Pismo Cericu

Post Reply
probuseni $

#101 Re: Pismo Cericu

Post by probuseni $ »

Student Exchange wrote:
probuseni $ wrote:
Pazi se sta pises jer ja ne pozivam ni na kakvo "nasilje" nad Cericem, vec opisujem nepostovanje pravne drzave s njegove strane. Nauci se da u jedniom tekstu uocis kljucne rijeci i da ne vadis neke opise iz konteksta ...ili si toliko podao da hoces da me ocrnis...

haj sad se izvini ! ...
Halali - izvini
Nego recider mi, kad onako iz daljine pogledas na Bosnu, je li Ceric glavni problem koji ti vidis danas?
"recider" je arhaican zapovjedni nacin, a tebi brada jos nije toliko duga da mi mozes zapovjedati ...to ti kao neki stari dido sto djeli lekcije mladezi...ha ?

Udaljenost od Bosne ne znaci nista kad su osjecanja u pitanju. Tvoj bog je mozda milione svjetlosnih godina daleko od tebe , pa opet ga volis i vjerujes u njega. Ja se ne mjesam ju to. Imam respekt prema tome sto osjecas.
Pitanje "dali je Ceric glavni problem" je prije svega provokativno , potom besmisleno jer Cerica , koji imaju moc ima na hiljade. Ef, Ceric je samo jedan dio globalne masinerije koji ima kancelariju u Bosni i ta kancelarija izlazi iz svog domena ovlastenja, Bavi se politikom drzave za sta nemaju mandat. Da ti bude jasnije, mjesa se u unutarnju i vanjsku politiku BiH na sta nema pravo. To bi ti bilo isto kao kad bi prestavnistvo za Coca-Colu , otislo u Parlament BiH , izislo za govornicu i trazilo da u skole uvedemo predmet o coca-coli, a da sa tezgi iz trgovina zbacimo sve ostale proizvode koji nam stipaju oci jer su joj konkurenti. A ako nece, onda cemo im ograditi na Manjaci jedan posjed gdje se moze piti pepsi.cola , ali pod strazarskom paznjom da nebi bilo sverca u ostatak drzave. Kako Coca-cola moze uci u Parlament ? moze vrlo lako, zato sto sav drzavni park vozi auta gdje umjesto tablica stoji natpis "Coca-Cola".. Sve se moze kupiti i podmititi, a uz to coca-cola ljude pravi ovisnim. Ne samo da im je potreba za tekucinom, vec i duhovna potreba....
XXS

#102 Re: Pismo Cericu

Post by XXS »

avicena wrote: Znači da smo došli do zaključka da to nije samo do jedne osobe nego do 1500, a može eto biti i više.
Puno vise, samo sto su to ovcice u krdu koje idu tamo gdje ih njihovi "reisi" usmjere.
avicena wrote: Kakav je problem ako ja recimo živim u Australiji i dam komšijama svoju kuću u kojoj će zadovoljavati vjerske potrebe i da je za tu svrhu renoviraju? Niko nije rekao da se neće platiti obaveze koje slijede u takvoj proceduri nego je tražila IZ da plati i čak pokušala ići preko tamo vladajuće stranke, ali nekome je zasmetalo uopšte postojanje nečega sa predznakom džamija iako ne bi bilo munare jer smeta komšijama. :roll: Zar nije mogao savjesni načelnik sačekati bar još dvije sedmice da prođe ramazan i bajram pa je onda rušiti ako već smatra da je njeno postojanje suvišno?
Naravno da se moglo sacekati, vidjela je Bosna i takvog vakta.
Eno pogledaj Kardinala Puljica. Oni se peglaju sa dobijanjem dozvole za izgradnju crkve na Grbavici vec godinama (imaju peare i da plate svasta nesto) ali je on izasao u javnost i obratio se BH institucijama sa molbom da se problem dobijanja dozvole rijesi. Znaci dobijanja dozvole, a ne problem rusenja bespravne gradnje.

Na kraju krajeva, haj mi objasni zasto Reis umjesto da brani pravnu drzavu radi upravo suprotno, rusi je.
Zar pravna drzava nije najbolji garant Bosnjacima da su konstitutivni i da ne moraju moliti za svoja prava u svojoj drzavi.
avicena wrote: A ta priča kako reis 'mobilizira' jedan narod pred izbore jednostavno ne stoji jer kako onda ocijeniti sve one izjave u protekle dvije godine koje su bile tema na ovom forumu i na FTV i skoro svaka negativno ocijenjena. Nisu bili izbori i prije godinu dana.
Politika je utakmica koja se igra bez prekida. Pred izbore se samo malo intenzivira.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#103 Re: Pismo Cericu

Post by Chmoljo »

Kenan-sa wrote:Reis Ceric je veliki autoritet kod Bosnjaka-vjernika,ali ne i kod Bosnjaka koji teze ka ateizmu! a upravo tim radikalnim ateistima smeta svaki potez Cerica!
u dvije rečenice uspiješ napisati kamaru gluposti...

prvo teže ateizmu, a onda su radikalni ateisti... tu je to negdje... :-)

al ono što je fascinantno, hrabrost koju imaš da nekome kažeš je li ateista ili je vjernik zbog jedne spodobe poput Mustafe Cerića.

e aferim. budemo se vidjeli na Onom danu, pa te pitam imaš li opet hrabrosti ovako nešto ustvrditi.
avicena

#104 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

Mrs.Zurbrigen wrote:

tja, tako ti je to sa vjerskim zastupnicima. oni se smatraju globalno odgovornim. ni papa ne pita, dal ga svi katolici vole, on je pastir za sve njih. - i nekako mi se ta tvoja izjava, da su svi vjernici d'accord sa cericevim postupanjem, i da ga samo ateisti ne gotive, cini jako smjelom.
Slažem se djelimično jer fakat bih i ja boljeg reisa kao musliman i boljeg bi ministra zdravsta i boljeg bi federalnog premijera i drugačijeg bih premijera u susjednom entitetu, ali....

Ali postoji i druga činjenica da je ovaj reis više cijenjen vani nego u svojoj zemlji...bilo među Europljanima ili Arapima.

Image

Image
avicena

#105 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

XXS wrote: Puno vise, samo sto su to ovcice u krdu koje idu tamo gdje ih njihovi "reisi" usmjere.
Zanimljiv je ovaj stereotip koji se stalno ponavlja iz teme u temu o ovcama i pastirima, ali de ga razbij. :?
MUNAFIK

#106 Re: Pismo Cericu

Post by MUNAFIK »

Znaci ovdje se NE RADI O DZAMIJI???

Ovdje se radi o objektu na vakufskoj zemlji, koji je samo malo obnovljen (krecenje, stolarija, malo uredjenje avlije, struja, voda, cesma WC) kako bi bio uslovan za obavljanje molitve?

Znaci nije u pitanju objekat kao fizicki predmet, on je vec bio tu, nego njegova namjena ili se varam???
Mrs.Zurbrigen

#107 Re: Pismo Cericu

Post by Mrs.Zurbrigen »

avicena wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote:

tja, tako ti je to sa vjerskim zastupnicima. oni se smatraju globalno odgovornim. ni papa ne pita, dal ga svi katolici vole, on je pastir za sve njih. - i nekako mi se ta tvoja izjava, da su svi vjernici d'accord sa cericevim postupanjem, i da ga samo ateisti ne gotive, cini jako smjelom.
Slažem se djelimično jer fakat bih i ja boljeg reisa kao musliman i boljeg bi ministra zdravsta i boljeg bi federalnog premijera i drugačijeg bih premijera u susjednom entitetu, ali....

Ali postoji i druga činjenica da je ovaj reis više cijenjen vani nego u svojoj zemlji...bilo među Europljanima ili Arapima.
what shall i say? ja mislim da evropljani cerica cijene zato sto za njih predstavlja modernog muslimana. koji se totalno razlikuje od vecine muslimana u njihovim zemljama. ili od vecine vidljivih muslimana, koji odgovaraju nekom zapadnjackom kliseu. ja mislim da im je on kao prvo alibi, jer - ako im je on ravnopravni partner u diskusiji, ko onda moze reci da nema razgovora, ili - boze sacuvaj - neke diskriminacije, a kao drugo jos bonus egzoticnog, posto dolazi iz te vrlo cudne zemlje bosne i hercegovine.

sto se arabije tice, ne znam.

a sto se bosne tice, hmmm... :D
Mala__Mu

#108 Re: Pismo Cericu

Post by Mala__Mu »

Jozinho wrote:
Mala__Mu wrote:
silm wrote:Jasno je da je rusenje u Livnu proisteklo iz mrznje prema muslimanskome, ostalo su price.
Jasno je i da rusenjem jedne djamije nicu nove tri.
Kako...zasto....zar bash...ma nemoj... mislite da znamo i da imamo odgovore mi koji volimo djamije i oni koji ih ruse.
Kako god se uzme: bolje je ne rusiti pa ma da je cije. Kada bi gospodin Prknovic znao da je rusenjem bogomolje (pa bilo cija da je i bilo ko da zaziva Boga) u sluzbi necistih sila a ne u sluzbi odbrane hrvatstva, zamislio bi se. Ovako je kako je. Neko mora i da rusi...A nicije nije dugo.
:thumbup: :sax:
ti želiš reć da iz mržnje niču nove tri džamije?
Ne, podvukla sam stvari koje su jako bitne i jako dobro napisane ali ti to ne mozes razumjeti :-)
I nemoj da nazivas jedan narod ustasama samo zato sto su hrvati a zaboravio si da je 70 % muslimana bilo u ustašama od Hodža pa do obicni ljudi.
Oni nisu hrvati nego bosanski katolici!Zalostan mi je sam njihov naziv :shock: Moja poznanica je kcerka katolika iz BiH, rodjena u BiH i jedinu vezu koju ima sa Hrvatskom je 7 dana ljetovanja a ima hrv drzavljanstvo! Zasto? Zato sto je hrvatica :shock: HA HA I, ko je hrvat?!? KATOLIK u ratu poznatiji kao ustasa al o tome drugi put..

Na pocetku ove teme kad sam napisala da idemo rusit BESPRAVNO IZGRADJENU CRKVU tada sam mislila vise ironicno ali SAD nakon citanja nekih postova od pojedinca uhh sta reci FUJ! Sad sam 100% sigurna da cu da ucinim SVE sto mogu da pomognem nani Fati a ako ne budem mogla na legalan uvijek postoji i onaj drugi nacin!
A bas me zanima da li moze 2000 ljudi krivicno odgovarati za rusenje ilegalno sagradjene crkve?
:shock:
Suti i trpi

#109 Re: Pismo Cericu

Post by Suti i trpi »

Mala__Mu wrote:Oni nisu hrvati nego bosanski katolici!Zalostan mi je sam njihov naziv :shock: Moja poznanica je kcerka katolika iz BiH, rodjena u BiH i jedinu vezu koju ima sa Hrvatskom je 7 dana ljetovanja a ima hrv drzavljanstvo! Zasto? Zato sto je hrvatica :shock: HA HA I, ko je hrvat?!? KATOLIK u ratu poznatiji kao ustasa al o tome drugi put..
Divi male sto je nacionalisticki nastrojena :mrgreen: :lol: :lol: :lol: ...
zilog

#110 Re: Pismo Cericu

Post by zilog »

Evo procitah 5 strana teme i nigdje ne primjetih reakciju na najociglednije iz Perkovicevog pisma.

Mesdzid je navodno srusen jer nije imao gradjevinsku dozvolu. Slazem se da, eto, treba srusiti takav objekat.

ALI... (JEDNO VELIKO ALI)

Iz Perkovicevog pisma se vidi da nikada, ni za 10, ni za 100 godina, takva dozvola nebi bila izdata. Ma koliko se islo legalnim putem.

Mesdzid je srusen, niknuce nova 3, Ceric napisa pismo Inzku, nema vise livanjskog sira u mom frizideru i tako u krug, dok je ovakvih Jakov_budala.
Mala__Mu

#111 Re: Pismo Cericu

Post by Mala__Mu »

Suti i trpi wrote:
Mala__Mu wrote:Oni nisu hrvati nego bosanski katolici!Zalostan mi je sam njihov naziv :shock: Moja poznanica je kcerka katolika iz BiH, rodjena u BiH i jedinu vezu koju ima sa Hrvatskom je 7 dana ljetovanja a ima hrv drzavljanstvo! Zasto? Zato sto je hrvatica :shock: HA HA I, ko je hrvat?!? KATOLIK u ratu poznatiji kao ustasa al o tome drugi put..
Pa da ti je otac bio na liniji, u rovu i da su ga zivog cetnici/ustase pokusali za zatrpaju, da je na dezuri u stanici imao srcani nakon kojeg je bio mjesec na aparatima i da ti je dan danas amidzi puna glava gelera od istih, da ti je drugi amidza 80% invalid MISLIM DA BI I TI U NAJMANJU RUKU BIO NACIONALISTICKI NASTROJEN !!? Ili mozda NE?! A da ne govorim o zenama srebrenice koje su izgubile od ruke cetkika/ustase sve muskarce u familiji!

Ili bi ti bilo svejedno? Meni nije! Gadi mi se neskolovanost i primitivnost nekih ljudi, koji mogu reci da je osoba koja je rodjena u BiH i ciji su roditelji rodjeni u BiH i djedovi, HRVAT/ICA! Nije sreco, to je katolik! I jedva cekam, a to ce biti brzo, da se ukinu dvojni pasosi pa nek se odluci onda koji ce uzet ali ako uzme hrv pravac Hrv a ako misli zivjeti ovjde onda se zna cije ce drzavljanstvo imati!

Ova provokacija u svetom mjesecu Ramazanu je cist dokaz da postoje i dan danas cetnici i ustase koji zele drzavu svoju u vec postojecoj drzavi (primjer RS i Mostar koji je i vise nego nacionalisticki nastrojen)!

Ali rusenjem jedne dzamije nicu nove tri ako Bog da! :-D
Student Exchange

#112 Re: Pismo Cericu

Post by Student Exchange »

probuseni $ wrote:
Student Exchange wrote:
probuseni $ wrote:
Pazi se sta pises jer ja ne pozivam ni na kakvo "nasilje" nad Cericem, vec opisujem nepostovanje pravne drzave s njegove strane. Nauci se da u jedniom tekstu uocis kljucne rijeci i da ne vadis neke opise iz konteksta ...ili si toliko podao da hoces da me ocrnis...

haj sad se izvini ! ...
Halali - izvini
Nego recider mi, kad onako iz daljine pogledas na Bosnu, je li Ceric glavni problem koji ti vidis danas?
"recider" je arhaican zapovjedni nacin, a tebi brada jos nije toliko duga da mi mozes zapovjedati ...to ti kao neki stari dido sto djeli lekcije mladezi...ha ?
dedera izvini...
avicena

#113 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

Mrs.Zurbrigen wrote: what shall i say? ja mislim da evropljani cerica cijene zato sto za njih predstavlja modernog muslimana. koji se totalno razlikuje od vecine muslimana u njihovim zemljama. ili od vecine vidljivih muslimana, koji odgovaraju nekom zapadnjackom kliseu. ja mislim da im je on kao prvo alibi, jer - ako im je on ravnopravni partner u diskusiji, ko onda moze reci da nema razgovora, ili - boze sacuvaj - neke diskriminacije, a kao drugo jos bonus egzoticnog, posto dolazi iz te vrlo cudne zemlje bosne i hercegovine.

Ako je mjerilo egzotičnost onda su mogli naći mnogo egzotičnijih nego nekoga ko je predavao na američkim koledžima prije rata koji je 'proslavio' BiH u svijetu. Nisam rekao samo za S.Arabiju nego za cijeli islamsli svijet kojeg skoro polovinu čine Arapi. Gledano kroz broj država.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... view&id=67

A što se Bosne tiče lično moj rad nekako više cijenjen izvan moje čaršije ili čak još dalje.
Mrs.Zurbrigen

#114 Re: Pismo Cericu

Post by Mrs.Zurbrigen »

avicena wrote:
Mrs.Zurbrigen wrote: what shall i say? ja mislim da evropljani cerica cijene zato sto za njih predstavlja modernog muslimana. koji se totalno razlikuje od vecine muslimana u njihovim zemljama. ili od vecine vidljivih muslimana, koji odgovaraju nekom zapadnjackom kliseu. ja mislim da im je on kao prvo alibi, jer - ako im je on ravnopravni partner u diskusiji, ko onda moze reci da nema razgovora, ili - boze sacuvaj - neke diskriminacije, a kao drugo jos bonus egzoticnog, posto dolazi iz te vrlo cudne zemlje bosne i hercegovine.

Ako je mjerilo egzotičnost onda su mogli naći mnogo egzotičnijih nego nekoga ko je predavao na američkim koledžima prije rata koji je 'proslavio' BiH u svijetu. Nisam rekao samo za S.Arabiju nego za cijeli islamsli svijet kojeg skoro polovinu čine Arapi. Gledano kroz broj država.

http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... view&id=67

A što se Bosne tiče lično moj rad nekako više cijenjen izvan moje čaršije ili čak još dalje.
sigurno. moglo se. ali ne bi trebalo da bude pretjerano egzoticno, jer se onda raja ne bi mogla identificirati s njim. ovako je to jedan profinjeni gospodin, koji jako pametno zbori, kao zastupnik vjerske zajednice smatramo da ima neki drugaciji, malo manje neoliberalni pristup svijetu - i prije svega, musliman je. i samim tim alibi za sve ono sto zapadna evropa radi muslimanima.
- i prije svega, neko ko postulira da je musliman i evropski patriota: to je balzam za dusu svim evropljanima koji se boje islamizacije...

sounds silly - ali nazalost je stvarno tako...
Er wolle sich weder sagen lassen, beharrt er, dass »jemand mehr Europäer ist als ich«, noch »dass einer ein besserer Muslim ist als ich. Diese beiden Dinge stehen für uns Bosnier nicht im Widerspruch. Das zu verstehen, fällt nicht nur manchem Europäer, sondern auch manchem arabischen Muslim schwer.«
evo ga: kao prvo je evropljanin, kao drugo musliman - i jedno je kompatibilno sa drugim. ali clou je u zadnjoj recenici: "razumijeti to, tesko je ne samo nekim evropejcima nego i nekim arapskim muslimanima." sta cita evropljanin? ceric se distancira od saudijaca i svih onih kojih se latentno bojimo.
»Viele sind auch wegen dieser Freiheit nach Europa gekommen. Sie müssen sich aber jetzt die Freiheit verdienen, die ihnen geschenkt wurde.«

"Mnogi (muslimani) su radi slobode dosli u Evropu. Sad moraju i zasluziti (pokazati da zasluzuju) tu slobodu."

(Zeit, 2006)

kontas sad, zasto bas njega toliko vole. isto kao sto vole neclu kelek (koja nema veze sa religijom, nego sa socijologijom, al je ipak turkinja) ili svakog muslimana koji o islamu govori na "evropski" nacin...
Kenan-sa

#115 Re: Pismo Cericu

Post by Kenan-sa »

Jadno je da o Reisu najvise raspravljaju komunisti a najmanje vjernici!.. Ceric je priznat u cijelom svijetu,po prvi put IZBIH na svom celu ima covjeka kojeg uvazava cijeli islamski svijet,omiljen je i na istoku i na zapadu..Radi se o skolovanom covjeku,filozofu,mudracu,velikom znalcu,e sad druga je stvar sto je on trn u oku onim ljudima koji ne postuju ni rodjenu mater a ne tamo nekog Reisa....
Mrs.Zurbrigen

#116 Re: Pismo Cericu

Post by Mrs.Zurbrigen »

Kenan-sa wrote:Jadno je da o Reisu najvise raspravljaju komunisti a najmanje vjernici!.. Ceric je priznat u cijelom svijetu,po prvi put IZBIH na svom celu ima covjeka kojeg uvazava cijeli islamski svijet,omiljen je i na istoku i na zapadu..Radi se o skolovanom covjeku,filozofu,mudracu,velikom znalcu,e sad druga je stvar sto je on trn u oku onim ljudima koji ne postuju ni rodjenu mater a ne tamo nekog Reisa....
jel ti to zelis reci da smo avicena i ja komunisti?
Jozinho

#117 Re: Pismo Cericu

Post by Jozinho »

Mala__Mu wrote: Oni nisu hrvati nego bosanski katolici!Zalostan mi je sam njihov naziv :shock: Moja poznanica je kcerka katolika iz BiH, rodjena u BiH i jedinu vezu koju ima sa Hrvatskom je 7 dana ljetovanja a ima hrv drzavljanstvo! Zasto? Zato sto je hrvatica :shock: HA HA I, ko je hrvat?!? KATOLIK u ratu poznatiji kao ustasa al o tome drugi put..

Na pocetku ove teme kad sam napisala da idemo rusit BESPRAVNO IZGRADJENU CRKVU tada sam mislila vise ironicno ali SAD nakon citanja nekih postova od pojedinca uhh sta reci FUJ! Sad sam 100% sigurna da cu da ucinim SVE sto mogu da pomognem nani Fati a ako ne budem mogla na legalan uvijek postoji i onaj drugi nacin!
A bas me zanima da li moze 2000 ljudi krivicno odgovarati za rusenje ilegalno sagradjene crkve?
:shock:
pročitaš li ti ikad bona nebila šta napišeš? jer tebe ne pokreće ništa drugo nego mržnja.

a što se tiče džamije u sturbi mogu ti otvoreno reć da me ama baš briga bila ili nebila. jer, ako je za Boga molit onda je to super, al ako je u silu onda im je džaba sve da i presele al fatihovu džamiju.
frombosna

#118 Re: Pismo Cericu

Post by frombosna »

I nemoj da nazivas jedan narod ustasama samo zato sto su hrvati a zaboravio si da je 70 % muslimana bilo u ustašama od Hodža pa do obicni ljudi.
Oni nisu hrvati nego bosanski katolici!Zalostan mi je sam njihov naziv :shock: Moja poznanica je kcerka katolika iz BiH, rodjena u BiH i jedinu vezu koju ima sa Hrvatskom je 7 dana ljetovanja a ima hrv drzavljanstvo! Zasto? Zato sto je hrvatica :shock: HA HA I, ko je hrvat?!? KATOLIK u ratu poznatiji kao ustasa al o tome drugi put..

:shock:[/quote]

A eto ti im reci šta su. Jesu li to jedni katolici Bosanci drugi pravoslavci Bosanci a eto ti od 1992 Bošnjak. Uostalom pogledaj ustav zemlje i skini ono sa očiju što stavljaju konjima pa vide samo pravo. Ako misliš da se ova država treba graditi na mržnji onda bolje idi odavde. Ljudi imaju to državljanstvo i imaju putovnicu kao i pola bihačke krajine a ti u red po vizu.
I kako možeš podržavati jedan nelegalno izgrađen objekat (u Livnu) a osuđivati drugi (u dvorištu nane Fate)?
Jel to postoje neki dvostruki kriteriji? De me informiši. Jel kad komšija napravi nelegalno kuču ona se treba rušit a kad ja to napravim onda je sve u redu?
Suti i trpi

#119 Re: Pismo Cericu

Post by Suti i trpi »

Mala__Mu wrote:
Suti i trpi wrote:
Pa da ti je otac bio na liniji, u rovu i da su ga zivog cetnici/ustase pokusali za zatrpaju, da je na dezuri u stanici imao srcani nakon kojeg je bio mjesec na aparatima i da ti je dan danas amidzi puna glava gelera od istih, da ti je drugi amidza 80% invalid MISLIM DA BI I TI U NAJMANJU RUKU BIO NACIONALISTICKI NASTROJEN !!? Ili mozda NE?! A da ne govorim o zenama srebrenice koje su izgubile od ruke cetkika/ustase sve muskarce u familiji!

Ili bi ti bilo svejedno? Meni nije! Gadi mi se neskolovanost i primitivnost nekih ljudi, koji mogu reci da je osoba koja je rodjena u BiH i ciji su roditelji rodjeni u BiH i djedovi, HRVAT/ICA! Nije sreco, to je katolik! I jedva cekam, a to ce biti brzo, da se ukinu dvojni pasosi pa nek se odluci onda koji ce uzet ali ako uzme hrv pravac Hrv a ako misli zivjeti ovjde onda se zna cije ce drzavljanstvo imati!

Ova provokacija u svetom mjesecu Ramazanu je cist dokaz da postoje i dan danas cetnici i ustase koji zele drzavu svoju u vec postojecoj drzavi (primjer RS i Mostar koji je i vise nego nacionalisticki nastrojen)!

Sreco moja, da ti ciko nesto kaze :D .

Mojoj baki su u 2SR ustase streljale cijelu porodicu (gledala je kako pucaju u njenog oca) i nju sa 15 godina ostavili samu sa petero mladjih brace i sestara. Ne mozes ni zamislit kroz sta je sve prosla u zivotu... Moja baka je uvijek pravila distinkciju izmedju HRVATA i UBICA koji su pobili njenu cijelu porodicu. Njena dva sina su ozenili Hrvatice, jedna se kcerka udala za Hrvata, druga za Bosnjaka, a treci sin je ozenio srpkinju. Je l da, to je za tebe nepojmljivo? Moja baka nikada nije mrzila Hrvate, sta vise, nije mrzila ni ustase koje su joj upropastile zivot. Neko nije u stanju da mrzi, sto je najveci moguci dar prirode koji svaki covjek moze dobiti. Pored sve boli koju je u sebi nosila radi gubitka svojih staratelja... Kakav bi njen zivot bio da je mrzila? Zal za gubitkom najmilijih, briga za svoju bracu i sestre i patoloska mrznja... Bolje umrijeti nego ziviti takav zivot. MRZNJA JE BOLEST!!

Mozes ti biti nacionalisticki i sovinisticki nastrojena, niko ti ne moze zabraniti da trujes svoju dusu... Ali, nemas nikakvo pravo da nekom govoris da nije Hrvat. Npr. da to kazes u mome prisustvu, ja bih ti ocito bukvicu i vise ti nebi palo na pamet da to kazes u mome prisustvu. Jedi se ti iznutra koliko ti je volja, razaraj svoj mozak, osjecaj gadjenje i prezir, ALI NEMAS PRAVO TO PRENOSITI NA DRUGE LJUDE. Pati sebe, pusti druge na miru da zive SVOJ zivot kako oni vole da ga zive.
avicena

#120 Re: Pismo Cericu

Post by avicena »

Mrs.Zurbrigen wrote:
sounds silly - ali nazalost je stvarno tako...
Er wolle sich weder sagen lassen, beharrt er, dass »jemand mehr Europäer ist als ich«, noch »dass einer ein besserer Muslim ist als ich. Diese beiden Dinge stehen für uns Bosnier nicht im Widerspruch. Das zu verstehen, fällt nicht nur manchem Europäer, sondern auch manchem arabischen Muslim schwer.«
evo ga: kao prvo je evropljanin, kao drugo musliman - i jedno je kompatibilno sa drugim. ali clou je u zadnjoj recenici: "razumijeti to, tesko je ne samo nekim evropejcima nego i nekim arapskim muslimanima." sta cita evropljanin? ceric se distancira od saudijaca i svih onih kojih se latentno bojimo.
»Viele sind auch wegen dieser Freiheit nach Europa gekommen. Sie müssen sich aber jetzt die Freiheit verdienen, die ihnen geschenkt wurde.«

"Mnogi (muslimani) su radi slobode dosli u Evropu. Sad moraju i zasluziti (pokazati da zasluzuju) tu slobodu."

(Zeit, 2006)

kontas sad, zasto bas njega toliko vole. isto kao sto vole neclu kelek (koja nema veze sa religijom, nego sa socijologijom, al je ipak turkinja) ili svakog muslimana koji o islamu govori na "evropski" nacin...
Dugo je on tamo i naučio je vokabular političkih kurvi (sjeti se Čerčilovog kondoma u fascikli kao odgovora) i zna kako sa njima je jedino moguće komunicirati i nešto uraditi što je u opisu njegovih poslova i zadataka. Valja mu nečim opravdati onu svoju platu. Sa njima jedino nešto možeš uraditi za svoju stvar ako pričaš diplomatskim jezikom, a on ga strpljivo učio od njih.
Mrs.Zurbrigen

#121 Re: Pismo Cericu

Post by Mrs.Zurbrigen »

avicena wrote:
Dugo je on tamo i naučio je vokabular političkih kurvi (sjeti se Čerčilovog kondoma u fascikli kao odgovora) i zna kako sa njima je jedino moguće komunicirati i nešto uraditi što je u opisu njegovih poslova i zadataka. Valja mu nečim opravdati onu svoju platu. Sa njima jedino nešto možeš uraditi za svoju stvar ako pričaš diplomatskim jezikom, a on ga strpljivo učio od njih.

mislis da ih vuce guzicom za nos?

@ suti & trpi: dobar text :thumbup:
Mala__Mu

#122 Re: Pismo Cericu

Post by Mala__Mu »

Suti i trpi wrote:
Sreco moja, da ti ciko nesto kaze :D .

Mojoj baki su u 2SR ustase streljale cijelu porodicu (gledala je kako pucaju u njenog oca) i nju sa 15 godina ostavili samu sa petero mladjih brace i sestara. Ne mozes ni zamislit kroz sta je sve prosla u zivotu... Moja baka je uvijek pravila distinkciju izmedju HRVATA i UBICA koji su pobili njenu cijelu porodicu. Njena dva sina su ozenili Hrvatice, jedna se kcerka udala za Hrvata, druga za Bosnjaka, a treci sin je ozenio srpkinju. Je l da, to je za tebe nepojmljivo? Moja baka nikada nije mrzila Hrvate, sta vise, nije mrzila ni ustase koje su joj upropastile zivot. Neko nije u stanju da mrzi, sto je najveci moguci dar prirode koji svaki covjek moze dobiti. Pored sve boli koju je u sebi nosila radi gubitka svojih staratelja... Kakav bi njen zivot bio da je mrzila? Zal za gubitkom najmilijih, briga za svoju bracu i sestre i patoloska mrznja... Bolje umrijeti nego ziviti takav zivot. MRZNJA JE BOLEST!!

Mozes ti biti nacionalisticki i sovinisticki nastrojena, niko ti ne moze zabraniti da trujes svoju dusu... Ali, nemas nikakvo pravo da nekom govoris da nije Hrvat. Npr. da to kazes u mome prisustvu, ja bih ti ocito bukvicu i vise ti nebi palo na pamet da to kazes u mome prisustvu. Jedi se ti iznutra koliko ti je volja, razaraj svoj mozak, osjecaj gadjenje i prezir, ALI NEMAS PRAVO TO PRENOSITI NA DRUGE LJUDE. Pati sebe, pusti druge na miru da zive SVOJ zivot kako oni vole da ga zive.
kako možeš podržavati jedan nelegalno izgrađen objekat (u Livnu) a osuđivati drugi (u dvorištu nane Fate)?
Jel to postoje neki dvostruki kriteriji? De me informiši. Jel kad komšija napravi nelegalno kuču ona se treba rušit a kad ja to napravim onda je sve u redu?
Ovdje prvi problem je sto se dzamija srusila u mjesecu Ramazanu kada je najveci sevap posjecivati je i ibadetiti u njoj, a mogli su pricekati bar do kraja mjeseca! Ako je istina da je zaista izgradjena ilegalno a ako je to necija kuca pretvorena u mesdzid jer je receno da nece biti munara onda su grdno pogrijesili sto su je srusili!

A drugi problem je sto se GODINAMA odgadja rusenje/premjestanje ilegalno izgradjene crkve na tudjoj zemlji (zemlji nane Fate) i samo Bog zna koliko ce to jos odugovlacit! Dok nekome ne nestane sabura i ne odradi to licno o svom trosku da ne mora drzava placat bagere i ljude! Ehh da i kad ako Bog da konacno vise prestanu odgadjati neminovno i donesu rjesenje da se izmjesti/srusi iligalno sagradjena crkva, trebamo odabrati jedan vrlo vazan praznik tipa bozica pa je srusit/uklonit! Jer je Ramazan SVETI mjesec!

Evo opet govorim da nisu hrvati nego bosanski katolici! Hajd da cujem bukvicu pa da vise ne ponavljam! :D
Nije istina da ja bilo sta prenosim na druge, ovo je forum na kojem svako ima pravo da iznese svoj stav/misljenje tako da.. ako ti se ne svidja .. suti i trpi :D

PS Nije kuČa nego kuĆa!
Tvrtko II Kotromanić

#123 Re: Pismo Cericu

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Kenan-sa wrote:Jadno je da o Reisu najvise raspravljaju komunisti a najmanje vjernici!.. Ceric je priznat u cijelom svijetu,po prvi put IZBIH na svom celu ima covjeka kojeg uvazava cijeli islamski svijet,omiljen je i na istoku i na zapadu..Radi se o skolovanom covjeku,filozofu,mudracu,velikom znalcu,e sad druga je stvar sto je on trn u oku onim ljudima koji ne postuju ni rodjenu mater a ne tamo nekog Reisa....
bas mi je drago sto je omiljen na istoku i na zapadu, hvala Bogu dragom pa imamo reisa koji od kriminalaca i ratnih profitera prima pare pa ih brani u medijima a sebi od tih para pravi zgradurinu na Kovacima dok povratnici nemaju sta jesti...

p.s vjernik sam ;)
Geronimo81

#124 Re: Pismo Cericu

Post by Geronimo81 »

Mala__Mu wrote:
Suti i trpi wrote:

Vidis meni su od strane ABIH pobijena rodbina u grabovici 17 god nakon rata nasli smo samo jedno tijelo.
U doljanima mi je rođak , recu ubijen da nepisem kako je ubijen jer nije za foruma.
Sva rodbina iz Doljana provela 7 mjeseci u zatvoru gdje mi je najmlađa rodica imala oko 10 mjeseci i ja opet neosjecam mrznju prema Bosnjacima i najbolji prijatelj mi je bosnjak.
Nikada nikog nisam nazvao balijom,turcinom,poturčenim četnikom itd, naspram tebe koja nazivas ustasama hrvate i odredujes im sta su oni.Tebi je sve nacionalisticki nastrojeno tamo gdje bošnjaci nisu u vecini pa uzmi pusku i pocmi da tjeras i da radis onako kako mislis i izbaci tu mrznju iz sebe i pokazi svoje pravo lice kao sto ga pokazujes na netu.

Slazem se sa tobom da crkvu treba izmjestiti ili srusiti jer je bespravno napravljena na tuđem imanju ;)
Tvrtko II Kotromanić

#125 Re: Pismo Cericu

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Mala__Mu wrote:

A drugi problem je sto se GODINAMA odgadja rusenje/premjestanje ilegalno izgradjene crkve na tudjoj zemlji (zemlji nane Fate) i samo Bog zna koliko ce to jos odugovlacit! Dok nekome ne nestane sabura i ne odradi to licno o svom trosku da ne mora drzava placat bagere i ljude! Ehh da i kad ako Bog da konacno vise prestanu odgadjati neminovno i donesu rjesenje da se izmjesti/srusi iligalno sagradjena crkva, trebamo odabrati jedan vrlo vazan praznik tipa bozica pa je srusit/uklonit! Jer je Ramazan SVETI mjesec!

Evo opet govorim da nisu hrvati nego bosanski katolici! Hajd da cujem bukvicu pa da vise ne ponavljam! :D
Nije istina da ja bilo sta prenosim na druge, ovo je forum na kojem svako ima pravo da iznese svoj stav/misljenje tako da.. ako ti se ne svidja .. suti i trpi :D

PS Nije kuČa nego kuĆa!
prvo boldano, revansizam nije nikad dobro donio...
drugo boldano, otkud tebi pravo da nekom govoris sta on jeste, a sta nije...

fasisto!
Post Reply