Pay Pal u humanitarne svrhe?

Forum za humanitarne akcije.
Post Reply
encian

#1 Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by encian »

zanima me moze li "Dobro" ili neka druga organizacija imati Pay Pal racun na koji bi raja iz inostranstva uplacivala novac za humanitarne akcije. znam da se transakcije posiljaoca ne placaju izmedju 2 Pay Pal racuna, ali da primalac placa proviziju kad kesira novac. ali isto tako sam ovlas procitala da ima i pay pal account za neprofitne organizacije. mozda bi provizija koju bi platio primalac na npr. 10 000 KM bila manja nego npr 500 provizija placenih u inostranstvu (a mozda i u BiH)? ili je ta "minimalna naknada" neprofitnih organizacija manja i od ove provizije?

bilo bi dobro kad bi ovakav racun postojao, iz prostog razloga sto bi se provizije placene u inostranstvu mogle usmjeriti u humanitarne svrhe i vise bi ljudi bilo ohrabreno da uplacuje novac. jednostavno nema vise realnih troskova niti teskoca oko posiljke da bi se neko opravdao. ja licno nikad ne uplatim nijednu akciju ako sam u Japanu (a ovdje sam 10-11 mjeseci godisnje) jer me prva poslana marka kosta 90KM.

molim nekoga ko zna postoji li vec ovakav ovakav humanitarni account kod nas, ili ima nekih saznanja vezanih za realizaciju ove ideje, da se javi na temu.
konyan

#2 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by konyan »

Koliko znamo, PayPal nema opciju isplate u BiH jos uvijek. DOBRO je htjelo uraditi nesto takvo, ali nije bilo izvodivo. Umjesto toga, imamo moneybookers account, preko kojeg uplate idu bez problema, ali ne mogu ici sa PayPal-a koliko znam, vec direktno sa racuna.

Ako ti imas drugaciju informaciju, javljaj. :D
encian

#3 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by encian »

pa pokusat cu sta saznati i ja. u medjuvremenu mi mozete reci kako ide to sa moneybrokers. o ovome nemam pojma :D
konyan

#4 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by konyan »

Ovo je link: http://dobro.ba/?page_id=33

Pa onda prati instrukcije, valjda je dovoljno jasno. :D
encian

#5 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by encian »

je li ovaj moneybookers nesto slicno kao pay pal? je li se ovo placa sa nekom pristojnom provizijom? moze li se naznaciti za koga/sta uplacujes?
konyan

#6 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by konyan »

Moneybookers je relativno jeftin. Mislim da je najjeftinji od ovih online servisa. Mozes naznaciti za sta uplacujes. Medjutim, DOBRO ne povlaci odmah tu uplatu, jer je to opet medjunarodna doznaka koja kosta minimalno 15 KM, tako da cekamo da se skupi malo veca suma. Takodjer ostane tvoja email adresa, tako da te mozemo kontaktirati.
bulevarmostar

#7 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by bulevarmostar »

Paypal ima i svoju debit karticu.U tom slucaju Paypal koristis kao virtualni bankovni racun. Znam de se moze u BiH skidati sa ATM sa njihovom karticom i provizija je $1 na $400 dnevni limit. Tako bi bilo najisplatnije ulacivati sitne iznose. Ne znam samo da li se kartica moze izvaditi u BiH ili u drugoj zemlji pa da se posalje.
registrant

#8 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by registrant »

a moze se otvoriti i racun u nekoj zemlji evropske unije pa da se raja malo vise ukljuci..kada se skupi dovoljno mozda i da se recimo sa Centrotransom sklopi ugovor da njihovi vozaci (sto i inace rade) u humanitarne svrhe preuzmu novac..malo zvuci nesigurno ali ako se jednom uhoda mozemo izbjeci sve provizije..
konyan

#9 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by konyan »

@bulevarmostar - ako imas vise informacija o karticama, procedurama za vadjenje istih i slicno bio bih zahvalan da posaljes. Ja nisam vec par godina operativno u toku sa PayPalom, jer ga ne koristim.

@registrant - shvatam da je tvoj prijedlog iz najbolje namjere, ali ti mogu odmah reci da se zbog netransparentnosti i ostalih peripetija, DOBRO konkretno, ne bi upustalo u takve avanture. Provizije se nikad ne mogu u potpunosti izbjeci. Samo se mogu, dobrim planiranjem, svesti na minimum.

Pozdrav svima i hvala za ideje. :D Nadam se da cemo i nesto korisno skontati, pa i primjeniti. :D
bulevarmostar

#10 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by bulevarmostar »

@konyan

Evo kako se moze izvaditi paypal debit card. Na istoj stranici imas i informacije o upotrebi i sl.
http://www.ehow.com/how_5160146_paypal-debit-card.html
registrant

#11 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by registrant »

na 40 eura uplate, banka me je pocastila provizijom od 14eura..znaci oko 30% lihvari uzimaju..drugi put cu probati preko moneybookera na racun "dobra" i naznaciti kome ide, valjda ce provizija biti manja :-) ili kada bi bio otvoren racun negdje u EU to bi bilo najbolje, cini mi se, za sve uplatise..
encian

#12 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by encian »

pokusala sam kontaktirati servis Pay Pal-a oko ovog pitanja, ali su me zbog e-mail adrese prebacili na japansku sluzbu. a oni ne znaju apsolutno nista. jedina poluupotrebljiva stvar koju su mi napisali je da pokusam otvoriti Pay Pal account iz BiH i onda mogu kontaktirati sluzbu koja je zaduzena za taj region.

mozda ste vec pokusali to uraditi?
encian

#13 Re: Pay Pal u humanitarne svrhe?

Post by encian »

pa evo moze kreditnom karticom i preko moneybookersa. tek sam uspjela sada, kad mi dosao izvod iz banke sa verifikacijskim kodom. od danas ce valjda ici glatko.
Post Reply