Pitanje za vjernike!

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
biolog

#301 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Aduu wrote:Kao sto sam sazrijevanjem prestao vjerovati u Deda Mraza, Supermena itd. tako sam sazrijevanjem prestao vjerovati i u Boga.
Najsmjesnije su mi situacije kada mi "vjernik" dok pijemo pivo govori kako sam ja chafir jer jedem svinjetinu :-) :lol:
Ako je Bog samo jedan, zasto "Mirko" smije piti alkohol i jesti svinjetinu, a ja kao musliman ne :-)
Kazu, Bog nagradjuje i kaznjava, onda se samo pitam sta je krivo tek rodjeno dijete u Africi da bi umrlo od gladi ili malarije :?
Vjerovatno slijedi odgovor..."Bit ce nagradjeno na onome svijetu", ali je to toliko glupo i otrcano da mi se takvi odgovori gade... :-?
Toliko nelogicnosti, a nigdje konkretnih odgovora ...
Ima tu dosta faktora, Bog iskušava ljude, bogate i siromašne, zdrave i bolesne...itd. Ti budi zahvalan Bogu...za svoje stanje, ako hoćeš...a Deda Mraz 100% ne postoji...kao i Nindža Kornjače...ili čekaj ipak možda postoje! :D
travar

#302 Re: Pitanje za vjernike!

Post by travar »

biolog wrote:
Aduu wrote:Kao sto sam sazrijevanjem prestao vjerovati u Deda Mraza, Supermena itd. tako sam sazrijevanjem prestao vjerovati i u Boga.
Najsmjesnije su mi situacije kada mi "vjernik" dok pijemo pivo govori kako sam ja chafir jer jedem svinjetinu :-) :lol:
Ako je Bog samo jedan, zasto "Mirko" smije piti alkohol i jesti svinjetinu, a ja kao musliman ne :-)
Kazu, Bog nagradjuje i kaznjava, onda se samo pitam sta je krivo tek rodjeno dijete u Africi da bi umrlo od gladi ili malarije :?
Vjerovatno slijedi odgovor..."Bit ce nagradjeno na onome svijetu", ali je to toliko glupo i otrcano da mi se takvi odgovori gade... :-?
Ima tu dosta faktora, Bog iskušava ljude, bogate i siromašne, zdrave i bolesne...itd. Ti budi zahvalan Bogu...za svoje stanje, ako hoćeš...a Deda Mraz 100% ne postoji...kao i Nindža Kornjače...ili čekaj ipak možda postoje! :D
Ja sam vidio 2 Nindža kornjače, kod drugarice, doduše nisu bile previše aktivne a jedna je bila ćorava na jedno oko, but my point is, one postoje :D
Ja imam tlinest godina :mrgreen:
drama

#303 Re: Pitanje za vjernike!

Post by drama »

isto :D

is'o u dzamiju, klanj'o, postio, vjerov'o al' jbga, vremenom mi to sve nema previse smisla...
nije problem piva, ni svinjetina nego jednostavno teorija da postoji stvorenje koje
sve vidi, cuje, zna i na kraju, koje je stvorilo covjeka, savrsenog u danasnjem oblika.
vjerujem u evoluciju i sto zbog skole/faksa, sto zbog nekog interesovanja cit'o i ucio sam o
biologiji, genetici, antropologiji, embriologiji, fiziologiji i sl naukama i sve mi se to uklapa.
medicina nije dala odgovore na neka pitanja al' ih je dosta rijesila.

s' druge strane, mislim da je islam, a i druge vjere, prije svega plemenit i neki vodic covjeku kroz zivot.
onaj ko je to sve smislio ( bez ikakve namjere da nekog uvrijedim ) i napis'o je im'o najbolje namjere,
vjera u boga je trebala sprijecavati covjeka od losih stvari uceci ga toleranciji, stprljenju...
nazalost, danas je vjera samo jos jedna od stvari koje sluze da se ljudi podijele a ne da se zblizuju...
pravog vjernika postujem i cijenim jer znam da me on nikad nece prevarit', slagat' s' tim da je meni
nebitno je l' to do njegovog karaktera il' od straha od kazne...
ljudi koji zrace nekom mirnocom, srtpljenjem, saburom :D ( kao npr @ahmed ) su me uvijek impresionirali
tako da i sam tezim tome...
biolog

#304 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

travar wrote:
biolog wrote:
Ja sam vidio 2 Nindža kornjače, kod drugarice, doduše nisu bile previše aktivne a jedna je bila ćorava na jedno oko, but my point is, one postoje :D
Ja imam tlinest godina :mrgreen:
Čekaj a sta je sa Sekačem jel on mrtav više majka mu stara... :D

Naučni svijet je podijeljen, to vam mora bit jasno za sva vremena...ima i vjernika i nevjernika, i to nedaje za pravo nikome da svoje stavove nameće nekome, a pogotovo ako su upitanju ljudi koji uče samo zbog ocjena, kompleksa...itd...na ostalima je da izaberu svoj posao za koji su stvoreni! ;-)

P.S. Kad bi Allah s.v.t. htio svi bi ljudi bili vjernici ili nevjernici, ali onda se gubi smisao uzvišenog cilja Mudrog Gospodara svih svjetova, koji dobro poznaje one koji rade nešto samo iz straha i one koji rade nešto iz strahopoštovanja i ljubavi! 8-)
drama

#305 Re: Pitanje za vjernike!

Post by drama »

ne znam ni sam zasto al' osjetih se prozvanim tvojim postom.
ja ti samo mogu porucit' da bi ti treb'o da l' zbog ocjena, kompleksa il' necega treceg treb'o
uzet' kakve strucne literature.
ne znam odakle ti ideja da za nik al' o biologiji i drugim naukama, tipa fiziologije covjeka, pojma nemas.
nije, bolan, sramota ne znati. covjek uci dok je ziv. samo mi nije jasno kako te nije stid pricat' o stvarima
o kojima apsolutno nista ne znas.

ako zelis, mogu ti preporucit' neke knjige iz kojih se moze dosta toga naucit' a pisane su
tako da ih i laik kao ti moze razumijet'.
biolog

#306 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

drama wrote:ne znam ni sam zasto al' osjetih se prozvanim tvojim postom.
ja ti samo mogu porucit' da bi ti treb'o da l' zbog ocjena, kompleksa il' necega treceg treb'o
uzet' kakve strucne literature.
ne znam odakle ti ideja da za nik al' o biologiji i drugim naukama, tipa fiziologije covjeka, pojma nemas.
nije, bolan, sramota ne znati. covjek uci dok je ziv. samo mi nije jasno kako te nije stid pricat' o stvarima
o kojima apsolutno nista ne znas.

ako zelis, mogu ti preporucit' neke knjige iz kojih se moze dosta toga naucit' a pisane su
tako da ih i laik kao ti moze razumijet'.
Konkretno mi navedi primjer mog neznanja a tvog znanja vezan za biologiju i njenih subnauka... :-)

P.S. Pa onda da vidimo ko će kome preporučivat literaturu... :D
drama

#307 Re: Pitanje za vjernike!

Post by drama »

nisam im'o namjeru ulazit' u diskusiju jer, za razliku od tebe, nemam bas vremena da svaki dan
serem po forumu, al' eto da ne mislis da si najpametniji...
nisi ti bas neki faktor pa da ja za tebe odvojim koji sat svog' vremena al' evo sta mi je bilo
zanimljivo od tvojih postova :D :D

I malom djetetu je jasna pojava bluda...i njegov negativan uticaj na cijelu zajednicu! Imaš li neudatu sestru ili ćerku, pa da ti "ljudi" pokažu odmah na djelu značaj sexa prije braka, a kontracepcija loše utiče na zdravlje ljudi!

ja bi' te zamolio da mi objasnis kako to kontracepcija lose utice na zdravlje???

Da li su tebe Ateisto roditelji pitali hoćeš li ti da se rodiš na zemlji i da živiš da ili ne? Nauka govori da nisu...oni kao tvoji "djelimični stvoritelji" su odlučili da dobiju dijete koje će biti možda budući Hitler ili Obama...znanje njihovo je ograničeno!

:? :? :? :roll: :roll:
kakvi djelimicni stvoritelji? kakvo znanje??
ti si nast'o iz dvije celije, sprematozoida oca koji je oplodio jajnu celiju tvoje majka. nast'o si iz 46 hromosoma
i nema tu nicega djelimicnog. ne postoji niko ili nista trece.

mislim kad bi' potrazio po postovima tvojih proslih nikova da bi bilo puno zanimljivijih stvari.
to cu kad mi bude dosadno, sa zadovoljstvom. :D

i mislim da je vrijeme za novi nik :D

Nauka evoluira, kao i sami ljudi...a za sve to je odgovoran Allah s.v.t. koji je zaista Stvoritelj svega,

nauka evoluira :shock: :shock: :shock:
ali nije to poenta. u nastavku kazes ' kao i sami ljudi ' . pa ti kazes da ljudi evoluiraju.
evo jos jedan post u kojem kazes da evolucija postoji.

Pa normalno da postoji evolucija...ona je dokaz da Bog postoji, ali ne "Darwinova teorija evolucije" koja kaže da ti možeš od "Dr.Jozefa Mengela" postati "superiorniji majmun"!

kako mozes vjerovat' u boga i u evoluciju???
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#308 Re: Pitanje za vjernike!

Post by dr.gog »

koji "kox" majko moja :thumbup:
Leonid Breznjev

#309 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Leonid Breznjev »

arzuhal wrote:
Arslan wrote:al-Baqarah/6,7
i game over...
sto bi reko moj prijatelj kasparov, sah-mat.. :D
Ateista

#310 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

almin-78 wrote:
Odgovor na tvoje pitanje bi bio:
Ako bi se ispostavilo da sam ja u pravu, odnosno da bog ne postoji, u sta sam ja poprilicno siguran, smatram da bi vjernici gubili jako puno vremena i energije da bi postovali propise koji bi u tom slucaju bili besmisleni (ne kazem da je sve besmisleno, ali ako bog ne postoji i ako je to izmisljotina onda puno njih nema nikakvu poentu). Pomisli samo na sve zabrane koje religija namece a bez kojih bi zivot bio ljepsi, ispunjeniji, opusteniji, bez straha, toliko vise fizickih zadovoljstava i slicno. Sa druge strane, priznajem prednost vjernika sto se lakse mire sa nekim stvarima jer misle da ce sva nepravda jednom biti ispravljena (sto i nije uvijek pozitivno). Jos jednom ponavljam, ovo se odnosi ako bog ne postoji, u sta sam ja poprilicno uvjeren. Ako postoji, onda ste vi na koju a ja donji.

Pozdrav!
Ateista
ja uzivam,sretno zivim itd,ali vjerujem u Allaha,ako se sad uspostavi da Allah ne postoji ja ne gubim nista,,nema me,kao ni tebe sto nema.Ako se pak ispostavi da Allah postoji,onda si ti totalno "donji" i tesko tebi,gubis sve sto mozes izgubiti,Allah je milostiv na ovom svijetu,ali vi totalno odbacujete Njegovu milost-ali neka,On je dovoljno milostiv da vas pusti da uzivate,da vam daje zrak koji disete itd...al na sudnjem danu te milostinje nece biti,tada ce vaziti stroge kazne,...tada mozes i plakati i moliti i cupati se za kosu i raditi sta god hoces ali Allah ti nece primiti primiti pokajanje,dakle na sudnjem danu Allah nece biti milostiv,bolje pokajte se dok imate sansu

vjernik,pa i onaj koji je samo ubjedjen a ne obavlja nista drugo(moze biti 10000 godina u dzehenemu ali je njegova vjecnost ipak u dzennetu), ne moze izgubiti kako god okrenes,vi s druge strane riskirate puno toga ;)
Drago mi je da uzivas.
Ja se bas i ne bih mijenjao sa tobom, ako si pravi vjernik.
Da moram ici u dzamiju/crkvu, ne smijem jesti svinjetinu, ne smijem se sexati prije braka, ne smijem piti (nije da nesto puno pijem, jednom godisnje, ali smetalo bi mi da mi neko brani), da mu se moram moliti svaki dan i ponizavati, da zvim u strahu sta ce biti sa mnom nakon smrti, i tako dalje...

Drago mi je ako ti uzivas u tim zabranama, ja se stvarno ne bih mijenjao sa tobom.
Ateista

#311 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

almin-78 wrote:
...al na sudnjem danu te milostinje nece biti,tada ce vaziti stroge kazne,...tada mozes i plakati i moliti i cupati se za kosu i raditi sta god hoces ali Allah ti nece primiti primiti pokajanje,dakle na sudnjem danu Allah nece biti milostiv,bolje pokajte se dok imate sansu
But he loves you! :lol:
Ateista

#312 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

:thumbup:

Kao sto i meni niko nije dao odgovor, samo me ignorisu i skrecu sa teme.

Pozdrav!
Ateista

#313 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

drama wrote:nisam im'o namjeru ulazit' u diskusiju jer, za razliku od tebe, nemam bas vremena da svaki dan
nisi ti bas neki faktor pa da ja za tebe odvojim koji sat svog' vremena al' evo sta mi je bilo

I malom djetetu je jasna pojava bluda...i njegov negativan uticaj na cijelu zajednicu! Imaš li neudatu sestru ili ćerku, pa da ti "ljudi" pokažu odmah na djelu značaj sexa prije braka, a kontracepcija loše utiče na zdravlje ljudi!

ja bi' te zamolio da mi objasnis kako to kontracepcija lose utice na zdravlje???

Da li su tebe Ateisto roditelji pitali hoćeš li ti da se rodiš na zemlji i da živiš da ili ne? Nauka govori da nisu...oni kao tvoji "djelimični stvoritelji" su odlučili da dobiju dijete koje će biti možda budući Hitler ili Obama...znanje njihovo je ograničeno!

ti si nast'o iz dvije celije, sprematozoida oca koji je oplodio jajnu celiju tvoje majka. nast'o si iz 46 hromosoma

mislim kad bi' potrazio po postovima tvojih proslih nikova da bi bilo puno zanimljivijih stvari.

Nauka evoluira, kao i sami ljudi...a za sve to je odgovoran Allah s.v.t. koji je zaista Stvoritelj svega,

ali nije to poenta. u nastavku kazes ' kao i sami ljudi ' . pa ti kazes da ljudi evoluiraju.

Pa normalno da postoji evolucija...ona je dokaz da Bog postoji, ali ne "Darwinova teorija evolucije" koja kaže da ti možeš od "Dr.Jozefa Mengela" postati "superiorniji majmun"!

Ma odavno je njegove komentare ne uzimam za ozbiljno.
Nekad mi se cini da ni on sam to ne misli vec da samo voli da tjera kontru i da nas zajebaje. :-D
zaratustra

#314 Re: Pitanje za vjernike!

Post by zaratustra »

Ateista wrote:
zaratustra wrote:Štovani @Atiesto,

Cijeneći tvoj trud i želju da dobiješ eventualne odgovore i da prosvijetliš nas vjernike, evo odlučih da i ja dam svoj skromni doprinos.

Da ne bih povrijedio tvoje stanje neću koristiti, barem previše terminologiju koju rabi vjera. U uvodniku ove teme postavio si konkretno pitanje, i naravno da očekuješ i konkretan odgovor.

- Moje mišljenje je da su ljudski postupci određeni ili uvjetovani urođenim i stečenim predispozicijama u njihovoj punini, voljom te sudbinom. Vjerovatno ćeš sudbinu uzeti na zub, ali ona je manje više usađena u ljudsku psihu bez obzira na vjersko/nevjersko opredjeljenje individue. S obzirom da ja ne mogu, de ti zamisli da nema Boga i kaži mi jesi li ikada doživio nešto što te je navelo da pomisliš da ti se to sudbinski dogodilo ili moralo dogoditi i da si to vrlo teško mogao izbjeći. Ja, recimo, iako ne znam kako bi to izgledalo, smatram da bi sa svojom stručnom spremom, poznavanjem tri strana jezika, informatičkom pismenošću, iskustvom itd. mnogo bolje živio da sam rođen u Njemačkoj. Ko zna, možda ne bih bio ni musliman.

- Kao musliman - vjernik ne vidim kako to moja vjera ima bilo kakav sukob sa znanošću, šta više podupire je i podstiče. Dakle, ovdje govorim o vjeri Islamu a ne o njenim pripadnicima. Ako ne misliš da je tako, izvoli podastri konkretne primjere sukoba Kur'ana sa Znanošću.

- Kako god mislim da je meni moja vjera i Objava svetinja, isti takav odnos i pijetet imam prema znanosti, i iskren da ti budem ne smetaju mi ljudi koji su, uslovno rečeno, nevjernici. Ali što mi smetaju kvazinaučnici, gluho bilo.

- Također bih ovdje postavio i jedno pitanje, odnosno dao konstataciju na koju bih voli čuti tvoj odgovor.
Ako živim život vjernika i ako prihvatam i poštujem znanost, i ako opet ti, s druge strane, živiš život u vidu za kojeg smatraš da je najbolji, reci mi šta to ja gubim a ti dobijaš. Meni se čini ništa.

- Svjestan da se nećemo složiti, iako to ne znači da ne možemo i nećemo na uljudan način razgovarati, predlažem konkretno rješenje u iznalaženju odgovora na tvoje pitanje, a to je:

DA SE DOGOVORIMO, KADA UMREMO I TI I JA DA SE NAĐEMO I KONSTATUJEMO KO JE BIO U PRAVU.

Pozdrav! :thumbup:
Pozdrav!

Ima jedan problem, kod dogovora i opklada: Sta ako ispadne da sam ja bio u pravu - to znaci da to nikad necemo saznati, pa kako ce onda iko dobiti opkladu? :-D

Sto se sudbine tice, ne vjerujem u nju, bar ne na nacin na koji vjernici vjeruju u nju, ali nije ni bitno. Vec sam napoenuo da za ovu temu hipoteticki prihvatam postojanje boga kao bica koje je svemoguce pa tako i sve sto usput ide, ako treba i sudbinu. Cak ne uzimam ni naucne dokaze da negiram postojanje boga (u ovoj temi) i ako smatram da ih ima, ali i to je duga prica, da ne skrecemo sa teme.

U ovojn temi se pokusavam vezati za samo jednu "sitnicu" a to je sloboda izbora, sa bilo kojeg stanovista, religijskog, naucnog, bilo kojeg. Ni u jednoj varijanti, meni moja logika i zdrav razum ne mogu prihvatiti mogucnost da neko od nas stvarno ima slobodan izbor. Znaci, prihvatam objasnjenja sa bilo kojeg stanovista, samo da mi neko objasni kako je moguce izabrati svoju "dusu", licnost, kako god da to zovemo, pri tome mislim na ono sto nas odredjuje kao osobe i od cega zavise nasi postupci. Kako god, to nam neko mora nametnuti jer ako sami izaberemo "dobro" ili "zlo" svojim izborom - postavlja se pitanje zasto smo to izabrali i na osnovu cega - samim tim, neko nam mora nesto nametnuti, bilo da je to bog, da je slucajnost, da su geni i okolina i slicno.

Dosad mi je jedini prihvatljiv odgovor da religija nema veze sa logikom, iako ne mogu da shvatim da to vjernici priznaju.

Odgovor na tvoje pitanje bi bio:
Ako bi se ispostavilo da sam ja u pravu, odnosno da bog ne postoji, u sta sam ja poprilicno siguran, smatram da bi vjernici gubili jako puno vremena i energije da bi postovali propise koji bi u tom slucaju bili besmisleni (ne kazem da je sve besmisleno, ali ako bog ne postoji i ako je to izmisljotina onda puno njih nema nikakvu poentu). Pomisli samo na sve zabrane koje religija namece a bez kojih bi zivot bio ljepsi, ispunjeniji, opusteniji, bez straha, toliko vise fizickih zadovoljstava i slicno. Sa druge strane, priznajem prednost vjernika sto se lakse mire sa nekim stvarima jer misle da ce sva nepravda jednom biti ispravljena (sto i nije uvijek pozitivno). Jos jednom ponavljam, ovo se odnosi ako bog ne postoji, u sta sam ja poprilicno uvjeren. Ako postoji, onda ste vi na koju a ja donji. :-)

Pozdrav! :D
Što se tiče dogovora, opklade otpadaju, mislim da imam rješenje. Kao prvo, predlažem da darujemo organe koje će poslije moje i tvoje smrti, ako budu upotrebljivi, dati nekome kome su potrebni. Kao drugo, umjesto klađenja hajde da iznos, ma koliki on bio, darujemo nekom naučno-istraživačkom institutu i tako pospješimo naučni progres koji će nam na indirektan ili možda čak i direktan način dati pravi odgovor. Eto, slobodna volja, ti i ja.

P.S.

Ako ti nije teško molim te nabroji mi stvari zbog kojih ja gubim vrijeme, energiju odnosno ljepote života o kojima govoriš.

Odzdrav! :thumbup:
Ateista

#315 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

Posto onako standardno, svi me i dalje ignorisu i zaobilaze pitanje, postavicu ga malo drugacije, mozda shvatite:

Moze li kompjuter sam izabrati koji ce operativni sistem imati, recimo Windows ili Linux?

Moze, ali samo ako mu neko napise program koji ce analizirati odredjene parametre i na kraju odluciti koji je bolji, ali i tada, njegov izbor je uslovljen tim programom koji mu NEKO mora instalirati, tako da vise nije njegov izbor. Da mu je neko instalirao drugaciji program koji na drugaciji nacin analizira, mozda bi drugacije izabrao, zavisno od toga sta su kriteriji.

Sam ne moze nista izabrati jer mora imati neke pocetne kriterije od kojih sve dalje zavisi.

Kolliko god dobar programer neko bio, ne moze programirati softver koji ce imati slobodu izbora, odnosno moze, ali taj izbor koji taj softver donese zavisi od toga kako ga je on isprogramirao, sto znaci da nije njegov izbor.

Nadam se da me razumijete sad?
zaratustra

#316 Re: Pitanje za vjernike!

Post by zaratustra »

Ateista wrote:Posto onako standardno, svi me i dalje ignorisu i zaobilaze pitanje, postavicu ga malo drugacije, mozda shvatite:

Moze li kompjuter sam izabrati koji ce operativni sistem imati, recimo Windows ili Linux?

Moze, ali samo ako mu neko napise program koji ce analizirati odredjene parametre i na kraju odluciti koji je bolji, ali i tada, njegov izbor je uslovljen tim programom koji mu NEKO mora instalirati, tako da vise nije njegov izbor. Da mu je neko instalirao drugaciji program koji na drugaciji nacin analizira, mozda bi drugacije izabrao, zavisno od toga sta su kriteriji.

Sam ne moze nista izabrati jer mora imati neke pocetne kriterije od kojih sve dalje zavisi.

Kolliko god dobar programer neko bio, ne moze programirati softver koji ce imati slobodu izbora, odnosno moze, ali taj izbor koji taj softver donese zavisi od toga kako ga je on isprogramirao, sto znaci da nije njegov izbor.

Ma, ima logike, samo nema Ibre. :D
arzuhal

#317 Re: Pitanje za vjernike!

Post by arzuhal »

Ja se ne razumijem u informatiku nimalo. Daj nešto drugo.
madner

#318 Re: Pitanje za vjernike!

Post by madner »

Ateista wrote:Posto onako standardno, svi me i dalje ignorisu i zaobilaze pitanje, postavicu ga malo drugacije, mozda shvatite:

Pogledaj meta-geneticko programiranje.
biolog

#319 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

drama wrote:nisam im'o namjeru ulazit' u diskusiju jer, za razliku od tebe, nemam bas vremena da svaki dan

Pa evo saznao si nove informacije koje su uzrok tvoje "intelektualne" evolucije, ali čisto sumnjam da ćeš se pretvoriti u neku životinjku, ali eto po tvojoj priči i pitanjima možda se i to dešava, ali čisto sumnjam! :D

P.S. Logiku koristi, pa ako si ti stvorio npr. robota koji konstruiše igrače i sad taj robot kaže slušaj ti drama ja stvaram igračke a ne ti, ti nisi njihov stvoritelj bez obzira što si mene stvorio i programirao da pravim ove fine igračkice! :D
Ateista

#320 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

madner wrote:

Svejedno, da bi neko/nesto evoluiralo mora imati neke pocetne postavke.
Mozda i kompjuteri mogu sami napredovati, ali u skladu sa pocetnim postavkama koje je neko programirao, NE MOGU POCETI OD NULE!
arzuhal wrote:Ja se ne razumijem u informatiku nimalo. Daj nešto drugo.
Ne moras se razumjeti u informatiku, zamisli da neko tako stvara ljude ili bilo kakva druga ziva bica. Ni jedno to bice ne moze poceti od nule, mora imati neke osnovne "programe" da bi moglo dalje napredovati.

Hajmo opet uzeti onaj primjer: Ti nekog udaris, taj ti na primjer vrati - to bi moglo biti zato sto je po prirodi agresivan. Zasto je agresivan - idu neki detalji iz njegovog zivota koji su uticali na to da je agresivan, neki njegovi postupci i tako dalje. I dokle tako idemo? Idemo i do njegovog rodjenja. Kad se tek rodio, nista nije znao i nije mogao birati kakav ce biti, jos nema izgradjene stavove, ne moze birati izmedju toga sta je dobro a sta lose. Ima samo gene koje je naslijedio i okolinu koja utice na to kako ce se dalje razvijati i na osnovu toga on postaje takav kakav postane. Ako uzmemo u obzir "dusu" koju mu je bog dao, opet kad se tek rodi i kad nema svoj nacin razmisljanja, kad je jos vijek potpuno prazan jedino na osnovu cega moze da donosi samostalne odluke je ta "dusa" koju nije mogao birati, jer je beba, nema svoj nacin razmisljanja i ne moze da bira, ne zna sta je dobro a sta lose. Sve sto kasnije izabere je u skladu sa tom dusom, a to nije ni malo slobodan izbor.
biolog

#321 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Evo ateista ti si dobio veliki broj informacija koje su te 100% pokolebale u tvom "ateizmu", ali vidiš ti nastavljaš da igraš svoju ulogu jer tako Allah s.v.t. hoće, a tvoja slobodna volja se uklapa u sve to...evo podigni ruku sad i skontaćeš da imaš slobodnu volju, ali ako Allah s.v.t. bude htio mogao bi se ukočiti tako da bi mi na forumu bili uskraćeni inteligentnih komentara... :D

P.S. ateista de osami se već jednom i učini iskrenu dovu, Milostivom Gospodaru svih svjetova, dok još imaš vremena!
Pa zar puno tražim od tebe...pa niko te neće posmatrati, možda se sutuacija promijeni?! 8-)
Last edited by biolog on 10/02/2009 10:51, edited 1 time in total.
madner

#322 Re: Pitanje za vjernike!

Post by madner »

Ateista wrote:
madner wrote:

Svejedno, da bi neko/nesto evoluiralo mora imati neke pocetne postavke.
Mozda i kompjuteri mogu sami napredovati, ali u skladu sa pocetnim postavkama koje je neko programirao, NE MOGU POCETI OD NULE!
To je razmisljanje kreacionista :wink:
Zivot nije mogao poceti iz nezivota, dakle morao je biti neko ko mu je zadao pocetne parametre. Jesi siguran da nisi promjenio dres na temi :D

Nije poenta u tome da li pocinju od nule, nego da li onaj koji zadaje pocetne parametre moze napraviti takav sistem da unutar njega postoji mogucnost slobodne volje. Gore navedeni primjer nema veze sa slobodnom voljom, jer je ideja da se masa slucajnih izbora dovesti do necega sto ce biti upotrebljivo, ali je primjer sistema gdje onaj koji zadaje parametre ne zna kako ce se oni razviti i ne utice na iste.
biolog

#323 Re: Pitanje za vjernike!

Post by biolog »

Taj neko je za vjernice i vjernike Bog, koji jedino može stvoriti živo iz neživog...a šta su naša tijela nego skupina hemijskih elemenata koji se nalaze svuda oko nas...a i kosmos je nastao iz ničega...znam da malo nema logike, teško to shvataju naučnici, ali "sveznajući" forumaši imaju za sve odgovor! :oops: :-D
Optimus Prime

#324 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Optimus Prime »

Evo jos jedno pitanje za vjernike koje mi neda mira, a posto nisam upucen u materiju volio bih da mi neko odgovori.

Gdje idu duse onih ljudi do kojih nije doprla objava?
Sa obzirom da je bog odabrao Muhameda da siri objavu. A posto je doticni zivio u Arabiji a Arapi tadasnjeg doba, kao i ostali stanovnici Evroazijskog kontinenta i Afrike recimo nisu znali o postojanju Amerike i Australije u kojima je tada zivio jedan solidan postotak svjetskog stanovnistva.
E sta je sa tim ljudima. S obzirom da je Amerika otkrivena tek 800 godina nakon objave kurana, zasto bog nije poslao jos jednog poslanika u Ameriku recimo.
S obzirom da nisu znali nista o kuranu pitam se gdje ce zavrsiti duse tih ljudi koji su rodjeni poslije objave a nisu mogli utjecati da objava dodje do njih.
Ateista

#325 Re: Pitanje za vjernike!

Post by Ateista »

madner wrote: To je razmisljanje kreacionista :wink:
Zivot nije mogao poceti iz nezivota, dakle morao je biti neko ko mu je zadao pocetne parametre. Jesi siguran da nisi promjenio dres na temi :D

Nije poenta u tome da li pocinju od nule, nego da li onaj koji zadaje pocetne parametre moze napraviti takav sistem da unutar njega postoji mogucnost slobodne volje. Gore navedeni primjer nema veze sa slobodnom voljom, jer je ideja da se masa slucajnih izbora dovesti do necega sto ce biti upotrebljivo, ali je primjer sistema gdje onaj koji zadaje parametre ne zna kako ce se oni razviti i ne utice na iste.
Nisam promijenio dres, samo razgovaram u terminima vjernika i iz njihovog ugla.
Ja licno smatram da je zivot nastao iz nezivota, postepeno, da ne mra biti nikakvo savrseno bice. Smatram i da je nase misljenje proizvod slucajnosti - gena i okoline, na koju ne uticemo. Posto ovdje razgovaram u terminima vjernika, bog je taj koji predstavlja jos jedan faktor.

Potpuno je logicno da neko moze napraviti sistem tako da ne zna kako ce se neki parametri razviti, ali on opet svojim parametrima utice na to i to sto ne zna ishod ne znaci da njegovi "produkti" imaju slobodnu volju.
Ako se prepusti slucajnom izboru parametara, to opet ne daje slobodnu volju, jer zavisi od te slucajnosti.

U kojoj god varijanti, ta takozvana "slobodna volja" je uslovljena ili zadatim parametrima ili je prepustena slucajnosti, ni u kom slucaju ne moze osoba sama izabrati kakva ce biti.
Locked