pitanje za pravnike
Moderator: _BataZiv_0809
- muminovic
#126 Re: Služba za zaštitu potrošača
Samo reci tako u pošti.
-
doff
#127 Re: Služba za zaštitu potrošača
Hvala drug
- nemampojma0
#128 Re: pitanje za pravnike
Da ne otvaram drugu temu,postavit cu pitanje ovdje.
Interesuje me kakve su mogucnosti razvrgavanja suvlasnistva u privatnoj kuci,gdje jedna strana ima 2/3,a druga 1/3?Naime,da li moze strana koja je vecinski vlasnik tuzbom "prinuditi" drugu stranu da joj proda svoj dio?
Hvala na pomoci.
Interesuje me kakve su mogucnosti razvrgavanja suvlasnistva u privatnoj kuci,gdje jedna strana ima 2/3,a druga 1/3?Naime,da li moze strana koja je vecinski vlasnik tuzbom "prinuditi" drugu stranu da joj proda svoj dio?
Hvala na pomoci.
-
Wolf Angel
#129 Re: pitanje za pravnike
Može.nemampojma0 wrote:Da ne otvaram drugu temu,postavit cu pitanje ovdje.
Hvala na pomoci.
Po redoslijedu bi trebalo prvo da ide fizička dioba koja je nemoguća pa onda prodaja (koja je prekomplikovana i nikad skoro ne uspije) s toga sud najčešće dodjeljuje suvlasnički dio, u ovom slučaju, većinskom suvlasniku a ovaj je obavezan dati drugome naknadu prometne vrijednosti suvlasničkog dijela.
- nemampojma0
#130 Re: pitanje za pravnike
Hvala wolf.Wolf Angel wrote:Može.nemampojma0 wrote:Da ne otvaram drugu temu,postavit cu pitanje ovdje.
Hvala na pomoci.
Po redoslijedu bi trebalo prvo da ide fizička dioba koja je nemoguća pa onda prodaja (koja je prekomplikovana i nikad skoro ne uspije) s toga sud najčešće dodjeljuje suvlasnički dio, u ovom slučaju, većinskom suvlasniku a ovaj je obavezan dati drugome naknadu prometne vrijednosti suvlasničkog dijela.
-
Hans_Hamas
#132 Pasoš
Prije svega pozdrav novi sam član
,da pređem na stvar.U martu sam bio u Njemačkoj tačnije 1 marta i bio sam do 30 aprila znaci nisam bio 3 mjeseca,situacija je takva da moram opet ici u augustu,znam da kad se bude dijaspori imas pravo 3 mjeseca da boravis pa moras da se vratis i cekas 3 mjeseca.Kod mene nije tako bio sam hajmo reći 2 mjeseca i vratio sam se
u Bosnu,od 30 aprila prosla su 3 mjeseca jel ja imam pravo da opet budem 3 mjeseca ili samo 1 mjesec pa da opet moram cekati 3
u Bosnu,od 30 aprila prosla su 3 mjeseca jel ja imam pravo da opet budem 3 mjeseca ili samo 1 mjesec pa da opet moram cekati 3
-
budalina
#133 Re: Pasoš
Prvo nije 3 mjeseca vec 90 dana.. U inostranstvu u toku jedne godine mozes biti 180 dana, kontinuinirano najduze mozes ostati 90 dana. Mora postojati rok od 90 dana od povratka iz inostranstva i ponovng odlaska. Ako je proslo 90 dana od tvog povratka imas pravo ponovo otici u inostranstvo i ostati najduze 90 dana.
-
wraagh
#134 Re: pitanje za pravnike
Jedno pitanje, da li je uopste objavljeno u Sluzbenim novinama FBiH izmjena krivicnog zakona, gdje se odreduje kazna negiranja genocida u Srebrenici. Ako neko slucajno zna da objavi, posto sam gledao i na stranici tuziteljstva izmjene i dopune nema povodom ovog slucaja ?
-
Kurjakk
#135 Re: Pasoš
pa ovo je tacno ako neko ostaje u komadu 3 mjeseca, medjutim situacija se komplikuje kad to nije slucaj pa ti dodje da mozes boraviti 90 dana u prvih pola godina od prvog pecata, e sad da li nakon toga moras cekati bash tri mjeseca ili mozes podijeliti mjesec tamo ovamo to vec nisam siguran......budalina wrote:Prvo nije 3 mjeseca vec 90 dana.. U inostranstvu u toku jedne godine mozes biti 180 dana, kontinuinirano najduze mozes ostati 90 dana. Mora postojati rok od 90 dana od povratka iz inostranstva i ponovng odlaska. Ako je proslo 90 dana od tvog povratka imas pravo ponovo otici u inostranstvo i ostati najduze 90 dana.