Pitanje u vezi goriva

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
testdriver

#76 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by testdriver »

kod nas je večinom ovako, u sve novije aute ljudi toče eurosuper 95 i nema problema, jedino motori FSI od VW grupe su na omv super 100
problemi su jedino da diesel motorima, pogotovo ovima common rail, negde u zagrebu i razvijenim krajevima gorivo je ok, ali natankaj negdje u slavoniji ili na staroj cesti prema dalmaciji, katastrofa

ja u mog hovera stavim i običan super 95 i ide bez problema :D ,a u pick up samo eurodiesel jer je common rail, jedanput mi se desilo, malo dalje od požege smo bili, tank vozila 64 litre, a mi natankali 72 litre, bezinska postaja od ine ali prastara, još su one "jugoslovenske" pumpe gore, račun im nisam platio i zvali su policiju zbog toga,kao da sam prvo trebao platiti a onda tek prijaviti reklamaciju :D :D :D

u autu je bilo još bar 10 litara, tako da oko 50 litara bi trebalo ići unutra, + - par litara, ali neću im platiti 72 litre nikada
alica.k

#77 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by alica.k »

cheguevara_k1 wrote:Jeste jedina.
nije, ima jedna i prije hife kad ides iz vogosce.

inace, ja se drzim svoje hife, jer jedino tamo mi auto ne trza kad sipam. na omv-u, em sto su oni "sipachi" :D kreteni, em sto mi auto trza ko ludo, nidje veze... i ako naspem na omvu il tariku il ne do bog na petrolu, to jedino ak mi je hitno, i naspem max za 20KM eto cisto da nisam na rezervi, a onda dopunim fino na hifi. na hifi su mi super i ljudi, imaju super vulkanizer (neki dan su mi masu stvari provjeravali i popravljali s gumama, i nisu mi nista naplatili, posto sam prije toga sipala pun).

a ima i ona nova, isto kod hife - AME, e i tamo sam sipala i bas fino vuce auto...mozda sto je nova pa da navuku ljude a kasnije ce prodavat neko lose, ko zna. al zato ima i besplatno tusiranje za kupce (ja se nadam da je to za auta, a ne bas za kupce).
bunny_king

#78 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by bunny_king »

vec 4 mjeseca posjedujem octaviu 1.8T 4x4 ( benzin je u pitanju) i pise da sipam 95, a i serviser mi je rekao da sipam 95... i od kad sam ga kupio sipam na EP na cengic vili...problema nikakvih, a motor se necuje nimalo...a vuce i ubrzava kao raketa...e evo cujem da svi napadaju EP, al do sada nisam nikakvih problema...prvi problem se ukazu ,a za to bude odgovorno gorivo onda cu mjenjati pumpu...pozz :run:
mitarmiric

#79 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by mitarmiric »

Malo sam pratio pumpaska zbivanja ovih par godina i, kako sam zakljucio, stvari stoje ovako:

-Kad se otvori nova pumpa, sipa i kvalitetno gorivo i sipa tocan iznos litara (imao auta kja trose sto bi rekli "u dvije decimale" i jasno sam osjetio da kad naspem na novim pumpama, uvijek predjem bar 30 KM vise, a stalno vozim iste relacije.

Sto se tice firme, nadji jednu kojoj vjerujes, jer ce ti se ovdje na forumu uvijek javiti netko tko je zadovoljan sa OMV a imao losa iskustva sa INO-m i sl. Uvijek je netko imao lose iskustvo na nekoj pumpi.
VR6

#80 Re:

Post by VR6 »

dr.iver wrote:Na toj alfi paljenje je bilo prekasno nastimano i zato eksplozije u auspuhu.
Malo poraniti paljenje i nema problema.
Hvala na savjetu, al prodao sam je prije neke 3 godine :)
floki

#81 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by floki »

ledeny wrote:
floki wrote:Pozdrav svim poznavaocima auta i naravno goriva. Ako može samo jedno pitanjce, naime vozim BEETLE VW 74 KW 1,6 2000g i nakon mnogobrojnih obilazaka brendiranih servisera i prikopčavanja na raznorazne računare da bih ustanovila zašto motor ima oscilacije prilikom rada , jedino što su mogli pronaći da mi nije u redu , sad ću se totalno laički izraziti, dio za protok vazduha koji ne moram ni spomenuti košta 400,00 KM koji sam zamijenila i kao zagarantovano treba motor rasteretiti. Naravno da nije , nastavila je sama sebi dodavati gasove kad je na leru, čak kad sam je malo razigrala na ovom našem nazovimo auto-putu, imala sam osjećaj da je neko drži i ne dozvoljava da razvije brzinu kao štopa je i onda odjednom pusti tj. dobije ubrzanje. Slično kao da pročepi. E sad molim vas da li je to možda do goriva ili je nešto više? Napominjem da sam sve promijenila što se moglo promijeniti ( filteri raznorazni, lamba-sonda, eto taj dio za protok zraka ...) Sipala sam na OMV-u jedno vrijeme, non-stop i onda sam prešla na INA-u , ponekad na PETROL-u??? :?
To se isto i meni dešavalo te su, nakon detaljnog ispitivanja i mjerenja u ovlaštenom servisu, ustanovili da mi je otišla pumpa goriva. Izgubila je jačinu. Pritisak joj je sa 3 bara pao na 1,5 bar. Budući da si i ti sipala na OMV-u, otiđi u ovlašteni servis pa ih zamoli neka ti izmjere pritisak na crijevu koji vodi gorivo sa pumpe u motor. Odmah će ti pokazati da li je pumpa goriva u redu. To se ne može ustanoviti dijagnostikom, tj. kopčanjem laptopa na auto. Postoji poseban uređaj za pritisak koji to mjeri. Pozdrav.
Samo da se zahvalim na savjetu , otišla i ljudi detaljno pregledali i ispostavilo se da je neko crijevo koje daje informacije računaru za protog zraka , a on opet vrši špricanje goriva u motor , bilo napuklo pa je davao pogrešne informacije računaru. Crijevo naime koštalo nekih 20-ak KM. Sve što su radili prije bilo je čisto guljenje. U svakom slučaju hvala još jednom na savjetu.
texel

#82 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by texel »

Upravo tako!! isto i kod mene. Gdje god da naspem trza, ali na HIFI u Hotonju sve OK. Pratim to već 3-4 mjeseca.
Tako da nastojim uvijek tamo da sipam.
Međutim, neki dan sam sipao na HIFI u Tesnju (HIFA je iz Tesnja) i auto mi trzalo .. čudno..
Možda se više trude sa kvalitetom u Sarajevu :)
alica.k wrote:
cheguevara_k1 wrote:Jeste jedina.
nije, ima jedna i prije hife kad ides iz vogosce.

inace, ja se drzim svoje hife, jer jedino tamo mi auto ne trza kad sipam. na omv-u, em sto su oni "sipachi" :D kreteni, em sto mi auto trza ko ludo, nidje veze... i ako naspem na omvu il tariku il ne do bog na petrolu, to jedino ak mi je hitno, i naspem max za 20KM eto cisto da nisam na rezervi, a onda dopunim fino na hifi. na hifi su mi super i ljudi, imaju super vulkanizer (neki dan su mi masu stvari provjeravali i popravljali s gumama, i nisu mi nista naplatili, posto sam prije toga sipala pun).

a ima i ona nova, isto kod hife - AME, e i tamo sam sipala i bas fino vuce auto...mozda sto je nova pa da navuku ljude a kasnije ce prodavat neko lose, ko zna. al zato ima i besplatno tusiranje za kupce (ja se nadam da je to za auta, a ne bas za kupce).
texel

#83 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by texel »

chuchumbamayumbe wrote:Ja samo znam da mi je lik (vozac kamiona na relaciji Njemacka - BiH) rekao jednom prilikom da lakse dodje iz Njemacke (natoci u Njemackoj) natovaren sa 20 tona robe, nego sto ode iz BiH prazan (natoci BiH gorivo).
Koji to kreten matere ti ide prazan kamionom iz Bosne u Njemačku???
bosnian#1

#84 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by bosnian#1 »

Evo samo jedan los primjer iz licnog iskustva. Auto staro 3 god. motor TDI. Sipano gorivo sa OMV Tuzla od samog pocetka i na kraju riknula turbina a meni iz djepa 3500KM za novu. Eto toliko.
Dezze

#85 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by Dezze »

Joj ja sam neki dan igrom slucaja nasuo beezolovni na Imzit pumpi....jooooj uzasa, auta mi bilo zao! Jadan jedva da povuce, kasljuca.....uzas! OMV mi je skroz OK.
hare_sa

#86 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by hare_sa »

Dezze wrote:Joj ja sam neki dan igrom slucaja nasuo beezolovni na Imzit pumpi....jooooj uzasa, auta mi bilo zao! Jadan jedva da povuce, kasljuca.....uzas! OMV mi je skroz OK.
moj drug je prije dvije sedmice otisao na OMV pumpu da natoci dizel ... pumpadjija gresko naspe benzin!!!!!!!! BMW 530d 2005g ... motor rikno!!!! ... cijena opravke cca 6000eur!!! ... nece OMV da mu prizna krivicu jer NEMA RACUNA!!! ... a imaju kamere na kojima se tacno vidi da je sipao gorivo na pumpi i naravno moze se vidjeti da je umjesto dizela, natankan benzin...do kopije snimke ne mozes doci ni pod razno!!! Toliko o njihovoj profesionalnosti i lopovluku...Mada je poenta price i savjet, DJECO UZIMAJTE RACUNE!!!
za_sada_bez_dobrog_nicka

#87 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by za_sada_bez_dobrog_nicka »

EP CVila Diesel euro V :thumbup:
Gazija80

#88 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by Gazija80 »

Eh ovako, citam ove postove uvezi goriva, pa da i ja nesto upitam...stvarno sam "laik" sto se tice svega toga..
Kupio sam neki dan Novu Mazdu 6, dizel, 140KS...eh sada bi me interesovalo, dali ona ima neke "posebne" senzore sto se tice dizni i ubrizgavanja goriva i da li je tako osjetljiva na losu kvalitetu goriva??
Qler

#89 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by Qler »

CDI (common rail) je osjetljiv na prljavstine koliko ja znam. Trebao bi paziti gdje sipas.
Bakir1

#90 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by Bakir1 »

common rail je manje osjetljiv na kvalitetu goriva kakav ti vec imas u mazdi od pumpe duse sistema (od kojeg je odustao i vau vau), prvenstveno zbog brizgaljki i pritiska goriva u barima jer sa boljom rasprsenosti istog se dolazi do vece snage i boljeg ucinka,svaka brizgaljka pumpa vs zajednicka pumpa.
kod tebe je onaj motor 2,0 143 KS? ja mislim da ne bi trebao imati problema ni sa gorivom sa malo vecim udjelom sumpora sve dok taj auto ima gdje disati radije se cuvaj vode spirita i ostalih govana koje sipaju da bi dobili na kolicini goriva
Gazija80

#91 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by Gazija80 »

Aha..hvala ti...ja, jeste 2.0 common rail motor je, nisam gledao jeli bas 140 ks ima, u papirima stoji 105kw...ali tu je negdje
Bakir1

#92 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by Bakir1 »

gazija nazovi ti deder servis pa pitaj njih sta oni misle o tome a to ti je to 105 KW x 1,36 142,8 KS 143 :-D
chuchumbamayumbe

#93 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by chuchumbamayumbe »

hare_sa wrote:
Dezze wrote:Joj ja sam neki dan igrom slucaja nasuo beezolovni na Imzit pumpi....jooooj uzasa, auta mi bilo zao! Jadan jedva da povuce, kasljuca.....uzas! OMV mi je skroz OK.
moj drug je prije dvije sedmice otisao na OMV pumpu da natoci dizel ... pumpadjija gresko naspe benzin!!!!!!!! BMW 530d 2005g ... motor rikno!!!! ... cijena opravke cca 6000eur!!! ... nece OMV da mu prizna krivicu jer NEMA RACUNA!!! ... a imaju kamere na kojima se tacno vidi da je sipao gorivo na pumpi i naravno moze se vidjeti da je umjesto dizela, natankan benzin...do kopije snimke ne mozes doci ni pod razno!!! Toliko o njihovoj profesionalnosti i lopovluku...Mada je poenta price i savjet, DJECO UZIMAJTE RACUNE!!!
Zar nije oznaceno na automobilu, zar nisu drugazije rupe za dizel i benzin?!
TheGodfather001

#94 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by TheGodfather001 »

2 godinu sipam na M3 pumpi poslije raskrsnice "Kula" prema Bjelasnici kad se krene desnoj strani. Stvarno sam zadovoljan kvalitetom i citava porodica sipa tu. A EP ima jedini, diesel koje zadovoljava Euro V normu, ali sada krajnji korisnik ne zna sta dobije, vodu ili naftu.
mayab

#95 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by mayab »

Ja u principu sipam gdje stignem i nikad nisam primijetio ama bas nikakve probleme, Skoda 1.2 je u pitanju, relativno nova, a mozda je fol sto pise da podnosi i gorivo sa samo 91 oktan (ROZ 91)!
d2

#96 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by d2 »

hare_sa wrote:
moje saucesce, radi toga ja gledam kada mu kazem, "95" da li i sipa bas 95 ...
and

#97 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by and »

da li iko u bih radi kontrolu kvalitete goriva i da li se ti rezultati negdje objavljuju?
d2

#98 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by d2 »

radi RGH inspekt, ne znam da li se zvanicno objavljuje, ja znam neke ljude pa se prije sipanja raspitam za rezultate
and

#99 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by and »

d2 wrote:radi RGH inspekt, ne znam da li se zvanicno objavljuje, ja znam neke ljude pa se prije sipanja raspitam za rezultate
mislim da rgh radi naručena istraživanja koje naručuju naftaši,mislio sam na neka nezavisna istraživanja koja bi nam pokazala šta stvarno sipamo i natjerala naftaše da nam ne prodaju smeće.ovako bez nadzora mogu nam prodavati šta hoće.
chuchumbamayumbe

#100 Re: Pitanje u vezi goriva

Post by chuchumbamayumbe »

texel wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja samo znam da mi je lik (vozac kamiona na relaciji Njemacka - BiH) rekao jednom prilikom da lakse dodje iz Njemacke (natoci u Njemackoj) natovaren sa 20 tona robe, nego sto ode iz BiH prazan (natoci BiH gorivo).
Koji to kreten matere ti ide prazan kamionom iz Bosne u Njemačku???
Nemoj tako kume.
Ide, recimo, IKEA kamion (stranac), naruci se roba gore, on doveze ovamo i to je to.
Nije mu problem da odavde ide prazan ako po turi uzima 3500E.
Kontas sada?
Post Reply