Pitanja za pravnike

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_Reds_

#51 Re: Pitanja za pravnike

Post by _Reds_ »

kockica_kockica wrote:
_Reds_ wrote:Pozz,

Ako se uposlenicima u firmi plaća državni praznik, na osnovu kojeg člana se to isto ne čini i pripravnicima ??

U samom pripravničkom ugovoru nigdje nije navedeno da se praznik ne plaća, regulisano je trajanje, i visina nadodnake u postoticima osnove plate ??

Da li ima neki član u zakonu u radu koji definiše ovo ??
Kad je drzavni praznik - neradni dan - svima u preduzecu se odbija topli obrok za taj dan jer ga nisu radili. to vazi i za pripravnike i za uposlene.

Jasno, pripravnici ionako nemaju taj topli obrok, ali ono što meni nije jasno je na osnovu kojeg člana zakona pripravnicima odbijaju i dnevnicu za taj dan ??
Last edited by _Reds_ on 18/02/2013 14:11, edited 1 time in total.
_Reds_

#52 Re: Pravna pitanja

Post by _Reds_ »

kockica_kockica wrote:
_Reds_ wrote:Ne znam u koju bi temu ovo stavio, pa sam otvorio novu.

1. Vidim u posljednje vrijeme, kad ase raspisuju konkursi pise jasno minmalno VSS ili prvi stepen visokoskolskog obrazovanja.

Eh sada mene zanima, koliko je recimo u drzavnim firmama veca plata kad neko ima master, odnosno kad ima bsc. ??
Mislim ako moze neko da napise tacno kako se obracunaje plata bio bih mu zahvalan.

2. Ima ovaj neko novi sakon o volonterskom radu, eh sada kako to ide. Ako neko ima recimo pola godine volonterskog rada, da li mu se to racuna kao radni staz, i da li onda mora raditi samo 6 mjeseci pripravnickog rada ??

U biti koja je razlike izmedju radnog iskustva i radnog staza, u konkursima negdje stoji, radni staz, negdje radno iskustvo ??
Volonterski rad je samo iskustvo u radu. - radno isksutvo mozes skupljati radeci na 10 strana u raznim bransama kao i bransi za koju si se skolovao. ne upisujes u radnu knjizicu.
zakonom o volonterskom radu trebale bi biti regulirane zloupotrebe koje se trenutno desavaju kod nas da volonteri rade po firmama bez ikakve naknade i prava a sve to za dzaba. po novom zakonu ukoliko volonter stice radno iskustvo u firmi, firma mu treba omoguciti uslove za rad, topli obrok i prevoz, sigurnost itd., iako ta osoba nije uposlenik tog preduzeca.
Sadasnji zakon predvidja centraliziranu bazu podataka o organizacijama/preduzecima/institucijama koje rade sa volonterima. Preduzeca ciji je glavni cilj profit nece biti u mogucnosti uzimati volontere za rad. Akreditacija preduzeca/organizacija/institucija ce vrsiti vjerojatno u nekom od Ministarstava, akreditacija volontera ce se takodje napraviti, i svaki poslodavac ce morati voditi evidenciju o volonterima, a volonteri ce imati svoje volonterske knjizice u koje ce se upisivati njihovo radno iskustvo.

Pripravnickim dobijes radni staz. - pripravnicki staz traje godinu dana neprekidnog rada u jednom preduzecu/organizaciji/instituciji. Tvoja godina dana rada se upisuje u radnu knjizicu. Tu godinu dana si uposlenik tog preduzeca sa pravima i obvezama.

Ovo dvoje nikako nije isto, i to treba biti jasno svima.
Drug u firmi kojoj ja radim, ova što obračunava platu mi kaže da ja nemam radni staž. Nemam pravo na plaćene praznike, iako to nisam naša da igdje piše. Ja na kraju mjeseca ne dobijem platnu listu, nego mi lova legne na račun. Ali sam dobio onu poreznu kraticu gdje stoji, da mi odbijaju 17,5 posto za penziono, 12.5 za zdravstveno, i 1,5 posto za nezapolene nešto, eh kad to sve dobiju, onda odbiju i 10 posto poreza. I ova mi opet tvrdi da ja nemam niti staž, niti imam zdravstveno. Nisam mogao da se sad tu nesto sa njom prepirem dok ne budem siguran 100 posto. Inace dobijem onih zakonskih 80 posto od plate za pripravnika.
kockica_kockica

#53 Re: Pravna pitanja

Post by kockica_kockica »

_Reds_ wrote:
kockica_kockica wrote:

1. Vidim u posljednje vrijeme, kad ase raspisuju konkursi pise jasno minmalno VSS ili prvi stepen visokoskolskog obrazovanja.

Eh sada mene zanima, koliko je recimo u drzavnim firmama veca plata kad neko ima master, odnosno kad ima bsc. ??
Mislim ako moze neko da napise tacno kako se obracunaje plata bio bih mu zahvalan.

2. Ima ovaj neko novi sakon o volonterskom radu, eh sada kako to ide. Ako neko ima recimo pola godine volonterskog rada, da li mu se to racuna kao radni staz, i da li onda mora raditi samo 6 mjeseci pripravnickog rada ??

U biti koja je razlike izmedju radnog iskustva i radnog staza, u konkursima negdje stoji, radni staz, negdje radno iskustvo ??
Volonterski rad je samo iskustvo u radu. - radno isksutvo mozes skupljati radeci na 10 strana u raznim bransama kao i bransi za koju si se skolovao. ne upisujes u radnu knjizicu.
zakonom o volonterskom radu trebale bi biti regulirane zloupotrebe koje se trenutno desavaju kod nas da volonteri rade po firmama bez ikakve naknade i prava a sve to za dzaba. po novom zakonu ukoliko volonter stice radno iskustvo u firmi, firma mu treba omoguciti uslove za rad, topli obrok i prevoz, sigurnost itd., iako ta osoba nije uposlenik tog preduzeca.
Sadasnji zakon predvidja centraliziranu bazu podataka o organizacijama/preduzecima/institucijama koje rade sa volonterima. Preduzeca ciji je glavni cilj profit nece biti u mogucnosti uzimati volontere za rad. Akreditacija preduzeca/organizacija/institucija ce vrsiti vjerojatno u nekom od Ministarstava, akreditacija volontera ce se takodje napraviti, i svaki poslodavac ce morati voditi evidenciju o volonterima, a volonteri ce imati svoje volonterske knjizice u koje ce se upisivati njihovo radno iskustvo.

Pripravnickim dobijes radni staz. - pripravnicki staz traje godinu dana neprekidnog rada u jednom preduzecu/organizaciji/instituciji. Tvoja godina dana rada se upisuje u radnu knjizicu. Tu godinu dana si uposlenik tog preduzeca sa pravima i obvezama.

Ovo dvoje nikako nije isto, i to treba biti jasno svima.
Drug u firmi kojoj ja radim, ova što obračunava platu mi kaže da ja nemam radni staž. Nemam pravo na plaćene praznike, iako to nisam naša da igdje piše. Ja na kraju mjeseca ne dobijem platnu listu, nego mi lova legne na račun. Ali sam dobio onu poreznu kraticu gdje stoji, da mi odbijaju 17,5 posto za penziono, 12.5 za zdravstveno, i 1,5 posto za nezapolene nešto, eh kad to sve dobiju, onda odbiju i 10 posto poreza. I ova mi opet tvrdi da ja nemam niti staž, niti imam zdravstveno. Nisam mogao da se sad tu nesto sa njom prepirem dok ne budem siguran 100 posto. Inace dobijem onih zakonskih 80 posto od plate za pripravnika.
Ti prvo moras vidjeti kako te oni vode, kao pripravnika ili kao volontera. Ako nemas staz onda si volonter a ako si pripravnik onda ti moraju uplacivati doprinose i poreze na dohodak odnosno tih neki 75 - 80 % .
Kakav ugovor imas? Sta ti pise tamo?
_Reds_

#54 Re: Pravna pitanja

Post by _Reds_ »

kockica_kockica wrote: Ti prvo moras vidjeti kako te oni vode, kao pripravnika ili kao volontera. Ako nemas staz onda si volonter a ako si pripravnik onda ti moraju uplacivati doprinose i poreze na dohodak odnosno tih neki 75 - 80 % .
Ma u ugovoru jasno stoji pripravnik-zaposlenik ?? I meni od plate po poreznoj kratici koju sam dobio odbijaju kao što sam naveo 17,5 posto za penziono, 12,5 za zdravstveno, 1.5 posto za nezaposlene, i onda od onoga što ostanu odbiju jos 10 posto poreza na platu.

Nisam se time ni bavio dok nisam otišao kod ove i pitao zašto meni nije računata nova godina, i ona mi poče pričati na što ja sve nemam prava. I ja ono slegnem ramena, rekoh hajd dobro, ipak sam novi tu, nije moje da se sa njom raspravljam dok ne provjerim. Ono što je zanimljivo je da su mi u novembru računali 22 rada dana, a bila su 22, ali sa Danom državnosti koji je prebačen na ponedeljak i bio je neradni, a sad za januar ona mi računala 21, tj. bez dva dana Nove godine??
kockica_kockica

#55 Re: Pravna pitanja

_Reds_ wrote:
kockica_kockica wrote: Ti prvo moras vidjeti kako te oni vode, kao pripravnika ili kao volontera. Ako nemas staz onda si volonter a ako si pripravnik onda ti moraju uplacivati doprinose i poreze na dohodak odnosno tih neki 75 - 80 % .
Ma u ugovoru jasno stoji pripravnik-zaposlenik ?? I meni od plate po poreznoj kratici koju sam dobio odbijaju kao što sam naveo 17,5 posto za penziono, 12,5 za zdravstveno, 1.5 posto za nezaposlene, i onda od onoga što ostanu odbiju jos 10 posto poreza na platu.

Nisam se time ni bavio dok nisam otišao kod ove i pitao zašto meni nije računata nova godina, i ona mi poče pričati na što ja sve nemam prava. I ja ono slegnem ramena, rekoh hajd dobro, ipak sam novi tu, nije moje da se sa njom raspravljam dok ne provjerim. Ono što je zanimljivo je da su mi u novembru računali 22 rada dana, a bila su 22, ali sa Danom državnosti koji je prebačen na ponedeljak i bio je neradni, a sad za januar ona mi računala 21, tj. bez dva dana Nove godine??
Imas pravo da se zalis jer nije smjela to napraviti. Ne moze jednom obracunati ovako a drugi put onako. I tebi na jedan nacin a drugima na drugi nacin... Ti imas sva prava kao i tvoje kolege uposlenici zato se trebas boriti za ta prava.
_Reds_

#56 Re: Pravna pitanja

Post by _Reds_ »

kockica_kockica wrote:
_Reds_ wrote:

Imas pravo da se zalis jer nije smjela to napraviti. Ne moze jednom obracunati ovako a drugi put onako. I tebi na jedan nacin a drugima na drugi nacin... Ti imas sva prava kao i tvoje kolege uposlenici zato se trebas boriti za ta prava.
Ma kada sam joj rekao za novembar, kaze ona ma to si ti nesto pogresno sracunao, nije ti ni tad uplaceno. Pa sam ja onda sustio, jer ona bi mi odbila onda i taj dan od naredne plate. I čitao, tražio sam po ovim zakonima, ali nigdje nisam našao da je pripravnik izuzet od plaćanja praznika. Al' hajd se ti sa rogatim bodi. Još kad mi reče da nemam pravo na zdravstveno, na bolovanje, na staž, rekoh šuti, ova će mi reći da nemam pravo ni na kiseonik.
kockica_kockica

#57 Re: Pitanja za pravnike

Ne razumijem kako nemas pravo na zdravstveno osiguranje? Po vazecem Zakonu imas pravo na zdravstveno osiguranje ali to ide preko zavoda za zaposljavanje. I u firmi u kojoj radis to su ti morali objasniti na koji nacin stjeces na to pravo. hmmm

Imas pravo na bolovanje ali moras odraditi dane u kojima si bio bolestan nakon isteka pripravnickog. Firma napise da ti produzuje ugovor o pripravnickom radi toga i na koliko - vremenski period.

Kao pripravnik nako odradjenog pripravnickog imas toliko radnog staza.
_Reds_

#58 Re: Pitanja za pravnike

Post by _Reds_ »

kockica_kockica wrote:Ne razumijem kako nemas pravo na zdravstveno osiguranje? Po vazecem Zakonu imas pravo na zdravstveno osiguranje ali to ide preko zavoda za zaposljavanje. I u firmi u kojoj radis to su ti morali objasniti na koji nacin stjeces na to pravo. hmmm

Imas pravo na bolovanje ali moras odraditi dane u kojima si bio bolestan nakon isteka pripravnickog. Firma napise da ti produzuje ugovor o pripravnickom radi toga i na koliko - vremenski period.

Da mogu ja biti bolestan, ali to nije bolovanje, nego neplaceno.

Sto se tice zdravstvenog, pa odbijaju mi 12,5 posto za ovo, tj. vidio sam na poreznoj da firma to uplacuju, pa ce biti da ova veze nema.

Eh sad me zanima za praznike, da li je tacno sto ova kaze, ili i to lupa ??
Better Man

#59 Re: Pitanja za pravnike

Post by Better Man »

Neka Vas dobro levati kad Vam prosipa šuplju da nemate kao pripravnici pravo na plaćeno za praznike! Jedinošto ja znam je da pripravnik nema pravo na g.o., a ostala prava ima, kao što su topli obrok, plaćeno za dane praznika koje ne radi, pravo na prevoz.
Better Man

#60 Re: Pitanja za pravnike

Post by Better Man »

_Reds_ wrote:
kockica_kockica wrote:Ne razumijem kako nemas pravo na zdravstveno osiguranje? Po vazecem Zakonu imas pravo na zdravstveno osiguranje ali to ide preko zavoda za zaposljavanje. I u firmi u kojoj radis to su ti morali objasniti na koji nacin stjeces na to pravo. hmmm

Sto se tice zdravstvenog, pa odbijaju mi 12,5 posto za ovo, tj. vidio sam na poreznoj da firma to uplacuju, pa ce biti da ova veze nema.

Ako si bolestan ideš na bolovanje i to ti je plaćeno izuzev toplog obroka koji ti se ne plaća za vrijeme bolovanja! Tebe na tom poslu izgleda dobro levate!
_Reds_

#61 Re: Pitanja za pravnike

Post by _Reds_ »

Better Man wrote:
_Reds_ wrote:

Ako si bolestan ideš na bolovanje i to ti je plaćeno izuzev toplog obroka koji ti se ne plaća za vrijeme bolovanja! Tebe na tom poslu izgleda dobro levate!
U aktima firme sam nasao to da nemam pravo na topli obrok i to je ok, medjutim ovo za praznike nigdje nisam nasao, i to je ocigledno da me levati.
disappointed

#62 Re: Pitanja za pravnike

Post by disappointed »

da pitam i vas...
ugovor o poklonu napravljen prije par godina kod notara ali nikad se nije otišlo u katastar i nekretnina nije nikad uknjižena na poklonoprimca. da li poklonodavac sada može prodati tu nekretninu, mislim da je sve legalno? može se obezbijediti i saglasnost pokloprimca ako ima potrebe.
gledam kao laik i po papirima vlasnik nekretnine bi bio prodavac, da li može (ako može) taj notarski ugovor o poklonu biti sad neka prepreka prodaji...?
hvala..
Miki123

#63 Re: Pitanja za pravnike

Post by Miki123 »

disappointed wrote:da pitam i vas...
ugovor o poklonu napravljen prije par godina kod notara ali nikad se nije otišlo u katastar i nekretnina nije nikad uknjižena na poklonoprimca. da li poklonodavac sada može prodati tu nekretninu, mislim da je sve legalno? može se obezbijediti i saglasnost pokloprimca ako ima potrebe.
gledam kao laik i po papirima vlasnik nekretnine bi bio prodavac, da li može (ako može) taj notarski ugovor o poklonu biti sad neka prepreka prodaji...?
hvala..
opet ti tušiš, a sve ti rečeno na drugoj temi?
JThomas

#64 Re: Pitanja za pravnike

Post by JThomas »

i još da se niko ne naljuti i da čovjek bude zahvalan i presretan što je izrađen :D
Lounge Act

#65 Re: Pravna pitanja

Post by Lounge Act »

Ja cu ti odgovoriti kako je u mojoj struci to regulisano, a ne znam da li je u svim drzavnim firmama tako:
1. Placa se mjesto na kojem radim, nema veze da li imam VŠS ili VSS ili kako god je to sad po bolonji, placa mi je ista i ide isti koeficijent prema kojem se obracunava. Jedini nacin na koji se moze ostvariti veca placa je vise radnog staza jer godine staza, takodjer, ulaze u obracun.
2. Volonterski rad se ne racuna u radni staz, ali se racuna u pripravnicki staz pa ako si radio pola godine kao volonter imas to pola godine odradjenog radnog iskustva-pripravnickog staza, ali ti isti nece biti upisan u knjizicu.
-Radno iskustvo mozes steci radeci honorarno ili kao volonter i tada ti se to ne upisuje u radnu knjizicu, ali ti imas iskustvo na odredjenim poslovima koje ugovorom volonterskom radu mozes dokazati i na osnovu tog iskustva npr. polagati drzavni ispit.
-Radni staz je radno iskustvo koje je steceno potpisivanjem ugovora o radu na odredjeno ili neodredjeno vrijeme i upisano u radnu knjizicu. Za to vrijeme osim place, toplog obroka i prijevoza koje ti imas poslodavac uplacuje i doprinose drzavi za tebe.
disappointed

#66 Re: Pitanja za pravnike

Post by disappointed »

Miki123 wrote:
disappointed wrote:da pitam i vas...
hvala..
opet ti tušiš, a sve ti rečeno na drugoj temi?
tamo sam pitala advokate, a sad pitam pravnike :mrgreen:
Maly

#67 Re: Pravna pitanja

Post by Maly »

_Reds_ wrote:

Dobro ti je racunala u januaru je bilo 21 radnih dana...ne znam što misliš da si zakinut nešto

Zakon o radu FBiH
Clan 26.
Poslodavac moze zakljuciti ugovor o radu sa pripravnikom. Pripravnikom se smatra lice koje prvi put zasniva radni odnos u zanimanju za koje se skolovalo, radi strucnog osposobljavanja za samostalan rad. Ugovor o radu sa pripravnikom zakljucuje se na odredeno vrijeme, a najduze godinu dana, ako zakonom, propisom kantona ili ugovorom o radu nije drugacije odredeno.
Clan 28.
Ako je strucni ispit ili radno iskustvo utvrdeno zakonom ili pravilnikom o radu, uvjet za obavljanje poslova odredenog zanimanja, poslodavac moze lice koje zavrsi skolovanje za takvo zanimanje, primiti na strucno osposobljavanje za samostalan rad, bez zasnivanja radnog odnosa ( volonterski rad ).
Period volonterskog rada iz stava 1. ovog clana racuna se u pripravnicki staz i u radno iskustvo kao uvjet za rad na odredenim poslovima.
Volonterski rad iz stava 1. ovog clana moze trajati najduze godinu dana, ako zakonom nije drugacije odredeno. Ugovor o volonterskom radu zakljucuje se u pismenoj formi. Nacin i trajanje volonterskog rada i polaganje strucnog ispita ureduje se zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.
Licu, za vrijeme obavljanja volonterskog rada, osigurava se odmor u toku rada pod istim uvjetima kao i za zaposlenike u radnom odnosu i prava po osnovu osiguranja za slucaj povrede na radu i profesionalne bolesti, u skladu sa propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju.
Clan 70.
Kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu odreduju se periodi isplate place, koji ne mogu biti duzi od 30 dana.
Prilikom isplate place poslodavac je duzan zaposleniku uruciti pismeni obracun place. Pojedinacne isplate place nisu javne.
Zviz
Location: Sarejevo / Gvineja-Bisau / Tokijo / Brisel / Kopenhagen / Guam

#68 Re: Pitanja za pravnike

Post by Zviz »

Zakazano pripravno rociste odgodjeno [sud odgodio] do daljneg bez obrazlozenja, jel to moguce po nekom pravliniku?
xmaya

#69 Re: Pitanja za pravnike

Post by xmaya »

Imam presudu o sporazumnim razvodu braka (sve je završeno bez advokata) i sve je ok, osim alimentacije koju nikako da pođe plaćati. Šta ja treba da uradim da mi njegova firma krene uplaćivati alimentaciju na osnivu te presude? Mogu li ja presudu poslati poštom na nj.firmu? Da li to treba uraditi sud ili neko drugi zvanično? koja je uopće procedura..?
hvala
cendlerbing

#70 Re: Pitanja za pravnike

Post by cendlerbing »

Poznaje li neko pravnika koji se bavi internacionalnim slučajevima?
zgiba

#71 Re: Pitanja za pravnike

Post by zgiba »

cendlerbing wrote:Poznaje li neko pravnika koji se bavi internacionalnim slučajevima?
Sta ti znaci internacionalni slucaj? Arbitraza, sudski postupak u inostranstvu? U nekim drzavama stranke na sudu mogu zastupati samo domaci advokati (npr. Hrvatska).
mali jomu

#72 Re: Pitanja za pravnike

Post by mali jomu »

Adamir_ wrote: Šta uraditi kada znate da je neko iz policije i sigurnosnih agencija DEBELO PREKRŠIO ovlasti, u smislu zloupotrebe položaja, zastrašivanja i maltretiranja nekoga ko je upoznat sa njegovim kriminalom? Znam da postoji unutrašnja kontrola, ali postoji mogućnost da je ona u prijateljskim odnosima sa tom osobom i da će samo zataškat slučaj. Dakle, kome je u tom slučaju najbolje prijaviti tu osobu (osobe) ?

Cim si ti ovdje postavio takvo pitanje...... mozes samo nastradat, bolje ti je ne radi nista, vec ako mozes vadi sebe i boli te kurac,

u stvari i ne mozes nista...... osim da najebes, jebiga u stvarnosti tako ti to hoda svugjde u svijetu pa i ovdje,

osim samo na filmovima gdje rambo tip sve razjebe...... i ode laganini kuci :mrgreen:
cendlerbing

#73 Re: Pitanja za pravnike

Post by cendlerbing »

zgiba wrote:
cendlerbing wrote:Poznaje li neko pravnika koji se bavi internacionalnim slučajevima?
Sta ti znaci internacionalni slucaj? Arbitraza, sudski postupak u inostranstvu? U nekim drzavama stranke na sudu mogu zastupati samo domaci advokati (npr. Hrvatska).
Treba mi neko ko poznaje zakon o penzijskom osiguranju, konkretno u Španiji, za radnika iz BiH.
MarlboroGold

#74 Re: Pitanja za pravnike

Post by MarlboroGold »

Probaj sa Almom Prnjavorac. Ona je jedna od poznatijih pravnica/ka što se tiče međunarodnog prava.

[email protected]

Pošalji zvanični upit. Ako ništa može te uputiti na nekog ko se time bavi.
cendlerbing

#75 Re: Pitanja za pravnike

Post by cendlerbing »

Super, hvala puno.
Post Reply