Iskreno se nadam da tvoje pitanje proizilazi iz tvoje radoznalosti, a ne iz želje da se sedmicama prepucavamo nakon komentara... dakle -Zarathustra wrote:Zanima me na cemu se zasniva vase vjerovanje. Je li u pitanju slijedjenje nekog osjecaja, tradicije, ili smatrate da se vasa religija moze racionalno dokazati?
prvo, čuješ za tu neku religiju, nekad dok si dijete još, u nekim slučajevima kasnije, nekada je praktikuješ jer je tvoji praktikuju, a nekada jer i sam vjeruješ, uglavnom to stanje traje dok sam ne počneš da se pitaš o čemu se radi.
potom, pošto je čovjek u stalnom preispitivanju svega, valja preispitati i religiju, pa počenš postavljati pitanja, a, jasno, odgovore tražiš u djelima koja govore o toj religiji, u ovom slučaju Kur'an, hadiske zbirke i tefsiri i pitaš ljude, dobre poznavaoce Kur'ana, hadisa, tefsira;
potom, kreneš od čovjeka kakav je opisan u Kur'anu i hadisima - dopada li ti se ono što bi čovjek bio kada bi imao sve osobine koje Kur'an kaže da bi bilo lijepo čovjek da ih ima, i misliš li da bi bilo odbro da ljudi nemaju osobine za koje se u Kur'anu kaže da su loše, i hadisu;
potom, kreneš od odnosa među ljudima - dopadaju li ti se odnosi koje Kur'an nalaže, odnosi nikad ne postoje sami bez posljedice, pa ih uporedi sa tebi poznatim odnosima, na bilo koji način poznatim, pa uporedi posljedice, pa odluči;
potom, vidi kako se govori o nauci u Kur'anu - da li ti se dopada, ili ne, a nauka je naređena prije namaza; pa kako se govori o medicini, pa o biologiji, pa istražuj i uporedi; pa kako se govori o historiji, pa provjeri ima li grešaka, pa kako se govori o književnosti, pa kako se govori o logici, pa vidi ima li šta nelogično, a meni je nelogično da oni koji su bili svjesni da postoje, poslije smrti nikad više ne postoje - i životinje žive, ali ne znaju za to; pa vidi kako se govori o stvaranju svijeta pa uporedi s teorijama koje postoje...
dakle, nije vjerovanje ubleha: kažeš vjerujem i onda vjeruješ; analiza je u svemu i na kraju odlučiš da vjeruješ ili ne vjeruješ, a sam riječ kaže da čovjek nije uvjeren, što bi bila svršena radnja, nego vjeruje, to traje, a tek na kraju će biti uvjeren, pa ili dženetom ili džehenemom; a ako radnja ne traje nikako, tj. ne vjeruje, ima "malo" lošiji izbor: ili džehenem, ili prah i ništa.
P.S.
Čovjek je pitao i ja sam odgovorio iz svog iskustva, ne bih volio razglabati danima, replicirati i sl.