Pismoznanci-postoje li danas?

Rasprave o vjerskim temama.
Towelie

#26 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by Towelie »

nasa wrote:
Towelie wrote:
raoul duke wrote:
Je li me zaista pitas "ko to kaze"? A ne, historija nam govori da su ljudi oduvijek razmisljali samo svojom glavom i imali tendeciju da se odupru ovosvjetskim interpretatorima univerzalnih bozijih vrijednosti. Daj give me a break
Nisi me razumeo. Znam ja dobro ko kaze da se sledi kler. Pa oni sami. :mrgreen:

Hocu reci da takva izjava nije obavezujuca, a i kontra je onoga sto pise u Kur'anu.
jah, ljudi slijede ali ti si pametan pa ne slijedis
slijedis i ti samo ne ono sto slijedi vecina ali to te ne cini ispravnim niti pametnijim
a ipak pametujes u sesnest

znam da ovo zvuci uvrijedljivo ali nije nego puno i previse pises o drugim izuzimajuci sebe
Sve i da sledim nesto ili nekoga, makar sam na to nadosao sam a ne slepo poverovao nekome obucenom u dugacku crnu mantiju sa smesnom kapom na glavi. :mrgreen:

A ja pisem o sebi vise nego o bilo kome drugom.
nasa

#27 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by nasa »

Towelie wrote: Cuj "mi to radimo". Nesto se ne secam da sam izasao sa sopstvenim "ispravnim verovanjem" koje bih nametao drugima. Znam da ni ti nisi to uradila. A narocito nismo napravili profesiju od vere kao oni.
ma jesmo :D
niz puta smo se ubjedjivali s drugim samo sto mi zastupamo stavove koji su manje vise univerzalni pa djeluje ispravnije plus nismo bas duduci i tako djeluje intelektualnije nego da to sroci moja komsinica Munira ali ona jevrlo vjerovatno bolji covjek od mene
Towelie

#28 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by Towelie »

Jedno je kad samo iskazes svoj stav, a sasvim drugo kad ga predstavis kao jedini ispravan i jos ga nametnes ostalima kao dogmu.
nasa

#29 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by nasa »

dadinjo33 wrote:
nasa wrote: To je bilo ironicno, trebala sam staviti navodnike :mrgreen: Uglavnom nisu pretjerano potrebni.
Slicno recimo kao kriticari u knjizevnosti. Ti procitas knjigu, shvatis je i doneses sud u zavisnosti od sopstvenih sposobnosti, znanja, cak i urodjenog talenta...Zamisli da svaki put trebas konsultovati sve moguce kritike i osvrte na odredjeno djelo. Potpuno bi se izgubili svi povodi i koristi zbog kojih ti treba da citas knjige plus vjerovatno bi citao puno manje,
Ne mozemo reci da kriticari nisu potrebni ali nisu ti potrebni svaki put kad dohvatis neku kjnigu.
E slicno nekako je i ovo sve s tumacenjima u vjeri...
Ovo što pričaš je logično. Ima Muhamedova (ili Allahova, da ne ulazimo u to sada) poruka sačuvana u tekstu Kur'ana, tekst je manje-više dostupan (kroz mnoštvo prevoda onim koji ne znaju arapski) i svako ko želi može prostudirati tu poruku i izvući svoje zaključke. I bilo bi logično da je tako. Međutim, problem je ako kažeš "Ja prihvatam tekst Kur'ana kao autentičnu Božiju riječ na način kako sam je shvatila i smatram se muslimankom". Problem zbog kojeg u šerijatskim državama leti glava. Jer ti nemaš pravo na svoje tumačenje, a da te mejnstrim islam i njegovi pripadnici i dalje smatraju muslimankom. "Tumačenja u vjeri" su ustvari sama religija. Sama Muhamedova poruka nije religija. Islam se ponosi time da navodno nema klera uopšte, a posebno ne kao posrednika do Boga, ali je to u praksi ravno onoj kultnoj filmskoj "najveći uspjeh đavola je što je uvjerio ljude da ne postoji". Islamski kler koji suvereno vlada islamskom religijom i životima i smrtima ljudi i koji ju oblikovao i koji se nametnuo kao nezaobilazni posrednik do razumijevanja Boga ponavlja "u islamu nema klera" i tzv. muslimani vjeruju tom kleru.

Vezano za tvoj post o dubljem razumijevanju stepena vjere koje nije svakom potrebno, to načelno ima smisla, ali se ne radi o stepenima niti nijansama jedne svima razumljive poruke, nego o pervertiranju čitave poruke u njemu suprotnost. A tu ti stepeni o kojima pričaš ne postoje, oni su iz druge priče.
To je siroka tema o balansiranju izmedju Bozzijeg i carevog i koliko je to izvodivo.

Zemlja nije bila niti ce biti raj za svakog covjeka i to je sasvim dovoljno svakom od nas, pogotovo onim koji osjete na svojoj kozi, da ne dodajemo so na ranu licemjernim interpretacijama stvarnosti.
LJudi to rade konstantno kroz historiju najprije sami sebi pa onda dalje jednako dozvoljavaju politici, raznim ideologijama, religijama itd, da rade isto.
Serijat, u danasnjoj primjeni, je samo jos jedna licemjerna interpretacija zivota, ljudi, Boga kao sto su mnoge druge koje mi prihvatamo lazuci najprije sebe, a onda i svijet koji zivimo i gradimo.
Ne bi bilo zlo da su te lazi za neko dobro, mnoge su kroz historiju bile, ali ne ove kojim gubimo puno vise nego sto dobijamo.

Muslimani to ako ne shvate bice u goroj poziciji nego su to krscani jer krscanstvo je tu stvarnost davno pogledalo u oci i imaju daleko vise iskustva i vjestina kako da odrzavaju neodrzivo.
nasa

#30 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by nasa »

Towelie wrote:Jedno je kad samo iskazes svoj stav, a sasvim drugo kad ga predstavis kao jedini ispravan i jos ga nametnes ostalima kao dogmu.
pa to je ponekad samo stvar prilike, ambicija i entuzijazma da se sopstveni stav pretvori u dobre namjere, a onda u jedine ispravno
Ja samo kazem da trebas pripaziti na to, mi trebamo...
asurbanipal

#31 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by asurbanipal »

nasa wrote:
Towelie wrote:Jedno je kad samo iskazes svoj stav, a sasvim drugo kad ga predstavis kao jedini ispravan i jos ga nametnes ostalima kao dogmu.
pa to je ponekad samo stvar prilike, ambicija i entuzijazma da se sopstveni stav pretvori u dobre namjere, a onda u jedine ispravno

Towelie

#32 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by Towelie »

nasa wrote:
Ovakvim rezonom ti nas postavljas u isti kos sa ovima koje kritikujemo. Mi bi isto kao i oni, samo da imamo priliku. Ne mogu se sloziti oko toga.
nasa

#33 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by nasa »

jok mi smo bogovi :D a oni obicni smrtnici

Nije to tako bukvalno kako tumacis ali linija je tanka ...

U Kur anu, a mislim i u Bibliji ima vrlo lijepa poruka o tome kako Bog ne opterecava covjeeka iznad njegovih mogucnosti

Mogucnosti su @towelie vrlo promjenjive kroz zivotni vijek, a ponekad covjek ponese i ono sto niko od njega ne trazi, a nije bas ni u mogucnosti da ponese..
Mi tumacimo i shvatamo iz licne, vrlo ogranicene perspektive. Slazem se da je i to bolje nego iz tudje ali ta ogranicenost, koja je evidentna iz svega sto znamo o covjeku, nalaze nam oprez. Ne vidim puno toga na forumu niti u zivotu, moze biti da ti licno jesi izuzetak ali pricamo generalno...
nasa

#34 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by nasa »

asurbanipal wrote:
nasa wrote:

podrzavamo abortus :D
asurbanipal

#35 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by asurbanipal »

nasa wrote:
asurbanipal wrote:
podrzavamo abortus :D

Guma glavu čuva... :mrgreen:
dadinjo33

#36 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by dadinjo33 »

nasa wrote: politici, raznim ideologijama, religijama itd, da rade isto.
Serijat, u danasnjoj primjeni, je samo jos jedna licemjerna interpretacija zivota, ljudi, Boga kao sto su mnoge druge koje mi prihvatamo lazuci najprije sebe, a onda i svijet koji zivimo i gradimo.
Ne bi bilo zlo da su te lazi za neko dobro, mnoge su kroz historiju bile, ali ne ove kojim gubimo puno vise nego sto dobijamo.

Muslimani to ako ne shvate bice u goroj poziciji nego su to krscani jer krscanstvo je tu stvarnost davno pogledalo u oci i imaju daleko vise iskustva i vjestina kako da odrzavaju neodrzivo.
Ma ništa dok neki hodža ne dođe tobe. Bivši ogorčeni protivnici najbolje razumiju snagu onog protiv čega su se borili i slabosti onog što su zastupali. Izvana je već pritisnulo, ali bi bilo puno bolje da pile ljusku prokljuca iznutra, umjesto da čitavo jaje bude smrskano izvana.

S druge strane, Muhamed je navodno rekao da islam započinje i završava sa pojedincima, te da se blago njima.
nasa

#37 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by nasa »

dadinjo33 wrote:
nasa wrote: politici, raznim ideologijama, religijama itd, da rade isto.

Ma ništa dok neki hodža ne dođe tobe. Bivši ogorčeni protivnici najbolje razumiju snagu onog protiv čega su se borili i slabosti onog što su zastupali. Izvana je već pritisnulo, ali bi bilo puno bolje da pile ljusku prokljuca iznutra, umjesto da čitavo jaje bude smrskano izvana.

S druge strane, Muhamed je navodno rekao da islam započinje i završava sa pojedincima, te da se blago njima.
Ma to se vec desava i iznutra samo sto ima vrlo ruznu nuspojavu u obliku raznih radikalnih pojava i skupina.
Presiroki su licni interesi mnogih da bi to priznali i dali islamu neki novi zamah tako da ce se to odrzavati vjerovatno dok izvana pritisak ne bude toliki da na neki nacin pukne.
Tesko da ce svijet generalno dobiti nekog vizionara ili da ce spontano nadoci na promjene, tako i muslimani...Nemam neka ocekivanja u vidu preporoda ili sl, mada islam ima takvu historiju da se urusavao i radjao ponovo sa nekim novim ljudima tamo gdje je bilo tesko to predvidjeti.
Ne samo islam, "carstva" su se radjala i nestajala iz potpuno nepredvidivih situacija. Valjda je to trenutno najbolja nada :D
Samo sto takav preporod ili kraj ne prepoznaje pojedinca, jednostavno ga unisti na putu ka vecem cilju... mozda je Muhamed mislio i na mase takvih pojedinica koji su samo kolateralna steta...
dadinjo33

#38 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by dadinjo33 »

Oslobođenjem pojedinca biva oslobođen čitav jedan savršeni svijet.
dadinjo33

#40 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by dadinjo33 »

:D
Ni jedna ljudska institucija, ni papa ni ekumenski sabor nemaju ovlast i nadležnost obezvrijediti ni u najmanjoj stvari ili na neizravan način jednu od deset Božjih zapovijedi, odnosno Isusove riječi: “Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.” (Mt 19, 6).
Stari zavjet: „Rekoh doduše: Vi ste bogovi i svi ste sinovi Višnjega! Ali ćete ko svi ljudi umrijeti, past ćete kao svatko od velikih!“

Novi zavjet: Isus im odvrati: „Ne stoji li pisano u vašem Zakonu: „Ja rekoh: bogovi ste?“ Ako, dakle, Zakon naziva bogovima one kojima bijaše upućena riječ Božja – a PISMO se ne može uništiti – kako vi meni, koga posla i posveti Otac, velite „huliš“ zato što rekoh, Sin sam Božji?

Koji vic, jbtito :D
Connaisseur Karlin

#41 Re: Pismoznanci-postoje li danas?

Post by Connaisseur Karlin »

dadinjo33 wrote:
:D
Ni jedna ljudska institucija, ni papa ni ekumenski sabor nemaju ovlast i nadležnost obezvrijediti ni u najmanjoj stvari ili na neizravan način jednu od deset Božjih zapovijedi, odnosno Isusove riječi: “Što dakle Bog združi, čovjek neka ne rastavlja.” (Mt 19, 6).
Stari zavjet: „Rekoh doduše: Vi ste bogovi i svi ste sinovi Višnjega! Ali ćete ko svi ljudi umrijeti, past ćete kao svatko od velikih!“

Novi zavjet: Isus im odvrati: „Ne stoji li pisano u vašem Zakonu: „Ja rekoh: bogovi ste?“ Ako, dakle, Zakon naziva bogovima one kojima bijaše upućena riječ Božja – a PISMO se ne može uništiti – kako vi meni, koga posla i posveti Otac, velite „huliš“ zato što rekoh, Sin sam Božji?

Koji vic, jbtito :D
ovo je genijalno :lol:
Post Reply