PEKARE U SARAJEVU
- choxnox
- Posts: 1102
- Joined: 05/09/2009 12:32
#1001 Re: PEKARE U SARAJEVU
Poljoradov maslac je valjao donedavno, a onda su kao sto rekoh presutno promijenili naziv, pokvarili kvalitet, a zadrzali cijenu. Ako neko koristi njihov maslac sada neka provjeri sta pise na pakovanju. Ako pise "Masly" to nije pravi maslac nego mjesavina necega sto prodaju kao maslac. Znaci, isto je pakovanje, samo naziv novi.
Jos bih gore da se ispravim sto sam napisao ranije jer sam se sinoc probudio u neko doba noci i jednostavno mi nadoslo da mi racunica nije tacna (kad si gladan nisi svoj ). Dakle, ako 1kg maslaca kosta 16 KM, onda ako po jednom kroasanu ode 5g maslaca to je 0,08 KM (8 pfeninga). Eh sad, kao neko ko inace voli da radi sa tijestom i da pri tome eksperimentise, nedavno sam pravio pecivo gdje na nekih 115g tijesta (oko 110g pecenog peciva) ide 5g maslaca. Ne znam da li je do mene posto inace imam istancano culo okusa, ali mi je 5g maslaca za 110g peciva bilo malo vise nego sto se meni licno svidja odnosno maslac se vise osjetio (i mirisom i okusom) nego bih volio.
Elem, u ovom slucaju udio maslaca u ukupnoj tezini dodje negdje oko 4,347%. Ako se ovaj postotak ubaci u navedenu tezinu kroasana koju si spomenuo gore (70g) onda izadje da bi u tom kroasanu trebalo da bude ravno 3g maslaca sto cijenom dodje malo manje od 0,05 KM (5 pfeninga). Ako kazem da se u prosjecnom kroasanu ne osjeti maslac u tom intezitetu onda mozemo zakljuciti da je udio maslaca i manji od 3g po kroasanu od 70g, a time je i manji trosak.
Poenta: prosjecna pekara ne bi sigurno propala ako bi margarin zamijenila maslacem, a da pri tome zadrzi cijenu peciva. Nije sva racunica u cijeni konacnog proizvoda. Bitno je i koliko se dnevno proda. Ako je proizvod bolji/ukusniji zbog toga sto su zamijenili margarin sa maslacem, logicno je da ce imati i vise prodanih peciva dnevno cime se svakako ta razlika u "gubitku" smanjuje.
Recimo prosle godine nekad svratim u pekaru "Izvor" i kupim neke somune za rostilj. Kada sam sjeo u auto odmah sam se pokajao. Somuni su bili neki tvrdi, okoreni i bilo mi je odmah jasno kao pekaru amateru da im zapravo recept nije dobar. To je bio zadnji put da sam kod njih kupio somune. S druge strane vjerovatno je veliki broj ljudi koji uopce ne zna, a pogotovo ne osjeti razliku izmedju margarina i maslaca.
Onda vjerovatno i prosjecne pekare kontaju zasto ubacivati kvalitetnije namirnice ako vecina klijentele ne osjeti razliku, a pfening po pfening ustede × broj prodanih peciva se moze fino nabrati na dnevnoj osnovi.
Jos bih gore da se ispravim sto sam napisao ranije jer sam se sinoc probudio u neko doba noci i jednostavno mi nadoslo da mi racunica nije tacna (kad si gladan nisi svoj ). Dakle, ako 1kg maslaca kosta 16 KM, onda ako po jednom kroasanu ode 5g maslaca to je 0,08 KM (8 pfeninga). Eh sad, kao neko ko inace voli da radi sa tijestom i da pri tome eksperimentise, nedavno sam pravio pecivo gdje na nekih 115g tijesta (oko 110g pecenog peciva) ide 5g maslaca. Ne znam da li je do mene posto inace imam istancano culo okusa, ali mi je 5g maslaca za 110g peciva bilo malo vise nego sto se meni licno svidja odnosno maslac se vise osjetio (i mirisom i okusom) nego bih volio.
Elem, u ovom slucaju udio maslaca u ukupnoj tezini dodje negdje oko 4,347%. Ako se ovaj postotak ubaci u navedenu tezinu kroasana koju si spomenuo gore (70g) onda izadje da bi u tom kroasanu trebalo da bude ravno 3g maslaca sto cijenom dodje malo manje od 0,05 KM (5 pfeninga). Ako kazem da se u prosjecnom kroasanu ne osjeti maslac u tom intezitetu onda mozemo zakljuciti da je udio maslaca i manji od 3g po kroasanu od 70g, a time je i manji trosak.
Poenta: prosjecna pekara ne bi sigurno propala ako bi margarin zamijenila maslacem, a da pri tome zadrzi cijenu peciva. Nije sva racunica u cijeni konacnog proizvoda. Bitno je i koliko se dnevno proda. Ako je proizvod bolji/ukusniji zbog toga sto su zamijenili margarin sa maslacem, logicno je da ce imati i vise prodanih peciva dnevno cime se svakako ta razlika u "gubitku" smanjuje.
Recimo prosle godine nekad svratim u pekaru "Izvor" i kupim neke somune za rostilj. Kada sam sjeo u auto odmah sam se pokajao. Somuni su bili neki tvrdi, okoreni i bilo mi je odmah jasno kao pekaru amateru da im zapravo recept nije dobar. To je bio zadnji put da sam kod njih kupio somune. S druge strane vjerovatno je veliki broj ljudi koji uopce ne zna, a pogotovo ne osjeti razliku izmedju margarina i maslaca.
Onda vjerovatno i prosjecne pekare kontaju zasto ubacivati kvalitetnije namirnice ako vecina klijentele ne osjeti razliku, a pfening po pfening ustede × broj prodanih peciva se moze fino nabrati na dnevnoj osnovi.
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#1002 Re: PEKARE U SARAJEVU
e hajde onda ovako.posto vidim da ti nije bilo mrsko da temu oko kroasana razradis na prilicno proste faktore, sad cu ti ukratko objasniti koliko i sta ide u kroasan, pa onda vadi procentechoxnox wrote:Poljoradov maslac je valjao donedavno, a onda su kao sto rekoh presutno promijenili naziv, pokvarili kvalitet, a zadrzali cijenu. Ako neko koristi njihov maslac sada neka provjeri sta pise na pakovanju. Ako pise "Masly" to nije pravi maslac nego mjesavina necega sto prodaju kao maslac. Znaci, isto je pakovanje, samo naziv novi.
Jos bih gore da se ispravim sto sam napisao ranije jer sam se sinoc probudio u neko doba noci i jednostavno mi nadoslo da mi racunica nije tacna (kad si gladan nisi svoj ). Dakle, ako 1kg maslaca kosta 16 KM, onda ako po jednom kroasanu ode 5g maslaca to je 0,08 KM (8 pfeninga). Eh sad, kao neko ko inace voli da radi sa tijestom i da pri tome eksperimentise, nedavno sam pravio pecivo gdje na nekih 115g tijesta (oko 110g pecenog peciva) ide 5g maslaca. Ne znam da li je do mene posto inace imam istancano culo okusa, ali mi je 5g maslaca za 110g peciva bilo malo vise nego sto se meni licno svidja odnosno maslac se vise osjetio (i mirisom i okusom) nego bih volio.
Elem, u ovom slucaju udio maslaca u ukupnoj tezini dodje negdje oko 4,347%. Ako se ovaj postotak ubaci u navedenu tezinu kroasana koju si spomenuo gore (70g) onda izadje da bi u tom kroasanu trebalo da bude ravno 3g maslaca sto cijenom dodje malo manje od 0,05 KM (5 pfeninga). Ako kazem da se u prosjecnom kroasanu ne osjeti maslac u tom intezitetu onda mozemo zakljuciti da je udio maslaca i manji od 3g po kroasanu od 70g, a time je i manji trosak.
Poenta: prosjecna pekara ne bi sigurno propala ako bi margarin zamijenila maslacem, a da pri tome zadrzi cijenu peciva. Nije sva racunica u cijeni konacnog proizvoda. Bitno je i koliko se dnevno proda. Ako je proizvod bolji/ukusniji zbog toga sto su zamijenili margarin sa maslacem, logicno je da ce imati i vise prodanih peciva dnevno cime se svakako ta razlika u "gubitku" smanjuje.
Recimo prosle godine nekad svratim u pekaru "Izvor" i kupim neke somune za rostilj. Kada sam sjeo u auto odmah sam se pokajao. Somuni su bili neki tvrdi, okoreni i bilo mi je odmah jasno kao pekaru amateru da im zapravo recept nije dobar. To je bio zadnji put da sam kod njih kupio somune. S druge strane vjerovatno je veliki broj ljudi koji uopce ne zna, a pogotovo ne osjeti razliku izmedju margarina i maslaca.
Onda vjerovatno i prosjecne pekare kontaju zasto ubacivati kvalitetnije namirnice ako vecina klijentele ne osjeti razliku, a pfening po pfening ustede × broj prodanih peciva se moze fino nabrati na dnevnoj osnovi.
lisnato tijesto za kroasan se pravi na nacin (da sad ne ulazim u svaki detalj) da se napravi odgovarajuce tijesto za lisnato tijesto i da a njim prodjes sve potrebne faze od mijesanja, odlezavanja u nekoliko faza itd, to nije bitno u ovom trenutku.sad bitno, tijesto se obicno u ovim normalnim pekarskim procesima razvaguje na komade od 7 kg i na tu kolicinu ide blok margarina ili putera od cca 2 kg.konkretno za kroasan ide da u ukupnom udjelu dobivene mase masnog tijesta ide da je masnoca oko 25 %, za neke druge stvari se moze spustati na 20% (recimo puter kifle), a dok za neke vrste mrtvih tijesta ide udio cak i do 30% ucesca masnoce.posto zurim, ovo je dio oko ucesca masnoce.kod kroasana je bitno napomenuti da je to skup proizvod zbog prilicno komplikovanog i dugotrajnog nacina izrade.prvo se samo tijesto pravi, pa se ono na laminatorima vezuje sa masnocom, pa opet odlezavanja, pa pravljenje trokutova od tijesta, nadjevanje istih i onda u vecini slucajeva zamrzavanje u sokerima i adekvatno skladistenje. znaci skupo odrzavanja , a udio radne snage u ovome je znatno i ne znaju svi pekari ni praviti lisnata.i pecenja na skupim i jakom pecima su poskupa, tako da se tu ljudima nabere masala troskova i zato nisu puno ni jeftina...zurim...
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#1003 Re: PEKARE U SARAJEVU
Samuni iliti somuni ISKLJUCIVO i SAMO na Vratniku kod skole, u Patkama na Carsiji, kod Aise na Bistriku i na Alifakovcu!!!
Ostalo je meni sve besmisleno kupovati, jedva cekam ramazan mada hljeb ne jedem, ali nemoguce je tad ne uzeti samuna, poseban smek i miris ima, uz ramazan...
Koliko znam Hodzic na Carsiji- kod Vijecnice, uzimao je samune s Vratnika, prosli put kad smo otisli vidim nije to to, nekakav drugi, ni blizu okus i miris starom, jos digli cijenu na 8KM za porciju
Ostalo je meni sve besmisleno kupovati, jedva cekam ramazan mada hljeb ne jedem, ali nemoguce je tad ne uzeti samuna, poseban smek i miris ima, uz ramazan...
Koliko znam Hodzic na Carsiji- kod Vijecnice, uzimao je samune s Vratnika, prosli put kad smo otisli vidim nije to to, nekakav drugi, ni blizu okus i miris starom, jos digli cijenu na 8KM za porciju
- choxnox
- Posts: 1102
- Joined: 05/09/2009 12:32
#1004 Re: PEKARE U SARAJEVU
E jesi nasao kome ces objasnjavati kako se kroasani praveduga puska wrote:e hajde onda ovako.posto vidim da ti nije bilo mrsko da temu oko kroasana razradis na prilicno proste faktore, sad cu ti ukratko objasniti koliko i sta ide u kroasan, pa onda vadi procentechoxnox wrote:Poljoradov maslac je valjao donedavno, a onda su kao sto rekoh presutno promijenili naziv, pokvarili kvalitet, a zadrzali cijenu. Ako neko koristi njihov maslac sada neka provjeri sta pise na pakovanju. Ako pise "Masly" to nije pravi maslac nego mjesavina necega sto prodaju kao maslac. Znaci, isto je pakovanje, samo naziv novi.
Jos bih gore da se ispravim sto sam napisao ranije jer sam se sinoc probudio u neko doba noci i jednostavno mi nadoslo da mi racunica nije tacna (kad si gladan nisi svoj ). Dakle, ako 1kg maslaca kosta 16 KM, onda ako po jednom kroasanu ode 5g maslaca to je 0,08 KM (8 pfeninga). Eh sad, kao neko ko inace voli da radi sa tijestom i da pri tome eksperimentise, nedavno sam pravio pecivo gdje na nekih 115g tijesta (oko 110g pecenog peciva) ide 5g maslaca. Ne znam da li je do mene posto inace imam istancano culo okusa, ali mi je 5g maslaca za 110g peciva bilo malo vise nego sto se meni licno svidja odnosno maslac se vise osjetio (i mirisom i okusom) nego bih volio.
Elem, u ovom slucaju udio maslaca u ukupnoj tezini dodje negdje oko 4,347%. Ako se ovaj postotak ubaci u navedenu tezinu kroasana koju si spomenuo gore (70g) onda izadje da bi u tom kroasanu trebalo da bude ravno 3g maslaca sto cijenom dodje malo manje od 0,05 KM (5 pfeninga). Ako kazem da se u prosjecnom kroasanu ne osjeti maslac u tom intezitetu onda mozemo zakljuciti da je udio maslaca i manji od 3g po kroasanu od 70g, a time je i manji trosak.
Poenta: prosjecna pekara ne bi sigurno propala ako bi margarin zamijenila maslacem, a da pri tome zadrzi cijenu peciva. Nije sva racunica u cijeni konacnog proizvoda. Bitno je i koliko se dnevno proda. Ako je proizvod bolji/ukusniji zbog toga sto su zamijenili margarin sa maslacem, logicno je da ce imati i vise prodanih peciva dnevno cime se svakako ta razlika u "gubitku" smanjuje.
Recimo prosle godine nekad svratim u pekaru "Izvor" i kupim neke somune za rostilj. Kada sam sjeo u auto odmah sam se pokajao. Somuni su bili neki tvrdi, okoreni i bilo mi je odmah jasno kao pekaru amateru da im zapravo recept nije dobar. To je bio zadnji put da sam kod njih kupio somune. S druge strane vjerovatno je veliki broj ljudi koji uopce ne zna, a pogotovo ne osjeti razliku izmedju margarina i maslaca.
Onda vjerovatno i prosjecne pekare kontaju zasto ubacivati kvalitetnije namirnice ako vecina klijentele ne osjeti razliku, a pfening po pfening ustede × broj prodanih peciva se moze fino nabrati na dnevnoj osnovi.
lisnato tijesto za kroasan se pravi na nacin (da sad ne ulazim u svaki detalj) da se napravi odgovarajuce tijesto za lisnato tijesto i da a njim prodjes sve potrebne faze od mijesanja, odlezavanja u nekoliko faza itd, to nije bitno u ovom trenutku.sad bitno, tijesto se obicno u ovim normalnim pekarskim procesima razvaguje na komade od 7 kg i na tu kolicinu ide blok margarina ili putera od cca 2 kg.konkretno za kroasan ide da u ukupnom udjelu dobivene mase masnog tijesta ide da je masnoca oko 25 %, za neke druge stvari se moze spustati na 20% (recimo puter kifle), a dok za neke vrste mrtvih tijesta ide udio cak i do 30% ucesca masnoce.posto zurim, ovo je dio oko ucesca masnoce.kod kroasana je bitno napomenuti da je to skup proizvod zbog prilicno komplikovanog i dugotrajnog nacina izrade.prvo se samo tijesto pravi, pa se ono na laminatorima vezuje sa masnocom, pa opet odlezavanja, pa pravljenje trokutova od tijesta, nadjevanje istih i onda u vecini slucajeva zamrzavanje u sokerima i adekvatno skladistenje. znaci skupo odrzavanja , a udio radne snage u ovome je znatno i ne znaju svi pekari ni praviti lisnata.i pecenja na skupim i jakom pecima su poskupa, tako da se tu ljudima nabere masala troskova i zato nisu puno ni jeftina...zurim...
Redovno vec 6-7 mjeseci svaki vikend pravim razna peciva za dorucak kada je sva porodica na okupu. Dnevno bude oko 2,6 kg peciva * 2 dana (subota i nedjelja)... Evo od pocetka godine ovo je 17. sedmica, dakle 34 dana * 2,6 kg = ~88,4 kg peciva, a i ima i nas masallah, da budu jos koja usta vise aBd U ovo naravno nisam racunao hljebove, pizze, slatka tijesta itd. Sta da ti kazem, od osnovne skole sam jos zavolio rad sa tijestom i nije mi mrsko zasukati rukave.
- choxnox
- Posts: 1102
- Joined: 05/09/2009 12:32
#1005 Re: PEKARE U SARAJEVU
Ma mislio sam lepine, neke pekare ih zovu somuni. Ali kako god, Boze sacuvaj ali ove iz Izvora samo kao frizbi koristiti. A carsija mi bas nije usput da maksuz idem zbog 5-6 somuna...Nisrin wrote:Samuni iliti somuni ISKLJUCIVO i SAMO na Vratniku kod skole, u Patkama na Carsiji, kod Aise na Bistriku i na Alifakovcu!!!
Ostalo je meni sve besmisleno kupovati, jedva cekam ramazan mada hljeb ne jedem, ali nemoguce je tad ne uzeti samuna, poseban smek i miris ima, uz ramazan...
Koliko znam Hodzic na Carsiji- kod Vijecnice, uzimao je samune s Vratnika, prosli put kad smo otisli vidim nije to to, nekakav drugi, ni blizu okus i miris starom, jos digli cijenu na 8KM za porciju
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#1006 Re: PEKARE U SARAJEVU
Kralju ja ti napisao kako se prave lisnata i kroasani u zanatskoj opciji tipa pekara. Drugo su kucne varijante, ali nejse. Ovo za somune pogotovo je specificno, jer sarajevski somun se iskljucivo pravi na zidanim pecima i drvima kao energentom, nista struja,plin itd. Vecina pekara koje prave prave somune su u starom dijelu grada. To su: Alifakovac, Poricanin, Memovic Vratnik, Memovic Bistrik (ex Aisa), Haso kod pivare, ima gore u ulici gdje je Aisine bivsa pekare Jos jedna kod Muše, ali slabo rade. Bude na Širokaci za Ramazan, ima Vrbanjuša na vrhu Logavine. U novom dijelu grada ima Nafaka kod podvoznjaka za Buca potok, Slozna Braca na Obadu, a ta Ramazan rade na Pofalicima, ima Jos jedna na Pofalicima,neki vojnik povremeno otvori. Ima u Svrakinom ili Mojmilo brdu Erko, ima Bada na Butmiru, ima Bentbasa na Ilidži i cujem da je jedan pekar odnedavno i u Sokolovic Koloniji otvorio,kod skole. Mozda sam nekog fulio, ali Ti znaju somune napraviti, provjereno. Znaci ne morate samo na Carsiju ici po somunechoxnox wrote:Ma mislio sam lepine, neke pekare ih zovu somuni. Ali kako god, Boze sacuvaj ali ove iz Izvora samo kao frizbi koristiti. A carsija mi bas nije usput da maksuz idem zbog 5-6 somuna...Nisrin wrote:Samuni iliti somuni ISKLJUCIVO i SAMO na Vratniku kod skole, u Patkama na Carsiji, kod Aise na Bistriku i na Alifakovcu!!!
Ostalo je meni sve besmisleno kupovati, jedva cekam ramazan mada hljeb ne jedem, ali nemoguce je tad ne uzeti samuna, poseban smek i miris ima, uz ramazan...
Koliko znam Hodzic na Carsiji- kod Vijecnice, uzimao je samune s Vratnika, prosli put kad smo otisli vidim nije to to, nekakav drugi, ni blizu okus i miris starom, jos digli cijenu na 8KM za porciju
- konektovan
- Posts: 40499
- Joined: 19/01/2015 19:12
- Location: Mahala
- Vozim: Francusku kantu
#1007 Re: PEKARE U SARAJEVU
Ove sAmune sam pravo pozelio, i radujem se mjesec ramazanu zaista, tad zbog posta sva hrana, pa i sAmun imaju poseban smek.
Zadnjih godina, ja uzimam kod Erka, a njegove somune je prodavao lanac marketa Blok. Ima tu dosta granapa i onih standova ramazanskih, koji prodaju njegove somune.
Zadnjih godina, ja uzimam kod Erka, a njegove somune je prodavao lanac marketa Blok. Ima tu dosta granapa i onih standova ramazanskih, koji prodaju njegove somune.
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#1008 Re: PEKARE U SARAJEVU
ta pekara ispod Vrbanjuse je Golobrdica, kako se i ulica zoveduga puska wrote:Kralju ja ti napisao kako se prave lisnata i kroasani u zanatskoj opciji tipa pekara. Drugo su kucne varijante, ali nejse. Ovo za somune pogotovo je specificno, jer sarajevski somun se iskljucivo pravi na zidanim pecima i drvima kao energentom, nista struja,plin itd. Vecina pekara koje prave prave somune su u starom dijelu grada. To su: Alifakovac, Poricanin, Memovic Vratnik, Memovic Bistrik (ex Aisa), Haso kod pivare, ima gore u ulici gdje je Aisine bivsa pekare Jos jedna kod Muše, ali slabo rade. Bude na Širokaci za Ramazan, ima Vrbanjuša na vrhu Logavine. U novom dijelu grada ima Nafaka kod podvoznjaka za Buca potok, Slozna Braca na Obadu, a ta Ramazan rade na Pofalicima, ima Jos jedna na Pofalicima,neki vojnik povremeno otvori. Ima u Svrakinom ili Mojmilo brdu Erko, ima Bada na Butmiru, ima Bentbasa na Ilidži i cujem da je jedan pekar odnedavno i u Sokolovic Koloniji otvorio,kod skole. Mozda sam nekog fulio, ali Ti znaju somune napraviti, provjereno. Znaci ne morate samo na Carsiju ici po somunechoxnox wrote:Ma mislio sam lepine, neke pekare ih zovu somuni. Ali kako god, Boze sacuvaj ali ove iz Izvora samo kao frizbi koristiti. A carsija mi bas nije usput da maksuz idem zbog 5-6 somuna...Nisrin wrote:Samuni iliti somuni ISKLJUCIVO i SAMO na Vratniku kod skole, u Patkama na Carsiji, kod Aise na Bistriku i na Alifakovcu!!!
Ostalo je meni sve besmisleno kupovati, jedva cekam ramazan mada hljeb ne jedem, ali nemoguce je tad ne uzeti samuna, poseban smek i miris ima, uz ramazan...
Koliko znam Hodzic na Carsiji- kod Vijecnice, uzimao je samune s Vratnika, prosli put kad smo otisli vidim nije to to, nekakav drugi, ni blizu okus i miris starom, jos digli cijenu na 8KM za porciju
i nema boljeg somuna na dunjaluku <3
- hadzinicasa
- Posts: 13620
- Joined: 08/11/2005 16:08
- Location: u tranziciji
#1009 Re: PEKARE U SARAJEVU
nema. da mi je. eh, da mi je....wewa wrote:ta pekara ispod Vrbanjuse je Golobrdica, kako se i ulica zoveduga puska wrote:Kralju ja ti napisao kako se prave lisnata i kroasani u zanatskoj opciji tipa pekara. Drugo su kucne varijante, ali nejse. Ovo za somune pogotovo je specificno, jer sarajevski somun se iskljucivo pravi na zidanim pecima i drvima kao energentom, nista struja,plin itd. Vecina pekara koje prave prave somune su u starom dijelu grada. To su: Alifakovac, Poricanin, Memovic Vratnik, Memovic Bistrik (ex Aisa), Haso kod pivare, ima gore u ulici gdje je Aisine bivsa pekare Jos jedna kod Muše, ali slabo rade. Bude na Širokaci za Ramazan, ima Vrbanjuša na vrhu Logavine. U novom dijelu grada ima Nafaka kod podvoznjaka za Buca potok, Slozna Braca na Obadu, a ta Ramazan rade na Pofalicima, ima Jos jedna na Pofalicima,neki vojnik povremeno otvori. Ima u Svrakinom ili Mojmilo brdu Erko, ima Bada na Butmiru, ima Bentbasa na Ilidži i cujem da je jedan pekar odnedavno i u Sokolovic Koloniji otvorio,kod skole. Mozda sam nekog fulio, ali Ti znaju somune napraviti, provjereno. Znaci ne morate samo na Carsiju ici po somunechoxnox wrote:
Ma mislio sam lepine, neke pekare ih zovu somuni. Ali kako god, Boze sacuvaj ali ove iz Izvora samo kao frizbi koristiti. A carsija mi bas nije usput da maksuz idem zbog 5-6 somuna...
i nema boljeg somuna na dunjaluku <3
a ovi sto im je mrsko do carsije za par somuna.... pih. nikad od vas poguzija...
- strong69
- Posts: 6972
- Joined: 11/03/2005 20:02
- Location: Beneath the Remains
#1010 Re: PEKARE U SARAJEVU
Apsolutno tacno. Redovno tu kupujem tokom cijele godine. Uvijek ali uvijek su tu vruci somuni.wewa wrote: ta pekara ispod Vrbanjuse je Golobrdica, kako se i ulica zove
i nema boljeg somuna na dunjaluku <3
- wewa
- Posts: 14765
- Joined: 27/05/2010 15:20
- Location: djah na brdu, djah u ravnici
#1011 Re: PEKARE U SARAJEVU
#ono kad se vozis do alipasina sa vrelim, mirisnim somunima a nikad doc'
- Nisrin
- Posts: 5489
- Joined: 26/04/2009 15:40
- Location: Bistrik, RajvoSA
#1012 Re: PEKARE U SARAJEVU
Memović THE BEST Da spomenemo i Kod Mahira da su dobri, mada ne cekam u onolikim redovima- no way!
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#1013 Re: PEKARE U SARAJEVU
Mahira sam preskocio, ali oni odavno picu imaju u fokusu i nesto malo vise za ramazan rade somuna. Pravi su,nema sta. Memovic Vratnik meni onako, iskreno.Nisrin wrote:Memović THE BEST Da spomenemo i Kod Mahira da su dobri, mada ne cekam u onolikim redovima- no wayd!
- choxnox
- Posts: 1102
- Joined: 05/09/2009 12:32
#1014 Re: PEKARE U SARAJEVU
Ja ne znam kojim mi jezicima govorimo pa se ocigledno ne mozemo sporazumjeti. Objasnjavas mi kako se pravi tijesto za kroasan kao da nikada u zivotu nisam vidio brasno uzivo, ja ti kazem da mi je tehnika vrlo dobro poznata iz prve ruke i dugogodisnjeg valjanja svih vrsta tijesta, onda repliciras kako se "standardizirano" prave kroasani u pekarama... Isto gluhi telefoni.duga puska wrote:Kralju ja ti napisao kako se prave lisnata i kroasani u zanatskoj opciji tipa pekara. Drugo su kucne varijante, ali nejse. Ovo za somune pogotovo je specificno, jer sarajevski somun se iskljucivo pravi na zidanim pecima i drvima kao energentom, nista struja,plin itd. Vecina pekara koje prave prave somune su u starom dijelu grada. To su: Alifakovac, Poricanin, Memovic Vratnik, Memovic Bistrik (ex Aisa), Haso kod pivare, ima gore u ulici gdje je Aisine bivsa pekare Jos jedna kod Muše, ali slabo rade. Bude na Širokaci za Ramazan, ima Vrbanjuša na vrhu Logavine. U novom dijelu grada ima Nafaka kod podvoznjaka za Buca potok, Slozna Braca na Obadu, a ta Ramazan rade na Pofalicima, ima Jos jedna na Pofalicima,neki vojnik povremeno otvori. Ima u Svrakinom ili Mojmilo brdu Erko, ima Bada na Butmiru, ima Bentbasa na Ilidži i cujem da je jedan pekar odnedavno i u Sokolovic Koloniji otvorio,kod skole. Mozda sam nekog fulio, ali Ti znaju somune napraviti, provjereno. Znaci ne morate samo na Carsiju ici po somunechoxnox wrote:Ma mislio sam lepine, neke pekare ih zovu somuni. Ali kako god, Boze sacuvaj ali ove iz Izvora samo kao frizbi koristiti. A carsija mi bas nije usput da maksuz idem zbog 5-6 somuna...Nisrin wrote:Samuni iliti somuni ISKLJUCIVO i SAMO na Vratniku kod skole, u Patkama na Carsiji, kod Aise na Bistriku i na Alifakovcu!!!
Ostalo je meni sve besmisleno kupovati, jedva cekam ramazan mada hljeb ne jedem, ali nemoguce je tad ne uzeti samuna, poseban smek i miris ima, uz ramazan...
Koliko znam Hodzic na Carsiji- kod Vijecnice, uzimao je samune s Vratnika, prosli put kad smo otisli vidim nije to to, nekakav drugi, ni blizu okus i miris starom, jos digli cijenu na 8KM za porciju
Prijatelju, tehnika pravljenja kroasana je u osnovi ista i kod mene kod kuce i u lokalnoj pekari i u pekari u Francuskoj. Sto se tehnike tice nema tu previse razlika - valjas tijesto, dodajes cvrstu masnocu, pa presmotavas, pa valjas, pa presmotavas i sve tako do zeljenog broja slojeva (naravno, uz odmaranja tijesta izmedju koraka). Ono u cemu se bitno razlikuje finalni proizvod jest u vrstama koristenih sirovina, narocito u njihovim omjerima i nacinu pecenja. A i ti omjeri se mnogo razlikuju od pekare do pekare, pa cak i u istoj ulici. Ja sto sam govorio vezano za omjer masnoce i brasna govorio sam iz licnog iskustva. Gore negdje iznad sto si spominjao omjere, ne znam odakle si uzimao i moze biti u jednoj ili par pekara, ali svakako ne mozes generalizovati. Zato i imas pekara cije ces kroasane zaobilaziti u sirokom luku, a imas i pekara gdje bi uvijek mogao pojest jedan kroasan vise. Prema tome, sve zavisi od pekare do pekare i nema tu generalnog pravila tip 2 kg margarina na 7 kg brasna, tijesta, vise se ne sjecam sta si spominjao.
Sto se mene tice ova diskusija je zavrsena jer ne vidim svrhu nastavljanja iste. Pozdrav.
- MaxPayne
- Posts: 528
- Joined: 02/06/2012 20:25
#1015 Re: PEKARE U SARAJEVU
Mene je razočarao somun u pekari Alifakovac,topao ali prijesan i ni našta ne liči kada se ohladi.Ćurokota nema ali ne znam da li ga stavljaju za Ramazan.
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#1017 Re: PEKARE U SARAJEVU
Somunari kojima je primarno snabdijevanje cevabdzinica i ascinica, curokot stavljaju samo za RamazanMaxPayne wrote:Mene je razočarao somun u pekari Alifakovac,topao ali prijesan i ni našta ne liči kada se ohladi.Ćurokota nema ali ne znam da li ga stavljaju za Ramazan.
- mk ultra
- Posts: 19464
- Joined: 31/12/2012 14:05
- Location: Bošnjačka verzija države
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1018 Re: PEKARE U SARAJEVU
Meni kolaci dobri, pekara onako...karanana wrote:nafaka
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#1019 Re: PEKARE U SARAJEVU
Zar nafaka ne radi samo somune u pekarskom dijelu? Meni su njihovi somuni top, a i kolaci su dobri, dobro me podsjeti, moglo pet,sest tre lecha sutra pasti za slobodu, nisam odavnomk ultra wrote:Meni kolaci dobri, pekara onako...karanana wrote:nafaka
- nepass1
- Posts: 9662
- Joined: 06/07/2017 07:35
#1020 Re: PEKARE U SARAJEVU
najbolji somun je kod pivare
- konektovan
- Posts: 40499
- Joined: 19/01/2015 19:12
- Location: Mahala
- Vozim: Francusku kantu
#1021 Re: PEKARE U SARAJEVU
Pekara Erko, kad su somuni u pitanju...
- muha_sa
- Posts: 128604
- Joined: 12/11/2004 23:33
- Location: rajvosa
#1022 Re: PEKARE U SARAJEVU
lokacija--gdjekonektovan wrote:Pekara Erko, kad su somuni u pitanju...
- duga puska
- Posts: 823
- Joined: 08/02/2012 21:40
#1023 Re: PEKARE U SARAJEVU
golemo brdo.znam da sam tad sa drugom negdje gore novopazarskom isao, pa se spusti neka od ulica prema dole.kasnije spustanjem stignes na onaj semafor u svrakinom.nije naruku nikakomuha_sa wrote:lokacija--gdjekonektovan wrote:Pekara Erko, kad su somuni u pitanju...
- muha_sa
- Posts: 128604
- Joined: 12/11/2004 23:33
- Location: rajvosa
#1024 Re: PEKARE U SARAJEVU
ništa-ne probah taj somunduga puska wrote:golemo brdo.znam da sam tad sa drugom negdje gore novopazarskom isao, pa se spusti neka od ulica prema dole.kasnije spustanjem stignes na onaj semafor u svrakinom.nije naruku nikakomuha_sa wrote:lokacija--gdjekonektovan wrote:Pekara Erko, kad su somuni u pitanju...
konto sam da je negdje oko čaršije ostajem uz Alfakovac il Poricanin
- konektovan
- Posts: 40499
- Joined: 19/01/2015 19:12
- Location: Mahala
- Vozim: Francusku kantu
#1025 Re: PEKARE U SARAJEVU
Brdo mojmilo, ul. Vejsila Curcica, nije bas lako za naci. On svoje somune prodaje nekim cevabdzinicama, granapima, a kad je ramazan traje prava opsada pekare od same mahale, posebno pred iftar.duga puska wrote:golemo brdo.znam da sam tad sa drugom negdje gore novopazarskom isao, pa se spusti neka od ulica prema dole.kasnije spustanjem stignes na onaj semafor u svrakinom.nije naruku nikakomuha_sa wrote:lokacija--gdjekonektovan wrote:Pekara Erko, kad su somuni u pitanju...