sta mislis, zna li fia satru
nema u riječniku, žao mi je ....
... nisi ti razmišlao o tome, šta sam pisala...upravo!!! kad ti ne znas sta zelis
izvini, ako je tebi dovoljno, meni nije...iako ti se o islamu dovoljno objasnilo
naravno, nisam rekla da sam ovjde zbog jezika,...- "jedan od razloga"Fia - lakse je nauciti jezik na nekim laksim temama
Abu FEED el-Castro wrote:Fia, lijep pozdrav, samo da te napomenem da te ne zelimo prevesti u svoje kako ce neko rado htjeti protumačiti, kod nas je zapravo ionako vec odavno guzva ...
Sta god ti treba, samo ti slobodno priupitaj, i (da pokazemo diggeru i kompaniji tolerantnost vjernika) ako imas i kakvih stvari da ti izgledaju naopake u islamu, ili nekakvih jos nejasnoca ili nesto sto ti je mozda neko predstavio da je kod muslimana tabu tema, a ti slobodno ožeži, i to prvo po tom...
chinese_water.....A i slobodno postavljaj pitanja, ono sto se moze objasniti...objasnit ce se...
Ako si jednom procitala, mislim da to ne bi trebalo predstavljati problem za shvatanje.fia wrote:Taj Ahmmov „posljednji prijedlog“ me je doveo do pitanja:
Ima li u Islamu odgovore na pitanja -
Zašto Bog dopušta sve te stvari koje se dešavaju,........
i da li objašnjava rešenje?
/svima, koji misle da nakon jednog pročitanja Kurana, moram znati odgovor, se izvinjavam....neznam...zato pitam/
025:033. Oni ti neće nijedan prigovor postaviti, a da ti Mi nećemo odgovor i najljepše objašnjenje navesti.fia wrote:
/
Vazi otvorenost pitanja...hmmm, bas lijepo to zvuci...Abu FEED el-Castro wrote:Fia, ne dozvoli da citiram sam sebe, nema smisla, ali i dalje vazi "otvorenost pitanja", a.basko stipu je ba nek pita, ha ja..
Meni je lakse sa Fia pita kolko hoce, i da me digger i nin zajednički maltretiraju sa ispoljavanjem svojih frustracija, negoli da me (npr.) KGKG "brani"...![]()
Joj šuti, evo sad ce ona koda gledam lupus in fabula, a bas je bio rahatluk pozadugo
chines_water, hvala tichinese_water wrote:Ako si jednom procitala, mislim da to ne bi trebalo predstavljati problem za shvatanje.fia wrote:Taj Ahmmov „posljednji prijedlog“ me je doveo do pitanja:
/svima, koji misle da nakon jednog pročitanja Kurana, moram znati odgovor, se izvinjavam....neznam...zato pitam/
Bog ti je dao Afriku,da uvidis razliku izmedu jednog Africkog djeteta koje za cipele koristi plasticnu flasu probusenu konopcima i sveze je oko nogu, dao ti je recimo, jednog Robbie Williams-a koji ima bar 4-5 vila (naravno neophodnih) koji moze u miru da vidi to dijete i da ga uopste ne dotakne ta situacija(primjer Robija sam uzeo cisto onako...bezveze...). Zasto ti je dao to dvoje? Pa da znas, ako bi se tebi desilo ovosvijetsko bogatstvo,kako NE TREBAS postupati sa njim,te je to bogatstvo samo iskusenje. Hoces li ti sebi graditi 4-5 vila, ili ces ipak imati jednu a novac od ostalih podijeliti onima kojima zaista to treba za neke osnovne zivotne potrebe...je stvar osobe... ali koliko mi se cini ... i koliko dugo je taj kontinent u patnjama, mislim da su rijetki koji su polozili taj Boziji ispit.
I ako si zaista (a da ti odmah kazem, mislim da nisi ni pogledala,a kamo li procitala,jer da jesi...ovo bi ti kao dan bilo jasno) procitala Kur'an,jasno ti je da je ovo sve sto se dogada ISKUSENJE.
Eh ovako, preporucujem ti da prije nego li uzmes Kur'an slijedeci put u ruke, da budes cista, dakle neposredno prije uzimanja Kur'an-a operes ruke,lice noge itd... po mogucnosti da uzmes abdest,ali posto nisi Muslimanka,mislim da mozes i bez kompletnog abdesta.Helem, jako je bitno biti cist kada se cita Kur'an. To se radi zbog postovanja prema Allahovoj rijeci, pri cemu ti on sigurno olaksa put k shvatanju manje shvatljivih ajeta.fia wrote:chines_water, hvala tichinese_water wrote:Ako si jednom procitala, mislim da to ne bi trebalo predstavljati problem za shvatanje.fia wrote:Taj Ahmmov „posljednji prijedlog“ me je doveo do pitanja:
Bog ti je dao Afriku,da uvidis razliku izmedu jednog Africkog djeteta koje za cipele koristi plasticnu flasu probusenu konopcima i sveze je oko nogu, dao ti je recimo, jednog Robbie Williams-a koji ima bar 4-5 vila (naravno neophodnih) koji moze u miru da vidi to dijete i da ga uopste ne dotakne ta situacija(primjer Robija sam uzeo cisto onako...bezveze...). Zasto ti je dao to dvoje? Pa da znas, ako bi se tebi desilo ovosvijetsko bogatstvo,kako NE TREBAS postupati sa njim,te je to bogatstvo samo iskusenje. Hoces li ti sebi graditi 4-5 vila, ili ces ipak imati jednu a novac od ostalih podijeliti onima kojima zaista to treba za neke osnovne zivotne potrebe...je stvar osobe... ali koliko mi se cini ... i koliko dugo je taj kontinent u patnjama, mislim da su rijetki koji su polozili taj Boziji ispit.
I ako si zaista (a da ti odmah kazem, mislim da nisi ni pogledala,a kamo li procitala,jer da jesi...ovo bi ti kao dan bilo jasno) procitala Kur'an,jasno ti je da je ovo sve sto se dogada ISKUSENJE.![]()
da si unatoč tvoje sumnje u to što sam napisala, meni odgovorio…
ja nisam čovjek, koji se odlučiva i radi zaključke nakon prvih utisaka. Mogu imati neke osječaje, mogu o tome nešto misliti, ali kad nisam sigurna da dobro razumjem, do tada jaaaakoooo ne volim ništa komentirati. I u vremenu skupljanja informacija namjerno to neradim, samo se i pitanjima uvjeravam, da li sam dobro shvatila.
Premda ti misliš nešto drugo, stvarno sam pročitala - jedan put, i nakon tvog prošlog savjeta počela čitati opet. I ne samo čitati, jer sam konačno uspjela na mojom jeziku nabaviti Kuran u knjigi, nego sad sebi pravim i bilježke…
U pravu si, nije teško za shvatanje, samo ponekad nisam sigurna, da sam stvarno dobro shvatila.
I je još jedan mali problem u tome, da zasad nije mi potpuno jasno, da li uzimate ono što je u Kuranu, da je stvarno konačno, ili ima u tim nekim „hadisima“ još nešto…
zato sam pitala, da li „Islam“ daje odgovore, ne Kuran…../na mojim jeziku te hadise nema… stvarno nema, samo nekoliko citata na jedinoj islamskoj stranici…/
Ako ima na vašem, neki link, gdje su svi skupa, da se nemora tražiti samo citacije jednog….pa drugog i tako dalje, bit ču vam vrlo zahvalna. /na engleskom ne volim, izvinjavam se/
Dobro nam dosal fiafia wrote:nadam se da ste malo odmorili od mojih "beskrajnih pitanja"
![]()
![]()
zanima me, iz kojeg pogleda i zašto se muslimani medjusobno nazivaju "brat" i "sestra"
puno hvala unaprijed...
Ok, pretpostavljam da je to tako,.... u tome slučaju, ako ima odnos brat i sestra po vjeri, otac ili majka je ko? Ako to tako po islamu ide, naravno...4bosnia wrote:Dobro nam dosal fiafia wrote:nadam se da ste malo odmorili od mojih "beskrajnih pitanja"
![]()
![]()
zanima me, iz kojeg pogleda i zašto se muslimani medjusobno nazivaju "brat" i "sestra"
puno hvala unaprijed...![]()
Razlog je jednostavan - jer ih je Uzviseni Boga tako nazvao: Zaista su muslimani (i muslimanke) medusobno braca i sestre jedni drugima.. (sura El-Hudzirat) tj. braca i sestre po vjeri, bez obzira koje bili nacije ili rase ili kakvog su porijekla itd. Razlika je medu njima samo u bogobojaznosti i kolicini dobrih djela koje cine.