Pita/burek

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
drenmajster
Posts: 482
Joined: 10/12/2009 07:55

#126 Re: Pita/burek

Post by drenmajster »

Pusti filozofe-burek je PITOBASA-dok je svijeta i vijeka
User avatar
ladyblue18
Posts: 22380
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#127 Re: Pita/burek

Post by ladyblue18 »

because_of_you wrote: To zbog ovih koji kažu da ne postoji takvo što :wink:
Ovi koji to kazu, kazu zato sto znaju da je to nepravilno. :oops:

DakleM jos jednom, maslenica ili maslanica se zove tako zato sto se pravi tako sto se posipa masnocom, uljem, puterom ili maslom, sama rijec joj to govori.

A to sto neko burek zove maslanica od mesa ne znaci da je to tacno, jer nije i nikada nece ni biti.
User avatar
because_of_you
Posts: 2275
Joined: 24/11/2009 21:58

#128 Re: Pita/burek

Post by because_of_you »

ladyblue18 wrote:
because_of_you wrote: To zbog ovih koji kažu da ne postoji takvo što :wink:
Ovi koji to kazu, kazu zato sto znaju da je to nepravilno. :oops:

DakleM jos jednom, maslenica ili maslanica se zove tako zato sto se pravi tako sto se posipa masnocom, uljem, puterom ili maslom, sama rijec joj to govori.

A to sto neko burek zove maslanica od mesa ne znaci da je to tacno, jer nije i nikada nece ni biti.

Ama imamo i mi burek, i drugačije se radi od masnce (maslenice) sa mesom :)
ivannn
Posts: 923
Joined: 14/06/2008 19:25

#129 Re: Pita/burek

Post by ivannn »

KLJUKUŠA
Za 6 obroka: 1 kg bijelog brašna, 1 jaje, so, mesna voda, 1 I kiselog mlijeka, koje česno bijelog luka, nešto masla (masnoće). Brašno se prosije, doda 1 jaje, posoli, te zamijesi vodom. Tijesto se tanko izlije na pomašćenu tepsiju
i reš peče. Ispečena se iskomada, prelije juhom (ili vodom) i ocijedi, te onda stavi u duboku tepsiju. Ukiselo mlijeko se saspe istučeni ili sitno isjecani bijeli luk, te kljukuša polije. Zatim se uzavrije maslo i kljukuša začini. A može se masnoćom začiniti i kiselo mlijeko, te kljukuša politi.

Spravlja se i tako da se ne prelijeva juhom, nego iskomada, polije kiselim mlijekom i pomasti.
Neki spravljaju kljukušu i ovako: Izliju tanko 1 sloj na tepsiju da se
zapeče, a onda po tom sloju izliju drugi tanki sloj i vrate u rernu da se sve ispeče .
a kad smo kod tih jela kljukušu moji zovi (z)livača i ne ide s mlijekom, i postoji verzija s kiselim mlijekom i bijelim lukom kao preljev, šta već e to se zvalo - lukovača
dok (z)livača s zeljem/špinatom/blitvom se zvala prisnac :D
theTruePath
Posts: 8483
Joined: 26/12/2009 15:23

#130 Re: Pita/burek

Post by theTruePath »

A to sto neko burek zove maslanica od mesa ne znaci da je to tacno, jer nije i nikada nece ni biti.

kod nas to tako zovu oduvijek,a ko si ti da kazes sta je ispravno???? isto kao da kazem oduvijek je bosnjacki bilo babo pa ko god kaze tata taj nije upravu jer nasi nisu nikada prije komunizma koristili tata ;) :D
Envy
Posts: 1366
Joined: 05/06/2008 08:13

#131 Re: Pita/burek

Post by Envy »

...
Last edited by Envy on 12/01/2012 10:47, edited 1 time in total.
User avatar
ČikaJosip
Posts: 250
Joined: 24/01/2011 12:17

#132 Re: Pita/burek

Post by ČikaJosip »

U Iloku: Što će te?
Burek.
Sa čime?
Sa jogurtom!
:lol:
ma ne to, nego sa sirom, zeljem, ....

Pa kako ja znam sve su one pite. Burek je pita od mesa, zeljanica je pita od zelja, ...

Ali neki dan na jednom drugom forumu neko napisa da je u Turskoj drugačije, da je i dolje burek od ovoga, burek od onoga.
Da mi pogrešno govorimo.
User avatar
ladyblue18
Posts: 22380
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#133 Re: Pita/burek

Post by ladyblue18 »

Odustajem. :D
Uzivajte i dalje u maslanici od mesa.
User avatar
ladyada
Posts: 1460
Joined: 05/04/2008 13:38
Location: Germany

#134 Re: Pita/burek

Post by ladyada »

AldinK wrote:Vrilica je pita od brasna, ulja i mlijeka, a opet je ukusna. :D Tijesto se zakuha kljucalom vodom, izradi na vrelom ulju i, poslije pecenja, zalije kljucalim mlijekom. Pola centralne Bosne je odraslo na vrilici...

http://pull-mojakuhinjica.blogspot.com/ ... ilica.html
:-) :-) :-) :-) mljac dobi apetit ......... mogla bi koja pita sad ..........super blog ...........
User avatar
Cholina_Lokica
Posts: 11119
Joined: 20/10/2008 23:16
Location: ...

#135 Re: Pita/burek

Post by Cholina_Lokica »

ladyblue18 wrote:Odustajem. :D
Uzivajte i dalje u maslanici od mesa.
stvarno lejdi.... ne znas da je maslenica od mesa :roll: :mrgreen:
theTruePath
Posts: 8483
Joined: 26/12/2009 15:23

#136 Re: Pita/burek

Post by theTruePath »

Cholina_Lokica wrote:
ladyblue18 wrote:Odustajem. :D
Uzivajte i dalje u maslanici od mesa.
stvarno lejdi.... ne znas da je maslenica od mesa :roll: :mrgreen:

nije maslenica nego maslAnica,,i nije od mesa ali moze biti od mesa i od sira


vidis kako je nasa Bosna bogata razlicitostima ;) 8-)
User avatar
psydelija
Posts: 1846
Joined: 02/09/2010 03:46
Location: ispod pantografa

#137 Re: Pita/burek

Post by psydelija »

because_of_you wrote:Da samo dobacim da u Krajini postoji maslenica sa mesom (samo što mi tako ne izgovaramo, nego mas'nca :D

a, postoji li kljukusa? :lol:
User avatar
bez_ideje
Posts: 4553
Joined: 27/01/2008 19:30

#138 Re: Pita/burek

Post by bez_ideje »

i glupostima :roll:
User avatar
ladyblue18
Posts: 22380
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#139 Re: Pita/burek

Post by ladyblue18 »

theTruePath wrote:

nije maslenica nego maslAnica
A Boga mi jest i maslanica i maslenica. :)

Bezidejna :D
User avatar
psydelija
Posts: 1846
Joined: 02/09/2010 03:46
Location: ispod pantografa

#140 Re: Pita/burek

Post by psydelija »

ČikaJosip wrote:U Iloku: Što će te?
Burek.
Sa čime?
Sa jogurtom!

Pa kako ja znam sve su one pite. Burek je pita od mesa, zeljanica je pita od zelja, ...

Ali neki dan na jednom drugom forumu neko napisa da je u Turskoj drugačije, da je i dolje burek od ovoga, burek od onoga.
ahaha :lol: :lol: :thumbup:

ne samo u turskoj, vec i makedoniji, kosovu, srbiji..., na narudzbu "burek" ide uvek "sa"; mesom, sirom, spanacem, maglom, sedim vlasima... :-)

razlicitost naziva piti u bih je marketinski trik za turiste. :D
User avatar
ČikaJosip
Posts: 250
Joined: 24/01/2011 12:17

#141 Re: Pita/burek

Post by ČikaJosip »

Ja ogladnio od silnog čitanja ove teme. ne znam za vas. a ne jedem poslije 6.
Hajde ne pišite više ovdje!

iššš!!
User avatar
bez_ideje
Posts: 4553
Joined: 27/01/2008 19:30

#142 Re: Pita/burek

Post by bez_ideje »

sjo.....sad ce ljeto,pa kad se dofatim jabukare od tresanja :mrgreen:
User avatar
plain vanilla
Posts: 66854
Joined: 05/10/2008 12:10
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#143 Re: Pita/burek

Post by plain vanilla »

ladyblue18 wrote:
theTruePath wrote:

nije maslenica nego maslAnica
A Boga mi jest i maslanica i maslenica. :)

Bezidejna :D
ima i kod nas, maslenica/maslanica s mesom

nije to polagani burek, jer ide mnogo manje mesa..meso samo u tragovima :lol:
tako isto i sa sirom..ono kad imas mako sira, ne mozes napraviti sirnicu, pa eto da maslanica nije prazna..
User avatar
because_of_you
Posts: 2275
Joined: 24/11/2009 21:58

#144 Re: Pita/burek

Post by because_of_you »

psydelija wrote:
because_of_you wrote:Da samo dobacim da u Krajini postoji maslenica sa mesom (samo što mi tako ne izgovaramo, nego mas'nca :D

a, postoji li kljukusa? :lol:

Svi znaju da Krajina ima posebne kljukuše (drugačije od ovih sa recepata), i da je najbolja sa piletinom i zapečenim krajevima :D ;-) U nedostatku mesa, stavi se malo krompira, ili i bez njega, samo se kasnije pomasti i doda sira :)
User avatar
ladyblue18
Posts: 22380
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#145 Re: Pita/burek

Post by ladyblue18 »

because_of_you wrote: Svi znaju da Krajina ima posebne kljukuše (drugačije od ovih sa recepata), i da je najbolja sa piletinom i zapečenim krajevima :D
Zar to nije kvrgusa :?
AldinK
Posts: 36
Joined: 13/01/2008 17:00

#146 Re: Pita/burek

Post by AldinK »

ladyada wrote:
AldinK wrote:Vrilica je pita od brasna, ulja i mlijeka, a opet je ukusna. :D Tijesto se zakuha kljucalom vodom, izradi na vrelom ulju i, poslije pecenja, zalije kljucalim mlijekom. Pola centralne Bosne je odraslo na vrilici...

http://pull-mojakuhinjica.blogspot.com/ ... ilica.html
:-) :-) :-) :-) mljac dobi apetit ......... mogla bi koja pita sad ..........super blog ...........
Blog naravno nije moj. A "pita" baba je jos bolja od vrilice :D

http://pull-mojakuhinjica.blogspot.com/ ... /baba.html
User avatar
because_of_you
Posts: 2275
Joined: 24/11/2009 21:58

#147 Re: Pita/burek

Post by because_of_you »

ladyblue18 wrote:
because_of_you wrote: Svi znaju da Krajina ima posebne kljukuše (drugačije od ovih sa recepata), i da je najbolja sa piletinom i zapečenim krajevima :D
Zar to nije kvrgusa :?

U cazinskoj Krajini nema tog izraza, možda u ostatku Krajine ima :D Nama je kljukuša koja god :lol:
User avatar
Cholina_Lokica
Posts: 11119
Joined: 20/10/2008 23:16
Location: ...

#148 Re: Pita/burek

Post by Cholina_Lokica »

ladyblue18 wrote:
because_of_you wrote: Svi znaju da Krajina ima posebne kljukuše (drugačije od ovih sa recepata), i da je najbolja sa piletinom i zapečenim krajevima :D
Zar to nije kvrgusa :?
nikad mi necemo pofatat ova imeta, sto je nama jedno, onima anama je drugo :mrgreen:
User avatar
ladyblue18
Posts: 22380
Joined: 24/12/2006 22:57
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#149 Re: Pita/burek

Post by ladyblue18 »

Cholina_Lokica wrote: nikad mi necemo pofatat ova imeta, sto je nama jedno, onima anama je drugo :mrgreen:
:lol:

Mene uvijek ucili da je to sa piletinom kvrgusa i da je jelo iz Krajine, znaci tako se i gore zove, ali evo izgleda da ne zove svuda. :lol:
Previse za moj mozak :D
Envy
Posts: 1366
Joined: 05/06/2008 08:13

#150 Re: Pita/burek

Post by Envy »

..
Last edited by Envy on 12/01/2012 10:49, edited 1 time in total.
Post Reply