Peugeot 307 karavan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#51 Re: RE: Re: Peugeot 307 karavan

Post by konektovan »

Aethaercyn wrote:Vozim evo dvije godine 2.0 HDI 80kw. Za sada nisam imao većih kvarova (hvala Bogu). Jedini i najveci problem koji me je iritirao bio je ili ti ga bile su žarulje. Znao sam u mjesec dana po 4-5 komada zamjeniti. Problem solved = xenoni. Imao sam "na samom početku" dunđera majstora, te sam imao dva bezvezna troska (cca 800 KM). Letva volana i poluosovina su kupljeni na osnovu toga sto majstor nije znao sta lupka i kucka. Sve je bilo odokativna metoda. A na kraju ispalo da je otisla kugla i nosači amortizera. Sto se tice voznje pravi je ugodjaj. Imao sam Golfa 4 i nikako ne mogu da ga poredim sa Pugom. Bar za mene, Pug je za njega institucija. Uklonio mu FAP. Redovan servis i to je to. Potrosni dijelovi nisu skupi, a ja gdje radim auto, na svaki dio dobijam po 1-2 godine garancije.A kada sam ga kupovao mnogi su mi govorili da je skup sto se tice odrzavanja. Dijelovi, pa gdje ces francuza pa ovo pa ono. Obavezno pred kupovinu teraj ga u ovlašteni. Neka ga malo oni prečešljaju.
A gdje ga radis pa dobijes te garancije?????[emoji1]

poslano sa Sonija Ze
Aethaercyn

#52 Re: Peugeot 307 karavan

Post by Aethaercyn »

rovac13

#53 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

U medjuvremenu sam isprobao par auta sa 1,6 hdi 66kw i 80kw i sa 2.0 hdi 66kw.

Primijetio sam da 1,6 hdi 80kw bolje zvuce tise radi ljepse vuce ljepse pali ne trza se nista na startu.
Izgleda da nije dzaba taj plivajuci zamajac tu postavljen :-D

1. koliko je skuplja zamjena dijelovi + ruke kad se radi o modelu sa plivajucim zamajcem u odnosu na nekog sa fixnim
2. da li je moguce kad ode plivajuci umjesto njeg ugradit fixni zamajac pa pretvorit auto u onu verziju povoljniju za odrzavanje.......i ima li uopce logike za takvo nesto.

Kad sjedem u auto da vozim 1.6 hdi 80 kw mi se najvise svidja od njih.......jel bas toliko vise problema s njim.
Cini se da je 2.0 66kw najtrazeniji ipak.
konektovan

#54 Re: RE: Re: Peugeot 307 karavan

Post by konektovan »

rovac13 wrote:U medjuvremenu sam isprobao par auta sa 1,6 hdi 66kw i 80kw i sa 2.0 hdi 66kw.

Primijetio sam da 1,6 hdi 80kw bolje zvuce tise radi ljepse vuce ljepse pali ne trza se nista na startu.
Izgleda da nije dzaba taj plivajuci zamajac tu postavljen :-D

1. koliko je skuplja zamjena dijelovi + ruke kad se radi o modelu sa plivajucim zamajcem u odnosu na nekog sa fixnim
2. da li je moguce kad ode plivajuci umjesto njeg ugradit fixni zamajac pa pretvorit auto u onu verziju povoljniju za odrzavanje.......i ima li uopce logike za takvo nesto.

Kad sjedem u auto da vozim 1.6 hdi 80 kw mi se najvise svidja od njih.......jel bas toliko vise problema s njim.
Cini se da je 2.0 66kw najtrazeniji ipak.
Set kvacila sa fiksnim zamajcem, valeo, luk, sachs oko 400 KM sa ugradnjom, a set sa plivajucim, duplo a mozda i vise skuplji od ove cijene, pa eto, racunaj.

I da, moguce je ugradití fiksni, al' koji ne može dugo potrajati, i auto vise nije isti.
poslano sa Sonija Ze
rovac13

#55 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

Pa to nije strasno........skuplje za 400-500KM a ne znas hoces li zamijenit.........ako i zamijenis tesko da ces docekat i drugi put da poderes............vjerujem da on nosi i neke prednosti.........valjda je napravljen da on crkne i da se mijenja da nebi otislo nesto drugo vece.

Jel sa fap filterom slicna situacija.......jel se i to ukida ako te zeza.

Razumijem da je najbolje uzet jednostavnije motore za odrzavanje........ali auta koja se prodaju su enigma nevidjena.........nismo nikad imali francuza pa zato ovoliko dosadjujemo.........sta ako naleti dobar primjerak ali sa 80kw.........vjerovatno bi mi bilo zao propustit dobar auto radi plivajuceg zamajca,nije kraj svijeta :-D
konektovan

#56 Re: RE: Re: Peugeot 307 karavan

Post by konektovan »

rovac13 wrote:Pa to nije strasno........skuplje za 400-500KM a ne znas hoces li zamijenit.........ako i zamijenis tesko da ces docekat i drugi put da poderes............vjerujem da on nosi i neke prednosti.........valjda je napravljen da on crkne i da se mijenja da nebi otislo nesto drugo vece.

Jel sa fap filterom slicna situacija.......jel se i to ukida ako te zeza.

Razumijem da je najbolje uzet jednostavnije motore za odrzavanje........ali auta koja se prodaju su enigma nevidjena.........nismo nikad imali francuza pa zato ovoliko dosadjujemo.........sta ako naleti dobar primjerak ali sa 80kw.........vjerovatno bi mi bilo zao propustit dobar auto radi plivajuceg zamajca,nije kraj svijeta :-D
Ti ovdje postavljas i dajes sam sebi odgovore, tako da, u pravu si sta god da izaberes.[emoji6]

poslano sa Sonija Ze
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#57 Re: Peugeot 307 karavan

Post by mali_milojica »

Uzmi taj od 80kw,zamajac mozda hoces mozda neces mijenjati. Kao sto kazes i ako bude za zamjenu zamjenit ces ga jednom dok je auto kod tebe.
Iskreno mislim da je malo 90 ks na 307sw,ali svakom njegovo.
Sto se FAP filtera tice,u familiji rodbina ima dva Peugeota sa filterom. Redovno se sipa tecnost,auto se malo s vremena na vrijeme raspuse na AC i ljudi voze,nikada nije bilo potrebe da se FAP mijenja,skida i sl akrobacije,a jedan od njih se vec 10 godina vozi.
NediM17

#58 Re: Peugeot 307 karavan

Post by NediM17 »

Nije na ovim 307 strasna razlika u setu kvacila zavisno od toga ima li ili nema plivajuci zamajac.

A evo dva covjeka potvrdise da je 2.0 HDi 16v 100kw beton od motora, pa ako je tako, onda bi mi on od dizela bio prvi izbor. Jebes FAP, odreze se, iskljuci softverski, jos usput mozes cipnut auto na jedno 160-170ks i 370-380NM da sto prije pokidaju plivajuci. :D :izet:

Takodjer eto rekose da je 1.6 benzin dobar, a benzinca uvijek mozes nac manje pregazenog. Sta je sa 2.0 benzinom? Ako je pouzdan i dobar, vjerovatno je i najbolji izbor od svega onda. Stavit mu plin, i uzivas.

Inace, i 1.6 i 2.0 benzin u 307 ako valjaju sami od sebe su odlicni za plin jer imaju hidraulicne podizace.
konektovan

#59 Re: RE: Re: Peugeot 307 karavan

Post by konektovan »

mali_milojica wrote:Uzmi taj od 80kw,zamajac mozda hoces mozda neces mijenjati. Kao sto kazes i ako bude za zamjenu zamjenit ces ga jednom dok je auto kod tebe.
Iskreno mislim da je malo 90 ks na 307sw,ali svakom njegovo.
Sto se FAP filtera tice,u familiji rodbina ima dva Peugeota sa filterom. Redovno se sipa tecnost,auto se malo s vremena na vrijeme raspuse na AC i ljudi voze,nikada nije bilo potrebe da se FAP mijenja,skida i sl akrobacije,a jedan od njih se vec 10 godina vozi.
Danas u servisu 206, covjek dosao sa xsarom picasso 1.6 hdi 80 kw i vrisnuo plivajuci, u stvari poceo se pomalo javljati. Ako sam dobro cuo majstora, 1000 KM sa rukama.

poslano sa Sonija Ze
rovac13

#60 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

Kako provjeravate da li je auto farban,i da li uopce postoji pouzdan nacin da se to utvrdi na brzinu.
Cuo sam za nekakav mini uredjaj alat koji mjeri debljinu farbe.Ali je skupo tako da nema logike to kupovat.

Pojavio se jedan peugeot kojem limarija izgleda predobro,pa me malo strah.
Kolega je imao tu nesrecu da je kupio auto koji je farban,u pocetku izgledao kao nov,ali je to propadalo munjevito.
citroen xm

#61 Re: Peugeot 307 karavan

Post by citroen xm »

Sumnjam da će neko ofarbati P307 tako frofesionalno da se ne primjeti pa ga onda prodati za 5-6000. Takođe ne vjerujem da će neko farbati P307 zbog truleži jer im je limarija odlično zaštićena. Ako su neki dijelovi farbani to je zbog oštećenja i udesa. U tom slučaju dobro pogledaj krakove kada otvoriš haubu, pogledaj zazore između vrata i blatobrana, blatobrana i haube. Sagni se i pogledaj spoj praga sa podom. Takođe obrati pažnju na sitnice ispod haube poput šarafa, crijeva, kablova... desi se da ne zaštite dobro prilikom farbanja pa ostanu tragovi boje koji govore da je nešto petljano. Sve je to moguće naći kod auta iz uvoza jer ako ih krpe nemaju vremena, a nije im ni isplativo da to rade profi jer sam P307 nije na cijeni.
rovac13

#62 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

Ljudi jel ko vidio dobrog 307 karavana da se prodaje.
Jasam zaboravio koji je ovo ciganluk trazenje auta.
Vidim auto na piku izgleda top,sjedem u auto odem da vidim,kad dodjem ono odron,sta je ovo.
citroen xm

#63 Re: Peugeot 307 karavan

Post by citroen xm »

Standardna priča sa BiH tržišta. Trebaš pregledati 20 auta da nađeš jedno koje približno odgovara opisu i liči na auto.
rovac13

#64 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

Mozemo li malo osvjezit temu :D
Zanima me vase misljenje o ovome.

Radi se o jednoj 307sw boja nesto nalik na zlatnu ne znam kako se zove po saobracajnoj ta boja.......taj auto ima 2.0 motor sa 66kw kako kazete zahvalan za odrzavanje.......izgleda da je i odrzavan (iako jos nisam taj dio pregledao).....sto je najbitnije nije puno para i cini se kao dobra kupovina (pod uslovom da je sve istina o stanju)......i cini se da bi se na tom autu najmanje zijanilo love....registrovan je i nije skup.......ali izgledom zena nije odusevljena a ni ja......i oprema je cini se minimalna......pa i nismo bas zagrizli.

Mene zanima kako vama izgleda ovaj sklad boja.........meni je u najmanju ruku cudno.

Boja auta se vidi ovdje :

Image

Instrument tabla je plavkasta :? ........sjedista su takodje plava (zanemarimo presvlake koje pod hitno treba izbacit :D )

Image

Meni malo to cudno ta zuta boja auta uz plavu unutrasnjost..........ne znam jel samo meni to ruzno.........ali gdje god otvorim na internetu tu boju pezoa unutrasnjost mu bude crna..........sto mi u konacnici izgleda puno ljepse i skladnije

A onda slucajno pogledam jednog plavog pezoa (malo svjetlija nijansa).........i vidim da u plavom pezou se nalazi original ona unutrasnjost kao sto je na ovom navedenom zutom :

Image

Jel vama nesto ovdje sumnjivo..........da li je jos nekom sumnjivo da je ovaj auto nekad bio plav....eventualno farban pa promijenjena boja.........i dali se takve stvari uopce mogu sakrit..........ili je mozda sasvim ok da zuti pezo ima plavu unutrasnjost.

Meni toliko se ne svidja taj odnos boja da radi toga vjerovatno necu kupit auto koji mislim da ima odlicnu cijenu uopce nije skup......ali cijena sad nije tema.
citroen xm

#65 Re: Peugeot 307 karavan

Post by citroen xm »

Pa nije nemoguće da je fabrički tako, ali vrlo lako moguće da je udaran pa uzet polovan interijer sa drugoga.

Meni je ova boja sama po sebi ružna, a ima dosta detalja koji je dodatno kvare kao što su crne lajsne, ove ratkape gadne... Pogledaj dobro, razmisli, nemoj da cijena bude presudni faktor.
rovac13

#66 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

Sta znaci ako 2.0 66kw motor 2003.g. malo hoce trznut u leru kad postigne radnu temperaturu.
Kazaljka obrtomjera navodno stoji mirno i samo ponekad trzne.

Je li to nagovjestaj za nesto sitno-krupno ili je to normalno ocekivat za 13 godina star auto......i ne brinuti previse.........prve reakcije su da je do goriva.........medjutim mojim drugovima ne trza a isto gorivo.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#67 Re: Peugeot 307 karavan

Post by Pitar sa Kariba »

rovac13 wrote:Sta znaci ako 2.0 66kw motor 2003.g. malo hoce trznut u leru kad postigne radnu temperaturu.
Kazaljka obrtomjera navodno stoji mirno i samo ponekad trzne.

Je li to nagovjestaj za nesto sitno-krupno ili je to normalno ocekivat za 13 godina star auto......i ne brinuti previse.........prve reakcije su da je do goriva.........medjutim mojim drugovima ne trza a isto gorivo.
Sta ti znaci "trznuti"? Ako mislis da malo "zamrsi" :D u radu motora, i meni se to desava, a nekada motor tako radi da moram dodati gas da vidim da se nije ugasio. Moguce da je do goriva. Ja sipam i na EP, HIFI, El-Tariku a Boga mi i na Gazpromu.... ponekad. :lol:
EDIT: Zamjenio neki dan remenicu alternatora 75KM i ruke 50KM. Eto da vidis cijenu iz prve ruke.
ado-šampion

#68 Re: Peugeot 307 karavan

Post by ado-šampion »

Meni se cini prijatelju da su na ovom zlatnom plave presvalke obicne pijacarske. Zapravo 100% jesu, jer vidi se naborano, a i dezen, ravno potpuno ko carsaf, serijski sigurno ne dolaze tako.

Kakogod, te presvlake treba skinuti i pogledati sta ima ispod. Ponekad ljudi ih stave jer vole tako, navikli, lafo da cuvaju sjedista, a ponekad stave da sakriju stanje sjedista.

A inst. tabla je siva, osim ako postoji jos neka slika koje ovdje nema.

P.S. Tabla definitivno nije plava:

Image
rovac13

#69 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

Uzivo sam vidio taj auto,tabla i sjedista u tom zutom pezou su potpuno isti kao sto sam stavio sliku ovog plavog pezoa.
O presvalakama nije ni bilo rijec.
Unutrasnjost je potpuno ista kao u plavom.
Kojeg god na netu pezoa sam nasao u toj zutoj boji unutrasnjost mu nioje bila ovakva nego je bila potpuno crna.
Ovaj napiku je jedini kojeg sam nasao sa plavim nijansama unutra.

Al nije to toliko bitno,svejedno ne vjerujem da je prefarban,jer ko ce farbat auto i unutra ispod haube,ispod tapacirunga,kome se isplati zezat s tim.
Svejedno imam druge opcije sa boljom opremom i panoramom.

Vise me zanima ovo sa trzanjem kazaljke obrtomjera na leru kad stoji auto.Moze li to biti znak da su dizne lose ili neki ozbiljniji kvar.
rovac13

#70 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

Sta moze dijagnostika pokazat na ovakvom autu......2.0 motor 66kw 2003.g........i kakva dijagnostika je potrebna.......moze li nesto pokazat ovo sto imaju domaci majstori nesto laptop bezze spoje brisu greske i tako.

Ima li taj auto dizne,moze li pokazat stanje tih dizna,turba,nekakve zacepljenosti i slicno.

Sutra bih otisao pogledat jednog,a nije mi bas blizu,a vec sam par puta dzaba otisao,pa mi je malo dojadilo vec.
amar1994

#71 Re: Peugeot 307 karavan

Post by amar1994 »

svako auto ima dizne :-) :-) , da ne bude zabune :D
drug stvar je ako mislis na common rail dizne , koje su osjetljivije :)
ako imas 6000 hiljada, kupi za 5 i 1000 da ti ostane za neke popravke, nemoj sve pare sto imas krnhut za auto :thumbup:
insomnia78

#72 Re: RE: Re: Peugeot 307 karavan

Post by insomnia78 »

rovac13 wrote:Uzivo sam vidio taj auto,tabla i sjedista u tom zutom pezou su potpuno isti kao sto sam stavio sliku ovog plavog pezoa.
O presvalakama nije ni bilo rijec.
Unutrasnjost je potpuno ista kao u plavom.
Kojeg god na netu pezoa sam nasao u toj zutoj boji unutrasnjost mu nioje bila ovakva nego je bila potpuno crna.
Ovaj napiku je jedini kojeg sam nasao sa plavim nijansama unutra.

Al nije to toliko bitno,svejedno ne vjerujem da je prefarban,jer ko ce farbat auto i unutra ispod haube,ispod tapacirunga,kome se isplati zezat s tim.

Vise me zanima ovo sa trzanjem kazaljke obrtomjera na leru kad stoji auto.Moze li to biti znak da su dizne lose ili neki ozbiljniji kvar.
Evo, ima i ovaj http://www.monjournalauto.fr/photos/cla ... w-hdi-110/
[emoji1]
530i

#73 Re: Peugeot 307 karavan

Post by 530i »

rovac13 wrote: Al nije to toliko bitno,svejedno ne vjerujem da je prefarban,jer ko ce farbat auto i unutra ispod haube,ispod tapacirunga,kome se isplati zezat s tim.
Možda je bio poplavljen pa čovjek zamijenio sjedišta i tablu...ne bi bio prvi da to uradi.
rovac13

#74 Re: Peugeot 307 karavan

Post by rovac13 »

Sutra idem jednog pogledati cijena mu 6300-6400........mislim da se mozemo naci negdje oko 6000KM.....reg skoro cijelu godinu......izgled se cini ok silver 2003. 2.0 66kw.........ima puno opreme dig klima panorama tempomat bla bla......stose tice limarije i izgleda ok nam je.........dobio sam privatno 15 ak slika detaljnih izbliza.......sutra cemo ga pregledati malo detaljnije.

Jedino sto me brine to rekao je da hoce ponekad trznut i u leru kad stoji u mjestu......a i kad vozis zna malo trznut.

Radi se o tome da ja financijski kupit i onog najboljeg na piku 2008.g. sa najboljom opremom i najboljim stanjem........ali ne zelim.........ovo je auto kojim ce zena svaki dan ici na posao........auto ce stalno bit na parkingu i uvijek ga neko moze zakaciti tamo vamo..........tako da nam ne treba da bude top auto.........zato gledamo nesto sto bi moglo bit ok......jedino se bojim da na kraju nebi ispalo ulozi u ovo ulozi u ono.....pa da dodjem na kraju na onu cifru onog 2008.g. to bi mi bilo zao.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#75 Re: Peugeot 307 karavan

Post by _BataZiv_0809 »

Bruda, cini mi se da upadas u jednu tipicnu gresku kupaca polovnjaka. Svezao si se samo za jedno auto, a opisu potreba i cjenovnom rangu za kojeg imas para, odgovara jos nekoliko solidnih automobila.
Post Reply