UnscarD wrote:Havatar wrote:I tad je to bio samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo kao sto je i sad
Ne bih rekao da je izuzetak. Upravo suprotno. Tada je bilo "sramota" da grabis sebi dok neko drugi nema. Pogotvo odmah nakon onog rata...naravno jenjavao je taj zanos vremenom ali se gaio takav duh.
Doktora si mogao da podmitis flashom pica ii bombonjerom ali je bilo potpuno van pameti da mu dajes mito.
Boze dragi u kojem ti svijetu zivis.

(sad su mi tvoji stavovi jasniji)
Ljudi danas, i ljudi onda, su ISTI ljudi. Onda je samo postojao sistem, koji opet nismo napravili mi, vec neko drugi, ali samo na povrsini. Ispod njega je vrilo od korumpiranosti, lopovluka, zajedljivnosti, sujete, kriminala, neobrazovanosti.
I u ovim raspravama nikad ne mogu da shvatim kako neko ne konta koliko je njegovo misljenje izrazito i iskljucivo zasnovano na licnom iskustvu? Ja sam hvala bogu odrastao i prozivio jako lijepu mladost, imalo se i moglo se, kad poredim sa ovim sto se ovdje pise ispade da sam zivio odlicno, a ja sam mislio da zivim ko jado jer sam putovao i na Zapad, turisticki, i vidio da im je standard visetruko veci, te se poredio s njima, a ne sa Cesima i paradajzima na plazi.
I opet, nikad clanovi Partije.

Poslije se sve izgubilo pa se poslije rata zbrisalo vani i izgradilo nanovo jos vise.
I iz te perspektive ja jedino mogu krivit onu i onakvu YU sto je isla na putu kao samounistenju. I za to krivim upravo one koji su je napravili, jer nisu bili u stanju napraviti odrzivu drzavu. Dakle ne krivim nacionaliste, oni su oduvijek bili tu, vec krivim one koji su imali kontrolu nad drzavom. Sta su nam ostavili u amanet? Smrt i zlo. A zbog cega, zbog haharskog mentaliteta kojeg vidim i sad.
Isti ljudi, isti mentalitet.
Kriviti prvenstveno vanjske faktore je pateticno.
"Islo se na Bolero i u SSSR, pikalo po gumenim gumbicima ZX Spectruma." Jos kod mi neko napise "islo se na more svake godine" hoce mi nesto bit.
Eee sto se dobro zivjelo u PM.
PS: A ovo danas u Bosni, ovo nije ni drzava ni sistem ni kurac. I za to, opet , iskljucivo krivim one koji su od ove drzave (YU) mogli napraviti nesto , ali djaba. Pravo pitanje nije gdje bi bili da nije bilo rata ili raspada YU. Pravo pitanje je gdje bi bili da nije bilo komunista 41e.