Pismo Cericu

Post Reply
Mrs.Zurbrigen

#176 Re: Pismo Cericu

Post by Mrs.Zurbrigen »

Goran_35 wrote:Sta si po nacionalnosti mene upste ne interesuje.mozes reci da si Kinez ili marsovac-papir trpi sve.bitno je sta pises,a iz teksta tvoga i ostalih se vidi sta zapravo zastupate i koji fasizam branite!O historiji ne bih ,jer odmah vidim da pojma nemas a ja nisam tu da ti dajem lekcije ...
i opet... pa kakav je to nacin diskusije...
zasto ba tako?

neko nesto napise, neko drugi konstatira da je to totalno pogresno, ali onda ne bi objasnio zasto. e pa kad covjek pojma nema, zastu mu ne bi objasnio, ha? mislim, ne moras na ovom threadu, mozes na threadu histoija. ali jednostavno reci: ti nemas pojma, zato sto ja kazem da nemas pojma, to bas i nije neka argumentacija.

ista stvar: meni se cini da svako sebe i "svoje" reflektira totalno objektivno, nema sanse da se tu uvuce neka subjektivnost ili selektivnost. a sve ostalo, sto ne pase uz to "moje" je per se pogresno, ili "naruceno" ili fasisticko ili sta ja znam...

daklem: dzamija nije bila dzamija nego kuca. kome je ta kuca pripadala? i zasto se tek rusila kad je dobila novu funkciju? s obzirom na to da u bosni sigurno ima mali milijun kuca koje su napravljene bez odgovarajucih papira, moze se doci do zakljucka da je ta nova funkcija kuce bila razlog za rusenje. e sad to sigurno ide u kategoriju "diskriminacija, i to zesca". pitanje je, imaju li stanovnici tog sela ikakve mogucnosti da se legalno bore protiv te diskriminacije? ili je reisovo pismo stvarno bilo zadnja instanca? i da li ga je pisao iz cistog altruizma i ljubavi ili iz nekih manje velikodusnih razloga misleci na izbore?

btw, nekad i nije tako lose procitati kako drugi gledaju na nas - to nam omogucuje da malo propitamo tu svoju "objektivnost" i sveznanje. doduse to nekad zna malo i naljutiti i zaboliti... ali hey, tu smo da ucimo, zar ne?
avicena

#177 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

Mrs.Zurbrigen wrote: i da li ga je pisao iz cistog altruizma i ljubavi ili iz nekih manje velikodusnih razloga misleci na izbore?
On je prvo otišao dole i proveo jednu veče sa tim ljudima, a prethodno kontaktirao HDZ da se bez halabuke sve to riješi i ovi rekli da ne mogu ništa tom načelniku našta on upućuje pismo Incku i poziva ga da posjeti taj dio Livna i da se na licu mjesta uvjeri ko je tu u pravu, a ko u krivu. Da nije tako uradio onda bi se reklo da ne obavlja svoj posao.

Dok sam išao kroz ovu temu primijetih komentare da je reis ako ne veći krivac, a ono bar podjednak kao spomenuti načelnik zbog rušenja te kuće koja ničim ne podsjeća na vjerski objekat.

Image
Mrs.Zurbrigen

#178 Re: Pismo Cericu

Post by Mrs.Zurbrigen »

avicena wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote: i da li ga je pisao iz cistog altruizma i ljubavi ili iz nekih manje velikodusnih razloga misleci na izbore?
On je prvo otišao dole i proveo jednu veče sa tim ljudima, a prethodno kontaktirao HDZ da se bez halabuke sve to riješi i ovi rekli da ne mogu ništa tom načelniku našta on upućuje pismo Incku i poziva ga da posjeti taj dio Livna i da se na licu mjesta uvjeri ko je tu u pravu, a ko u krivu. Da nije tako uradio onda bi se reklo da ne obavlja svoj posao.

Dok sam išao kroz ovu temu primijetih komentare da je reis ako ne veći krivac, a ono bar podjednak kao spomenuti načelnik zbog rušenja te kuće koja ničim ne podsjeća na vjerski objekat.

Image
otkud tom nacelniku tolika moc? mislim, zar nema neka visa instansa koja se moze kontaktirati ako negdje zaglavi?

bas me zanima kakav je zivot u tom selu. da li tu vlada kompletna segregacija, ili stanovnici komuniciraju i sa pripadnicima druge vjerske grupe... hmmm... forget it... :run:
seldzuk

#179 Re: Pismo Cericu

Post by seldzuk »

Image
Image
(Foto: www.relax-livno.com)
Što nisu ovako agilni kad treba rušiti nelegalne kuće i krstove?
seldzuk

#180 Re: Pismo Cericu

Post by seldzuk »

Mrs.Zurbrigen wrote:
Geronimo81 wrote:

Rekao sam ja kako bih nebi je rusio vec naplatio 10 puta vise dozvole koje su im trebale za gradnju.

O ovom drugom nemam komentara jer i sam znas da vjeru mozes prakticirati i u stanu i na svakom mjestu.
Imam ja ideju pa cu otvoriti biznis za sve ovakve vjernike katolicke,pravoslavne,islamske umjesto kamp kucice napravicu kampbogomoljku kako bi imali prakticirati vjeru u svakom kutu svijeta.
Image

Image

off-topic je, ali nisam mogla odoljeti... :D
I džamiju na napuhivanje je neko već izmislio, ali i takva čisto sumnjam da bi dobila dozvolu za postavljanje recimo u Neumu.
seldzuk

#181 Re: Pismo Cericu

Post by seldzuk »

Kada su se trebale početi obnavljati džamije u Hercegovini, tražile vlasti građevinske dozvole itd. Mostarski muftija jednostavno prekinuo priču: "Za objekte koji su postojali i porušeni, nećemo tražiti dozvolu".
Eki, rušili, pa bi sad da izdaju dozvole. :-)
sammo

#182 Re: Pismo Cericu

Post by sammo »

seldzuk wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:
Geronimo81 wrote:

Rekao sam ja kako bih nebi je rusio vec naplatio 10 puta vise dozvole koje su im trebale za gradnju.

O ovom drugom nemam komentara jer i sam znas da vjeru mozes prakticirati i u stanu i na svakom mjestu.
Imam ja ideju pa cu otvoriti biznis za sve ovakve vjernike katolicke,pravoslavne,islamske umjesto kamp kucice napravicu kampbogomoljku kako bi imali prakticirati vjeru u svakom kutu svijeta.
Image

Image

I džamiju na napuhivanje je neko već izmislio, ali i takva čisto sumnjam da bi dobila dozvolu za postavljanje recimo u Neumu.
a poslije izbora cemo napuhati i politicare... :-) :lol:
BolsandEngels

#183 Re: Pismo Cericu

Post by BolsandEngels »

udrch wrote:@probuseni $

Kako hinjski izvrćeš činjenice..
Kao što ti čovjek reče da je Bosanac, evo i ja ti govorim da sam i ja, ali po nacionalnosti sam Bošnjak, ne mogu pripadati naciji koja ne postoji..
Po Ustavu ove zemlje na koji se pozivaš nacija Bosanac ne postoji..u ovoj zemlji žive tri konstutivna naroda: Bošnjaci, Srbi i Hrvati..Bosance kao naciju nisam vidio..ispravi me ako griješim..
Hvataš se za greške koje ljudi naprave pisajući po forumu da bi uradio ono što je i Perković pokušao, a što nam PTPC stalno radi: izjednačavaš žrtvu i agresora..

Baš me zanima koji će tvoj odgovor biti na ovo tvoje zapetljavanje u zakon i pozivanje na nešto što ne postoji u zakonu..
BOSANAC - jeli to nacija po Ustavu ove države?
Ne znam vjeruj mi da li se u Ustavu spominje Bosanac kao nacija, ali zato znam da imas pravne definicije o narodnosti,naciji,vjeroispovjesti itd....Uzmi uvod u nauku o drzavi i pravu pa ces vidjeti o cemu probuseni prica...Sve najbolje.. :)
Mrs.Zurbrigen

#184 Re: Pismo Cericu

Post by Mrs.Zurbrigen »

sammo wrote:
seldzuk wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote: Image

Image

a poslije izbora cemo napuhati i politicare... :-) :lol:
dobra ideja! danasnji politicari ionako imaju prazne glave, sta onda smeta ako je i sve ostalo suplje... :D :run:
BolsandEngels

#185 Re: Pismo Cericu

Post by BolsandEngels »

Jazz_Junkie wrote:Recimo Antalija u Turskoj je konstantno puna njemackih, austrijskih, ruskih, finskih itd. turista i to svake godine. Treba li zbog toga graditi za svakog po crkvu (luteransku, katolicku, ortodoksnu)? Ili gdje god dodju neki turisti, ne mora biti ljetna destinacija, odma sagraditi sakralni objekt? Evo sada recimo dodje grupa turista iz Indije u Sarajevo i odma napraviti hinduisticki hram, inace ce se neizgradnja takvog objekta protumaciti kao akt mrznje prema hinduistima. Pismo Perkovica, covjeka za kojeg licno prvi put cujem, uvodno opisuje drskost Cerica i IZ koji postratno ludilo koriste u svrhe jos dublje podjele i skretanja sa istinskih problema koji se ticu svih gradjana BiH, od radnika do povratnika. Medjutim, citatelj ubrzo biva razocaran Perkovicem koji u drugom dijelu pisma pocinje gomilati budalastinje o logorima i ratu, demaskirajuci sopstvene politicke poglede koji mi smrde na sovinizam. On jeste dotakao neke probleme ovih recentnih desavanja, ali on je pogresna osoba za iznosenje takvih optuzbi zbog svog licemjerja. Isti bi gospodin analogno IZ gradio crkve po cijeloj BiH. Pitanje za neke soviniste na ovoj temi: sto je sa onim samostanima i crkvama koje su u BiH bile prije dzamija i koje su porusene od strane muslimana? Treba li sada ici u proslost i posvetiti se samo obnovi vjerskih objekata, jer kome bolan treba radno mjesto, skolstvo, socijalno osiguranje i da ne nabrajam? Ubacena je i prica o crkvi u dvoristu Fate Orlovic koja je isto tako bezakonito napravljena. Toj zeni nitko da pomogne osim da istu koristi kada treba biti licemjer, zar ne?
:bih:
BolsandEngels

#186 Re: Pismo Cericu

Post by BolsandEngels »

SaMaster wrote:Ljudi mislim da je doslo vrijeme da shvatite da je vrijeme izbora! U ovom periodu svako prica sta hoce, kako hoce i gdje hoce. Ovdje je borba za jos 4 godine kradje, plajcke i propasti. Treba to pokazati na djelu!- A to su ova dvojica upravo ucinila. Za ove trece ne trebam ni da govorim.

Namjerno nikog ne nazivam "Imenom", jer sve je jasno. Samo bih volio da i ovaj napaceni jadni narod shvati.

Zato vas jos jednom pozivam, razmislite! Izadjite na izbore i ne gledajte boju zastave, grb, vjeru, naciju, boju koze, duzinu brade i slicno. Glasajte za ono sto ce vasoj djeci i samim vama biti od koristi. Ovi o kojima pricamo je ionako svejedno, oni su svoju djecu, unuke i ostalu rodbinu obezbijedili.
:thumbup:
BolsandEngels

#187 Re: Pismo Cericu

Post by BolsandEngels »

Sta si po nacionalnosti mene upste ne interesuje.mozes reci da si Kinez ili marsovac-papir trpi sve.bitno je sta pises,a iz teksta tvoga i ostalih se vidi sta zapravo zastupate i koji fasizam branite!O historiji ne bih ,jer odmah vidim da pojma nemas a ja nisam tu da ti dajem lekcije ...[/quote]

Jak ti je argument za historiju do mojega :)
Goran_35

#188 Re: Pismo Cericu

Post by Goran_35 »

Mrs.Zurbrigen wrote:
Goran_35 wrote:Sta si po nacionalnosti mene upste ne interesuje.mozes reci da si Kinez ili marsovac-papir trpi sve.bitno je sta pises,a iz teksta tvoga i ostalih se vidi sta zapravo zastupate i koji fasizam branite!O historiji ne bih ,jer odmah vidim da pojma nemas a ja nisam tu da ti dajem lekcije ...
zasto ba tako?

neko nesto napise, neko drugi konstatira da je to totalno pogresno, ali onda ne bi objasnio zasto. e pa kad covjek pojma nema, zastu mu ne bi objasnio, ha? mislim, ne moras na ovom threadu, mozes na threadu histoija. ali jednostavno reci: ti nemas pojma, zato sto ja kazem da nemas pojma, to bas i nije neka argumentacija.

ista stvar: meni se cini da svako sebe i "svoje" reflektira totalno objektivno, nema sanse da se tu uvuce neka subjektivnost ili selektivnost. a sve ostalo, sto ne pase uz to "moje" je per se pogresno, ili "naruceno" ili fasisticko ili sta ja znam...

daklem: dzamija nije bila dzamija nego kuca. kome je ta kuca pripadala? i zasto se tek rusila kad je dobila novu funkciju? s obzirom na to da u bosni sigurno ima mali milijun kuca koje su napravljene bez odgovarajucih papira, moze se doci do zakljucka da je ta nova funkcija kuce bila razlog za rusenje. e sad to sigurno ide u kategoriju "diskriminacija, i to zesca". pitanje je, imaju li stanovnici tog sela ikakve mogucnosti da se legalno bore protiv te diskriminacije? ili je reisovo pismo stvarno bilo zadnja instanca? i da li ga je pisao iz cistog altruizma i ljubavi ili iz nekih manje velikodusnih razloga misleci na izbore?

btw, nekad i nije tako lose procitati kako drugi gledaju na nas - to nam omogucuje da malo propitamo tu svoju "objektivnost" i sveznanje. doduse to nekad zna malo i naljutiti i zaboliti... ali hey, tu smo da ucimo, zar ne?
Nesto se ne sjecam da sam bio u dialogu sa tobom?

I kao sto rekoh,ja nemam namjeru da dajem casove historije,a vrlo dobro se zna ko je i kada je utemeljio Sarajevo i kakva je tolerancija vladala i kakva vlada i danas dan...

:)
Mrs.Zurbrigen

#189 Re: Pismo Cericu

Post by Mrs.Zurbrigen »

Goran_35 wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:
zasto ba tako?

Nesto se ne sjecam da sam bio u dialogu sa tobom?

I kao sto rekoh,ja nemam namjeru da dajem casove historije,a vrlo dobro se zna ko je i kada je utemeljio Sarajevo i kakva je tolerancija vladala i kakva vlada i danas dan...

:)
ovo je forum - a u forumima se rijetko kad vode dijalozi... :-)
avicena

#190 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

seldzuk wrote:Kada su se trebale početi obnavljati džamije u Hercegovini, tražile vlasti građevinske dozvole itd. Mostarski muftija jednostavno prekinuo priču: "Za objekte koji su postojali i porušeni, nećemo tražiti dozvolu".
Vrijedno da se ponovi... :wink: :mrgreen:
Mrs.Zurbrigen

#191 Re: Pismo Cericu

Post by Mrs.Zurbrigen »

avicena wrote:
seldzuk wrote:Kada su se trebale početi obnavljati džamije u Hercegovini, tražile vlasti građevinske dozvole itd. Mostarski muftija jednostavno prekinuo priču: "Za objekte koji su postojali i porušeni, nećemo tražiti dozvolu".
Vrijedno da se ponovi... :wink: :mrgreen:
zvuci logicno...
ali mislim da je birokratija protiv tako jednostavnih rjesenja... :D
Falsh Gordon

#192 Re: Pismo Cericu

Post by Falsh Gordon »

... citiram: „Politika Islamske zajednice je u svakom mjestu gdje žive muslimani sagraditi vjerski objekt.“ To je politika islamizacije BiH, neuvažavanja drugoga i drugačijeg, teroriziranje većine od strane male manjine u mjestu Sturba.
Otvaranje vjerskog objekta za vjernike, ma koje vjere, bi trebala biti briga vecine. A ovo sto zbori ovaj tuljan je ...
... CISTI FASIZAM! Ovakve treba 'okovati i baciti u rupu', da i dalje mrze u tisini do groba, kako bi djeci dali sansu da zive normalno a ne da budu zarazeni neizljecivim zaraznim bolestima kao sto je nacionalizam.
hercegovac_pravi

#193 Re: Pismo Cericu

Post by hercegovac_pravi »

Falsh Gordon wrote:... citiram: „Politika Islamske zajednice je u svakom mjestu gdje žive muslimani sagraditi vjerski objekt.“ To je politika islamizacije BiH, neuvažavanja drugoga i drugačijeg, teroriziranje većine od strane male manjine u mjestu Sturba.
Otvaranje vjerskog objekta za vjernike, ma koje vjere, bi trebala biti briga vecine. A ovo sto zbori ovaj tuljan je ...
... CISTI FASIZAM! Ovakve treba 'okovati i baciti u rupu', da i dalje mrze u tisini do groba, kako bi djeci dali sansu da zive normalno a ne da budu zarazeni neizljecivim zaraznim bolestima kao sto je nacionalizam.
Svašta sam se načitao ali ovaj post je nenadmašan. Haj' se svega ti vrati pa pročitaj šta si napisao. :skoljka:
avicena

#194 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

Mrs.Zurbrigen wrote: ali mislim da je birokratija protiv tako jednostavnih rjesenja... :D
Mogu ja zamisliti postojanje tako jednog lokalnog šerifa jer njih po Bosni ima na sve strane i ne iznenađuje nešto posebno, ali mene je zamislila i takvog me ostavila ova peticija od 1500 potpisa protiv onog kućerka 10X10 samo zato što će u njoj druga konfesija obavljati svoju molitvu na prostoru koje je vakuf/zadužbina. To je ono što nije ni malo optimistično u ovoj našoj državi 15 godina nakon rata. Livno je malo mjesto gdje su skoro svi svima komšije i eto komšija nešto neda komšiji iz nekog neracionalnog inata.

Moglo se ovo zaobići, a da se ramazan provede u toj kući tako što osoba koja je to poklonila zajednici na korištenje uz pomoć donatora obnoviti kuću i onda kao fol svako veče poziva sebi u goste tih 20 porodica da zajedno klanjaju teraviju jer po zakonu to nije zabranjeno. I tako godinama....podsjeti me na prve generacije hrišćana i muslimana koji su se krili po kućicama od vlasti da bi obavili molitvu.
seldzuk

#195 Re: Pismo Cericu

Post by seldzuk »

sammo wrote:Nasao sam ovaj clanak na livno online:

Gospodine Reis – l- ulema Ceriću, Nakon vašeg neistinitog informiranja javnosti, a u svezi bespravno sagrađenog objekta u Sturbi kod Livna, prisiljen sam reagirati na vaše neistinito pismo koje ste uputili Visokom predstavniku, u kojem me optužuje kao krivca za rušenje tog objekta.

Gospodine Ceriću, vi manipulirate vjerskim osjećajima vaših vjernika, a nesposobnost i nestručnost vaših ljudi u IZ pokušavate braniti napadom na Hrvate. Takva vaša politika neće proći, bez obzira na vaše pismo koje ste uputili Visokom predstavniku, u kojem neistinito prikazujete stanje vezano za bespravnu gradnju objekta u Sturbi. Ovakva vaša politika može imati nesagledive posljedice za sve, a prije svega za same muslimane u Sturbi, jer vi kao njihov duhovni vođa stvarate kontrolirani kaos, te raspirujete međunacionalnu i međuvjersku mržnju u BiH.

Vaše pozivanje na toleranciju i suživot služi samo za jednokratnu uporabu s ciljem homogeniziranja muslimana uoči predstojećih izbora, jer ste svjesni dubokih podjela unutar muslimanskog naroda. Pozivate se na toleranciju, a širite mržnju. Širenje međunacionalne i međuvjerske mržnje nije ništa drugo nego zazivanje aveti prošlosti s početka devedesetih godina kada je mržnja nadvladala razum.

U pismu Visokom predstavniku iznijeli ste niz neistina na račun hrvatskog naroda, HVO-a i mene osobno. Nisam nikakav lokalni šerif kakvim me pokušavate prikazati. Borim se za poštivanje zakona bez obzira na koga se odnosio. Pozivam institucije pravne države, a prije svega tužiteljstvo i policiju, da provjere vaše tvrdnje, jer ako su točne, za njih bi netko morao odgovarati. U protivnom, vi će te biti odgovorni za širenje neistina na račun Hrvata. Vaše pismo vas prikazuje kao deklarirana mrzitelja Hrvata u BiH.

Vaš Glavni livanjski imam Dževad Hadžić na našem zajedničkom sastanku kod načelnika livanjske Općine, rekao je, citiram: „Politika Islamske zajednice je u svakom mjestu gdje žive muslimani sagraditi vjerski objekt.“ To je politika islamizacije BiH, neuvažavanja drugoga i drugačijeg, teroriziranje većine od strane male manjine u mjestu Sturba. Vaše su izjave gosp. Ceriću huškačke, a vaša je politika, politika opasnih namjera. Politika islamizacije BiH od strane IZ i Vas osobno neće proći, jer BiH nikada nije bila niti će biti islamska zemlja.

Vaše javno pozivanje na kršenje zakona BiH od strane institucija vlasti pucanj je u BiH za koju se vi tobože zalažete. Provođenje zakona od strane institucija vlasti ove države vi nazivate terorizmom nad Bošnjacima. Od vas kao duhovnog vođe muslimanskog naroda očekivao sam podršku prilikom rušenja ovog bespravno sagrađenog objekta. Podrškom rušenju bespravno sagrađenog objekta u Sturbi, vi biste pokazali da vam je doista stalo do države BiH u kojoj će vladati vladavina prava. Samim time, Vi ne bi izjavljivali ovo je teroristički čin. Islamska zajednica izvodila je radove, a da uopće nije tražila lokacijsku i građevinsku dozvolu, pa Vas pitam, na osnovu čega vi tvrdite da su institucije pravne države srušile vjerski objekt.

Gospodine Ceriću. Kad su Hrvati u Livnu htjeli graditi crkvu morali su tražiti dozvole – fermane u Carigradu. Fra Lovro Karaula je sredinom devetnaestog stoljeća išao na daleki put u Carigrad kako bi dobio ferman–dozvolu za gradnju crkve u Livnu u kojem su Hrvati oduvijek bili velika većina.

Za kakvu se BiH vi zalažete dokazuje župa sv. Ivana apostola i evanđelista u Mostaru u kojoj živi oko 30.000 stanovnika, a od toga 20.000 katolika. Od 1994. župni liturgijski prostor nalazi se u iznajmljenom skladištu bivše jugoslavenske vojske, koji ni približno ne zadovoljava pastoralne potrebe župljana. Hrvatima katolicima oduvijek se branilo graditi crkve. Podsjećam vas, da u gradu Mostaru postoje samo tri crkve, a 40 džamija. Iako crkva ima sve potrebne dokumente za gradnju crkve u Mostaru zabranjena je njena izgradnja. Također, imamo slučaj zabrane gradnje crkve u Sarajevu, gdje vaši imami osobno prijete da će spriječiti njenu gradnju. O kakvoj onda toleranciji i suživotu u BiH vi govorite gosp. Ceriću?

Jedini krivac što se bespravno sagrađeni objekt u Sturbi rušio za vrijeme ramazana leži na Islamskoj zajednici, jer se sama pismenim putem obvezala srušiti sporni objekt. Osobno mi je vaš imam gospodin Topalović dao taj dokument na uvid. Nakon što je Islamska zajednica odbila ispuniti preuzetu obvezu, pravna država je reagirala sukladno zakonima BiH, pa stoga rušenje ovog bespravno sagrađenog objekta nije nikakav teroristički čin, kako vi tvrdite, već provođenje zakona BiH. Islamska zajednica je kupovanjem vremena namjerno isprovocirala rušenje objekta u dane ramazana, kako bi muslimane prikazala kao žrtve diskriminacije.

Najsramotnije vaše neistine u pismu Visokom predstavniku odnose se na Domovinski rat, gdje Hrvate lažno optužujete za logore i protjerivanje muslimana iz Sturbe. Neistinama pokušavate pridobiti naklonost javnosti o navodnoj diskriminaciji muslimana u Sturbi. Hrvati iz MZ Vidoši očekuju od Bošnjaka iz Sturbe da sami demantiraju vaše neistine o njihovom protjerivanju. Osobno sam, kao i moji susjedi cijelo vrijeme rata pomagao vašem narodu u Sturbi.

Gospodine Ceriću. Umjesto da gradite suživot, vi mržnjom trujete naše dobrosusjedske odnose. Logori su postojali, ali na sve tri strane, a ne samo kod Hrvata i Srba. Na vašu žalost logora i protjerivanja muslimana u Livnu nije bilo. Posebno su bili zloglasni muslimanski logori. Nema mjesta u BiH, a koji je bio pod kontrolom Armije BiH da nije imao logore za Hrvate i Srbe.

Muslimani su kao logore koristili športske dvorane, škole, tvorničke hale i policijske zgrade, tkao i druge javne objekte: muzeje, crkve, štale, podrumske prostorije, privatne kuće, podzemne trapove, itd. Zloglasni logori bili su: IV. Osnovna škola u Mostaru, Bijelom Polju kod Mostara, Bugojnu, Jablanici, Sarajevu, Zenici, Travniku, N. Travniku, Brezi, Varešu i mnogim drugim mjestima u BiH. Nadzor nad tim logorima imala je vojna policija Armije BiH, lokalna ratna muslimanska vlast u koordinaciji s Vladom i tzv. ratnim Predsjedništvom BiH. Mnogi su Hrvati i Srbi u muslimanskim logorima zvjerski mučeni i ubijani, a za mnoge se i danas ne zna na kojem su stratištu završili, kao što je slučaj s bugojanskim Hrvatima čija je jedina krivica bila što su pripadali drugoj vjeri.

Livno, 23. kolovoza 2010., Jakov Perković
Neki dan sam čuo da je Jakov Perković zvani Zmija lokalni batinaš kojeg se čak i Hrvati boje i da uopšte nije profil čovjeka koji bi bio u stanju napisati ovaj tekst. Dobro bi pitanje bilo ko ga je zaista napisao.
Bosanac sa dna kace

#196 Re: Pismo Cericu

Post by Bosanac sa dna kace »

BolsandEngels wrote:
Jazz_Junkie wrote:Recimo Antalija u Turskoj je konstantno puna njemackih, austrijskih, ruskih, finskih itd. turista i to svake godine. Treba li zbog toga graditi za svakog po crkvu (luteransku, katolicku, ortodoksnu)? Ili gdje god dodju neki turisti, ne mora biti ljetna destinacija, odma sagraditi sakralni objekt?
Evo da ti rekenim da u Antaliji u Turskoj postoji i luteranska i katolička a uskoro i pravoslavna crkva, i to ne privremeno već stalno i to baš zbog turista, pravoslavna crkva bi trebala da bude već gotovo i to čisto radi Rusa :oops:
www.antalyaincilkilisesi.com

mada se eto kao musliman ne slažem sa džamijom u Neumu jer dažmiji nije mjesto đe nema muslimana :oops:
poznanik

#197 Re: Pismo Cericu

Post by poznanik »

udrch wrote:...posao Reisa Cerića jeste da se brine o potrebama njegove vjerske zajednice, da brani pravo muslimana vjernika od nasrtaja države i prava i zakona..
U Francuskoj je stupio na snagu zakon o zabrani nošenja nikaba na javnim mjestima..takav isti zakon su ublehaši predložili i u parlamentu države u kojoj polovinu stanovnika čine autohtoni građani BiH islamske vjeroispovjesti..
Sad ispadne da je protivljenje tom zakonu nekog muslimanskog vjerskog vođe čin za gađenje i udar na pravnu državu...
Maloprije sam čuo na TV da će u prvim narednim sjednicama Parlamenta BiH ponovo biti stavljen u razmatranje "Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju" .

Kakva su predviđanja, da li će Parlament BiH u novom sazivu ipak usvojiti ovaj zakon?

Da li će reis Mustafa cerić i ovog puta pozvati muslimane u BiH na nepoštivanje zakona i pozivati ih na "bosanskohercegovačka ljeta", ukoliko zakon bude usvojen?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#198 Re: Pismo Cericu

Post by plain vanilla »

ja cekam da se zabrani prodaja i konzumacija alkohola by reis
theTruePath

#199 Re: Pismo Cericu

Post by theTruePath »

poznanik wrote:
udrch wrote:...posao Reisa Cerića jeste da se brine o potrebama njegove vjerske zajednice, da brani pravo muslimana vjernika od nasrtaja države i prava i zakona..
U Francuskoj je stupio na snagu zakon o zabrani nošenja nikaba na javnim mjestima..takav isti zakon su ublehaši predložili i u parlamentu države u kojoj polovinu stanovnika čine autohtoni građani BiH islamske vjeroispovjesti..
Sad ispadne da je protivljenje tom zakonu nekog muslimanskog vjerskog vođe čin za gađenje i udar na pravnu državu...
Maloprije sam čuo na TV da će u prvim narednim sjednicama Parlamenta BiH ponovo biti stavljen u razmatranje "Prijedlog zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju" .

Kakva su predviđanja, da li će Parlament BiH u novom sazivu ipak usvojiti ovaj zakon?

Da li će reis Mustafa cerić i ovog puta pozvati muslimane u BiH na nepoštivanje zakona i pozivati ih na "bosanskohercegovačka ljeta", ukoliko zakon bude usvojen?
Ko ce to usvojiti? bilo je pokusaja ali cak i SDP je bio protiv,,nisu ni oni tolikooo crveni vise :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#200 Re: Pismo Cericu

Post by Chmoljo »

theTruePath wrote:
Ko ce to usvojiti? bilo je pokusaja ali cak i SDP je bio protiv,,nisu ni oni tolikooo crveni vise :D
u Švedskoj nemiri... :-)
Post Reply