš.
Ako svarno misliš da nije bilo,tada u tome vremenu,kada su takve stvari bile aspolutno normalne i još kod jedne tako agresivno nastrojene osvajačke nacije,onda naivan ispadaš.Ovu zadnju rečenicu ne shvaćam,niti sam se ja pozvao na takvo ramišljanje,niti ga podržavam.Samo govorim zašto je se tada osjećala odbojnost,a zašto je donekle ima i sada.Ono što ja ne razumijem zašto Bošnjaci imaju pozitivan stav o okupatorima.
Sad će ti reći da nemoju dobar odnos spram Turaka jer su ovi prostori i Bosna kao uvke bili buntovni u odnosu na Stambol.

Pravo pitanje je kako nemaju nikakav odnos spram toga da su tadašnji muslimani gazili svoj narod u ime okupatora??

O tome ćute i onda idu one bajke i cinične priče o verskoj toleranciji i čudima, i kako je raji bilo bolje pod Turcima i lokalnim muslimanima nego pod straim srednjovekvnim vladarima , pa onda ide priča o Ahdnama i ostalim nebulozama o ljudskim pravima.

Ja mogu pričati(na drugim temama) šta je moj radio narod i koje gadosti i zločine spram muslimana i kasnije periodu , ali od njih apsolutno izostaje bilo kakva kritika toga doba koja je ključna za mržnju i sve što se dešavalo.
Sezam

#130 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Sezam »

Ne znam sto se cetnicka druzina drzi suplje o ustancima iz 19. vijeka, kad se plansko protjerivanje "muslimana" od strane pravoslavaca na Balkanu zadnji put se desilo prije 20 godina?
nasa

#131 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by nasa »

zlokruhovic wrote:
nasa wrote:Ali kako onda objasnjavas ucesce Srba u osmanskoj vojsci I to protiv krscana, da li danas po Evropi osjecaju mrznju prema tim historijskim Srbima koji su se borili na strani Osmanlija...
kako ne vidite da je takav pristup historiji I baljezganje o nekoj historijskoj krivici koju uvijek treba rjesavati u sadasnjosti uz potpuno odsustvo kritickog osvrta prema sopstvenom narodu I razlog zbog kojeg pokazujemo zaostajanje I kao narodi I kao drzave I kao drustvo...

I o kakvom animozitetu pricas, sve razloge koje si pobrojao imaju I Bosnjaci u odnosu na Osmanlije...
Mislis da je meni drago sto su ugusili Pokret za autonomiju, sto Omer pasa pobi sve protivnike O.C., sto su nas prodali AU...

Vi ovdje iskljucivo pisete o sopstvenim predrasudama , a nimalo o historiji
To je vazalno doba pre okupacije iz početka i polovine 15.veka i vazali su bili srpski plemići , i Turci su imali gomilu vazala a ne samo hrišćanskih Srba već je tu bilo Grka,Bugara,Vlaha,Mađara,..Venicijanaca koji su svojim topovima poslužili da Turci osvoje Konstantinopolj između ostalog.....

Srbi su skloni izdaji i Srbi su jedna velika govna , a muslimani su jedan od esencijalnih dokaza za to. :-D
Sasvim je pogrešno mišljenje, da u Turskoj vojsci nije bilo i Srba. Njih nisu puštali samo među janičarske jedinice, niti su im davali viša zapovednička mesta. Ali zna se dobro, da je bilo i Srba spahija (istakli su se i održavali u XVI-XVII veku Raškovići i Miloradovići); da su, kao u Rudinama i Banjanima, postojale srpske nahiske vojvode; da su Srbima poveravani čak i neki gradovi da ih čuvaju ili da im budu zapovednici. Da su služili kao delije i martoloci poznato je u dovoljnoj meri. Za izvesne zasluge, ili u znak poverenja zbog dotadašnjeg držanja, turske vlasti su čak izvesnim oblastima davale pravo, da u njima ne bude muslimanskog stanovništva. Takve povlastice imali su, po V. Skariću, neki krajevi oko Vlašića i između Vrbasa i Sane.
Evo potrazila sam ti da procitas nesto I vlastitih historicara ,Corovic, Istorija Srba

Muslimani Srbi...znam potrebno je necim opravdati napad na tudju zemlju :wink:
SkyLimit

#132 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by SkyLimit »

Fact wrote: Prvi dio posta. :( :)
Pa ista politika druge metode.Nabij harač i stavi kao građane drugoga reda,ali daj opciju da ako prime islam da će postati slobodni i ravnopravni.Samo sofisticiranija verzija stavljanja mača pod vrat.Nigdje nije rečeno da kršćanstvo nije silom šireno.To su činjenice naravno,ali isto tako nešto što ne pridonosi rasprvi ni sekunde,jer nije tema.
Osmanlije,da su to zaista željele,natjerale bi da pređu na islam sve koji su se našli u njihovim granicama,a bilo je jako puno nemuslimana.A bilo je načina,uostalom imali su dovoljno kontakata sa katoličkim svijetom da nauče njihove metode.E sad,jesu li Osmanlije bile jednostavno tolerantnije,ili pak mudrije jer bi im masovna islamizacija stanovništva urušila sistem,ostavljam tebi da zaključiš.

Osmanlije došle u Bosnu,zatekle nesređene vjerske prilike,dosta bosanskog stanovništva primilo islam,ratovalo za Osmanlije širom svijeta,dugo predstavljali praktični granično područje i to jako tvrdo("banjalučki boj"),kao što se većina europskih nacija razvilo čvrsto vezano za kršćanstvo,bošnjačka se oblikovala pod plaštom islama.
Last edited by SkyLimit on 14/05/2014 23:41, edited 1 time in total.
Fact

#133 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Fact »

SkyLimit wrote:
S obzirom da su srednjovjekovni Hrvati i Srbi "heretici" bivali spaljivani na lomači,ne čini li to Hrvate i Srbe katolice i pravoslavce izdajnicima?
I prije Osmanlija su ovdje postojale i Srbija i Hrvatska i Bosna,istina za volju Bosna duže od Srbije a znatno duže od Hrvatske.I prije su postojale različite vojske koje su međusobno ratovale,pa bosanska Tvrtkova vojska je harala po Dalmaciji,opustošila zadarsko područje,nisu dobri Bošnjani upali prvi put u Ugarsku(ups Hrvatsku) tek kad su primili Islam.Čak se spominje da se dalmatinski gradovi nisu htjeli predati Tvrtku jer su se osjećali bliže Ugarima,Bošnjani su za njih bili stranci :-?
Nisam želio komentirati ovaj prvi dio posta,ali hajde.Ne čini,jer to je bi evolucioni korak čitave europe,a ne samo hrvata i srba.Prelazak sa politeizma na monoteizam.Vrlo važan za čitavu ljudsku civilizaciju.Naravno da su postojale.Istina Bosna duže od Hrvatske.Hrvatska postaje krljevinom u desetom stoljeću,a ne one propagande o nastanku srba i hrvata u 19. stoljeću :roll:
Hrvatska je istina bila u Hasburškoj monarhiji,ali imala je svoga bana i parlament.Tako da je određena državnost postojala.Sve to nema veze sa ovom temom puno.Na kraju dana osmanlije su poražene,nekada velika sila je se raspala i većina teritorija koji su osvojili je slobodna opet.Ničija nije do zore gorila,treba samo izdržati i ne prodati se okupatoru. :thumbup:

:D Šalim se za zadnju rečenicu. :kiss: :run:
Last edited by Fact on 14/05/2014 23:43, edited 1 time in total.
Blek Stena

#134 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Blek Stena »

Sezam wrote:Ne znam sto se cetnicka druzina drzi suplje o ustancima iz 19. vijeka, kad se plansko protjerivanje "muslimana" od strane pravoslavaca na Balkanu zadnji put se desilo prije 20 godina?
mozda zato jer je to tema :roll:
Havatar

#135 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Havatar »

zlokruhovic wrote:
Fact wrote: Ne govorim o pokorenim hrvatim i srbima,nego o onima što nisu bili.Dobro,više oni dijelovi hrvatske koji su bili slobodni.Tako da ne pada u vodu.Velike su se bitke vodile.Neke su navedene u ranijim postovima.Ne sjećam se kad su se to Bošnjaci digli protiv okupatora,pa imali bitku tipa hrvata u kojoj im je pobijeno gotovo svo plemstvo ili onu poput srba u kojoj je masakrirana čitava vojska,ali i pokazano da se sa osmanlijama može ratovati.Tako da,smiješno je stavljati to u isti koš.
Sad će ti reći da nemoju dobar odnos spram Turaka jer su ovi prostori i Bosna kao uvke bili buntovni u odnosu na Stambol.

Pravo pitanje je kako nemaju nikakav odnos spram toga da su tadašnji muslimani gazili svoj narod u ime okupatora??

O tome ćute i onda idu one bajke i cinične priče o verskoj toleranciji i čudima, i kako je raji bilo bolje pod Turcima i lokalnim muslimanima nego pod straim srednjovekvnim vladarima , pa onda ide priča o Ahdnama i ostalim nebulozama o ljudskim pravima.

Ja mogu pričati(na drugim temama) šta je moj radio narod i koje gadosti i zločine spram muslimana i kasnije periodu , ali od njih apsolutno izostaje bilo kakva kritika toga doba koja je ključna za mržnju i sve što se dešavalo.
Ovo boldirano u tvom postu je jedina istina od svega napisanog. Nije mi jasno zbog cega cinjenice pokusavas da demantujes misleci da je dovoljno to sto si to ti rekao. To koliko si spreman da pricas o tome sta je tvoj narod radio i da se ogradis govori to sto opravdavas genocide pocinjene nad Bosnjacima i ostalim muslimanima i ne samo to nego jos negiras postojanje Bosnjaka .
Last edited by Havatar on 14/05/2014 23:47, edited 1 time in total.
Sezam

#136 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Sezam »

Blek Stena wrote:
Sezam wrote:Ne znam sto se cetnicka druzina drzi suplje o ustancima iz 19. vijeka, kad se plansko protjerivanje "muslimana" od strane pravoslavaca na Balkanu zadnji put se desilo prije 20 godina?
Plansko protjerivanje muslimana sa balkana jeste tema, pravoslavni ustanci nisu tema.
Fact

#137 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Fact »

SkyLimit wrote:
Osmanlije,da su to zaista željele,natjerale bi da pređu na islam sve koji su se našli u njihovim granicama,a bilo je jako puno nemuslimana.A bilo je načina,uostalom imali su dovoljno kontakata sa katoličkim svijetom da nauče njihove metode.E sad,jesu li Osmanlije bile jednostavno tolerantnije,ili pak mudrije jer bi im masovna islamizacija stanovništva urušila sistem,ostavljam tebi da zaključiš.

Osmanlije došle u Bosnu,zatekle nesređene vjerske prilike,dosta bosanskog stanovništva primilo islam,ratovalo za Osmanlije širom svijeta,dugo predstavljali praktični granično područje i to jako tvrdo("banjalučki boj"),kao što se većina europskih nacija razvilo čvrsto vezano za kršćanstvo,bošnjačka se oblikovala pod plaštom islama.
:thumbup: Slažem se.Odlično napisano.
Havatar

#138 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Havatar »

Sezam wrote:
Blek Stena wrote:
Plansko protjerivanje muslimana sa balkana jeste tema, pravoslavni ustanci nisu tema.
Na djelu je opravdavanje planskog protjerivanja muslimana gdje je glavni argument da Bosnjaci nisu postojali nego da su to "izdajnici , paraziti " i jos mnogih izraza kojim se istice sovinizam i fasizam tako sto se vrijedjaju svi pripadnici jedne skupine i vrsi primitivna generalizacija koristeci se mitomanijom kako bi se zbacila krivica sa onih koji su ta planska protjerivanja vrsili na one koji su bili zrtve .
SkyLimit

#139 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by SkyLimit »

Fact wrote:
Nisam želio komentirati ovaj prvi dio posta,ali hajde.Ne čini,jer to je bi evolucioni korak čitave europe,a ne samo hrvata i srba.Prelazak sa politeizma na monoteizam.Vrlo važan za čitavu ljudsku civilizaciju.
Ja pričam o kršćanima koji su i u razvijenom srednjom vijeku poubijani samo jer su malo drugačije tumačili Boga.
Fact wrote: Naravno da su postojale.Istina Bosna duže od Hrvatske.Hrvatska postaje krljevinom u desetom stoljeću,a ne one propagande o nastanku srba i hrvata u 19. stoljeću :roll:
E jest i dugo potrajala kraljevina.Kad vam ono upadoše Mađari,smaknuše kralja i anketiraše vas?Ah pardon,stvorili konfederaciju,ugarsko-hrvatsko kraljevstvo.
Fact wrote: Hrvatska je istina bila u Hasburškoj monarhiji,ali imala je svoga bana i parlament.Tako da je određena državnost postojala.
Imali smo i mi bosanski pašaluk ako ćemo tak,čak se izborili kod Porte da samo domaći vladaju na lokalnom nivou,da nam ne šalju strance :skoljka:
Fact wrote: .Na kraju dana osmanlije su poražene,nekada velika sila je se raspala i većina teritorija koji su osvojili je slobodna opet.Ničija nije do zore gorila,treba samo izdržati i ne prodati se okupatoru. :thumbup:
Zaboli mene za Osmanlije,što se mene tiče mogli su komotno i da nikad ne dođu,a dobra ti je ova zadnja,i ja sve tako kontam,nema posustajanja pred susjedno-komšijskim aspiracija na svetu bosansku teritoriju.
Fact wrote: Šalim se za zadnju rečenicu. :kiss: :run:
I ja.
Sezam

#140 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by Sezam »

Havatar wrote:
Sezam wrote:
Blek Stena wrote: mozda zato jer je to tema :roll:
Na djelu je opravdavanje planskog protjerivanja muslimana gdje je glavni argument da Bosnjaci nisu postojali nego da su to "izdajnici , paraziti " i jos mnogih izraza kojim se itice sovinizam i fasizam tako sto se vrijedjaju svi pripadnici jedne skupine i vrsi primitivna generalizacija koristeci se mitomanijom kako bi se zbacila krivica sa onih koji su ta planska protjerivanja vrsili na one koji su bili zrtve .
zato se i drze pravoslavnih ustanaka od prije 200 godina. Tu si mogu pustiti masti na volju. Protjerivanja muslimana od strane pravoslavaca iz 20. vijeka su malo bolje dokumentovana, tu ne mogu izmisljati.

Poenta je sljedece, plansko protjerivanje muslimana je vec 200 godina konstantni strateski cilj pravoslavaca na Balkanu pod okriljem SPC. Da ne zaboravim spomenuti, taj projekat i dalje traje.
zlokruhovic

#141 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

nasa wrote:
Sasvim je pogrešno mišljenje, da u Turskoj vojsci nije bilo i Srba. Njih nisu puštali samo među janičarske jedinice, niti su im davali viša zapovednička mesta. Ali zna se dobro, da je bilo i Srba spahija (istakli su se i održavali u XVI-XVII veku Raškovići i Miloradovići); da su, kao u Rudinama i Banjanima, postojale srpske nahiske vojvode; da su Srbima poveravani čak i neki gradovi da ih čuvaju ili da im budu zapovednici. Da su služili kao delije i martoloci poznato je u dovoljnoj meri. Za izvesne zasluge, ili u znak poverenja zbog dotadašnjeg držanja, turske vlasti su čak izvesnim oblastima davale pravo, da u njima ne bude muslimanskog stanovništva. Takve povlastice imali su, po V. Skariću, neki krajevi oko Vlašića i između Vrbasa i Sane.
Evo potrazila sam ti da procitas nesto I vlastitih historicara ,Corovic, Istorija Srba

Muslimani Srbi...znam potrebno je necim opravdati napad na tudju zemlju :wink:
To je rani period kad još nije islamizacija bila većeg zamaha , a to je vreme dok su većina muslimana(običnih ljudi) bili još uvek kripto-muslimani , a to znači budi musliman zarad vlasti a vamo drži svoje hrišćanske običaje.

Mehmed paša Sokolović je braću postavio za patrijarhe i srpska crkva je kako se kaže dobila zalet i čak uzimala porez od katolika pa se ovi žalili.
Islamizacija je bila takva da kod plemenskog načina života jedno bratstvo se poturči a drugo ostane u hrišćanstvu ali svi zajedno slušaju gospodare , pa su tako postojali ti Martolozi koji su posle svi prešli na islam.

Sve se urušava smrću Mehmed paše Sokolovića a i kasnijih velikih ratova , i onda dolazi do spaljivanja sv.Save u Beogradu kojeg su čak iz Mileševe(Sandžaka) doneli samo zbog toga i spalili ga pred narodom kao kaznu zbog ustanka.
I kao što sam ti rekao to je događaj za Srbe kao kad bi neko spalio muslimanima Ćabu u Meki.

I ako se sećaš one Ilahije koju sam stavio na temi o religiji , e tamo se ako sećaš idu stihovi:

Otac jedan, jedna mati
Prvo bi nam, valja znati.
Jer ćemo se paski klati?
Hodte nami vi na viru.

Kogod ima čistu pamet,
On ne misli činit zamet,
Nevirniku noge sapet.
Hodte nami vi na viru.

Nek ne čini silu, Slavu,
Ne priliči niko lavu,
Nek uznade Svetog Savu.
Hodte nami vi na viru.

Znači govori da smo braća i da nas je jedna majka rodila i da niko ne čini zlo Slavu(Slovenu-Srbinu) i da nije red da se koljemo međusobno već da pređu Srbi na islam , jer šta je sv.Sava pri velikom bogu.

Ovo je period kad je dodatno skočila islamizacija ali zauvek narod podeljen i mržnja do sitnih creva , znači polovina 17.veka.
nasa

#142 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by nasa »

Ti si bas nekad ignorant, prvo je bilo samo vazalni period pa onda pocetak, kako je zivota ti pocetak 16 I 17st.bolje reci surovali su s Turcima dok su Turci napredovali pa kad je ovim krenulo nizbrdo fataj prilike...pragmaticno I razumljivo ali ne uklapa se u tvoju pricu pa relativiziras...

I jos mi lijepis pjesmice kao odgovor...sta da ti kazem, moze'l jedan ruski pjesnik i njegov osvrt na Srbe glede odnosa s Hrvatima

V. Solovjev : Vjerska ravnodusnost Srba isto je tako dobro poznata kao i njihova manija upotrebe pravoslavlja kao politickog oruzja u njihovoj bratoubilackoj borbi protiv katolickih Hrvata
SkyLimit

#143 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by SkyLimit »

Ovaj i dalje gusla.
Po njemu svi muslimani su nesumljivo Srbi.Šta ćemo sa svim onim Bošnjanima koji su iz Bosne otišli u Srbiju(i tamo izgledno u jednoj mjeri se izmješali sa islamiziranim Srbima).Ma što i ja pitam,liberalni Srbin je sigurno učio i da su srednonjovjekovni Bošnjani u Bosni dio srpskog naroda.Čovjek bi rekao da se radi o najčišćoj naciji na kugli zemaljskoj,a ono pun ***** asimilovanih Bugara i pravoslavnih Albanaca.A to da su moderne nacije se počele razvijati tamo od francuske revolucije,i da su nacije više stvorene po zajedničkoj kulturi nego po zajedničkom etničkom porjeklu,koga to briga,bitno je znati da su svi Srbi,ili su barem nekad bili Srbi.Čovjek bi nama da nabija kompleks niže vrijednosti,pa dok su bosanske spahije išli da ratuju u Rusiju,Egipat i Iran u pauzama čuvanja isturenog bosanskog pašaluka,tvoji su preci čuvali ovce na Ozrenu ili drugoj atraktivnoj destinaciji.
zlokruhovic

#144 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

nasa wrote:Ti si bas nekad ignorant, prvo je bilo samo vazalni period pa onda pocetak, kako je zivota ti pocetak 16 I 17st.bolje reci surovali su s Turcima dok su Turci napredovali pa kad je ovim krenulo nizbrdo fataj prilike...pragmaticno I razumljivo ali ne uklapa se u tvoju pricu pa relativiziras...

I jos mi lijepis pjesmice kao odgovor...sta da ti kazem, moze'l jedan ruski pjesnik i njegov osvrt na Srbe glede odnosa s Hrvatima

V. Solovjev : Vjerska ravnodusnost Srba isto je tako dobro poznata kao i njihova manija upotrebe pravoslavlja kao politickog oruzja u njihovoj bratoubilackoj borbi protiv katolickih Hrvata
Vazalni period je bio do pada Srbije tj.okupacije , a to je polovina 15.veka.

Onda ide relativno miran period od 50 godina , a onda ratovi , ali dolazi Mehmed paša Sokolović koji je naravno preklom Bošnjak ali iz nekog razloga svoju braću Bošnjake stavlja na čelo SPC. :D
I za njegovog doba se može reći sasvim dobar period za hrišćane ali ide i ilsamizacija uporedo.

Međutim njegovom smrću sve odlazi u p.m , i ukida se SPC i svi hrišćani dolaze pod carigradskog patrijarha koji je bio marioneta sultana a dok ranije je Mehmed paša činio stvari za svoj narod pa je on lično kontrolisao crkvu na ovi prostorima.

Pesma je iz ruku najpoznatijeg i najvećeg bošnjačkog čoveka iz onog vremena i najbolji je dokaz zašto je on Mhumaed Uskufija pisao bosansko-turksi rečnik , a toj e upravo zbog islamizacije , a islamizacija je išla putem grupa muslimana-misonara koji su pevali Ilahije hrišćanima i ovom slučaju Srbima.
I to je jedini zapis ovog tipa jer nema Ilahija za Bošnjake nit za Hrvate nego samo je sačuvana ta za Srbe. :-D

Eto ti jedinog uvida u islamizaciju jer drugog apsolutno nema i prosto je nemoguće bilo rekonastruisati kao se zparvo islamizacija dešavala od srtane samih muslimana dok nije nađena ova pesma.
nasa

#145 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by nasa »

:D

Jeste, ali Corovic ti pise o XVI i XVII st.

Ne vidim uopce za sta je relevantno kako su primali islam...

A da je pjesma apsolutni argument samo pokazuje kojim izvorima se sluzis
zlokruhovic

#146 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

SkyLimit wrote:Ovaj i dalje gusla.
Po njemu svi muslimani su nesumljivo Srbi.Šta ćemo sa svim onim Bošnjanima koji su iz Bosne otišli u Srbiju(i tamo izgledno u jednoj mjeri se izmješali sa islamiziranim Srbima).Ma što i ja pitam,liberalni Srbin je sigurno učio i da su srednonjovjekovni Bošnjani u Bosni dio srpskog naroda.Čovjek bi rekao da se radi o najčišćoj naciji na kugli zemaljskoj,a ono pun ***** asimilovanih Bugara i pravoslavnih Albanaca.A to da su moderne nacije se počele razvijati tamo od francuske revolucije,i da su nacije više stvorene po zajedničkoj kulturi nego po zajedničkom etničkom porjeklu,koga to briga,bitno je znati da su svi Srbi,ili su barem nekad bili Srbi.Čovjek bi nama da nabija kompleks niže vrijednosti,pa dok su bosanske spahije išli da ratuju u Rusiju,Egipat i Iran u pauzama čuvanja isturenog bosanskog pašaluka,tvoji su preci čuvali ovce na Ozrenu ili drugoj atraktivnoj destinaciji.
Svaka im čast što su išli u Egipat , možeš i ti sad ako hoćeš , tamo bar rata ne fali.

Ko ti nabija kompleks niže vrednosti , istina je bitna , i to je ono što mene jedino vuče u raspravi.
Ja moram se držati istine , pa tako moram reći da je moj narod se jako obrukao šta je učinio ovdašnjih muslimanima i to naročito u zadnjem ratu , nema tog Dunava i Save koja može oprati zločini i genocid u Srebrenici.

Ali druškane da lažem i izmišljam istoriju da bi se ti bolje osećao , žao mi je to neću učiniti nikada jer kako rekoh mene zanima samo istina.

Nacija je ideja koja počiva na jeziku,kulturi iz tog jezika,sećanju i tradiciji a ne na krvnim zrncima.

A bosanske nacije nije bilo jer nije bilo sećanja ni tradicije ni od jednog od tri konfesije , prosto zaboravljeno , pa tako i katolici(Hrvati) koji bi šatro trebali biti neki baštinici srednjovekvne Bosne međutim kurca nisu znali o bosanskim kraljevima niti je iko išta o tome baštinio jer su i oni kao i pravoslavci pevali i srpskim junacima i vladarima ali su potečetkom 20.veka doživeli amneziju po tom pitanju.
A o muslimanima neću ni da govorim koja vrsta prekida sa svim starim i hrišćanskim se desila kod njih.
nasa

#147 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by nasa »

Hoces o nacija, pa ko vam je kriv sto se niste drzali uputa V.Karadzica glede jezika nego ste uzeli pravoslavlje I time dokazivanje nemoguceg da su u Bosni zivjeli pravoslavni?

Cuj price...jezik I kultura I onda zavrsi sa zaboravili hriscansku tradiciju :D cccccccccccccc
zlokruhovic

#148 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

nasa wrote::D

Jeste, ali Corovic ti pise o XVI i XVII st.

Ne vidim uopce za sta je relevantno kako su primali islam...

A da je pjesma apsolutni argument samo pokazuje kojim izvorima se sluzis
Govorim o odnosu između muslimana i hrišćana i kako je kroz vekove sve to teklo , pa sam pomenuo islamizaciju i na koji se način ona odvijala.

A koji tebi argument treba bolji od ovoga kad je to Ilahija u čistoj službi islamizacije , pa ne misliš da je Uskfufija tek tako uz kahvu pisao kako treba Slava(Srbina) prevesti u islam iz čiste dosade dok je sedeo na sećiji u Tuzli uf pardon Donjoj Solan(on je tako još uvek zove) , i još pri tome napisao bosansko-turski rečnik??

Ima on još Ilahija na srpskom jeziku , jedna je baš za tebe "Zove se "Savjet ženama".
No otom potom.

Nego evo tebi jedne Ilahije iz vremena o kojem je tema(19.vek i ustanci). :D :D

Što god radiš, pravo radi, druže, Pa da tebe derviši ne ruže, Kuran — ahmed lijepo nam kaže, Alah, Alah, što će bit od Vlaha!
Nu Bošnjaka starijeh guzata, Gdje ne žale groša ni dukata, Otvaraju širomice vrata, Alah, Alah, što će bit od Vlaha!
Der izvadi Aliju iz grada, Pa pogledaj od dušmana jada, Badihava je čudna indata, Alah, Alah, što će bit od Vlaha!
No M'iloša ja čudna hajoša, Od Moskova puno prima groša, Al se plaši od turskijeh duša, Alah, Alah, što će bit od Vlaha!
Anadolca ja čudna levente, Baš ko da je došo iz Dervente. Rumenlije vojske plemenite, Alah, Alah, što će bit od Viaha!
Arnaut je puškom i jajR-aroni, A Arapin sabljom i mizdrakom, Sve napuni vojskom svakojakom. Alah, Alah, što će bit od Vlaha!
Podaj Krmu od svaklen indata, Pa da vidiš od Moskova jada, Više dobru neka se nada, Alah, Alah, što će bit od Vlahai
Nevjera je vazda od Moskova. Cuvaj dobro carskijeh gradova, Nu ridžala čudnijeh vukova, Alah, Alah, što će bit od Vlaha!
Original im Codex turc.-slav. 5 des Instituts fiir Balkanforschunc:.

Čitaj Naso o bratskoj ljubavi i slovenstvu. :lol:
zlokruhovic

#149 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by zlokruhovic »

Aha , evo nastavka divne ilahije iz Bosne u vezi rata sa Srbima

Vjetar puše, jabuke miruše, Cudne muke od Srbove duše, 35 Ako dogje Turčin iz KladuŠe, Alah, Alah, što će bit od Vlaha!
Cuvaj Niemca sa četiri strane Od Zemuna, gdje Vlasi jarane, Dervent — Broda i poniže Save, 40 Alah, Alah, štu će bit od Vlaha!
Ilhamija vazda je naprjeda, A kod šaha bude zapovjeda, Biće Racu golema bijeda, Alah, Alah, što će bit od Vlaha!

Rac je inače Srbin , tako su zvali Mađari Srbe(a i Hrvate) , a to je zbog starog naziva Raška(Sandžak).
nasa

#150 Re: Plansko protjerivanje balkanskih muslimana

Post by nasa »

:lol:

Hvala, procitam idi I ti malo Vuka ...
A kad budes htio o historiji mozda opet svratim

I stvarno si troll pravi :D
Locked