Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Forsaken wrote:
Programer je najniza stepenica, nesto ko zidar. Imas input i output koji treba da dobijes i to izverglas. To je cisti fizicki posao. Ovo sto ti navodis je software developer sa pojedinim djelovima system analysta. Generalno programer ne treba da zna nista osim programskog jezika, zato mu i ne treba visoka strucna sprema. Kod nas ne postoji ovakva podjela vec su svi "programeri"... Cim se mora komunicirat sa klijentom, analizirati zahtjevi, praviti UML dijagrami, dizajnirati specs i ostala sranja to nije vise programer nego software developer(iako ni ta podjela nije bas najcvrsca )
Generalno slazem se sa vecinom stvari na ovom threadu i nadam se da necu jos dugo biti programer
Jest najniza stepenica godinu dana... u svakoj normalnoj firmi poslije godinu dana ako ne napravis napredak neko ce te zvati na razgovor da vid i ucemu je problem ... a za programiranje ne treba fax ... ali ne zato sto je to neka mizerija od posla ... nego sto ili jesi ili nisi za to i fax te tome ne moze nauciti kao i slikanje npr ... mozes ti uciti o paletama boja i slicno ... al ako nemas ruku koja zna drzati kist dzaba ti sve
Ja samo kazem da ako ti radis ono sto si nabrojao sve u postu i nazivas sebe "programerom" onda se u biti degradiras. Razumjem ja tu logiku ali ti kreces od pogresne premise. Ako imas covjeka koji je zavrsio srednju skolu i programira u Visual Basicu godinama, dodje u firmu u kojoj treba da pise neke jednostavnije skriptice i programcice u zastarjelom programskom jeziku jer firma koristi legacy softvare iz '43 onda ce taj biti programer i ostati programer jer realno nema gdje da napreduje.
AKo neko drugi dodje sa fakultetskom diplomom u software developement firmu gdje mu uvale da testira/pise dokumentacije i nakon godinu dana ne napreduje onda nesto nije u redu.
Last edited by Forsaken on 14/07/2010 10:58, edited 1 time in total.
Programer je najniza stepenica, nesto ko zidar. Imas input i output koji treba da dobijes i to izverglas. To je cisti fizicki posao. Ovo sto ti navodis je software developer sa pojedinim djelovima system analysta. Generalno programer ne treba da zna nista osim programskog jezika, zato mu i ne treba visoka strucna sprema. Kod nas ne postoji ovakva podjela vec su svi "programeri"... Cim se mora komunicirat sa klijentom, analizirati zahtjevi, praviti UML dijagrami, dizajnirati specs i ostala sranja to nije vise programer nego software developer(iako ni ta podjela nije bas najcvrsca )
Da ne bi programera kao sto je Ken Thompson, Dennis Ritchie, il recimo Linux Torvalds, sad bi vecina tih software developera i analiticara o kojima pricas mogli jedino mahat usima...
Tako to bude ... kad neko stvori nesto novo, ozivi neku genijalnu ideju i pretvori je u stvarnost onda navale ti manageri, analiticari, quality manageri i svi ostali da to uzmu i presipaju iz supljeg u prazno ... i jos tog koji je sve to stvorio nazovu hamalom, zadnjom stepenicom itd ... al tu su krivi hamali u principu ... znas da stvoris nesto a neznas se zastititi od grabljivica ...
Forsaken wrote:
Ja samo kazem da ako ti radis ono sto si nabrojao sve u postu i nazivas sebe "programerom" onda se u biti degradiras. Razumjem ja tu logiku ali ti kreces od pogresne premise. Ako imas covjeka koji je zavrsio srednju skolu i programira u Visual Basicu godinama, dodje u firmu u kojoj treba da pise neke jednostavnije skriptice i programcice u zastarjelom programskom jeziku jer firma koristi legacy softvare iz '43 onda ce taj biti programer i ostati programer jer realno nema gdje da napreduje.
AKo neko drugi dodje sa fakultetskom diplomom u software developement firmu gdje mu uvale da testira/pise dokumentacije i nakon godinu dana ne napreduje onda nesto nije u redu.
Razumijem sta zelis da kazes
Pa zvanicno ja sam R&D manager ... ali to je relativna pozicija u firmi ... u principu ja sam programer ... tu pocinje stvaralacki rad ... a to sto treba biti malo i inzenjer softvera to jest treba uskladiti razne tehnikalije ... a to opet zahtejva rad vise ljudi u timu i rad sa customerima pa treba malo i managairati to su poslijedice stvaralackog rada to ne moze biti sam osebi svrha
Ja sam programer ... ili kako se to moderno kaze R&D inzenejr
Drug, nidje veze ovo sto pricas ne se ljutit...
Isto ko da si reko pjevanje i sviranje ni za zivu glavu ... osim ako imas glas i ako si talentovan
Programer znaci biti inzenjer ... znati 3-4 OS platforme 2-3 programska jezika, znati investigirati problem, znati osmisliti arihtekturu, realizaciju, znati voditi tim ljudi ...
... kako mislis "ako samo pises kod" ... niko nikome ne dadne isprintan kod da ga ovaj prekuca cak i ljudi koji psiu helpove moraju da procitaju neke dokumente pa da skontaju sta je programer htio da kaze pa da napisu help za to ...
Fino je reko @CharlesBukowski programiranje se voli ... jebo pare ... i tu je kljuc uspjeha odnosno problema velike vecine koji samo gledaju sto laksi fax a da sto vise para donese
Generalno slazem se sa vecinom stvari na ovom threadu i nadam se da necu jos dugo biti programer
Mene na fakultetu nisu ni ucili samo da programiram, niti se od mene na poslu ocekuju samo da programiram. Analiza, dizajn, pisanje koda, pisanje dokumentacije, komunikativnost, sposobnost rjesavanja problema... generalno od jednog softver inzenjera ili developera se ocekuje mnogo vise od pukog pisanja koda. Ocekuje se jedan inzenjerski pristup rjesavanju problema, a ne daktilografija.
Nekako sumnjam da su u Google-u programeri "zadnja karika" Kod njih se cak i vecina projekt menadzera aktivno ucestvuje u razvoju proizvoda(znaci programiraju), cisto jer su se time bavili i prije nego sto su postali menadzeri.
Iz mog iskustva, cesto je bolje raditi sa jednim dobrim programerom, nego sa prosjecnim timom od 3 programera, analiticara, dizajnera i projekt menadzera.