Pozdrav,
Citao sam ovu temu pa me zanima da li se išta promjenilo od 2010 godine.
Kako izvesti npr sljedece: Da osoba koja je vlasnik zemlje ( ukljucujuci i kuću ) 1/1, ostavi samo kucu i okucnicu jednoj osobi ( rodu) , a ostalo zemljište da dijele ostali nasljednici ?
pitanje za notare,pravnike i ostale
- Zviz
- Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam
#52 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale
Nabucco wrote:Pozdrav,
Citao sam ovu temu pa me zanima da li se išta promjenilo od 2010 godine.
Kako izvesti npr sljedece: Da osoba koja je vlasnik zemlje ( ukljucujuci i kuću ) 1/1, ostavi samo kucu i okucnicu jednoj osobi ( rodu) , a ostalo zemljište da dijele ostali nasljednici ?
Fino, samo koja budala ce to sebi dozvoliti
- Nabucco
#53 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale
Zemljište je seosko, pa u ZK je uknjiženo po parcelama ( šuma posebno, jedan voćnjak posebno, drugi voćnjak posebno, vrt posebno... itd...). Kuća se nalazi na parceli "vrt". Da li je moguće to zemljište dati određenoj osobi, a da on postane vlasnik tek kada sadašnji vlasnik umre ? ako jeste, na koji nacin. Gdje, šta, kako ? Advokat, Notar, Testament?
Hvala
Hvala
- Zviz
#54 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale
Nabucco wrote:Zemljište je seosko, pa u ZK je uknjiženo po parcelama ( šuma posebno, jedan voćnjak posebno, drugi voćnjak posebno, vrt posebno... itd...). Kuća se nalazi na parceli "vrt". Da li je moguće to zemljište dati određenoj osobi, a da on postane vlasnik tek kada sadašnji vlasnik umre ? ako jeste, na koji nacin. Gdje, šta, kako ? Advokat, Notar, Testament?
Hvala
Najbolje da ti proda a ti da istom garantujes da moze tu ziviti do smrti. Moze ti darovati na vise nacina, npr. testament je jedna mogucnost. Problem je ono nuzni dio tj. hoce li ko potezati to pitanje i sta kako. Nek ti proda uz uslov da moze ziviti ili nek ti daruje uz uslov dozivotnog izdrzavanja tipa da mu svaki mjesec prebacis na racun 200km da ces platiti troskove pokopa itd.
- Nabucco
#55 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale
Koliko cca košta testament, zemlja je u RSu?
A kako bi išlo oko prodaje, prevod, koliko bi koštalo ?
- Zviz
#56 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale
Nabucco wrote:Koliko cca košta testament, zemlja je u RSu?
Ja sam platio advokata da sredi neke stvari, kupoprodajni ugovor kad sam prodavao plac je platio kupac cca 400km izradu kupoprodajnog ugovora kod notara.
- Nabucco
#57 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale
@Zviz
Mnogo vam hvala na odgovorima, pomogli ste mi.

Mnogo vam hvala na odgovorima, pomogli ste mi.
-
noviclan
#58 Re: pitanje za notare,pravnike i ostale
obzirom da je sada aktuelna registracija ono bonus-malus koji se moze prenijeti darovnim ugovorom bliskim srodnicima da li neko zna koliko bi to kostalo kod notara ili negdje drugdje hvala