PEKARE U SARAJEVU
- kabal1337
- Posts: 8064
- Joined: 11/02/2012 21:08
- Location: DIY
- Vozim: Destroy it yourself
#976 Re: PEKARE U SARAJEVU
Meni je kroasan dobar u MM na malti
-
- Posts: 2468
- Joined: 07/12/2011 12:40
#977 Re: PEKARE U SARAJEVU
Odlican, samo na krajevima nema cokolade ali je unutra pun. Mamina maza je isto ok, ali kako su joj digli cijenu na 0,70 KM onda radije zaokruzim na marku pa uzmem kroasan.
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#978 Re: PEKARE U SARAJEVU
dobri su, mada se nekad za nijansicu zna primjetiti da sad drugi rade .ali ok je i daljeFauja Singh wrote:Odlican, samo na krajevima nema cokolade ali je unutra pun. Mamina maza je isto ok, ali kako su joj digli cijenu na 0,70 KM onda radije zaokruzim na marku pa uzmem kroasan.
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#979 Re: PEKARE U SARAJEVU
U MM pekari kroasani jesu ukusni, ali su masni
Da mi je negdje naci one ko iz Lidlove pekare...hmm
Da mi je negdje naci one ko iz Lidlove pekare...hmm
- SmokingMan
- Posts: 18640
- Joined: 08/07/2012 18:11
- Location: I am back!
#980 Re: PEKARE U SARAJEVU
Kroasani u Mlinaru ništa bolji u odnosu na one u drugim pekarama.Opskurna gramaža,home-made eurokrem...
- Thorgerson
- Posts: 8532
- Joined: 15/04/2015 11:26
#981 Re: PEKARE U SARAJEVU
Nista posebno. Stavise osjesti se da nisu svjezi. Mislim jesu oni vruci, ali vidis da je tijesto boga pitaj otkad.SmokingMan wrote:Kroasani u Mlinaru ništa bolji u odnosu na one u drugim pekarama.Opskurna gramaža,home-made eurokrem...
Okus je isti kao kada kupim one zaledjene. Nista posebno, a žara.
- SmokingMan
- Posts: 18640
- Joined: 08/07/2012 18:11
- Location: I am back!
#982 Re: PEKARE U SARAJEVU
Brao,srećom nedavno smo pekli odleđene kroasane tako da se ovo može uzeti kao dokaz,identičan šmek.Opet su mi one,iako masne,sa nešto manje eurokrema nego što je to ranije bio slučaj,iz pekare Grbavica ukusnje.Thorgerson wrote:Nista posebno. Stavise osjesti se da nisu svjezi. Mislim jesu oni vruci, ali vidis da je tijesto boga pitaj otkad.SmokingMan wrote:Kroasani u Mlinaru ništa bolji u odnosu na one u drugim pekarama.Opskurna gramaža,home-made eurokrem...
Okus je isti kao kada kupim one zaledjene. Nista posebno, a žara.
-
- Posts: 5916
- Joined: 09/06/2010 22:51
#983 Re: PEKARE U SARAJEVU
Jah, eto ti osjetiš da je tijesto proizvedeno u Zagrebu i zaleđeno dopremljeno u Mlinar u Sarajevo, a ne osjetiš slične proizvode u Mercatoru, u Bingu, u Kinzumima i drugim pekarama koje rade peciva na isti način. E što ne podnosim na rende kora, i to skorojevičkih naročitoThorgerson wrote:Nista posebno. Stavise osjesti se da nisu svjezi. Mislim jesu oni vruci, ali vidis da je tijesto boga pitaj otkad.
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#984 Re: PEKARE U SARAJEVU
high_volume wrote:Jah, eto ti osjetiš da je tijesto proizvedeno u Zagrebu i zaleđeno dopremljeno u Mlinar u Sarajevo, a ne osjetiš slične proizvode u Mercatoru, u Bingu, u Kinzumima i drugim pekarama koje rade peciva na isti način. E što ne podnosim na rende kora, i to skorojevičkih naročitoThorgerson wrote:Nista posebno. Stavise osjesti se da nisu svjezi. Mislim jesu oni vruci, ali vidis da je tijesto boga pitaj otkad.
tacno tako, lisnata tijesta se rade u pricipu svuda da se lede i koriste po potrebi, tj peku
- choxnox
- Posts: 1102
- Joined: 05/09/2009 12:32
#985 Re: PEKARE U SARAJEVU
Pa ne mora znaciti. Lisnato tijesto mozes praviti i koristiti ga nakon nekih 12-18 sati, bez potrebe da se zamrzava.duga puska wrote:high_volume wrote:Jah, eto ti osjetiš da je tijesto proizvedeno u Zagrebu i zaleđeno dopremljeno u Mlinar u Sarajevo, a ne osjetiš slične proizvode u Mercatoru, u Bingu, u Kinzumima i drugim pekarama koje rade peciva na isti način. E što ne podnosim na rende kora, i to skorojevičkih naročitoThorgerson wrote:Nista posebno. Stavise osjesti se da nisu svjezi. Mislim jesu oni vruci, ali vidis da je tijesto boga pitaj otkad.
tacno tako, lisnata tijesta se rade u pricipu svuda da se lede i koriste po potrebi, tj peku
- konektovan
- Posts: 40533
- Joined: 19/01/2015 19:12
- Location: Mahala
- Vozim: Francusku kantu
#986 Re: PEKARE U SARAJEVU
Sve je u ledu, i mlinar i manja i sve ove skorojevicke pekare koriste gotova i zaledjena peciva..
- choxnox
- Posts: 1102
- Joined: 05/09/2009 12:32
#987 Re: PEKARE U SARAJEVU
Naravno, jer je pravljenje lisnatog tijesta poprilicno zamoran posao. Ne sto ga je tesko napraviti nego sto zahtijeva kraci, a cesci rad pri pravljenju. Danas se lisnato tijesto stanca industrijski (npr. Klas, Sprind, a postoje i namjenske fabrike koje samo prave razna tijesta za veleprodaju), a pekare kupuju, obradjuju i prodaju gotov proizvod. Pa danas se evo i u Sarajevu mogu naci radnje koje samo prodaju gotova punjenja za peciva (cokolade, visnje itd.), tako da se pekare ne moraju ni o tom brinuti.
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#988 Re: PEKARE U SARAJEVU
Jedinosam sigurna za Maison Coco, oni fkt prave svaki dan kroasane, a one sa bademima nekoliko dana od neiskoristenih obicnih!
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#989 Re: PEKARE U SARAJEVU
Jah, eto ti osjetiš da je tijesto proizvedeno u Zagrebu i zaleđeno dopremljeno u Mlinar u Sarajevo, a ne osjetiš slične proizvode u Mercatoru, u Bingu, u Kinzumima i drugim pekarama koje rade peciva na isti način. E što ne podnosim na rende kora, i to skorojevičkih naročito [/quote]
tacno tako, lisnata tijesta se rade u pricipu svuda da se lede i koriste po potrebi, tj peku[/quote]
Pa ne mora znaciti. Lisnato tijesto mozes praviti i koristiti ga nakon nekih 12-18 sati, bez potrebe da se zamrzava.[/quote]
ama znam, vezao sam se za post iznad da navedeni svi iskljucivo tako rade i barem 95% svog lisnatog u bilo kojoj formi pojedemo nakon sto je isto prethodno zaledjeno.i ovi mali pekari sto rade lisnata obicno to rade da se odvoji vrijeme dnevno ili cesto u nekoliko dana da se napravi odredjena kolicina i da bi se isto odrzalo, moraju ga lediti.pri tome ako se sve dobro odradi, ispece recimo u pecima duvaljkama (idealne za ovu vrstu peciva) rijetko ko moze prepoznati razliku svjeze ispeceno-smrznuto ispeceno.bitno je da je nedavno ispeceno, ne vruce
tacno tako, lisnata tijesta se rade u pricipu svuda da se lede i koriste po potrebi, tj peku[/quote]
Pa ne mora znaciti. Lisnato tijesto mozes praviti i koristiti ga nakon nekih 12-18 sati, bez potrebe da se zamrzava.[/quote]
ama znam, vezao sam se za post iznad da navedeni svi iskljucivo tako rade i barem 95% svog lisnatog u bilo kojoj formi pojedemo nakon sto je isto prethodno zaledjeno.i ovi mali pekari sto rade lisnata obicno to rade da se odvoji vrijeme dnevno ili cesto u nekoliko dana da se napravi odredjena kolicina i da bi se isto odrzalo, moraju ga lediti.pri tome ako se sve dobro odradi, ispece recimo u pecima duvaljkama (idealne za ovu vrstu peciva) rijetko ko moze prepoznati razliku svjeze ispeceno-smrznuto ispeceno.bitno je da je nedavno ispeceno, ne vruce
- Thorgerson
- Posts: 8532
- Joined: 15/04/2015 11:26
#990 Re: PEKARE U SARAJEVU
Vise sam mislio na ostala peciva. Kroasan im je bezveze i ne vrijedi tih para. I to ti evo ne govorim samo ja. Al eto bosnjo ce progutat sve samo nek je fensi i nek je tudje. Ja u drugoj pekari kada uzmem kroasan, namjerno necu da govorim koja je, prvo sto je jeftiniji i drugo sto je 10x bolji, svjeziji od Mlinarovog. Zasto? Kako? Ne znam, ali jeste.high_volume wrote:Jah, eto ti osjetiš da je tijesto proizvedeno u Zagrebu i zaleđeno dopremljeno u Mlinar u Sarajevo, a ne osjetiš slične proizvode u Mercatoru, u Bingu, u Kinzumima i drugim pekarama koje rade peciva na isti način. E što ne podnosim na rende kora, i to skorojevičkih naročitoThorgerson wrote:Nista posebno. Stavise osjesti se da nisu svjezi. Mislim jesu oni vruci, ali vidis da je tijesto boga pitaj otkad.
I da. Osjetim da pecivo koje oni naprave i koje ja kupim u drugoj provjerenoj pekari su def razliciti i def osjetim da njihovo nije zaledjeno, a Mlinarovo jeste.
Ponavljam, njihov francuski hljeb kad uzmes je identican onom sto mozes uzeti po merkatoru, oni zamrznuti, i kuci ga ispeces. A nije identican onom kad uzmes svjeze iz druge pekare.
Ne znam sta ti nije jasno?
I uostalom neka svako kupuje tamo gdje hoce. Ja iznosim svoje licno misljenje. Peciva im prvo nisu svjeza, sve je zaledjeno pa peceno, bukvalno sve. Drugo preskupi su. Hvala bogu ima dovoljno izbora.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
- Posts: 109749
- Joined: 14/08/2009 14:51
#991 Re: PEKARE U SARAJEVU
Mlinar je izvikan.
- choxnox
- Posts: 1102
- Joined: 05/09/2009 12:32
#992 Re: PEKARE U SARAJEVU
Meni je gore kada pekare lisnato tijesto prave sa margarinom ciji se specificni ukus uvijek moze prepoznati, a naplate to pecivo kao da je pravljeno sa prvoklasnim maslacem.duga puska wrote:ama znam, vezao sam se za post iznad da navedeni svi iskljucivo tako rade i barem 95% svog lisnatog u bilo kojoj formi pojedemo nakon sto je isto prethodno zaledjeno.i ovi mali pekari sto rade lisnata obicno to rade da se odvoji vrijeme dnevno ili cesto u nekoliko dana da se napravi odredjena kolicina i da bi se isto odrzalo, moraju ga lediti.pri tome ako se sve dobro odradi, ispece recimo u pecima duvaljkama (idealne za ovu vrstu peciva) rijetko ko moze prepoznati razliku svjeze ispeceno-smrznuto ispeceno.bitno je da je nedavno ispeceno, ne vruce
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#993 Re: PEKARE U SARAJEVU
a vecina prave druze sa margarinom, samo sto sad ima i margarina koji su zamaskirani neintenzivnim ofirnim notama,pa imaju margarini sa primjesama putera u odredjenom procentu itd. fol je sto ne mozes ocekivati da kroasan od 70 gr ima cijenu 0,70 ili 0,80 a da bude od putera pravljen. kilogram putera naveliko je 16 km, a margarina ispod 3 km, tako da kroasan sa puterom navedene gramaze ocekuj cijenu debelo preko 1 km i to masalachoxnox wrote:Meni je gore kada pekare lisnato tijesto prave sa margarinom ciji se specificni ukus uvijek moze prepoznati, a naplate to pecivo kao da je pravljeno sa prvoklasnim maslacem.duga puska wrote:ama znam, vezao sam se za post iznad da navedeni svi iskljucivo tako rade i barem 95% svog lisnatog u bilo kojoj formi pojedemo nakon sto je isto prethodno zaledjeno.i ovi mali pekari sto rade lisnata obicno to rade da se odvoji vrijeme dnevno ili cesto u nekoliko dana da se napravi odredjena kolicina i da bi se isto odrzalo, moraju ga lediti.pri tome ako se sve dobro odradi, ispece recimo u pecima duvaljkama (idealne za ovu vrstu peciva) rijetko ko moze prepoznati razliku svjeze ispeceno-smrznuto ispeceno.bitno je da je nedavno ispeceno, ne vruce
- choxnox
- Posts: 1102
- Joined: 05/09/2009 12:32
#994 Re: PEKARE U SARAJEVU
Ma sve ja to razumijem, mada mislim da pekare s obzirom na kolicinu mogu dobiti i jeftinije. Cijena maslaca od 16 KM/kg je vec i u maloprodaji, mislim da je onaj Poljoradov maslac cak i jeftiniji od 16 KM/kg, ne mogu se sada tacno sjetiti. Na stranu to sto ga je Poljorad nedavno presutno poceo mijesati sa necim, pokvarili mu ukus i kvalitet, promijenili mu ime u "Masly", a zadrzali cijenu. Recimo 5g maslaca po ovoj gore cijeni izadje sam 0,8 KM.duga puska wrote:a vecina prave druze sa margarinom, samo sto sad ima i margarina koji su zamaskirani neintenzivnim ofirnim notama,pa imaju margarini sa primjesama putera u odredjenom procentu itd. fol je sto ne mozes ocekivati da kroasan od 70 gr ima cijenu 0,70 ili 0,80 a da bude od putera pravljen. kilogram putera naveliko je 16 km, a margarina ispod 3 km, tako da kroasan sa puterom navedene gramaze ocekuj cijenu debelo preko 1 km i to masalachoxnox wrote:Meni je gore kada pekare lisnato tijesto prave sa margarinom ciji se specificni ukus uvijek moze prepoznati, a naplate to pecivo kao da je pravljeno sa prvoklasnim maslacem.duga puska wrote:ama znam, vezao sam se za post iznad da navedeni svi iskljucivo tako rade i barem 95% svog lisnatog u bilo kojoj formi pojedemo nakon sto je isto prethodno zaledjeno.i ovi mali pekari sto rade lisnata obicno to rade da se odvoji vrijeme dnevno ili cesto u nekoliko dana da se napravi odredjena kolicina i da bi se isto odrzalo, moraju ga lediti.pri tome ako se sve dobro odradi, ispece recimo u pecima duvaljkama (idealne za ovu vrstu peciva) rijetko ko moze prepoznati razliku svjeze ispeceno-smrznuto ispeceno.bitno je da je nedavno ispeceno, ne vruce
Ono sto meni generalno jos kod nekih pekara u mojoj okolini ide na zivce jest gramaza, odnosno razlika u istoj za isti proizvod. Recimo kupis 6 peciva iste vrste i dodju 4 peciva tezine 110-125g i jos dva oko 90g. Par puta mi se tako desilo i vec vizuelno se vidi razlika da su neki manji. Onda fino na vagu i vidim da je razlika ponekad drasticna. Ipak nije fer za istu cijenu dobiti isto pecivo, jedno tesko 125g, a drugo 90g sto je razlika oko 30%.
- Dosadno mii
- Posts: 2520
- Joined: 16/06/2014 20:33
#995 Re: PEKARE U SARAJEVU
Bolje za tebe ako dobijes manju gramazu
- choxnox
- Posts: 1102
- Joined: 05/09/2009 12:32
#996 Re: PEKARE U SARAJEVU
Dosadno mii wrote:Bolje za tebe ako dobijes manju gramazu
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#997 Re: PEKARE U SARAJEVU
Nema putera da valja ispod 16 km,pa eto recimo da se na neke ogromne količine taj isti moze kupiti za 15 km. Probaj napraviti kolac sa Poljoradovim puterom. Moja zena pokušala dva puta i ne ide. Preintenzivne arome,mirisi itd,samo za slane stvari ide eventualno. Ja sam imao priliku gledati recupture iz raznih branši i zakljucak je da ako imalo tezis kvalitetu, to debelo premasuje konacnu cijenu koju ovdje vecina percepira kao normalnu. Pa kuci kad pravis neki kolac npr da valja, izadje te kad preracunas da se zapitas kako neke cijene uopste postoje u prodaji.
- mk ultra
- Posts: 19470
- Joined: 31/12/2012 14:05
- Location: Bošnjačka verzija države
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#998 Re: PEKARE U SARAJEVU
Pa kad i u puteru moras gledati procenat putera
Poljoradov ima cudan smek, ali ga uglavnom kupujem
Za mazanje onaj megle mix (nema nesto puno masti) mi je sasvim ok
Poljoradov ima cudan smek, ali ga uglavnom kupujem
Za mazanje onaj megle mix (nema nesto puno masti) mi je sasvim ok
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#999 Re: PEKARE U SARAJEVU
Mora se sad sve gledati. Puter obicno ima 82% mm, ima sad onih nekih šatroputera od 60% mm, margarina sa okusom putera itd,itdmk ultra wrote:Pa kad i u puteru moras gledati procenat putera
Poljoradov ima cudan smek, ali ga uglavnom kupujem
Za mazanje onaj megle mix (nema nesto puno masti) mi je sasvim ok
-
- Posts: 9251
- Joined: 25/04/2011 14:06
#1000 Re: PEKARE U SARAJEVU
Poljoradov nije čisti maslac, već je dodan i margarin.duga puska wrote:Nema putera da valja ispod 16 km,pa eto recimo da se na neke ogromne količine taj isti moze kupiti za 15 km. Probaj napraviti kolac sa Poljoradovim puterom. Moja zena pokušala dva puta i ne ide. Preintenzivne arome,mirisi itd,samo za slane stvari ide eventualno. Ja sam imao priliku gledati recupture iz raznih branši i zakljucak je da ako imalo tezis kvalitetu, to debelo premasuje konacnu cijenu koju ovdje vecina percepira kao normalnu. Pa kuci kad pravis neki kolac npr da valja, izadje te kad preracunas da se zapitas kako neke cijene uopste postoje u prodaji.
Ja sam zbog toga odustala od kupovine istog.