Zarathustra wrote:Zanima me na cemu se zasniva vase vjerovanje. Je li u pitanju slijedjenje nekog osjecaja, tradicije, ili smatrate da se vasa religija moze racionalno dokazati?
Od ove tri stvari se sastoji nasa vjera:
iman - islamsko vjerovanje
islam - praksa koju je musliman duzan obavljati
ihsan - to jest vjerovanje u Boga kao da ga vidis, a nevidis ga
objasnjenje...
Iman - islamsko vjerovanje
Nase vjerovanje nalaze sljedece:
1. Vjerovanje u Boga (to jest da nema Boga osim Allaha, koji nema druga, koji nije rodio ni rodjen nije i niko mu ravan nije)
2. Vjerovanje u Anđele ili Meleke
3. Vjerovanje u svete knjige
4. Vjerovanje u Bozije poslanike/proroke
5. Vjerovanje u sudnji dan
6. Vjerovanje da se sve sto se zbiva da se zbiva zato sto je to Bozija volja i odredjenje
islam - praksa koju je musliman duzan sljediti
Nasa praksa koja treba da potvrdi nasu vjeru je sljedeca i ona spada takodjer u srz vijere kao i vjerovanje:
1. Kelime i Sehadet ( tj. da covjek povjeruje i da jasno prihvati u zivotu da nema Boga sem Allaha i da povjeruje i prihvati da je Allahov rob i Allahov poslanik Muhammed s.a.v.s., te put kojim oni poducavaju da vjeruje, sljedi i praktikuje sa svim dozvolama i zabranama koje je Allah dao ljudima kroz svoj govor tj. Kur`an i govor i praksu njegovog poslanika Muhammeda koji je bio nadahnut Bozijom voljom i objasnjenjem (Sunnet). Kur`an je za muslimane govor u ciju istinitost nema sumnje, dok je Sunnet tj. govor poslanika Muhammeda s.a.v.s. je govor koji ima jasan nacin utvrdjivanja njegove istinitosti, te je po pitanju Sunneta razlicitost misljenja dozvoljena, kao i razilazenje po pojedinim pitanjima.)
2. Namaz - 5 dnevnih molitvi koje je svaki musliman duzan obavljati bez izostanka. Ako ne moze stojeci, onda sjedeci, ako ne moze sjedeci onda moze i mora lezeci. Tesko je u par recenica objasniti sta je sve namaz u zivotu jednog muslimana. Medjutim njegova je vaznost krucijalna i zauzima golemu vaznost u zivotu svakog vjernika muslimana jer je to njegov stub odbrane od svega sto je lose. Kazu da se odnosom muslimana prema namazu, ocituje i njegova vjera. To je prva stvar za koju ce musliman biti pitan na sudnjem danu i ako mu namaz bude valjan, bice mu valjana i ostala dijela, ako mu namaz bude nevaljao ni ostal dijela mu nece biti dobra.
3. Ramazanski post - to jest suzdravanje od jela i pica od prve niti zore tj. sabaha do prve niti mraka tj. aksama, te suzdravanje od svega sto je lose tj. suzdrzavanje od cinjenja grijeha. Smisao mu je da covjeka priblizi Allahu kroz kusnju koju sam post nosi jer nije se jednostavno suzdrzati od gladi i grijeha i kad nepostis.
4. Zekat - to je dio imovine koju je svaki musliman duzan dati zajednici u kojoj zivi i ta kolicina imovine koju je duzan dati je 2,5 posto od onoga sto mu je visak od novca, zlata, srebra, onoga sto priroda daje i td. Zekat se daje da se covjek ocisti od losih dijela, te kako bi se s onim sto mu je visak pomogla odredjena skupina ljudi.
O kategoriji ljudi kojima pripada zekat Allah dz.s. u Kur`anu kaze sljedece:
Zekat pripada samo siromasima i bijednicima, i onima kojiga sakupljaju, i onima čija srca treba pridobiti, i za otkup iz ropstva, i prezaduženima, i u svrhe na Allahovu putu, i putniku namjerniku. Allah je odredio tako! –A Allah sve zna i mudar je."
(Kuran, et-Tevbe, 60.)
5.Hadz - je peta islamska duznost. Nju je duzan obaviti svako ko je u mogucnosti. Smisao mu je da covjeka priblizi Allahovom zadovoljstvu, te da okupi muslimane sirom svijeta na mjestu gdje je podignut prvi hram na zemlji u kojem su se ljudi molili jednome Bogu, te da spomene one koji su tome pridonjeli tj. Adema Havu, te Ibrahima, Ismaila, Hadzeru.
ihsan
ihsan je treci dio vjere tj. da se covjek vjeruje u Allaha i boji ga se kao da ga vidi, iako ga ne vidi.
Nasa vjera pociva na nasoj spoznaji, mi smo se trudili da nadjemo spoznaju i Allah nas je pocastio svojom uputom i vjerom radi naseg truda. Racionalne dokaze trazi sam, neko recimo nevjeruje u ono sto mi vjerujemo, neko vjeruje, neko iste dokaze vjere neprihvaca na isti nacin a vjernici su. Tako da je ruzno i tuzno raspravljati se oko necijeg vjerovanja i nevjerovanja. Uglavnom citaj i trudi se da razmisljas glavom nekoga koji vjeruje i vidjeces da vjera i nije toliko zlo, koliko su zlo ljudi koji mogu da vjeruju u mnogo sto sta i da to pravdaju time u sta vjeruju.
Mene je vjera naucila da budem bolji covjek. Prihvatio sam je i prigrlio i sada mi je lakse zivjeti s njom, nego prije, sada sam sretniji i zadovoljniji, smireniji i bolji premaa sebi i prema drugima. usadila mi ideale, iskristalisala cula i sada sam drugaciji covjek , jednostavno bolji.