Kad bi bilo više tako svjesnih forumaša da ne otvaraju nove teme, nego koriste postojeće, moderatori nam skoro ne bi ni trebalijutarnja_rosa wrote:hej nije moj naslov...ja sam se samo prikljucila temi da ne otvaram novu a nisam znala da li ce mi se javiti matematicar ili inzenjer
u svakom slucaju ja sam jako zahvalna pa bio to inzenjer ili matematicar koji mi je pomogao
Pitanje za matematicare ;)
- nellington
#26 Re: Pitanje za matematicare ;)
-
Great Cornholio
#27 Re: Pitanje za matematicare ;)
1/2 x 1/2 = 1/4 ? To jeste pravilo, ali meni je malo nelogično, jer kako se množenjem (koje je uprošćeno tj. olakšano sabiranje) dvije polovice nečega dobije četvrtina nečega 
- Rimad
#28 Re: Pitanje za matematicare ;)
Helem, dobra stara osnovna škola. To se može protumačiti na više načina.
Brojeve oblika 1/n možeš shvatiti kao inverzne brojeve od n (po operaciji množenja), te se na taj način uvodi operacija dijeljenja: a:b :=a*b^(-1)=a*(1/b), pa prema tome:
1/2 * 1/2 = (1/2):2, a kad polovinu podijeliš na dva dijela, dobiješ četvrtinu.
Brojeve oblika 1/n možeš shvatiti kao inverzne brojeve od n (po operaciji množenja), te se na taj način uvodi operacija dijeljenja: a:b :=a*b^(-1)=a*(1/b), pa prema tome:
1/2 * 1/2 = (1/2):2, a kad polovinu podijeliš na dva dijela, dobiješ četvrtinu.
- atko
#29 Re: Pitanje za matematicare ;)
pola x pola = cetvrtinaGreat Cornholio wrote:1/2 x 1/2 = 1/4 ? To jeste pravilo, ali meni je malo nelogično, jer kako se množenjem (koje je uprošćeno tj. olakšano sabiranje) dvije polovice nečega dobije četvrtina nečega
uzmes pola flase i sa njom zahvatis vode do pola to je cetvrtina ... skroz je prirodno zar ne
-
Great Cornholio
#30 Re: Pitanje za matematicare ;)
Sad ima smisla, možda je problem što nastavnici i profesori za vrijeme moga školovanja nisu objašnjavali ovo i ostala matematička pravilo pa sam matematičke zadatke uvijek po šablonu rješavao. Jedino mi je geometrija uvijek bila draga, zato što sam mogao vizualizirati neki problem. Hvala na objašnjenjuatko wrote:pola x pola = cetvrtinaGreat Cornholio wrote:1/2 x 1/2 = 1/4 ? To jeste pravilo, ali meni je malo nelogično, jer kako se množenjem (koje je uprošćeno tj. olakšano sabiranje) dvije polovice nečega dobije četvrtina nečega
uzmes pola flase i sa njom zahvatis vode do pola to je cetvrtina ... skroz je prirodno zar ne
- atko
#31 Re: Pitanje za matematicare ;)
Nasi nastavnici ... to je tema za crnu hronikuGreat Cornholio wrote:Sad ima smisla, možda je problem što nastavnici i profesori za vrijeme moga školovanja nisu objašnjavali ovo i ostala matematička pravilo pa sam matematičke zadatke uvijek po šablonu rješavao. Jedino mi je geometrija uvijek bila draga, zato što sam mogao vizualizirati neki problem. Hvala na objašnjenjuatko wrote:pola x pola = cetvrtinaGreat Cornholio wrote:1/2 x 1/2 = 1/4 ? To jeste pravilo, ali meni je malo nelogično, jer kako se množenjem (koje je uprošćeno tj. olakšano sabiranje) dvije polovice nečega dobije četvrtina nečega
A za geometriju nisi jedini ... i grci su sve preko geometrije radili jer je bilo intuitivno ... da si se rodio u to vrijeme mozda bi bio bolji od euklida
- interface
#32 Re: Pitanje za matematicare ;)
danas na prijemnom za srednjoskolce bio ovaj zadatak:
izracunaj povrsinu pravougla cije se stranice odnose 15:8. Dijagonala je 17.
naravno rezultat je P=120, koristio sam pitagorinu teoremu. ali kako treba postaviti zadatak ?
naravno rezultat je P=120, koristio sam pitagorinu teoremu. ali kako treba postaviti zadatak ?
-
Fuzio
#33 Re: Pitanje za matematicare ;)
Iz postavke zadatka katete su 15:8, to se može napisati kao 15x i 8x. Iz Pitagorine teoreme: (15x)^2+(8x)^2=17^2. Iz toga se dobije da je x=1 koliko mi se čini. Prema tome katete su 15 i 8. Površina pravouglog trougla je pola proizvoda kateta, tj. 15*8/2=60. Možda si trebao dobijenu površinu podijeliti sa 2. Svjestan sam da se kvadratne jednačine ne rade do drugog srednje, ali ovdje nije slučaj obična kvadratna jednačina, nego korjenovanje broja 1 što bi trebalo do 7. osnovne da se radi sigurno.
- Jara
#34 Re: Pitanje za matematicare ;)
Zadatak je neprecizno "zadan". Šta je "pravougao"? Iz prethodnih postova bi se reklo da je u pitanju pravougli trougao. No, međutim, trougao nema dijagonalu, pa će biti da se ovdje radi o pravougaoniku.interface wrote:danas na prijemnom za srednjoskolce bio ovaj zadatak:
To se vidi iz navedenog rezultata u prvom postu P=120 (kvadratnih nečega).
@Interface, kako znaš rješenje a ne znaš "postaviti" zadatak?
@Fuzio, postavka jednačine je dobra, samo što treba izračunati P pravougaonika.