npr. sireve i mlijeko, kao i meso kupujem u selu od jednog komsije za kojeg sam se uvjerila da radi jako dobro....doduse sad ne smijem rizikovati sa domacim mlijecnim proizvodima, ma kako uredni oni bili, pa kupujem od zenicke mljekare
ali sve je drugacije kad zivis na selu...cujes onaj pravi rakiju i u startu, jer znas da ce napraviti dobru, sebi rezervises koliko zelis, isto sa sircetom ili medom (koji iskljucivo uzimam iz Krajine)
ipak, nema grupe, nego kako se ko snadje...ali se na selu brze i lakse moze doci do namirnica koje sam ne proizvidis
dobro si rekao, grupa je jaca od pojedinca, ali takodje zvuci agresivno da bilo ko bilo koga upropastava...na kraju los proizvodjac ce sam sebe upropastiti....nisam sigurna koliko mi se dopada ideja da ja npr. kao clan jedne takve grupe odlucujem ko ce proizvoditi i od koga ce se kupovati a ko ne...meni to zvuci kao previse moci
recimo da mi se dopada ideja da grupe postave razumne standarde proizvedenoj hrani i obecaju otkup iste od svakog ko ih zadovolji...bez druge strane tj. da ce upropastavati savjesno ostale
i dalje je.najbolje ovako vrsiti razmjenu ili kupovinu...u malom....seljak hrani tele, on ga zakolje sigurno humanije nego u klaonici, ja znam sta kupujem i svi sretni...ili ti imas kazan za rakiju ja imam sljive, idemo se udruziti i tebi ide postotak rakije npr....ili idemo zajedno kupiti voce za pekmez raslo u cistini i neprskano i praviti ga...troskove i proizvod dijelimo
samo nije mi jasno kako je moguce da su kod vas organski proizvodi jeftiniji?
ovdje je seljsk dobro svjestan zfravlja koje prodaje i cijene su iste iliskuplje nego u prodavnicama....prosjrcan covjek nema bufzet za zdravu ishranu, on zavisiod trznih centara i raznog ko zna cime tretiranogpovrca i zagadjenog mlijeka