Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Duspa wrote:U početku je najbolje da se odradi kupoprodaja u mjestu gdje zivis i da dobijes par dojmova. Tako sam ja u početku i onda sam počeo sa slanjem. Sad imam preko 300 transakcija tako da ljudi nema razloga da ne vjeruju, ali uvijek se nađe pojedinaca.
Što se tiče slanja, ja preferiram da onaj ko uzima od mene (bilo knjige, stripove, militariju ili gramofonske ploče) prvo uplati novac (+poštarinu koja zavisi od težine i načina slanja) na mjo žiro-račun. Ako uplati u RB banci trebaju negdje 2-3h da legne na račun, i ja provjerim na bankomatu i ako je sve OK, onda šaljem.
Također, slao sam i pouzećem. Poštarina je skuplja, ali ako kupac ima nekoliko pozitivnih komentara od različitih ljudi onda pristajem na rizik jer uzimam podatke sve njegove plus broj telefona, a prije toga ga kontaktiram (jer bilo je situacija da se neko prijavi i da adresu iz ciste zezancije). Razlog zasto ovo radim je taj sto ja ovdje platim postarinu, a ako on ne podigne, onda mi se pošiljka vrati, a ja ispušio lovu za poštarinu (kad sam slao ploče i neke teže knjige u RS onda je znala ići i do 10 KM). Uvijek čuvam sve uplatnice i potvrde o slanju i čim pošaljem na mail šaljem potvrdu.
Do sada nisam imao negativnih iskustava ( u smislu da ispušim novac jer sam bio oprezan) ali sam imao milion situacija kada neko nesto naruči i ja mu zapakujem i sve sta treba, a on se vise nikada ne javi niti uplati novac, ali valjda ce biti uvijek takvih ljudi (mada ne vidim smisla zasto naruciti nesto, dati adresu i onda nikada ne uzeti).
Ako ima kakvih pitanja, pucaj
Jel kad šaljem pouzećem , to ide preko poste ? odnesem paket u postu i posaljem ? ili ...?
jednom prodo domenu za nekoliko milja ali me kupac izradio (seku mu )
i jednom nesta cacko po nebitnim artiklima i kupio, mada ih nisam htio i svjesno popushio negativnu ocjenu
cesto kontam nesta da prodam, stavim na pik i vidim kakva je rezonansa... ali posto svi hoce samo da mjenjaju uvjek mi prije ispadne prilika da ga offline prodam...
Dakle, uradim svih 6 koraka, ispunim šta ispuniti treba i na posljednjem koraku kliknem na "zavrište" i NIŠTA se ne dešava?
Gore stavim standardna vijest, klasično, dakle, gdje nisu neophodni Pik-a bodovi, ali se jednostavno ništa ne desi, zašto, kako...???
Dogovorio sam s jednim likom razmjenu (elektronika), nalazimo se u različitim gradovima i jedini način je preko pošte. Lik nema nikakvih dojmova i malo mi bed napraviti zamjenu da ne bih izvisio, može biti pokvarena roba. Postoji li neki siguran način slanja i na koji način, neki na piku navode plaćanje kompanijom, što je to, i kako se osigurati?
Ova tema može služiti i za razmjenu informacija između pikovaca, kojeg prodavača preporučujete, kakva su iskustva i slično..
Đinajlu wrote:Ne znam, ja na tvom mjestu ne bih trgovao na daljinu bez bar 5 pozitivnih dojmova, a ti kako hoćeš.
ja ne bih nikako trgovao ni sa 5 pozitivnih dojmova, iz razloga sto se ti dojmovi jako lagano laziraju. Jedino da se nadjes sa tim likom i vidis licno valja li to prije nego das pare.
ne znam jbg, skontajte se nekako, al ja mislim da broj dojmova nema nikakve veze, znamo svi kako to ide, ljudi koje poznaješ ostavljaju dojmove... ja to npr. nikad ne gledam i srećom nikad me niko nije zajebo, a i ja imam samo jedan dojam za 2-3 godine poslovanja, a nisam nikog zajebo nikad
ja sam vec nekoliko puta narucila i kupila nesto sa pika i prilicno sam zadovoljna. ako nemas povjerenja onda ides preko placanja pouzecem, nesto skuplje dodje ali je sigurnije, ali u svakom slucaju najbolja je varijanta je ako zivite u istom radu, da se kupo-prodaja odvije licno i da se roba pogleda...ako je u pitanju nesto skuplje. uglavnom ja imam svakako pozitivino iskustvo.
Kako funkcionira plaćanje poduzećem, jel se to naznači prilikom slanja? Vjerojatno nije moguće ako je u pitanju razmjena jer nisu novci u pitanju ili? Kako se tu osigurati?
fortaleza wrote:Dogovorio sam s jednim likom razmjenu (elektronika), nalazimo se u različitim gradovima i jedini način je preko pošte. Lik nema nikakvih dojmova i malo mi bed napraviti zamjenu da ne bih izvisio, može biti pokvarena roba. Postoji li neki siguran način slanja i na koji način, neki na piku navode plaćanje kompanijom, što je to, i kako se osigurati?
Ova tema može služiti i za razmjenu informacija između pikovaca, kojeg prodavača preporučujete, kakva su iskustva i slično..
Ja sam na pik.ba imala dosta pozitivna iskustva, jos nikada mi se nije desilo nesto ruzno, neka prevara i sl. A tebi preporucujem da odes do njega ili se nadjite na pola puta, plati tek kad se uvjeris da je sve to ispravno. Koliko god da je osoba OK, ona je ipak s druge strane racunara i ne mozes znati je li ima namjeru da te prevari ili ne. Nazalost, tako je.
Na pik. ba je svakodnevno sve vise prevaranata, mada sam sva negativna iskustva imao kupujuci "u zivo" od likova sa kojima se nadjem u gradu, ali ne mozes provjeriti elektronsku opremu, dodjes kuci ne fercera, da je vratis i sl. nema sanse...
ili jednom sam uzeo neki telefon koji je zaribao nakon pola sata, poslije zovem i naravno na 3 broja telefona sakojih me zvao se pujdo ne javi. a tamo recimo 20 dojmova koje je izmjenio sa pozanicima jer i ti drugi nemaju vanjske dojmove, samo medjusobne.
a za zamjemu isto to-tip iz gacka poslao vga za racunar, novu, koja nije radila, poslije ga nema ni na pik-u ni preko telefona,
dakle ne znam sta da ti kazem, svega se ondje nakotilo a sistema zastite ima malo, oni pravi pik-ovci bez obzira na broj dojmova imaju verefikovano sve: adresu, telefon, mail.