ranger wrote:Moja jutrosnja situacija
Prelazim glavnu cestu iz pravca otoke prema domu zdravlja kumrovec. Vidim drotove s druge strane kod trafike uredno parkirali peticu u pjesackoj zoni, i pomislim pazi ih sto cekaju raju.
Sacekam zeleno (al fakat zeleno) predjem cestu do sina i krenem preci i cestu u smijeru ilidze i negdje u srednjoj pocinje treptati zeleno, znaci imam jos 3-4 koraka. Iz pravca buca potoka ugledam jureci bijeli VW Tiguan sa rotacionim svjetlom na krovu (iskljucenim) i on zuri da stigne na zeleno i ukljuci se na glavnu prema Ilidzi. I kako vidim da je pozurio ja lagano potrcim ih 3-4 koraka do trotoara. Pored mene neki covjek isto tako.
U tom trenutku nasa dva "cuvara" reda i zakona izlijecu i povicima alo momak i gospodine zaustave nas dvojicu. Dokumenta vako nako, kaze - sto pretrcavas na crveno.
Ja se s.ebo, inace sam aktivan vozac podrzavam policiju, narocito u ovoj akciji za pjesake, jer raja nije normalna gdje i kako prelazi cestu. Kazem mu normalno, bolan pa bilo je zeleno, kaze sto si ona trco?! Pa da me ne opali onaj bijeli Tiguan, rekoh mu. A on uzvrati standardnom: ja ovaj posao radim 10 godina, os ti mene ucit?
Nisam se svadjao, puko sam mu socijalu, de nemoj buraz vako nako. Pita gdje zivis radis li, rekoh na birou, sto i jesam.
Upisao me u blok, pitao me nesto os uplatnicu ili na adresu? Rekao sam da mi je svejedno i da radi sto sta hoce.
Ja se nadam da mi nece nista poslat, jer me u blok pisao a nisam bio bezobrazan.
Ali ako posalje kaznu, kakve su mi sanse na sudu? Posto u tom slucaju sam spreman ganjat se svim raspolozivim sretstvima jer fakat nisam napravio prekrsaj.
Imam kontakt podatke od tog covjeka koji je isto ko i ja zapisan za slucaj svjedocenja, raskrsnica ima nadzorne kamere a ja nisam nista potpisao.
znaš kakve su ti šanse na sudu, imaš dvije solucije, jedna je da platiš i kaznu i sudske troškove, a druga je da ne platiš kaznu, ali platiš sudske troškove koji su veći nego kazna
evo ti moj primjer, otišao na sud zbog navodne brzine od 72 km/h, izmjerene onim njihovim radarom trafik, kako li se već zove, na sudu fino kažem sudiji "na osnovu čega oni dokazuju da je taj zapis na traci povezan sa mojim autom, imaju neku blijedu traku na kojoj je brzina, udaljenost, vrijeme, datum, a vozilo može biti bilo koje,"
pita sudija imate li fotografiju, policija kaže nemamo,
vozio sam u koloni, locirali me sa udaljenosti od 200 metara itd. itd., čak ni policajac ne zna kakve mi je boje vozilo, ni ko je bio sa mnom u autu, a sjeća se lafo razgovora sa mnom i mog negodovanja
uglavnom, da ne dužimo sa detaljima, presuda je bila sa obrazloženjem na 4 stranice, do zla da sam izrešetao nekoga
da ne bi na sudu držali moju stranu jer je zaista smiješno da ljude u ovoj državi kažnjavaju na osnovu nekakvih radara na kojima nema apsolutno ništa što može povezati vozilo na cesti i podatke sa trake, sud je fino meni ukinuo novčanu kaznu od 40 KM, na indirektan način me podržali, kaznio me (pazi smijurije) UKOROM, ko da sam u školi

, a onda odredili da ja platim sudske troškove koji su za 10 KM veći od kazne

i iznose 50 KM
tako su svi "zadovoljni", meni ukinuta novčana kazna, dobio ukor i moralnu satisfakciju (neće biti ni po drotovskom), sud zaradio pare, opet od mene, e sad ne znam šta će drotovi jer su oni ostali bez para u ovom slučaju, njihovu lovu uzima sud za naplatu troškova, mada je i njima sud dao za pravo čim su me kaznili ukorom, znači ipak sam kriv
poenta je, kako god da odeš na sud
donji si, nećeš proći bez sudskih troškova koji su uvijek za nijansu veći od kazne, a možda još dobiješ i kaznu, pa ti vagaj