Perspektiva IT struke, ako je ima

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
threshold

#1 Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by threshold »

Evo nesto se vala premisljam.. gdje/sta se u bosni moze raditi sa Bsc in information technologies?
Ima li hajra u toj IT struki? nemam namjeru da budem programer, j*besh to..

Sta se isplati studirati u 'voj državi? Srklet me fata od pomisli na uređenost države. :cry:
Royal Arsenal

#2 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by Royal Arsenal »

Arhitektura je meni fensi.
Mis mekinjas

#3 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by Mis mekinjas »

građevina, ima više love.... :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#4 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by Toto »

threshold wrote:Evo nesto se vala premisljam.. gdje/sta se u bosni moze raditi sa Bsc in information technologies?

Sta se isplati studirati u 'voj državi? Srklet me fata od pomisli na uređenost države. :cry:
a sto ce ti studiranje

j*besh to..

a inace ima hajra u svemu
ko je hairli
atko

#5 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by atko »

Toto wrote:
threshold wrote:Evo nesto se vala premisljam.. gdje/sta se u bosni moze raditi sa Bsc in information technologies?

a sto ce ti studiranje

j*besh to..

ko je hairli
:D :thumbup:

Toto ti si experAt za sve ... :D ... od kupovine stocne hrane ... preko kuhanja do digitale :D
jexy

#6 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by jexy »

Raščupana wrote:građevina, ima više love.... :)
Sto se tice gradjevine, tu jeste puuuno bolja lova :wink: barem ako se porede pocetnici u obje oblasti...

Perspektive u oblasti IT ima, sad sve zavisi od toga koliko si spreman da ucis i konstantno se prilagodjavas novim tehnologijama, zahtjevima itd...
KoKoBilo

#7 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by KoKoBilo »

perspektiva ???
Ja znam da mene uvijek zovu "majstore"!!!???
Iako sam zavrsio informatiku, to im presutim samo za to da bih mogao da naplatim "popravak ili intervenciju",
ali opet ni u pola ne mogu da izvucem para koliko moj jaran vodoinstalater (majstor).

Njegov dolazak na adresu i sat vremen da "odvrne" pipu, zamjeni dihtung i ocisti sifon = 50KM :run:

Moj dolazak, instalacija Office 2007 i antivirus (po zelji) = 20 KM (ne daju vise) :roll: :roll: :roll:

Kad im kazem da sam ja dip. ing. IT - kazu tebi je to lako ti to znas, cas posla, klik, klik i etoooo ga ... :x :x :x
dadoka84

#8 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by dadoka84 »

Nista mi mrze nego to kad kazu tebi je to sekunda.... sad se ne bavim hardwerom sem za licne potrebe, jer sam sve na odjebaus. Svi bi da im samo nesto malo pogledas, i onda se to otegne na instalaciju cijelog hardwera, windowsa, drivera, offisa, par programa da se nadje, a mozda i koja igrica za malog...
threshold

#9 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by threshold »

znaci batalit to... :D
e nece Bgm
KoKoBilo

#10 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by KoKoBilo »

:-D
ma ne kazem ja da ti ovo batalis
i ja ovo radim za to, i samo za to, sto sam bolesno zaljubljen u ove masine

a para jos uvijek nema (barem ne kod nas)
ali vremena se mijenjaju,
who know???
Fozgen

#11 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by Fozgen »

Vidis
Neko spomenu vodoinstalatera prijatelja, kada cijev pukne i napravi poplavu ljudi tu stetu vide i to ti je veliki zijan i onda im nije zao dati pare da se to popravi ili napravi kao se kaze "kako treba".
Kada "se srusi sistem" ( sta god to znacilo ) to nije neki belaj i obicno je to cas posla nekom "majstoru" da nabaci iks pe na konfiguraciju staru toliko da taman podnosi taj iks pe pa se instalacija sa svim otegne na 5 sati mukotrpnog rada i trganja zivaca al u biti ljudi nemaju nikakvih problema s tim, nije im za glavu zapelo da ga popravljaju i ne napravi im nikakvu stetu.
Jednostavno kod nas danas nije moguce naplatiti taj posao jer ne da nije cjenjen nego vecinom nije potreban u tolikoj mjeri, a osim toga imas navazdan ljudi koji instaliraju iks pe za cenera.
Sto znaci da imas firme koje bi radije da im popucaju sve cijevi ali da im ne upropaste mrezu ( ako je to nekako moguce ) i koje ne cijene rad vodoinstalatera koliko rad dobrog IT inzenjera.
gurabija78

#12 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by gurabija78 »

sa boldiranim stavom si propustio priliku za dobar dio zarade...
a s druge strane, mislim da pruzanje usluga i konsalting u prodaji hardverskih i softverskih rjesenja ima dobru perspektivu...
gurabija78

#13 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by gurabija78 »

popravke racunara po kucama ne bi trebali raditi inzinjeri nego tehnicari... a da je potcijenjeno - jeste
atko

#14 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by atko »

dadoka84 wrote:Nista mi mrze nego to kad kazu tebi je to sekunda.... sad se ne bavim hardwerom sem za licne potrebe, jer sam sve na odjebaus. Svi bi da im samo nesto malo pogledas, i onda se to otegne na instalaciju cijelog hardwera, windowsa, drivera, offisa, par programa da se nadje, a mozda i koja igrica za malog...
:lol: :lol: :lol:

Zapravo X puta skontas da te navuku na neku kafu i kolace da bi usput rekli da im za sekundu popravis komp... ja sad imam odlicnu taktiku ... preporucim jaran koji zivi od toga i koji to radi odlicno ... i kazem decko radi jeftino skup sam ti ja :D ... da vidis face kad skontajuda nema vise guzovace reinstaliravanja OS-ova i krekovanja igrica djeci ... a sve pod motom "malom mi za skole treba komp" :D
gurabija78

#15 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by gurabija78 »

atko wrote:
dadoka84 wrote:Nista mi mrze nego to kad kazu tebi je to sekunda.... sad se ne bavim hardwerom sem za licne potrebe, jer sam sve na odjebaus. Svi bi da im samo nesto malo pogledas, i onda se to otegne na instalaciju cijelog hardwera, windowsa, drivera, offisa, par programa da se nadje, a mozda i koja igrica za malog...
:lol: :lol: :lol:

Zapravo X puta skontas da te navuku na neku kafu i kolace da bi usput rekli da im za sekundu popravis komp... ja sad imam odlicnu taktiku ... preporucim jaran koji zivi od toga i koji to radi odlicno ... i kazem decko radi jeftino skup sam ti ja :D ... da vidis face kad skontajuda nema vise guzovace reinstaliravanja OS-ova i krekovanja igrica djeci ... a sve pod motom "malom mi za skole treba komp" :D
ako te kurtoazno pitaju: jesmo li sta duzni, ti kurtoazno odgovori: jeste, petobanku!
opali par puta 60-70 KM za uradjeno, i nece te vise ni zvati... a ako pozovu, dobro i jest :D
explorer

#16 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by explorer »

Sa "Bsc in Information Technologies" mozes raditi dosta zanimljivih stvari. Vjerujem da ce u vecim firmama (consulting, banke i sl...) u skoroj buducnosti biti popularna kombinacija IT-a i ekonomije (ekonomije - vise kao neko osnovno znanje). Ne znam kakvi su tvoji afiniteti ni sta bi volio/zelio raditi, ukoliko je to "system architecture" ili "system administration" onda zasigurno neces zeljeti uciti ekonomske pojmove ili bilo sta vezano za ekonomiju. Ukoliko pozelis biti consultant, onda ces morati razumjeti barem osnovne ekonomske pojmove...
Mislim da IT struka kod nas ima mozda i najvecu perspektivu od svih industrija (osim ako negdje ne otkriju naftu) i ljudi takvog profila ce uvijek biti trazeni.

I jedan dobronamjeran savjet... sta god da zavrsis i gdje god da se zaposlis, pokusaj se suzdrzati (ako vec ne znas cijeniti) od komentara tipa "programer - je*es to"... Siguran sam da ces u svojoj buducoj firmi imati nekoliko programera koji ce tebi ili tvojim kolegama olaksati zivot/posao, a vjeruj mi, ti ljudi su genijalci...

Sretno.
gurabija78

#17 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by gurabija78 »

explorer wrote:Sa "Bsc in Information Technologies" mozes raditi dosta zanimljivih stvari. Vjerujem da ce u vecim firmama (consulting, banke i sl...) u skoroj buducnosti biti popularna kombinacija IT-a i ekonomije (ekonomije - vise kao neko osnovno znanje). Ne znam kakvi su tvoji afiniteti ni sta bi volio/zelio raditi, ukoliko je to "system architecture" ili "system administration" onda zasigurno neces zeljeti uciti ekonomske pojmove ili bilo sta vezano za ekonomiju. Ukoliko pozelis biti consultant, onda ces morati razumjeti barem osnovne ekonomske pojmove...
Mislim da IT struka kod nas ima mozda i najvecu perspektivu od svih industrija (osim ako negdje ne otkriju naftu) i ljudi takvog profila ce uvijek biti trazeni.

I jedan dobronamjeran savjet... sta god da zavrsis i gdje god da se zaposlis, pokusaj se suzdrzati (ako vec ne znas cijeniti) od komentara tipa "programer - je*es to"... Siguran sam da ces u svojoj buducoj firmi imati nekoliko programera koji ce tebi ili tvojim kolegama olaksati zivot/posao, a vjeruj mi, ti ljudi su genijalci...

Sretno.
:thumbup:
sarajlija1965

#18 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by sarajlija1965 »

KoKoBilo wrote:perspektiva ???
Iako sam zavrsio informatiku, to im presutim samo za to da bih mogao da naplatim "popravak ili intervenciju",
ali opet ni u pola ne mogu da izvucem para koliko moj jaran vodoinstalater (majstor).

Njegov dolazak na adresu i sat vremen da "odvrne" pipu, zamjeni dihtung i ocisti sifon = 50KM :run:

Moj dolazak, instalacija Office 2007 i antivirus (po zelji) = 20 KM (ne daju vise) :roll: :roll: :roll:

Kad im kazem da sam ja dip. ing. IT - kazu tebi je to lako ti to znas, cas posla, klik, klik i etoooo ga ... :x :x :x
Dragi kolega,
SAP konslutant ima satnicu od 120-250 €, IBM Host specijalista oko 200€, Oracle DB Developer oko 100 €, onda dolaze CISCO i MS majstori 80-100 € (ovo "majstori" nije uvreda kako ti shvacas, nego izraz cehovskog postovanja) itd. Ali za te stvari treba puuuuno uciti.... :wink:
Nego, reci ti nama na kojem faxu si diplomirao? Ovo pitam jer ove "Bsc in Information Technologies by Bologna" niko normalan nece zaposliti, iz jednostavnog razloga sto ne posjeduju prakticno primjenjljivo znanje. Hvataj se industrijskih certifikata, ako imas zelje i znanja...
Srdacan pozdrav od pravog (4.5 godina studija na Univerzitetu u Sarajevu) dipl.ing.-a sa CISCO i MS certifikatom i vise nego pristojnom platom zaradjenoj u stranoj firmi. :-D

P.S. Ovaj lik sto "ne bi da programira"... A sta bi ti to radio kao pocetnik u IT-u, ljubi te majka pametnog? I ja sam "oderao" svoj dio kao Clipper ( joj, kada je to bilo...) i Visual Basic DB programer da bi danas bio IT Manager, tako da ti mogu reci: djete, hvataj se ekonomije, politickih nauka ili sociologije, ovo nije za tebe. :lol:
Royal Arsenal

#19 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by Royal Arsenal »

sarajlija1965 wrote: Dragi kolega,
SAP konslutant ima satnicu od 120-250 €, IBM Host specijalista oko 200€, Oracle DB Developer oko 100 €, onda dolaze CISCO i MS majstori 80-100 € (ovo "majstori" nije uvreda kako ti shvacas, nego izraz cehovskog postovanja) itd. Ali za te stvari treba puuuuno uciti.... :wink:
Nego, reci ti nama na kojem faxu si diplomirao? Ovo pitam jer ove "Bsc in Information Technologies by Bologna" niko normalan nece zaposliti, iz jednostavnog razloga sto ne posjeduju prakticno primjenjljivo znanje. Hvataj se industrijskih certifikata, ako imas zelje i znanja...
Srdacan pozdrav od pravog (4.5 godina studija na Univerzitetu u Sarajevu) dipl.ing.-a sa CISCO i MS certifikatom i vise nego pristojnom platom zaradjenoj u stranoj firmi. :-D

P.S. Ovaj lik sto "ne bi da programira"... A sta bi ti to radio kao pocetnik u IT-u, ljubi te majka pametnog? I ja sam "oderao" svoj dio kao Clipper ( joj, kada je to bilo...) i Visual Basic DB programer da bi danas bio IT Manager, tako da ti mogu reci: djete, hvataj se ekonomije, politickih nauka ili sociologije, ovo nije za tebe. :lol:
Kako se ovo postaje?
Jesu to oni Oracleovi kursevi?
Trazi li se ovo u BiH?
Daba ti bit SAP-ovac kad to niko ziv ovdje nema, mozda TElecom, ali sumnjam.
sarajlija1965

#20 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by sarajlija1965 »

Royal Arsenal wrote:
sarajlija1965 wrote: Dragi kolega,

Kako se ovo postaje?
Jesu to oni Oracleovi kursevi?
Trazi li se ovo u BiH?
Daba ti bit SAP-ovac kad to niko ziv ovdje nema, mozda TElecom, ali sumnjam.

Kako se postaje certificirani strucnjak? Mozes ici na obuku u neku od centara, a moze i ovako: naucis engleski, instaliras utorrent, skines video kurseve (recimo: Train Signal Cisco CCNA Training Videos) ili knjige (recimo: Cisco Networking Academy CCNP) i kada naucis prijavis samo polaganje ispita u certificiranom centru za obuku i... to je to.

SAP imaju Telekom, KCUS, HT Mostar, OMV, Argeta, Prevent, Cimos, Bosnalijek, cementara Kakanj, Tuzlafarm, Perutnina Ptuj BH ... Pazi ovo: Ima ga i Granit dd iz Jablanice! :lol:

Iskreno, ja mislim da je SAP na pocetku zalaska, ipak je to zatvoren sistem i opcenito preskup sport u vrijeme krize (licence su zara, a tek konsultanti...) Moj "tip" za nadolazece klince: sitem integracija, bezbjednost ICT sistema i, naravno, cloud computing!! 8)

Trazi li se u BiH? Naravno! Ja sam od rata promjenio 11 firmi, a ni dana nisam bio "nezaposlen"...Samo treba biti kvalitetan strucnjak spreman na stalnu samoedukaciju...
Royal Arsenal

#21 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by Royal Arsenal »

Mislio sam na ovog Oracle DB developera, mozes li mi o tome nesto vise reci, posto vidim da si upucen?
Kakvo je to rado mjesto?

Vidis, nisam znao da ovoliko firmi ima SAP, mada sumnjam da to oni nesto vele koriste, vjerovatno ih IBM guli.

Cloud Computing je dosta interesantna oblast, a ICT security&safety je meni malo dosadno, ali svakom svoje.

Koje su tvoje interesne sfere? :thumbup:
Toto

#22 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by Toto »

atko wrote:
Toto wrote:

a sto ce ti studiranje

j*besh to..

ko je hairli
:D :thumbup:

Toto ti si experAt za sve ... :D ... od kupovine stocne hrane ... preko kuhanja do digitale :D
:D :D

Ova binarna relacija stocna hrana- digitala je nastala tako sto je meni babo kupovo Galaksiju - prvi kompjuterski casopis exYU- i dao bi mi ga u subotu izjutra - tek kad bi potjerao kravu na pasu.
I tako: sjedis na livadi, cuvas hajvan i ucis napamet "Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code", kojeg Dejan Ristanovic objavi u Galaksiji. Nije bilo copy/paste - nego naucis napamet. Blejis za kravom i mastas BASIC codove.
Hajvanu treba cijeli dan pase za dobre varenike, pa nije tesko zamislit koliko se BASIC codova moglo naucit uz hajvan.
Ja sam prije naucio BASIC i pomust kravu neg sam vidio kompjuter uzivo.
Toto

#23 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by Toto »

KoKoBilo wrote:perspektiva ???

kad izadje knjiga Vodoinstalater za nezalice onda ce se izjednacit satinaca vodoinstalatera i IT.
ko je vidio placat neznalice ko majstore :D :D
threshold

#24 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by threshold »

e fala svima na komentarima. IT eksperti su svugdje u normalnoj drzavi cijenjeni ,samo kod nas taj nivo je nezavidan. idem ja sa IT, pa sta bude. neko rece "lati" se ekonomije, politickih nauka itd.. jer nisam za to, vjerovatno jer sam rekao da ne zrlim biti programer. zelim, i to znam i volim, ali ne bih to mgao citav ziot radit.
a sto se tice certifikata, skont'o sam i ja dfa su bitni MS certifikati.

I NEMAM VREMENA DA TI "SAMO" INSTALIRAM IKS PE.
sarajlija1965

#25 Re: Perspektiva IT struke, ako je ima

Post by sarajlija1965 »

Royal Arsenal wrote:Mislio sam na ovog Oracle DB developera, mozes li mi o tome nesto vise reci, posto vidim da si upucen?
Kakvo je to rado mjesto?

Vidis, nisam znao da ovoliko firmi ima SAP, mada sumnjam da to oni nesto vele koriste, vjerovatno ih IBM guli.

Cloud Computing je dosta interesantna oblast, a ICT security&safety je meni malo dosadno, ali svakom svoje.

Koje su tvoje interesne sfere? :thumbup:
Ja sam birvaktile (1997) isao na obuku u Ziru, a gdje se danas rade certifikacije ne bih znao (Google is ur friend! :) )
U uspjesnim firmama SAP se koristi do jaja jer je to sveobuhvatno rijesenje za kontrolu i upravljanje SVIM resursima neke firme, bez obzira na geografsku disperziju poslovanja (zvucim kao kakav SAP evangelist, a u stvari ga prezirem :-) )
ICT Sec je OGROMNA oblast i ako sve ode u oblak (a kladim se u 100KM da hoce; kvota 1.50) postace must have u svakoj firmi.
Usput, ako ti je ICT Sec. dosadan, sta trazis u DB developerima? Bio sam ti i sam takav: query tamo, view vamo, malo select * from... Dosadno do bola...
Ja licno volim da radim posao koji je "lahak, a parali": dakle ICT comprehensive business solutions, Custom SW developing methodologies, a najmilije mi je uzeti velike pare za razvoj Disaster contingency planova... :lol:
Nekada sam bio hardcore IT u farmerkama i sa G'n'R majicom, ali sam vrlo rano shvatio da je bolje biti IT-evac u Murinom odjelu i Power point prezentacijom na pederskom IBM X60. 8-)

Uz duboki respect svim sistemcima i developerima, jer oni cine da se zemaljska kugla okrece...
Post Reply