dadinjo33 wrote:nasa wrote:
To je bilo ironicno, trebala sam staviti navodnike

Uglavnom nisu pretjerano potrebni.
Slicno recimo kao kriticari u knjizevnosti. Ti procitas knjigu, shvatis je i doneses sud u zavisnosti od sopstvenih sposobnosti, znanja, cak i urodjenog talenta...Zamisli da svaki put trebas konsultovati sve moguce kritike i osvrte na odredjeno djelo. Potpuno bi se izgubili svi povodi i koristi zbog kojih ti treba da citas knjige plus vjerovatno bi citao puno manje,
Ne mozemo reci da kriticari nisu potrebni ali nisu ti potrebni svaki put kad dohvatis neku kjnigu.
E slicno nekako je i ovo sve s tumacenjima u vjeri...
Ovo što pričaš je logično. Ima Muhamedova (ili Allahova, da ne ulazimo u to sada) poruka sačuvana u tekstu Kur'ana, tekst je manje-više dostupan (kroz mnoštvo prevoda onim koji ne znaju arapski) i svako ko želi može prostudirati tu poruku i izvući svoje zaključke. I bilo bi logično da je tako. Međutim, problem je ako kažeš "Ja prihvatam tekst Kur'ana kao autentičnu Božiju riječ na način kako sam je shvatila i smatram se muslimankom". Problem zbog kojeg u šerijatskim državama leti glava. Jer ti nemaš pravo na svoje tumačenje, a da te mejnstrim islam i njegovi pripadnici i dalje smatraju muslimankom. "Tumačenja u vjeri" su ustvari sama religija. Sama Muhamedova poruka nije religija. Islam se ponosi time da navodno nema klera uopšte, a posebno ne kao posrednika do Boga, ali je to u praksi ravno onoj kultnoj filmskoj "najveći uspjeh đavola je što je uvjerio ljude da ne postoji". Islamski kler koji suvereno vlada islamskom religijom i životima i smrtima ljudi i koji ju oblikovao i koji se nametnuo kao nezaobilazni posrednik do razumijevanja Boga ponavlja "u islamu nema klera" i tzv. muslimani vjeruju tom kleru.
Vezano za tvoj post o dubljem razumijevanju stepena vjere koje nije svakom potrebno, to načelno ima smisla, ali se ne radi o stepenima niti nijansama jedne svima razumljive poruke, nego o pervertiranju čitave poruke u njemu suprotnost. A tu ti stepeni o kojima pričaš ne postoje, oni su iz druge priče.
To je siroka tema o balansiranju izmedju Bozzijeg i carevog i koliko je to izvodivo.
Zemlja nije bila niti ce biti raj za svakog covjeka i to je sasvim dovoljno svakom od nas, pogotovo onim koji osjete na svojoj kozi, da ne dodajemo so na ranu licemjernim interpretacijama stvarnosti.
LJudi to rade konstantno kroz historiju najprije sami sebi pa onda dalje jednako dozvoljavaju politici, raznim ideologijama, religijama itd, da rade isto.
Serijat, u danasnjoj primjeni, je samo jos jedna licemjerna interpretacija zivota, ljudi, Boga kao sto su mnoge druge koje mi prihvatamo lazuci najprije sebe, a onda i svijet koji zivimo i gradimo.
Ne bi bilo zlo da su te lazi za neko dobro, mnoge su kroz historiju bile, ali ne ove kojim gubimo puno vise nego sto dobijamo.
Muslimani to ako ne shvate bice u goroj poziciji nego su to krscani jer krscanstvo je tu stvarnost davno pogledalo u oci i imaju daleko vise iskustva i vjestina kako da odrzavaju neodrzivo.