PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post Reply
Tessaract

#151 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by Tessaract »

UnscarD wrote:
Dakle moje misljenje je da je ovaj region u stanju da parira koliko toliko velikim silama samo i jedino ujedinjen. Razjedinjen on je osudjen na ulogu kolonije, sto nam se i desava.
Старо правило: завади па владај. Међутим, већина људи је толико заслепљена мржњом и предрасудама да не желе да се суоче са чињеницом да нам није боље кад смо разједињени.
rekla-kazala wrote:Šta bi bilo kad bi bilo ?
Da su se Srbi odrekli vlasti i Hrvati nacionalizma moglo smo biti skoro na nivou Austrije jer smo bili tržište od 25 miliona stanovnika,.. jer smo proizvodili sve od igle do aviona,.. jer smo imali sve sirovine, rude, energiju,... razvijenu mašinsku industriju, namjensku industriju,... jer se privreda gradila planski i bila je kompatibilna, uzvoz je bio manji od izvoza.
Ali,.... socijalizam, nacionalizam, primitivizam,....
Мислим да ништа од наведеног није тачно.
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Do nije bilo rata i da se Yu transformisala u konfederaciju nezavisnih država kako je to pred rat predlagano svi segmenti društva, privrede, ekonomije, nauke i proizvodnje ne bi bili devastirani, uništeni i opljačkani kao u ratu.
Југославија је већ била конфедерација скоро независних држава још од 1974. Зато и није функционисала. Што се привреде тиче, била је потпуно корумпирана, неучинковита и неконкурентна. Предузећа су служила претежно као социјалне службе за вештачко смањивање незапослености и чување социјалног мира. Да није било обимних протекционистичких мера, велика већина тих предузећа не би издржала конкуренцију из иностранства.
detroit-mercy wrote:
Bivsa drzava je imala dosta elemenata konfederacije :mrgreen: i onako. Sta god da bi bili bivsa drzava bi bila paralizovana stalnim svadjama republicih rukovodstava/vlada kao sto je bila i u vrijeme Juge samo si jos uvijek imao karizmatiocnog Titu i JNA da to presijeku. Odlaskom karizmaticnog vodje poput Tita vidjeli smo sta se je desilo i to u relativno kratkom periodu. Pricate kako bi privreda uzela neki novi zamah a ovamo si imao republike koje su medjsobno jedna drugoj podmetale nogu pa cak i eknomoski ucjenjivale :-). Jedna Poljska je bila u goroj situaciji nego bivsa Juga ali lahko je postici politicki i ekonomski konzensuz medju Poljacima, haj postigni medju 6 republika i 6 naroda. Hoces da gradis rafineriju, sto se gradi kod tebe hocu i ja da imam jednu, pa osvanemo sa 6 rafinerija nafte na 22 miliona stanovnika :-) .
Потпуно се слажем. Зато и тврдим да би та хипотетичка Југославија из 1980. могла да буде напредна само као унитарна држава.
daddy-kool

#152 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by daddy-kool »

jefferson wrote:
Ko, kada?
Do 1987 oni ne smatraju da je postojao i pokret za nezavisnost.
Jos 1984 slovenci su poceli rasklanjati put ka nezavisnosti. Ima brdo knjiga koje to vrlo detaljno analiziraju. Mozda najbolje stivo koje sam procitao je od Susan Woodward "Balkan Tragedy."
Kada su SANU i ostali skuzili da bi i on mogli tu profitirati i ostvariti svoje snove, e tu je sve krenulo definitivno nizbrdo.
Ja sam ogrceni protivnik kako su jugoslaviju razbili stranci. Jugoslavija je izgubila na strateskoj vaznosti onog trenutka kada su njemci uzeli cekic u ruku da razbiju berliski zid.
Mi smo sami sebe sjebali, jer si imao ove nacionalisticke budale, i JNA generale koji su ili podrzavali te budale ili su bili zasljepljeni komunistickom ideologijom, samourpavljanjem itd.
Najbolji pokazatelj je kada je Veljko kadijevic isao u SSSR koji je sam pred raspadom da vidi sta dalje. Jbt kao da nije bilo jasno da se SSSR i komunizam na istoku urusavaju.
Medjutim, stranci su pokazali kratkovidost i sami evropljani su pokazali da iako su daleko odmakli od balkana, i dalje imaju one balkanske krvi, da jedni drugima podmecu noge.
Tu su amerikanci da bi dokazali evropljanima da konacno moraju pocet rjesavati stvari u svom dvoristu rekli evropljanima: hajde pocnite uredjivati svoje dvoriste. Niko nije bas razumio sta sve moze ispasti iz ovoga, i da mentalitet dobrog djela populacije u YU nije bas puno odmakao od 1941 godine.
Elem, sjebali su sistem na koji se moglo nadograditi mnogo sto sta.
Evo danas imamo sta imamo, i iako je Yu bila po definiciji totalitarna drzava, uvijek cu tvrditi da je Tito bio Perikle Balkana.
:thumbup:

btw Evropljani ne postoje. Postoje Nijemci, Francuzi, Englezi, i svi su imali različite vizije i ciljeve u vezi bivše države. 'Evropa' je ili preferirala raspad, ili pokazala potpunu nesposobnost da ga spriječi. Ostao je gorak okus iza njih.
LaBomba

#153 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by LaBomba »

jefferson wrote:
LaBomba wrote:Nije mi jasno kako mozete naglabati o temama "sta bi bilo kad bi bilo", a ne suocavati se s onim s cime trebamo. Vidim ne pise se vise ni o djeci i roditeljima iz Konjevic Polja, vise nisu "zanimljivi". S kojim ciljem se pored ovavkve politicke situacije u BiH otvaraju nekakkve teme o nekakvoj jugoslaviji, i sto je jos gore luzerski mentalietet privlace ovakkve teme beskonacnog preseravanja, dok se izbjegava suoscit sa realnoscu.
Neko sa strane bi pomislio da smo drzava poput svicarske koja eto usput ima "nekih problemcica.
Dotakli smo se tog problema.
Za taj problem odgovorna je bivsa drzava sto nije ulagala u Gole otoke vise, tako da bi danas o problemu u Konjevi Polju pricali kao problemu sa satelitskim internetom, a ne o problemu zvanicnog aparthejda.

Sta hoces da kazes da su se neke jugo-patriote trebale boriti za drzavu BiH TADA, a ne mi sami SADA? Svakakve izgovore sam cuo, ali ovo je nadmasilo sve.
jefferson

#154 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by jefferson »

daddy-kool wrote:
jefferson wrote:
Ko, kada?
Do 1987 oni ne smatraju da je postojao i pokret za nezavisnost.
Jos 1984 slovenci su poceli rasklanjati put ka nezavisnosti. Ima brdo knjiga koje to vrlo detaljno analiziraju. Mozda najbolje stivo koje sam procitao je od Susan Woodward "Balkan Tragedy."
Kada su SANU i ostali skuzili da bi i on mogli tu profitirati i ostvariti svoje snove, e tu je sve krenulo definitivno nizbrdo.
Ja sam ogrceni protivnik kako su jugoslaviju razbili stranci. Jugoslavija je izgubila na strateskoj vaznosti onog trenutka kada su njemci uzeli cekic u ruku da razbiju berliski zid.
Mi smo sami sebe sjebali, jer si imao ove nacionalisticke budale, i JNA generale koji su ili podrzavali te budale ili su bili zasljepljeni komunistickom ideologijom, samourpavljanjem itd.
Najbolji pokazatelj je kada je Veljko kadijevic isao u SSSR koji je sam pred raspadom da vidi sta dalje. Jbt kao da nije bilo jasno da se SSSR i komunizam na istoku urusavaju.
Medjutim, stranci su pokazali kratkovidost i sami evropljani su pokazali da iako su daleko odmakli od balkana, i dalje imaju one balkanske krvi, da jedni drugima podmecu noge.
Tu su amerikanci da bi dokazali evropljanima da konacno moraju pocet rjesavati stvari u svom dvoristu rekli evropljanima: hajde pocnite uredjivati svoje dvoriste. Niko nije bas razumio sta sve moze ispasti iz ovoga, i da mentalitet dobrog djela populacije u YU nije bas puno odmakao od 1941 godine.
Elem, sjebali su sistem na koji se moglo nadograditi mnogo sto sta.
Evo danas imamo sta imamo, i iako je Yu bila po definiciji totalitarna drzava, uvijek cu tvrditi da je Tito bio Perikle Balkana.
:thumbup:

btw Evropljani ne postoje. Postoje Nijemci, Francuzi, Englezi, i svi su imali različite vizije i ciljeve u vezi bivše države. 'Evropa' je ili preferirala raspad, ili pokazala potpunu nesposobnost da ga spriječi. Ostao je gorak okus iza njih.
Ma to sam generalizirao, da ne nabrajam koje sta radio i kako su njemaci priznali HR samo da bi zabili prst u oko francuzima i englezima, tj. da im pokazu ko ce biti gazda u Evropi.
Ma isto ti je to, Evropa je veci balkan, samo se stvari suptilnije i rade.
madner

#155 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by madner »

LaBomba wrote:Nije mi jasno kako mozete naglabati o temama "sta bi bilo kad bi bilo", a ne suocavati se s onim s cime trebamo. Vidim ne pise se vise ni o djeci i roditeljima iz Konjevic Polja, vise nisu "zanimljivi". S kojim ciljem se pored ovavkve politicke situacije u BiH otvaraju nekakkve teme o nekakvoj jugoslaviji, i sto je jos gore luzerski mentalietet privlace ovakkve teme beskonacnog preseravanja, dok se izbjegava suoscit sa realnoscu.
Neko sa strane bi pomislio da smo drzava poput svicarske koja eto usput ima "nekih problemcica.
Ponesi zastavu i eto i nas.
Nije valjda da nemas zastavu da nas povedes?
LaBomba

#156 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by LaBomba »

madner wrote:
Ponesi zastavu i eto i nas.
Nije valjda da nemas zastavu da nas povedes?

Pa luzer kao ti je jedno 10 min smisljo sta smjesno da napise, to je sve sto se moze ocekivati od vas luzera.
madner

#157 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by madner »

Zamisli kada bi ti mogao i poslje 10 minuta nesto smjesno napisati. Ili sastaviti dvije recenice bez ponavljanja pojmova zbog ogranicenog rjecnika. Ne samo da bi onda mogao biti barjaktar nego bi i drzao govor narodnim masama.
LaBomba

#158 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by LaBomba »

madner wrote:Zamisli kada bi ti mogao i poslje 10 minuta nesto smjesno napisati. Ili sastaviti dvije recenice bez ponavljanja pojmova zbog ogranicenog rjecnika. Ne samo da bi onda mogao biti barjaktar nego bi i drzao govor narodnim masama.

Da, zamisli. Predpostavljam da ces otvoriti temu o tome. Cak ti je i avatar iz crtanog filma i haj ti sebi nadji prikladnu temu i zaobidji me!
madner

#159 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by madner »

Zapanjen sam sa tvojom moci zapazanja. Sigurno ces daleko dogurati ako si ponosan da znas da je lik na avataru iz crtanog filma.
Pa ja sam ovdje bio, ti si dosao.
Navrati ponekad, kada nabavis zastavu.
Bodkin

#160 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by Bodkin »

LaBomba wrote:
madner wrote:Zamisli kada bi ti mogao i poslje 10 minuta nesto smjesno napisati. Ili sastaviti dvije recenice bez ponavljanja pojmova zbog ogranicenog rjecnika. Ne samo da bi onda mogao biti barjaktar nego bi i drzao govor narodnim masama.

Da, zamisli. Predpostavljam da ces otvoriti temu o tome. Cak ti je i avatar iz crtanog filma i haj ti sebi nadji prikladnu temu i zaobidji me!

ajde odskakutaj sa teme. Upao si ovdje i valjas gluposti i vrijedjas. Ne valja ti tema, sirok ti forum

Sent from my Lumia using Tapatalk
sinuhe

#161 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by sinuhe »

Tema koja se ponavlja svako malo pa bi je trebalo zatvoriti. Ali primjecujem da je doslo do korekcije stavova sto je pozitivno.
Nokija

#162 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by Nokija »

Po kom osnovu iskusne?

Bili bi u nekoj situaciji koja bi bila svojstvena samo nama. Poredjenje sa bilo kojom drzavom u EU bi bilo tesko ili nemoguce. U svakom slucaju bili bi bogdu bolji nego sad.
LaBomba

#163 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by LaBomba »

Bodkin wrote:
LaBomba wrote:

ajde odskakutaj sa teme. Upao si ovdje i valjas gluposti i vrijedjas. Ne valja ti tema, sirok ti forum

Sent from my Lumia using Tapatalk

Tema ko stvorena za tebe i ove iz crtanih filmova, naravno da cu odskatutat od jugofanaticnih preseravanja.
TheMule

#164 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by TheMule »

Hocu da vjerujem da bi bilo znatno bolje, ali tesko. Narod pravi sistem, a ne sistem narod. Isti bi tu ljudi bili ko i danas. Isti biznismeni, isti politicari, isti obicni gradjani
madner

#165 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by madner »

Sistem zadaje granice narodu. Ako narod voli ukrast, bitno je da je drustveno prihvatljivo hapnut vikendicu a ne pola autoputa.
Bodkin

#166 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by Bodkin »

TheMule wrote:Hocu da vjerujem da bi bilo znatno bolje, ali tesko. Narod pravi sistem, a ne sistem narod. Isti bi tu ljudi bili ko i danas. Isti biznismeni, isti politicari, isti obicni gradjani
pa pazi to ide u oba smjera. isti narod prije rata i danas. ovaj isti narod je dizao enrgoinvest, soko mostar ili gradio skloniste u konjicu. danas je domet popravak pruge u sarajevu
TheMule

#167 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by TheMule »

madner wrote:Sistem zadaje granice narodu. Ako narod voli ukrast, bitno je da je drustveno prihvatljivo hapnut vikendicu a ne pola autoputa.
Bodkin wrote:
TheMule wrote:Hocu da vjerujem da bi bilo znatno bolje, ali tesko. Narod pravi sistem, a ne sistem narod. Isti bi tu ljudi bili ko i danas. Isti biznismeni, isti politicari, isti obicni gradjani
pa pazi to ide u oba smjera. isti narod prije rata i danas. ovaj isti narod je dizao enrgoinvest, soko mostar ili gradio skloniste u konjicu. danas je domet popravak pruge u sarajevu

Ali nekako ne mogu da pobjegnem osjecaju da je to bilo uglavnom zbog generacije koje su to izgradile. Poslije drugog rata bilo je tu dosta nekog elana, pozitive, ljudi su bili strasni radnici. Moj stari nikad nije u kafanu uso, mozda par puta kad je bio mladji, a da ne pricamo o drogama ili kriminalnim radnjama...drugi ljudi su to bili sa razlicitim vrijednostima.

Ne bi mogo Tito natjerati danasnju omladinu da gradi prugu, odmah bi bio revolt ko u Libiji
detroit-mercy

#168 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote:
Isti narod je i u jame trpao :( .
jeza u ledja

#169 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by jeza u ledja »

UnscarD wrote:
Havatar wrote:I tad je to bio samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo kao sto je i sad
Ne bih rekao da je izuzetak. Upravo suprotno. Tada je bilo "sramota" da grabis sebi dok neko drugi nema. Pogotvo odmah nakon onog rata...naravno jenjavao je taj zanos vremenom ali se gaio takav duh.

Doktora si mogao da podmitis flashom pica ii bombonjerom ali je bilo potpuno van pameti da mu dajes mito.
:o

Boze dragi u kojem ti svijetu zivis. :roll: (sad su mi tvoji stavovi jasniji)
Ljudi danas, i ljudi onda, su ISTI ljudi. Onda je samo postojao sistem, koji opet nismo napravili mi, vec neko drugi, ali samo na povrsini. Ispod njega je vrilo od korumpiranosti, lopovluka, zajedljivnosti, sujete, kriminala, neobrazovanosti.

I u ovim raspravama nikad ne mogu da shvatim kako neko ne konta koliko je njegovo misljenje izrazito i iskljucivo zasnovano na licnom iskustvu? Ja sam hvala bogu odrastao i prozivio jako lijepu mladost, imalo se i moglo se, kad poredim sa ovim sto se ovdje pise ispade da sam zivio odlicno, a ja sam mislio da zivim ko jado jer sam putovao i na Zapad, turisticki, i vidio da im je standard visetruko veci, te se poredio s njima, a ne sa Cesima i paradajzima na plazi.
I opet, nikad clanovi Partije. :izet: Poslije se sve izgubilo pa se poslije rata zbrisalo vani i izgradilo nanovo jos vise.
I iz te perspektive ja jedino mogu krivit onu i onakvu YU sto je isla na putu kao samounistenju. I za to krivim upravo one koji su je napravili, jer nisu bili u stanju napraviti odrzivu drzavu. Dakle ne krivim nacionaliste, oni su oduvijek bili tu, vec krivim one koji su imali kontrolu nad drzavom. Sta su nam ostavili u amanet? Smrt i zlo. A zbog cega, zbog haharskog mentaliteta kojeg vidim i sad.
Isti ljudi, isti mentalitet.

Kriviti prvenstveno vanjske faktore je pateticno.

"Islo se na Bolero i u SSSR, pikalo po gumenim gumbicima ZX Spectruma." Jos kod mi neko napise "islo se na more svake godine" hoce mi nesto bit.
Eee sto se dobro zivjelo u PM. :zid:

PS: A ovo danas u Bosni, ovo nije ni drzava ni sistem ni kurac. I za to, opet , iskljucivo krivim one koji su od ove drzave (YU) mogli napraviti nesto , ali djaba. Pravo pitanje nije gdje bi bili da nije bilo rata ili raspada YU. Pravo pitanje je gdje bi bili da nije bilo komunista 41e.
Tessaract

#170 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by Tessaract »

jeza u ledja wrote:
PS: A ovo danas u Bosni, ovo nije ni drzava ni sistem ni kurac. I za to, opet , iskljucivo krivim one koji su od ove drzave (YU) mogli napraviti nesto , ali djaba. Pravo pitanje nije gdje bi bili da nije bilo rata ili raspada YU. Pravo pitanje je gdje bi bili da nije bilo komunista 41e.
То заиста и јесте право питање. Са уставом из 1974. рат је био апсолутно неизбежан ,јер је тај устав подстицао све што води ка рату. Где би били да је 1941. опстала демократска Југославија је већ вредно расправе. Моје је мишљење да би наставком државне доктрине од пре 1939. Југославија сигурно имала светлу будућност. До сад би одавно били и у НАТО и у ЕУ.
_Sarajka

#171 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by _Sarajka »

Meni su tragikomične ove jugonostalgičarske teme :D

Rat je završen prije dvadeset godina, hoćemo li sledećih još pedeset opravdanja nalaziti za sopstvene promašaje u raspadu SFRJ i ratnim razaranjima?
madner

#172 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by madner »

TheMule wrote:
madner wrote:Sistem zadaje granice narodu. Ako narod voli ukrast, bitno je da je drustveno prihvatljivo hapnut vikendicu a ne pola autoputa.
Bodkin wrote:

Ali nekako ne mogu da pobjegnem osjecaju da je to bilo uglavnom zbog generacije koje su to izgradile. Poslije drugog rata bilo je tu dosta nekog elana, pozitive, ljudi su bili strasni radnici. Moj stari nikad nije u kafanu uso, mozda par puta kad je bio mladji, a da ne pricamo o drogama ili kriminalnim radnjama...drugi ljudi su to bili sa razlicitim vrijednostima.

Ne bi mogo Tito natjerati danasnju omladinu da gradi prugu, odmah bi bio revolt ko u Libiji
Klofali su se sa zajebanim protivnikom. Kada to radis moras nauciti jako brze neke stvari. Nakon toga je uredjen sistem koji je uveliko precrtan od tog protivika (pioniri, radne akcije, skolovanje). I naravno na Balkanu, sve zavisi od vozda. Isti fudbalski tim bez Ivice Osima se ne kvalifikuje. To je tako, nasa sistemska greska.
Vasco da Gama

#173 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by Vasco da Gama »

još je početkom 70ih bilo jasno da jugoslavija ima velike ekonomske probleme koji zahtjevaju bolne reforme. međutim nomenklatura oko tita odlučila je da tito umre sretan i da se reforme ne sprovode već da se malo printa lova, malo zadužuje. naravno, do kraja 80ih kada je postalo jasno da zavjesa u evropi pada i da će svuda pa i kod nas biti izbori, bilo je jasno da se nikakvi izbori ne mogu dobiti na konto politike ekonomske liberalizacije i reformi, jer ako su te reforme trebale da budu bolne u sedamdesetim, kakve će tek da budu nakon 15, 20 godina odlaganja? pravi istočno evropljani su živjeli gore od jugoslovena i za njih je svaka promjena bila promjena na plus. tada je milosevicu palo na pamet da je jedini način da obezbjedi legitimitet i podršku da se stavi u tobožnju "zaštitu naroda", odnosno sjetio se nacionalizma. sklopio je pakt sa nacionalističkim intelektualcima i piscima jer lakše je prodatavati apstraktnu nacionalnu romantiku i ostati na vlasti nego graditi legitimitet u ekonomskim reformama. poslije miloševića došli su i drugi miloševići odnosno nacionalisti u svim republikama - zaštita i interersi naroda prije svega. bilo je pokušaja reformi sa antom markovicem ali tada je vec bilo kasno jer su u svim republikama pobjedili nacionalisti.

iz ove perspektive izgleda da je nacionalizam sudbina balkana kroz vijekove zbog nacionalističkih ideologija (naravno to nacionalisti žele da vjerujemo - pod uslovom da je kriv onaj drugi), međutim to nije tačno već su se stvari poklopile tako da je još u titovom sistemu tempirana bomba za rat, ali u svojoj samoj suštini, zbog ekonomskih razloga.
madner

#174 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by madner »

70-te godine velikog rasta a ne ekonomskih problema.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#175 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?

Post by KatarinaKosaca »

madner wrote:70-te godine velikog rasta a ne ekonomskih problema.
Istina 70-te su bile godine rasta, 80-te su bile godine problema.. početak devedesetih je bio ekonomski fenomen inflacije i mislim da 89, 90, dakle godine prije prvog rata..
Post Reply