Pita/burek
Moderator: anex
-
- Posts: 482
- Joined: 10/12/2009 07:55
#126 Re: Pita/burek
Pusti filozofe-burek je PITOBASA-dok je svijeta i vijeka
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#127 Re: Pita/burek
Ovi koji to kazu, kazu zato sto znaju da je to nepravilno.because_of_you wrote: To zbog ovih koji kažu da ne postoji takvo što
DakleM jos jednom, maslenica ili maslanica se zove tako zato sto se pravi tako sto se posipa masnocom, uljem, puterom ili maslom, sama rijec joj to govori.
A to sto neko burek zove maslanica od mesa ne znaci da je to tacno, jer nije i nikada nece ni biti.
- because_of_you
- Posts: 2275
- Joined: 24/11/2009 21:58
#128 Re: Pita/burek
ladyblue18 wrote:Ovi koji to kazu, kazu zato sto znaju da je to nepravilno.because_of_you wrote: To zbog ovih koji kažu da ne postoji takvo što
DakleM jos jednom, maslenica ili maslanica se zove tako zato sto se pravi tako sto se posipa masnocom, uljem, puterom ili maslom, sama rijec joj to govori.
A to sto neko burek zove maslanica od mesa ne znaci da je to tacno, jer nije i nikada nece ni biti.
Ama imamo i mi burek, i drugačije se radi od masnce (maslenice) sa mesom
-
- Posts: 923
- Joined: 14/06/2008 19:25
#129 Re: Pita/burek
a kad smo kod tih jela kljukušu moji zovi (z)livača i ne ide s mlijekom, i postoji verzija s kiselim mlijekom i bijelim lukom kao preljev, šta već e to se zvalo - lukovačaKLJUKUŠA
Za 6 obroka: 1 kg bijelog brašna, 1 jaje, so, mesna voda, 1 I kiselog mlijeka, koje česno bijelog luka, nešto masla (masnoće). Brašno se prosije, doda 1 jaje, posoli, te zamijesi vodom. Tijesto se tanko izlije na pomašćenu tepsiju
i reš peče. Ispečena se iskomada, prelije juhom (ili vodom) i ocijedi, te onda stavi u duboku tepsiju. Ukiselo mlijeko se saspe istučeni ili sitno isjecani bijeli luk, te kljukuša polije. Zatim se uzavrije maslo i kljukuša začini. A može se masnoćom začiniti i kiselo mlijeko, te kljukuša politi.
Spravlja se i tako da se ne prelijeva juhom, nego iskomada, polije kiselim mlijekom i pomasti.
Neki spravljaju kljukušu i ovako: Izliju tanko 1 sloj na tepsiju da se
zapeče, a onda po tom sloju izliju drugi tanki sloj i vrate u rernu da se sve ispeče .
dok (z)livača s zeljem/špinatom/blitvom se zvala prisnac
-
- Posts: 8483
- Joined: 26/12/2009 15:23
#130 Re: Pita/burek
A to sto neko burek zove maslanica od mesa ne znaci da je to tacno, jer nije i nikada nece ni biti.
kod nas to tako zovu oduvijek,a ko si ti da kazes sta je ispravno???? isto kao da kazem oduvijek je bosnjacki bilo babo pa ko god kaze tata taj nije upravu jer nasi nisu nikada prije komunizma koristili tata
-
- Posts: 1366
- Joined: 05/06/2008 08:13
- ČikaJosip
- Posts: 250
- Joined: 24/01/2011 12:17
#132 Re: Pita/burek
U Iloku: Što će te?
Burek.
Sa čime?
Sa jogurtom!
ma ne to, nego sa sirom, zeljem, ....
Pa kako ja znam sve su one pite. Burek je pita od mesa, zeljanica je pita od zelja, ...
Ali neki dan na jednom drugom forumu neko napisa da je u Turskoj drugačije, da je i dolje burek od ovoga, burek od onoga.
Da mi pogrešno govorimo.
Burek.
Sa čime?
Sa jogurtom!
ma ne to, nego sa sirom, zeljem, ....
Pa kako ja znam sve su one pite. Burek je pita od mesa, zeljanica je pita od zelja, ...
Ali neki dan na jednom drugom forumu neko napisa da je u Turskoj drugačije, da je i dolje burek od ovoga, burek od onoga.
Da mi pogrešno govorimo.
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#133 Re: Pita/burek
Odustajem.
Uzivajte i dalje u maslanici od mesa.
Uzivajte i dalje u maslanici od mesa.
- ladyada
- Posts: 1460
- Joined: 05/04/2008 13:38
- Location: Germany
#134 Re: Pita/burek
mljac dobi apetit ......... mogla bi koja pita sad ..........super blog ...........AldinK wrote:Vrilica je pita od brasna, ulja i mlijeka, a opet je ukusna. Tijesto se zakuha kljucalom vodom, izradi na vrelom ulju i, poslije pecenja, zalije kljucalim mlijekom. Pola centralne Bosne je odraslo na vrilici...
http://pull-mojakuhinjica.blogspot.com/ ... ilica.html
- Cholina_Lokica
- Posts: 11119
- Joined: 20/10/2008 23:16
- Location: ...
#135 Re: Pita/burek
stvarno lejdi.... ne znas da je maslenica od mesaladyblue18 wrote:Odustajem.
Uzivajte i dalje u maslanici od mesa.
-
- Posts: 8483
- Joined: 26/12/2009 15:23
#136 Re: Pita/burek
Cholina_Lokica wrote:stvarno lejdi.... ne znas da je maslenica od mesaladyblue18 wrote:Odustajem.
Uzivajte i dalje u maslanici od mesa.
nije maslenica nego maslAnica,,i nije od mesa ali moze biti od mesa i od sira
vidis kako je nasa Bosna bogata razlicitostima
- psydelija
- Posts: 1846
- Joined: 02/09/2010 03:46
- Location: ispod pantografa
#137 Re: Pita/burek
because_of_you wrote:Da samo dobacim da u Krajini postoji maslenica sa mesom (samo što mi tako ne izgovaramo, nego mas'nca
a, postoji li kljukusa?
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#139 Re: Pita/burek
A Boga mi jest i maslanica i maslenica.theTruePath wrote:
nije maslenica nego maslAnica
Bezidejna
- psydelija
- Posts: 1846
- Joined: 02/09/2010 03:46
- Location: ispod pantografa
#140 Re: Pita/burek
ahahaČikaJosip wrote:U Iloku: Što će te?
Burek.
Sa čime?
Sa jogurtom!
Pa kako ja znam sve su one pite. Burek je pita od mesa, zeljanica je pita od zelja, ...
Ali neki dan na jednom drugom forumu neko napisa da je u Turskoj drugačije, da je i dolje burek od ovoga, burek od onoga.
ne samo u turskoj, vec i makedoniji, kosovu, srbiji..., na narudzbu "burek" ide uvek "sa"; mesom, sirom, spanacem, maglom, sedim vlasima...
razlicitost naziva piti u bih je marketinski trik za turiste.
- ČikaJosip
- Posts: 250
- Joined: 24/01/2011 12:17
#141 Re: Pita/burek
Ja ogladnio od silnog čitanja ove teme. ne znam za vas. a ne jedem poslije 6.
Hajde ne pišite više ovdje!
iššš!!
Hajde ne pišite više ovdje!
iššš!!
- bez_ideje
- Posts: 4553
- Joined: 27/01/2008 19:30
#142 Re: Pita/burek
sjo.....sad ce ljeto,pa kad se dofatim jabukare od tresanja
- plain vanilla
- Posts: 66854
- Joined: 05/10/2008 12:10
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#143 Re: Pita/burek
ima i kod nas, maslenica/maslanica s mesomladyblue18 wrote:A Boga mi jest i maslanica i maslenica.theTruePath wrote:
nije maslenica nego maslAnica
Bezidejna
nije to polagani burek, jer ide mnogo manje mesa..meso samo u tragovima
tako isto i sa sirom..ono kad imas mako sira, ne mozes napraviti sirnicu, pa eto da maslanica nije prazna..
- because_of_you
- Posts: 2275
- Joined: 24/11/2009 21:58
#144 Re: Pita/burek
psydelija wrote:because_of_you wrote:Da samo dobacim da u Krajini postoji maslenica sa mesom (samo što mi tako ne izgovaramo, nego mas'nca
a, postoji li kljukusa?
Svi znaju da Krajina ima posebne kljukuše (drugačije od ovih sa recepata), i da je najbolja sa piletinom i zapečenim krajevima U nedostatku mesa, stavi se malo krompira, ili i bez njega, samo se kasnije pomasti i doda sira
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#145 Re: Pita/burek
Zar to nije kvrgusabecause_of_you wrote: Svi znaju da Krajina ima posebne kljukuše (drugačije od ovih sa recepata), i da je najbolja sa piletinom i zapečenim krajevima
-
- Posts: 36
- Joined: 13/01/2008 17:00
#146 Re: Pita/burek
Blog naravno nije moj. A "pita" baba je jos bolja od vriliceladyada wrote:mljac dobi apetit ......... mogla bi koja pita sad ..........super blog ...........AldinK wrote:Vrilica je pita od brasna, ulja i mlijeka, a opet je ukusna. Tijesto se zakuha kljucalom vodom, izradi na vrelom ulju i, poslije pecenja, zalije kljucalim mlijekom. Pola centralne Bosne je odraslo na vrilici...
http://pull-mojakuhinjica.blogspot.com/ ... ilica.html
http://pull-mojakuhinjica.blogspot.com/ ... /baba.html
- because_of_you
- Posts: 2275
- Joined: 24/11/2009 21:58
#147 Re: Pita/burek
ladyblue18 wrote:Zar to nije kvrgusabecause_of_you wrote: Svi znaju da Krajina ima posebne kljukuše (drugačije od ovih sa recepata), i da je najbolja sa piletinom i zapečenim krajevima
U cazinskoj Krajini nema tog izraza, možda u ostatku Krajine ima Nama je kljukuša koja god
- Cholina_Lokica
- Posts: 11119
- Joined: 20/10/2008 23:16
- Location: ...
#148 Re: Pita/burek
nikad mi necemo pofatat ova imeta, sto je nama jedno, onima anama je drugoladyblue18 wrote:Zar to nije kvrgusabecause_of_you wrote: Svi znaju da Krajina ima posebne kljukuše (drugačije od ovih sa recepata), i da je najbolja sa piletinom i zapečenim krajevima
- ladyblue18
- Posts: 22380
- Joined: 24/12/2006 22:57
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#149 Re: Pita/burek
Cholina_Lokica wrote: nikad mi necemo pofatat ova imeta, sto je nama jedno, onima anama je drugo
Mene uvijek ucili da je to sa piletinom kvrgusa i da je jelo iz Krajine, znaci tako se i gore zove, ali evo izgleda da ne zove svuda.
Previse za moj mozak
-
- Posts: 1366
- Joined: 05/06/2008 08:13