Peđa Kojović i nacionalistička priča

Locked
Aspekt

#201 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Aspekt »

Code: Select all

met Davutoglu is Turkey’s minister of foreign affairs. Zlatko Lagumdzija is deputy prime minister and foreign minister of Bosnia and Herzegovina.

Eighteen years ago this summer, in a town called Srebrenica, in eastern Bosnia and Herzegovina, the world witnessed the murder of approximately 8,000 Bosnian men and boys and the forced deportation of nearly 30,000 women from their land. Thus Srebrenica became a byword for not only the brutality of the three-year conflict in the former Yugoslavia but also of humanity at its most evil and depraved.

Unlike many organisms, humans are capable of learning from their mistakes. Srebrenica was one tragic mistake with a big lesson.

Yet 18 years after the atrocities of Srebrenica and the trauma of Bosnia and Herzegovina, the worst humanitarian calamity of the 21st century is unfolding in Syria. In another place and another time, we are again seeing a mass tragedy. That which the world had pledged would “never again” occur is playing out once more.

Click here to subscribe.---------------------------------------------------------------------------------------------

After three years of war in Bosnia and Herzegovina, the death toll was more than 300,000 and the number of refugees reached 1.3 million.
Otvori link i pogledaj ponovo . Neko je je to sastavio, dva clanka koji nemaju veze jedan s drugim . Ja ne znam ko je ovo pisao ali 300 000 mrtvih nije ni spomenuo Lagumdzija . Vrlo prljava podvala . spojeni clanci koji nemaju veze a ne da se iskopirati na copy paste da se vidi ocigledno
Last edited by Aspekt on 17/11/2013 15:18, edited 1 time in total.
Aspekt

#202 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Aspekt »

Syria shows we still don’t mean ‘never again’
By Ahmet Davutoglu and Zlatko Lagumdzija,August 01, 2013
Ahmet Davutoglu is Turkey’s minister of foreign affairs. Zlatko Lagumdzija is deputy prime minister and foreign minister of Bosnia and Herzegovina.

Eighteen years ago this summer, in a town called Srebrenica, in eastern Bosnia and Herzegovina, the world witnessed the murder of approximately 8,000 Bosnian men and boys and the forced deportation of nearly 30,000 women from their land. Thus Srebrenica became a byword for not only the brutality of the three-year conflict in the former Yugoslavia but also of humanity at its most evil and depraved.

Unlike many organisms, humans are capable of learning from their mistakes. Srebrenica was one tragic mistake with a big lesson.

Yet 18 years after the atrocities of Srebrenica and the trauma of Bosnia and Herzegovina, the worst humanitarian calamity of the 21st century is unfolding in Syria. In another place and another time, we are again seeing a mass tragedy. That which the world had pledged would “never again” occur is playing out once more.

Click here to subscribe.--------------------------------------------------------------------------------

After three years of war in Bosnia and Herzegovina, the death toll was more than 300,000 and the number of refugees reached 1.3 million.
Ovdje gdje sam ja stavio liniju na linku postoji nesto na njemackom jeziku ( neko trazi cvrstu vezu , portal za uopznavanje ) to se ne moze kopirati ( ne znam zasto ) i kada kopiras ispada da se radi o jednom tekstu . to su potpuno dva razlicita teksta clanka , gdje neko aniniman ili ne znam ko spominje cifru od 300 000 mrtvih . Jednostavno fasifikat . Od onih koji pricaju za Markale i Kapiju i Stari most da smo uradili sami sebi nista novo . Prljavo i podlo
ZV Keli

#203 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by ZV Keli »

ZV Keli wrote:U Kantonu Sarajevo ima 70 djece srpske nacionalnosti, njih 25 ide na predmet "Vjeronauka".Neka im se daju prava nemam nista protiv no ne moze se porediti KS sa 70 djece srpske nacionalnosti kad u nekim skolama manjeg entiteta ima toliko djece Bosnjaka. Neka im se daju prava ali ovdje se ne prica o tome kako su CETNICI zapoceli rat, kao sto tamo uce djecu da smo mi njih napali :-)
Mislio sam na 70 prvacica da ne bude zabune a edit mi nesto ne radi
exliberal-ex

#204 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by exliberal-ex »

Ja samo cekam da Chmoljo uleti pa vam podjeli crvene kartone....a bit ce ih momacki :)
Skijaš

#205 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Skijaš »

Još jednom ;
Pedja Kojovic wrote:Ne znam cime je pitanje koje sam postavio na SKS zasluzilo temu sa ovakvim naslovom pogotovo s obzirom na cinjenicu da vec postoji forumska tema na kojoj svakodnevno odgovaram na pitanja gradjana.
Mnoga pitanja i teze ciji nisam autor su mi "stavljena u usta", ali se na njih necu obazirati nego cu obrazloziti ono sto mislim da je sustina diskusije.

Konjevic Polje - stanje na terenu ;
Medjuentitetski sporazum definise da ukoliko u razredu ima 18 i vise ucenike pripadnika jedne etnicke grupe toj se grupi mora obezbjediti nastave iz maternnjeg jezika i tzv. nacionalne grupe predmeta.
U Konjevic Polju, u razredima od 6. - 9. ima dovoljan broj ucenika Bosnjaka i nastava se u tim razredima izvodi u skladu sa sporazumom. Medjutim, u nizim razredima broj ucenika Bosnjaka je daleko ispod broja koji sporazum odredjuje.
(U Konjevic Polju postoje i drugi problemi, poput procentualnog ucesca roditelja Bosnjaka u skolskom odboru itd. - ali ovdje se, koliko sam razumio, fokusiramo samo na problem nastave).

Pitanje(inicijativa) koje sam postavio na SKS u originalu glasi;

"Iako sam ja licno, a vjerovatno i mnogi od vas, vec dugo svjestan problema koji nastaju u obrazovnom sistemu koji je zasnovan na etnickom konceptu na ovu inicijativu su me direktno potakli opravdani protesti roditelja iz Konjevic Polja.
Ti ljudi zasluzuju ne samo rjesenje svog problema nego i nasu zahvalnost jer su svojom istrajnoscu primorali sve nas da se zamislimo nad i pozabavimo nasim obrazovnim sistemom. Problem zbog kojeg protestuju roditelji iz Konjevic Polja je prisutan u mnogim skolama… jer je neizbjezan u obrazovnom programu u kojem se u podjednakoj mjeri ne uce sva tri sluzbena jezika i dva pisma ,i u kojem postoje Bosnjacka ili Hrvatska ili Srpska biologija i geografije…
Poslanik Zukic je prije par dana u Domu naroda inicirao donosenje deklaracije podrske svoj djeci i roditeljima koja se u svojim sredinama suocavaju sa slicnim problemom kao Bosnjaci u Konjevic Polju.
Deklaracija, nazalost, nije proizvela skoro nikakav, osim trenutacni politicki, efekat i ja se nadam da mi, ova Skupstina, mozemo uciniti nesto vise i bolje za rjesenje ovog ozbiljnog problema.
Predlazem da Skupstina zakljuckom obaveze Vladu da za sljedecu sjednicu pripremi izvjestaj o stanju u sarajevskim skolama. Dakle, da li se i u kojim skolama odvija nastave iz tzv. nacionalne grupe predmeta.
U zelji da Kanton Sarajevo, kao i u slucaju Sejdic i Finci, bude lider u stvaranju jedne nove pozitivne Bosne i Hercegovine pozivam vam vas da podrzite ovu inicijativu i da je od poslanicke pretvorite u skupstinsku."

Moj stav o principima na osnovu kojih bi trebalo rijesiti problem Konjevic Polja ( i drugih skola sa slicnim problemom) je pazljivom citaocu moguce dedukovati iz same incijative, ali ja cu ih dodatno obrazloziti.

- U zemlji sa tri sluzbena jezika i dva pisma obaveza javnih skola je da djecu obrazuju tako da ovladaju sa sva tri jezika i dva pisma. (Moj licni stav o BHS jezicima, zbog kojeg na knjigama koje sam do sada izdao pise da su napisane na bosanskom jeziku ovdje je irelevantan).

- Koncept po kome u nacionalnu grupu predmeta spadaju geografija, priroda i drustvo i istorija nema uporiste u nauci, u pedagogiji, niti je moralno odbranjiv.
( Za istoriju, cija je kvalifikacija u naucne discipline vec dugo upitna zbog toga sto osim cinjenicnog sadrzi i interpretativni dio, je moguce primjeniti vec oprobani model iz drugih zemalja u kojima se nakon faktickog ucenici upoznaju sa razlicitim interpretacijama tog istorijskog dogadjaja).

- Svaka potreba za obimnijim nastavnom programom (Bosnjacka knjizevnost, Srpska ili Hrvatska istorija, itd) moze i treba zadovoljena u svakom pojedinacnom slucaju - dakle ne treba odredjivati potreban broj djece u razredu - fakultativno.

Rjesenje bazirano na ovim principima obezbjedilo bi da djaci najveci dio gradiva prolaze zajedno.
Takodje.
Rjesenje bazirano na ovim principima primjenjeno je jedino u distriktu Brcko i to je razlog sto jedino iz te administrativne jedinice nema prituzbi.(Koliko ja znam)

Postojeci sistem nacionalnih predmeta u obrazovnom sistemu je takav da ne nudi sistemsko rjesenje za problem Konjevic Polja i upravo zbogo toga niko od toliko "zabrinutih" nije s rjesenjem izasao u javnost.
(Svima koji se bave ovim pitanjem je jasno da ce rjesenje koje se pronadje za Konjevic Polje biti primjenjeno u svim skolama u BiH). Budzeti ne mogu izdrzati toliki broj nastavnika - ukoliko se umjesto 18 odredi neki drugi nizi broj potrebnih ucenika po razredu - i to znaju svi koji se bave ovim problemom.

Naravno.
Kada se radi o situaciji u RS-u onda se mora uzeti u obzir da je sadasnje demografsko stanje uspostavljeno ratnim zlocinima i zlocinackom politikom etnickog ciscenja pa i genocida. Sudske presude imaju status, ako nista drugo, pravne istine
i vlast RS-a osim zakonskih moraju u obzir uzeti i te cinjenice. (Kao i pravo na odrzivi povratak, definisan u clanu 7 tzv. dejtonskog ustava). Dakle, do sistemskog rjesenja pruziti nastavu i onda kada u razredima nema potrebnog broja ucenika.

Ja ne znam kakav ce biti izvjestaj o stanju u sarajevskim skolama, ali se nadam da ce ukazati na ono sto i jeste bio moj cilj a to je da segregacijsko sistem obrazovanje osim sto ne obrazuje djake po standardima vremena u kojem zivimo nije ekonomski odrziv i da ga treba radikalno mjenjati. To ce biti prilika da se borimo da se taj sistem reformise u skladu sa principima koje sam naveo.

p.k.
Yug

#206 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Yug »

Aspekt wrote:

Code: Select all

met Davutoglu is Turkey’s minister of foreign affairs. Zlatko Lagumdzija is deputy prime minister and foreign minister of Bosnia and Herzegovina.

Click here to subscribe.---------------------------------------------------------------------------------------------

Otvori link i pogledaj ponovo . Neko je je to sastavio, dva clanka koji nemaju veze jedan s drugim . Ja ne znam ko je ovo pisao ali 300 000 mrtvih nije ni spomenuo Lagumdzija . Vrlo prljava podvala . spojeni clanci koji nemaju veze a ne da se iskopirati na copy paste da se vidi ocigledno
Jeste,al kad bi se zayebavali :-D
By Ahmet Davutoglu and Zlatko Lagumdzija,August 01, 2013..ovo je care njihovo od A do Z. :)

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/lagum ... /130802084

Podsjećajući na zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini, Davutoglu i Lagumdžija upozorili su da se "historija ponavlja ako ne naučimo lekcije". Dvojica ministara pišu kako je prije osamnaest godina, "pred očima svijeta", počinjen genocid u Srebrenici kada je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka i protjerano preko 30.000 žena.

"Tako je Srebrenica postala sinonim ne samo brutalnosti trogodišnjeg konflikta u bivšoj Jugoslaviji, nego i simbol zla i nepravde za cijelo čovječanstvo. Za razliku od mnogih drugih bića, ljudi su sposobni učiti iz svojih grešaka. Srebrenica je bila tragična greška iza koje je ostala velika lekcija. No, podsjećaju Davatoglu i Lagumdžija, skoro dvije decenije poslije najveće humanitarne nesreće 21. stoljeća, tragedija se opet dešava u Siriji "i pored zavjeta koji je cijeli svijet dao da se tako nešto neće desiti nikada više".

"Nakon tri godine rata u Bosni i Hercegovini, broj ubijenih je prešao 300.000, a broj raseljenih 1,3 miliona. U Siriji, više od 100.000 ljudi je ubijeno od kada je počeo mirni ustanak 2011. godine. Više od sedam miliona Sirijaca treba humanitarnu pomoć; četiri miliona su raseljeni unutar zemlje, a 1,4 miliona su izbjegli u susjedne zemlje.

Godine 1992., nevini ljudi su ubijeni u ulici Vase Miskina u Sarajevu dok su čekali u redu za hljeb. Godine 2013. nevini stanovnici Halepa i Homsa bivaju žrtve brutalnih napada dok s hljebom pokušavaju doći do svojih kuća...

Etničko čišćenje je bilo okrutni dio rata u Bosni i Hercegovini. U Siriji je režim nemilosrdno, a i očito besramno, masakrirao na stotine civila, pred očima svijeta.

Uvodnik postavlja pitanje zašto svjetska zajednica dopušta da se sve ponavlja i zašto ne primjenjuju doktrinu "odgovornost pružanje zaštite" koja je kreirana kao odgovor na tragediju u Bosni i Hercegovini.

"Ako ta odgovornost nije primjenjena u Siriji, gdje će biti?", upozoravaju Lagumdžija i Davatoglu.

"Koliko dugo će UN Vijeće sigurnosti okretati glavu, dok se takvi zločini dešavaju pred svima? Koliko će se dugo međunarodna zajednica prenemagati dok, prema procjenama, oko 5.000 Sirijaca svakog mjeseca strada od ruke režima u Damascu? Da li svijet čeka da još jednom čuje izvinjenje UN generalnog sekretara jer nisu zaustavili humanitarnu katastrofu za koju su krivi ljudi – kao što se desilo u Bosni i Hercegovini?", pitaju se šefovi diplomatija Turske i Bosne i Hercegovine.

"Mora li, dvije decenije nakon horora Bosne i Hercegovine, cijena slobode biti tako visoka? Kada buduće generacije budu gledala unazad u sirijski revoluciju, oni će suditi o onome što je svaki pojedinac uradio. Vrijeme je da svi Sirijce i međunarodna zajednica zauzmu mjesto na pravoj strani povijesti", zaključuju Davutoglu i Lagumdžija u zajedničkom uvodniku objavljenom u The Washington Postu.
cyprus

#207 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by cyprus »

U Konjevic Polju, u razredima od 6. - 9. ima dovoljan broj ucenika Bosnjaka i nastava se u tim razredima izvodi u skladu sa sporazumom. Medjutim, u nizim razredima broj ucenika Bosnjaka je daleko ispod broja koji sporazum odredjuje.
Sad je meni nejasno, tj. zbunjen sam :? Da li ovo znači da je taj međuantitetski sporazum zapravo upotpunosti ispoštovan u Konjević Polju? Prema ovome što je Peđa napisao - jeste (ako sam dobro razumio)... A ako je tako, koje je onda uporište roditelja koji traže promjenu?
Bodkin

#208 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Bodkin »

cyprus wrote:
Sad je meni nejasno, tj. zbunjen sam :? Da li ovo znači da je taj međuantitetski sporazum zapravo upotpunosti ispoštovan u Konjević Polju? Prema ovome što je Peđa napisao - jeste (ako sam dobro razumio)... A ako je tako, koje je onda uporište roditelja koji traže promjenu?
hmm ajd zanima me bas odgovor forumasa koji su dublje ukljuceni u problem
Skijaš

#209 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Skijaš »

cyprus wrote:
S tim da Peđa dodaje :
Kada se radi o situaciji u RS-u onda se mora uzeti u obzir da je sadasnje demografsko stanje uspostavljeno ratnim zlocinima i zlocinackom politikom etnickog ciscenja pa i genocida. Sudske presude imaju status, ako nista drugo, pravne istine i vlast RS-a osim zakonskih moraju u obzir uzeti i te cinjenice. (Kao i pravo na odrzivi povratak, definisan u clanu 7 tzv. dejtonskog ustava). Dakle, do sistemskog rjesenja pruziti nastavu i onda kada u razredima nema potrebnog broja ucenika.
I treba naglasiti, sigurno je da bi roditelji iz Konjević Polja i bez nacionalne grupe predmeta bili puno tiši da im se ne gura prst u oko raznim provokacijama. Ovdje se ne radi o poštivanju prava i slova zakona nego o agresivnom nametanju samo srpskog identiteta kao jedinog službenog.
Bodkin

#210 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Bodkin »

@skijas zar ne mislis da ce to dovesti do toga da ce svi na svakom komadu traziti nacionalnu grupu predmeta iako nema broj odredjen tim medjuentitetskim sporazumom
palermo

#211 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by palermo »

Skijaš wrote:
I treba naglasiti, sigurno je da bi roditelji iz Konjević Polja i bez nacionalne grupe predmeta bili puno tiši da im se ne gura prst u oko raznim provokacijama. Ovdje se ne radi o poštivanju prava i slova zakona nego o agresivnom nametanju samo srpskog identiteta kao jedinog službenog.
Kao i uvijek :thumbup:

Zato je naprosto smiješno ovo pozivanje na zakone. Borba ljudi iz Konjević polja je prevashodno borba protiv diskriminacije i tako je treba shvatiti.

U istoriji ljudske rase bilo je svakakvih zakona
Yug

#212 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Yug »

@skijas
Slazem se ali sta je sa Dobojem,Prijedorom,Zvornikom.Zasto se i tamo nije koordinisano krenulo da i tamo bosnjacka djeca imaju nacionalnu grupu predmeta u skoli..Ovako izgleda samo politikanstvo.Spavanje roditelja pred OHr-om itd.
palermo

#213 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by palermo »

Bodkin wrote:@skijas zar ne mislis da ce to dovesti do toga da ce svi na svakom komadu traziti nacionalnu grupu predmeta iako nema broj odredjen tim medjuentitetskim sporazumom
pa neka se traži, to bi bilo sasvim dobro. Kad svi isto traže, onda se sjedne i nađe način da se to ispoštuje na zajedniočkoj osnovi

Ovako, jedni traže, a drugi odgovaraju, vid nas, mi to niti tražimo niti nam treba
Bodkin

#214 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:@skijas zar ne mislis da ce to dovesti do toga da ce svi na svakom komadu traziti nacionalnu grupu predmeta iako nema broj odredjen tim medjuentitetskim sporazumom
pa neka se traži, to bi bilo sasvim dobro. Kad svi isto traže, onda se sjedne i nađe način da se to ispoštuje na zajedniočkoj osnovi

Ovako, jedni traže, a drugi odgovaraju, vid nas, mi to niti tražimo niti nam treba
slazem se. samo da se to zna unaprijed onda i da ne bude kasnije jednima je odlicno,a oni se ipak bune :)
palermo

#215 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by palermo »

Bodkin wrote:
slazem se. samo da se to zna unaprijed onda i da ne bude kasnije jednima je odlicno,a oni se ipak bune :)
pa bit će, niko (barem ja) ne kaže da su Bošnjaci imuni na glupost i nacionalizam.Al to niđta ne mijenja na stavrio

Boriti se protiv diskriminacije (a ona je najočitija u Republici Srpskoj) je obaveza svakog ko sebe smatra moralnim čovjekom.
cyprus

#216 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by cyprus »

Skijaš wrote:
cyprus wrote:
S tim da Peđa dodaje :
Kada se radi o situaciji u RS-u onda se mora uzeti u obzir da je sadasnje demografsko stanje uspostavljeno ratnim zlocinima i zlocinackom politikom etnickog ciscenja pa i genocida. Sudske presude imaju status, ako nista drugo, pravne istine i vlast RS-a osim zakonskih moraju u obzir uzeti i te cinjenice. (Kao i pravo na odrzivi povratak, definisan u clanu 7 tzv. dejtonskog ustava). Dakle, do sistemskog rjesenja pruziti nastavu i onda kada u razredima nema potrebnog broja ucenika.
Vidio sam ja i to... Međutim, ako je dogovor ispoštovan (a dosad sam mislio da nije), onda roditelji nemaju zakonske osnove da traže to što traže... I po tome onda njihov slučaj nije ništa drugačiji od bilo kojeg drugog slučaja širom BiH, gdje učenici jedne etničke grupe nemaju svoju grupu nacionalnih predmeta... U tom slučaju, ako se izađe u susret Bošnjacima u Konjević Polju, mora i Srbima u Sarajevu itd.

Moje rješenje bi bilo nažalost isuviše idealističko... Napraviti jednak program za sve na teritoriji BiH... Uz nešto dobre volje, to bi bilo izvedivo, ali dobra volja odavno odsustvuje sa ovih prostora...
Bodkin

#217 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:
pa bit će, niko (barem ja) ne kaže da su Bošnjaci imuni na glupost i nacionalizam.Al to niđta ne mijenja na stavrio

Boriti se protiv diskriminacije (a ona je najočitija u Republici Srpskoj) je obaveza svakog ko sebe smatra moralnim čovjekom.
opet se slazem. samo mislim da je bolje raditi na programu koji bi bio isti u cijeloj bih nego nacionalne grupe predmeta ali dobro. ovo je sigurno lakse izvesti..
palermo

#218 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by palermo »

Bodkin wrote:
opet se slazem. samo mislim da je bolje raditi na programu koji bi bio isti u cijeloj bih nego nacionalne grupe predmeta ali dobro. ovo je sigurno lakse izvesti..
pa sam si odgovorio. Naravno da bi bilo bolje, ali ovo je lakše izvesti. Rekao bih da uopšte nije nemoguće, i da priča o enormnim finansijskim sredstvima koja za ovo trebaju je samo šuplja priča.
osrbih_do_groba

#219 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by osrbih_do_groba »

@cyprus

Sve je definirano Okvirnim zakonom o OO u BiH, usvojenim nekad 2003. godine. Taj neki međuent sporazum je dogovoren nekad iza toga, kao prijelazno rješenje do potpune implementacije narečenog Zakona.
Mada, koliko me sjećanje služi, referentni broj od 16 učenika je uziman kao polazni u Sporazumu podrazumijevajući da je broj učenika u razredu 30 ( dakle, što bi političari rekli 50%+1 učenik). U školama u Konjević polju, a i u mnogim drugim, u razredu uopće nema 16 učenika a nekamo 30 podrazumijevanih. U KP je slučaj sa sva djeca koja idu u odrđeni razred u 100% procentu žele. Dakle u ovom slučaju je neprimjenljiva odredba Sporazuma od 16 učenika jer ih fizički nema toliko.
Naravno, narečeni OZakon propisuje i sastav školskih odbora i sve druge stvari koje se tiču egzistiranje jedne škole, na koje pojedinci namjerno zatvarajau oči.

I na kraju naravno, OZ je propisao obveze nižih organa vlasti, ali vlasti u entitetu RS ne žele da sprovode u djelo odluke državnih organa ( a ne zajdničkih kako to opet neki vole reći ). Doduše, ni ovi u entitetu FBiH se nisu pretrgli u rješavanju ovog pitanja
EDIT: Evo gosp Kojović na slijedećoj str objasnio
Last edited by osrbih_do_groba on 17/11/2013 17:19, edited 1 time in total.
Aspekt

#220 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Aspekt »

Yug
svjesno ili nesjvesno , meni je svejedno ali to je laz . Procitao sam tekst . Lagumdzija nije dao intervju W Postu .
Ovo je clanak .Novinarski clanak i jos jednom ti da ovo Lagumdzija nije rekao ni WP ni bilo kome

"
Nakon tri godine rata u Bosni i Hercegovini, broj ubijenih je prešao 300.000,
Zar ne vidis i ne osjetis u recenici da ovo pise novinar .
Pedja Kojovic

#221 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Pedja Kojovic »

cyprus

Malo pojasnjenje; okvirni dogovor o kojem je rijec ne postavlja broj ucenika kao uslov, odnosno, jednostavnije receno, daje zakonsku osnovu RS-u da obezbjedi nastavni program i u situacijama kada u razredu ima manje od 18 ucenika.
Javna diskusija o problemu djece iz Konjevic Polja se, po meni nepravedno, fokusirala samo na jedan dio problema.
Skola u Konjevic Polju, u kojoj ima oko 150 Bosnjacke djece je podruznica skole u Kravici u kojoj nastavu pohadja oko 80 Srpske djece. Ta cinjenica, izmedju ostalog, je upotrebljena za odredjivanja sastava skolskog odbora koji cini roditelji i u kojem roditelji Bosnjacke etnicke pripadnosti predstavljeni u daleko manjem broju od onogo koji bi trebao biti s obzirom na brojeve koje sam naveo. Potom, djeci se kao strani jezik nudi iskljucivo Ruski, itd…..
Po meni, u slucaju Konjevic Polja radi se o sistemskoj diskriminaciji. Osim pokazivanja politicke snage ne postoji argument koji moze racionalno opravdati ponasanje ministra obrazovanja RS-a i Vlade ciji je clan.

Smatram kao sto sam i napisao, da je neophodno napustiti cijeli koncept obrazovanja koji pociva na etnickoj podjeljenosti jer
postojanje tzv. nacionalne grupe predmete nema osnova ni u naucnom, ni u pedagoskom smislu.

A sto se tice onih koji traze rjesenje u okviru postojeceg sistema...
Ono sto zacudujuje je sljedece; toliko se politicara na vise nego javan nacin ukljucilo u trazenje rjesenja za ovaj problem, a rjesenje odavno postoji, i daje odlicne rezultate, u Distriktu Brcko.

p.k.
Bodkin

#222 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:
pa sam si odgovorio. Naravno da bi bilo bolje, ali ovo je lakše izvesti. Rekao bih da uopšte nije nemoguće, i da priča o enormnim finansijskim sredstvima koja za ovo trebaju je samo šuplja priča.
za nacionalnu grupu predmeta? pa ne znam sad. skontaj da ti treba 6 dodatnih profesora za tri predmeta po jednoj skoli...mozda napraviti nesto na fazon dopunskog posla i placati pausalno po profesoru. imas tu jos i neki prevoz valjda. nisam siguran da je bas jeftino

a pored finansija nisam siguran ni da je zdravo za drustvo...
palermo

#223 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by palermo »

Bodkin wrote:
za nacionalnu grupu predmeta? pa ne znam sad. skontaj da ti treba 6 dodatnih profesora za tri predmeta po jednoj skoli...mozda napraviti nesto na fazon dopunskog posla i placati pausalno po profesoru. imas tu jos i neki prevoz valjda. nisam siguran da je bas jeftino

Pa zdravije je svakako nego provoditi sistemsku diskriminaciju. Ali, evo Peđa reče da se može primijeniti sistem iz Brčko Distrikta. Još bolje.

Al naravno, i ja i ti, a vjerujem i Peđa, znamo da nije u tome srž problema.
Pedja Kojovic

#224 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Pedja Kojovic »

palermo

Sasvim je sigurno da je moguce pronaci balans izmedju asimilacije i segregacije u obrazovanju.
Ali kao sto i sami kazete, rjesenje tog problema, ne rjesava sustinu problema jer je sustina problema naseg obrazovnog sistema u tome sto buduce generacije BiH gradjana ne priprema da bi se ravnopravno mogli takmiciti za poslove za svojim evropskim vrsnjacima nego za ulogu jeftine radne snage.

p.k.
Bodkin

#225 Re: Peđa Kojović i nacionalistička priča

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:

Pa zdravije je svakako nego provoditi sistemsku diskriminaciju. Ali, evo Peđa reče da se može primijeniti sistem iz Brčko Distrikta. Još bolje.

Al naravno, i ja i ti, a vjerujem i Peđa, znamo da nije u tome srž problema.
naravno da nije to srz ali bilo bi dobro za te buduce generacije. mislim bolje je naravno bar da nema nametanja, a tu je jedno od rjesenja i nacionalna grupa predmeta
Locked