Ima li hajra u toj IT struki? nemam namjeru da budem programer, j*besh to..
Sta se isplati studirati u 'voj državi? Srklet me fata od pomisli na uređenost države.
a sto ce ti studiranjethreshold wrote:Evo nesto se vala premisljam.. gdje/sta se u bosni moze raditi sa Bsc in information technologies?
Sta se isplati studirati u 'voj državi? Srklet me fata od pomisli na uređenost države.
Toto wrote:a sto ce ti studiranjethreshold wrote:Evo nesto se vala premisljam.. gdje/sta se u bosni moze raditi sa Bsc in information technologies?
j*besh to..
a inace ima hajra u svemu
ko je hairli
Sto se tice gradjevine, tu jeste puuuno bolja lovaRaščupana wrote:građevina, ima više love....
threshold wrote:Evo nesto se vala premisljam.. gdje/sta se u bosni moze raditi sa Bsc in information technologies?
dadoka84 wrote:Nista mi mrze nego to kad kazu tebi je to sekunda.... sad se ne bavim hardwerom sem za licne potrebe, jer sam sve na odjebaus. Svi bi da im samo nesto malo pogledas, i onda se to otegne na instalaciju cijelog hardwera, windowsa, drivera, offisa, par programa da se nadje, a mozda i koja igrica za malog...
ako te kurtoazno pitaju: jesmo li sta duzni, ti kurtoazno odgovori: jeste, petobanku!atko wrote:dadoka84 wrote:Nista mi mrze nego to kad kazu tebi je to sekunda.... sad se ne bavim hardwerom sem za licne potrebe, jer sam sve na odjebaus. Svi bi da im samo nesto malo pogledas, i onda se to otegne na instalaciju cijelog hardwera, windowsa, drivera, offisa, par programa da se nadje, a mozda i koja igrica za malog...![]()
![]()
![]()
Zapravo X puta skontas da te navuku na neku kafu i kolace da bi usput rekli da im za sekundu popravis komp... ja sad imam odlicnu taktiku ... preporucim jaran koji zivi od toga i koji to radi odlicno ... i kazem decko radi jeftino skup sam ti ja... da vidis face kad skontajuda nema vise guzovace reinstaliravanja OS-ova i krekovanja igrica djeci ... a sve pod motom "malom mi za skole treba komp"
explorer wrote:Sa "Bsc in Information Technologies" mozes raditi dosta zanimljivih stvari. Vjerujem da ce u vecim firmama (consulting, banke i sl...) u skoroj buducnosti biti popularna kombinacija IT-a i ekonomije (ekonomije - vise kao neko osnovno znanje). Ne znam kakvi su tvoji afiniteti ni sta bi volio/zelio raditi, ukoliko je to "system architecture" ili "system administration" onda zasigurno neces zeljeti uciti ekonomske pojmove ili bilo sta vezano za ekonomiju. Ukoliko pozelis biti consultant, onda ces morati razumjeti barem osnovne ekonomske pojmove...
Mislim da IT struka kod nas ima mozda i najvecu perspektivu od svih industrija (osim ako negdje ne otkriju naftu) i ljudi takvog profila ce uvijek biti trazeni.
I jedan dobronamjeran savjet... sta god da zavrsis i gdje god da se zaposlis, pokusaj se suzdrzati (ako vec ne znas cijeniti) od komentara tipa "programer - je*es to"... Siguran sam da ces u svojoj buducoj firmi imati nekoliko programera koji ce tebi ili tvojim kolegama olaksati zivot/posao, a vjeruj mi, ti ljudi su genijalci...
Sretno.
Dragi kolega,KoKoBilo wrote:perspektiva ???
Ja znam da mene uvijek zovu "majstore"!!!???
Iako sam zavrsio informatiku, to im presutim samo za to da bih mogao da naplatim "popravak ili intervenciju",
ali opet ni u pola ne mogu da izvucem para koliko moj jaran vodoinstalater (majstor).
Njegov dolazak na adresu i sat vremen da "odvrne" pipu, zamjeni dihtung i ocisti sifon = 50KM![]()
Moj dolazak, instalacija Office 2007 i antivirus (po zelji) = 20 KM (ne daju vise)![]()
![]()
Kad im kazem da sam ja dip. ing. IT - kazu tebi je to lako ti to znas, cas posla, klik, klik i etoooo ga ...![]()
![]()
Kako se ovo postaje?sarajlija1965 wrote: Dragi kolega,
SAP konslutant ima satnicu od 120-250 €, IBM Host specijalista oko 200€, Oracle DB Developer oko 100 €, onda dolaze CISCO i MS majstori 80-100 € (ovo "majstori" nije uvreda kako ti shvacas, nego izraz cehovskog postovanja) itd. Ali za te stvari treba puuuuno uciti....![]()
Nego, reci ti nama na kojem faxu si diplomirao? Ovo pitam jer ove "Bsc in Information Technologies by Bologna" niko normalan nece zaposliti, iz jednostavnog razloga sto ne posjeduju prakticno primjenjljivo znanje. Hvataj se industrijskih certifikata, ako imas zelje i znanja...
Srdacan pozdrav od pravog (4.5 godina studija na Univerzitetu u Sarajevu) dipl.ing.-a sa CISCO i MS certifikatom i vise nego pristojnom platom zaradjenoj u stranoj firmi.![]()
P.S. Ovaj lik sto "ne bi da programira"... A sta bi ti to radio kao pocetnik u IT-u, ljubi te majka pametnog? I ja sam "oderao" svoj dio kao Clipper ( joj, kada je to bilo...) i Visual Basic DB programer da bi danas bio IT Manager, tako da ti mogu reci: djete, hvataj se ekonomije, politickih nauka ili sociologije, ovo nije za tebe.
Royal Arsenal wrote:Kako se ovo postaje?sarajlija1965 wrote: Dragi kolega,
SAP konslutant ima satnicu od 120-250 €, IBM Host specijalista oko 200€, Oracle DB Developer oko 100 €, onda dolaze CISCO i MS majstori 80-100 € (ovo "majstori" nije uvreda kako ti shvacas, nego izraz cehovskog postovanja) itd. Ali za te stvari treba puuuuno uciti....![]()
Nego, reci ti nama na kojem faxu si diplomirao? Ovo pitam jer ove "Bsc in Information Technologies by Bologna" niko normalan nece zaposliti, iz jednostavnog razloga sto ne posjeduju prakticno primjenjljivo znanje. Hvataj se industrijskih certifikata, ako imas zelje i znanja...
Srdacan pozdrav od pravog (4.5 godina studija na Univerzitetu u Sarajevu) dipl.ing.-a sa CISCO i MS certifikatom i vise nego pristojnom platom zaradjenoj u stranoj firmi.![]()
P.S. Ovaj lik sto "ne bi da programira"... A sta bi ti to radio kao pocetnik u IT-u, ljubi te majka pametnog? I ja sam "oderao" svoj dio kao Clipper ( joj, kada je to bilo...) i Visual Basic DB programer da bi danas bio IT Manager, tako da ti mogu reci: djete, hvataj se ekonomije, politickih nauka ili sociologije, ovo nije za tebe.
Jesu to oni Oracleovi kursevi?
Trazi li se ovo u BiH?
Daba ti bit SAP-ovac kad to niko ziv ovdje nema, mozda TElecom, ali sumnjam.
atko wrote:Toto wrote:a sto ce ti studiranjethreshold wrote:Evo nesto se vala premisljam.. gdje/sta se u bosni moze raditi sa Bsc in information technologies?
j*besh to..
a inace ima hajra u svemu
ko je hairli![]()
![]()
Toto ti si experAt za sve ...... od kupovine stocne hrane ... preko kuhanja do digitale
KoKoBilo wrote:perspektiva ???
Ja znam da mene uvijek zovu "majstore"!!!???
Iako sam zavrsio informatiku, to im presutim samo za to da bih mogao da naplatim "popravak ili intervenciju",
ali opet ni u pola ne mogu da izvucem para koliko moj jaran vodoinstalater (majstor).
Njegov dolazak na adresu i sat vremen da "odvrne" pipu, zamjeni dihtung i ocisti sifon = 50KM![]()
Moj dolazak, instalacija Office 2007 i antivirus (po zelji) = 20 KM (ne daju vise)![]()
![]()
Kad im kazem da sam ja dip. ing. IT - kazu tebi je to lako ti to znas, cas posla, klik, klik i etoooo ga ...![]()
![]()
Ja sam birvaktile (1997) isao na obuku u Ziru, a gdje se danas rade certifikacije ne bih znao (Google is ur friend!Royal Arsenal wrote:Mislio sam na ovog Oracle DB developera, mozes li mi o tome nesto vise reci, posto vidim da si upucen?
Kakvo je to rado mjesto?
Vidis, nisam znao da ovoliko firmi ima SAP, mada sumnjam da to oni nesto vele koriste, vjerovatno ih IBM guli.
Cloud Computing je dosta interesantna oblast, a ICT security&safety je meni malo dosadno, ali svakom svoje.
Koje su tvoje interesne sfere?