Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Static-X

#26 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by Static-X »

Josip321 wrote:
Static-X wrote:Haman se ovaj i ne sjeca dta se desava po ostalim gradovima. Fol se tip sad tek probudio. Eto medjeda dosad nije bilo ni sa jedne strane

Sent from my SCH-I500 using Tapatalk 2
Gdje si ti pročitao da je on rekoa da toga nije bilo na drugim stranama???
Zar se u ovome društvu ne smije ukazati na nepravdu? Ili ako će se ukazati, onda se mora ukazati i na negativnosti 2. i 3. da se netko ne bi uvrijedio?

Autor nije to spominjao ništa osim svoga grada. Vjerojatno da ga se upitalo vjeruje li da si i Muslimanima u gradu gdje su manjima događa nešto slično, sumnjam da bi se čovjek pravio manit i rekao da nije.
Ne balavi. Ko je rekao da se ne smije ukazati na nepravdu.
Kao sto vec reko medjeda je bilo uvjek, i fol tipu nakon toliko godina zivota u Sa, sad mu doslo da ide jer eto takvi medjeda nije nikad vidio do sada.
jabidapitam

#27 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by jabidapitam »

Stvarno mislite da bi ovi iz mupa dozvolili da ti rizicni objekti budu nezasticeni... :roll:

Znaju i oni da ima budala. Ovo je suplja - provjereno.
udrch

#28 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by udrch »

Chisum wrote:

Moji roditelji su iz Hercegovine došlii trbuhom za kruhom u Sarajevo krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća, a ja sam se rodio početkom sedamdesetih. Djetinstvo i mladost sam proveo u tada za mene najboljem i najljepšem gradu na svijetu, sa prijateljima svih vjera i nacija. Sarajevo je tih godina bilo primjer suživota i tolerancije. Slika grada koja prikazuje četiri vjerska objekta u krugu od nekoliko stotina metara bila je sve do sinoć ikona mog života.

Uoči početka nesretnog rata na ovim prostorima moja rodbina me upozoravala da bježim iz Sarajeva kome se sprema veliko zlo. Nisam mario za te pozive, čak sam ih u krugu svojih prijatelja u par navrata ismijao. Tako sam naivan ostao u Sarajevu i proživio najteži period svog života. I tada sam o Sarajevu imao mišljenje kakvo sam imao uoči rata. Na brdima su papci, a u gradu su raja koja vole Bosnu i ovaj grad. Kada su u mom gradu ukinuli HVO, ubjeđivali su me da tako treba biti, da je ovo Sarajevo i da ovdje treba biti "naša" bosanska vojska. I u to sam povjerovao, te sam u tom uvjerenju dočekao i kraj rata.

Sve to vrijeme nisam napuštao Sarajevo. U početku kada sam mogao, naivno sam ostao u njemu, a poslije nisam mogao izaći, te sam dijelio sudbinu sa svima koji su ostali u svojevrsnom logoru. Nisam tada pridavao pozornost na neke stvari kojima sam bio izložen kao Hrvat, jer sam tada mislio da je svima koji su ostali u Sarajevu isto. Sve to vrijeme sam redovito odlazio na mise u crkvu, i tamo sam nalazio svoj unutarnji mir.

U par navrata sam bio napadnut zbog tih odlazaka u crkvu, ali sam bio uvjeren da su napadači huligani koji bi isto tako napali bilo koga tko bi im se našao na putu.
Ono što se desilo sinoć u "mom" Sarajevu navelo me je da ovo napišem i da konačno slomljen priznam da sam cijeli život proveo u zabludi, lagajući samoga sebe.

Sinoć je igrala "naša" Bosna i sasvim zasluženo ponozila Grčku. Svim srcem sam navijao za Džeku i društvo, i nakon utakmice sam izašao u grad da zajedno proslavim pobjedu sa svojim sugrađanima. Prošetao sam se malo po gradu i onda sam došao na plato ispred sarajevske Katedrale gdje se skupila velika grupa navijača. Ispočetka mi to nije smetalo, ali onda su se pojedinci počeli vješati na vrata Katedrale, a neki su čak i mokrili po zidovima. Nakon toga su uslijedila i neka neprimjerna skandiranja koja nemaju veze ni sa nogometom, a ponajmanje sa crkovom koja ničim nije zaslužila uvrede takve vrste.

U tim trenucima me oblio hladan znoj. Pokušao sam jednom momku koji nema ni dvadeset godina reći da se ne penje po vjerskom objektu, ali ostao sam usamljen u tom pokušaju. Čak sam bio počašćen sa nekoliko psovki od ostalih navijača, a jedan me čak i pljunuo. To je bila pljuvačka i pljuska cijelom mom životu u gradu za koga sam svim srcem smatrao svojim. Sinoć je na licu mjesta bilo mnogo medija, i koliko vidim nitko nije osudio ta dešavanja pred sarajevskom Katedralom.

Jutros sam hladne glave dobro razmislio i napisao ovo pismo koje Vam šaljem kao portalu koji možda i jedini čvrsto stoji na svom putu. Tek sada počinjem shvatati neke stvari koje do sada jednostavno nisam htio ni pokušati shvatiti. Sada vidim zašto se iz "mog" Sarajeva odselilo toliko ljudi, te se sada više ne čudim "hercegovačkim separatistima".

Sada zamišiljam što bi se desilo da su recimo sinoć navijači Hrvatske u Mostaru slaveći pobjedu svoje reprezentacije otišli pred neku od džamija u gradu i počeli se penjati po njenim zidinama? Ili da su tek pred tom džamijom počeli pjevati pjesme kakve su sinoć pjevane pred sarajevskom crkvom?

Bosanski mediji bi jutros bili puni naslova o povampirenim separatistima kojima ništa nije sveto. Branitelji Bosne i suživota u svojim bi kolumnama spominjali rušitelje, suživota i vjerske tolerancije. O dešavanajima sinoć u Sarajevu niti jedne jedine riječi, i to je ta moja Bosna. Bosna u kojoj očito više nema mjesta za mene i meni slične.

S.A/HERCEGOVINA.INFO
Ovo je u rangu onog glupog talibanskog teksta kojeg su domace vehabije postavljale na forum par puta, u kojem, satro, neki jalijas provodi mladost podjebavajuci bule, a onda naprasno spozna pravi put i postane vehabija... ili nesto tome slicno, ne znam, tekst je bio toliko glup i patetican da nisam uspio ni pohvatati sta se ustvari desavalo... :lol:

Primitivizmu u Sarajevu, u Bosni, na citavom ovom usranom Balkanu, nema kraja, pa i da se desilo ovo sto pise nas ucviljeni Hrvat, "Sarajlija", znajuci kakav je sljam sljegao u ovaj grad ne bi me cudilo... ali

... ovakva ljigava patetika i gomila lazi pisanih rukom nekoga ko sa Sarajevom i proslavom pobjede nad Grcima ima veze k'o i ja sa selendrom u kojoj je srocio ovaj tekst, ovo je stvarno smijesno.

Inace ovo je onaj sto otvara teme o ubijenim svecenicima - koji su, je l', ubijeni jer su katolicki svecenici, a pride idu i u Hrvatsku po penziju, pa kad se ispostavi ko je ubio, utanji sa postovima...
:thumbup: ma taj rad :dance: ..

i šta kaže pisac ovog pamfleta za svoj portal:
Jutros sam hladne glave dobro razmislio i napisao ovo pismo koje Vam šaljem kao portalu koji možda i jedini čvrsto stoji na svom putu.
koja patetika..do danas nisam ni znao da postoji ovaj portal..

http://hercegovina.info/

zašto je pisac izabrao baš katedralu?
pa zato što nikad nije prešao Ivan, pa jedino zašto je 100% siguran da postoji u Sarajevu je katedrala :lol: ..
iceman2010

#29 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by iceman2010 »

jabidapitam wrote:Vala bio sam kod katedrale nista od ovog nisam vidio, oko katedrale bila ekipa onih policajaca-kornjaca, niko nije ni prilazio katedrali ni na 20 metara tako da je ovo laz ko kuca...stvarno napaceni pokusaji da se ocrni sarajevo...zalosno

NE kazem da nema budala ali ovo se nije desilo...
kad to spomenu sad se i ja sjetih da su kornjace bile oko katedrale i da joj niko nije ni prilazio. A sta mu ga dodje ovaj portal "koji je na pravom putu"? Nesto kao poskok? Ma ovaj tekst je namjenjen listici i njima slicnim da podgrije njihovu mrznju prema bih. Istu onu mrznju koja ih navodi da stite ubice, svi zajedno, bez iznimke, sto su pokazali na onim sramnim protestima poslje Vedranovog ubistva. Od takvih se moze svasta ocekivati, a laz i montaza je najmanje od toga.

Sent from my LT18i using Tapatalk 2
Chisum

#30 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by Chisum »

Jutros sam hladne glave dobro razmislio i napisao ovo pismo koje Vam šaljem kao portalu koji možda i jedini čvrsto stoji na svom putu. Tek sada počinjem shvatati neke stvari koje do sada jednostavno nisam htio ni pokušati shvatiti. Sada vidim zašto se iz "mog" Sarajeva odselilo toliko ljudi, te se sada više ne čudim "hercegovačkim separatistima".

:lol: :lol:

Najjaci dio i ocito tezizste ovog hercegovackog online pamfletica....

Ali, eto, mi smo sisali veslo, pa si nas sve presvukao... jos nismo nista skontali, pa mislimo da si Sarajlija. :lol: De nam jos kakav dupljak prodaj ispod tezge, onako sav na sav, pa da raja misle da smo studenti.
nicaze_072

#31 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by nicaze_072 »

Hjoj al ne mogu ovog Gonzo nacionalizma nikako...
hhaarree

#32 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by hhaarree »

joj ako neko ima snage i zivaca nek ode na taj portal hercegovina tocka info pa nek procita komentare :lol: oj matero

eto pismo je postiglo sto mu je i bila namjera, idi josipe baci koji komentar protiv ogavnog sarajeva lakse ces naici na odobravanje

takodje mislim da doticni pisac nikad nije krocio u sarajevo al eto
muha_sa

#33 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by muha_sa »

cak se i na vrata katedrale vješali :-)

Image
Chisum

#34 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by Chisum »

muha_sa wrote:cak se i na vrata katedrale vješali :-)

Image
Ma sta vjesali.... zvonili na vrata pa bjezali, mamu im fakinsku... :lol:
Josip321

#35 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by Josip321 »

Znači toliko od vaše podrške sugrađaninu.
Čak ga nazvašte šupljakom i rekošte da izmišlja.
:?
insomnia78

#36 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by insomnia78 »

Chisum wrote:

Image
Ma sta vjesali.... zvonili na vrata pa bjezali, mamu im fakinsku... :lol:
Ahahaha

s' moje sokocalo
respo

#37 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by respo »

Josip321 wrote:
respo wrote:zasto ovo isto ne urade hrvati u sirokom?
zato jer tamo dzamije nema

Da li to pozivaš na nepoštivanje tuđih svetinja i njihovo zapišavanje?

Meni je to ogavno.
ja ti pisem samo koliko je licemjerno to pisati ako se to desilo prijavis policiji i oni ce uhapsiti prebiti samarati ili sta ce vec te pisonje i koga vec
kazem ti samo da bi isti bili sirokobrijezani ili vecina iz gradova sa vecinski katolickim stanovnistvom da imaju bogomolju druge vjeroispovjesti
a posto nemaju onda i nemaju tih incidenata

boze daj i ovome s4
hhaarree

#38 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by hhaarree »

Josip321 wrote:Znači toliko od vaše podrške sugrađaninu.
da

ti si ocito preskocio jedno 10 postova u kojima je svak osudio unistavanje i omalovazavanje bilo kakvih svetinja al to ne dopire do tebe jer trazis samo negativnosti u svemu

jos nesto?
muha_sa

#39 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by muha_sa »

ma jok :-) istinu zbori--svaka mu je na mjestu :thumbup:
Chisum

#40 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by Chisum »

Jebiga, nema sad vadjenja... izofirao si se s ovom temom za sve pare. :lol:

Daj neku novu, da ova budalastina sto prije padne u zaborav. I dobro operi ruke.
udrch

#41 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by udrch »

hhaarree wrote:joj ako neko ima snage i zivaca nek ode na taj portal hercegovina tocka info pa nek procita komentare :lol: oj matero

eto pismo je postiglo sto mu je i bila namjera, idi josipe baci koji komentar protiv ogavnog sarajeva lakse ces naici na odobravanje

takodje mislim da doticni pisac nikad nije krocio u sarajevo al eto
jebo portal koji vijest otvara 30 sekudni, a sam portal se učitava minut..
Abid Sakalaš

#42 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by Abid Sakalaš »

Image
šta je to dole u ćošku lijevo kod vrata? da nije dinamit????
jabidapitam

#43 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by jabidapitam »

Pa da, otprilike, i mislim da taj lik sarajeva ni na razglednici nije vidio. Bezveze se trudis...
Chisum

#44 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by Chisum »

muha_sa wrote:

Muha, okano, ajde priznaj gdje si sve pish'o kad se pijan vracas kuci. :lol:

Ima li haustora ili pasaza da te se ne sjeca?
udrch

#45 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by udrch »

ti si nešto zajebo..nije ti ovo herceg-bosna forum..dole traži sugrađane ovog lažova, ovdje ih uglavnom nema..

možeš li nam samo pojasniti prema ovoj slici na koji način su se vješali na vrata?
respo

#46 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by respo »

sad znam zasto nazivaju od feroelektra do gradske prepisaj hoda :D
insomnia78

#47 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by insomnia78 »

Kume da mi ti koljemo?

s' moje sokocalo
muha_sa

#48 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by muha_sa »

Chisum wrote:
muha_sa wrote:

Muha, okano, ajde priznaj gdje si sve pish'o kad se pijan vracas kuci. :lol:

Ima li haustora ili pasaza da te se ne sjeca?
:lol:

lakše bih odgovorio gdje nisam :lol:

ne odgovori ti meni za lokanje :-) sevap ti je kokuza i peMzionera nalokat--idemo gdje elita sjedi-s kockastim stoljnjacima i casom kuhanih jaja na stolu :lol: :lol:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#49 Re: Pismo iz Sarajeva: U ovakvoj Bosni nema života za Hrvate

Post by ladyblue18 »

Josipe, c/p teme, no go.
Narocito ovakve provokatorske.
Locked