Paznja pjesaci
-
peti novembar
#101 Re: Paznja pjesaci
Male kazne, trebaju bite veće da se naučimo pameti. Neka akcija kažnjavanja traje sve dok nam se ne usadi u glavu...
-
zijancer
#102 Re: Paznja pjesaci
sto ne mogu na rende civilizovanja stanovnistva
eto plaća se kazna za prelazak mimo pješačkog, a 15 metara dalje od tog mjesta GoFFna plove koševskim potokom
the civilizacija
ima prečih problema na ovim prostorima
a ovi sve od snjegobrana, da ne kažem od krova prave
eto plaća se kazna za prelazak mimo pješačkog, a 15 metara dalje od tog mjesta GoFFna plove koševskim potokom
the civilizacija
a ovi sve od snjegobrana, da ne kažem od krova prave
- Komšinica
#103 Re: Paznja pjesaci
Možda je svrha kažnjavanja pješaka punjenje budžeta, ali s obzirom da sam vozač i da znam kako zna biti nezgodno kada pješaci pretrčavaju, naročito kad krenu pa stanu na pola ulice, pa ni tamo ni 'vamo... nema mi ništa gore...
I kad se desi nesretan slučaj, i ako vozač nije apsolutno kriv, na sudu je teško dokazivati kome je bilo zeleno a kome crveno, ko je zapravo kriv... a koja je to trauma ne želim ni pomisliti...
Tako da podržavam kažnjavanje u potpunosti.
I kad se desi nesretan slučaj, i ako vozač nije apsolutno kriv, na sudu je teško dokazivati kome je bilo zeleno a kome crveno, ko je zapravo kriv... a koja je to trauma ne želim ni pomisliti...
Tako da podržavam kažnjavanje u potpunosti.
-
zijancer
#104 Re: Paznja pjesaci
komsinice
a postujete li prednost pjesaka kadgod
? ?
zato su zbunjeni i oni i vi
znaju da ne treba ocekivati milost na pjesackom
a postujete li prednost pjesaka kadgod
- Komšinica
#105 Re: Paznja pjesaci
Vjeruj da poštujem... ali tako kad krene pa stane, pa i ja krenem pa stanem, pa ja njemu dam znak da prođe, pa on meni, pa...zijancer wrote:komsinice
a postujete li prednost pjesaka kadgod? ?
![]()
A kao pješak nikada ne pretrčavam, uredno čekam zeleno, jer znam kako to zna biti nezgodno kada si vozač...
-
zijancer
#106 Re: Paznja pjesaci
ma pominjala si semafor
pa ja cisto iz iskustva
.. meni kad je zeleno kao pjesaku..moram prvo propustiti bibije koji se ukljucuju ..pa ako meni ostane koja sekunda pretrcim
pa ja cisto iz iskustva
.. meni kad je zeleno kao pjesaku..moram prvo propustiti bibije koji se ukljucuju ..pa ako meni ostane koja sekunda pretrcim
- Ljuska_u_BaklaFi
#107 Re: Paznja pjesaci
A mozhe li se ta kazna na rate platiti ? 
- kolega
#108 Re: Paznja pjesaci
... khm 
- Ljuska_u_BaklaFi
#109 Re: Paznja pjesaci
Kolega opet ti sa perverzijama 
- Lady Saray
#110 Re: Paznja pjesaci
prije par dana mi se na 2-3 semafora desilo da me ljudi gledaju kao kakvo cudo.. nameracila se ja da od kampusa do bbi-a da ne predjem ni na jedno crveno.. prolaze oni tako na crveno i okrecu se gledaju u mene ko jesam li ok, cekam zeleno za pjesake a nema ni auta ni drotova a ja budala i dalje cekam
- kolega
#111 Re: Paznja pjesaci
potpuno te razumijem ... ti si među navedenim pješacima bila ono što bi se reklo ko ljuska u baklavi

- respo
#112 Re: Paznja pjesaci
ali i u zakonu pise pjesak ne smije preci cestu ako je pjesacki udaljen manje od 100 metara tako da nema potrebe tu postovati prednost pjesaka jer on krsi zakon prelaskom na nedozvoljenom mjestuzijancer wrote:komsinice
![]()
a i prednost pjesaka se odnosi na pjesacki koji nije regulisan semaforom
zamisli sad na autoputu krene lola da predje i sad svi moraju postovati prednost pjesaka
-
zonbirile
#113 Re: Paznja pjesaci
----------------------------------------------------respo wrote:ali i u zakonu pise pjesak ne smije preci cestu ako je pjesacki udaljen manje od 100 metara tako da nema potrebe tu postovati prednost pjesaka jer on krsi zakon prelaskom na nedozvoljenom mjestuzijancer wrote:komsinice
![]()
a i prednost pjesaka se odnosi na pjesacki koji nije regulisan semaforom
zamisli sad na autoputu krene lola da predje i sad svi moraju postovati prednost pjesaka
moj ti,imaš ti još puno do sazrijevanja.Zakon kaže jedno,ali nije tvoje kao vozaća da sudiš i presudiš,pogotovo smrtno.Ni na auto putu ne mora niko stati,ko zgazi,murija-jasno?
- respo
#114 Re: Paznja pjesaci
to samo govori o nasim ljudima kakvi su i kakvu imaju kulturu u saobracajuzonbirile wrote: ----------------------------------------------------
moj ti,imaš ti još puno do sazrijevanja.Zakon kaže jedno,ali nije tvoje kao vozaća da sudiš i presudiš,pogotovo smrtno.Ni na auto putu ne mora niko stati,ko zgazi,murija-jasno?
ne bi me iznenadilo da se ljudi pocnu sami bacati ispod auta da bi im vozac naplatio odstetu ili tako neki fazon jer je vozac uvijek u krivu
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#115 Re: Paznja pjesaci
Ne bih baš u ovo tako siguran bio.zonbirile wrote:Ni na auto putu ne mora niko stati,ko zgazi,murija-jasno?
- holowey
#116 Re: Paznja pjesaci
nisi siguran? mislis, na autoputu pregazis nekog i samo produzis kao da se nista nije desilo?1946 wrote:Ne bih baš u ovo tako siguran bio.zonbirile wrote:Ni na auto putu ne mora niko stati,ko zgazi,murija-jasno?
- 1946
#117 Re: Paznja pjesaci
Ne, sumnjam da bi auto ostalo u voznom stanjuholowey wrote:nisi siguran? mislis, na autoputu pregazis nekog i samo produzis kao da se nista nije desilo?1946 wrote:Ne bih baš u ovo tako siguran bio.zonbirile wrote:Ni na auto putu ne mora niko stati,ko zgazi,murija-jasno?
- kockica_kockica
#118 Re: Paznja pjesaci
Jako me nerviraju:
- Dede i nane koje prelaze cestu gdje nije dozvoljeno i jos mi prijeti pristom kad svirnem...
- Hamše iz Općine Novo Sarajevo kojima je teško prošetati 100 metara vise da predju na pjesackom vec mi se jos uhvate pod ruku pa prelaze prvo preko jedne ceste, pa sina pa preko druge ceste izmedju auta...
- Djecurlija koja se nagurava ispred pjesackog kad im je crveno i onda iskacu kao bubuljice bez najave a ti se snadji kako znas i umijes
- Dede i nane koje prelaze cestu gdje nije dozvoljeno i jos mi prijeti pristom kad svirnem...
- Hamše iz Općine Novo Sarajevo kojima je teško prošetati 100 metara vise da predju na pjesackom vec mi se jos uhvate pod ruku pa prelaze prvo preko jedne ceste, pa sina pa preko druge ceste izmedju auta...
- Djecurlija koja se nagurava ispred pjesackog kad im je crveno i onda iskacu kao bubuljice bez najave a ti se snadji kako znas i umijes
-
zonbirile
#119 Re: Paznja pjesaci
[-----------------------------------------------------
neće biti tako,uostalom imaš sudsku praksu pa provjeri.I legalno oružje,ako ga posjeduješ,i neko čini protuzakoniti čin ka tebi,ne možeš ga ubiti,moraš odgovarati,a okolnosti će biti istražene i sljedstveno tome kazna.
neće biti tako,uostalom imaš sudsku praksu pa provjeri.I legalno oružje,ako ga posjeduješ,i neko čini protuzakoniti čin ka tebi,ne možeš ga ubiti,moraš odgovarati,a okolnosti će biti istražene i sljedstveno tome kazna.
- -Romeo-
#120 Re: Paznja pjesaci
zombi pravo ti nije jača strana. možeš se odbraniti s tim što bi odgovarao za nedozvoljeno držanje oružja. prihvati činjenicu da vozač nije uvjek kriv ako pješak nastrada. u krivičnom pravo postoji institut koji se zove krivična odgovornost.zonbirile wrote:[-----------------------------------------------------
- holowey
#121 Re: Paznja pjesaci
ali i dalje moras stati, sacekati drotove da dodju i naprave uvidjaj, a onda od dezurnog tuzioca zavisi da li ce te ganjati ili ne... iako je kretanje pjesacima autoputem zabranjeno, u vanrednim situacijama (kvar auta, prethodni udes, radovi na putu i sl) uz koristenje reflektirajuceg prsluka i ograniceno (npr. do telefonskog posta) kretanje zaustavnom trakom, pjesak je ipak zasticen zakonom te bi vozac koji ubije pjesaka u takvoj situaciju ipak kazneno odgovarao...1946 wrote:Ne, sumnjam da bi auto ostalo u voznom stanjuholowey wrote: nisi siguran? mislis, na autoputu pregazis nekog i samo produzis kao da se nista nije desilo?, ali krivične odgovornosti nemaš ako ga ubiješ ili povrijediš. Na svim autoputevima je strogo zabranjeno pješacima, zato i postoje onolike ograde okolo (što naravno bošnji ne smeta), jer je autoput namijenjen isključivo saobraćaju motornim vozilima.
- 1946
#122 Re: Paznja pjesaci
Upravo to, znam za slučaj i vozač nikakvih pravnih posljedica nije imao (ne računam psihičku traumu i štetu na vozilu).zonbirile wrote:[-----------------------------------------------------
Edit: @holoweyČlan/Članak 116.
(1) Autoputem/autocestom se ne smiju kretati pješaci, stoka, ni vozila koja
se prema odredbama ovog Zakona ne smatraju motornim vozilima.
(2) Autoputem/autocestom se ne smiju kretati ni motorna vozila koja se
prema svojim konstrukcijskim osobinama ne mogu kretati brzinom ve}om od
40 km na čas/sat.
(3) Odredba stava/stavka (2) ovog člana/članka ne odnosi se na vojna vozila
i na vozila organa/tijela unutrašnjih/unutarnjih poslova, te vozila za održavanje
puta/ceste kada daju posebne svjetlosne znake.
Kaznene odredbe: Član/Članak 237.
Novčanom kaznom u iznosu od 50,00 KM kaznit će se za prekršaj:
• pješak, gonič stoke i vozač vozila koje se ne smatra motornim vozilom
ili vozač motornog vozila koje ne može razviti brzinu od najmanje 40 km
na čas/sat ako se kreće autoputem/autocestom ili cestom rezervisanom/rezerviranom
za saobraćaj/promet motornih vozila ili brzom cestom. Član/Članak
116. stav/stavak 1 i 2.
Ako je prekršajem izazvana ili prouzrokovana saobraćajna/prometna
nezgoda, počinioc/počinitelj će biti kažnjen novčanom kaznom u iznosu od
50,00 KM do 200,00 KM, a ako je počinioc/počinitelj prekršaja vozač motornog
vozila-odredit će mu se jedan ili dva kaznenena boda.
Za prekršaj kojim je izazvana saobraćajna/prometna nezgoda, vozaču
motornog vozila može se izreći i zabrana upravljanja motornim vozilom u
trajanju do dva mjeseca.
Ma naravno da ne možeš otići, po zakonu moraš pružiti prvu pomoć unesrećenim kao i pozvati hitne službe. To što si ti naveo su već druge okolnosti, to nije pješak koji prelazi autoput, već vozač motornog vozila koje je ostalo u kvaru, a koji također mora ispoštovati proceduru (trokut na propisanoj udaljenosti...).
- holowey
#123 Re: Paznja pjesaci
@1946:
a zamisli situaciju, otac i kcerka se voze auto putem...u sred frke, ocu pozli, on nekako uspije da auto sigurno zaustavi na zaustavnoj traci, kcerka izbezumljena, izlazi iz auta, pokusava da nadje pomoc...nebitno da li ide do telefonskog posta, odmorista ili pokusava da zaustavi nekoga... smatras da je sasvim ok pregaziti je i ne osjecati se krivim jer nije postavila trokut i ne nosi reflektirajuci prsluk?
pomiri se s tim da ti kada si dobio vozacku nisi dobio license to kill
a zamisli situaciju, otac i kcerka se voze auto putem...u sred frke, ocu pozli, on nekako uspije da auto sigurno zaustavi na zaustavnoj traci, kcerka izbezumljena, izlazi iz auta, pokusava da nadje pomoc...nebitno da li ide do telefonskog posta, odmorista ili pokusava da zaustavi nekoga... smatras da je sasvim ok pregaziti je i ne osjecati se krivim jer nije postavila trokut i ne nosi reflektirajuci prsluk?
-
Klodovik
#124 Re: Paznja pjesaci
Zato se i preporučuje (ne znam da li zakon nalaže) da se u slučaju kvara ili nezgode na autoputu kao pješak krećeš IZA zaštitne ograde. Zamisli da si upravo ti (sa svojim ocem ili porodicom u autu) naletio na izbezumljenu kćerku (zakonski dozvoljenom) brzinom od nekih 130 km/h i jednostavno nisi stigao reagirati i pregazio si je. Da li bi na sudu rekao "kriv sam, vodite me u zatvor na desetak godina"?holowey wrote:@1946:
- 1946
#125 Re: Paznja pjesaci
Ma koliko da je izbezumljena nema šta tražiti u 2 (ili više) trake kojim se obavlja saobraćaj na autoputu. To isto da kažeš sjedi sin kući s ocem, žive na petom spratu, ocu pozli i sin baci oca s prozora da može hitna prije da ga pokupi jer je bio izbezumljen i htio je što prije pomoći ocu. Ona kad stane na trake kojim se obavlja saobraćaj ugrožava mene, jer je mogu udariti tako da uleti kroz šajbu i ubije mene, mogu je vidjeti u posljednjem trenutku i pokušati je izbjeći što pri brzini od 130km/h u situaciji kad se baš i ne nadam tome ko zna kako može završiti, najvjerovatnije proklizavanjem, udaranjem u bankinu, prevrtanjem ili šta već. Nije je ok pregaziti kao ni bilo koga, ali kad bi mi pri brzini od 130 km/h izbor bio ili udariti nekoga ko se ni u kojem slučaju nije trebao tu naći ili da ja udarim u bankinu i sasvim sigurno poginem ja bih sasvim sigurno izabrao prvu verziju. I ne bih se sekunde osjećao krivim, a po ovom zakonu vidiš da ne bih ni pravno odgovarao.holowey wrote:@1946: