pitanje za pravnike

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

muminovic

#126 Re: Služba za zaštitu potrošača

Post by muminovic »

Samo reci tako u pošti.
doff

#127 Re: Služba za zaštitu potrošača

Post by doff »

:thumbup:

Hvala drug
nemampojma0

#128 Re: pitanje za pravnike

Post by nemampojma0 »

Da ne otvaram drugu temu,postavit cu pitanje ovdje.
Interesuje me kakve su mogucnosti razvrgavanja suvlasnistva u privatnoj kuci,gdje jedna strana ima 2/3,a druga 1/3?Naime,da li moze strana koja je vecinski vlasnik tuzbom "prinuditi" drugu stranu da joj proda svoj dio?
Hvala na pomoci.
Wolf Angel

#129 Re: pitanje za pravnike

Post by Wolf Angel »

nemampojma0 wrote:Da ne otvaram drugu temu,postavit cu pitanje ovdje.
Interesuje me kakve su mogucnosti razvrgavanja suvlasnistva u privatnoj kuci,gdje jedna strana ima 2/3,a druga 1/3?Naime,da li moze strana koja je vecinski vlasnik tuzbom "prinuditi" drugu stranu da joj proda svoj dio?
Hvala na pomoci.
Može.
Po redoslijedu bi trebalo prvo da ide fizička dioba koja je nemoguća pa onda prodaja (koja je prekomplikovana i nikad skoro ne uspije) s toga sud najčešće dodjeljuje suvlasnički dio, u ovom slučaju, većinskom suvlasniku a ovaj je obavezan dati drugome naknadu prometne vrijednosti suvlasničkog dijela.
nemampojma0

#130 Re: pitanje za pravnike

Post by nemampojma0 »

Wolf Angel wrote:
nemampojma0 wrote:Da ne otvaram drugu temu,postavit cu pitanje ovdje.
Hvala na pomoci.
Može.
Po redoslijedu bi trebalo prvo da ide fizička dioba koja je nemoguća pa onda prodaja (koja je prekomplikovana i nikad skoro ne uspije) s toga sud najčešće dodjeljuje suvlasnički dio, u ovom slučaju, većinskom suvlasniku a ovaj je obavezan dati drugome naknadu prometne vrijednosti suvlasničkog dijela.
Hvala wolf.
Wolf Angel

#131 Re: pitanje za pravnike

Post by Wolf Angel »

Nema na čemu.
Hans_Hamas

#132 Pasoš

Post by Hans_Hamas »

Prije svega pozdrav novi sam član :-D ,da pređem na stvar.U martu sam bio u Njemačkoj tačnije 1 marta i bio sam do 30 aprila znaci nisam bio 3 mjeseca,situacija je takva da moram opet ici u augustu,znam da kad se bude dijaspori imas pravo 3 mjeseca da boravis pa moras da se vratis i cekas 3 mjeseca.Kod mene nije tako bio sam hajmo reći 2 mjeseca i vratio sam se
u Bosnu,od 30 aprila prosla su 3 mjeseca jel ja imam pravo da opet budem 3 mjeseca ili samo 1 mjesec pa da opet moram cekati 3 :?
budalina

#133 Re: Pasoš

Post by budalina »

Prvo nije 3 mjeseca vec 90 dana.. U inostranstvu u toku jedne godine mozes biti 180 dana, kontinuinirano najduze mozes ostati 90 dana. Mora postojati rok od 90 dana od povratka iz inostranstva i ponovng odlaska. Ako je proslo 90 dana od tvog povratka imas pravo ponovo otici u inostranstvo i ostati najduze 90 dana.
wraagh

#134 Re: pitanje za pravnike

Post by wraagh »

Jedno pitanje, da li je uopste objavljeno u Sluzbenim novinama FBiH izmjena krivicnog zakona, gdje se odreduje kazna negiranja genocida u Srebrenici. Ako neko slucajno zna da objavi, posto sam gledao i na stranici tuziteljstva izmjene i dopune nema povodom ovog slucaja ?
Kurjakk

#135 Re: Pasoš

Post by Kurjakk »

budalina wrote:Prvo nije 3 mjeseca vec 90 dana.. U inostranstvu u toku jedne godine mozes biti 180 dana, kontinuinirano najduze mozes ostati 90 dana. Mora postojati rok od 90 dana od povratka iz inostranstva i ponovng odlaska. Ako je proslo 90 dana od tvog povratka imas pravo ponovo otici u inostranstvo i ostati najduze 90 dana.
pa ovo je tacno ako neko ostaje u komadu 3 mjeseca, medjutim situacija se komplikuje kad to nije slucaj pa ti dodje da mozes boraviti 90 dana u prvih pola godina od prvog pecata, e sad da li nakon toga moras cekati bash tri mjeseca ili mozes podijeliti mjesec tamo ovamo to vec nisam siguran......
Post Reply