Perspektiva IT struke, ako je ima
- int21
#76 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
I jos sam zaboravio dodati da se ne natezes sa nervoznim menadzerima ili CEO ili ostalim prdonjama sto gube pare...hahaha
- atko
#77 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
E to je ta ljepota ...int21 wrote:Pozdrav
IT je i kod nas dobar izbor. Uz jedan uslov: DA ZNAS
A kud ces bolje zanimanje od programera. Jos ako imas iskustva, biras sta da radis, plate ti jako dobro....i naprdjujes mladjima sta da rade...Pih ljepoteeeeeeeee
A ti programiras za svoju "dusu".![]()
Pozz
- int21
#78 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Ali kazem najbolje je sto ti jos plate za to
hehe
hehe
-
cd_rom
#79 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
ako ti je cilj zaraditi pare,
ovo niko nije predložio, formiraš NVO i po terenu prodaješ maglu (ispravite me ako griješim).
drugi način "instaliraš" se u JP, i putem nepotizma dođeš na rukovodeće mjesto.
treći način ,marljivo skupljaš certifikate i postaneš MVP i onda putuješ po svijetu i držiš predavanja (tj. prodaješ Microsoft-ovu maglu)
nadam se da neće niko ništa zamjeriti
ovo niko nije predložio, formiraš NVO i po terenu prodaješ maglu (ispravite me ako griješim).
treći način ,marljivo skupljaš certifikate i postaneš MVP i onda putuješ po svijetu i držiš predavanja (tj. prodaješ Microsoft-ovu maglu)
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#80 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
cd_rom wrote:ako ti je cilj zaraditi pare,
kad sve ovo bezuspjesno odradis postanes forumas
-
cd_rom
#81 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Toto wrote:cd_rom wrote:ako ti je cilj zaraditi pare,
ipak si zamjerio
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#82 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
sto prodajes maglu ????cd_rom wrote:Toto wrote:cd_rom wrote:ako ti je cilj zaraditi pare,
ipak si zamjerio
- int21
#83 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Prodavanje magle se mozda isplati kratkorocno jer te skontaju ljudi. Ipak nisu svi budale levela 80.
A najbolje kod znanja je sto ga mozes prodati beskonacno puta, samo ako imas kupaca
A najbolje kod znanja je sto ga mozes prodati beskonacno puta, samo ako imas kupaca
- dr.Gonzo
#84 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Problem je sto je profesija takva da nema opustanja, uvijek se mora napredovati. I to aktivno, znaci da bas covjek misli o svom profesionalnom razvoju. Inace dodjose mladji i pametniji.
Zato kod nas nema puno programera koji imaju preko 40 godina, iako bi bas ti trebali da su najiskusniji.
Zato kod nas nema puno programera koji imaju preko 40 godina, iako bi bas ti trebali da su najiskusniji.
- vol-taren
#85 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
sarajlija1965 wrote:
Sa ICT je kao i sa sexom... Djaba teorija ako nema prakse!![]()
A sada ozbiljno:
Poslovni informaticar - max. 1.500 KM (i to u vrh glave, ako ima dobre noge i dubok dekolte)
Dobar hardcore IT-evac min. 2.500 KM
Zasto? Zakon ponude i potraznje, ovih "poslovnih" ima u zadnje vrijeme na bacanje, a recimo dobrog sistemca valja svijecom traziti (vjeruj mi, LotusNotes majstora sam trazio tri mjeseca i kada se pojavio lik sa mindzusom u nosu i IBM certifikatom i zatrazio 3 milje samo sam rekao "Vidimo se sutra u 9 u jutro)
"Poslovna informatika" je cista ekonomija, dakle da nije kompjutera "poslovnjaci" bi prodavali krompir ili cement, ali ovo je vise fancy.
Sarajlijo, imal' sta za "suhog" developera u Rajvosa?
- kaajma
#86 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
threshold wrote:fora bolan, foraofr wrote:Nisam baš najbolje skonto, vjera ti ne dozvoljava da zaradiš koji dinar ili je vjera protiv micro$ofta?Onjegin wrote:Ja sam problemu pristupio na drugi način: vjera mi brani da ljudima instaliram Windows ili MS, Adobe, Autodesk programe. Ako hoćeš, instalirat ću ti ubuntu, kubuntu, suse, mint - džaba, ali Windows jokUglavnom ljudi ne pristanu na taj dogovor
I onda pitaju imam li Office na CDu, pa dobiju OpenOffice
nevalja to da vjeru koristis za laganje, vjera je dosla da to olaksa na neki drugi nacin
- Onjegin
#87 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Ne mogu baš reći da razumijem...kaajma wrote:
nevalja to da vjeru koristis za laganje, vjera je dosla da to olaksa na neki drugi nacin
-
Aga_Pasha
#88 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Stari PERSPEKTIVE IMA ... ali moraš raditi u tom fahu programer ili menager ili slicno ..
-
cd_rom
#89 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
dr.Gonzo wrote:Problem je sto je profesija takva da nema opustanja, uvijek se mora napredovati. I to aktivno, znaci da bas covjek misli o svom profesionalnom razvoju. Inace dodjose mladji i pametniji.
nije samo kod nas, i vani je tako.
to kao i u vrhunskom sportu, aktivna karijera do 30-35, a onda ili trener ili menadžer.
gledao sam emisiju o programerima u Microsoftu, ljudi se potroše/dođu u zasićenje , pa ili postanu menadžeri ili predavači na seminarima i sl. Isto tako u tom prilogu neki ulože dionice/ušteđevinu u neki biznis ili jednostavno otvore restoran na obali.
Inače kad se uporedi zanimanje programer sa zanimanjem u npr. građevinskoj struci, programeri su zidari ili nešto slično.
- CharlesBukowski
#90 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
A ti bi odmah da budes neki menadzer, da preskocis jedno 5 stepenica. E ne moze to tako !!! Nije IT za tebe.nemam namjeru da budem programer, j*besh to..
-
(ne)forumas
#91 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
programiranje je rovokopacki posao...
-
VerticalHairFactor
#92 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Drug, da ti kažem jer sam ja sa ICT-em napravio dobre stvari u inozemstvu - ICT je perspektivan samo u svom high levelu, što znači da moraš rintati strahovito mnogo, znati "sve" načelno, specijalizirati se u nečemu što je in, i biti spreman da to nešto za 5-7 godina više neće biti in, pa ćeš se morati na vrijeme šaltati i modificirati ka onome što izranja kao nova ICT-evska paradigma. Sada je perspektivan security - doduše kod nas a i u regiji IT firme i dalje žive od nekih svojih core djelatnosti, ali security je nešto na čemu se mogu zaraditi fine pare. Do prije pet godina bilo je treba nam Cisco experata - treba njih i sada - ali danas moraš biti CCIE da bi iole mogao biti probitačan. Što znači u svemu moraš gurati do kraja i nikad ne stajati. Osobno poznajem jednog od najuspješnijih informatičara regije, koji pored toga što je krupni vlasnik jedne od regionalno najboljih ICT kompanija, ne propušta priliku da se i dalje tehnički obnavlja, uči itd. Ako ćeš u ICT da se "uhljebiš", e toga ti tamo nema, ili ideš ili padaš na 0 onog momenta kada staneš.
Uređenje države sa ovim nema ništa, uređenje države nam treba da nam se društo napokon posloži i da malo opuštenije živimo. Pored faksa morat ćeš na razne kurseve, certifikacije, i tek ćeš onda biti pravi fantom, tada ti ni granice puno ne znače; ali moraš dostići vrh u onome što radiš, ili približno vrh - da ne pretjeram.
Uređenje države sa ovim nema ništa, uređenje države nam treba da nam se društo napokon posloži i da malo opuštenije živimo. Pored faksa morat ćeš na razne kurseve, certifikacije, i tek ćeš onda biti pravi fantom, tada ti ni granice puno ne znače; ali moraš dostići vrh u onome što radiš, ili približno vrh - da ne pretjeram.
-
VerticalHairFactor
#93 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
E, da, programiranje ni za živu glavu - imam kolegu koji je vani ostao bez posla, a zna samo programirati, zadnjih 7-8 mjeseci mu je suho. Programiranje je šljakatorski posao, ono ako samo pišeš kod, ako si pak inventivan, tada i tu možeš pokupiti kajmak.
- CharlesBukowski
#94 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Ko od vas stvarno programira? Ovdje? Ja sam programer. Nije lagano, ali je lakse od sjedenja na salteru, kopanja kanala i sl. poslova. Ja sam posao nasao prije nego sto sam i zavrsio ETF. Ne zalim se nimalo. Zavrsio sam ETF zato sto to volim, a ne zato sto me zanimaju pare. Programiranje nije lagano, ali sta je to lagano u zivotu? Naravno, nemam namjeru programirati citav zivot, zato se i skolujem dalje. Na programiranje gledam samo kao na jednu stepenicu koju moram proci.VerticalHairFactor wrote:E, da, programiranje ni za živu glavu - imam kolegu koji je vani ostao bez posla, a zna samo programirati, zadnjih 7-8 mjeseci mu je suho. Programiranje je šljakatorski posao, ono ako samo pišeš kod, ako si pak inventivan, tada i tu možeš pokupiti kajmak.
P.S. Šljakanje je kad uzmeš krampu pa odeš da kopaš kanal.
-
VerticalHairFactor
#95 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Drug, molim te izvini, nemoj me pogrešno shvatiti - velim dobro je i to kad si inventivan, dobro je to znati, biti temeljit, no samo to raditi se pretvara u "fizički rad", jako puno vremena uzima, a sutra te ima ili nema. Samo to sam htio reći. Nadgradnja i nadgradnja, bar u ICT-u, inače 0 poena. Eto, i sam kažeš da je to jedna stepenica za dalje.CharlesBukowski wrote:Ko od vas stvarno programira? Ovdje? Ja sam programer. Nije lagano, ali je lakse od sjedenja na salteru, kopanja kanala i sl. poslova. Ja sam posao nasao prije nego sto sam i zavrsio ETF. Ne zalim se nimalo. Zavrsio sam ETF zato sto to volim, a ne zato sto me zanimaju pare. Programiranje nije lagano, ali sta je to lagano u zivotu? Naravno, nemam namjeru programirati citav zivot, zato se i skolujem dalje. Na programiranje gledam samo kao na jednu stepenicu koju moram proci.VerticalHairFactor wrote:E, da, programiranje ni za živu glavu - imam kolegu koji je vani ostao bez posla, a zna samo programirati, zadnjih 7-8 mjeseci mu je suho. Programiranje je šljakatorski posao, ono ako samo pišeš kod, ako si pak inventivan, tada i tu možeš pokupiti kajmak.
- CharlesBukowski
#96 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Razumijemo se. Pozdrav.VerticalHairFactor wrote:Drug, molim te izvini, nemoj me pogrešno shvatiti - velim dobro je i to kad si inventivan, dobro je to znati, biti temeljit, no samo to raditi se pretvara u "fizički rad", jako puno vremena uzima, a sutra te ima ili nema. Samo to sam htio reći. Nadgradnja i nadgradnja, bar u ICT-u, inače 0 poena. Eto, i sam kažeš da je to jedna stepenica za dalje.CharlesBukowski wrote:Ko od vas stvarno programira? Ovdje? Ja sam programer. Nije lagano, ali je lakse od sjedenja na salteru, kopanja kanala i sl. poslova. Ja sam posao nasao prije nego sto sam i zavrsio ETF. Ne zalim se nimalo. Zavrsio sam ETF zato sto to volim, a ne zato sto me zanimaju pare. Programiranje nije lagano, ali sta je to lagano u zivotu? Naravno, nemam namjeru programirati citav zivot, zato se i skolujem dalje. Na programiranje gledam samo kao na jednu stepenicu koju moram proci.VerticalHairFactor wrote:E, da, programiranje ni za živu glavu - imam kolegu koji je vani ostao bez posla, a zna samo programirati, zadnjih 7-8 mjeseci mu je suho. Programiranje je šljakatorski posao, ono ako samo pišeš kod, ako si pak inventivan, tada i tu možeš pokupiti kajmak.
P.S. Stepenica koju nebi trebalo preskakati. Treba i to okusiti.
- atko
#97 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Ja sam programer ... ili kako se to moderno kaze R&D inzenejrVerticalHairFactor wrote:E, da, programiranje ni za živu glavu - imam kolegu koji je vani ostao bez posla, a zna samo programirati, zadnjih 7-8 mjeseci mu je suho. Programiranje je šljakatorski posao, ono ako samo pišeš kod, ako si pak inventivan, tada i tu možeš pokupiti kajmak.
Drug, nidje veze ovo sto pricas
Isto ko da si reko pjevanje i sviranje ni za zivu glavu ... osim ako imas glas i ako si talentovan
Programer znaci biti inzenjer ... znati 3-4 OS platforme 2-3 programska jezika, znati investigirati problem, znati osmisliti arihtekturu, realizaciju, znati voditi tim ljudi ...
... kako mislis "ako samo pises kod" ... niko nikome ne dadne isprintan kod da ga ovaj prekuca
Fino je reko @CharlesBukowski
-
Forsaken
#98 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Programer je najniza stepenica, nesto ko zidar. Imas input i output koji treba da dobijes i to izverglas. To je cisti fizicki posao. Ovo sto ti navodis je software developer sa pojedinim djelovima system analysta. Generalno programer ne treba da zna nista osim programskog jezika, zato mu i ne treba visoka strucna sprema. Kod nas ne postoji ovakva podjela vec su svi "programeri"... Cim se mora komunicirat sa klijentom, analizirati zahtjevi, praviti UML dijagrami, dizajnirati specs i ostala sranja to nije vise programer nego software developer(iako ni ta podjela nije bas najcvrscaJa sam programer ... ili kako se to moderno kaze R&D inzenejr
Drug, nidje veze ovo sto pricas ne se ljutit...
Isto ko da si reko pjevanje i sviranje ni za zivu glavu ... osim ako imas glas i ako si talentovan
Programer znaci biti inzenjer ... znati 3-4 OS platforme 2-3 programska jezika, znati investigirati problem, znati osmisliti arihtekturu, realizaciju, znati voditi tim ljudi ...
... kako mislis "ako samo pises kod" ... niko nikome ne dadne isprintan kod da ga ovaj prekuca cak i ljudi koji psiu helpove moraju da procitaju neke dokumente pa da skontaju sta je programer htio da kaze pa da napisu help za to ...
Fino je reko @CharlesBukowski programiranje se voli ... jebo pare ... i tu je kljuc uspjeha odnosno problema velike vecine koji samo gledaju sto laksi fax a da sto vise para donese
Generalno slazem se sa vecinom stvari na ovom threadu i nadam se da necu jos dugo biti programer
- dr.Gonzo
#99 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Da ne bi programera kao sto je Ken Thompson, Dennis Ritchie, il recimo Linux Torvalds, sad bi vecina tih software developera i analiticara o kojima pricas mogli jedino mahat usima...Programer je najniza stepenica, nesto ko zidar. Imas input i output koji treba da dobijes i to izverglas. To je cisti fizicki posao. Ovo sto ti navodis je software developer sa pojedinim djelovima system analysta. Generalno programer ne treba da zna nista osim programskog jezika, zato mu i ne treba visoka strucna sprema. Kod nas ne postoji ovakva podjela vec su svi "programeri"... Cim se mora komunicirat sa klijentom, analizirati zahtjevi, praviti UML dijagrami, dizajnirati specs i ostala sranja to nije vise programer nego software developer(iako ni ta podjela nije bas najcvrsca)
- atko
#100 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima
Forsaken wrote:
Programer je najniza stepenica, nesto ko zidar. Imas input i output koji treba da dobijes i to izverglas. To je cisti fizicki posao. Ovo sto ti navodis je software developer sa pojedinim djelovima system analysta. Generalno programer ne treba da zna nista osim programskog jezika, zato mu i ne treba visoka strucna sprema. Kod nas ne postoji ovakva podjela vec su svi "programeri"... Cim se mora komunicirat sa klijentom, analizirati zahtjevi, praviti UML dijagrami, dizajnirati specs i ostala sranja to nije vise programer nego software developer(iako ni ta podjela nije bas najcvrsca)
Generalno slazem se sa vecinom stvari na ovom threadu i nadam se da necu jos dugo biti programer
Jest najniza stepenica godinu dana... u svakoj normalnoj firmi poslije godinu dana ako ne napravis napredak neko ce te zvati na razgovor da vid i ucemu je problem ... a za programiranje ne treba fax ... ali ne zato sto je to neka mizerija od posla ... nego sto ili jesi ili nisi za to i fax te tome ne moze nauciti kao i slikanje npr ... mozes ti uciti o paletama boja i slicno ... al ako nemas ruku koja zna drzati kist dzaba ti sve