Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
m79g

#1 Pitanje za vjernike

Post by m79g »

Pitanje glasi:

Kako mozete vjerovati u Allaha, Isusa, ili ovoga-onoga kada 34.000 (TRIDESETCETRI hiljade) DJECE umre DNEVNO od gladi, rata i slicno?
Da ne spominjem sve zene i stare osobe sto svakodnevno ginu u ratovima zbog tih vasih bogova. Kako vjerujete u Boga poslije Srebrenice i Vukovara?

Taj vas Bog je jako dobar vidim, ima lijepu dusu.

Vama je dobro, vi imate sta pojesti i popiti i lako vam je vjerovati, lako vam je prihvatiti pricu nekog hodje ili fratra. Razmisljate li vi ikad svojom glavom?
I ja imam sta pojesti i popiti ali ne mogu sebi dozvoliti vjeru u bajke, nekako sam prezrel za to.

Islam 1.500 godina, krscanstvo 2.000 godina, judeizam 3.000 godina, ...a COVJEK(i preci) par miliona godina stari. Dakle, covjek je stariji od svih vasih religija i da li to po vama sada znaci da su svi ljudi koji su zivjeli PRIJE nastanka religija(bajki) otisli u taj neki pakao jer nisu vjerovali?
Ja mislim da je vas samo strah zivota i smrti i da trazite utjehu u tom necemu sto nikad ni'ko vidio nije.

Postavite li vi sebi ikad ikakva pitanja!

Ponosan sam sto se druzim sa zrelim i hrabrim ljudima koji imaju snage da se suoce sa zivotom i ne traze utjehu u prici sto je nekad neko prije par hiljada godina prodao stadu ovaca.

Citat: "Isuvise je malo ljubavi u covjekovom srcu, i umjesto da tu ljubav dajemo jedni drugima mi je dajemo tim nekim imaginarnim bogovima".
BHF_Manijak

#2 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ko kaze da je islam star samo 1500 godina?!cuo si za ranije objave Tevrat,Zebur,Indzil?!ko kaze da se prijasnji ljudi nisu molili Jednom i Jedinom,odakle ti ta teza?!Muhammed as je samo poslejdnji poslanik sa posljednjom objavom,sto islam ne cini najmladjom religijom...kako mogu vjerovati poslije Srebrenice?!fino mogu vjerovati....kad pogledam stanja prije rata u tim istim mjestima bude mi mngo toga jasno...vecina je svijet okrenula u svijetu ledja od veje i Allaha a kao nadati je se da ne bude gladnih,da ne bude zednih,da je sve u harmoniji i skladu,a da nista niko ne radi na tome,da se istinskim ne oslonja na Gospodara svijetova...umiru djeca od rata,a ko pokrece te ratove?!Ljudi!zbog cega?!zbog cega je se ovdje vodio rat i ne samo ovaj vec i xx prije njega,zbog cega se vodi rat u Palestini godina...to vjera nalaze da se ratuje,da se ubijaju neduzna djeca,da se zatavraju u koncentracione logore?!nemoj biti smijesan...vjera ti suprotno nalaze,to sto su ljudi debili nije do vjere garant,nauka je extra extra dobra stvar a danas ima nazalost kroz hajvane dosta zloupotrebe nauke,eh sad jel to do nauke il do ljudi?!skontaj sam!
Lekler

#3 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Lekler »

BHF_Manijak wrote:Ko kaze da je islam star samo 1500 godina?!cuo si za ranije objave Tevrat,Zebur,Indzil?!ko kaze da se prijasnji ljudi nisu molili Jednom i Jedinom,odakle ti ta teza?!Muhammed as je samo poslejdnji poslanik sa posljednjom objavom,sto islam ne cini najmladjom religijom...kako mogu vjerovati poslije Srebrenice?!fino mogu vjerovati....kad pogledam stanja prije rata u tim istim mjestima bude mi mngo toga jasno...vecina je svijet okrenula u svijetu ledja od veje i Allaha a kao nadati je se da ne bude gladnih,da ne bude zednih,da je sve u harmoniji i skladu,a da nista niko ne radi na tome,da se istinskim ne oslonja na Gospodara svijetova...umiru djeca od rata,a ko pokrece te ratove?!Ljudi!zbog cega?!zbog cega je se ovdje vodio rat i ne samo ovaj vec i xx prije njega,zbog cega se vodi rat u Palestini godina...to vjera nalaze da se ratuje,da se ubijaju neduzna djeca,da se zatavraju u koncentracione logore?!nemoj biti smijesan...vjera ti suprotno nalaze,to sto su ljudi debili nije do vjere garant,nauka je extra extra dobra stvar a danas ima nazalost kroz hajvane dosta zloupotrebe nauke,eh sad jel to do nauke il do ljudi?!skontaj sam!
ti postavio 100 pitanja a nisi dao ni jedan odgovor :-)
Kad smo vec kod pitanja,zar u Bibliji ali u Kur'anu ne postoji dio u kojem se govori o Mosje-u(Musa a.s.),gdje je Egipcane zadesilo proklestvo koje im je oduzelo svu prvorođenu djecu,tj.postavlja se pitanje zasto bi Bog ubijao nevinu djecu,doduse sve je to stvar interpretacije događaja zar ne :!: ;-)
addem

#4 Re: Pitanje za vjernike.

Post by addem »

m79g wrote:Pitanje glasi:

Kako mozete vjerovati u Allaha, Isusa, ili ovoga-onoga kada 34.000 (TRIDESETCETRI hiljade) DJECE umre DNEVNO od gladi, rata i slicno?
Da ne spominjem sve zene i stare osobe sto svakodnevno ginu u ratovima zbog tih vasih bogova. Kako vjerujete u Boga poslije Srebrenice i Vukovara?

Taj vas Bog je jako dobar vidim, ima lijepu dusu.

Vama je dobro, vi imate sta pojesti i popiti i lako vam je vjerovati, lako vam je prihvatiti pricu nekog hodje ili fratra. Razmisljate li vi ikad svojom glavom?
I ja imam sta pojesti i popiti ali ne mogu sebi dozvoliti vjeru u bajke, nekako sam prezrel za to.

Islam 1.500 godina, krscanstvo 2.000 godina, judeizam 3.000 godina, ...a COVJEK(i preci) par miliona godina stari. Dakle, covjek je stariji od svih vasih religija i da li to po vama sada znaci da su svi ljudi koji su zivjeli PRIJE nastanka religija(bajki) otisli u taj neki pakao jer nisu vjerovali?
Ja mislim da je vas samo strah zivota i smrti i da trazite utjehu u tom necemu sto nikad ni'ko vidio nije.

Postavite li vi sebi ikad ikakva pitanja!

Ponosan sam sto se druzim sa zrelim i hrabrim ljudima koji imaju snage da se suoce sa zivotom i ne traze utjehu u prici sto je nekad neko prije par hiljada godina prodao stadu ovaca.

Citat: "Isuvise je malo ljubavi u covjekovom srcu, i umjesto da tu ljubav dajemo jedni drugima mi je dajemo tim nekim imaginarnim bogovima".
Trebas se nauciti da postujes one koji vjeruju. Na ovome svijetu tesko da moze biti dobro ako se ljudi medju sobom ne postuju. A ti si primjer jednog od onih koji svoje neistomisljenike naziva ovcama. Vjernici nisu ovce, a tvoj post ponajvise govori o tebi samom i tvojoj kulturi. Ja molim moderatore da sankcioniraju ovakve ljude.
patrius

#5 Re: Pitanje za vjernike.

Post by patrius »

Ljudi se mogu postovati i bez da vjeruju.Zasto ne bismo zamislili jedno 100% ateisticko drustvo.Mislim da bi tu bilo mnogo manje problema i mnogo bismo se bolje razumjeli.Zapravo,bitno je samo da se niko javno ne razmece svojom vjerom,i to bi bilo vrlo dobro.Toliko je mnogo ovozemaljskih problema,koje svi vrlo dobro vidimo i osjetimo,pa bi se trebalo njima posvetiti,njih bar mozemo,koliko-toliko rjesavati,umjesto da se zamajavamo "konacnim i vjecnim istinama" koje niti mozemo provjeriti,niti promijeniti,niti nas one,najposlije,odvracaju od rjesavanja aktualnih problema.Kad dodje cas,svako ce svoje da "bifla",ako bude morao.Stoga je vrlo iritantno kad se ljudi namecu "gotovim rjesenjima" i savjetima sta bi drugi trebalo da rade zarad vlastitog spasa.A to nerijetko rade na takav nacin da je u najmanju ruku licemjerno,jer se obracaju na nacin da im je skoro drago sto je neko "zalutao i skrenuo s pravog puta",rade to na nacin da,ako je covjek mozda i dvojio oko nekih stvari,svojim nastupom rastjeraju sve dileme koje je "krivovjerni" imao,naravno u suprotnom smjeru od "zeljenog".
Vitamin C

#6 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Vitamin C »

Ateizmom protiv gladi i ostalih svjetovnih nedaća?
hik--meta

#7 Re: Pitanje za vjernike.

Post by hik--meta »

"imagine there's no religion"
kako bi bolji svijet bio.
davno je lenon to rekao, ali ljudi su slabasna bica, pa traze pomoc od visih sila kad ne mogu na kraj izaci sa svojim problemima.
a onda na scenu stupa ono, moj penis je veci od tvog, odnosno, moja religija je cistija/starija/bolja/humanija od tvoje ili monoteizam je ispravniji od mnogobostva i ostale gluposti...pa se onda kolju zbog toga i zapisavaju teritorije.
a tek lopovluk popova/hodza koji solidno zive u svakom drustvu, a veoma cesto idu u "struku" da bi "zadovoljili" sopstvenu pedofiliju, perverzije i slicne stvari...

ali gdje ces ti balkancima to dokazati, sad je 'in' biti pobozan, pa makar se i rakija za bajram rokala...i sve to dok normalan svijet ide u suprotnom pravcu.
rizo

#8 Re: Pitanje za vjernike.

Post by rizo »

m79g wrote:Pitanje glasi:

Upravo je u ovome caka, nepostoje nikakvi imaginarni bogovi, samo je jedan Bog. Ovome nas uce sve velike religije. To je Onaj koji iz nicega stvara i koji je Vladar i Vlasnik svega sto postoji. Znaci, ti (tj. svi mi) smo u Njegovoj vlasti, i pri tome nemamo izbora. On nikome ne odgovara za postupke svoje i On radi sta hoce. Onome ko Mu se obrati iskreno i ponizno On daje uputi i svjetlo. Ljudi nisu svjesni velicine Allaha dz.s, i suvise plitko razmisljaju. Ljudi takodjer nisu svijesni da je zivot na onome svijetu ustvari pravi zivot. Ljudi koji su iskusani velikim iskusenjima na ovome svijetu, ce dobiti adekvatnu nagradu za to na buducem svijetu, pa cemo svi mi koji nismo bili iskusani u tolikoj mjeri cak zavidjeti ljudima na toj nagradi da cemo cak pozeljeti da smo i mi bili iskusani teskim iskusenjem. Cak i ovdje na dunjaluku zavidimo onima koji su malo imucni, ljepsi i u boljim prilikama od nas. A kako ce tek biti tamo?? Ljudi procitajte Kur'an i razmislite o njemu. Pogledajte u svoja srca pa cete vidjeti da ste sebicni i oholi. Iskreno zamolite Onoga koji se odaziva na molitvu nevoljnika, da vam olaksa put i da vam da mudrosti i znanja da ispravno shvatite vjerovanje i zivot. Zaboravite islamsku zajednicu,hodze, politiku i sl. Bitno je da vi napravite prvi korak i da budete iskreni.

Pozdrav
therrarrius

#9 Re: Pitanje za vjernike.

Post by therrarrius »

U islamu ne postoji smrt u kontekstu u kom ga pojedinci ovdje koriste.
rizo

#10 Re: Pitanje za vjernike.

Post by rizo »

therrarrius wrote:U islamu ne postoji smrt u kontekstu u kom ga pojedinci ovdje koriste.
U pravu si. Nema prave smrti. Ukoliko bolje razmislimo, sta ljudi ustvari najvise zele? Zele vjecnost (mada neki nece priznati :) ), a Allah Uzviseni im upravo to i daje. A ljudi se kao prave pametni. Uz malo truda mogu postici ono sto zele.
Bosanac sa dna kace

#11 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Bosanac sa dna kace »

mene interesuje kako autor teme dneveno u vodovod nonsalantno bez ikakve griznje savjeti prospe na stotine litara vode a u svijetu dnevno zbog nestasice vode umre na stotine djece?
kako uopste nema griznje savjesti pa se razbacuje sa hranom svaki dan, mozete misliti on svaki dan jede dok ima na svijetu na milione ljudi koji jedu svaki treci dan?
i jos se naso rasipa se sa parama i strujom troseci internet da nama ovde natruni koju, kako ga samo ne grize savjest, dok ljeskrai pred kompom i prdi u fotelju te troseci bezobzirno internet pricajuci kako je sretani atiesta u kapitalizmu na stotine ljudi umre jer doktori nemaju pisljivi vat struje da upale svoje instrumente i pomognu im
:-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-?
ljubav_aha

#12 Re: Pitanje za vjernike.

Post by ljubav_aha »

m79g,svako drugacije vjeruje u istog Boga koji je stvorio nesavrsenu ljudsku rasu :!: vjerovati u Boga ,znaci pomoci sebi i drugima ;-) a sve ostalo je suplja prica :)
Last edited by ljubav_aha on 26/05/2009 00:18, edited 1 time in total.
Gost123

#13 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Gost123 »

m79g wrote: Ponosan sam sto se druzim sa zrelim i hrabrim ljudima koji imaju snage da se suoce sa zivotom i ne traze utjehu u prici sto je nekad neko prije par hiljada godina prodao stadu ovaca.

pitanja su ti dobra i to stoji. sve religije imaju neka objasnjenja za zla i patnju u svijetu. nekome su ta objasnjenja zadovoljavajuca, nekome nisu. kazu da su u auschwitzu mnogi zidovi izgubili vjeru u boga, ali su ipak nastavili prakticirati obicaje i slaviti blagdane jer im je to imalo smisla. fenomen religije je dublji od prodavanja prica stadu ovaca. vrlo je naivno to danasnje logicno-znanstveno gledanje. a da ne spominjem koliko takvih "ateista" nastavi svoju religioznost kroz neki drugi svjetovni sustav dok kritiziraju tradicionalne religije kao nesto zaostalo itd. ako smatras religije losim za covjeka, covjecanstvo, onda upoznaj religiju dublje i kritiziraj na pravi nacin, kvalitetno.
osmovisoko

#14 Re: Pitanje za vjernike.

Post by osmovisoko »

Naslov Pitanje za vjernike fala Bogu pa ima vjernika ali ti koje god da si vjere izgleda da si izgubio kompas.Pa danas je najjeftinije to jest besplatno da se vjeruje u jednog Boga,jer ko vjeruje nema sta da izgubi a ko ne vjeruje sve je izgubio.
Zar ti mislis da su Svijet tamo neki ljudi ili vanzemaljci stvorili prije Bozjih Poslanika ,a izgleda da mislis jer tvoj zivot nema smisla jer ovo sto si napiso je van pameti.
Pa ti neki ljudi sto ti kazes da su postojali prije Bozjih Poslanika gdje su sada ?zna se gdje su ko sto ce svaki covjek da umre i oni si umrli otisli su na drugi svijet VJECNI iz kojeg nema povratka a ovaj svijet je karta za buduci VJECNI.
To sto mnogi gladuju u svijetu to jeste istina glad,ratovi,poplave, itd itd itd ,pa zar sve to sto se desava treba da trazimo krivca na nebu ? zasto ne krenemo od sebe sta smo mi napravili da ne bude gladnih u svijetu jesmol legli da spavamo razmisljajuci da li je komsija gladan?Najjace VJERNIKOVO oruzje je upravo Dova (Molitva)Bogu Gospodaru svih svjetova,jer On zna za crnog mrava na crnom kamenu u crnoj mracnoj noci a da ne zna za tebe i za mene i za cijeli svijet jer On ga je stvorio.
Stvaranjem svijeta a prvi covjek na zemlji je Adam(Adem)kojeg je Bog stvorio od zemlje ,kada je Bog naredio da se poklone Ademu iblis se usprotivio i rekao je zasto si postavio Adema kao namjesnika na zemlji njega si stvorio od zemlje a mene od vatre (iblis)onda ga je Bog prokleo i reko da ce da bude stanovnik dzehenema tada je iblis pito da li moze da ostane do SUDNJEG DANA da cini nemir na zemlji da navodi na zlo ljude i da spletkari tada je Bog reko da moze da ostane do odredzenog roka ali da pravim i iskrenim vjernicima ne moze da naudi .
Sta sam htio da pokusam da kazem iblis koji se uzoholio i kojeg je Bog prokleo sada cini nered na zemlji i vodi onog koga vodi sa sobom nevjerike a nevjernici ce da budu gorivo u dzehenemu paklu ,a da bi covjek vjerovo mora cesto da mu se nesto desi da bi se pokajao i okreno vjeri.Pa sad dok jos nije kasno prihvati vjerovanje u Stvoritelja svega na zemlji i na nebu jer sutra ce vec biti mozda kasno jer kad ispustimo dusu nema kajanja .
patrius

#15 Re: Pitanje za vjernike.

Post by patrius »

ljubav_aha wrote:m79g,svako drugacije vjeruje u istog Boga koji je stvorio nesavrsenu ljudsku rasu :!: vjerovati u Boga ,znaci pomoci sebi i drugima ;-) a sve ostalo je suplja prica :)
Ovo se moze i sasvim obrnuto reci:Svako isto vjeruje u drugacijeg boga koji je stvorio vise nesavrsenih rasa jedne (ljudske) vrste.Pomoci sebi i drugima,znaci vjerovati u boga(posto danas velika vecina onih koji vjeruju u boga slabo kome da pomazu).Sve ostalo je...
ljubav_aha

#16 Re: Pitanje za vjernike.

Post by ljubav_aha »

patrius wrote:
ljubav_aha wrote:m79g,svako drugacije vjeruje u istog Boga koji je stvorio nesavrsenu ljudsku rasu :!: vjerovati u Boga ,znaci pomoci sebi i drugima ;-) a sve ostalo je suplja prica :)
Ovo se moze i sasvim obrnuto reci:Svako isto vjeruje u drugacijeg boga koji je stvorio vise nesavrsenih rasa jedne (ljudske) vrste.Pomoci sebi i drugima,znaci vjerovati u boga(posto danas velika vecina onih koji vjeruju u boga slabo kome da pomazu).Sve ostalo je...
ne vjeruje svako u stog Boga,samo sto se Bog prezentira drugacije u religijama,ali je sustina vjerovanja ista,ma kako se prakticirala ,a sto se tice pomoci,naravno mnogi koji se deklarisu kao vjernici ne teze pomoci,naravno,ima i ateista koji pomazu ljudima
Ateista

#17 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

Bosanac sa dna kace wrote:mene interesuje kako autor teme dneveno u vodovod nonsalantno bez ikakve griznje savjeti prospe na stotine litara vode a u svijetu dnevno zbog nestasice vode umre na stotine djece?
kako uopste nema griznje savjesti pa se razbacuje sa hranom svaki dan, mozete misliti on svaki dan jede dok ima na svijetu na milione ljudi koji jedu svaki treci dan?
i jos se naso rasipa se sa parama i strujom troseci internet da nama ovde natruni koju, kako ga samo ne grize savjest, dok ljeskrai pred kompom i prdi u fotelju te troseci bezobzirno internet pricajuci kako je sretani atiesta u kapitalizmu na stotine ljudi umre jer doktori nemaju pisljivi vat struje da upale svoje instrumente i pomognu im
:-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-?
Ali mi obicni smrtnici ne mozemo nista promijeniti, nismo mi stvorili svijet, a ako je taj veliki bog vec stvorio svijet i ako je svemoguc, zasto ga je napravio ovakav?

TO bi bila poenta tog posta.
Ateista

#18 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

Vidim ovdje svakakve postove, razni citati i slicno, ali svi ignosrisu pitanje postavljaca teme...

Nisam ni ocekivao da ce neko dati odgovor...
BHF_Manijak

#19 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ma eno ja sam mu nesto malo napisao iako o tome se moze more i more napisati....najalkse je na Allaha sbwt "svalit" jer ustvari svaljujes na nekoga ko ne vidi...a hajmo se svi malo o sebi zapitati,radi mo li na tim gladnima i ratovima?!recim evo jedan podatak,da u vrijeme vladavine Omer ibn abdulaziza,u islamskoj drzavi NIJE BILO OSOBE kojoj se sadaka dati!!!PRAVEDNA raspodjela sredstava,davanje zekata itd uvjetovalo je takvo stanje,sam vladar Omer,imao je samo svoja dva odijela,li to je covjek bio koji je plakao zbog grijeha drugih,jednom su ga zatekli u cosku sobe kako sjedi i place,pa ga upitali sta je,da bi on na to rekao kako da ne placem,mozda neko ima gladan u mom carstvu a da ja za njega ne znam....iako gladnih nije bilo nit siromasnih,ali oprez je uvijek bio tu....kad bi danas svi dijelili zekat kao sto je propisano,zamisli bill gatesovih 2,5% imetka za siromasne,ili Trampovih....nisu to male pare a djeci u africi bi zivot znacile...dakle ne mozes vjeru krivit za stanje vec ljude koji upravljaju!
Ateista

#20 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Ateista »

BHF_Manijak wrote:Ma eno ja sam mu nesto malo napisao iako o tome se moze more i more napisati....najalkse je na Allaha sbwt "svalit" jer ustvari svaljujes na nekoga ko ne vidi...a hajmo se svi malo o sebi zapitati,radi mo li na tim gladnima i ratovima?!recim evo jedan podatak,da u vrijeme vladavine Omer ibn abdulaziza,u islamskoj drzavi NIJE BILO OSOBE kojoj se sadaka dati!!!PRAVEDNA raspodjela sredstava,davanje zekata itd uvjetovalo je takvo stanje,sam vladar Omer,imao je samo svoja dva odijela,li to je covjek bio koji je plakao zbog grijeha drugih,jednom su ga zatekli u cosku sobe kako sjedi i place,pa ga upitali sta je,da bi on na to rekao kako da ne placem,mozda neko ima gladan u mom carstvu a da ja za njega ne znam....iako gladnih nije bilo nit siromasnih,ali oprez je uvijek bio tu....kad bi danas svi dijelili zekat kao sto je propisano,zamisli bill gatesovih 2,5% imetka za siromasne,ili Trampovih....nisu to male pare a djeci u africi bi zivot znacile...dakle ne mozes vjeru krivit za stanje vec ljude koji upravljaju!
To je prava komunisticka ideja, svima jednako... ;-)

To si u pravu, kada bi se sve dijelilo jednako, ima dovoljno resursa za sve...

Ali poenta je ta, da se sve sto je dobro pripisuje bogu, a sve sto je lose pripisuje covjeku. Vrlo jednostavno, ako je bog tako dobar i svemoguc, zasto b dopustio ovo? Prica o slobodnoj volji ne pije vode jer sam ono sto sam imao vezano za tu temu iznio u temi koja je zakljucana, te mislim da sam dovoljno dobro obrazlozio da ljudi ne mogu imati slobodnu volju, bilo da su nastali po naucnim teorijama bilo po teoloskim - da ih je bog stvorio.
BHF_Manijak

#21 Re: Pitanje za vjernike.

Post by BHF_Manijak »

Ateista wrote:
BHF_Manijak wrote:Ma eno ja sam mu nesto malo napisao iako o tome se moze more i more napisati....najalkse je na Allaha sbwt "svalit" jer ustvari svaljujes na nekoga ko ne vidi...a hajmo se svi malo o sebi zapitati,radi mo li na tim gladnima i ratovima?!recim evo jedan podatak,da u vrijeme vladavine Omer ibn abdulaziza,u islamskoj drzavi NIJE BILO OSOBE kojoj se sadaka dati!!!PRAVEDNA raspodjela sredstava,davanje zekata itd uvjetovalo je takvo stanje,sam vladar Omer,imao je samo svoja dva odijela,li to je covjek bio koji je plakao zbog grijeha drugih,jednom su ga zatekli u cosku sobe kako sjedi i place,pa ga upitali sta je,da bi on na to rekao kako da ne placem,mozda neko ima gladan u mom carstvu a da ja za njega ne znam....iako gladnih nije bilo nit siromasnih,ali oprez je uvijek bio tu....kad bi danas svi dijelili zekat kao sto je propisano,zamisli bill gatesovih 2,5% imetka za siromasne,ili Trampovih....nisu to male pare a djeci u africi bi zivot znacile...dakle ne mozes vjeru krivit za stanje vec ljude koji upravljaju!
To je prava komunisticka ideja, svima jednako... ;-)

To si u pravu, kada bi se sve dijelilo jednako, ima dovoljno resursa za sve...

Ali poenta je ta, da se sve sto je dobro pripisuje bogu, a sve sto je lose pripisuje covjeku. Vrlo jednostavno, ako je bog tako dobar i svemoguc, zasto b dopustio ovo? Prica o slobodnoj volji ne pije vode jer sam ono sto sam imao vezano za tu temu iznio u temi koja je zakljucana, te mislim da sam dovoljno dobro obrazlozio da ljudi ne mogu imati slobodnu volju, bilo da su nastali po naucnim teorijama bilo po teoloskim - da ih je bog stvorio.
:lol: :lol: sto me nasmija...kakva crna komunisticka,to je islam reguliso kad se nije ni znalo sta je komunizam ba!!kakva komunisticka ideja....a slobodnu volju imas jako dobro opisanu i objasnjenju u knjzi povratak!!procitaj,ako uspijem naci citat,iznesem ti!pitanje jeste tesko ali objasnjivo!!
patrius

#22 Re: Pitanje za vjernike.

Post by patrius »

Vitamin C wrote:Ateizmom protiv gladi i ostalih svjetovnih nedaća?
Ne.Ateizmom protiv krvoprolica uime boga,a protiv gladi casnim i postenim,neotudjenim i nepodjarmljenim radom.
Ja necu nikad prihvatiti niti jednog "propovjednika" dok mi ne objasni kako je moguce da ljudi,kraj tolikog bogatstva i blagodati,umiru od gladi,i dok to ne dovede u sklad sa (zdravim) razumom.
AdnanM

#23 Re: Pitanje za vjernike.

Post by AdnanM »

Slusaj pasa ti ne vjerujes pa zato je tebi to dramaticno. A vjernici svi dakle gledaju ovaj zivot ko test. Kontas TEST. Za sta test?
Za sudnji dan. Ok? Ko ce bolje postupati od vjernika naravno a nevjernici dobivaju ovaj svijet.
Vitamin C

#24 Re: Pitanje za vjernike.

Post by Vitamin C »

patrius wrote: Ne.Ateizmom protiv krvoprolica uime boga,a protiv gladi casnim i postenim,neotudjenim i nepodjarmljenim radom.
Ja necu nikad prihvatiti niti jednog "propovjednika" dok mi ne objasni kako je moguce da ljudi,kraj tolikog bogatstva i blagodati,umiru od gladi,i dok to ne dovede u sklad sa (zdravim) razumom.
Neću se svrstavati ni u jedne ni u druge, a također ni u treće (prisutni su i oni, kao na primjer agnostici, deisti i drugi), i pitaću te što podrazumjevaš pod krvoprolićem u ime boga? Zar bog (u ovoj rečenici postoji) želi da ljudi umiru od gladi, da se međusobno kolju? Zar nije osnova svake religije vjerovanje (po meni je to najvažnije i osnovno: vjeruj, bez potrebe za dokazivanjem) i činjenje dobra? Sve ružno što se dešava je samo zastranjivanje uma ljudskog.
patrius

#25 Re: Pitanje za vjernike.

Post by patrius »

Vitamin C wrote:
patrius wrote: Ne.Ateizmom protiv krvoprolica uime boga,a protiv gladi casnim i postenim,neotudjenim i nepodjarmljenim radom.
Neću se svrstavati ni u jedne ni u druge, a također ni u treće (prisutni su i oni, kao na primjer agnostici, deisti i drugi), i pitaću te što podrazumjevaš pod krvoprolićem u ime boga? Zar bog (u ovoj rečenici postoji) želi da ljudi umiru od gladi, da se međusobno kolju? Zar nije osnova svake religije vjerovanje (po meni je to najvažnije i osnovno: vjeruj, bez potrebe za dokazivanjem) i činjenje dobra? Sve ružno što se dešava je samo zastranjivanje uma ljudskog.
Osim kurbana i ostalih ritualnih smaknuca zivotinja (a pokatkad i ljudi),za ostalo se obratiti "pastirima" koji blagosiljaju oruzje i jurisnike koji ga nose na svojim "svetim" pohodima.Nije zar da nikad nisi cuo ni vidio kako se polazi u boj poklicima "Allahu ekber" i "U ime oca i sina" itd,i pritom propisno obredno gestikulira,a sve to po p.s.-u obiljezeno krizevima/krstovima,krunicama i brojanicama,(polu)mjesecom i zvijezdom...Osim toga,mozda si gdjekad cuo i/li vidio da se "krivovjernima" "urezbari" poneki "pravovjerni simbol" nozem na (uglavnom,jos uvijek zivom tijelu,kako bi mu se odmah,tu na dunjaluku/ovom svijetu sto vjernije docarala slika dzehenema/pakla),a cisto sumnjam ni da ti nije poznato da su "pravovjerni" "krivovjernima" i obratno porusili bruku "svetih kuca",a poneku i "rekonstruisali" :?
Sve u svemu,cini mi se da najvise ljudi (uglavnom nevinih) stradalo zbog nevjerovanja ili "hereze"...
Bog mozda,a i vjerovatno,ne zeli da njegovi robovi umiru od gladi,niti da se izmedju se kolju(osim sto gdjekad treba nekog neposlusnika kamenovati,osakatiti,ili malo "provrtjeti na buktinji")sto se nikako ne moze reci za njegove "opunomocenike" na zemlji...
Osnova svake religije jeste vjerovanje,i to vjerovanje u ono sto su ljudi u svojoj masti iskonstruisali,po svojoj mjeri,kao ideal (covjeka),jer sve religiozne dogme polemisu sa aspekta covjeka,i sva religiozna prica se svodi na brigu oko covjeka,sto ce reci da bog,kraj tolikog univerzuma,nema preca posla do da brine o "Muji i Hasi" iliti "Janku i Marku".
Vec sam ranije rekao:mislim da covjekov odnos prema bogu treba da bude dostojanstvena sutnja.(Bez potrebe za dokazivanjem). :wink:
Post Reply