Lucy01 wrote:
Ne znam za vas, al' mene je stid tog Ilije.....ja njega u oci ne bih mogla pogledati. Vi kako hocete, ali se ja osjecam bar dijelom licno odgovorna za ono sto mu se dogodilo
Pismo podrske Iliji Jurisicu
-
water
ja sam vec jednom rekao ne bih da se ponavljam kako sam ogorcen na drzavu koja ne stiti i ne vodi brigu o svojim gradjanima koji su uhapseni u inozemstvu. Ovo je bila jedinstvena situacija u kojoj su oni kojima su usta puna Bosne vjekovne, jedinstvene, multinacionalne, itd imali priliku da urade nesto. Nije bilo ni za ocekivati.
Ne da mi se citati niti razumijem svu ovu suplju optuznicu pa vas molim da mi ukratko neko objasni: za sta se tereti jurisic? da je puco na drzavljane srbije? jesu li ti drzavljani srbije bili naoruzani? ako jesu: sta su naoruzani drzavljani srbije radili u drzavi bosni i hercegovini. odmah uhapsiti srpskog ambasadora ili bilo kojeg drzavljana i drzati ga pod istim arsinima. jos bolje dici optuznicu protiv kostunice, imaju dokaz sliku kako drzi oruzje u nasoj drzavi. hapsi govna odmah.
Ne da mi se citati niti razumijem svu ovu suplju optuznicu pa vas molim da mi ukratko neko objasni: za sta se tereti jurisic? da je puco na drzavljane srbije? jesu li ti drzavljani srbije bili naoruzani? ako jesu: sta su naoruzani drzavljani srbije radili u drzavi bosni i hercegovini. odmah uhapsiti srpskog ambasadora ili bilo kojeg drzavljana i drzati ga pod istim arsinima. jos bolje dici optuznicu protiv kostunice, imaju dokaz sliku kako drzi oruzje u nasoj drzavi. hapsi govna odmah.
- pitt
ma republikanac ba....pitaj ga za koga je glasao na izborima za gradonacelnika
:D
Pa optuzili su ga da je komandovao napadom na s(e)rbsku nejach.....tj na nenaoruzano vojnike koji su se mirno i dostojanstveno (kako samo oni tako umiju) povlacili iz kasarne u tuzli. TO ih je iz cista mira napao.....kako samo mi znamo

Pa optuzili su ga da je komandovao napadom na s(e)rbsku nejach.....tj na nenaoruzano vojnike koji su se mirno i dostojanstveno (kako samo oni tako umiju) povlacili iz kasarne u tuzli. TO ih je iz cista mira napao.....kako samo mi znamo
- Citizen-X
Ne bi bilo lose od ljudi sa foruma organizovati ekipu za organizaciju u neko udruzenje clanstvo, obzirom da sam primijetio veliki broj nacitanih, obrazovanih, pametnih ljudi koji mozda i nemaju bas ista politicka misljenja, ali sam vidio da su skoro svi zajedno saglasni u ocuvanju Bosne i Hercegovine i povratak Ustava RBIH kao gradjanske drzave svih naroda.
Za to se uvijek moze potegnuti organizacija, pokupiti se mailovi, MSN kontakti i odrzavati online konferencije i chatovi da bi se dogovorili oko vaznih pitanja kao npr. pomoc bolesnima, ispravljanje nepravde bilo koje vrste kao i pruzanje podrske Iliji Jurisicu.
Kao sto rekoh u ono doba se moralo pjeske preko brda i dolina, a sada klik i eto te na online-konferenciji. Tu mozemo razmjenjivati ideje, misljenja i sve ostalo sto bi smatrali svrsishodnim.
A za pocetak i osnovu da uzmemo zelju za pomaganjem i podrskom ljudima kojima to treba i ljubav prema domovini iz koje su ne htijuci mnogi otpisani, ja l mukom, ja l silom.
Ja sam dao prijedlog. Ima li jos neko?
Pozdrav Domovini!
Za to se uvijek moze potegnuti organizacija, pokupiti se mailovi, MSN kontakti i odrzavati online konferencije i chatovi da bi se dogovorili oko vaznih pitanja kao npr. pomoc bolesnima, ispravljanje nepravde bilo koje vrste kao i pruzanje podrske Iliji Jurisicu.
Kao sto rekoh u ono doba se moralo pjeske preko brda i dolina, a sada klik i eto te na online-konferenciji. Tu mozemo razmjenjivati ideje, misljenja i sve ostalo sto bi smatrali svrsishodnim.
A za pocetak i osnovu da uzmemo zelju za pomaganjem i podrskom ljudima kojima to treba i ljubav prema domovini iz koje su ne htijuci mnogi otpisani, ja l mukom, ja l silom.
Ja sam dao prijedlog. Ima li jos neko?
Pozdrav Domovini!
- uvjek dobar gost
Mislim da je to moguće i izvodivo, no opet kad se zamislim treba lokalno djelovati stvarati osvještene ekipe ljudi koje mogu konkretno djelovati i po potrebi aktivno oblikovati javno mnjenje u svojim sredinama. Potom treba raditi na uvezivanju i komunikaciji između tih ekipica. Situacija u kojoj se ova zemlja nalazi skupa sa populacijom koja je naseljava zahtjeva akciju, sad o obliku organizacije se može polemizirati, ali ja mislim da bi neki vid stvarnog organizovanja bio najpotrebniji da sad ne spominjem oformljavanje neke nove stranke jer mislim da to još uvijek nije izvodivo...
Aktivizam i renesansa a ne pasivizam i šminkeraj.... bolje je pokušati bilo šta nego ostati pasivan i po strani.... jer ovo se već odavno tiče sviju nas...
To je moje mišljenje i eto...
Aktivizam i renesansa a ne pasivizam i šminkeraj.... bolje je pokušati bilo šta nego ostati pasivan i po strani.... jer ovo se već odavno tiče sviju nas...
To je moje mišljenje i eto...
- danas
slazem se, i sve je to fino -- samo kako konkretno pomoci iliji? ja sam pokusavala uspostaviti kontakt sa AI, ali slabo su se okretali... sad kad je podignuta optuznica, nece ni htjeti nista uraditi...
inace, misljenja sam da je i mala i nesavrsena 'akcija' danas bolja od beskonacnog smisljanja idealnog rjesenja (koje se onda nikad i ne desi)...
inace, misljenja sam da je i mala i nesavrsena 'akcija' danas bolja od beskonacnog smisljanja idealnog rjesenja (koje se onda nikad i ne desi)...
- dr.gog
- Grijem se na: briketi kanabisa
- Horoskop: Vodolija
....prvo stid me je što nisam stavio dosad post na ovo
.Dragi moji,raspitao sam se o Iliji Jurišiću i tom čovjeku ide loše ali baš loše.ne zaboravite gdje ,u kojoj zemlji i u kakvim političkim igrama taj čovjek služi kao sredstvo za potkusurivanje.Da napomenem ,igra sa zatočenim strancima je uobičajena u mnogim zemljama kao sredstvo vanjskopolitičke borbe i pritiska(Njemački tinejdžer Marco optužen za silovanje u Turskoj ,na ekskurziji,Turska ga otvoreno koristi za pritisak na Njemačke diplomate u vezi izvjesnih stvari..itd).Dakle,spreman sam tvrditi,s obzirom na poznatu moć naših diplomata,da nesretnog Iliju mogu osloboditi samo ljudi iz srpskog podzemlja ako im se za to plati,osloboditi na ovaj ili onaj način,i to je fakat.
Ne šaljite uzalud mailove u Srbiju raznim NVO jer mi je dobro poznatta njihova prava snaga nakon pobjede radikala.
Ovo je posao koji treba i mora da obavi naša institucija poznatija kao OSA,što joj je i u profilu.Na nesreću,usljed poznatog sistema "naše i njihovo",to bi trebali obaviti foliranti i šminkeri službe koji se deklariraju kao Bošnjaci i Hrvati.Da skratim,sa tričavih 50-100.000 "evra" iz uvijek spremne kase tajne nam ,trojedine službe,može biti plaćena i izvedena akcija,pravna ili kvazipravna,kakva god,da se čovjek izvede izvan granica Srbije za 24 h.Dakle,adresu sam vam rekao,ko zna nekog može reći i ubrzati,poenta je u vremenu jer je Jurišić zbilja bolestan čovjek.
Ne šaljite uzalud mailove u Srbiju raznim NVO jer mi je dobro poznatta njihova prava snaga nakon pobjede radikala.
Ovo je posao koji treba i mora da obavi naša institucija poznatija kao OSA,što joj je i u profilu.Na nesreću,usljed poznatog sistema "naše i njihovo",to bi trebali obaviti foliranti i šminkeri službe koji se deklariraju kao Bošnjaci i Hrvati.Da skratim,sa tričavih 50-100.000 "evra" iz uvijek spremne kase tajne nam ,trojedine službe,može biti plaćena i izvedena akcija,pravna ili kvazipravna,kakva god,da se čovjek izvede izvan granica Srbije za 24 h.Dakle,adresu sam vam rekao,ko zna nekog može reći i ubrzati,poenta je u vremenu jer je Jurišić zbilja bolestan čovjek.
- danas
sto je postena covjeka sramota, budala se tim dici... dosli smo dotle da obicne ljude pece savjest (iako niti uvijek mogu niti im je posao da brane iliju, da pomazu siromasne; da daju paketice i lijekove, i slicno) a 'drzavu' boli djon...
neise...
ima li iko kakav konkretan prijedlog? peticije i sve ovo -- iako emotivno mozda olaksava svima -- ipak konkretno ne mijenja puno... jurisic jeste bolestan covjek... a kako je krenulo, i umrijece tamo...
i ne znam zasto, cini mi se da ce nam svima biti na dusi...
neise...
ima li iko kakav konkretan prijedlog? peticije i sve ovo -- iako emotivno mozda olaksava svima -- ipak konkretno ne mijenja puno... jurisic jeste bolestan covjek... a kako je krenulo, i umrijece tamo...
i ne znam zasto, cini mi se da ce nam svima biti na dusi...
- homo_sapiens
Ovakva avantura, ili akcija, i ako je i bila ostvarivadr.gog wrote:....prvo stid me je što nisam stavio dosad post na ovo.Dragi moji,raspitao sam se o Iliji Jurišiću i tom čovjeku ide loše ali baš loše.ne zaboravite gdje ,u kojoj zemlji i u kakvim političkim igrama taj čovjek služi kao sredstvo za potkusurivanje.Da napomenem ,igra sa zatočenim strancima je uobičajena u mnogim zemljama kao sredstvo vanjskopolitičke borbe i pritiska(Njemački tinejdžer Marco optužen za silovanje u Turskoj ,na ekskurziji,Turska ga otvoreno koristi za pritisak na Njemačke diplomate u vezi izvjesnih stvari..itd).Dakle,spreman sam tvrditi,s obzirom na poznatu moć naših diplomata,da nesretnog Iliju mogu osloboditi samo ljudi iz srpskog podzemlja ako im se za to plati,osloboditi na ovaj ili onaj način,i to je fakat.
- dr.gog
[/quote]Ovo je posao koji treba i mora da obavi naša institucija poznatija kao OSA,što joj je i u profilu.Na nesreću,usljed poznatog sistema "naše i njihovo",to bi trebali obaviti foliranti i šminkeri službe koji se deklariraju kao Bošnjaci i Hrvati.Da skratim,sa tričavih 50-100.000 "evra" iz uvijek spremne kase tajne nam ,trojedine službe,može biti plaćena i izvedena akcija,pravna ili kvazipravna,kakva god,da se čovjek izvede izvan granica Srbije za 24 h.Dakle,adresu sam vam rekao,ko zna nekog može reći i ubrzati,poenta je u vremenu jer je Jurišić zbilja bolestan čovjek.
- dr.gog
[/quote]Ovakva avantura, ili akcija, i ako je i bila ostvariva, nakon ovog posta više nije
ništa bolan nije nemoguće,kakav post crni,kakva avantura jebo te? kakva akcija?Ako si uopšte u BiH,nađi Almira Džuvu i pitaj ga znali gdje je Beograd,a ako ne zna sjetiće se kad mu se pripomene BIA,mamu mu šanersku nesposobnu
- uvjek dobar gost
Iliji trebaju BAKLJE PODRŠKE.... pismo više ne pije vode......

- shana_majka
Danas, 10/12 se obiljezava:
International Human Rights Day marks the anniversary of the United Nations General Assembly’s adoption of the Universal Declaration of Human Rights in 1948 when the Organization's founding nations resolved that the horrors of The Second World War should never be allowed to recur.
International Human Rights Day marks the anniversary of the United Nations General Assembly’s adoption of the Universal Declaration of Human Rights in 1948 when the Organization's founding nations resolved that the horrors of The Second World War should never be allowed to recur.
-
FFK as Lucy01
Advokatima isplaćeno osam hiljada eura
Advokatima, koji pred Okružnim sudom u Beogradu brane Iliju Jurišića, optuženog za učešće u navodnom napadu na kolonu JNA u Tuzli, dosada je isplaćeno 8.000 eura. Ovo je Oslobođenju potvrdio Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“, koja se i brine o troškovima odbrane Jurišića.
Naime, dosada su Đorđe Dozet i Stevan Protić dobili samo akontaciju u pomenutoj vrijednosti, te se završni račun očekuje kad proces bude gotov. Novac kojim Fondacija pokriva troškove odbrane zatočenog Tuzlaka dolazi iz raznih izvora. Za sada je nešto izdvojila Općina Tuzla i VladaTK-a. Vlada FBiH je obećala 3.000 maraka, ali do sada nije uplatila ništa. Ni država do sad nije osjetila potrebu da pomogne u odbrani svoga državljanina.
Posljednje odluke Vrhovnog suda Srbije o poništenju pritvora Jurišiću, te samovolju sudija Okružnog suda o produženju istog, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tumači skandaloznim.
-Sve ovo što se radi u Srbiji izgleda kao kršenje svih domaćih zakona, zakona naše zemlje, te međunarodnog prava, kazao je Imamović.
Prema njegovim riječima, slučaj Jurišić i način na koji ga tretiraju srbijanski organi jeste „čista politika i izgleda nevjerovatno“.
--------------------------------------------------------------------------------------
Bas me zanima ko finansira Fondaciju "Istina, pravda, pomirenje"? I ako je nevladina organizacija i finansira se donacijama ili kantonalnim budzetom, koliko u svemu tome procentualno ucestvuje tzv. drzava BiH?
Postoji li nacin da se organizuje neki humanitarni koncert ili sl. na kojem se mogu prodavati majice sa slikom Ilije i nesto slicno, sto bi bar dobilo medijsku paznju.....??? Dio zarade neka ide Ilijinoj familiji, a ostalo nek' zarade organizatori????
Ovo fakat nema smisla.....Ilija je postao stara vijest
Advokatima, koji pred Okružnim sudom u Beogradu brane Iliju Jurišića, optuženog za učešće u navodnom napadu na kolonu JNA u Tuzli, dosada je isplaćeno 8.000 eura. Ovo je Oslobođenju potvrdio Sinan Alić, predsjednik Fondacije „Istina, pravda, pomirenje“, koja se i brine o troškovima odbrane Jurišića.
Naime, dosada su Đorđe Dozet i Stevan Protić dobili samo akontaciju u pomenutoj vrijednosti, te se završni račun očekuje kad proces bude gotov. Novac kojim Fondacija pokriva troškove odbrane zatočenog Tuzlaka dolazi iz raznih izvora. Za sada je nešto izdvojila Općina Tuzla i VladaTK-a. Vlada FBiH je obećala 3.000 maraka, ali do sada nije uplatila ništa. Ni država do sad nije osjetila potrebu da pomogne u odbrani svoga državljanina.
Posljednje odluke Vrhovnog suda Srbije o poništenju pritvora Jurišiću, te samovolju sudija Okružnog suda o produženju istog, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović tumači skandaloznim.
-Sve ovo što se radi u Srbiji izgleda kao kršenje svih domaćih zakona, zakona naše zemlje, te međunarodnog prava, kazao je Imamović.
Prema njegovim riječima, slučaj Jurišić i način na koji ga tretiraju srbijanski organi jeste „čista politika i izgleda nevjerovatno“.
--------------------------------------------------------------------------------------
Bas me zanima ko finansira Fondaciju "Istina, pravda, pomirenje"? I ako je nevladina organizacija i finansira se donacijama ili kantonalnim budzetom, koliko u svemu tome procentualno ucestvuje tzv. drzava BiH?
Postoji li nacin da se organizuje neki humanitarni koncert ili sl. na kojem se mogu prodavati majice sa slikom Ilije i nesto slicno, sto bi bar dobilo medijsku paznju.....??? Dio zarade neka ide Ilijinoj familiji, a ostalo nek' zarade organizatori????
-
Šandor
Upade mi u oko ovo pomašćeno. Kakva država BiH ba? U svemu ovome sramotno je što pomoć nije dala Vlada FBiH (i to nije do Hrvata jer Bošnjaci sa podobnim Srbima sami mogu donijeti odluke). A očekivati pomoć od države BiH je kao da očekuješ da Sunce izađe na sjeverozapadu.FFK as Lucy01 wrote:Advokatima isplaćeno osam hiljada eura
Nema države BiH. To se samo tako vodi u tefterima. Do daljnjeg. Đekna još nije umrla. A kad će ne zna se.
- pitt
cuj djubradi sto lazu
Branioci osporavaju dokaze protiv Ilije Jurišića
Beograd - Branioci Ilije Jurišića, bivšeg pripadnika rezervnog sastava MUP Bosne i Hercegovine, optuženog da je naredio napad na vojnike Jugoslovenske narodne armije (JNA) 15. maja 1992. u Tuzli, negirali su njegovu odgovornost za pogibiju 92 vojnika, dok je Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, naglasio da to tužilaštvo raspolaže čvrstim dokazima protiv Jurišića.
VEKARIĆ: Imamo čvrste dokaze
Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva za ratne zločine, izjavio je juče da to tužilaštvo raspolaže čvrstim dokazima da je Jurišić odgovoran za ovaj zločin.
- Kako to da u puškaranju bude 92 mrtva vojnika, a da sa njihove strane ne bude žrtava? Imamo obavezu prema žrtvama i njihovim porodicama. Ranjeno je 33 vojnika i većina njih će se pojaviti u sudnici - rekao je Vekarić.
Advokat Stevan Protić naglasio je da je Tužilaštvo za ratne zločine i Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal vodilo protiv Jurišića medijsku kampanju i naglasio da je za ovaj slučaj odgovorno pravosuđe BIH. Kako je naglasio, Jurišić je kao penzioner bio pripadnik rezervnog sastava MUP BIH, mobilisan je aprila 1992. i 15. maja je "sticajem okolnosti bio dežurni rezervista u stanici Javne bezbednosti Tuzle".
- Komunicirao je s patrolama MUP na terenu i bio je transmisija prenosa informacija od viših starešina. Tog dana je bilo puškaranja za vreme evakuacije kolona JNA. U jednom momentu je neko otvorio vatru. Na koga, nije jasno. Informacija da su napadnuti punktovi policije je došla u stanicu policije i on je preneo nalog svog pretpostavljenog Mehe Vojnića - na vatru, vatrom - rekao je Protić. On ističe da Jurišić nikada nije bio član operativnog štaba Opštine Tuzla, iako je u optužnici tako navedeno, i da je na taj način dobio status lica sa komandnim ovlašćenjima, koje nije imao. Po njegovim rečima, u dokumentu o formiranju Kriznog i Operativnog štaba Tuzle od 26. aprila 1992, kao jedan od članova nije naveden Jurišić. Protić ističe i da navodna naredba preko radio veze da se otvori vatra iz svih raspoloživih oružja po sredini kolone nije postojala, jer je niko od svedoka ne pominje, kao i da je najveći broj žrtava bio od posledica eksplozija, nastalih zbog nepravilnog transporta municije JNA, čime se prikriva odgovornost onih koji su to omogućili.
Advokat Đorđe Dozet tvrdi da je Jurišić bar tri godine boravio u Beogradu i da je netačna tvrdnja tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića da se Jurišić slučajno zatekao u Beogradu, pošto ga "niko, nikada nije ni tražio". Kako je naveo Dozet, tužilac nije dostavio kompletan snimak događaja sudu, "jer mu je jasno šta se dogodilo".
Po rečima Sinana Alića, predsednika Fondacije istina, pravda, pomirenje, koji je kamerom snimio ceo incident, tvrdi da Jurišić nije odgovoran za ove događaje i da je njegova fondacija podnela krivičnu prijavu protiv jedne osobe koja je pokušala "overavanje" jednog vojnika JNA.
Tokom napada policije MUP BIH, u koloni JNA su poginula najmanje 92 vojnika, povređeno je najmanje 33 i uništen je veći broj vojnih i sanitetskih vozila. U optužnici Tužilaštva za ratne zločine se navodi da su na osnovu te Jurišićeve naredbe, snajperi u obližnjim zgradama prvo pucali i ubijali vozače vojnih vozila i tako zaustavljali vozila i njima blokirali prolaz, a zatim pucali i ubijali vojnike u tim vozilima, koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora. Kada su vojnici JNA počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvarana vatra.
Suđenje počinje sutra u Specijalnom sudu. A. Roknić
- pitt
Ilija Jurišić odbacio navode optužnice
Autor: Beta | 22.02.2008 - 12:25
Optuženi Ilija Jurišić odbacio je danas na početku suđenja pred Većem za ratne zločine u Beogradu navode optužnice koja ga tereti za upotrebu nedozvoljenih sredstava prilikom povlačenja kolone JNA iz Tuzle 1992. godine, kada su stradala 92 vojnika.
"Nisam nikakav kriminalac, pogotovo nisam ratni zločinac. Nisam uradio ništa nezakonito, a pogotovo ne delo koje mi se stavlja na teret", rekao je Jurišić iznoseći odbranu.
On je kazao da je svestan da je rat kao pojam najretrogradniji čin za uništenje čoveka i da se tokom rata molio da ne uradi nešto što bi se kosilo sa njegovom savešću.
"Spadam u one koji su najmanje prizivali nesreću u Tuzli. Da je bilo više razuma i strpljenja to je moglo da se spreči i zbog toga sam kao čovek tužan", istakao je Jurišić i uputio saučešće porodicama nastradalih vojnika JNA.
Jurišića (64) optužnica tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starešina u operativnom štabu Službe javne bezbednosti u Tuzli izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA kada su poginula najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.
Na osnovu te naredbe, raspoređeni snajperisti u obližnjim zgradama prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz, a potom pucali i ubijali vojnike u tim vozilima koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora, navodi se u optužnici.
Kada su vojnici JNA počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvarana vatra, a identičan tok napada bio je i na vidno obeleženim sanitetskim vojnim vozilima.
Kolona JNA je, kako se navodi u optužnici, u putpunosti poštovala odluku Predsedništva BiH o mirnom izmeštanju sa teritorije BiH i postignuti Sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju, kao i date garancije postignute između vojnih i civilnih vlasti u Tuzli sa predstavnicima JNA.
Ilija Jurišić je uhapšen 11. maja prošle godine, po međunarodnoj poternici, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", u tranzitu, na putu u Nemačku.
Prema krivičnom zakonu za krivično delo koje se Jurišiću stavlja ne teret predviđena je kazna zatvora od pet do 20 godina zatvora.
Autor: Beta | 22.02.2008 - 12:25
Optuženi Ilija Jurišić odbacio je danas na početku suđenja pred Većem za ratne zločine u Beogradu navode optužnice koja ga tereti za upotrebu nedozvoljenih sredstava prilikom povlačenja kolone JNA iz Tuzle 1992. godine, kada su stradala 92 vojnika.
"Nisam nikakav kriminalac, pogotovo nisam ratni zločinac. Nisam uradio ništa nezakonito, a pogotovo ne delo koje mi se stavlja na teret", rekao je Jurišić iznoseći odbranu.
On je kazao da je svestan da je rat kao pojam najretrogradniji čin za uništenje čoveka i da se tokom rata molio da ne uradi nešto što bi se kosilo sa njegovom savešću.
"Spadam u one koji su najmanje prizivali nesreću u Tuzli. Da je bilo više razuma i strpljenja to je moglo da se spreči i zbog toga sam kao čovek tužan", istakao je Jurišić i uputio saučešće porodicama nastradalih vojnika JNA.
Jurišića (64) optužnica tereti da je kao pripadnik rezervnog sastava policije MUP-a BiH i visoki starešina u operativnom štabu Službe javne bezbednosti u Tuzli izdao nalog za otvaranje vatre na kolonu JNA kada su poginula najmanje 92 vojnika, ranjeno najmanje 33 i uništen veći broj vojnih i sanitetskih vozila.
Na osnovu te naredbe, raspoređeni snajperisti u obližnjim zgradama prvo su pucali i ubijali vozače vojnih vozila, tako zaustavljali vozila i njima blokirali dalji prolaz, a potom pucali i ubijali vojnike u tim vozilima koji nisu bili spremni na borbu i pružanje otpora, navodi se u optužnici.
Kada su vojnici JNA počeli da iskaču iz vozila, na njih je otvarana vatra, a identičan tok napada bio je i na vidno obeleženim sanitetskim vojnim vozilima.
Kolona JNA je, kako se navodi u optužnici, u putpunosti poštovala odluku Predsedništva BiH o mirnom izmeštanju sa teritorije BiH i postignuti Sporazum između BiH i SRJ o mirnom povlačenju, kao i date garancije postignute između vojnih i civilnih vlasti u Tuzli sa predstavnicima JNA.
Ilija Jurišić je uhapšen 11. maja prošle godine, po međunarodnoj poternici, na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", u tranzitu, na putu u Nemačku.
Prema krivičnom zakonu za krivično delo koje se Jurišiću stavlja ne teret predviđena je kazna zatvora od pet do 20 godina zatvora.
- uvjek dobar gost
... Molim sve koji sprejaju, koji rade grafite.. da ispisuju na zidovima i fasadama naših gradova da Ilija jurišić nije kriv, da smo svi mi Ilija Jurišić...
Krivo mi je što Tuzla šuti... fakat zar nema ni stotinu ljudi koji će izaći na neki trg il gdje već.. i koji će reći da su i oni Ilija Jurišić.....
Krivo mi je što Tuzla šuti... fakat zar nema ni stotinu ljudi koji će izaći na neki trg il gdje već.. i koji će reći da su i oni Ilija Jurišić.....
- Fair Life
#174 Re: Pismo podrske Iliji Jurisicu
Već 314 dana
srbijanske vlasti nelegalno drže Iliju Jurišića u pritvoru, a država BiH ništa ne poduzima.
srbijanske vlasti nelegalno drže Iliju Jurišića u pritvoru, a država BiH ništa ne poduzima.
- rajvosa^
#175 Re: Pismo podrske Iliji Jurisicu
To nam je svima poruka kolko se i sami mozemo osloniti na "pomoc" BiH vlasti - u bilo kojem pogledu. Vrijedni smo im pisljiva boba. Nego uzdaj se use i u svoje kljuse.Fair Life wrote:Već 314 dana