pitanje za notare,pravnike i ostale

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Nabucco

#51 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by Nabucco »

Pozdrav,

Citao sam ovu temu pa me zanima da li se išta promjenilo od 2010 godine.

Kako izvesti npr sljedece: Da osoba koja je vlasnik zemlje ( ukljucujuci i kuću ) 1/1, ostavi samo kucu i okucnicu jednoj osobi ( rodu) , a ostalo zemljište da dijele ostali nasljednici ?
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#52 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by Zviz »

Nabucco wrote:Pozdrav,

Citao sam ovu temu pa me zanima da li se išta promjenilo od 2010 godine.

Kako izvesti npr sljedece: Da osoba koja je vlasnik zemlje ( ukljucujuci i kuću ) 1/1, ostavi samo kucu i okucnicu jednoj osobi ( rodu) , a ostalo zemljište da dijele ostali nasljednici ?

Fino, samo koja budala ce to sebi dozvoliti :D mislim biti vlasnik/korisnik objekta dok postoji dok drugi su vlasnici zemlje. Mi smo unporodici, malo siroj, imali isti slucaj i na kraju su poceli se natezati. Osoba moze traziti da podijeli parcelu tj ako je broj parcele primjer 105 da bude npr. 105/1, 105/2 itd. pa tako da daruje osobi a to b ono itd. Za tako nesto treba prvo izvesti geometra da ocrta podijelu zemljista pa da to sve se sprovede od gruntovnice do opcine pa onda da daruje. I to sam licno radio i sve kosta i nije bas da ide brzo :D
Nabucco

#53 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by Nabucco »

Zemljište je seosko, pa u ZK je uknjiženo po parcelama ( šuma posebno, jedan voćnjak posebno, drugi voćnjak posebno, vrt posebno... itd...). Kuća se nalazi na parceli "vrt". Da li je moguće to zemljište dati određenoj osobi, a da on postane vlasnik tek kada sadašnji vlasnik umre ? ako jeste, na koji nacin. Gdje, šta, kako ? Advokat, Notar, Testament?

Hvala
Zviz

#54 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by Zviz »

Nabucco wrote:Zemljište je seosko, pa u ZK je uknjiženo po parcelama ( šuma posebno, jedan voćnjak posebno, drugi voćnjak posebno, vrt posebno... itd...). Kuća se nalazi na parceli "vrt". Da li je moguće to zemljište dati određenoj osobi, a da on postane vlasnik tek kada sadašnji vlasnik umre ? ako jeste, na koji nacin. Gdje, šta, kako ? Advokat, Notar, Testament?

Hvala

Najbolje da ti proda a ti da istom garantujes da moze tu ziviti do smrti. Moze ti darovati na vise nacina, npr. testament je jedna mogucnost. Problem je ono nuzni dio tj. hoce li ko potezati to pitanje i sta kako. Nek ti proda uz uslov da moze ziviti ili nek ti daruje uz uslov dozivotnog izdrzavanja tipa da mu svaki mjesec prebacis na racun 200km da ces platiti troskove pokopa itd.
Nabucco

#55 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by Nabucco »

Koliko cca košta testament, zemlja je u RSu?
A kako bi išlo oko prodaje, prevod, koliko bi koštalo ?
Zviz

#56 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by Zviz »

Nabucco wrote:Koliko cca košta testament, zemlja je u RSu?
A kako bi išlo oko prodaje, prevod, koliko bi koštalo ?

Ja sam platio advokata da sredi neke stvari, kupoprodajni ugovor kad sam prodavao plac je platio kupac cca 400km izradu kupoprodajnog ugovora kod notara.
Nabucco

#57 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by Nabucco »

@Zviz

Mnogo vam hvala na odgovorima, pomogli ste mi. :thumbup: :bih:
noviclan

#58 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale

Post by noviclan »

obzirom da je sada aktuelna registracija ono bonus-malus koji se moze prenijeti darovnim ugovorom bliskim srodnicima da li neko zna koliko bi to kostalo kod notara ili negdje drugdje hvala
Post Reply