Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Amazonka27 wrote:
Za svaki ovaj predmet se pise seminarski rad (osim za tjelesni i za engleski) + case study , sto znaci preko 30 seminaraskih radova student napise tokom skolovanja...Naravno, ako sve testove polozite a nemate seminarski - pali ste. Ako ne zadovoljite testove a uradili ste seminarski sa najvisom ocjenom, tokom ponovnog slusanja predmeta, rad vam se ne prizna i nemate pravo da uzmete istu temu...sto znaci pisi ponovo.... Sve seminarske radove i case study izlazete pred studentima, asistentima i profesorima...grupno ili pojedincano...Koliko ste vi imali javnih izlaganja? itd itd...
njah... ko hoce razumjet ce...
Nije istina ,pos pravo nema seminarskog,marketing -nema,mikroekonomija-nema,case study samo iz marketinga(govorim sve za prvu godinu),i seminarski nisu obavezni,ko ne uradi seminarski ako ima dovoljno bodova naravno da prolazi,i puno je lakse napisati seminarski(ili prepisati od nekoga) i to izlagati nego usmeno odgovarati neki predmet kako je prije bio slucaj....na seminarske se stvasrno moze lako zaraditi puno bodova...
E sad ne znam sta ti studiras i odaklle ti ti podatci....
pozzzz
Amazonka27 wrote:
Za svaki ovaj predmet se pise seminarski rad (osim za tjelesni i za engleski) + case study , sto znaci preko 30 seminaraskih radova student napise tokom skolovanja...Naravno, ako sve testove polozite a nemate seminarski - pali ste. Ako ne zadovoljite testove a uradili ste seminarski sa najvisom ocjenom, tokom ponovnog slusanja predmeta, rad vam se ne prizna i nemate pravo da uzmete istu temu...sto znaci pisi ponovo.... Sve seminarske radove i case study izlazete pred studentima, asistentima i profesorima...grupno ili pojedincano...Koliko ste vi imali javnih izlaganja? itd itd...
njah... ko hoce razumjet ce...
Nije istina ,pos pravo nema seminarskog,marketing -nema,mikroekonomija-nema,case study samo iz marketinga(govorim sve za prvu godinu),i seminarski nisu obavezni,ko ne uradi seminarski ako ima dovoljno bodova naravno da prolazi,i puno je lakse napisati seminarski(ili prepisati od nekoga) i to izlagati nego usmeno odgovarati neki predmet kako je prije bio slucaj....na seminarske se stvasrno moze lako zaraditi puno bodova...
E sad ne znam sta ti studiras i odaklle ti ti podatci....
pozzzz
dva pismena ispita, najvisa ocjena 40 bodova
seminarski pisanje plus odbrana najvise 10 bodova
aktivnost na predavanjima 5 bodova
prisutnost na predavanjima 5 bodova....
sve utjece na ocjenu jer ovo je ukupno 60 bodova odnosno 60% ocjene sto je nemoguce skupiti jer na pracijalnim ne mozes dobiti 10 svaki put ako nisi dobro zagrijao stolicu, iz seminarskog i pored odbrane rijetko ko daje cijelih 10 bodova, aktivnost i prisutvo je relativna stvar profesora... nakon tih skupljenih 60% ostaje zavrsni ispit koji nosi 40% ocjene.. po bolonji je seminarski obavezan ... nama su rekli na faksu (jedan profesor) ne trebate pisati seminarski, da bi 7 dana pred ispit poceo oduzimati bodove onima koji nisu napisali semanrski, i naravno ti ljudi su se bas namucili poloziti ispit, jer kako god okrenes fali ti bodova... na seminarskim se ne zaradjuju lako bodovi, svaki seminarski zahtjeva puno trazenja literature, linkova i svega ostalog, puno konsultacija sa profesorima, jer svaki od njih ima svoju viziju izgleda seminarskog, i na koncu kad ga zavrsis napraviti prezentaciju svog seminarskog, izvuci ono najbitnije stati pred cca 100 ljudi i pricati nezainteresovanim studentima nije lako... svaki taj bod koji ti profesor daje nakon svega je i te kako zasluzen...
Ne mozes tako uopsteno pricati jer nije tacno,recimo primjer iz polovne inf seminarski nosi 10b + prezentacija 10 b=20 b.....i jos takvih milion primjera.
I ocito nije sve isto za svaki predmet,mi nemamo seminarske iz svih predmeta,i syllabus za svaki predmet nije isti.
Zaboravi ,ni Uvod u ekonomiju nema seminarski.....
Platinum girl wrote:Ne mozes tako uopsteno pricati jer nije tacno,recimo primjer iz polovne inf seminarski nosi 10b + prezentacija 10 b=20 b.....i jos takvih milion primjera.
I ocito nije sve isto za svaki predmet,mi nemamo seminarske iz svih predmeta,i syllabus za svaki predmet nije isti.
Zaboravi ,ni Uvod u ekonomiju nema seminarski.....
po Bolonji a to je svuda tako do zavrsnog ispita mozes najvise imati 60% ocjene plus 40% na zavrsnom je 100%
Seminarski su obavezni dio tog hajmo reci skolovanja.... za seminarski ne mozes dobiti tako mnogo bodova... 10 je maskimalno i to ocjenjuje do 5 za pisni rad i do 5 za prezentaciju, pa onda kad to zborji u principu bude 8 eventulano 9 bodova...
blago tebi kad nemas seminarske iz svih predmeta...
Joj sto me tjeras sad da moram copy -paste syllabuse.....al evo za ovo sto ja pricam direkt kopirano sa site-a polovne informatike.......hoces i za ostale prije nego mi sad odgovoris opet glupo?!?
2.2. Sistem ocjenjivanja
1. test (parcijalni) – VIII sedmica 15%-15 b
2. ocjena sa vježbi 25%-25b
3. seminarski rad + prezentacija 20% -20b 4. finalni ispit (kompletno gradivo, XVI sedm.) 40% -40b
100%-100b
Jel i dalje mislis da je nemoguce dobiti 20 b iz seminarskog?Mislim ti sada govoris o bolonji koju prije svega svaki faklutet tumaci na svoj nacin a onda tek svaki predmet ima svoj bolonju....nisam to ja izmislila,po bolonji (po pravilniku) se NE MOZE na jednom ispitu raditi gradivo vece od 50% ukupnog gradiva tog predmeta pa opet imas integralne ispite(tj svo gradivo) sto ide u prilig studentima koji nisu polozili parcijale.....
Platinum girl wrote:Joj sto me tjeras sad da moram copy -paste syllabuse.....al evo za ovo sto ja pricam direkt kopirano sa site-a polovne informatike.......hoces i za ostale prije nego mi sad odgovoris opet glupo?!?
2.2. Sistem ocjenjivanja
1. test (parcijalni) – VIII sedmica 15%-15 b
2. ocjena sa vježbi 25%-25b
3. seminarski rad + prezentacija 20% -20b 4. finalni ispit (kompletno gradivo, XVI sedm.) 40% -40b
100%-100b
Jel i dalje mislis da je nemoguce dobiti 20 b iz seminarskog?Mislim ti sada govoris o bolonji koju prije svega svaki faklutet tumaci na svoj nacin a onda tek svaki predmet ima svoj bolonju....nisam to ja izmislila,po bolonji (po pravilniku) se NE MOZE na jednom ispitu raditi gradivo vece od 50% ukupnog gradiva tog predmeta pa opet imas integralne ispite(tj svo gradivo) sto ide u prilig studentima koji nisu polozili parcijale.....
Ne tjeram te da bilo sto radis... S ovim procentima je onda vrlo lako doci do 60% ocjene ... kod mene na faksu nije tako... najvise se paznje posvecuje parcijalnim ... na kojima je tesko zaraditi neke velike bodove.... inace kod nas neki profesori ako nisi prosao parcijalne tj. citaj ako nemas odredjeni broj bodova odnosno preko 50% ocjene ne mozes na prvi rok zavrsnog ispita... tek na drugi....
i da svaki profesor zadrzava pravo da te na zavrsnom ispitu pita svo gradivo ako mu je ceif bez obzira na to da li si parcijale polozio ili ne...
Tako izgleda lako samo sto na parcijalama imaju neg bodovi,hoce reci uradis pola tacno pola netacno i dobijas pozitivnu 0
Kod nas je opet od profesora do profesora,recimo iz ekonomike preduzeca 2 parcijale zadatci a na finalnom teorija i sve moras proci bez obzira koliko si bodova skupio iz svega moras imati preko 60% tacnog....jedina dobra stvar je sto se drze toga da nema usmenog ispitivanja,sve je pismeno jer to je po bolonji.....
A na kojem je to fakultetu ako nije tajna....?
Platinum girl wrote:Tako izgleda lako samo sto na parcijalama imaju neg bodovi,hoce reci uradis pola tacno pola netacno i dobijas pozitivnu 0
Kod nas je opet od profesora do profesora,recimo iz ekonomike preduzeca 2 parcijale zadatci a na finalnom teorija i sve moras proci bez obzira koliko si bodova skupio iz svega moras imati preko 60% tacnog....jedina dobra stvar je sto se drze toga da nema usmenog ispitivanja,sve je pismeno jer to je po bolonji.....
A na kojem je to fakultetu ako nije tajna....?
Nije tajna ali ne zelim bas prozivati fakultet ovako javno...
ima nekih koji daju negativne bodove i kod nas, sve je to stvar profesora koji predaje... nekad ti se posreci pa ako polozis sve parcijale imas seminarski bio vrijedan i marljiv profesor te samo malo zapitkuje, ali ima i onih bez obzira na parcijale on te pita svo gradivo imao nemao pozitivne ocjene... i kod nas su rekli da nema usmenog, ali se ispistavilo da recimo godsnje od 13 predmeta mi barem 10 polazemo na kraju usmeno... toliko o bolonji... svako je na svoj nacin tumaci.... i svaki predmet kod nas mi nesretne seminarske pisemo...
Malaa wrote:Za Boga vise... UVJERENJE da je xx osoba zavrsila prvi cuklus visokog obrazovanja dodiplomskog studija na ekon. fak. u sarajevu...taj i taj smjer...na osnovu otga izdaje se uvjerenje, kojim stice sva prava predvidjena zakonom, kao i strucno zvanje bakalaurea/bachelor....
E vidiš da neznaš koje ćeš zvanje imati,a onda kako i gdje ćeš aplicirati za posao ,na neki konkurs ili kod privatnika.
Zamisli odeš i kažeš ja sam prvostupnik.
Naši već imaju modele,ali je politika na sceni..
Sa tri god ostaju stara zvanja (ekonomista,inženjer,pravnik...isto što je viša škola-provjeri)
Ono mr nije kao nekad.To će sada biti ustvari specijalista struke (zato je negdje 3+2 ili 4+1)samo je problem šta sa onima koji ne idu dalje?????
No sikiriki
E ovo je Bosna........
studenti završili tri godine ,a vlada se sjetila da HITNOreguliše odnose.
Zamislite sad nabrzinu priznavanja diploma,inflacije "stručnjaka",,a sve rade likovi iz prošlosti,koji su završili ili drugima pomogli da hitno završe fakultet,magistrat ili dr,kao Polič,Branković i ini.(ovi nama kapu kroje,a i kod ostalih nije bolje.
Neće oni sebi dati priči.
Sa tri godine studija može dati kakvo hoće zvanje,ali će praktično izgledati kao ranija viša skola
Prođe godinica,neki dan dobi diplome još ....u KS.
Jesam li pravo govorio?
opet misli da sam ja
Postao/la EminMusic dana 12/11/2009 13:36
E ovako,molio bih za komentare koji ce bti od pomoci, ljudi recite mi sta mislite i kakva su vam saznanja o diplomi koja se dobije nakon 4 godine studija po Bolonji! Zaista bi bio apsurd da ta diploma bude npr. 6. stepen, a ja sam imao ispita vise nego oni po starom sistemu i imao sam sve njihove ispite. I jos jedno oni koji misle da je Bolonjcima lakse to nije istina,ako neko misli da mozes poloziti ispit bez da zadovoljis 60 % gradiva taj se grdno vara,a ako podbacis na parcijalama onda moras da razvalis ispit za malu sesticu!!!! Ovo je onaj fazon 240 ECTS pa sama logika stvari kaze da je vrijednija od 180 ects,nek se niko ne vrijedja i hajde da pokusamo naci neke odgovore pametne,please!!!!
Termin i pojam "obnavljanja godine" ne postoji u Bolonjskom sistemu školovanja. Ako je to ono što želiš pitati, savjetujem da pogledaš kako je konstruisana nastava na IUS-u, jer oni zaista poštuju Bolonju i to je razlika nebo i zemlja između te stvarne Bolonje i ove naše "Bolonje".
Ako te interesuje ovaj cirkus koji mi tako uvredljivo "Bolonjom" nazivamo, onda je od fakulteta do fakulteta drugačije pa se raspitaj u studentskoj.