Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
saimidin

#3051 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saimidin »

Kad bar pola ljudi odustane od peleta, I cijene ce pasti.
A sve prodaja peci I dalje ide, cijene ce rasti.
Sami kazete kupio hifa ljetos pojeftino. Znaci treba kupiti prije njega.
Armin2013

#3052 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Kao što rekoh trenutno nemam veze sa firmom koja se spominje u postovima, prodavao njihov pelet jesam, i molio bi forumaše da firmu ne spominju o ovom kontekstu. Hvala.

A što se tiče cijene peleta navedene firme od prije i sada to je njihova poslovna politika, i to možete diskutovati nemam ništa protiv.

lp,
trougao

#3053 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by trougao »

printy4911 wrote:Reklamni list iz 2013. god. Ni sada nisu ništa drugačije cijene a kako sam na netu vidio, slično je u SR i MK.
Image

Nakon ovih godina, sve djeluje kao zavala, gdje se čekalo da narod masovno pređe na pelet. Sada je ta poslovna logika - ako neće bosanci da kupuju po toj cijeni, ima ko hoće u drugim državama ... Jedino bi mogli spasiti situaciju, manji proizvođači kojima se ne bi isplatilo izvoziti ... sve u svemu loša perspektiva.
Ja sam prije 10ak dana zvao u Hrvatsku jednog proizvodjaca, i kaze da mu je sada MPC 1,55 kuna po kilogramu, tako da stvarno ne znam otkud da je tolika cijena bila prije 4 godine. A zvao sam i drugog proizvodjaca koji mi je rekao da je cijena 150 eura po toni, ali njega ne upita je li to MPC ili VPC..
P.Starck

#3054 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by P.Starck »

Pošto je Spačva Vinkovci? Ljudi imaju kapacitet da ubiju HiFu i stale minder biznismene.
moa

#3055 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by moa »

Pitanje

da li su vam vazna pakovanja?
bumerangss

#3056 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by bumerangss »

CooK wrote:
Pitar sa Kariba wrote:Joj CooK-e izgleda da je loš "BHS Power" pelet pravo. I ja sam ga uzeo, pun je prasine.Kod mene ima komada peleta po 10cm duzine valjda nece zaglaviti puz, i izgleda da ima šljake. Kad istresem vrecu bugija se digne jbt :shock: .
I ja sam primjetio da je pun tih dugackih komada a sta sad da radim, istresem vrecu na pod i lomim prije ubacivanja u pec? :? To me toliko ne brine nego kvaliteta samog peleta, na ovakvim temperaturama mi je starog peleta vuklo oko 10kg dnevno a ovaj vec trosim preko vrece dnevno. Skoro 400KM sam izgleda dao za smece. :sad: Jesil primjetio sljaku u pepelu kod mene je sutra vrijeme za ciscenje pa jos ne znam?
Baš je gospodski nacin grijanja :D
CooK

#3057 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

bumerangss wrote:
CooK wrote:
Pitar sa Kariba wrote:Joj CooK-e izgleda da je loš "BHS Power" pelet pravo. I ja sam ga uzeo, pun je prasine.Kod mene ima komada peleta po 10cm duzine valjda nece zaglaviti puz, i izgleda da ima šljake. Kad istresem vrecu bugija se digne jbt :shock: .
I ja sam primjetio da je pun tih dugackih komada a sta sad da radim, istresem vrecu na pod i lomim prije ubacivanja u pec? :? To me toliko ne brine nego kvaliteta samog peleta, na ovakvim temperaturama mi je starog peleta vuklo oko 10kg dnevno a ovaj vec trosim preko vrece dnevno. Skoro 400KM sam izgleda dao za smece. :sad: Jesil primjetio sljaku u pepelu kod mene je sutra vrijeme za ciscenje pa jos ne znam?
Baš je gospodski nacin grijanja :D
Ma sta ti je bolan, ja obucem odijelo i kravatu pa sjednem na pod i lomim ove dugacke komade na plahti, kao gospodin. :D A sad malo ozbiljno. Izgleda da ipak BHS Power pelet nije onako los kao sto sam napisao a posto nisam klosar i lazov kao ovi sto prodaju pelet imam obavezu da se ispravim jer mi nije namjera nikog dzaba da pljujem. Nasao sam spisak kada sam prve godine nakon kupovanja peci vodio evidneciju potrosnje u skladu sa jutarnjin i dnevnim temperaturama tog dana i tu je to negdje po potrosnji, maksimalno 10% vise se trosi ovaj BHS Power. Evo sad kako je zatoplilo ne trosim ni 10kg dnevno. I dalje stoji da ima predugackih komada i sljake u BHS Poweru.
isx

#3058 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Ovaj Novi grad pelet stvarno odlican. Kotao pali u 2min i ne ostaje ni sekunde sljake.
CooK

#3059 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

isx wrote:Ovaj Novi grad pelet stvarno odlican. Kotao pali u 2min i ne ostaje ni sekunde sljake.
Ti klosari vise od mene marke nece vidjeti taman da im je zlatan pelet. Primili hiljade narudzbi vise nego sto mogu isporuciti a onda kroz par mjeseci samo napisali na OLX-u da ne mogu isporuciti i da narod kupi od nekog drugog a u medjuvremenu cijena peleta skocila. Oni su direktno odgovorni za stotine hiljada KM koje su otisle svercerima jer je narod narucivao kod njih dok je pelet svugdje bio 280KM a oni su javili da ne mogu isporuciti kada je cijena skocila na 380KM. Totalno neorganizovana i neozbiljna firma.
isx

#3060 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Kakvih crnih narudzbi? Telefonski poziv narudzba? De ba uozbilji se.

A jesu li ozbiljni ili neozbiljni ne ulazim u to. Kazem da je pelet dobar. Meni su za 12-13 dana po pozivu isporucili.
seman

#3061 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by seman »

isx wrote:Kakvih crnih narudzbi? Telefonski poziv narudzba? De ba uozbilji se.
Pa?

Ja sam ih čak i pitao kada sam naručivao koji mi je garant da će mi doći i da li trebam nešto uplatiti za isti. Odgovorili su da nema potrebe, samo podatke da ostavim.

Sad kontam možda to nije ni loše, ovako sam samo bez peleta ost'o, a tako bih možda i bez para i peleta. :run:
nadžak

#3062 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

Nemoj mi molim te reć da ti odeš i potpišeš ugovor? :?
isx

#3063 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Naravno da ne, ali se telefonski poziv bez ikakvog avansa ne moze smatrati narudzbom, to je sigurno. Ljudi su se jednostavno malo preracunali sto su prihvatili toliki obim isporuka.

Sto rece kolega iznad, bez para nije ostao.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#3064 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Pitar sa Kariba »

A kako si ti @isx Boga ti naručivao? Šta ba pametujete!
CooK, nije loš pelet, ali nije vala ni dobar. Za ovu cijenu je ipak smeće!
nadžak

#3065 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by nadžak »

isx wrote:Naravno da ne, ali se telefonski poziv bez ikakvog avansa ne moze smatrati narudzbom, to je sigurno. Ljudi su se jednostavno malo preracunali sto su prihvatili toliki obim isporuka.

Sto rece kolega iznad, bez para nije ostao.
Pisao sam ovdje o tome kako je moj kolega uplatio u ljeto, koliko se sjećam oko 1300 km lokalnoj peletari i ostalo oko par stotina do cijelog iznosa koji bi platio pri isporuci i opet je zaglavio isto ko i ovi koji su naručili a nisu uplatili. Čovjek izludio sav. Vidiš da više nije ništa po pravilu ni logici.
saimidin

#3066 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saimidin »

nadžak wrote:
Nemoj mi molim te reć da ti odeš i potpišeš ugovor? :?
bez potpisane narudzbenice sud ne moze prihvatiti da postoji ugovor.

kod nas je to malo cudno sto mislimo da se poslovi mogu i trebaju dogovarati usmeno, zato postoji mail.

treba uvijek traziti pisanu i potpisanu narudzbenicu, bar da ti posalje na mail.

onda ako imas para i vremena, mozes se ganjat sa njim po sudu 10-15 godina, i dobiti nesto.

mada vecina onih koji te planiraju izradit, nece ti nista ni dati.

a ako ti nece dati potpisano, moze se reci da si sam sebe zajebo.
Maraschino

#3067 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Maraschino »

LED wrote:Evo i direktan link kao dokaz

https://www.olx.ba/artikal/15059918/drv ... et-bijeli/
Ovaj sam ja dobio preko nekog prodavaca 4t u septembru 2017.god po 320KM/t.
betametazon

#3068 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Pitar sa Kariba wrote:A kako si ti @isx Boga ti naručivao? Šta ba pametujete!
CooK, nije loš pelet, ali nije vala ni dobar. Za ovu cijenu je ipak smeće!
Pelet iz novog grada je ok, ja jos imam par vreca koje sam dobio proslog novembra, znaci haman godinu dana stoji u podrumu koji nije izbetoniran i upali se za dvije minute i dize dosta brzo temperaturu.
Mada sam zimus koristio i kovanov pelet, e to je vec raketno gorivo za ovaj novogradski...extra pelet
CooK

#3069 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

A jesu li ozbiljni ili neozbiljni ne ulazim u to. Kazem da je pelet dobar. Meni su za 12-13 dana po pozivu isporucili.
Kazem, da je zlatan od mene vise marke nece dobiti. Da su trazili uplatu avansa dobili bi ali su uzeli samo podatke i broj mobitela uz uvjeravanja da ce peleta biti i da ne brinem. Nekoliko puta sam ih u medjuvremenu zvao i opet bi mi govorili da ce biti peleta samo jos malo se trebam strpiti. Na kraju su izbacili na OLX-u da nemaju namjeru isporuciti svima pelet a nicim izazvani su najljubaznije primali narudzbe i jos uvjeravali ljude da ce dobiti svoj pelet. Znaci nisu se udostojili nazvati ljude od kojih su primali narudzbe pa se ljudski izviniti i priznati da je njihova greska i problema ne bi bilo a oni su se, kao zadnje picke, usutili i nisu se htjeli cak ni na telefon javljati. Niko ih nije tjerao da primaju toliko narudzbi i da su ozbiljna kompanija znalo bi se ko sta radi i koliko cega ima ili ce biti. Totalno neozbiljno, neobzirno, neprofesionalno i bezobrazno sa njihove strane. U medjuvremenu pelet poskupio 100KM dok su ljudi cekali svoju narudzbu iz Novog grada i njih direktno krivim za sav visak novca koji je otisao preprodavacima zbog amaterizma u Novogradskoj fabrici.
sabanss

#3070 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

saimidin wrote:
bez potpisane narudzbenice sud ne moze prihvatiti da postoji ugovor.

kod nas je to malo cudno sto mislimo da se poslovi mogu i trebaju dogovarati usmeno, zato postoji mail.

treba uvijek traziti pisanu i potpisanu narudzbenicu, bar da ti posalje na mail.

onda ako imas para i vremena, mozes se ganjat sa njim po sudu 10-15 godina, i dobiti nesto.

mada vecina onih koji te planiraju izradit, nece ti nista ni dati.

a ako ti nece dati potpisano, moze se reci da si sam sebe zajebo.
Ovo i nije bas tacno. Ugovor moze biti i usmeni, na brzinu iskopani link: http://www.bih-pravo.org/pojam-vrste-ugovora-t1598.html

Jedini uslov za usmeni ugovor su koliko znam svjedoci kojih kod telefonskog razgovora nema osim ako telefon nije prisluskivan :D Eto malo OT...
betametazon

#3071 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

U adazalu na sipu vreca fekry peleta 7,20 KM
isx

#3072 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Paleta 504,00. Nisu dobre glave.
betametazon

#3073 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by betametazon »

Skup je ali ono sto "ohrabruje" je da se pojavio...ima ga na petrolovim pumpama, u adazalu, na susinim pumpama...cini mi se da ga donedavno nije nigdje bilo uopste...
CooK

#3074 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by CooK »

betametazon wrote:Skup je ali ono sto "ohrabruje" je da se pojavio...ima ga na petrolovim pumpama, u adazalu, na susinim pumpama...cini mi se da ga donedavno nije nigdje bilo uopste...
Uvijek ga je bilo za te pare.
saimidin

#3075 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by saimidin »

mislim da bi vrlo brzo cijena mogla pasti na 300 maximum,

cini mi se kao da ga ima vise dostupnog i svugdje, i domaceg i uvoznog,

a i zima bi mogla biti slabija,

stvarno se nadam da ce biti tako

:thumbup:
Post Reply