pčela u jurećem automobilu

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Jara

#76 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Jara »

Sunrise00 wrote:
Jara wrote:svi su avioni u gravitacionom polju... mislim na odnos dva tijela - jedno je u stanju mirovanja a drugo u stanju kretanja; koje miruje a koje se kreće, zavisi od tačke promatranja...a zapravo se oba kreću...( kao pčela i aut0 :D )
znam da su svi u grav. polju :D zato i kazem da avion ne bi mogao stajati iznad, jer bi ga valjda zemlja vukla za sobom... :D

'elem, nebitno :D
ama vuče ga, ali on se ne da :lol: ...njegove sile odolijevaju silama gravitacije... rezultanta = nula...pa izgleda da miruje u odnosu na zemlju koja se vrti...
Manchester UTD

#77 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Manchester UTD »

miruje u odnosu na Zemlju koja se okrece, a ona za odredjeno vrijeme predje neki put, dakle teoretski je moguce da avion ostane stajati u mjestu i pusti Zemlju da se pomjera dok se njegov zeljeni cilj ne nadje ispod njega. :D
jel_u_vinklo

#78 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by jel_u_vinklo »

Ova tema postaje sve zanimljivija i simpaticnija,a i naziv joj je legendaran :thumbup:
Izvinite na smetnji :run:
biolog

#79 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by biolog »

sffovac wrote:pa zavisi kako to pcela sve vidi
auto se u odnosu na cestu krece 150km/h, da li to znaci da cesta ide tom brzinom ili pak auto po njoj
ako pogledamo rotaciju tockova, potrosnju goriva, habanje kocionog sustva i jos par sitnih dodataka, bicemo sigurni da se auto krece, ali ako pogledamo ostatak gume na asfaltu, curenje ulja, izbacivanje opusaka kroz prozor i svog kabastog materijala koji nam smeta u autu, kao sto su kore od banana, kese, fiseci, flase od kole vidjecemo da ni cesta ne prolazi nista bolje od auta, dakel i cesta se sigurno trosi i krece
dakle mozemo li reci da se i auto krece po cesti i cesta po autu
pa gledano iz perspektive nekoga ko stoji sa strane, to sigurno mozemo zakljuciti, jer ako vas pogodi odbacena konzerva, nema dvojbe, da je vasa draga netom prije isto ikapila i sva sretan je frknula kroz prozor
dok je ona otvarala prozor da izbaci tu proketu limenku, bezbrizna pcela je zujala na obliznjoj pasi, skakucuci od jedne hrpice kravljeg izmeta do druge, u potrazi za nesvarenom vispak cokoladicom, kojom oblizjnji seljak ponekad nahrani krave, jer im je rok davno isteko, a steta je da to zivince ne halise kad vise nije za insana
i tako pcelica zuji i odjednom je vrtlog zraka, kroz prozor vase drage dovodi u vase auto
e sada da li pcela stoji na mjestu ili ide brzinom od 150km, kako i cesta ispod auta, za to bi vec morali pitati pcelu, kako se ona osjeca u novnonastaloj situaciji, ali sigurno nije zadovoljna
Ma bravo... :D
biolog

#80 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by biolog »

harisl wrote:Zavisi od inercionog koordinatnog sistema. Ako je to vozac, onda stoji, a ukoliko je drvo na putu onda ide 150 km/h.
E sada, ukoliko zelis absolutnu brzinu pcele, onda moras uracunati i:
1) ~0.3 km/sekundi koliko se Bosna okrece oko ose Zemlje,
2) 30 km/sekundi koliko Zemlja ide oko sunca,
3) 250 km/sekundi koliko Sunce ide oko centra Mlijecnog Puta i
4) 600 km/sekundi koji se citav Svemir krece.

Znaci, maksimalna absolutna brzina pcele kada se uzime 'Boziji koordinatni sitem' je otprilike 930.34 km/sekundi. Fura pcela pravo...
E sad si ga mahnuo... 8-)
Kadija

#81 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Kadija »

A sta ako su dvije pcele u jurecem automobilu :D
Epitop

#82 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Epitop »

Kadija wrote:A sta ako su dvije pcele u jurecem automobilu :D
Dodaj na to vozača alergičnog na ubod pčele i dobiješ sudar. X+Y/AL=CRASH :lol:
x-pčela 1
y-pčela 2
AL-faktor alergije
CRASH-medjunarodna jedinica za sudar
jOFLA

Post by jOFLA »

.
Last edited by jOFLA on 14/06/2023 19:20, edited 3 times in total.
BSn

#84 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by BSn »

Epitop wrote:
Kadija wrote:A sta ako su dvije pcele u jurecem automobilu :D
Dodaj na to vozača alergičnog na ubod pčele i dobiješ sudar. X+Y/AL=CRASH :lol:
x-pčela 1
y-pčela 2
AL-faktor alergije
CRASH-medjunarodna jedinica za sudar

Ne bih se slozio.
Ako je ubodeni alergican na ubod pcele, onda mu je dosta i samo jedna pcela da bi se postigao zeljeni rezultat. Dakle, X/AL=CRASH, dok je X+Y/AL=2xCRASH.

Iz ovoga slijedi da, ako se u automobilu koji se krece 150 km/h na otvorenoj cesti, u istom momentu nadju dvije pcele sa istom zeljom da ubodu vozaca, a koji je alergican na njihov ubod, onda dobijamo, ni manje ni vise, no lancani sudar. Pri tolikim brzinama, nakon uboda pcele, alergicni vozac gubi kontorlu nad vozilom, tj. desava se vec navedeni CRASH, ili 2xCRASH (zavisno od kolicine primjeraka medonosnih insekata). Nakon CRASH, automobil se zaustavlja, tj. postize brzinu od 0 km/h.

Ovom formulom smo konancno dosli do odgovora na pitanje postavljaca teme, tj. ako je vozac alergican, uopce nije bitno da li se pcela krece, ili samo automobil, jer ce se automobil, ionako, zaustaviti.
Kadija

#85 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Kadija »

E to je nabitnije da se automobil zaustavi :D
dobro je da ste stavili pcelu/pcele
nedo Bog da su strsljenovi u pitanju :-)
Kadija

#86 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Kadija »

veca_sa wrote:bitno je da u autu svira rizzo ruza , ostalo je sve relativno
Rizzo cvijecar :lol: a zato su pcele u tom autu :dance:
Epitop

#87 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Epitop »

veca_sa wrote:bitno je da u autu svira rizzo ruza , ostalo je sve relativno
samo umjesto "pile moje" ide "pčelo moja" :lol:
SpyBot

#88 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by SpyBot »

da li se mi krecemo 150 km /h ?

ako se mi krecemo 150 km / h (a sjedimo) onda se krece i muha zajedno sa nama ?? :) :lol: :lol:
walkabout

#89 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by walkabout »

niko nekazhe dali chvela mashe krilcima :oops:
shto je mislim krucijalno :oops:
Gile Šampion

#90 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Gile Šampion »

To bi nekako bilo kao npr. kojom se brzinom Zemlja kreće u orbiti...i ako uzmemo za primjer čovjeka koji stoji u nekom parku...

Da li taj čovjek stoji ili se kreće? Jer on stoji na Zemlji koja se kreće?
Op3r4t0r

#91 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Op3r4t0r »

SpyBot wrote:da li se mi krecemo 150 km /h ?

ako se mi krecemo 150 km / h (a sjedimo) onda se krece i muha zajedno sa nama ?? :) :lol: :lol:
Odkud sad pored pcela i muhe u autu? :lol:
Kadija

#92 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Kadija »

Muha je prva usla,ali jadna je samo sporedna uloga u ovome filmu :D
SpyBot

#93 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by SpyBot »

Op3r4t0r wrote:
SpyBot wrote:da li se mi krecemo 150 km /h ?

Odkud sad pored pcela i muhe u autu? :lol:
ma izgleda da smo negdje u roj pcela i muha ipak upali :lol: :lol:
Blacky11

#94 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Blacky11 »

Nisam pročitao sve odgovore ali mislim da stvari stoje ovako.

Zajedno sa autom se kreće i zrak u unutrašnjosti. Dakle zrak tj. čestice zraka unutar auta uvijek miruju, a u toj mirnoj sredini leti pčela.
Šta bi bilo kada bi razbili jedno ili dva stakla .... zviiiiznula bi pčela napolje kao metak. :lol: :lol:
HAVANA

#95 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by HAVANA »

A Muha :?
Ateista

#96 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Ateista »

Steta, tema bi mogla biti jako zanimljiva, ali od svega se napravi zezancija...
chengaba

#97 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by chengaba »

Ateista wrote:Ima jos jedan zanimljiv slucaj, hipoteticki, naravno. :-D

Nalazite se u svemirskom brodu koji ide brzinom svjetlosti, pri tome cemo zanemariti sta bi bilo sa nama kad bismo putovali tom brzinom.
Ispred sebe drzite ogledalo.

Pitanje je: da li cete vidjeti svoj odraz u ogledalu ili necete, ako svjetlost putuje istom brzinom kao ogledalo i ne moze da dodje do njega?

Cini mi se da je Einstein tvrdio da je brzina svjetlosti konstanta u smislu da u odnosu na sve predmete putuje istom brzinom, ako sam dobro shvatio, nisam bas neki fizicar.
Da malo osvjezim topic...

Znam je hipoteticko pitanje, ali prema Ajnstajnu i njegovoj formuli o relaciji izmedju energije i mase, svemirski brod se NE MOZE kretati brzinom jednakom svjetlosti, da ne znam kakve motore ima, jer sto je brzina kretanja broda bliza c, potrebno je sve vise energije unijeti u sistem da bi se brod ubrzao.
Sad je problem da kada dodje do jedne kriticne tacke koja je jako blizu brzini svjetlosti, energija se pocne samo pretvarati u masu.
(e onda mozes hipoteticki zamisliti da ganjas u ogledalu odraz fotona, sto je teoretski moguce) :-D :-D :-D

Sad na drugu stranu zakrivljeni svemir, beskonacne mase itd, jer to fkt komplikuje situaciju... :-)

Again, znam da je hipoteticko, al' ovo je samo to spice things up. ;)
Ateista

#98 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Ateista »

chengaba wrote:
Ateista wrote:Ima jos jedan zanimljiv slucaj, hipoteticki, naravno. :-D

Nalazite se u svemirskom brodu koji ide brzinom svjetlosti, pri tome cemo zanemariti sta bi bilo sa nama kad bismo putovali tom brzinom.
Ispred sebe drzite ogledalo.

Pitanje je: da li cete vidjeti svoj odraz u ogledalu ili necete, ako svjetlost putuje istom brzinom kao ogledalo i ne moze da dodje do njega?

Cini mi se da je Einstein tvrdio da je brzina svjetlosti konstanta u smislu da u odnosu na sve predmete putuje istom brzinom, ako sam dobro shvatio, nisam bas neki fizicar.
Da malo osvjezim topic...

Znam je hipoteticko pitanje, ali prema Ajnstajnu i njegovoj formuli o relaciji izmedju energije i mase, svemirski brod se NE MOZE kretati brzinom jednakom svjetlosti, da ne znam kakve motore ima, jer sto je brzina kretanja broda bliza c, potrebno je sve vise energije unijeti u sistem da bi se brod ubrzao.
Sad je problem da kada dodje do jedne kriticne tacke koja je jako blizu brzini svjetlosti, energija se pocne samo pretvarati u masu.
(e onda mozes hipoteticki zamisliti da ganjas u ogledalu odraz fotona, sto je teoretski moguce) :-D :-D :-D

Sad na drugu stranu zakrivljeni svemir, beskonacne mase itd, jer to fkt komplikuje situaciju... :-)

Again, znam da je hipoteticko, al' ovo je samo to spice things up. ;)
Bas te i nisam skontao?

Koliko ja znam, masa bi se, po nekoj teoriji, trebala pretvoriti u energiju ri brzini c, a ne energija u masu, zar nije tako?
faruche

#99 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by faruche »

The Nightwatchman wrote:ma onaj stari fazon. auto ide sto pedeset na sat. unutra, u autu dosadna pčela lebdi u mjestu ispred vozačevog lica.

ide li pčela sto pedeset na sat? ili stoji u mjestu?

:-D :-D
E jesi legenda majke mi. Pravo si ih zado u brigu.

Imam i ja jedno:

Padobranac s otvorenim padobranom ce vecu brzinu postici na:
a) Zemlji
b) Mjesecu
c) jednake brzine :?:
Ateista

#100 Re: pčela u jurećem automobilu

Post by Ateista »

faruche wrote:
The Nightwatchman wrote:ma onaj stari fazon. auto ide sto pedeset na sat. unutra, u autu dosadna pčela lebdi u mjestu ispred vozačevog lica.

ide li pčela sto pedeset na sat? ili stoji u mjestu?

:-D :-D
E jesi legenda majke mi. Pravo si ih zado u brigu.

Imam i ja jedno:

Padobranac s otvorenim padobranom ce vecu brzinu postici na:
a) Zemlji
b) Mjesecu
c) jednake brzine :?:
To vec nema veze sa Einsteinom, ali to bi trebao neko strucan da kaze.

Sa jedne strane, na mjesecu je manji otpor a bi isao brze, ali je manja gravitacija pa bi manje ubrzavao. Sta od toga vise utice, to vec ne znam. Vjerovatno bi bilo potrebno da se zna i visina sa koje skace, kakav padobran i slicno...
Post Reply