JThomas wrote:jest
sve se pamti kod melihe
JThomas wrote:jest
Vezano je za nadležnosti evropske unije naspram nadležnosti država članica, odnosno "subsidiarity principle" i sl. koji su spomenuti u Članku 5. Baš je ono hitno, gori.VenomousV wrote:sta tacno?manki wrote:Ima li ko da se slučajno razumije u legislativu Evropske Unije? Imao bih par pitanja, a baš bi mi trebala pomoć.
naci ce se neko da zna
uf, ovdje se povlacimmanki wrote:Vezano je za nadležnosti evropske unije naspram nadležnosti država članica, odnosno "subsidiarity principle" i sl. koji su spomenuti u Članku 5. Baš je ono hitno, gori.VenomousV wrote:sta tacno?manki wrote:Ima li ko da se slučajno razumije u legislativu Evropske Unije? Imao bih par pitanja, a baš bi mi trebala pomoć.
naci ce se neko da zna
VenomousV wrote:uf, ovdje se povlacim![]()
da ne bih baljezgala gluposti jer znam samo dvije recenice o tome
javite se pametne kolege ^^
Moze malo konkretnijemanki wrote:Vezano je za nadležnosti evropske unije naspram nadležnosti država članica, odnosno "subsidiarity principle" i sl. koji su spomenuti u Članku 5. Baš je ono hitno, gori.VenomousV wrote:sta tacno?manki wrote:Ima li ko da se slučajno razumije u legislativu Evropske Unije? Imao bih par pitanja, a baš bi mi trebala pomoć.
naci ce se neko da zna
Porezna osnovica je ili ugovorena cijena ili cijena koju procjeni Komisija, ovisno o tome koja je veća. Komisija nikad ne grijesi u procjeni, moguce je samo da ti nekretninu procjene na iznos koji je nesto ispod tržišnog. Ulaganjem prigovora na zapisnik nećeš ništa postići.sokkia wrote:Vrlo interesantna i poućna tema (bar meni).Neko spomenu procjenu vrijednosti neke imovine ili nekretnine.Ja sam kupovao neko zemljište i plaćao ga po 1,25 km po kvadratnom metru.Poreska komisija koju sam morao platiti 100 km je ne izlazeći iz kancelarije procjenila da je vrijednost kvadrata tog zemljišta 3 km na što sam morao i da platim porez od 5 %.Pošto je površina bila 4500 kvadratnih metara ja sam morao da platim 675 km umjesto 280 km poreza.Molio bi za stručno mišljenje.Znam da sam imao pravo žalbe kantonalnoj poreskoj ali mi je rećeno da u pravilu uvjek potvrđuju rješenja opštinske komisije.
Može naravno, tema je EU competence - applciation, challenges and success, intertwinned with the principles from Article 5 of the Treaty on the EU. Hvala puno na linkovima, pogledat ću ih. Baš mi je frka, jer sam inače student političkih nauka, a imam EU law samo kao predmet. A ja i pravo, ko' dva na putu...nokia6170 wrote: Moze malo konkretnije
U medjuvremenu chekiraj sljedece linkove:
http://centers.law.nyu.edu/jeanmonnet/p ... 990701.rtf
http://books.google.ba/books?id=z_gq89r ... &q&f=false
Stvar je u tome što sam ja to zemljišze zaista kupio po 1,25 km što znaći da mu je to tad bila tržišna vrijednost pa se smatram oštećenim u ovom slućaju.cule64 wrote:Porezna osnovica je ili ugovorena cijena ili cijena koju procjeni Komisija, ovisno o tome koja je veća. Komisija nikad ne grijesi u procjeni, moguce je samo da ti nekretninu procjene na iznos koji je nesto ispod tržišnog. Ulaganjem prigovora na zapisnik nećeš ništa postići.sokkia wrote:Vrlo interesantna i poućna tema (bar meni).Neko spomenu procjenu vrijednosti neke imovine ili nekretnine.Ja sam kupovao neko zemljište i plaćao ga po 1,25 km po kvadratnom metru.Poreska komisija koju sam morao platiti 100 km je ne izlazeći iz kancelarije procjenila da je vrijednost kvadrata tog zemljišta 3 km na što sam morao i da platim porez od 5 %.Pošto je površina bila 4500 kvadratnih metara ja sam morao da platim 675 km umjesto 280 km poreza.Molio bi za stručno mišljenje.Znam da sam imao pravo žalbe kantonalnoj poreskoj ali mi je rećeno da u pravilu uvjek potvrđuju rješenja opštinske komisije.
male_okice wrote:hm...ja sam se sad ukljucila u ovu temi i imam bas jedno pitanje: ja i suprug pravimo kucu-zapravo nase je potkrovlje ali citava kuca i zemlja je na mojoj svekrvi (koja je vlasnik) i svekrvu (koji je suvlasnik). Oni su prvo imali kucu u jednom drugom gradu koju su prodali i zatim kupili zemljiste i poceli graditi tu sadasnju kucu. Ja i moj suprug smo njima pomagali novcano i radom i svakako da oni opreme taj prvi sprat da mogu preseliti (posto su stanovali privatno), i sad oni zive na tom prvom spratu a mi eto radimo sebi potkrvolje. Naravno rijec je o tome da ta kuca i to sve pripadne nama (meni i suprugu) nakon njihove smrti. Medjutim oni imaju jos jednog sina (mog djevera) koji zivi odvojeno od svih nas-njegova zena ne moze s nama, on nece onda da ima haman nikakav kontakt sa bilo kim od nas. Uglavnom on na nikakav nacin dosad nije pomagao oko izgradnje te kuce (cak dosad nijednom nije ni posjetio svoje roditelje)-cak i ako je dosao nekad nesto uraditi ako bi ga zvali bio je placen kao i svi ostali radnici. Sad mene zanima da li je dovoljan samo taj ugovor o poklonu koji bi moja svekrva uradila na mog supruga-svog sina (sa onom klauzulom da je njihov taj prvi sprat za njihova zivota) i kolika je realna sansa da taj njihov drugi sin moze osporiti takav ugovor (zbog onog nuznog dijela) i da mi sutra njemu dugujemo neki novac-koji on realno gledano nije sekunde zasluzio. Sta je najbolje u ovakvom slucaju? Napominjem da onaj ugovor o podjeli imovine on sigurno ne bi potpisao tj on se ne bi odrekao kuce ili bi trazio novac od nas (koji mi nemamo jer imamo svi barem po 1 kredit (i ja i muz moj i svekrva, svekar mi je nezaposlen); a koji on nije vala ni zasluzio).
pojasni prvo malo ovo boldirano. sta znaci ovo "nase"?male_okice wrote:hm...ja sam se sad ukljucila u ovu temi i imam bas jedno pitanje: ja i suprug pravimo kucu-zapravo nase je potkrovlje ali citava kuca i zemlja je na mojoj svekrvi (koja je vlasnik) i svekrvu (koji je suvlasnik). Oni su prvo imali kucu u jednom drugom gradu koju su prodali i zatim kupili zemljiste i poceli graditi tu sadasnju kucu. Ja i moj suprug smo njima pomagali novcano i radom i svakako da oni opreme taj prvi sprat da mogu preseliti (posto su stanovali privatno), i sad oni zive na tom prvom spratu a mi eto radimo sebi potkrvolje. Naravno rijec je o tome da ta kuca i to sve pripadne nama (meni i suprugu) nakon njihove smrti. Medjutim oni imaju jos jednog sina (mog djevera) koji zivi odvojeno od svih nas-njegova zena ne moze s nama, on nece onda da ima haman nikakav kontakt sa bilo kim od nas. Uglavnom on na nikakav nacin dosad nije pomagao oko izgradnje te kuce (cak dosad nijednom nije ni posjetio svoje roditelje)-cak i ako je dosao nekad nesto uraditi ako bi ga zvali bio je placen kao i svi ostali radnici. Sad mene zanima da li je dovoljan samo taj ugovor o poklonu koji bi moja svekrva uradila na mog supruga-svog sina (sa onom klauzulom da je njihov taj prvi sprat za njihova zivota) i kolika je realna sansa da taj njihov drugi sin moze osporiti takav ugovor (zbog onog nuznog dijela) i da mi sutra njemu dugujemo neki novac-koji on realno gledano nije sekunde zasluzio. Sta je najbolje u ovakvom slucaju? Napominjem da onaj ugovor o podjeli imovine on sigurno ne bi potpisao tj on se ne bi odrekao kuce ili bi trazio novac od nas (koji mi nemamo jer imamo svi barem po 1 kredit (i ja i muz moj i svekrva, svekar mi je nezaposlen); a koji on nije vala ni zasluzio).
Pa ugovor o poklonu je najbolje rjesenje u vasem slucaju. Naravno, saciniti i ovjeriti kod notara. Kod notara fino otici, objasniti mu situaciju i on ce sastaviti ugovor po vasim zeljama, sto ne bi trebalo poredstavljati problem s obzirom da je kuca na vise spratova i dijelovi je moguce izraziti i procentualno i povrsinski. Nakon sto postane (vas suprug) vlasnik, takva promjena stanja se onda knjizi i u zemljisnim knjigama. Pa ce umjesto ranijeg stanja 1/1 vlanistvo njegove majke, pisati 2/3 ili 1/2 ili 4/5...sve zavisi o kolikom poklonjenom dijelu se radi. Taj "vas" dio prestaje biti njen i nakon njene smrti ne ulazi u ostavinsku masu, odnosno zaostavstinu. Ta kuca (zajedno sa zemljistem ispod kuce) postaje suvlasnistvo vaseg supruga i njegove majke...a njen drugi sin nema pravo raspolagati ni u kojoj varijanti vise sa "vasim" dijelom, jer ce promijenjeno stanje biti evidentirano u zk ulosku. Naglasavam, da ce vas suprug opet imati pravo ucestvovati zajedno sa svojim bratom u raspravljanju ostavstine iza smrti njihove majke i nad ovim ostalim dijelom koji glasi na nju. Na taj nacin, ustvari, vas suprug u konacnici dobija veci dio od njegovog brata.male_okice wrote:
pa nije nase tj nije nase po zakonu nije prepisano, ali kad se odlucilo da ce se kuca graditi dogovorili smo se usmeno da je njihov prvi sprat a mi cemo sebi raditi potkrovlje. Znaci zakonski je sve vlasnistvo i dalje roditelja mog muza, ali mi smo razmisljali da to na proljece sad i zakonski rjesimo tj da oni to prepisu na nas. I najvise nam je nekako pogodovala ova opcija tog "poklona" (sa klauzulom da prvi sprat i dalje koriste normalno moj svekar i svekrva do njihove smrti da ne bude tu bilo kakavih negodovanja), e sad ja se pomalo bojim da ce bez obzira ako uradimo takav ugovor moj djever opet tu "sutra" petljati tu malo svoje prste sto ja zelim izbjeci jer ne zelim graditi kucu, dizati kredite ulagati godinama i onda neko ko nema veze sa tim dodje i kaze imam i ja pravo na taj nuzni dio. Zato pitam kako da se mi tu najbolje zastitimo.
znao sam ja otpocetka da je neki zagondzija u pitanjumale_okice wrote:
hvala puno...a ovaj dio mi je cini mi se najbolji, hahaha
Pa ne može svekrva biti vlasnik a svekar suvlasnik iste nekretnine.male_okice wrote:hm...ja sam se sad ukljucila u ovu temi i imam bas jedno pitanje: ja i suprug pravimo kucu-zapravo nase je potkrovlje ali citava kuca i zemlja je na mojoj svekrvi (koja je vlasnik) i svekrvu (koji je suvlasnik). Oni su prvo imali kucu u jednom drugom gradu koju su prodali i zatim kupili zemljiste i poceli graditi tu sadasnju kucu. Ja i moj suprug smo njima pomagali novcano i radom i svakako da oni opreme taj prvi sprat da mogu preseliti (posto su stanovali privatno), i sad oni zive na tom prvom spratu a mi eto radimo sebi potkrvolje. Naravno rijec je o tome da ta kuca i to sve pripadne nama (meni i suprugu) nakon njihove smrti. Medjutim oni imaju jos jednog sina (mog djevera) koji zivi odvojeno od svih nas-njegova zena ne moze s nama, on nece onda da ima haman nikakav kontakt sa bilo kim od nas. Uglavnom on na nikakav nacin dosad nije pomagao oko izgradnje te kuce (cak dosad nijednom nije ni posjetio svoje roditelje)-cak i ako je dosao nekad nesto uraditi ako bi ga zvali bio je placen kao i svi ostali radnici. Sad mene zanima da li je dovoljan samo taj ugovor o poklonu koji bi moja svekrva uradila na mog supruga-svog sina (sa onom klauzulom da je njihov taj prvi sprat za njihova zivota) i kolika je realna sansa da taj njihov drugi sin moze osporiti takav ugovor (zbog onog nuznog dijela) i da mi sutra njemu dugujemo neki novac-koji on realno gledano nije sekunde zasluzio. Sta je najbolje u ovakvom slucaju? Napominjem da onaj ugovor o podjeli imovine on sigurno ne bi potpisao tj on se ne bi odrekao kuce ili bi trazio novac od nas (koji mi nemamo jer imamo svi barem po 1 kredit (i ja i muz moj i svekrva, svekar mi je nezaposlen); a koji on nije vala ni zasluzio).
Provjerite postavke. ne mogu Vam poslati PPmami wrote:Dali mi neko može reći koji je najbolji i najeftiniji način za ostaviti nekretninu djetetu.Npr.testament ili neki darovni ugovor da ostavljam djetetu stan,vikendicu i sl. nakon smrti.Gdje to završiti i za malo novca,unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
Ma provjerila i trebalo bi da radi.cule64 wrote:Provjerite postavke. ne mogu Vam poslati PPmami wrote:Dali mi neko može reći koji je najbolji i najeftiniji način za ostaviti nekretninu djetetu.Npr.testament ili neki darovni ugovor da ostavljam djetetu stan,vikendicu i sl. nakon smrti.Gdje to završiti i za malo novca,unaprijed zahvaljujem na odgovorima.
U ugovoru o poklonu to treba posebna naglasiti u smislu da poklonjena imovina nije individualno vlasništvo poklonoprimca, nego se nekretnina koja je predmet poklona stiče i ima smatrati kao bračna stečevina Poklonoprimca.U slucaju razvoda braka vas i vaseg supruga, vi imate pravo potrazivati pola sve te nasljedjene i poklonjene imovine (ukoliko nemate djece), s obzirom da se radi o imovini koja je stecena u braku
ja2 wrote:Ja se ne bih slozila sa darovnim ugovorom, jer u slucaju da drugo dijete ili suprug/supruga budu trazili nuzni nasljedni dio moci ce ga ostvariti iz tog poklona cini mi se.
Najsigurnije je "prodati" taj stan djetetu i mirna bosna, naravno obavezno ugovoriti i uknjiziti stanarsko pravo