Piramide u strategiji razvoja turizma!

Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#51 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by Toto »

nigdje.nikog wrote:
Samo arheologiju ?!
Da, samo arheologiju i piramdiote. Nece niko piramidiotima zamjerit sto sebe prave budalama. ZAmjeri se samo arheolozima sto ne rade svoj posao. Arheolozi su jedini koji mogu dokazati idiotluk piramidologa. 100 % arheologa BiH su na budzetu tj. na narodnim jaslama. Narod ih placa da dokazu da su piramidolozi piramidioti. Ako alheolozi ne dokazu ko je idot narod ce se okrenut piramidolozima i placat njih a arheolozi ce morat kupovat cetkice i lopatice, pa ic kod piramidiota trazit poso na kopanju kao i kaknjski rudari i visocki nadnicari.
Ne mislis valjda da je onaj rudar iz Kaknja isp'o budala, sto je doso da zaradi dnevnicu kopajuc po visockim ledinama i saskim rudnicima.
Meni si visocki nadnicari i kakanjski rudari taman ko bosanski kraljevi - sto su stolovali na Visocici. Arheolozi su u ovoj piramidiotskoj burleski haman ko dvorske lude.
bogumil-8

#52 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by bogumil-8 »

Toto wrote: Arheolozi su u ovoj piramidiotskoj burleski haman ko dvorske lude.
Ne, nisu takvi (dvorske lude su bili izuzetno obrazovani, pametni - inteligentni ljudi).
Za naše arheologe nisu dovoljne postojeće materijalne činjenice (u koje se mogu i sami uvjeriti). Slušao sam ih i njihova (Lovrenovićeva) "argumentacija" je potpuna "ispraznost i tlapnja", kao što su tu "mudri argumenti" naših "ubjedljivih diskutanata" - protivnika iskopavanjima u dolini Bosanskih piramida!
metar_drva

#53 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by metar_drva »

bogumil-8 wrote:
Ne, nisu takvi (dvorske lude su bili izuzetno obrazovani, pametni - inteligentni ljudi).
Za naše arheologe nisu dovoljne postojeće materijalne činjenice (u koje se mogu i sami uvjeriti). Slušao sam ih i njihova (Lovrenovićeva) "argumentacija" je potpuna "ispraznost i tlapnja", kao što su tu "mudri argumenti" naših "ubjedljivih diskutanata" - protivnika iskopavanjima u dolini Bosanskih piramida!
slusaj, ja licno nisam protiv iskopavanja. kopaj brate do kine ako hoces, al organizuj sredstva sam, a nemoj se slepat na drzavni budzet i izmisljat nekakve piramide sunca, mjeseca, zmaja, qrca-palca. na kraju krajeva, da piramide postoje, valjda bi neko nekad negdje nasao kakav pisani trag o tome. no, to je vec moj skepticizam spram postojanja piramida i nije tema...
bogumil-8

#54 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by bogumil-8 »

metar_drva wrote: slusaj, ja licno nisam protiv iskopavanja. kopaj brate do kine ako hoces, al organizuj sredstva sam,
Ovdje već postiji i pozitivan pristup (u odnosu na one koji bi iskopavanja zabranili, pa i silom spriječili)!
metar_drva wrote: a nemoj se slepat na drzavni budzet i izmisljat nekakve piramide sunca, mjeseca, zmaja, qrca-palca.
Pored sugestije da se ne "šlepam" na državni budžet ima i sugestija da ne izmišljam nekakve piramide (usput proturaš tvrdnju da piramide ne postoje), a vezano sa "državnim budžetom" onda to kod neupućenog i površnog (pogotovu manje obrazovanog) čitaoca teksta stvara određeno emotivno raspoloženje (protiv iskopavanja).
metar_drva wrote: na kraju krajeva, da piramide postoje, valjda bi neko nekad negdje nasao kakav pisani trag o tome. no, to je vec moj skepticizam spram postojanja piramida i nije tema...
Ovo nije tvoj "skepticizam" već ne poznavanje mogućnosti o čemu (i od kada) mogu postojati "pisani dokazi".
Uostalom, možda su pronađeni diskovi u pećinama Tibeta (koje naša sadašnja nauka nezna ni pročitati ni protumačiti) baš "pisani zapisi" - pisani dokazi o postojanju prethodnih civilizacija ( čije postojanje samo naslućujemo po mnogim materijalnim dokazima, bez obzira što nema "pisanih dokaza").
Last edited by bogumil-8 on 27/09/2009 15:40, edited 1 time in total.
metar_drva

#55 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by metar_drva »

bogumil-8 wrote:Pored sugestije da se ne "šlepam" na državni budžet ima i sugestija da ne izmišljam nekakve piramide (usput proturaš tvrdnju da piramide ne postoje), a vezano sa "državnim budžetom" onda to kod neupućenog i površnog (pogotovu manje obrazovanog) čitaoca teksta stvara određeno emotivno raspoloženje (protiv iskopavanja).
jesi to ti semire? auuu...
btw, ja ne proturam tvrdnju da piramide ne postoje, ja NE VJERUJEM da one postoje, jer svi "dokazi" koji postoje ne mogu me ubijediti u postojanje takvih gradjevina. a sto se tice "manje obrazovanog citaoca" mislim da je takav idealan za plasiranje ublehaskih ideja o postojanju piramida, ili bilo kojih slicnih ideja. npr, takav citalac vjeruje i da je radoncic odlican izbor za politicara. poenta price je da se nesto kao sto je piramida ne treba nalaziti u strategiji razvoja turizma.
Andrej4MRN7H

#56 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by Andrej4MRN7H »

zavrsite ta naglabanja oko piramide na Visocici,izvrsena su dubinska geoloska busenja na samom vrhu i par busenja okolo,i pokazala su da je struktura minerala slijedeca;krecnjak,dolomit i neznatna kolicina kvarcnog kamena...
ali posto je priroda tako lijepo oblikovala Visocicu bas u obliku piramide,s pravom se moze i nazvati piramidom...mada eto dokazano je da tu covjecija ruka nije imala udjela..
ali kad je gospa u medjugorju isto izmisljena pojava,i samo mjesto je dozivjelo ekonomski i svaki drugi prosperitet,postalo je vec poznato u svijetu,sto mi sad da osudjujemo Semira i njegovu zamisao,kad to moze isto tako da nam koliko toliko poboljsa turizam i protok ljudi tim krajevima.. ;-)
KREMEN

#57 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by KREMEN »

Najbolje bi bilo da se svaka planina i brdo proglase piramidom, kockom, trouglom, sestarom i eto matematicara iz citavog svijeta u Bosnu da se obrazuju u prirodi..zar i Ajnstajn nije tako stekao iskustva iz fizike..i sad bi ti Andrej izmislio piramide samo da imas pandan Medjugorju..samo kad bi jos i turisti nasjeli..
bogumil-8

#58 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by bogumil-8 »

Andrej4MRN7H wrote:zavrsite ta naglabanja oko piramide na Visocici,izvrsena su dubinska geoloska busenja na samom vrhu i par busenja okolo,
Čim si upotrijebio izraz "naglabanja" pokazao si svoju legitimaciju! Bar si kazao da je izvršeno "par bušenja " (dakle, nekoliko simboličnih bušotina, jer u 2008. godini nije bilo sredstava za naučna istraživanja). Zato i jeste predloženo da se u 2009. godini učini nešto više:
"
Image
Istraživanje u Visokom je vrlo važan projekt za BiH i treba ga nastaviti. Sad se već pokazuje da je ono turistički vrlo interesantno i to se ne smije i ne može zanemariti, kazao je predsjedavajuci Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u izjavi za press Fondacije. On je istakao da se, kada je u pitanju poimanje istraživanja, ono mora razdvojiti na dva dijela: kao turističko razvojni projekat i naučno istraživanje.

“Čini mi se da smo mi u BiH to sve pobrkali, kao što i inače to radimo, pa se javljaju oni koji to napadaju, bez obzira što nemaju argumente. Isto tako, javljaju se i oni koji projekt brane, a ništa ne znaju o tome”.

Predlažem našim "domaćim stručnjacima" (Lovrenović i ostali) da se pridruže projektu i iskoriste ga za vlastita istraživanja (ne moraju istraživati piramide, neka bar istraže ono šta poznaju - Srednji vijek).
Ako se u jednoj od godina svog života opredijelim da uložim finansijska sredstva u sređivanje kupatila, to nikako ne znači da ću čitav život sređivati svoje pločice u kupatilu! Protivnici ulaganja dijela sredstava namijenjenih turizmu nisu ni za to da se bar u jednoj godini pomogne ovaj naučno-istraživački rad u Visokom!
Last edited by bogumil-8 on 27/09/2009 16:14, edited 1 time in total.
metar_drva

#59 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by metar_drva »

predlazem bogumilu da svoj nick promijeni u jehovin svjedok...
bogumil-8

#60 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by bogumil-8 »

A, ja tebi predlažem da mi pomogneš protiv upotrebe izraza (u diskusiji) "kriminalni i ublehaški projekat", te drugih "ružnih riječi" i "ružnih obraćanja učesnicima u diskusiji, i pomogneš nešto što je od koristi za BiH (pa i za sve one koji se međusobno "glođu").
Last edited by bogumil-8 on 27/09/2009 16:32, edited 1 time in total.
Andrej4MRN7H

#61 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by Andrej4MRN7H »

bogumil-8 wrote:
Andrej4MRN7H wrote:zavrsite ta naglabanja oko piramide na Visocici,izvrsena su dubinska geoloska busenja na samom vrhu i par busenja okolo,
Čim si upotrijebio izraz "naglabanja" pokazao si svoju legitimaciju! Bar si kazao da je izvršeno "par bušenja " (dakle, nekoliko simboličnih bušotina, jer u 2008. godini nije bilo sredstava za naučna istraživanja). Zato i jeste predloženo da se u 2009. godini učini nešto više:
"
Image
Istraživanje u Visokom je vrlo važan projekt za BiH i treba ga nastaviti. Sad se već pokazuje da je ono turistički vrlo interesantno i to se ne smije i ne može zanemariti, kazao je predsjedavajuci Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović u izjavi za press Fondacije. On je istakao da se, kada je u pitanju poimanje istraživanja, ono mora razdvojiti na dva dijela: kao turističko razvojni projekat i naučno istraživanje.

“Čini mi se da smo mi u BiH to sve pobrkali, kao što i inače to radimo, pa se javljaju oni koji to napadaju, bez obzira što nemaju argumente. Isto tako, javljaju se i oni koji projekt brane, a ništa ne znaju o tome”.

Predlažem našim "domaćim stručnjacima" (Lovrenović i ostali) da se pridruže projektu i iskoriste ga za vlastita istraživanja (ne moraju istraživati piramide, neka bar istraže ono šta poznaju - Srednji vijek).
Ako se u jednoj od godina svog života opredijelim da uložim finansijska sredstva u sređivanje kupatila, to nikako ne znači da ću čitav život sređivati svoje pločice u kupatilu! Protivnici ulaganja dijela sredstava namijenjenih turizmu nisu ni za to da se bar u jednoj godini pomogne ovaj naučno-istraživački rad u Visokom!
postovani Bogumile, vidim da si moju rijec "naglabanje" pogresno shvatio,dosuse ja nisam arheolog,ni geolog ni petrograv ni minerolog,ali jesam bar donekle umjetnik koga je zanimala istorija BiH
evo ti slika stecaka iz BiH sa mjesta Drazevici u okolini Srednjeg,sta mislis ti iz kog vremena i godine datiraju ti stecci?
Image
bogumil-8

#62 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by bogumil-8 »

Stvarno predlažem "viši nivo" kulture dijaloga (a protiv korisnika foruma koji vrijeđaju, skreću sa teme, nemaju šta reći,...).
Ovo Radmanović nije kazao bez osmišljavanja sadržaja značenja kazanog: "kada je u pitanju poimanje istraživanja, ono mora razdvojiti na dva dijela: kao turističko razvojni projekat i naučno istraživanje."
Međutim neki to (na ovom forumu i ovoj temi) ne razumiju ("razmišljaju politički", ili "razmišljaju vjerski", ili "razmišljaju etnički", ili "razmišljaju kao djeca").
Ovo pitanje za stećke nije baš za ove teme (ali predpostavljam da nisu stariji od Kulina bana).
imapiramda

#63 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by imapiramda »

metar_drva wrote:
bogumil-8 wrote:
slusaj, ja licno nisam protiv iskopavanja. kopaj brate do kine ako hoces, al organizuj sredstva sam, a nemoj se slepat na drzavni budzet i izmisljat nekakve piramide sunca, mjeseca, zmaja, qrca-palca. na kraju krajeva, da piramide postoje, valjda bi neko nekad negdje nasao kakav pisani trag o tome. no, to je vec moj skepticizam spram postojanja piramida i nije tema...
Odlomak iz neprocitanog texta "Strah od kopanja" :
«Ljeta gospodnjeg 1432. razvila se među braćom redovnicima žestoka diskusija oko pitanja o broju zuba u ustima konja. Punih trinaest dana bjesnila je diskusija bez prestanka. Sve stare knjige i kronike bile su izvučene, i pri tom se ispoljila jedna takva divna i dubokoumna erudicija kao nikada na tome području.

Na početku četrnaestog dana jedan mladi redovnik uglednog porijekla zamoli svoje učene starješine za dozvolu da i on rekne koju riječ i – na veliko zaprepaštenje diskutanata, čija duboka mudrost bijaše veoma uznemirena – on ih zamoli da riješe stvar na jedan vulgaran i nečuven način: naime, da otvore usta jednog konja, prebroje zube i nađu rješenje svoga problema.

Na to ostali, osjećajući se duboko povrijeđeni u svom dostojanstvu, uz veliku buku i galamu navališe na nj, izudaraju ga i izbace (van).

Jer, rekli su oni, sigurno je sam sotona ponukao ovoga žutokljunca da spomene taj nečuven i bezbožan put za pronalaženje istine, koji je u suprotnosti s čitavim učenjem crkvenih otaca.

Poslije još mnogo dana divlje svađe i diskusije golub se mira spustio na naš skup, i oni, svi kao jedan, proglase da će taj problem ostati vječna tajna zbog žalosnog nedostatka historijskih i teoloških podataka o tome, te narede da se isto zabilježi».

Ova neobična priča, sačuvana zahvaljujući upravo traženoj zabilješci, do našeg je vremena dospjela preko Francisa Bacona (1561-1626), engleskog filozofa i jednog od «najblistavijih i najsmjelijih umova» XVI i XVII stoljeća. Bacon je uzima kao zgodan primjer ilustracije «metode» netolerantnog i jalovog skolastičkog nadmudrivanja, ali i kao znakovit izraz paradoksalno žalosnog stanja u kome se nalazila naučna misao toga vremena.

Ova «metoda», koju nam F. Bacon ovdje prikazuje, ostala je ipak – milom ili silom – više od jednog milenija glavna kočnica svakog ozbiljnog naučnog razvitka. Tek u vrijeme kasne renesanse, pored ostaloga zahvaljujući i radovima samoga Bacona, opažanje i eksperiment odnijeli su definitivnu pobjedu i postali temelj moderne nauke (M. Zvonarević).

Nažalost, i punih 600 godina poslije tog mučnog događaja, nama se ovdje zbivaju strukturalno identične stvari. Svojim držanjem danas, Osmanagićevi oponenti bi da nas ponovo vrate u vrijeme beskrajno skolastičkog nadmudrivanja dokonih i dogmatski samouvjerenih redovnika. Poput zajapurene samostanske braće i protivnici Piramide zabranom kopanja, i pozivanjem na «nedostatak povijesnih podataka», s indignacijom odbacuju njeno postojanje.
Toto

#64 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by Toto »

bogumil-8 wrote:
Ja sam uvjedjen da su i nasi arheolozi "izuzetno obrazovani, pametni - inteligentni ljugi"-kako ti zboris. Ako se pogledaju upravni odbori arheologa i "piramidiota" laHko se uoci da se radi o skoro istim ljudima; svi oni imaju iste akademske titule i zvanja kao i arheolozi i piramidioti. Mnogi od tih arheologa, nihovih dekana i clanova upravnih odbora su aktivni politicari ili kahvenisu sa njima bar jednom hefticno. To sto Osmanagic dobija pare a arheolozi ne dobijaiju je krivnja arheoloskog esnafa a ne Osmanagica. Ovaj obracun "piramidiota" i arheologoidiota meni dodje: kao porodicna svadja oko mrginja ili nasljedstva.

Ponukan ovim obracunima "piramiodiota" i "arheologoidiota", prije nekog vremena sam pokusao naci neku web prezentaciju arheoloskog fakulteta ili nekog BiH arheoloskog instituta. Zelio sam samo da vidim kojim projektima se bave, koje projekte planiraju, imaju li neku fondaciju. Negdje u podsvijesti sam prizeljkivao da u njihovim dosadanjim radovima nadjem argumente za adekvatan odgovor ovoj Osmanagicevoj prdimahovini. Ono sto sam naso je porazavajuce za arheologe. Web prezentacija arheolskog fakulteta je ocajna iam samo spisak zaposlenih kao da Univerzitet i arheologija postoji samo radi njih. Bolje sajtove imaju neke osnovne skole iako je ocito da su ih djeca radila. Nije samo do para. Na to istom fakultetu/univerzitetu sa arheolozima studira na desetine Web dizajnera, grafickih dizajnera, lektora, prevodilaca koji bi - samo kroz seminarske radove i besplatno- mogli napraviti vrhunski sajt i na njemu prezentirati sve arheoloske projekte koje su napravili u zadnjih 50 godina. Takodje se ocekuje da svi planirani projekti budu na tom sajtu bez obzira sto se nema dovoljno novaca.
Osamanagic je arheologoiditima pokazo da ima novca, da se na web sajt isplati staviti i ono sto spada u granicna podrucja nauke, da se na prdimahovini moze napravit simpozij. U upravnom odboru piramidiota sjede akademici, doktori nauka i akademski gradjani ove zajednice.
Kad sam vidio da u svemu tome ima neki zajeb: piramidioti su mi postali simpaticni. Piramidioti ce probuditi ili zamesti trag sadasnjim arheolozima. Bez obzira sta ce se desiti: bit ce na dobrobit BiH. Za to piramidiotima skidam kapu mada ne prihvatam njihove nauke.
nigdje.nikog

#65 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by nigdje.nikog »

Majko moja, zar cemo opet ispocetka.

Ajte, molim vas, otidjite za pocetak ovdje:
http://www.e-a-a.org/

i procitajte ovo
http://www.e-a-a.org/statement.pdf

pa se onda cujemo, eventualno, jer ovdje je nekima dzaba govoriti.
bogumil-8

#66 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by bogumil-8 »

Nikako ih ne treba porediti sa "izuzetno obrazovanim, pametnim i ineligentnim" (kavi su bili "dvorske budale"). Zbog tvog zapažanja ću podržati vjerske službenike koji se znaju prilagoditi vremenu i uslovima u afirmaciji vlastite ideje. Ovdje (na ovoj temi) sam se nepristojno ponašao, govorio previše, pa drugi nisu mogli doći do riječi. Treba umjeti i šutiti i slušati. Nešto me danas snašlo (inače sasvim rijetko pišem više poruka u istom danu). Izvinjavam se.
Toto

#67 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by Toto »

nigdje.nikog wrote:Majko moja, zar cemo opet ispocetka.

Ajte, molim vas, otidjite za pocetak ovdje:
http://www.e-a-a.org/

i procitajte ovo
http://www.e-a-a.org/statement.pdf

pa se onda cujemo, eventualno, jer ovdje je nekima dzaba govoriti.
je li ovo neka deklaracija sa nekog arheoloskog foruma??
nit ima memorandum, zaglavlje, potpisa :-)
mogli su ovo i na fiseku iz neke zmeljoradnicke zadruge napisat

zar se ovi mogu mjeriti sa nasom vladom, parlamentom, akademijom nauka ??? :lol: :lol:
BHCluster

#68 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by BHCluster »

Ama kakve bolan veze ima postoji li ili nepostoji ako drzava pa sa tim i narod imaju neke koristi od toga...
Bosanac sa dna kace

#69 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by Bosanac sa dna kace »

imapiramda wrote:
Nažalost, i punih 600 godina poslije tog mučnog događaja, nama se ovdje zbivaju strukturalno identične stvari. Svojim držanjem danas, Osmanagićevi oponenti bi da nas ponovo vrate u vrijeme beskrajno skolastičkog nadmudrivanja dokonih i dogmatski samouvjerenih redovnika. Poput zajapurene samostanske braće i protivnici Piramide zabranom kopanja, i pozivanjem na «nedostatak povijesnih podataka», s indignacijom odbacuju njeno postojanje.
ama insane problem je sto konj ima zube, i mores mu otvorit usta pa ih izbrojit, a sad nema piramide, i mi vidimo da je nema, i ope on nas hasa da je ima, pa da je ima iskopali bi je vec u ove tri godine
BHCluster

#70 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by BHCluster »

Bosanac sa dna kace wrote:
imapiramda wrote:
ama insane problem je sto konj ima zube, i mores mu otvorit usta pa ih izbrojit, a sad nema piramide, i mi vidimo da je nema, i ope on nas hasa da je ima, pa da je ima iskopali bi je vec u ove tri godine
Znas li da je zasticena zona oko kraljevskog grada uvecana za 900 puta i da naesmije se raditi ni na jednoj otvorenoj sondi na povrsini radi te zabrane a nedaju ni da se radi na privatnim parcelama radi te iste zabrane jedino sto mogu jeste istrazivati po tunelima. A ako ti znas neki bolji nacin da se to ubrza onda pukni u visko i opleti.
*miara*

#71 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by *miara* »

BHCluster wrote:Ama kakve bolan veze ima postoji li ili nepostoji ako drzava pa sa tim i narod imaju neke koristi od toga...
ima veze. onim busotinama i kopanjima vodjenim volonterima od strane strucnjaka samo rusi ono sto se zaista tamo nalazi, a to je neki stari grad. to i osmanagic zna, a zna isto da je narod glup i da ga je najlakse nahuskati protiv politicara kako oni nista ne valjaju, ne finansiraju iskopavanja u doline koja je kolijevka svjetske civilizacije. iskopo nekakvu plocu na "piramidi sunca" koju mozes vidjeti duz kanjonja neretve (ispade da su one stijene u kanjonu neretve temelji neke hipermegagiga piramide). ono sto su dokazi postojanja "piramide mjeseca" moze biti bilo koja zidina. valjda nam je poznato da prije nisu postojale ove danasnje cigle pa su ljudi od drveta i kamenja pravili kuce, puteve, gradske zidine, dvorove itd.
BHCluster

#72 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by BHCluster »

*miara* wrote:
BHCluster wrote:Ama kakve bolan veze ima postoji li ili nepostoji ako drzava pa sa tim i narod imaju neke koristi od toga...
ima veze. onim busotinama i kopanjima vodjenim volonterima od strane strucnjaka samo rusi ono sto se zaista tamo nalazi, a to je neki stari grad. to i osmanagic zna, a zna isto da je narod glup i da ga je najlakse nahuskati protiv politicara kako oni nista ne valjaju, ne finansiraju iskopavanja u doline koja je kolijevka svjetske civilizacije. iskopo nekakvu plocu na "piramidi sunca" koju mozes vidjeti duz kanjonja neretve (ispade da su one stijene u kanjonu neretve temelji neke hipermegagiga piramide). ono sto su dokazi postojanja "piramide mjeseca" moze biti bilo koja zidina. valjda nam je poznato da prije nisu postojale ove danasnje cigle pa su ljudi od drveta i kamenja pravili kuce, puteve, gradske zidine, dvorove itd.
Taj neki grad sto mu ti imena neznas je Visoki, njega su BiH strucnajci zastitili granama polomljenim to ono strucna zastita od mraza i slicnog. A zastitna zona oko kraljevskog grada je uvecana 900 puta; to su uradili ovi strucnjaci samo zato sto oni nisu to otkrili ma znas cisto Balkanska prica.

Nece se urusiti radi otkopavanja nije se ni Zenica urusili kao ni Tuzla, A TURISTI DOLAZI I OSTAVLJAJU LOVU..
Bosanac sa dna kace

#73 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by Bosanac sa dna kace »

BHCluster wrote:Znas li da je zasticena zona oko kraljevskog grada uvecana za 900 puta i da naesmije se raditi ni na jednoj otvorenoj sondi na povrsini radi te zabrane a nedaju ni da se radi na privatnim parcelama radi te iste zabrane jedino sto mogu jeste istrazivati po tunelima. A ako ti znas neki bolji nacin da se to ubrza onda pukni u visko i opleti.
nijesam znao al samo predpostavljo jer je tu kraljevski grad, ako jeste piramida nek nadje neki 2. nacin da dokaze
BHCluster

#74 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by BHCluster »

Bosanac sa dna kace wrote:
BHCluster wrote:Znas li da je zasticena zona oko kraljevskog grada uvecana za 900 puta i da naesmije se raditi ni na jednoj otvorenoj sondi na povrsini radi te zabrane a nedaju ni da se radi na privatnim parcelama radi te iste zabrane jedino sto mogu jeste istrazivati po tunelima. A ako ti znas neki bolji nacin da se to ubrza onda pukni u visko i opleti.
nijesam znao al samo predpostavljo jer je tu kraljevski grad, ako jeste piramida nek nadje neki 2. nacin da dokaze
Kraljevski grad Visoki uopste nije ugrozen od ovih iskopavanja on je vise ugrozen od tih eksperata sto ga stite i sto su zabrinuti za njegovu opstojnost, jer ama bas nisu nista uradili nego ga pokrili nekim polomljenin granjem. Prosle godine su iskopali zidove i tako otkopane bez ikakve zastite ostavili preko cijele zime, a sta mislis sta se desiti kada se snijeg krene otapati. Toliko o tome.
Last edited by BHCluster on 27/09/2009 19:51, edited 1 time in total.
*miara*

#75 Re: Piramide u strategiji razvoja turizma!

Post by *miara* »

BHCluster wrote:
*miara* wrote:
Taj neki grad sto mu ti imena neznas je Visoki, njega su BiH strucnajci zastitili granama polomljenim to ono strucna zastita od mraza i slicnog. A zastitna zona oko kraljevskog grada je uvecana 900 puta; to su uradili ovi strucnjaci samo zato sto oni nisu to otkrili ma znas cisto Balkanska prica.

Nece se urusiti radi otkopavanja nije se ni Zenica urusili kao ni Tuzla, A TURISTI DOLAZI I OSTAVLJAJU LOVU..
wow, hvala ti sto si mi rekao za visoki, nisam znala :-) :-)

nece se srusiti, ali su usred kamena koji bi mogli biti zidine grada napravili busotinu da bi mogli naci sarkofag ramiza III.

i da, turisti dolaze, utabali puteve, napravile se nekakve blatnjave stepenice posred livade, turistima se napravili standovi, parkinzi, turisti ostavljaju svoje suvenire (citaj: smece) koji sve zajedno kvare izgled pravog historijskog nalazista. ko da bosna nema sta pokazati. imamo skakavac, perucicu, kravice, neretvu, unu, igman, bobovac, sutjesku, pocitelj, bijambare, vjetrenicu itd.

odlican primjer je dao jedan čiča:It’s as if someone were given permission to bulldoze Stonehenge to find secret chambers of lost ancient wisdom underneath.
Post Reply