Estrada je u posljednjih deset godina postala najunosniji posao u Bosni i Hercegovini. U nemogućnosti da se bave poslovima za koje su i školovani, mnogi ljudi po profesiji pekari, zidari, stolari i vodoinstalateri hrle u estradne vode.
Najviše je onih koji se opredijele za narodnu muziku, jer je taj muzički pravac mnogo profitabilniji. Mnogi se ne libe pričati o visini zarade, kao ni o tome da ne plaćaju državi porez.
Dok zabavnjaci pjevaju u klubovim i diskotekama, narodnjaci tvrde da je najbolja zarada upravo na svadbama i seoskim teferičima. Folk pjevači otkrivaju visinu svojih honorara, dok zabavnjaci kriju, jer su duplo, nekad i trostruko manje plaćeni od njihovih kolega. Ipak ima sretnika kada je u pitanju pop muzika. Vrijedi spomenuti Dinu Merlina koji za jedan koncert, pored zarade od prodaje ulaznica, dobije i najnoviji mercedes.
NOĆ VRIJEDNA 5.000 EVRA
Nezvanično saznajemo da za jednu noć, pomoću matrice, ženski duo "Erata" i Deen uzimaju po 1.000 KM, a da Edin Pašić pjeva i za 200 KM.
Iz "menadžmenta" Dine Merlina tvrde da on redovno plaća porez. Kako kažu, Dino ne nastupa po diskotekama i restoranima, već organizuje spektakularne koncerte, za šta je obaveza izmirivanje poreskih dadžbina državi.
Esad Plavi, nekadašnja zvijezda folk scene za vrijeme bivše Jugoslavije, bio je jedan od najplaćenijih pjevača. Danas je druga priča, Plavi kaže da za jednu noć zaradi oko 2.000 eura.
"To mi je sasvim dovoljno. Porez plaćam, ali ne u BiH. S obzirom da sam holandski državljanin tamo uredo izmirujem svoje poreske obaveze. Za porez godišnje izdvajam oko 3.000 eura. Tako i više pjevam izvan bh. granica. U Švicarskoj je najbolja zarada", kaže Plavi.
Trenutno najpopularniji folk pjevač Halid Bešlić kaže da plaća redovno porez i to godišnje oko 10.000 eura, ali samo u Njemačkoj.
"Sada ću ga početi plaćati i u BiH, jer imam mnogo novca na računu. Moj honorar za jednu noć se kreće od 1.000 do 5.000 eura zaviso od toga o kakvom je nastupu riječ. Uglavnom je to oko 2.000 eura. Mnogo se više može zaraditi van bh. granica. Što je ovdje u konvertibilnim markama, vani je u eurima", kaže Bešlić.
NEMA SOCIJALNOG - NEMA NI POREZA
Folk diva Šemsa Suljaković tvrdi da redovno plaća porez državi u kojoj radi.
"Pa, nekad je to Njemačka, nekad BiH. Čovjek se bolje osjeća i dobro spava kada uredno obavlja svoje djelatničke dužnosti prema državi", objašnjava Suljakovićeva, dodajući da za jednu noć zaradi 2.000 eura.
Šuki Planjanin kaže da za jedan mini-koncert uzima 1.000 KM.
"Mada moja cijena nije fiksna. Nekad uzmem više, a nekad manje. Zavisi od nastupa i ambijenta. Hiljadu eura mi je sasvim dovoljno, i od tih novaca plaćam porez. Novac dobijam na račun, sa kojeg mi odbijaju porez", dodao je Planjanin.
Edwin Po, budući narodnjak, otvoreno kaže kako ne plaća porez te da za jednu noć uzima 1.500 eura.
"Što bih ga plaćao, jer nemam socijalno i zdravstveno. Tako da nema razloga da plaćam porez državi", kategoričan je Edwin Po.
R'N'R NIJE NA CIJENI
Iako je Amila Glamočak nedavno izdala novi album, njen cjenovnik je ostao isti. Kaže da s tročlanim bendom za jednu noć zaradi 1.000 KM.
"Dok se sve to podijeli, mojih je 300 KM. Rokenrol više nije na cijeni. Zato zarađujem samo 300 KM. Da zarađujem mnogo više, plaćala bih porez državi", kazala je Glamočak.
Maja Tatić koja je nedavno izdala album kaže da ne plaća porez i da je "do guše" u dugovima.
"Valja mi vratiti toliko novca. Zamislite da još plaćam porez", kroz smijeh je kazala Tatićeva.
Hari Varešanović, lider grupe "Hari mata hari", ističe da plaća porez u Njemačkoj, godišnje oko 25.000 eura.
"Već deset godina sam državljanin Njemačke i zato tamo i plaćam porez", objasnio je Varešanović.
Amela Mulavdić, savjetnik direktora za odnose s javnošću Poreske uprave Federacije BiH, kaže da mali broj estradnih umjetnika plaća porez državi.
"Estradni umjetnici imaju obavezu da plaćaju porez na ukupan prihod građana s obzirom da godišnje zarađaju više od 23.530 KM u Kantonu Sarajevo. Dakle, to su lica koja u toku jedne kalendarske godine ostvare ukupan neto prihod iz jednog ili više izvora preko prosječne godišnje neto plate. Različiti su iznosi po kantonima i u prosjeku su oko 20.000 KM. Ipak je dokazano da zarađuju više od navedenog prosjeka, međutim ne plaćaju porez", kazala je Mulavdićeva.
(Nezavisne novine, novembar 2004.)
Pekari, zidari, stolari i vodoinstalateri u estradnim vodama
-
kamen
-
kamen
* iz novinskih tekstova vidljivo je medjutim da ovdje pominjani honorari uopste ne odgovaraju stvarnim iznosima, koji dosezu i daleko vece cifre
* primjerice, u novinama je bilo rijeci da dino merlin uzima oko 50.000 km po nastupu u inostranstvu, halid beslic ima cijenu vani 10.000 eura, cijena nastupa selme bajrami se vani krece do 5.000 eura, osman hadzic je tezak i do 8.000 eura po nastupu, hari mata hari uzima oko 5.000 eura vani
* o tome koje iznose za porez prikazuju u bih je vrlo dobro poznato - to su sasvim zanemarljive cifre
* u inostranstvu nijedan od njih ne placa porez drzavi u kojoj nastupa
* bih bi zeljela sa takvim poreskim "moralistima" u eu - hoce, al' kad na vrbi rodi grozdje
* pjevaj moj narode - i nadaj se boljim vremenima
* primjerice, u novinama je bilo rijeci da dino merlin uzima oko 50.000 km po nastupu u inostranstvu, halid beslic ima cijenu vani 10.000 eura, cijena nastupa selme bajrami se vani krece do 5.000 eura, osman hadzic je tezak i do 8.000 eura po nastupu, hari mata hari uzima oko 5.000 eura vani
* o tome koje iznose za porez prikazuju u bih je vrlo dobro poznato - to su sasvim zanemarljive cifre
* u inostranstvu nijedan od njih ne placa porez drzavi u kojoj nastupa
* bih bi zeljela sa takvim poreskim "moralistima" u eu - hoce, al' kad na vrbi rodi grozdje
* pjevaj moj narode - i nadaj se boljim vremenima
- nostalgicar
Opet citas expres i svet...eeee boze spasi nas,gdje ode covjecanstvo