Ne znam što se tiče falsifikovanja zaista ništa, niti da postoji mogućnost da prodje analizu. Ne zanima me ama baš nikako.Snake Eyes wrote: ↑25/06/2022 20:02To me je zanimalo sta znaci to ako se radi ispravno a sta ako se radi pogresno. Razgovarao sam sa pcelarem kojem vjerujem i rekao mi je da kada bi htio bio bi u stanju da falsifikuje med koji bi prosao analizu na veterinarskom fakultetu.Chloe wrote: ↑25/06/2022 19:36
Ako se radi ispravno, nema utjecaja na med, zato postoje analize. Ono što bih svakom preporučila da nauči par načina prepoznavanja meda, ako nemaju sigurnog pčelara kod kojeg nabavljaju.
A da svega ima, ima. Naš ne mentalitet takav, uvijek se nadju oni koji bi brzu i lahku paru.
Licno, kvalitet meda, koliko mogu, prepoznajem prema vise osobina: boji, zamucenosti, gustini, mirisu, okusu i osobini da se kristalizira.
Gustinu, onako na oko, ne možeš utvrditi, jer med reaguje na toplo-hladno, zato se kristalizira na nižim tempraturama. Gustoću kontroliraj preko ubrusa, pravi med neće izbiti na drugu stranu, lažni prodje. Snimala sam video za drugi forum i praktično pokazala ponašanje pravog meda na ubrusu. Meni je to najdraži način kontrole nekad bio, dok sam bila kupac.