Paznja pjesaci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
holowey

#126 Re: Paznja pjesaci

Post by holowey »

Klodovik wrote:
holowey wrote:@1946:

a zamisli situaciju, otac i kcerka se voze auto putem...u sred frke, ocu pozli, on nekako uspije da auto sigurno zaustavi na zaustavnoj traci, kcerka izbezumljena, izlazi iz auta, pokusava da nadje pomoc...nebitno da li ide do telefonskog posta, odmorista ili pokusava da zaustavi nekoga... smatras da je sasvim ok pregaziti je i ne osjecati se krivim jer nije postavila trokut i ne nosi reflektirajuci prsluk?

pomiri se s tim da ti kada si dobio vozacku nisi dobio license to kill
Zato se i preporučuje (ne znam da li zakon nalaže) da se u slučaju kvara ili nezgode na autoputu kao pješak krećeš IZA zaštitne ograde. Zamisli da si upravo ti (sa svojim ocem ili porodicom u autu) naletio na izbezumljenu kćerku (zakonski dozvoljenom) brzinom od nekih 130 km/h i jednostavno nisi stigao reagirati i pregazio si je. Da li bi na sudu rekao "kriv sam, vodite me u zatvor na desetak godina"?
Image

IZA koje zastitne ograde?
Klodovik

#127 Re: Paznja pjesaci

Post by Klodovik »

holowey wrote:
Klodovik wrote:

a zamisli situaciju, otac i kcerka se voze auto putem...u sred frke, ocu pozli, on nekako uspije da auto sigurno zaustavi na zaustavnoj traci, kcerka izbezumljena, izlazi iz auta, pokusava da nadje pomoc...nebitno da li ide do telefonskog posta, odmorista ili pokusava da zaustavi nekoga... smatras da je sasvim ok pregaziti je i ne osjecati se krivim jer nije postavila trokut i ne nosi reflektirajuci prsluk?

Zato se i preporučuje (ne znam da li zakon nalaže) da se u slučaju kvara ili nezgode na autoputu kao pješak krećeš IZA zaštitne ograde. Zamisli da si upravo ti (sa svojim ocem ili porodicom u autu) naletio na izbezumljenu kćerku (zakonski dozvoljenom) brzinom od nekih 130 km/h i jednostavno nisi stigao reagirati i pregazio si je. Da li bi na sudu rekao "kriv sam, vodite me u zatvor na desetak godina"?
Image

Iza zaštitne ograde koja se postavlja na mjestima gdje je procijenjeno da je neophodna.

Ovdje (na slici) bi za pješake u slučaju kvara ili nezgode bilo još bolje. Dovoljno prostora od kolovoza, ravan teren za kretanje, sigurnost bi im bila poprilična. Na slici se lijepo vide i dva telefona za pozive za hitne slučajeve sa obje strane, isključne i uključne trake, odmorište je odmah blizu...
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#128 Re: Paznja pjesaci

Post by 1946 »

Pa vidi šta prostora ima po ovoj travi i onda bi imao opravdanja za nekog ko hoda autoputem (kad već nema ograde) :shock:
zijancer

#129 Re: Paznja pjesaci

Post by zijancer »

valjda je to i svrha zaustavne trake :mrgreen:
kćerka šajba i taj problem I mean :P
holowey

#130 Re: Paznja pjesaci

Post by holowey »

Klodovik wrote:
holowey wrote:
Klodovik wrote:
Iza zaštitne ograde koja se postavlja na mjestima gdje je procijenjeno da je neophodna.

Ovdje (na slici) bi za pješake u slučaju kvara ili nezgode bilo još bolje. Dovoljno prostora od kolovoza, ravan teren za kretanje, sigurnost bi im bila poprilična. Na slici se lijepo vide i dva telefona za pozive za hitne slučajeve sa obje strane, isključne i uključne trake, odmorište je odmah blizu...
slika je pokupljena sa googlea, konfiguracija terena nije svugdje ista tako da ne mozemo generalisati (negdje je pored kolovozne trake jarak, na vijaduktu nema gdje ici, i sl), ali fakt je da i na autoputu mozemo naici na pjesaka i da je udaranje pjesaka pri takvim brzinama definitivna smrt ali to niposto ne znaci da je vozac automatski oslobodjen odgovornosti...

ako neko smatra da je oslobodjen odgovornosti u takvim situacijama, svaki dan ima najmanje stotinu prilika od energoinvesta do blazuja da testira svoju srecu gazenjem delegata koji tu regularno pretrcavaju cestu...
zonbirile

#131 Re: Paznja pjesaci

Post by zonbirile »

-Romeo- wrote:
zonbirile wrote:[-----------------------------------------------------
neće biti tako,uostalom imaš sudsku praksu pa provjeri.I legalno oružje,ako ga posjeduješ,i neko čini protuzakoniti čin ka tebi,ne možeš ga ubiti,moraš odgovarati,a okolnosti će biti istražene i sljedstveno tome kazna.
zombi pravo ti nije jača strana. možeš se odbraniti s tim što bi odgovarao za nedozvoljeno držanje oružja. prihvati činjenicu da vozač nije uvjek kriv ako pješak nastrada. u krivičnom pravo postoji institut koji se zove krivična odgovornost.
-------------------------------------
kada se otrijezniš ,ili spustiš,pročitaj moj kratki post,kakvo nelegalno oružje.
zonbirile

#132 Re: Paznja pjesaci

Post by zonbirile »

1946 wrote:Pa vidi šta prostora ima po ovoj travi i onda bi imao opravdanja za nekog ko hoda autoputem (kad već nema ograde) :shock:
-----------------------------------
OK,zgaziti sve što se miče na autoput.Joj što ne mogu miševa za tastaturom,znam te ,pišali se u gaće u rovu,a najviše uvijek srali.
-Romeo-

#133 Re: Paznja pjesaci

Post by -Romeo- »

zonbirile wrote:
1946 wrote:Pa vidi šta prostora ima po ovoj travi i onda bi imao opravdanja za nekog ko hoda autoputem (kad već nema ograde) :shock:
OK,zgaziti sve što se miče na autoput.Joj što ne mogu miševa za tastaturom,znam te ,pišali se u gaće u rovu,a najviše uvijek srali.
za razliku od tebe, velikog oslobodioca, i boško buha je mala maca za tebe. :lol:
ludjak na slobodi

#134 Re: Paznja pjesaci

Post by ludjak na slobodi »

dajte ako neko zna, negdje sam ovde na forumu vidio slike policijskih auta na trotoaru parkiranih i tako tih stvari kojih se ni policija ne pridrzava a za iste kazne naplacuju !!! :x
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#135 Re: Paznja pjesaci

Post by 1946 »

zonbirile wrote:
Image
Margita81

#136 Re: Paznja pjesaci

Post by Margita81 »

1946 wrote:

Ma koliko da je izbezumljena nema šta tražiti u 2 (ili više) trake kojim se obavlja saobraćaj na autoputu. To isto da kažeš sjedi sin kući s ocem, žive na petom spratu, ocu pozli i sin baci oca s prozora da može hitna prije da ga pokupi jer je bio izbezumljen i htio je što prije pomoći ocu. Ona kad stane na trake kojim se obavlja saobraćaj ugrožava mene, jer je mogu udariti tako da uleti kroz šajbu i ubije mene, mogu je vidjeti u posljednjem trenutku i pokušati je izbjeći što pri brzini od 130km/h u situaciji kad se baš i ne nadam tome ko zna kako može završiti, najvjerovatnije proklizavanjem, udaranjem u bankinu, prevrtanjem ili šta već. Nije je ok pregaziti kao ni bilo koga, ali kad bi mi pri brzini od 130 km/h izbor bio ili udariti nekoga ko se ni u kojem slučaju nije trebao tu naći ili da ja udarim u bankinu i sasvim sigurno poginem ja bih sasvim sigurno izabrao prvu verziju. I ne bih se sekunde osjećao krivim, a po ovom zakonu vidiš da ne bih ni pravno odgovarao.

placem :lol:
zonbirile

#137 Re: Paznja pjesaci

Post by zonbirile »

Margita81 wrote:
1946 wrote:

Ma koliko da je izbezumljena nema šta tražiti u 2 (ili više) trake kojim se obavlja saobraćaj na autoputu. To isto da kažeš sjedi sin kući s ocem, žive na petom spratu, ocu pozli i sin baci oca s prozora da može hitna prije da ga pokupi jer je bio izbezumljen i htio je što prije pomoći ocu. Ona kad stane na trake kojim se obavlja saobraćaj ugrožava mene, jer je mogu udariti tako da uleti kroz šajbu i ubije mene, mogu je vidjeti u posljednjem trenutku i pokušati je izbjeći što pri brzini od 130km/h u situaciji kad se baš i ne nadam tome ko zna kako može završiti, najvjerovatnije proklizavanjem, udaranjem u bankinu, prevrtanjem ili šta već. Nije je ok pregaziti kao ni bilo koga, ali kad bi mi pri brzini od 130 km/h izbor bio ili udariti nekoga ko se ni u kojem slučaju nije trebao tu naći ili da ja udarim u bankinu i sasvim sigurno poginem ja bih sasvim sigurno izabrao prvu verziju. I ne bih se sekunde osjećao krivim, a po ovom zakonu vidiš da ne bih ni pravno odgovarao.

placem :lol:
-----------------------------
sreća pa se upišah,nemam više suza
sheilak

#138 Re: Paznja pjesaci

Post by sheilak »

Jucer kod Muzeja. Djevojka pokusava preci cestu na pjesackom-na zelenom. Nailazi Centrotransov bus, ne obraca paznju na nju ( jer i njemu je zeleno, jel'te!). Djevojka ga jedva izbjegava. Iza busa odmah nailazi auto. Ona stoji na sred pjesackog, u medjuvremenu, vec je na semaforu crveno. Vozac auta psuje drvlje i kamenje djevojci, trubi, zaustavlja se tik pored nje. To se sve desava u 10ak sekundi.

Moze li mi, dakle, neko reci kako da se pjesak ponasa u takvom slucaju, kada vozaci ne postuju pravo pjesaka da predje cestu NA PJESACKOM PRELAZU i kada zeleno svjetlo na semaforu traje tek nekoliko sekundi ( mjerila )? Sta moze ili smije pjesak uciniti ako ga vozaci svjesno ugrozavaju? A policija ne reagira:

Neko je spomenuo da se vozaci ponasaju kao imaju dozvolu za ubijanje i zaista jeste sve njima podredjeno u Sarajevu. Svjesna sam, naravno, i cinjenice da pojedini pjesaci dovode u opasnost i sebe i druge, ali takodjer smatram da bi se trebala sprovesti sveobuhvatna akcija kaznjavanja prijestupnika koja bi ukljucivala i kaznjavanje nesavjesnih vozaca zbog, recimo, parkiranja na trotoarima koje tjera pjesake da doslovno hodaju po cesti ili ne postivanje prednosti pjesaka na pjesackom prijelazu. Pitam se zasto njih policija ne kaznjava u ociglednim situacijama, kojima sam i sama vise puta prisustvovala.
biscanka2

#139 Re: Paznja pjesaci

Post by biscanka2 »

:roll: Sijecam se prijasnjih godina kad je kod nas u Bihacu starica (nasa poznata Ajna) stajala na pijesackom bez semafora cekajuci da auta zaustave da predje cestu. Od vozaca niko da zaustavi a nasa Ajna pocne na sav glas psovati.
Ugledao to policajac koji je bio u blizini pritrci Ajni, uzme je u naramak i prenese preko ceste- a Ajna onako iz naramka policajcu ,- a *ebo te otac, nemoj da ti ispanem... :lol:
To je servis a ne jadne penzionere koji danas jedva prezivljavaju ...
Cuuuj 40 KM pa bar njima bi mogli nizu tarifu - recimo 10 KM. :mrgreen:
Jack Be Nimble

#140 Re: Paznja pjesaci

Post by Jack Be Nimble »

kako se ove kazne placaju? na licu mjesta ili postom?
duboka_misao

#141 Re: Paznja pjesaci

Post by duboka_misao »

Jack Be Nimble wrote:kako se ove kazne placaju? na licu mjesta ili postom?
u naturi :D
respo

#142 Re: Paznja pjesaci

Post by respo »

ne placaju se ni na licu mjesta ni postom nego na salteru
postom dobijes uplatnice :)
ssmmiilleeyy

#143 Re: Paznja pjesaci

Post by ssmmiilleeyy »

rancika1 wrote:Policajci samo rade svoj posao... :) i ja imam postovanja prema njima... :-D :-D :-D

Ili si corav ili sz Zaposlen u MUp-u ;-)
Jack Be Nimble

#144 Re: Paznja pjesaci

Post by Jack Be Nimble »

respo wrote:
a kako vas prate da li ste platili?
duboka_misao

#145 Re: Paznja pjesaci

Post by duboka_misao »

Jack Be Nimble wrote:
respo wrote:
sa dva drota ili sa izvodom iz banke :-)
hakazvaka

#146 Re: Paznja pjesaci

Post by hakazvaka »

biscanka2 wrote::roll: Sijecam se prijasnjih godina kad je kod nas u Bihacu starica (nasa poznata Ajna) stajala na pijesackom bez semafora cekajuci da auta zaustave da predje cestu. Od vozaca niko da zaustavi a nasa Ajna pocne na sav glas psovati.
Ugledao to policajac koji je bio u blizini pritrci Ajni, uzme je u naramak i prenese preko ceste- a Ajna onako iz naramka policajcu ,- a *ebo te otac, nemoj da ti ispanem... :lol:
To je servis a ne jadne penzionere koji danas jedva prezivljavaju ...
Cuuuj 40 KM pa bar njima bi mogli nizu tarifu - recimo 10 KM. :mrgreen:
sta ba? penzioneri imaju vece pravo da krse zakon jel?
respo

#147 Re: Paznja pjesaci

Post by respo »

Jack Be Nimble wrote:
respo wrote:
nema sta pratiti
ne platis ne mozes izvaditi licnu ne mozes izvaditi rodni list ne mozes pasos ne mozes registrovati auto ne mozes nista :D pa ti ne plati
kolega

#148 Re: Paznja pjesaci

Post by kolega »

sheilak wrote:Pitam se zasto njih policija ne kaznjava u ociglednim situacijama, kojima sam i sama vise puta prisustvovala.
Pomozite policiji ... istucite se sami! :D
zonbirile

#149 Re: Paznja pjesaci

Post by zonbirile »

kolega wrote:
sheilak wrote:Pitam se zasto njih policija ne kaznjava u ociglednim situacijama, kojima sam i sama vise puta prisustvovala.
Pomozite policiji ... istucite se sami! :D
-----------------------------------------
ne bi bilo loše mjesečno akontativno uplatiti 100KM,neka im se nađe,a prekršaj će oni već naći.
kockica_kockica

#150 Re: Paznja pjesaci

Post by kockica_kockica »

Dok nisam pocela aktivno voziti, pretrcavala sam cestu, prelazila na mjestima gdje nema pjesacki, stajala na ivici trotoara i ocekivala da me ne udari auto, mrzila cekati zeleno ako nema auta ili je daleko....

Sada

Ucesnik sam u sobracaju, kao pjesak i vozac i zaista vidim koje ludilo vlada ... ne stojim na ivici trotoara jer i sama znam kako je opasno kad si vozac i zaista ne mozes procijeniti bas uvijek hoce ta spodoba iskociti pred auto ili samo tako budalasto stoji na ivici... pjeascim doadtnih 10 ili 20 metara i na semaforu kad je zeleno predjem cestu, jer znam koliko je vozacu tesko izbjeci kamikaze na pjesackom i kamikaze koje voze iza tebe u autu....

I nigdje mi se vise ne zuri toliko da ne mogu sacekati minuta do zelenog da ko zena predjem bez jurcanja
Pjesacima stanem kad je i meni i njima zeleno, znam kako je kad nece niko da ti stane pa ko budala cekaas, onda prodje tvoje zeleno i onda bi trebao cekati slijedeci val, pa te mozda tad neko pusti...

I kako neko rece policija radi svoj posao.... i neka radi... od nekud se mora krenuti...
Post Reply