Pitanje za Krajisnike u vezi imena gradova

Zanimljivosti, dešavanja i kulturno-politički život u Bihaću, Buzimu, Cazinu, V. Kladuši, Bos. Petrovcu, Sanskom Mostu, Bos. Krupi...

Moderator: Chloe

Post Reply
User avatar
Fratris
Posts: 999
Joined: 07/11/2006 09:10

#1 Pitanje za Krajisnike u vezi imena gradova

Post by Fratris »

Nisam iz Krajine, tako da nisam upoznat sa geografskim detaljima, pa cu postaviti ovdje pitanje u nadi da ce neko znati odgovor.

Zasto se Bosanski Novi i Bosanska Krupa zovu tako? Konkretno, zasto pridjev u imenu?

Znam da vecina gradova(mjesta) koji nose pridjev Bosanski se nalaze na Savi, i to preko puta mjesta u Hrvatskoj koji se isto zovu. Tako imamo Hrvatsku Kostajnicu, Dubicu, Gradisku, Dubocac, Brod, Samac....itd. Izuzetci su Grahovo i Petrovac, koji se valjda tako zovu zbog nekakvih istoimenih sela u CG.

Ono sto mene zbunjuje je da se grad nasuprot Bosanskog Novog zove Dvor na Uni, a ne Hrvatski Novi. Da li neko zna zasto? Da li se Bosanski Novi tako zove zbog nekog drugog mjesta Novi? Ili mozda zbog mnogih Novigrada? Zasto se uopce zove Novi? Da li postoji ili je postojao Stari? Je li mozda Dvor na Uni Stari?

U vezi Bosanske Krupe mi je jos cudnije. Ona nije na granici s HR, a u cijeloj HR postoji samo jedna Krupa, i to neka selendra u Dalmaciji. Ali, najcudnije mi je sto postoji i Krupa na Vrbasu kod Banje Luke. Zar nisu obe ove Krupe onda Bosanske?

Izvinjavam se na opseznim pitanjima, ali bih jako zelio znatio odgovore na povijest imena ovih nasih gradova. Hvala unaprijed.
User avatar
Nosferatu
Posts: 2157
Joined: 04/08/2006 03:34
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#2

Post by Nosferatu »

1800'stotih godina, desila se je tranziacija iz imena Turska Hrvatska u ime Bosanska Krajina. Shodno tome, mnoge kapetanije i nahije, su ponjele to Bosanska, u svom imenu. Naspram Bosanske krajine je bila Vojna Krajina o kojoj vjerujem znas dovoljno, a inace definicija Hrvatske Turske je sve izmedju rijeke Vrbasa, Save i Une, mada bi ispravnije bilo smatrati samo Zapadnu Bosnu - Turskom Hrvatskom (dakle, ljeva obala rijeke Une do Save).

Image

Ako pogledas, u zutom, to je granica onog sto je smatrano Bosnom, u XV stoljecu, tj. prije dolaska Turaka. Plavom bojom je osjenceno ono sto je Tvrtko drzao u svom posjedu, iako se on smatra jedan od vladara u vremenu bestezinskom, jer se je osjecalo dolazak Turaka, mada jos nisu bili stigli na prostore Bosne, stoga nije bilo previse tesko se teritorijalno prosiriti jer to u generalnom poredku stvari nije znacilo nista. Ono sto je znacilo sve je gdje su Turci. a ove nase drzave su i onako, i tada, kao i danas, bile marionete i kaskanjete...
User avatar
Nosferatu
Posts: 2157
Joined: 04/08/2006 03:34
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#3

Post by Nosferatu »

Bosanski Novi - Povijest
Tragovi nastanka Bosanskog Novog vode već u antičko rimsko doba o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta. Smatra se da mu ime dolazi od utvrde Castrum Novum (Nova utvrda, Novi kaštel, Nova kula) na Kulskom brdu (današnji naziv po utvrdi) koja nastaje na mjestu antičko rimske stražarnice. Utvrda je ujedno i temelj za kasniji nastanak grada. Do 1102. utvrda se nalazila u Kraljevini Hrvatskoj, a potom u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu i Habsburškoj monarhiji.

Novim je upravljala obitelj Babonjići, jedna od moćnijih europskih plemićkih obitelji, koji su se zvali i Blagajski zbog stolovanja u Blagaju ili Blagaj Gradu (dio današnje općine Bosanski Novi). Padom srednjovjekovne Bosne pod osmanlijsku vlast Babonjići stvaraju savez sa obitelji Zrinski (također jednoj od moćnijih europskih plemićkih obitelji) koji u to vrijeme stoluju u Zrinu (dio današnje općine Dvor na Uni) kako bi suzbili invaziju Osmanlijskog carstva. Zahvaljujući toj privremenoj slozi uspjeli su 1483. godine nanijeti težak poraz osmanlijskoj provalnoj vojsci. Međutim, sloga domaćih plemića bila je kratkog vijeka i samo je privremeno odgađala pad grada. Osmanlije su 1537. godine definitivno zauzeli Blagaj, iz njega protjerali posadu i postavili svoju. Negdje u to vrijeme pao je i Novi na Kulskom brdu, ali su Zrinski još krajem petnaestog stoljeća izgradili Novi Novi na lijevoj obali Une (od kojeg nastaje Dvor na Uni) da bi se dalje štitili od osmanlijskih prodora. To je usporilo nadiranje Osmanlija na zapad. Habsburške posade su odolijevale napadima sve do 1556. godine, kada je poslije pada tvrđave Kostajnica osmanlijski vojskovođa bošnjačkog porijekla, Malkoč-beg osvojio Novi Novi 1557. godine.

Osvajanjem Novog Novog Osmanlije su ovo utvrđenje pretvorili u važnu vojnu bazu za dalji prodor ka Beču. Izgrađen je most preko rijeke Une, a Novi Novi je vrlo brzo naseljen muslimanskim stanovništvom. Novi Novi je ostao pod osmanskom vlašću sve do 1687. godine, kada ga je zauzela banska vojska Petra Erdedija. Muslimansko stanovništvo prebjeglo je preko Une u Bosnu i na prostoru ade Jelenice, danas gradski kvart Stari Grad, izgradilo tvrđavu od balvana i nasipa na prostoru od hotela "Una" do gradskog muzeja. Tadašnja tvrđava Turski Novi mjesto je nastanka modernog Bosanskog Novog. Godine 1726. počelo je zidanje novog utvrđenja od tesanog, kvalitetnog kamena tako da je po njegovom završetku bio gotovo neosvojiv za ondašnje napade i oružja. U tvrđavu se ulazilo preko dva mosta, lančanika, a jarkom oko tvrđave tekla je voda iz Une. Osvojena je samo jedanput 1788. godine, poslije brojnih juriša i duge opsade dvadesetostruko jače vojske habsburškog feldmaršala Ernesta Gideona Laudona, zahvaljujući velikoj premoći u ljudstvu i artiljerijskim oruđima. Poslije toga granica se ipak stabilizirala na Uni tako da su Osmanlije ostale u Novom sve do 1878. godine.

Godine 1878. prema odluci Berlinskog kongresa Novi je zajedno sa ostatkom Bosne i Hercegovine pripao Austro-Ugarskoj. Austrougarske vlasti su 1894. godine do temelja porušile Novsku tvrđavu (Turskog Novog), a njen materijal ugrađen je u razne javne i privatne objekte. Sljedeće godine Novi je dobio ime Bosanski Novi, koje je nosio sve do 1992. godine.

Bosanski Novi u devetnaestom stoljeću dobiva željeznicu te postaje važno čvorišta cestovnog i željezničkog prometa. Takva uloga grada bila je osobito važna za vrijeme II. Svjetskog rata kada se Novi nalazio u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. U to vrijeme Novljani nisu odigrali važniju ulogu u partizanskom otporu, ali ostala je zapamćena obitelj Kapetanović proglašena pravednicima među narodima za spas židovske obitelji.

Osim prometne važnosti ključnu ulogu u razvoju grada imala je tvornica Sana koju je osnovala obitelj Avdagić i koja je bila temelj razvoja grada u vrijeme Jugoslavije. Bosanski Novi bio je poznat i po Nogometnom klubu Sloboda koji je osnovan davne 1910. Uz Slobodu na sportskim stranama Novi su proslavili Unska regata kao i Kajakaški klub Ada.

Tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1992. odlukom novih srpskih vlasti ime Bosanski Novi je promijenjeno u Novi Grad, zajedno sa ostalim imenima gradova i općina koje su u svom imenu sadržavale pridjev bosanski. Danas se upotrebljavaju oba naziva prema odluci Izborne komisije Bosne i Hercegovine: Bosanski Novi/Novi Grad. Početkom rata 1992. iz grada bježi većina nesrpskog stanovništva u organiziranom konvoju. Izbjegli Novljani naseljavaju se diljem Europe i Svijeta. Značajnijeg povratka u Bosanski Novi nije bilo. Prema popisu stanovništva iz 1991. općina Bosanski Novi imala je 41.665 stanovnika u 60 naselja, većina stanovnika općine bila je srpske nacionalnosti. Grad Bosanski Novi imao je 13.588 stanovnika, a većinu stanovnika činili su Muslimani (Bošnjaci). Danas u općini i gradu živi većinsko srpsko stanovništvo, a iz općine Bosanski Novi izdvojena je Bosanska Kostajnica sa još nekoliko naseljenih mjesta.

Brojni Novljani napustili su grad i prije rata, među njima je i zastupnik u Hrvatskom saboru – zastupničkom parlamentu Republike Hrvatske dr.sc. Šemso Tanković; profesor medicinskog fakulteta u Zagrebu dr.sc. Ante Budak rođen u Novom, kao i danas ugledni zagrebački liječnik mr.sc. Esad Avdagić. Novljani u dijaspori drže do svog grada i ne zaboravljaju ga o čemu svjedoče brojna udruženja Novljana po Svijetu kao i brojne Internet stranice posvećene rodnom gradu. U Novom su živjele brojne ugledne osobe pa iako ne rođeni u Novom potrebno ih je napomenuti jer su uvijek isticali vrijeme provedeno u Bosanskom Novom, nužno je istaknuti glumca Mustafu Nadarevića i pjesnika te hrvatskog političara Vladu Gotovca. Svakako je jedan od poznatijih Novljana i mr.sc. Ante Milinović, povjesničar koji je godinama radio na povijesti Bosanskog Novog i vodio Zavičajni muzej Bosanskog Novog, a danas radi kao voditelj Hrvatskog bankovnog muzeja Privredne banke Zagreb. Ante Milinović autor je brojnih tekstova o Novom, Bosni i Hercegovini te je autor i monografije povodom 30 godina rada tvornice Sana.

O Novom su napisane brojne pjesme većinom inspirirane prirodnom ljepotom rijeke Une, pjesme o Novom pjevali su brojni estradni umjetnici između ostalih i Gabi Novak. Arhitekturno je Novi nadaleko bio poznat po gradskoj vijećnici iz 1888. koja je zaštićeni spomenik te po staroj Vidorijskoj džamiji koja je srušena za vrijeme rata, kao i monumentalnoj gradskoj džamiji također srušenoj (ponovno izgrađena po starim nacrtima).
http://bosanskinovi.blog.hr/2007/02/162 ... ijest.html
User avatar
le piaf
Posts: 420
Joined: 13/12/2006 23:25
Location: sarajevo

#4

Post by le piaf »

Ime Bosanske Krupe potječe od staroslavenske riječi krupa, koja se sačuvala i u imenu vrste atmosferskih padalina, u jednom ženskom pomagalu za uljepšavanje, a označavala je i dolinu, te kasnije dobila značenje uzvišenja u dolini, ali i dolinu samu. Stari grad i jest podignut na jednoj uzvisini riječnog otoka - ade. Srednjovjekovna Krupa bila je grad u hrvatskom kraljevstvu, a prilikom jednog osmanskog pohoda na Beč osvojio ga je Kara-Mustafa paša Sokolović. Posljednji hrvatski kapetan bio je vojvoda Matijaš Bakić, koji se utopio na utoci Krušnice u Unu, ranjen u prodoru kroz turske redove, poput tadašnjeg vlasnika Krupe Nikole Zrinskog u Sigetu. Dok se vodila presudna bitka, na lijevoj obali Une, na mjestu gdje se danas nalazi željeznički kolod vor nalazila se utaborena desetak dana austrijska vojska, sastavljena većinom od Hrvata, pod zapovjedništvom Nijemca Auersperga koji nije htio pomoći opkoljenim krupskim Hrvatima. Jedna grupa od osamdesetak Hrvata je pokušala doći u pomoć, ali su ih osmanski vojnici spriječili. Boj su preživjela samo dva Krupljanina koji su vijest o padu Krupe pod Turke odnijela u Podove (Današnji Dvor na Uni - Bosanski Novi).

http://sh.wikipedia.org/wiki/Bosanska_Krupa

evo sto se tice naucne strane... :) ali ima jedna zanimljivija verzija, meni draza...
U srednjem vijeku područje današnje krupske općine pripadalo je hrvatskoj kraljevini i austro-hrvatskoj državi. U 10. vijeku ulazilo je u sastav prostrane hrvatske župe zvane Pset. U 13. vijeku gubi se ime Pset, a prvi put se javlja ime Krupa. Za tvrđavu u Krupi čiji se ostaci nalaze na brežuljku zvanom Grad, zna se da je postojala u 13. vijeku, ali se ne zna ko je bio njen graditelj. Po jednoj legendi ovu tvrđavu sazidala je djevojka Krupana. Prvi poznati gospodari Krupe bili su već u 13. vijeku feudalci Babonići. Od 1410. do 1429. godine Krupa je kraljevski grad kojim su upravljali kaštelani u ime ugarsko-hrvatskog kralja. Nakon tog perioda Krupa je darovana feudalcu Fridrihu Celjskom da bi je 1456. godine prisvojio feudalac Martin Frankopan. Od 1463. do 1490. godine Krupa je ponovo u posjedu kralja i njom upravljaju senjski kapetani. Od 1490. godine vlasnik grada je Ivan Korvin. Nakon toga Krupa po treći put postaje kraljevski grad, da bi uskoro došla u ruke bana Ivana Karlovića. Od 1531. godine do pada pod Tursku vlast Krupa je bila vlasništvo knezova Zrinjski. 1565. godine bosanski paša Mustafa Sokolović je 23. juna zauzeo krupsku tvrađavu i od tada je Krupa pod Turskom vlašću sve do 1878. kada vladavinu u cijeloj Bosni preuzima Austo-ugarska monarhija. Prema službenom Austo-ugarskom popisu krupa je 1885. godine imala 2.096 stanovnika. 1918. godine, nakon završetka prvog svjetskog rata i sloma Austo-ugarske Krupa je u sastavu Kraljevine SHS a Zatim Jugoslavije. Nakon završetka drugog svjetskog rata Bosanska Krupa se nalazila u sastavu SFRJ.

sto se te legende tice, kazu jos da se ta djevojka ubila bacivsi se sa tog istog starog grada...

btw. ta stara gradjevina je jedan od najljepsih ukrasa krupe, ljeti kad sve procvjeta, jednostavno ne mozes odoljeti a da se ne popnes na grad i uzivas u pogledu na unu, u druzenju sa gostoljubivim zelembacima i gustercicima ;)
treba dozivjeti to...
nije sto je moja...
User avatar
le piaf
Posts: 420
Joined: 13/12/2006 23:25
Location: sarajevo

#5

Post by le piaf »

zaboravih dodati http://www.opcinabosanskakrupa.com/history.aspx

nadam se fratris da ti je sad jasnije...ako te jos nesto zanima, pitaj :)
User avatar
Fratris
Posts: 999
Joined: 07/11/2006 09:10

#6

Post by Fratris »

Svaka vam cast. Lijepo je vidjeti da se pored svih prepucavanja i prepirki na ovom forumu jos uvijek moze fino nesto pitati i dobiti jos finiji odgovor. Uvijek volim nesto nauciti, pogotovo kad se radi o povijesti, geografiji, u kulturi opcenito. A ovo me je zbunjivalo otkad sam bio prvacic i gledao karte u enciklopedijama. Iako, mozda me ovo "Novi Novi" jos vise nasmijava. :-D

U svakom slucaju, puno hvala oboma. A da sam razmislio malo ne bi ni postavljao ovo na forum, samo bi se tebi Nosferatu javio preko PP. :lol:
User avatar
le piaf
Posts: 420
Joined: 13/12/2006 23:25
Location: sarajevo

#7

Post by le piaf »

:-D hah upravu si...mi smo cudni...ujutro se koljemo po forumu, u podne pijemo kafu zajedno, poslije podne opet rat a navece opet raja... :-)

a kad je pisati o rodnom kraju, nikad nije mrsko...
User avatar
Bosanac_21
Posts: 1313
Joined: 07/05/2005 04:56
Location: Bosanski Novi

#8

Post by Bosanac_21 »

Evo jednog Novljanina, hehe vidim da je rijec o mom gradu pa da se i ja javim :-D
Da ne ispadne da su pri Bosanskoj Krajini samo Bosanski Novi i Bosanska Krupa s "Bosanski", ima i Bosanska Kostajnica koja pripada opstini Bosanski Novi (a odmah s druge strane rijeke Une u Hrvatskoj postoji Hrvatska Kostajnica), Bosanska Otoka koja pripada Bosanskoj Krupi, i takodjer Bosanski Petrovac.
Dvor na Uni se nekad samo zvao Dvor i danas, to "na Uni" su dodali oni kojima nije uspjela ideja isto tako sto nekoliko sela opstine Bosanska Krupa koja sad pripadaju rs-u nose ime Krupa na Uni. :roll:
Bosanski Novi se nalazio s lijeve i desne strane rijeke Une, to je ono sto dokazuje Novi Novi - bio je Novi na jednoj strani, pa je nastao i novi Novi dio grada. Osmanlije su u Novom okrenuli tok rijeke Une jednim prelijepim dugim i visokim kejom. Taj kej je takodjer spasavao i dalje spasava da rijeka Una izlije u grad jer tu se i ulijeva rijeka Sana u rijeku Unu.
Image Danas nosi ime Novi Grad zbog opet ideje koja nije uspjela etnickim ciscenjem i mrznjom sveg onog sto je vezano za Bosnu i Hercegovinu.
Bosanski Novi je imao i dans ima svoju vijecnicu, to je cinilo grad gradom i jakom samoupravom.
hik-meta
Posts: 82
Joined: 06/06/2006 01:45

#9

Post by hik-meta »

zanima me zna li ko nesto vise o pokusaju HV da oslobodi Bosanski Novi za vrijeme oluje? znam samo da su nakratko presli unu, a onda se povukli. da li su usli u sam grad, kakva je bila situacija, zna li neko nesto vise o tome?
User avatar
Bosanac_21
Posts: 1313
Joined: 07/05/2005 04:56
Location: Bosanski Novi

#10

Post by Bosanac_21 »

Bosanski Novi medju prvim gradovima u BiH etnicki ociscen, za jedan dan je preko 20.000 ljudi moralo da napusti svoj grad. Oni sto su ostali ili su bili maltretirani ili su sluzili za radne obaveze.
Koliko znam HVO je usao u jedan dio grada, Prekosanje, gore na razglednici se vidi u lijevom cosku u daljini. Kada je 5. Korpus krenuo s HVO-om u ofanzivu, grad je bio dva dana prazan jer su se cetnici povukli prema Banja Luci, to je bilo i ono vrijeme pet do dvanaest kad se moralo stati. U sam grad HVO nije stigao da udje, tako da je Bosanski Novi ostao u rs-u pod nazivom Novi Grad.
Danas je ipak jedna od opstina u rs gdje se najvise protjeranih vratilo, isto je i sa Prijedorom.
User avatar
StLouis
Posts: 2969
Joined: 07/03/2004 00:00
Location: USA

#11

Post by StLouis »

Bosanac_21 wrote:Evo jednog Novljanina, hehe vidim da je rijec o mom gradu pa da se i ja javim :-D
Da ne ispadne da su pri Bosanskoj Krajini samo Bosanski Novi i Bosanska Krupa s "Bosanski", ima i Bosanska Kostajnica koja pripada opstini Bosanski Novi (a odmah s druge strane rijeke Une u Hrvatskoj postoji Hrvatska Kostajnica), Bosanska Otoka koja pripada Bosanskoj Krupi, i takodjer Bosanski Petrovac.
Dvor na Uni se nekad samo zvao Dvor i danas, to "na Uni" su dodali oni kojima nije uspjela ideja isto tako sto nekoliko sela opstine Bosanska Krupa koja sad pripadaju rs-u nose ime Krupa na Uni. :roll:
Bosanski Novi se nalazio s lijeve i desne strane rijeke Une, to je ono sto dokazuje Novi Novi - bio je Novi na jednoj strani, pa je nastao i novi Novi dio grada. Osmanlije su u Novom okrenuli tok rijeke Une jednim prelijepim dugim i visokim kejom. Taj kej je takodjer spasavao i dalje spasava da rijeka Una izlije u grad jer tu se i ulijeva rijeka Sana u rijeku Unu.
Image Danas nosi ime Novi Grad zbog opet ideje koja nije uspjela etnickim ciscenjem i mrznjom sveg onog sto je vezano za Bosnu i Hercegovinu.
Bosanski Novi je imao i dans ima svoju vijecnicu, to je cinilo grad gradom i jakom samoupravom.

Kako je ovdje priroda lijepa, pejzaz kao u snovima... :)
insula
Posts: 6
Joined: 08/07/2007 02:15

#12 Re: Pitanje za Krajisnike u vezi imena gradova

Post by insula »

Bosanska Kostajnica je samostalna opština od poslije rata a ne sastavni dio novog a Bosanska Otoka je nažalost još uvjek u sastavu opštine bos.krupa malo glupo da dva ravnopravna grada čine jednu opštinu ali to može samo kod nas u bosni.
Post Reply