Pitanje CPU

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Bobi

Post Reply
mranis
Posts: 2
Joined: 18/05/2011 23:35

Pitanje CPU

Post by mranis » 18/05/2011 23:38

E ovako treba mi pomoc clockovo sam procesor sa 1,05 GHz na 1,40 GHz e sad trebam da podignem i voltazu koja mi je na procesoru pa neznam kako to da uradim ako neko moze da stavi slike ili da objasni fino nek napise! Hvala unaprijed. :bih: :sax:


EddinHubic
Posts: 69
Joined: 19/05/2011 12:33

Re: Pitanje CPU

Post by EddinHubic » 19/05/2011 12:44

Po pitanju se da zakljuciti da si laik u ovome i ja ti preporucujem da to ne radis sam jer mozes unistiti i procesor i maticnu :)

Spyro_ba
Posts: 37
Joined: 24/02/2011 08:26
Location: Sarajevo
Contact:

Re: Pitanje CPU

Post by Spyro_ba » 19/05/2011 12:47

Koji ti je procesor ?

mranis
Posts: 2
Joined: 18/05/2011 23:35

Re: Pitanje CPU

Post by mranis » 19/05/2011 13:24

AMD Athlon(tm) XP 1600+ 1,05 GHz ja sam ga poveco na 1,4GHz i sad da mi se nebi restartovo comp moram povecati i napon ali neznam

User avatar
Qler
Posts: 19339
Joined: 18/10/2004 14:49
Location: Sarajevo
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times

Re: Pitanje CPU

Post by Qler » 19/05/2011 13:26

Ma sta god da ti njemu uradis to je prastari procesor koji je spor za bilo sta. Tako da nista neces dobiti ni da ga dignes na 2.0GHz. A inace dizanje napona ti se nalazi u BIOS-u, i nemaju sve ploce tu opciju, pogotovo starije. I to je veliki rizik, ako pretjeras ode sve u helac...

samoTEgledam
Posts: 575
Joined: 10/03/2011 16:36
Contact:

Re: Pitanje CPU

Post by samoTEgledam » 19/05/2011 13:55

mranis wrote:E ovako treba mi pomoc clockovo sam procesor sa 1,05 GHz na 1,40 GHz e sad trebam da podignem i voltazu koja mi je na procesoru pa neznam kako to da uradim ako neko moze da stavi slike ili da objasni fino nek napise! Hvala unaprijed. :bih: :sax:


Slobodno ga zadaj na maximalni napon, pa ćeš zakonima lančane reakcije doći do novog, bržeg, boljeg i ljepšeg procesora a samim tim i mb-a, ram-a, ... :evil:

PS: Sad ozbiljno, FSB, napon, množitelj CPU-a se štima u BIOS-u, pod uslovom da su te opcije dostupne na tvojoj ploči. Pošto si ga već bildo, znači da te mogućnosti imaš na svojoj ploči. Nisi napisao šta su mu dizao; FSB ili množitelj? Koja je MB u pitanju? Koji ti je sad napon CPU-a i kako trenutno radi? Napon maximalno podigni za 0,25V u odnosu na nazivni za taj procesor. Budi spreman na veće zagrijavanje, a samim tim i na potrebu boljeg hladnjaka. Ma hiljadu je pitanja da bi se dao iole kvalitetan odgovor. Ako si FSB dizao, to će se odraziti na ostale komponente kao što su PCI, RAM i AGP,...a time i na stabilnost ... :run:

Post Reply