zar nije važnije to što su ovi koji su sada na vlastii bili su prije alijanse prodali željezaru zenica,evo hoće i aluminij,tuz.banku, prvo dali državljanstva arapima a sada peru ruke od toga kao da im je sdp davao državljanstvaŠandor wrote:Ne nego prvo.Patron of Formello wrote:Zanimljivo kada je u pitanju kritikovanje SDP-ove vlasti u odnosu na vlasti ostalih stranaka lako se dolazi do zakljucka da su ljudi dosta kriticniji prema
SDP-u nego prema ostalim strankama.Postavlja se pitanje da li su ti ljudi vise ocekuju od SDP nego od ostalih ili je u pitanju sto SDP ne zna odigrati na kartu nacionalizma kao SNSD pa na taj nacin prikriti sve rupe.Bice da je ovo drugo.
@Bosanac, Srbi nisu mogli imati dvojno sa Srbijom dok nije dogovoreno sa Svilanovićem i usvojeno zajedno sa zakonom koji našoj dijaspori oduzima državljanstvo. A to je veoma važno za budućnost BiH.
pet godina od alijanse
-
piskerernest
-
Šandor
Dobro ba, al ovdje se priča o Alijansi. Ja nisam fan SDA i ZA BiH tako da nemam potrebu da govorimo njihovim pasjalucima.piskerernest wrote:zar nije važnije to što su ovi koji su sada na vlastii bili su prije alijanse prodali željezaru zenica,evo hoće i aluminij,tuz.banku, prvo dali državljanstva arapima a sada peru ruke od toga kao da im je sdp davao državljanstvaŠandor wrote:Ne nego prvo.Patron of Formello wrote:Zanimljivo kada je u pitanju kritikovanje SDP-ove vlasti u odnosu na vlasti ostalih stranaka lako se dolazi do zakljucka da su ljudi dosta kriticniji prema
SDP-u nego prema ostalim strankama.Postavlja se pitanje da li su ti ljudi vise ocekuju od SDP nego od ostalih ili je u pitanju sto SDP ne zna odigrati na kartu nacionalizma kao SNSD pa na taj nacin prikriti sve rupe.Bice da je ovo drugo.
@Bosanac, Srbi nisu mogli imati dvojno sa Srbijom dok nije dogovoreno sa Svilanovićem i usvojeno zajedno sa zakonom koji našoj dijaspori oduzima državljanstvo. A to je veoma važno za budućnost BiH.
@Seln, polomit će se kad Srbija uđe u EU a mi ne uđemo. Glavno je da imaju tu mogućnost. Svaki Srbin u BiH može imati državljanstvo Srbije.
A ne prisiljavaju sve zemlje našu emigraciju da se odreknu našeg pasoša. Ali većina onih koji ne traže da se odrekneš ne potpisuju one bilateralne ugovore o dvojnom državljsnstvu a mi samo sa takvima prema zakonu koji je donijela Alijansa možemo imati dvojno državljanstvo. A ovi ostali gube prava. Izgubit će ovdje sve što imaju uključujućii nekretnine. Taj zakon će praktično sahraniti bh dijasporu.
Last edited by Šandor on 05/10/2007 23:50, edited 1 time in total.
- jeza u ledja
Ja sam mislio da to vazi za sve stanovnike RS, a ne 'svakog Srbina'?Šandor wrote:Dobro ba, al ovdje se priča o Alijansi. Ja nisam fan SDA i ZA BiH tako da nemam potrebu da govorimo njihovim pasjalucima.piskerernest wrote:zar nije važnije to što su ovi koji su sada na vlastii bili su prije alijanse prodali željezaru zenica,evo hoće i aluminij,tuz.banku, prvo dali državljanstva arapima a sada peru ruke od toga kao da im je sdp davao državljanstvaŠandor wrote: Ne nego prvo.
@Seln, polomit će se kad Srbija uđe u EU a mi ne uđemo. Glavno je da imaju tu mogućnost. Svaki Srbin u BiH može imati državljanstvo Srbije.
.
To za dvojna drzavljanstva cemo prvo vidjeti na primjeru RH. Vidjeces da ce imati problema oko toga prije nego parafiraju sa EU.
- Patron of Formello
Nije. Narodu je vaznije to sto je protjerano 6 arapa sumnjive proslosti,sto je nakon udarca motkom Zlatko nepromisljeno izjavio jednu recenicu i hoce li neko koje pobjegao u RS 92 imati srpsko ili BiH drzavljanstvo a najvaznije je sta polupismeni Radoncic napise u svojoj usranoj novini zato sto mu Damir Hadzic nije dozvolio 2000 godine da otme stampariju.piskerernest wrote:zar nije važnije to što su ovi koji su sada na vlastii bili su prije alijanse prodali željezaru zenica,evo hoće i aluminij,tuz.banku, prvo dali državljanstva arapima a sada peru ruke od toga kao da im je sdp davao državljanstvaŠandor wrote:Ne nego prvo.Patron of Formello wrote:Zanimljivo kada je u pitanju kritikovanje SDP-ove vlasti u odnosu na vlasti ostalih stranaka lako se dolazi do zakljucka da su ljudi dosta kriticniji prema
-
seiko22
- Location: "REPUBLIKA SRPSKA IS GENOCIDAL PRODUCT AND SHOULD BE ABOLISHED " Prof. Francis A. Boyle
Ah, toliko puta je na ovom forumu raspravljano i dokazivano zasto Zlajin "zakon od prije dva dana od silaska sa vlasti"
, ima i imao je pogubne posljedice po sve Bosnjake van BiH, tako da samo jos onaj ko se povodi logikom "akademika" M. Filipovica , i njegovog "tumacenja" polozaja Bosnjacke dijaspore , iliti po njegovom "emigracije", iznesenog u Sa, a onda potvrdjenog Banjaluckim "Nezavisnim" ( vidi ovo ,dato "Nezavisnim" a olajava Bosnjacku dijasporu
) moze da vrti glavom i govori "pa sta je tu pogresno, imaju drugi pasos"!!

-
ibro dirka
Ne moze to tako, Arape nije izbacio Zlaja nego Alijansa, bas kao to za tu dijasporu i ostalo. Zlaja je mnogo dobar, ponajvise za fimsku umjetnost koju Avdic spomenu.
-
piskerernest
a u alijansi u vlasti bila i s bihibro dirka wrote:Ne moze to tako, Arape nije izbacio Zlaja nego Alijansa, bas kao to za tu dijasporu i to. Zlaja je mnogo dobar, ponajvise za tu fimsku umjetnost koju Avdic spomenu.
-
ibro dirka
E ako sta ne valja, oni su krivi. Srecom se izgleda u film nisu mjesali.
-
piskerernest
pa od 96. su uvijek na vlasti svi im odgovaraju kao koalicioni partneriibro dirka wrote:E ako sta ne valja, oni su krivi. Srecom se izgleda u film nisu mjesali.
-
StupskaBitanga
nije džaba SB vlasništvo mims-a i SDP-a 
-
ibro dirka
Evo od glasanja za/protiv ustavnih promjena je SDA preuzela tu palicu, mada SDP umalo bi prvi. Odjednom im ni ovi iz SDA vise nisu nacionalisti, pljackasi i tako dalje.piskerernest wrote:pa od 96. su uvijek na vlasti svi im odgovaraju kao koalicioni partneriibro dirka wrote:E ako sta ne valja, oni su krivi. Srecom se izgleda u film nisu mjesali.
Ali "Milence" nakon izbora tu ispa ponajvise kriv, poslije Silajdzica, naravno. Svi su krivi, samo ne Zlaja, jer je on mnogo dobar. Ide uskoro garant i drugi Oscar, ali ovaj put za glumu.
- seln
nisu svi krivi...kriv je samo onaj pasji sin hare.ibro dirka wrote:Evo od glasanja za/protiv ustavnih promjena je SDA preuzela tu palicu, mada SDP umalo bi prvi. Odjednom im ni ovi iz SDA vise nisu nacionalisti, pljackasi i tako dalje.piskerernest wrote:pa od 96. su uvijek na vlasti svi im odgovaraju kao koalicioni partneriibro dirka wrote:E ako sta ne valja, oni su krivi. Srecom se izgleda u film nisu mjesali.
Ali "Milence" nakon izbora tu ispa ponajvise kriv, poslije Silajdzica, naravno. Svi su krivi, samo ne Zlaja, jer je on mnogo dobar.
-
ibro dirka
Nije valjda to po novom, a ja tek ovo resto pofato... I sad moram sve isponove ucit napamet... 
- Patron of Formello
Nemoj.ibro dirka wrote:Nije valjda to po novom, a ja tek ovo resto pofato... I sad moram sve isponove ucit napamet...
-
piskerernest
pa zar nije hare govorio da neće prihvatiti ref. policije ako ostane mup rs.jeste.i šta bi,potpisa sa dodikom protokol i dodik reče da mup rs po protokolu ostaje.uplašio se za fotelju, a da ne ponavljam njegovu odvratnu,gadljivu primjedbu ž.komšiću da komšić nema moralno pravo da priča o patriotizmu,zato što je ovaj hrvatibro dirka wrote:Nije valjda to po novom, a ja tek ovo resto pofato... I sad moram sve isponove ucit napamet...
- Maystor
Najveci problem alijanse bila je cinjenica da su jedva uspjeli sastaviti skupstinsku vecinu, koja se sastojala od desetak stranaka razlicitih orijentacija. Evo pogledajte danas u Sarajevu, dvije stranke (i to slicnih programa) ne mogu da se dogovore; zamisliti onda kako to ide sa 10. Sjecam se jednom da su nekog poslanika iznijeli iz bolnice jer im je trebao da usvoje budzet. Jednom su im cak sa dva glasa pomogli i abdicevci. Svaka od tih 10 stranaka je imala svoje zahtjeve (koji su bili veliki, jer su svi znali "da bez njih ne moze").
Kad se sve sabere, ne mozemo reci da je vlada alijanse bila uspjesna (ponajvise zbog razloga koje sam naveo). Ali mozemo li reci da su vlade Bicakcica / Hadzipasica ili ovog zalizanog Brankovice uspjesnije?
Kad se sve sabere, ne mozemo reci da je vlada alijanse bila uspjesna (ponajvise zbog razloga koje sam naveo). Ali mozemo li reci da su vlade Bicakcica / Hadzipasica ili ovog zalizanog Brankovice uspjesnije?
-
ibro dirka
Za primjedbu Komsicu (koja nije bila o patriotizmu, ni "zato sto je hrvat") se slazem, mada je rekao ono sto i dobar dio drugih -- da je nelegitiman hrvatski clan predsjednistva. Svejedno nije bar trebao javno, time je i sebe a Komsica jos vise oblatio.piskerernest wrote:pa zar nije hare govorio da neće prihvatiti ref. policije ako ostane mup rs.jeste.i šta bi,potpisa sa dodikom protokol i dodik reče da mup rs po protokolu ostaje.uplašio se za fotelju, a da ne ponavljam njegovu odvratnu,gadljivu primjedbu ž.komšiću da komšić nema moralno pravo da priča o patriotizmu,zato što je ovaj hrvatibro dirka wrote:Nije valjda to po novom, a ja tek ovo resto pofato... I sad moram sve isponove ucit napamet...
Sto se tice mup-a rs, jos ga nije prihvatio kao takvog, sta god radio mileva javljala. To zna svako ko je taj protokol procitao, bas kao i oni koji ga napadaju za neprihvatanje necega sto su oni davno, u goroj formi prihvatili.
Inace, mislim da se mi tu zamaramo glupostima. Problem sa policijom RS nije ima li je ili je nema ni hoce li je bar u narednom periodu biti, vec kakve su joj ingerencije u odnosu na drzavni i lokalni nivo, bas kao i sa policijom fbih.
Sto se tice ustava, drago mi je da nije prihvacen. Da je u njemu bilo icega od dugorocne vaznosti sto bi i fakticki omogucavalo povratak povratnicima i zastitu njihovih prava, jacanje drzavnog nivoa i slicno, progutao bih knedlu i "postojanje rs" i sam zastupao potpisivanje. Ne znam, ali mislim da je stvar bila ista i sa Silajdzicem.
U ovom medjustranackom gadjanju govnima apsolutno nista ne dobijamo, vec samo gubimo kao nekakvi gradjani bih. A navijaci, sada opet udrite po zastavama, budjenje ce biti tesko.
@Poltron iz formalina, to vazi i za tebe, jer ti izgleda ne odustajes posebno kada treba odvaliti neku notornu glupost.
-
GORI UŠI VINETU
SDP je na velika vrata počeo uvoditi red u BH EKONOMIJU (Rast industrijske proizvodnje je bio 15% u FBiH na godišnjem nivou),zatim red u PRAVOSUĐU (Vodeći kriminalci su se našli iza rešetaka dok su neki pobjegli iz zemlje),počela je gradnja KORIDORA C5,primljeni smo u VIJEĆE EUROPE, instalirana je DRŽAVNA GRANIČNA SLUŽBA BiH,uveden CIPS projekat koji je napokon uveo jedinstvene dokumente i jedinstvenu bazu podataka u BiH... Naravno,određeni centri moći su procijenili da im uvođenje reda ne odgovara pa su odlučili narod uvjeriti da je nacionalizam jedini ispravan put.Na žalost uspjeli su u tome i danas imamo to što imamo. Podsječam samo na neke od propagandnih poruka koje su bile aktuelne pred izbore 2002:Kum Zlatka Lagumdžije je četnički vojvoda,Zlatko Lagumdžija ukrao naftaricu iz jednog sarajevskog stana,ZlatkoLagumdžija prodao POST Banku ruskoj mafiji,Zlatkova žena ima firmu koja pljačka građane BiH,Zlatko Lagumdžija je povukao tužbu BiH protiv SRJ... NAROD KOJI JE POVJEROVAO U OVE BLJUVOTINE I NE ZASLUŽUJE NIŠTA DRUGO NEGO DA IMA HARISA KAO ZAŠTITNIKA NACIONALNIH INTERESA!!!
- Maystor
-Kako bolan nije prihvatio policiju RS-a? U tom protokolu jasno pise da ce policijska organizacija odrazavati ustavnu strukturu zemlje. I da ce se prilagoditi svim buducim promjenama ustava. Ne samo da ostaje policija RS-a, vec ce nastati i policija "treceg entiteta" ako se on definira novim ustavom. U tom protokolu ima manje drzavnih ovlasti nad policijim nego u Lajcakovom planu. Ako to ne vidis, razmisli sto RS ni danas ne prihvata Lajcakov plan, a zali sto nije prosao protokol Dodik-Silajdzic.ibro dirka wrote:Za primjedbu Komsicu (koja nije bila o patriotizmu, ni "zato sto je hrvat") se slazem, mada je rekao ono sto i dobar dio drugih -- da je nelegitiman hrvatski clan predsjednistva. Svejedno nije bar trebao javno, time je i sebe a Komsica jos vise oblatio.piskerernest wrote:pa zar nije hare govorio da neće prihvatiti ref. policije ako ostane mup rs.jeste.i šta bi,potpisa sa dodikom protokol i dodik reče da mup rs po protokolu ostaje.uplašio se za fotelju, a da ne ponavljam njegovu odvratnu,gadljivu primjedbu ž.komšiću da komšić nema moralno pravo da priča o patriotizmu,zato što je ovaj hrvatibro dirka wrote:Nije valjda to po novom, a ja tek ovo resto pofato... I sad moram sve isponove ucit napamet...
Sto se tice mup-a rs, jos ga nije prihvatio kao takvog, sta god radio mileva javljala. To zna svako ko je taj protokol procitao, bas kao i oni koji ga napadaju za neprihvatanje necega sto su oni davno, u goroj formi prihvatili.
Inace, mislim da se mi tu zamaramo glupostima. Problem sa policijom RS nije ima li je ili je nema ni hoce li je bar u narednom periodu biti, vec kakve su joj ingerencije u odnosu na drzavni i lokalni nivo, bas kao i sa policijom fbih.
Sto se tice ustava, drago mi je da nije prihvacen. Da je u njemu bilo icega od dugorocne vaznosti sto bi i fakticki omogucavalo povratak povratnicima i zastitu njihovih prava, jacanje drzavnog nivoa i slicno, progutao bih knedlu i "postojanje rs" i sam zastupao potpisivanje. Ne znam, ali mislim da je stvar bila ista i sa Silajdzicem.
U ovom medjustranackom gadjanju govnima apsolutno nista ne dobijamo, vec samo gubimo kao nekakvi gradjani bih. A navijaci, sada opet udrite po zastavama, budjenje ce biti tesko.
@Poltron iz formalina, to vazi i za tebe, jer ti izgleda ne odustajes posebno kada treba odvaliti neku notornu glupost.
-U predlozenim ustavnim promjenama je BILO vaznih elemenata koji bi ojacali drzavu. Nabrojacu nekoliko: etnicko glasanje u vijecu ministara bilo bi znacajno smanjenjo (umjesto 2 morao bi glasati 1 ministar iz svakog naroda), uvela bi se dva nova znacajna ministarstva na drzavnom nivou, postojao bi predsjednik drzave, specijalne veze sa susjednim zemljama bi morale biti u skladu sa evropskim standardima itd. Moras shvatiti da nije moguce ukinuti RS (osim ako ne izbije novi rat i mi osvojimo sve do Kragujevca). Ako podjemo od stava da nista ne prihvatamo u cemu ima RS-a, onda nista necemo ni dobiti, a RS ce ostati u punom kapacitetu.
-
GORI UŠI VINETU
Sad je više nego jasno da je Haris po hitnom postupku vraćen iz Turske u BiH (a zna se i po čijem nalogu) jer su institucije RS-a bile gotovo u potpunosti urušene.Mislim da je Tihić bio u pravu kada je Harisu u emisiji "60 minuta" rekao:"Gospodine Silajdžiću vi ćete pred narodom odgovarati zbog rušenja aprilskog paketa ustavnih promjena". Umjesto da sada imamo jednog predsjednika,vladu BiH,funkcionalan BH parlament... mi na stolu imamo sporazum DODIK-SILAJDŽIĆ koji nije ništa drugo do VELEIZDAJA!!!

-
ibro dirka
1.) Policija treceg entiteta (a mozda cetvrtog i petog) je izgledna (i puno izglednija) po Lajcakovom planu. U protokolu je nema. Zasto se bune HDZ-i, po tebi? Kakve ce ustavne reforme (ukoliko ih upste i bude) biti je trenutno pitanje za Lajcaka i prorocicu Aziru.Maystor wrote:-Kako bolan nije prihvatio policiju RS-a? U tom protokolu jasno pise da ce policijska organizacija odrazavati ustavnu strukturu zemlje. I da ce se prilagoditi svim buducim promjenama ustava. Ne samo da ostaje policija RS-a, vec ce nastati i policija "treceg entiteta" ako se on definira novim ustavom. U tom protokolu ima manje drzavnih ovlasti nad policijim nego u Lajcakovom planu. Ako to ne vidis, razmisli sto RS ni danas ne prihvata Lajcakov plan, a zali sto nije prosao protokol Dodik-Silajdzic.ibro dirka wrote:Za primjedbu Komsicu (koja nije bila o patriotizmu, ni "zato sto je hrvat") se slazem, mada je rekao ono sto i dobar dio drugih -- da je nelegitiman hrvatski clan predsjednistva. Svejedno nije bar trebao javno, time je i sebe a Komsica jos vise oblatio.piskerernest wrote:pa zar nije hare govorio da neće prihvatiti ref. policije ako ostane mup rs.jeste.i šta bi,potpisa sa dodikom protokol i dodik reče da mup rs po protokolu ostaje.uplašio se za fotelju, a da ne ponavljam njegovu odvratnu,gadljivu primjedbu ž.komšiću da komšić nema moralno pravo da priča o patriotizmu,zato što je ovaj hrvat
-U predlozenim ustavnim promjenama je BILO vaznih elemenata koji bi ojacali drzavu. Nabrojacu nekoliko: etnicko glasanje u vijecu ministara bilo bi znacajno smanjenjo (umjesto 2 morao bi glasati 1 ministar iz svakog naroda), uvela bi se dva nova znacajna ministarstva na drzavnom nivou, postojao bi predsjednik drzave, specijalne veze sa susjednim zemljama bi morale biti u skladu sa evropskim standardima itd. Moras shvatiti da nije moguce ukinuti RS (osim ako ne izbije novi rat i mi osvojimo sve do Kragujevca). Ako podjemo od stava da nista ne prihvatamo u cemu ima RS-a, onda nista necemo ni dobiti, a RS ce ostati u punom kapacitetu.
2.) Lajcak je ucinio veliku uslugu Dodiku i ekipi time sto je odredio da prvo ide policija, pa ustav. Time se mora u staru uvaziti trenutni ustav, nema dalje. Policija/MUP RS se kao takva ne spominje u protokolu. Da, prihvatas je uslovno, jer odavno i postoji. Tu je odavno. Tu ostaje i po Lajcakovom prijedlogu. Nece nigdje dok se ne ukine, ili joj se ingerencije ne svedu na cumuranje u prazno a sve sto je interesatno prebaci jal na lokalni jal na drzavni nivo.
3.) Koja "vazna ministarstva" kada ni vaznija ne ferceraju kako treba i lako ih je izblokirati (kao sto i vidimo)? Koji bolan "evropski standardi", gdje je to, sta je to? Koje, bolan, predsjednistvo i predsjednici? Predjsednistvo je ikebana i dok to ne shvatimo necemo dalje. Ja bih licno podrzao da se odluci da sljedecih 100 godina predsjednik (sa ovakvim ingerencijama) moze biti samo Srbin, a u zamjenu "otanje" entiteti i nadlzenosti prebace na drzavu. Sto li to ne bi bilo prihvaceno? Slicno, a za razmisljanje, zasto je Slobo nudio Alji predsjednicko mjesto i u krnjoj Jugi?
Ja ni ne rekoh da ce se RS ukinuti (bar ne skoro ili u ovom zivotu), pa ne kontam zasto mi to pricas.
-
piskerernest
silajdžić se ubi pokazujući svijetu kako je on za građansku opciju a onda potpiše protokol sa dodikom koji je tu kao predstavnik srba a predstavnika hrvata nigdje,ili haris silajdžić smatra da je za njega glasalo hrvata u toj mjeri da on može potpisivati tako važne dokumente i u njihovo ime.kaže da je za građansku bih hahahah
-
ibro dirka
Erneste, sine, radi se o protokolu, a ne prijedlogu. Taj protokol je sam Lajci trazio, pa ga je i dobio.
Meni je puno smjesnije (da ne kazem i jadnije) kada oni koji se fol zalazu za tu gradjansku opciju cine sve da bi prosao Ustav koji je za te gradjane posljednji udarac zmaja i kojim nestaju kao kategorija, ukoliko se moze reci i da su se i do sada nekako odrzali.
Meni je puno smjesnije (da ne kazem i jadnije) kada oni koji se fol zalazu za tu gradjansku opciju cine sve da bi prosao Ustav koji je za te gradjane posljednji udarac zmaja i kojim nestaju kao kategorija, ukoliko se moze reci i da su se i do sada nekako odrzali.