PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
- Havatar
#101 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
I tad je to bio samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo kao sto je i sad
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#102 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Ne bih rekao da je izuzetak. Upravo suprotno. Tada je bilo "sramota" da grabis sebi dok neko drugi nema. Pogotvo odmah nakon onog rata...naravno jenjavao je taj zanos vremenom ali se gaio takav duh.Havatar wrote:I tad je to bio samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo kao sto je i sad
Doktora si mogao da podmitis flashom pica ii bombonjerom ali je bilo potpuno van pameti da mu dajes mito.
Tito kada se lijecio i umirao, umirao je u Ljubljani, u svojoj drzavi a mogao je bilo gdje u svijetu. U najboljoj bolnici ali u svojoj drzavi. Ove danas kada nesto zaboli, hajmo odmah u Njemacku. Nam se moze, to sto 99% ne moze, jbg, njihov problem. Da ne bude da je samo na Tihica ovo usmjereno, isto je to i u susjedstvu. Mislim da je bas u Srbiji ministar zdrvastva isao da se lijeci vani i to smatrao sasvim normalnim.
Uvijek se sjetim price jednog starijeg prijatelja, mangupa ...kada je Tito dolazio u sarajevo tamo sedamdesetih ...vidi on nema mu raje neke. Poslije ih pita gdje ste bili ... jbg, ljudi sami odu u policiju da se prijave da provedu u zatvoru to vrijeme dok je Tito u posjeti ...kazu mu, bolje da ja sam odem nego da dolaze po mene. Pa ti vidi.
Mislim cinjenica je da je drzava bila kud i kamo uredjenija. Bio sistem. Danas je anarhija.
Pa onaj ba puca prije neki dan u Slozi, potjera za njim i nadju mu kalasnjikov, uhapse ga i "postupajuci sudija" ga pusti jer nema osnova za njegovo zadrzavanje. Pa na divljem zapadu bi ga serif zadrzao u pritvoru. A novinarske picketine ne smiju da objave ni ime sudije nego je u pitanju "postupajuci sudija" mamu li im jebem poltronsku...da ne govorim dalje o privrednom kriminalu. Gdje god da pogledas suplje...krade ko koliko moze i nikome nista. I sad to poredimo sa onim sistemom ...ja ne znam o cemu uopste pricamo ovde ...
Drugo je pitanje na sta bi to sve izaslo ali znam samo da bi imali stotine hiljada zivih i nekoliko miliona vise kvalitenih ljudi koji su obaj prostor napustili. Da smo uspjeli na vrijeme shvatiti da imamo vise slicnosti nego razlicitosti ...sada je naravno kasno i sad je tako kako je. Ko nas jebe ...
- Havatar
#103 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Odmah poslije rata se najvise i grabilo i mnogi su naoruzani oruzjem otimali stanove i kuce u kojima je neko drugi stanovao i prisvajali ih a one koji su bili vlasnici izbacivali na ulicu. Sto se tice da je bilo sramota tad je to bila praksa onih koji su bili na funkcijama i takvi kao tvoj otac su bili izuzetak. Jedina razlika je sto se oni nisu razbacivali tim parama nego su krili to a sebi uz pomoc tih para omogucavali lagodan zivot i sve sto su htjeli i sto su mogli pozeljeti. Sto se tice lijecenja u Ljubljani to se nije radilo sto je on bio skroman nego sto se nije vjerovalo njemackim ljekarima i sto je to bilo pitanje od drzavnog znacaja pa je postojao strah da ga namjerno ne ubiju. To u vezi dolaska u Sarajevo je obicna legenda koju pricaju nostalgicari i niti se stvarno dogodila niti nesto pokazuje posto ja mislim da je plus sto se ne zatvaraju ljudi bez ikakvog razloga samo da bi se njemu pokazalo kako nema kriminala, prosjaka i prostitutki u tom gradu gdje je on dosao. Kad je kriminal u pitanju i tad su oni koji su radili za sluzbu mogli da rade sta hoce i takve su onda pustali na slobodu a da zauzvrat za njih obavljaju likvidacije politickih protivnika u dijaspori a oni koji nisu radili za sluzbu ili nisu bili uticajni, mocni i nisu imali vezu ni tad a ni sad ne mogu da se izvuku ako urade nesto protivzakonito, a privredni kriminal je i tad postojao i tad su krali samo pametnije i nisu bili neizivljeni pa da svoju moc dokazuju rasipanjem novca i dokazivanjem okolini da imaju.UnscarD wrote:Ne bih rekao da je izuzetak. Upravo suprotno. Tada je bilo "sramota" da grabis sebi dok neko drugi nema. Pogotvo odmah nakon onog rata...naravno jenjavao je taj zanos vremenom ali se gaio takav duh.Havatar wrote:I tad je to bio samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo kao sto je i sad
Doktora si mogao da podmitis flashom pica ii bombonjerom ali je bilo potpuno van pameti da mu dajes mito.
Tito kada se lijecio i umirao, umirao je u Ljubljani, u svojoj drzavi a mogao je bilo gdje u svijetu. U najboljoj bolnici ali u svojoj drzavi. Ove danas kada nesto zaboli, hajmo odmah u Njemacku. Nam se moze, to sto 99% ne moze, jbg, njihov problem. Da ne bude da je samo na Tihica ovo usmjereno, isto je to i u susjedstvu. Mislim da je bas u Srbiji ministar zdrvastva isao da se lijeci vani i to smatrao sasvim normalnim.
Uvijek se sjetim price jednog starijeg prijatelja, mangupa ...kada je Tito dolazio u sarajevo tamo sedamdesetih ...vidi on nema mu raje neke. Poslije ih pita gdje ste bili ... jbg, ljudi sami odu u policiju da se prijave da provedu u zatvoru to vrijeme dok je Tito u posjeti ...kazu mu, bolje da ja sam odem nego da dolaze po mene. Pa ti vidi.
Mislim cinjenica je da je drzava bila kud i kamo uredjenija. Bio sistem. Danas je anarhija.
Pa onaj ba puca prije neki dan u Slozi, potjera za njim i nadju mu kalasnjikov, uhapse ga i "postupajuci sudija" ga pusti jer nema osnova za njegovo zadrzavanje. Pa na divljem zapadu bi ga serif zadrzao u pritvoru. A novinarske picketine ne smiju da objave ni ime sudije nego je u pitanju "postupajuci sudija" mamu li im jebem poltronsku...da ne govorim dalje o privrednom kriminalu. Gdje god da pogledas suplje...krade ko koliko moze i nikome nista. I sad to poredimo sa onim sistemom ...ja ne znam o cemu uopste pricamo ovde ...
Drugo je pitanje na sta bi to sve izaslo ali znam samo da bi imali stotine hiljada zivih i nekoliko miliona vise kvalitenih ljudi koji su obaj prostor napustili. Da smo uspjeli na vrijeme shvatiti da imamo vise slicnosti nego razlicitosti ...sada je naravno kasno i sad je tako kako je. Ko nas jebe ...
-
detroit-mercy
#104 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Sto je jako interesantno, ja nigdje nisam pomenuo da je ovo sto imamo danas bolje, ne znam gdje si izvukao takav zakljucak. Ovo danas je samo posljedica nekih stvari koje su se gurale pod tepih u proslom sistemu. Drugo, tih 5-6 rafinerija je samo pokazatelj apsurda u kojima si morao da poduplavas ili cak pravis trostruko vece kapacitete od onih koji su ti trebali a sve zbog toga da se koja mlada ne uvrijedi. Otvoriti 5-6 rafinerija nije isto kao otvoriti 5-6 trafika, to su ipak ogromna kapitalna ulaganja. Sta sa aluminijumskim kombinatima, sta sa masom drugih poduplanih kapaciteta koji u principu nikada nisu trebali ali je svaka drzava/republika morala da ima svoje. Sta ce npr. zeljezara u Smederevu, po kojoj logici. Zar ne vidis da se jos u to doba ustvari pripremala fakticki disolucija zemlje. Istorija jedne drzave nije samo onih 20-25 godina kada nam je bilo dobro nego i period prije toga i period poslije toga. Pa cak i taj period blagostanja je okarakterisan stalnim konfrontacijama republickih rukovodstava pa cak i najuzeg partijskog rukovodstva zavisno odakle su dolazili. Pogledaj samo koliko promjena ustava smo imali u veoma kratkom periodu, sto li, kada je opca teza ovdje da je tekao med i mlijeko i da je konsenzus bio po svim pitanjima. Ako si citao sta sam ranije pisao, rekao sam nadam se da bi da smo zauzeli drugi pravac ipak doslo do mirnog raspada da nije dzaba svih onih ljudi sto izgidose.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bila je federacija...daleko od konfederacije nezavisnih država. Pa koliko sada imaš rafinerija, 5-6...nije ti baš argument nešto. Ja mislim da je bolje da su se svađali stalno nego danas kada si izgubio gotovo milion ljudi u ratovima u bivšoj YU, devastirana privreda, uništena infrstruktura...ne kontam kako može biti bolje ovo što imamo danas.detroit-mercy wrote:Bivsa drzava je imala dosta elemenata konfederacijeDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Pitanje je samo okolnosti u kojima se desio raspada države, siguran sam da je geo-politička situacija bila drugačija i odnosi snaga, bivša država bi se transformisala u konfederaciju i time bi bio izbjegnut sukob i rat.i onako. Sta god da bi bili bivsa drzava bi bila paralizovana stalnim svadjama republicih rukovodstava/vlada kao sto je bila i u vrijeme Juge samo si jos uvijek imao karizmatiocnog Titu i JNA da to presijeku. Odlaskom karizmaticnog vodje poput Tita vidjeli smo sta se je desilo i to u relativno kratkom periodu. Pricate kako bi privreda uzela neki novi zamah a ovamo si imao republike koje su medjsobno jedna drugoj podmetale nogu pa cak i eknomoski ucjenjivale
. Jedna Poljska je bila u goroj situaciji nego bivsa Juga ali lahko je postici politicki i ekonomski konzensuz medju Poljacima, haj postigni medju 6 republika i 6 naroda. Hoces da gradis rafineriju, sto se gradi kod tebe hocu i ja da imam jednu, pa osvanemo sa 6 rafinerija nafte na 22 miliona stanovnika
.
I molim vas da vise ne pominjete te famozne stanove jer i ta se je praksa vec podobro napustila u 80tih kao posljedica cinjenice da privreda nije mogla da iznese stanogradnju na svojim plecima. Ionako poljuljana privreda sa svim socijalnim izdavanjima za dzabe skolstvo, dzabe zdravstvo, dzabe ovo i ono jednostavno vise nije mogla da izdrzi i "dzabe" stanove.
-
UnscarD
#105 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Dobro brate ...bolje nam je sada.Havatar wrote:Odmah poslije rata se najvise i grabilo i mnogi su naoruzani oruzjem otimali stanove i kuce u kojima je neko drugi stanovao i prisvajali ih a one koji su bili vlasnici izbacivali na ulicu. Sto se tice da je bilo sramota tad je to bila praksa onih koji su bili na funkcijama i takvi kao tvoj otac su bili izuzetak. Jedina razlika je sto se oni nisu razbacivali tim parama nego su krili to a sebi uz pomoc tih para omogucavali lagodan zivot i sve sto su htjeli i sto su mogli pozeljeti. Sto se tice lijecenja u Ljubljani to se nije radilo sto je on bio skroman nego sto se nije vjerovalo njemackim ljekarima i sto je to bilo pitanje od drzavnog znacaja pa je postojao strah da ga namjerno ne ubiju. To u vezi dolaska u Sarajevo je obicna legenda koju pricaju nostalgicari i niti se stvarno dogodila niti nesto pokazuje posto ja mislim da je plus sto se ne zatvaraju ljudi bez ikakvog razloga samo da bi se njemu pokazalo kako nema kriminala, prosjaka i prostitutki u tom gradu gdje je on dosao. Kad je kriminal u pitanju i tad su oni koji su radili za sluzbu mogli da rade sta hoce i takve su onda pustali na slobodu a da zauzvrat za njih obavljaju likvidacije politickih protivnika u dijaspori a oni koji nisu radili za sluzbu ili nisu bili uticajni, mocni i nisu imali vezu ni tad a ni sad ne mogu da se izvuku ako urade nesto protivzakonito, a privredni kriminal je i tad postojao i tad su krali samo pametnije i nisu bili neizivljeni pa da svoju moc dokazuju rasipanjem novca i dokazivanjem okolini da imaju.UnscarD wrote:Ne bih rekao da je izuzetak. Upravo suprotno. Tada je bilo "sramota" da grabis sebi dok neko drugi nema. Pogotvo odmah nakon onog rata...naravno jenjavao je taj zanos vremenom ali se gaio takav duh.Havatar wrote:I tad je to bio samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo kao sto je i sad
- madner
#106 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Sistem nije predvidio da ce najveci narod htjeti da razbije federaciju. Niti da ce neko uzeti 4/8 glasova putem puceva.detroit-mercy wrote:Bivsa drzava je imala dosta elemenata konfederacijeDrvosjeca iz Dejcica wrote:Pitanje je samo okolnosti u kojima se desio raspada države, siguran sam da je geo-politička situacija bila drugačija i odnosi snaga, bivša država bi se transformisala u konfederaciju i time bi bio izbjegnut sukob i rat.stillheremf wrote:Raspravljate o necemu sto je bilo osudjeno na propast...i onako. Sta god da bi bili bivsa drzava bi bila paralizovana stalnim svadjama republicih rukovodstava/vlada kao sto je bila i u vrijeme Juge samo si jos uvijek imao karizmatiocnog Titu i JNA da to presijeku. Odlaskom karizmaticnog vodje poput Tita vidjeli smo sta se je desilo i to u relativno kratkom periodu. Pricate kako bi privreda uzela neki novi zamah a ovamo si imao republike koje su medjsobno jedna drugoj podmetale nogu pa cak i eknomoski ucjenjivale
. Jedna Poljska je bila u goroj situaciji nego bivsa Juga ali lahko je postici politicki i ekonomski konzensuz medju Poljacima, haj postigni medju 6 republika i 6 naroda. Hoces da gradis rafineriju, sto se gradi kod tebe hocu i ja da imam jednu, pa osvanemo sa 6 rafinerija nafte na 22 miliona stanovnika
.
Kako god i takva je 1980 bila najbliza Njemackoj odkako postoji statistika ovih prostora.
-
UnscarD
#107 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Za ovo postoji urbana legenda da se Tito vozio plavim vozom tim krajem i da je pitao pratioce " Sto je lijep ovaj kraj...sta ovdje uspijeva?" ...ovi mu odgovorise " Grozdje" ...on kako je bio valjda vec malo u godinama, ili do prozora koji je fijukao, cu "GVOZDJE" ...i rece ,alo iznenadjeno..." ako je tako, kada sljedeci put prodjem ovuda, hocu da ovde bude najmodernija celicana"detroit-mercy wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:detroit-mercy wrote: B Sta ce npr. zeljezara u Smederevu, po kojoj logici.
-
detroit-mercy
#108 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Nije bilo sramota, imako si klasu doktora i direktora koja je zivjela u posebnim naseljima, podmicivalo se nije samo flasama pica nego je koverta bila normalna kao i danas i masa drugih stvari koje se namjerno presucuju.UnscarD wrote:Ne bih rekao da je izuzetak. Upravo suprotno. Tada je bilo "sramota" da grabis sebi dok neko drugi nema. Pogotvo odmah nakon onog rata...naravno jenjavao je taj zanos vremenom ali se gaio takav duh.Havatar wrote:I tad je to bio samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo kao sto je i sad
Ovo sa Titom i njegovom rajom, reci matere ti da li vjerujes u takve ublehe
Da je sistem bio uredjeniji, bio je, da klasne razlike nisu bile toliko izrazene i to je cinjenica da je taj sistem socijalne drzave bio odrziv na duze staze nije bio.
-
UnscarD
#109 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
\detroit-mercy wrote:Nije bilo sramota, imako si klasu doktora i direktora koja je zivjela u posebnim naseljima, podmicivalo se nije samo flasama pica nego je koverta bila normalna kao i danas i masa drugih stvari koje se namjerno presucuju.UnscarD wrote:Ne bih rekao da je izuzetak. Upravo suprotno. Tada je bilo "sramota" da grabis sebi dok neko drugi nema. Pogotvo odmah nakon onog rata...naravno jenjavao je taj zanos vremenom ali se gaio takav duh.Havatar wrote:I tad je to bio samo izuzetak koji potvrdjuje pravilo kao sto je i sad
Ovo sa Titom i njegovom rajom, reci matere ti da li vjerujes u takve ubleheto ti nesto ko ona prica se Rexom/Luxom koji skace i spasava zivot ili ona Mirko pazi metak, hvala Slavko spasio si mi zivot
. Mislim, nismo na takmicenje Titovim stazama revolucije
.
Da je sistem bio uredjeniji, bio je, da klasne razlike nisu bile toliko izrazene i to je cinjenica da je taj sistem socijalne drzave bio odrziv na duze staze nije bio.
Buraz ja podstanar citavo djetinjestvo, komsija mi bio jedan poznati hirurg citav zivot u stancicu od 40-ak m2... znam da je uvijek imao stranih pica i super bombonjera ali da je MITO u kovertama bio normalan, to je "flat out" LAZ.
Koja su to doktorska naselja? Dok se Breka nije napravila sa ona 2 niza imresivnih kucica, sve se pravilo isto i po sablonu. I pravilo se da TRAJE za vijeke vijekova a ne kao danas da se mazne sto veci profit.
Jbt, iza rata, meni stari lose. Ja kod doktora, kaze on, stvar je losa, treba hitna operacija. Kad ce...eto ne znam ali je hitno. Ja sutra opet, kaze doktor ...sve je gore ...zivot je u pitanju treba operacija. Pa dobro kad ce ....ne znam guzva je.
7 dana tako. Sedmi dan , stara mi spakova kovertu, ja kod doktora...nako stidljivo ispod stola crveneci se ...on je uze, otvori, prebroja...nesta mu ko ne bi bas 100% pravo sve, valjda je falila koja stoja...kaze bit ce odmah operacija. Starog opersase isti dan. Pustio bi ga da umre da nisam imao pare. E to tako nekada nije bilo , znam.
-
detroit-mercy
#110 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Je sam li ja negdje tvrdio da nijemadner wrote:Sistem nije predvidio da ce najveci narod htjeti da razbije federaciju. Niti da ce neko uzeti 4/8 glasova putem puceva.detroit-mercy wrote:Bivsa drzava je imala dosta elemenata konfederacijeDrvosjeca iz Dejcica wrote:
Pitanje je samo okolnosti u kojima se desio raspada države, siguran sam da je geo-politička situacija bila drugačija i odnosi snaga, bivša država bi se transformisala u konfederaciju i time bi bio izbjegnut sukob i rat.i onako. Sta god da bi bili bivsa drzava bi bila paralizovana stalnim svadjama republicih rukovodstava/vlada kao sto je bila i u vrijeme Juge samo si jos uvijek imao karizmatiocnog Titu i JNA da to presijeku. Odlaskom karizmaticnog vodje poput Tita vidjeli smo sta se je desilo i to u relativno kratkom periodu. Pricate kako bi privreda uzela neki novi zamah a ovamo si imao republike koje su medjsobno jedna drugoj podmetale nogu pa cak i eknomoski ucjenjivale
.
Kako god i takva je 1980 bila najbliza Njemackoj odkako postoji statistika ovih prostora.
Moja tvrdanja je bila da bi zaglibili u krugu politickih prepucavanja koji bi se negativno odrazili na cio sitem sto bi opet nuzno dovelo do raspada te Juge, jer vise nije bilo autoriteta poput Tite (autoritet na citavom prostoru drzave) da presijece.
E sad, volio bih da vidim gdje pojedini dijelovi drzave stoje u odnosu na npr Njemacku danas i onda, to bi nam moglo reci mnogo vise.
Mada ne treba zanemariti ni cinjenicu da smo u medjuvremenu imali ratna razaranja, gubitak trzista i dr.
- madner
#111 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
1980 te, ravno te godine.detroit-mercy wrote:Je sam li ja negdje tvrdio da nijemadner wrote:Sistem nije predvidio da ce najveci narod htjeti da razbije federaciju. Niti da ce neko uzeti 4/8 glasova putem puceva.detroit-mercy wrote:Bivsa drzava je imala dosta elemenata konfederacijei onako. Sta god da bi bili bivsa drzava bi bila paralizovana stalnim svadjama republicih rukovodstava/vlada kao sto je bila i u vrijeme Juge samo si jos uvijek imao karizmatiocnog Titu i JNA da to presijeku. Odlaskom karizmaticnog vodje poput Tita vidjeli smo sta se je desilo i to u relativno kratkom periodu. Pricate kako bi privreda uzela neki novi zamah a ovamo si imao republike koje su medjsobno jedna drugoj podmetale nogu pa cak i eknomoski ucjenjivale
.
Kako god i takva je 1980 bila najbliza Njemackoj odkako postoji statistika ovih prostora..Mada smo ranih 70tih bili puno blizi Njemackoj nego 80tih sto ipak govori nesto. Mislim da je pitanje bilo sta bi bilo da nije bilo devedesetih, da li bi ostali na istom odnosu prema Njemackoj ko tada ili bi taj odnos bio bolji ili gori
.
Moja tvrdanja je bila da bi zaglibili u krugu politickih prepucavanja koji bi se negativno odrazili na cio sitem sto bi opet nuzno dovelo do raspada te Juge, jer vise nije bilo autoriteta poput Tite (autoritet na citavom prostoru drzave) da presijece.
E sad, volio bih da vidim gdje pojedini dijelovi drzave stoje u odnosu na npr Njemacku danas i onda, to bi nam moglo reci mnogo vise.
Mada ne treba zanemariti ni cinjenicu da smo u medjuvremenu imali ratna razaranja, gubitak trzista i dr.
Postavio sam brojke na temi o historiji, a mrsko mi je sada vaditi.
-
detroit-mercy
#112 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Ti to onako na osnovu licnog iskustva pa jos podeblja laz. U mene od jaranice, star bio dokUnscarD wrote:\detroit-mercy wrote:Nije bilo sramota, imako si klasu doktora i direktora koja je zivjela u posebnim naseljima, podmicivalo se nije samo flasama pica nego je koverta bila normalna kao i danas i masa drugih stvari koje se namjerno presucuju.UnscarD wrote: Ne bih rekao da je izuzetak. Upravo suprotno. Tada je bilo "sramota" da grabis sebi dok neko drugi nema. Pogotvo odmah nakon onog rata...naravno jenjavao je taj zanos vremenom ali se gaio takav duh.
Ovo sa Titom i njegovom rajom, reci matere ti da li vjerujes u takve ubleheto ti nesto ko ona prica se Rexom/Luxom koji skace i spasava zivot ili ona Mirko pazi metak, hvala Slavko spasio si mi zivot
. Mislim, nismo na takmicenje Titovim stazama revolucije
.
Buraz ja podstanar citavo djetinjestvo, komsija mi bio jedan poznati hirurg citav zivot u stancicu od 40-ak m2... znam da je uvijek imao stranih pica i super bombonjera ali da je MITO u kovertama bio normalan, to je "flat out" LAZ.
Koja su to doktorska naselja? Dok se Breka nije napravila sa ona 2 niza imresivnih kucica, sve se pravilo isto i po sablonu. I pravilo se da TRAJE za vijeke vijekova a ne kao danas da se mazne sto veci profit.
Jbt, iza rata, meni stari lose. Ja kod doktora, kaze on, stvar je losa, treba hitna operacija. Kad ce...eto ne znam ali je hitno. Ja sutra opet, kaze doktor ...sve je gore ...zivot je u pitanju treba operacija. Pa dobro kad ce ....ne znam guzva je.
7 dana tako. Sedmi dan , stara mi spakova kovertu, ja kod doktora...nako stidljivo ispod stola crveneci se ...on je uze, otvori, prebroja...nesta mu ko ne bi bas 100% pravo sve, valjda je falila koja stoja...kaze bit ce odmah operacija. Starog opersase isti dan. Pustio bi ga da umre da nisam imao pare. E to tako nekada nije bilo , znam.
I da, vazda su postojali posebni stanovi koji su se gradili za rukovodioce i koji su u principu bili veci i na boljim lokacijama, sto u neku ruku i nije neki grijeh. Jer ipak direktor firme ima puno vecu odgovornost nego portir i logicno je da dobije vise.
-
UnscarD
#113 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
OK, sa ovim " da je bilo bolje tad ali da nije bilo perfektno" mogu 100% da se slozim.
Ne rece mi gdje su ta doktorska naselja?
-
detroit-mercy
#114 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Za 80tu si upravumadner wrote:1980 te, ravno te godine.detroit-mercy wrote:Je sam li ja negdje tvrdio da nijemadner wrote:
Sistem nije predvidio da ce najveci narod htjeti da razbije federaciju. Niti da ce neko uzeti 4/8 glasova putem puceva.
Kako god i takva je 1980 bila najbliza Njemackoj odkako postoji statistika ovih prostora..Mada smo ranih 70tih bili puno blizi Njemackoj nego 80tih sto ipak govori nesto. Mislim da je pitanje bilo sta bi bilo da nije bilo devedesetih, da li bi ostali na istom odnosu prema Njemackoj ko tada ili bi taj odnos bio bolji ili gori
.
Mada ne treba zanemariti ni cinjenicu da smo u medjuvremenu imali ratna razaranja, gubitak trzista i dr.![]()
Postavio sam brojke na temi o historiji, a mrsko mi je sada vaditi.
-
detroit-mercy
#115 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Naci ces ih u svakoj carsiji u BiH, mada vecina doktora je ipak volila kuceUnscarD wrote:OK, sa ovim " da je bilo bolje tad ali da nije bilo perfektno" mogu 100% da se slozim.
I kao sto rekoh, zgrada je mogla biti do zgrade ali su se i tada stanovi pravili posebno za rukovodeci kadar a posebno za ostale, sto je i logicno u neku ruku.
Ipak je rijetkos bilo naci na nekog u buzdu da se tiska u malom stancicu
-
UnscarD
#116 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Dobro, sam kazes da je logicno da neke male razlike postoje ali one su bile daleko manje nego sada. I ja sam cijelo djetinjstvo ljetovao u kamp kucici a prvi put sam u hotelu u zivotu prenocio iza rata pa su i hoteli radili ... dakle neko je u tim hotelima bio ali moji za to nisu imali para. Mada je stara uvijek govorila, da ne moze te hotelske ustogljenosti i da se u kamp kucici moze slobodnije ponasatidetroit-mercy wrote:Naci ces ih u svakoj carsiji u BiH, mada vecina doktora je ipak volila kuceUnscarD wrote:OK, sa ovim " da je bilo bolje tad ali da nije bilo perfektno" mogu 100% da se slozim.
Ne rece mi gdje su ta doktorska naselja?.
I kao sto rekoh, zgrada je mogla biti do zgrade ali su se i tada stanovi pravili posebno za rukovodeci kadar a posebno za ostale, sto je i logicno u neku ruku.
Ipak je rijetkos bilo naci na nekog u buzdu da se tiska u malom stancicua excentrika je uvijek bilo.
- madner
#117 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Tacno, Reagan je to odlicno odradio. Nije to bio problem Jugoslavije nego cijelog IB.detroit-mercy wrote:Za 80tu si upravumadner wrote:1980 te, ravno te godine.detroit-mercy wrote:Je sam li ja negdje tvrdio da nije.Mada smo ranih 70tih bili puno blizi Njemackoj nego 80tih sto ipak govori nesto. Mislim da je pitanje bilo sta bi bilo da nije bilo devedesetih, da li bi ostali na istom odnosu prema Njemackoj ko tada ili bi taj odnos bio bolji ili gori
.
Mada ne treba zanemariti ni cinjenicu da smo u medjuvremenu imali ratna razaranja, gubitak trzista i dr.![]()
Postavio sam brojke na temi o historiji, a mrsko mi je sada vaditi., interesantan je dalji trend koji u principu nije vise tako pozitivan, cak stavise posustajemo big time. Iako vecina gleda na taj period 80tih kao zlatne godine
.
Stagniramo, 1990 smo samo minorno bolji nego 1980.
Jos jedan dokaz da je Tile bio Hapsburg.
-
detroit-mercy
#118 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Vjerovatno ima veze da smo ekonomski bili dosta okrenuti istoku, znas ono klirinska razmjena i te pizdarije, ali u isto vrijeme to ti govori da ekonomija nije bila u stanju da se brzo preorijentise i da gubitak kliringa sa istoka nadomjesti drugim trzistima. Sto je opet potpuno druga tema.madner wrote:Tacno, Reagan je to odlicno odradio. Nije to bio problem Jugoslavije nego cijelog IB.detroit-mercy wrote:Za 80tu si upravumadner wrote: 1980 te, ravno te godine.![]()
Postavio sam brojke na temi o historiji, a mrsko mi je sada vaditi., interesantan je dalji trend koji u principu nije vise tako pozitivan, cak stavise posustajemo big time. Iako vecina gleda na taj period 80tih kao zlatne godine
.
Stagniramo, 1990 smo samo minorno bolji nego 1980.
Jos jedan dokaz da je Tile bio Hapsburg.
- madner
#119 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Prije svega je to bilo zbog cijene kapitala na inostranim trzistima. Kada su se zaduzili kapital je bio relativno jeftin (oko 6-8%) da bi 1980 cijena za Jugoslaviju bila oko 20%. I onda ide sok terapija IMF, odpustanje radnika, smanjenje kupovne moci i spirala prema dole. No nakon toga bi opet usli u period rasta, tj. vec se prebrodila kriza kada je Slobo namjerno sabotirao oporavak ekonomije.
No isto tako da danas Italiji obaveznice poskupe imala bi ogromne probleme, a ovako ce se provuci i bice napredna ekonomija.
No isto tako da danas Italiji obaveznice poskupe imala bi ogromne probleme, a ovako ce se provuci i bice napredna ekonomija.
-
detroit-mercy
#120 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Vidis, problem ovakvih rasprava je sto se dosta licnih iskustava unosi u njih sto opet nije mjerodavno, jer razliciti ljudi nose razlicita iskustva.UnscarD wrote:Dobro, sam kazes da je logicno da neke male razlike postoje ali one su bile daleko manje nego sada. I ja sam cijelo djetinjstvo ljetovao u kamp kucici a prvi put sam u hotelu u zivotu prenocio iza rata pa su i hoteli radili ... dakle neko je u tim hotelima bio ali moji za to nisu imali para. Mada je stara uvijek govorila, da ne moze te hotelske ustogljenosti i da se u kamp kucici moze slobodnije ponasatidetroit-mercy wrote:Naci ces ih u svakoj carsiji u BiH, mada vecina doktora je ipak volila kuceUnscarD wrote:OK, sa ovim " da je bilo bolje tad ali da nije bilo perfektno" mogu 100% da se slozim.
Ne rece mi gdje su ta doktorska naselja?.
Ipak je rijetkos bilo naci na nekog u buzdu da se tiska u malom stancicua excentrika je uvijek bilo.
Npr, u mojoj ulici bilo je prilicno djece, samo nas 6-7 je vidjelo mora sa roditeljima, ostali sam ako je ekskurzija dobacila do mora. Za put u inostranstvo, znam samo 2 da je otislo nako u posjetu familiji, dosta je bilo svercera koji su prvo isli u Trst pa kad je Trst poskupio islo se u Tursku po odjecu a Madjarsku po hranu.
Sada, da ne pricamo o selima, u moju skolu je islo dosta djece sa sela poslije 4tog razreda 99% te djece nije nikada omirisalo mora
Ja opet kazem, da je drzava bila uredjenija jeste (u principu ovo sto danas imamo ne znam da li bi i nazvao drzavom), da je bilo bolje nego sada bilo je da je bilo perfektno daleko od toga da je bilo odrzivo, istorija nam je pokazala.
-
UnscarD
#121 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Slazemo se vise nego sto se ne slazemo. I ja sam samo jednom u onoj drzavi bio vani i to u SSSRdetroit-mercy wrote:Vidis, problem ovakvih rasprava je sto se dosta licnih iskustava unosi u njih sto opet nije mjerodavno, jer razliciti ljudi nose razlicita iskustva.UnscarD wrote:Dobro, sam kazes da je logicno da neke male razlike postoje ali one su bile daleko manje nego sada. I ja sam cijelo djetinjstvo ljetovao u kamp kucici a prvi put sam u hotelu u zivotu prenocio iza rata pa su i hoteli radili ... dakle neko je u tim hotelima bio ali moji za to nisu imali para. Mada je stara uvijek govorila, da ne moze te hotelske ustogljenosti i da se u kamp kucici moze slobodnije ponasatidetroit-mercy wrote: Naci ces ih u svakoj carsiji u BiH, mada vecina doktora je ipak volila kuce.
Npr, u mojoj ulici bilo je prilicno djece, samo nas 6-7 je vidjelo mora sa roditeljima, ostali sam ako je ekskurzija dobacila do mora. Za put u inostranstvo, znam samo 2 da je otislo nako u posjetu familiji, dosta je bilo svercera koji su prvo isli u Trst pa kad je Trst poskupio islo se u Tursku po odjecu a Madjarsku po hranu.
Sada, da ne pricamo o selima, u moju skolu je islo dosta djece sa sela poslije 4tog razreda 99% te djece nije nikada omirisalo morai onda dodje ovdje neko i prica kako smo svi isli na ljetovanja i zimovanja.
Ja opet kazem, da je drzava bila uredjenija jeste (u principu ovo sto danas imamo ne znam da li bi i nazvao drzavom), da je bilo bolje nego sada bilo je da je bilo perfektno daleko od toga da je bilo odrzivo, istorija nam je pokazala.
-
detroit-mercy
#122 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Ne bih se bas slozio da je kriza bila zavrsena, nas su tek cekali sokovi poput tranzicije i promjene vlasnicke strukture. Vec za Markovica mi smo poceli napustati socijalisticki model ekonomije i poceli se okretati ka trzisnom modelu (kapitalizmu), samo sto dosta raje to nikako da skonta. Znaci, nema vise dzabe stanovamadner wrote:Prije svega je to bilo zbog cijene kapitala na inostranim trzistima. Kada su se zaduzili kapital je bio relativno jeftin (oko 6-8%) da bi 1980 cijena za Jugoslaviju bila oko 20%. I onda ide sok terapija IMF, odpustanje radnika, smanjenje kupovne moci i spirala prema dole. No nakon toga bi opet usli u period rasta, tj. vec se prebrodila kriza kada je Slobo namjerno sabotirao oporavak ekonomije.
Model privatizacije po Markovicu nije do kraja proveden, ali u principu sta se je dobilo tom privatizacijom nista, promijenio si samo vlasnicku strukturu pa se vise nije zvala drustveno vlasnistvo nego je bilo podijeljeno radnicima u vidu certifikata ali nije postojalo secundarno trziste vrijednosnih papira. Na kraju sta je cilj svake privatizacje, prikupljanje obrtnih sredstava za dalje poslovanje/sirenje a mi nasim modelom nismo prikupili nista.
Bilo je jos dosta stvari koje se trebaju uzeti u obzir, a tu treba fakturisati i nas tradicionalni lopovluk
-
UnscarD
#123 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Ja koliko znam a vi me ispravite ako grijesim ,Markovicev plan je bio u nekoliko faza. MMF je plan razmotrio i odobrio sve faze. Prva prosla, krenulo extra svuda pocetkom tih devedesetih. Dosla druga faza, MMF u pola plana rekao da smo prezaduzeni i da nema vise para. Navukli nas ko bekane. Tada pocinje kriza.
Danas iako svi dugujemo puno vise, nismo prezaduzeni nego nam ovi iz MMF-a kazu kako je super sve i je li treba jos para?
Danas iako svi dugujemo puno vise, nismo prezaduzeni nego nam ovi iz MMF-a kazu kako je super sve i je li treba jos para?
Last edited by UnscarD on 07/11/2013 16:11, edited 1 time in total.
- madner
#124 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Kriza je gotova kada ekonomija opet raste.
Pa taj model je koristila Slovenija i uspjesno izvrsila privatizaciju.
Izdavanja za vojsku su bila visoka, ali plan je bio smanjiti vojsku i TO, a taman smo se ustelili u preprodaji. Malo M-84 za Kuwait, malo za Libiju, malo Rafael light za Indiju.
Neosporno je da su problemi postojali, no isto tako su ti problemi postojali i u ostatku IB pa su opet svi tu negdje izmedju sebe gdje su bili. Samo smo mi pali.
Pa taj model je koristila Slovenija i uspjesno izvrsila privatizaciju.
Izdavanja za vojsku su bila visoka, ali plan je bio smanjiti vojsku i TO, a taman smo se ustelili u preprodaji. Malo M-84 za Kuwait, malo za Libiju, malo Rafael light za Indiju.
Neosporno je da su problemi postojali, no isto tako su ti problemi postojali i u ostatku IB pa su opet svi tu negdje izmedju sebe gdje su bili. Samo smo mi pali.
- Challenger__
#125 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
UnscarD wrote:Ja koliko znam a vi me ispravite ako grijesim ,Markovicev plan je bio u nekoliko faza. MMF je plan razmotrio i odobrio sve faze. Prva prosla, krenulo extra svuda pocetkom tih devedesetih. Dosla druga faza, MMF u pola plana rekao da smo prezaduzeni i da nema vise para. Navukli nas ko bekane. Tada pocinje kriza.